تعیین ارزش تشخیصی سونوگرافی و سی تی اسکن در تشخیص آسیب کلیوی بیماران دچار ترومای غیرنافذ شکم و لگن

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

 ترومای شکمی یکی از شایع ترین علل مرگ در بیماران ترومایی است که در 20 درصد از موارد دیده می شود. آسیب کلیوی شایع ترین عارضه ترومای غیرنافذ شکمی است. در بیماران با ترومای شکمی، تشخیص سریع صدمات احتمالی داخل شکم و درمان آن اهمیت بسیاری دارد. وجود هماچوری و معاینات بالینی اغلب حساسیت و ویژگی کمی برای تشخیص آسیب داخل شکمی دارد. اگرچه سی تی اسکن روش استاندارد تشخیصی در بررسی ترومای شکمی است، عوارض و معایبی ازجمله دسترسی به سی تی اسکن و صرف زمان و پرتوگیری بیمار دارد. در مقابل، سونوگرافی روشی ارزان تر، قابل تکرار و غیرتهاجمی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارزش تشخیصی سونوگرافی FAST، سونوگرافی توسط رادیولوژیست و مقایسه آن با سی تی اسکن شکم و لگن با کنتراست وریدی در تعیین شدت آسیب کلیوی بیماران دارای هماچوری میکروسکوپی به علت ترومای غیرنافذ شکم و لگن است.

مواد و روش ها

 این مطالعه به صورت آینده نگر در سال 1397 و 1398 در مرکز آموزشی درمانی بعثت همدان روی بیماران با ترومای غیرنافذ شکمی مبتلا به هماچوری انجام شد. نمونه گیری با روش سرشماری و بر اساس معیارهای ورود و خروج انجام شد. اطلاعات دموگرافیک بیماران و اطلاعات مربوط به حادثه منجر به ترومای شکمی در چک لیست ثبت شد. دستیار سال سوم طب اورژانس آموزش دیده و در مرحله بعد دستیار سال سوم یا چهارم رادیولوژی با نظارت متخصصان مربوطه، همه شرکت کننده ها را به منظور تشخیص مایع آزاد شکمی تحت سونوگرافی FAST قرار دادند. در مرحله بعد همه شرکت کننده ها بعد از تزریق ماده حاجب وریدی با استفاده از دستگاه سی تی اسکن بررسی شدند. داده ها با استفاده از روش آماری مناسب با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه وتحلیل شدند.

یافته ها

 در این مطالعه 60 بیمار واجد شرایط شامل 47 مرد (78.4 درصد) و 13 زن (21.6 درصد) با میانگین سنی 17.81 ± 36.75 سال بررسی شدند. درصد توافق بین یافته های سونوگرافی FAST انجام شده در بخش اورژانس و رادیولوژی 93.3 درصد و توافق بین دو روش با ضریب توافق 0.837 معنادار بود (0.001>P). حساسیت (75 و 80)، اختصاصیت (100 و 92.5)، ارزش اخباری مثبت (100 و 84.2) و منفی (88.8 و 90.2) و دقت سونوگرافی FAST (91.6 و 88.3) در هر دو گروه اورژانس و رادیولوژی در مقایسه با سی تی اسکن قابل قبول بود.

نتیجه گیری

 با توجه به نتایج به دست آمده می توان اظهار داشت که سونوگرافی FAST وسیله ای قابل اعتماد برای بررسی بیماران با ترومای بلانت شکمی مشکوک به آسیب کلیوی است.

زبان:
فارسی
صفحات:
22 تا 32
لینک کوتاه:
magiran.com/p2630735 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!