کاربرد روی آورد قلب پرورش یافته در والدگری کودکان با نیازهای خاص: مرور نظام مند
کودکان دارای مشکلات در سازش یافتگی رفتاری- هیجانی، نیازمند حمایت و شیوه های متفاوت جهت شکل دهی رفتار مطلوب و پیشگیری از آسیب های روان شناختی هستند. بنابراین روی آوردهای والدگری در راستای کاهش مشکلات سازشی کودکان با نیازهای خاص و بهزیستی روان شناختی والدین در حال توسعه هستند. بدین ترتیب این پژوهش با دو هدف انجام شد؛ ابتدا به معرفی و کاربرد روی آورد قلب پرورش یافته در والدگری کودکان با نیازهای خاص پرداخته شد و سپس اثربخشی این مداخلات مورد بررسی قرار گرفته است.
روش پژوهش مرور نظام مند بود که با روش نمونه گیری هدفمند و دستورالعمل پریزما (2010) انجام شد. متون نوشتاری در پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar، Eric، SSRN، Wiley، PubMed با کلیدواژه های The nurtured heart approach، Intervention، Parenting، Parent education programs جستجو شد. ابتدا 1421منبع و پس از غربالگری تعداد 32 منبع (22 پژوهش؛ 10 کتاب) یافت شد که مطابق با ملاک های ورود و خروج، 19منبع انتخاب شدند.
یافته ها نشان داد 13 پژوهش که مبتنی بر روی آورد قلب پرورش یافته که در سال های 1997 تا 2022 با حجم نمونه کل 1409 انجام شده اند بر کاهش علایم رفتاری کودکان با اختلالات یادگیری، نافرمانی مقابله ای، اختلال رفتار هنجاری، و نارسایی توجه- فزون کنشی اثربخش بوده است و در سایر متون بررسی شده نیز این روی آورد روان شناختی و خانواده محور تایید شده است.
نتایج این مطالعه نظام مند نشان داد روی آورد قلب پرورش یافته مبتنی بر تعامل والد-کودک است و با آگاهی بخشی و آموزش والدین در پرورش کودکان دارای رفتارهای سازش نایافته، موجب سازش یافتگی و ارتقاء مهارت های رفتاری- اجتماعی این کودکان می شود. بنابراین پیشنهاد می شود این روی آورد در والدگری کودکان با نیازهای خاص در ایران مورد توجه قرار گیرد.
-
The Process of Meaning Formation in Adolescents: A Grounded Theory
Hamed Nasiri, *, Fahimeh Namdarpor
Applied Family Therapy Journal, Summer 2025 -
کشف ادراک معلمان مدارس استعدادهای درخشان از خردمندی: یک مطالعه پدیدارشناختی توصیفی
علیرضا محسنی اژیه، *، ، ساره کرمی
مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی، بهار 1404 -
.ساخت و اعتباریابی مقدماتی آزمون سنجش آمادگی تحصیلی کودکان برای ورود به دبستان کشور افغانستان.
محمدنعیم رسولی، *، محمد عاشوری
نشریه رویکردهای نوین آموزشی، بهار و تابستان 1403 -
اثربخشی مداخله مبتنی بر تئوری تغییر ذهنیت دوئیک بر جهت گیری منفی به مشکل و احساس ناامیدی دانش آموزان دبیرستانی در دوران کرونا
*، ،
مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی، بهار 1403 -
Predicting Psychological Well-being Based on Psychosocial Factors in Deaf and Hard-of-hearing Adolescents
Mohammad Ashori*,
Iranian Rehabilitation Journal, Mar 2024