فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
    عباسعلی حسین خانزاده* صفحه 0
  • بهار رشیدی، سالار فرامرزی*، احمد عابدی، یوآخیم شرودر صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    کودکان دارای مشکلات در سازش یافتگی رفتاری- هیجانی، نیازمند حمایت و شیوه های متفاوت جهت شکل دهی رفتار مطلوب و پیشگیری از آسیب های روان شناختی هستند. بنابراین روی آوردهای والدگری در راستای کاهش مشکلات سازشی کودکان با نیازهای خاص و بهزیستی روان شناختی والدین در حال توسعه هستند. بدین ترتیب این پژوهش با دو هدف انجام شد؛ ابتدا به معرفی و کاربرد روی آورد قلب پرورش یافته در والدگری کودکان با نیازهای خاص پرداخته شد و سپس اثربخشی این مداخلات مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش

    روش پژوهش مرور نظام مند بود که با روش نمونه گیری هدفمند و دستورالعمل پریزما (2010) انجام شد. متون نوشتاری در پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar، Eric، SSRN، Wiley، PubMed با کلیدواژه های The nurtured heart approach، Intervention، Parenting، Parent education programs جستجو شد. ابتدا 1421منبع و پس از غربالگری تعداد 32 منبع (22 پژوهش؛ 10 کتاب) یافت شد که مطابق با ملاک های ورود و خروج، 19منبع انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد 13 پژوهش که مبتنی بر روی آورد قلب پرورش یافته که در سال های 1997 تا 2022 با حجم نمونه کل 1409 انجام شده اند بر کاهش علایم رفتاری کودکان با اختلالات یادگیری، نافرمانی مقابله ای، اختلال رفتار هنجاری، و نارسایی توجه- فزون کنشی اثربخش بوده است و در سایر متون بررسی شده نیز این روی آورد روان شناختی و خانواده محور تایید شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نظام مند نشان داد روی آورد قلب پرورش یافته مبتنی بر تعامل والد-کودک است و با آگاهی بخشی و آموزش والدین در پرورش کودکان دارای رفتارهای سازش نایافته، موجب سازش یافتگی و ارتقاء مهارت های رفتاری- اجتماعی این کودکان می شود. بنابراین پیشنهاد می شود این روی آورد در والدگری کودکان با نیازهای خاص در ایران مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روی آورد قلب پرورش یافته، والدگری، کودکان با نیازهای خاص، مرور نظام مند
  • سارا کاشانی وحید، علیرضا محمدی آریا*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 16-32
    زمینه و هدف

    نقش عوامل مختلف در بروز اختلال روان بی اشتهایی، مورد توجه قرار گرفته است. از جمله این عوامل، حساسیت به تقویت، باورهای فراشناختی، تنیدگی و خودپنداشت بدنی به عنوان عوامل موثر در بروز و تداوم این اختلال مورد بررسی قرار گرفته اند. هدف از انجام این پژوهش، تعیین نقش میانجی خودپنداشت بدنی در رابطه ساختاری حساسیت به تقویت، باورهای فراشناختی، و تنیدگی با روان بی اشتهایی بود.

    روش

    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی از نوع همبستگی و پژوهش های مدل یابی است؛ جامعه آماری مطالعه حاضر شامل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه یکم شهر تهران در سال 1401-1400 بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های روان بی اشتهایی (استیس و همکاران، 2004)، خودانگاره بدنی (روو و همکاران، 1999)، حساسیت به تقویت (جکسون، 2009)، اضطراب، افسردگی، تنیدگی (لویبند و لویبند، 1995)، و باورهای فراشناختی (کارت رایت و همکاران، 2004) را به صورت آنلاین تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از روش حداقل مربعات جزیی با نرم افزار SPSS26 و SmartPLS3 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل اصلاح شده رابطه ساختاری حساسیت به تقویت، باورهای فراشناختی، تنیدگی با روان بی اشتهایی و با میانجی گری خودپنداشت بدنی از برازش لازم برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که خودپنداشت بدنی نقشی میانجی در رابطه حساسیت به تقویت، باورهای فراشناختی و تنیدگی با روان بی اشتهایی داشته است. درواقع درک و پنداشت افراد از بدن خود و نیز نوع احساس آنها از درکی که از بدن خود دارند دو بعد تشکیل دهنده تصور از بدن است و درصورتی که این خودپنداشت بدنی به‎صورت تصور منفی از بدن باشد به نارضایتی از بدن منجر می‎شود.

    کلیدواژگان: روان بی اشتهایی، حساسیت به تقویت، باورهای فراشناخت، تنیدگی، خودپنداشت بدنی
  • بی بی ساره ابراهیم زاده موسویان، رضا قربان جهرمی*، اسماعیل سعدی پور صفحات 33-50
    زمینه و هدف

    بروز هر یک از رفتارهای پرخطر در جامعه ایران به یک مسیله اجتماعی تبدیل شده است. همچنین خطرپذیری بر سلامتی نوجوانان تاثیر نامطلوبی می گذارد و گفته می شود ارتکاب حداقل یک مرتبه از این نوع رفتارها در طی دوره نوجوانی، احتمال بروز سایر مشکلات و سازش نایافتگی های بزرگسالی را پیش بینی می کند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ساختاری خطرپذیری بر اساس سبک والدگری و ناگویی هیجانی نوجوانان شهر مشهد با میانجی گری حمایت اجتماعی ادراک شده و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی با نقش تعدیل گری جنسیت انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر 14 تا 18 سال مدارس متوسطه نواحی یکم، سوم، و هفتم شهر مشهد در نیم سال دوم سال تحصیلی 1401-1400 بودند. نمونه مورد مطالعه شامل 600 دانش آموز مقاطع تحصیلی نهم، دهم، یازدهم، و دوازدهم بود که به روش در دسترس انتخاب شدند . ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (زاده محمدی، 1390)، پرسشنامه ناگویی هیجانی تورنتو (تیلور، 1986)، پرسشنامه ادراک سبک والد گری (گرولنیک و همکاران، 1997)، پرسشنامه مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران، 1988)، و پرسشنامه میزان استفاده از شبکه های اجتماعی (حسینی اسفیدواجانی، 1400) بود. تحلیل داده های پژوهش با روش تحلیل مسیر و آزمون اثرهای واسطه ای در مدل پیشنهادی با روش بوت استراپ با استفاده از نرم افزارهای SPSS26 و AMOS24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار است. بین ادراک از سبک والدگری و حمایت اجتماعی ادراک شده با خطرپذیری در دختر و پسر رابطه منفی و معنادار، و بین ناگویی هیجانی با خطرپذیری در دختر و پسر رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (0/01>P). همچنین نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی در رابطه بین ادراک سبک والد گری و ناگویی هیجانی با خطرپذیری نوجوانان، مورد تایید قرار گرفت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان گفت که متغیرهای حمایت اجتماعی ادراک شده و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی در رابطه بین خطرپذیری با ادراک سبک والد گری و ناگویی هیجانی در نوجوانان دختر و پسر نقش واسطه ای به عهده دارند.

    کلیدواژگان: خطرپذیری، ادراک سبک والدگری، ناگویی هیجانی، حمایت اجتماعی ادراک شده، شبکه های اجتماعی، نوجوانان
  • یاسمن محمدی*، وحید صوابی نیری، شهرزاد شایان فر صفحات 51-67
    زمینه و هدف

    کودکانی که والدینشان از یکدیگر جدا می شوند با تنیدگی مواجه می شوند که اثرات کوتاه مدت و بلندمدت روان شناختی بر جای می گذارد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان ذهن آگاهی کودک محور بر تنظیم هیجان و بهبود خودپنداشت کودکان دارای والدین طلاق گرفته انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر شبه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کودکان دارای والدین طلاق گرفته شهر کرمانشاه در سال 1399 بودند که از بین آنها تعداد 30 کودک به شیوه نمونه گیری در دسترس، انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. گروه آزمایش 10 جلسه مداخله ذهن آگاهی بر اساس مدل بوردیک (2017) را دریافت کرد، در حالی که گروه گواه در فهرست انتظار برای دریافت مداخله بعد از پایان مطالعه قرار گرفت. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه تنظیم هیجان (گراس و جان، 2003) و پرسشنامه خودپنداشت (پیرز و هریس، 1969) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد آموزش ذهن آگاهی بر مولفه های تنظیم هیجان (ارزیابی مجدد شناختی (0/01>P، 361/29=F) و منع بیانی (0/01>P، 652/31=F) و مولفه های خودپنداشت کودکان (رفتار (0/01>P، 813/17=F)، وضعیت عقلانی و تحصیلی (0/01>P، 762/16=F)، ظاهر جسمانی و ویژگی ها (0/01>P، 421/8=F)، اضطراب (0/01>P، 429/19=F)، محبوبیت (0/01>P، 927/21=F)، شادی و رضایت (0/01>P، 691/18=F) تاثیر مثبت دارد و این نتایج به دست آمده در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    هنگامی که کودکان دارای والدین طلاق گرفته احساس می کنند کاری از دستشان برنمی آید، ذهن آگاهی با افزایش انعطاف پذیری روانی، انتخاب های دیگری را فرا روی آنها قرار می دهد و همین موضوع در تنظیم هیجانات آنها موثر است. همچنین ذهن آگاهی با برقراری ارتباط دوباره مابین منابع درونی و بیرونی، به بهبودی خودپنداشت منجر می شود، منابعی که حتی ممکن است فرد باور به آنها نداشته باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، خودپنداشت، کودکان دارای والدین طلاق گرفته
  • صادق احمدی*، زهرا رمضانی قهدریجانی، علیرضا بیگی راد، فاطمه انصاری، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 68-82
    زمینه و هدف

    از عوامل کلیدی موثر در موفقیت تحصیلی دانش آموزان، اشتیاق تحصیلی و کسب مهارت های اجتماعی است. بنابراین هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش مثبت اندیشی بر اشتیاق تحصیلی و بهبود مهارت های اجتماعی دانش آموزان ابتدایی بود.

    روش

    پژوهش حاضر، شبه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر (بهارستان) در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که 30 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه شامل 15 دانش آموز) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مهارت های اجتماعی (کرامتی، 1386) و پرسشنامه اشتیاق تحصیلی (فردریکس و همکاران، 2004) بودند که قبل و بعد از ارایه آموزش مهارت های مثبت اندیشی برای هر دو گروه گواه و آزمایش اجرا شدند. دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 14 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش مثبت اندیشی قرار گرفتند، اما گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره در سطح معنا داری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات مهارت های اجتماعی و اشتیاق تحصیلی در مرحله پس آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد، به طوری که مهارت های اجتماعی و اشتیاق تحصیلی در گروه آزمایش از گروه گواه بیشتر بود (0/01>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، آموزش مهارت های مثبت اندیشی به دانش آموزان کمک می کند تا خود را بهتر بشناسند و درباره خویشتن و جهان کنجکاوی کنند و تشویق می شوند تا تجربه های مثبت و خوب را باز شناسند و در نتیجه مهارت های سازشی و انگیزه تحصیلی آنها بهبود یابد.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، مهارت های اجتماعی، اشتیاق تحصیلی
  • فاطمه حسامپور، علی محمد رضایی* صفحات 83-103
    زمینه و هدف

    از عمده ترین عوامل موثر در توسعه نظام آموزشی که ارتباط مستقیم و معناداری با عملکرد تحصیلی دارد، مسیله شکوفایی افراد مشغول به تحصیل است. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدلی برای تبیین شکوفایی تحصیلی دانش آموزان بر اساس هوش اخلاقی با میانجی گری متغیرهای انگیزه تحصیلی، هیجان های تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، و فرسودگی تحصیلی بود.

    روش

    روش مطالعه حاضر، توصیفی - همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران در نیم سال دوم سال تحصیلی 1401-1400 بود که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ‍ای تعداد 2010 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. دانش‎آموزان به پرسشنامه‎های هوش اخلاقی (لنیک و کیل، 2005)، شکوفایی تحصیلی محقق ساخته انگیزه تحصیلی (والرند، 1992) ، هیجان های تحصیلی (پکران و همکاران، 2005)، اهمال کاری تحصیلی (سولومن و راثلبوم، 1984)، و فرسودگی تحصیلی (شایوفلی و همکاران، 2002) پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده های پژوهش از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار پی ال اس 3 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند متغیر هوش اخلاقی به صورت مستقیم تاثیر مثبت معناداری بر شکوفایی تحصیلی و انگیزه تحصیلی و تاثیر منفی معناداری بر هیجان تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، و فرسودگی تحصیلی دارد. اهمال کاری تحصیلی، هیجان های تحصیلی و فرسودگی تحصیلی تاثیر منفی معنادار، و انگیزه تحصیلی تاثیر مثبت معناداری بر شکوفایی تحصیلی دارند. متغیر هوش اخلاقی با میانجی گری انگیزش تحصیلی، هیجان های تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، و فرسودگی تحصیلی اثر معناداری بر شکوفایی تحصیلی دارد، و 78 درصد از واریانس شکوفایی تحصیلی از طریق اثر مستقیم و غیر مستقیم هوش اخلاقی تبیین می شود.  

    نتیجه گیری

    براین اساس به منظور افزایش شکوفایی تحصیلی دانش آموزان می توان به تدوین برنامه هایی در جهت بهبود هوش اخلاقی و در نتیجه انگیزه تحصیلی، هیجان های تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، و فرسودگی تحصیلی اقدام کرد. استلزامات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، شکوفایی و انگیزه تحصیلی، هیجان های تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
  • سید سینا شمس اسلامی*، سید والی الله موسوی، سجاد رضائی صفحات 104-120
    زمینه و هدف

    سوگ و فقدان رویدادی مهم در زندگی افراد با کم توانی ذهنی است. تفکر درباره مرگ و دغدغه ذهنی با سوالات مربوطه در سنین نوجوانی بسیار رایج است، اما نوجوانان با کم توانی ذهنی معمولا اطلاعات اندکی درباره مرگ و به ویژه مرگ اطرافیان خود دریافت می کنند. هدف پژوهش حاضر تبیین مفهوم مرگ در نوجوانان با کم توانی ذهنی و عملکرد ذهنی مرزی براساس روی آورد پدیدارشناسی وجودی بود.

    روش

    طرح این پژوهش از نوع کیفی و به روش پدیدارشناسی وجودی بوده است و جامعه پژوهش شامل نوجوانان مشغول به تحصیل در مدارس استثنایی شهرستان بندرانزلی در سال 1401 بود. داده ها با روش نمونه گیری هدفمند و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 23 نفر از نوجوانان کم توان ذهنی خفیف (هوشبهر50 تا70) و عملکرد ذهنی مرزی (هوشبهر 70 تا 85) به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری داده ها، به صورت دستی و با استفاده از روش دیکلمن (1992) انجام شد.

    یافته ها

    در تحلیل داده ها سه مضمون اصلی «تجربیات مرتبط با مرگ»، «پیوستگی مرگ در متن زندگی» و «زندگی در برابر مرگ» استخراج شد که هر یک از این مضامین اصلی، از طریق تحلیل چندین زیرمضمون پدیدار شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر همسو با مبنای نظری و پژوهش های پدیدارشناسی وجودی، دلالت بر درک مرگ به عنوان یک سازه وجودی در نوجوانان با کم توانی ذهنی خفیف و عملکرد ذهنی مرزی دارد و افراد با کم توانی ذهنی از آگاهی بیشتر در مسایل مربوط به مرگ استقبال می کنند. نوجوانان با کم توانی ذهنی بیان کردند درحالی که برای معنا دادن به زندگی تلاش می کنند، معمولا اطرافیان نیاز های تحولی آنها را نادیده می گیرند. این یافته ها در کنار سایر شواهد پژوهشی مربوط، به موضوع مرگ وجودی که به آگاهی آنها از محدودیت هستی خود در چارچوب یک زندگی محدود به زمان اشاره دارد، بینشی عمیق برای متخصصان آموزشی و درمانی فراهم می کند که در طرح ریزی برنامه های آموزشی و توانبخشی برای نوجوانان با کم توانی ذهنی دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، عملکرد ذهنی مرزی، نوجوانی، مرگ، پدیدارشناسی وجودی
  • فریده امیرالسادات هفشجانی، بهمن اکبری*، عباسعلی حسین خانزاده، عباس ابوالقاسمی صفحات 121-138
    زمینه و هدف

     اضطراب از اختلالات شایع دوران کودکی است که علاوه بر درمان های دارویی از مداخلات و درمان های روان شناختی جهت کاهش آن استفاده شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی فراتحلیل درمان های موثر در کاهش اضطراب کودکان اجرا شد.

    روش

     در این فرا تحلیل، جامعه آماری شامل پژوهش های در دسترس مرتبط با مداخلات درمانی غیر دارویی اضطراب کودکان در داخل و خارج کشور ایران بوده است که در سال های 2010 تا 2020 در پایگاه های علمی (Google scholar, pub Med, since Direct, NCBI, Taylor & Francis Online, SID Magiran, ensani) منتشر شده اند و با کلیدواژه های اختلال اضطراب، اضطراب جدایی، اضطراب اجتماعی، فوبی خاص، اضطراب کودک، اضطراب فراگیر، درمان شناختی- رفتاری، بازی درمانی، رفتار درمانی، قصه درمانی، هنر درمانی، درمان پذیرش و تعهد، و درمان ذهن آگاهی جستجو شدند. نمونه آماری شامل پژوهش هایی از جامعه آماری بود که با توجه به چک  لیست فرا تحلیل، ملاک های ورود به پژوهش را داشته باشند که بر این اساس، 65 پژوهش ملاک های ورود را داشتند و به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تجزیه تحلیل داده ها، روش فراتحلیل بود که با استفاده از نرم افزار CMA2 انجام شد.

    یافته ها

     فراتحلیل بر روی پژوهش های اولیه در هشت گروه درمان انجام شد که نشان داد اندازه اثر ترکیبی به دست آمده از پژوهش های مرتبط با هر درمان، نشان دهنده اثربخشی همه مداخلات مذکور بر اضطراب کودکان بود. بر اساس میزان اندازه اثر ترکیبی اثربخشی درمان های پذیرش و تعهد (755/0)، قصه درمانی (655/0)، درمان مبتنی بر دلبستگی (598/0)، بازی درمانی (575/0)، شناختی رفتاری (569/0)، درمان تعامل والد کودک (565/0)، ذهن آگاهی (539/0) و هنر درمانی (496/0) به ترتیب بیشترین تاثیر را بر کاهش اضطراب کودکان داشته است که نتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که تفاوت بین آنها معنادار نیست (355/0P=، 132/1=65,7F).

    نتیجه گیری

     اندازه اثر به دست آمده، اثربخش بودن مداخلات مذکور در کاهش اضطراب کودکان را نشان داد و با توجه به معنادار نبودن تفاوت میزان اثربخشی این درمان ها، تمامی درمان های بیان شده می توانند در درمان اضطراب کودک به تنهایی یا به صورت تلفیقی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، درمان، اضطراب، کودک
|
  • Editorial
    Abbas Ali Hoseinkhanzadeh* Page 0
  • Bahar Rashidi, Salar Faramarzi*, Ahmad Abedi, Joachim Schroeder Pages 1-15
    Background and Purpose

    Children with emotional-behavioral adjustment problems need special support and different methods to shape desirable behavior and prevent psychological damage. A variety of parenting approaches are being developed to reduce the adjustment problems of children with special needs and their parents' psychological well-being. Therefore, the present study was carried out with two goals: to introduce the nurtured heart approach and its application in the parenting of children with special needs; to investigate the effectiveness of Nurtured Heart Approach (NHA)

    Method

    This study was done based on the systematic review with the PRISMA (2010) statement and purposive sampling method. The literature resources were searched in Google Scholar, Eric, SSRN, Wiley, and PubMed databases by the nurtured heart approach, intervention, parent education programs, and parenting keywords. In the first step, 1421 resources and then 32 (22 research; 10 books) written sources were found. Nineteen resources were chosen based on inclusion and exclusion criteria in the screening stage. 

    Results

     Findings showed 13 researches investigated the intervention based on the NHA (1409 total sample size in 1997-2022) to reduce challenging behavior of children with learning disability (LD), Oppositional defiant disorder (ODD), Conduct disorder (CD), and Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). In other reviewed texts, this psychological and family-oriented approach has been confirmed.

    Conclusion

     The results of this systematic review showed the NHA is based on the parent-child interaction. Thus parents' awareness and education improve the adaptive and social-behavioral skills of children. Therefore, it is suggested the NHA be used in the field of parenting for children with special needs in Iran.

    Keywords: Nurtured heart approach (NHA), parenting, exceptional child, systematic review
  • Sara Kashani Vahid, Alireza Mohammadi Arya*, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Pages 16-32
    Background and Purpose

    Several factors have been identified as exerting role in the onset of anorexia nervosa (AN). Sensitivity to reinforcement, metacognitive beliefs, tension, and body self-concept (BSC) have been studied as potent elements in the genesis and development of this condition. The goal of the present research was to determine of body self-concept had a role in regulating the structural relationships between sensitivity to reinforcement (SR), metacognitive beliefs (MCB), and stress with AN.

    Method

     This research is a correlational descriptive study of the type of modeling research; The statistical population of the present study includes the students of Tehran. The research sample was based on a multi-stage cluster sampling method in Tehran city. The participants included 215 female students who were asked to complete online form of Questionnaires about Anorexia Nevrosa (Stice et al., 2004), Body Self-Image Questionnaire (Rowe et al., 1999), Sensitivity to Reinforcement Questionnaire (Jackson, 2009), Depression, Anxiety, Stress Scale (Lovibond & Lovibond, 1995) and Metacognitive Beliefs Questionnaire (Cartwright-Hatton et al., 2004). The partial least squares method was used in SPSS26 and Smart-PLS3 software environment for data analysis.

    Results

     The results indicate that the modified model of the structural relationship of SR, MCB, and stress with AN with the mediation of physical fitness self-concept has the necessary validity.

    Conclusion

    It can be concluded that BSC plays a mediating role in the relationship between SR, MCB, and stress, with AN. In fact, individuals' perception and understanding of their bodies, as well as their emotional experiences related to body perception, constitute two dimensions that form the body image. If this BSC is characterized by a negative body image, it leads to body dissatisfaction.

    Keywords: Anorexia nervosa, sensitivity to reinforcement, metacognitive beliefs, stress, body self-concept
  • Bibi Sareh Ebrahimzade Moussavian, Reza Ghorban Jahromi*, Esmaeil Saedipour Pages 33-50
    Background and Purpose

    The occurrence of risky behaviors in Iranian society has turned into a social concern. Additionally, risk-taking affects the health of adolescents negatively and it is suggested that committing risk-taking behaviors at least once during adolescence is associated with the likelihood of other problems and maladjustment in adulthood. Therefore, the present study aimed to investigate the structural relationship between risk-taking based on parenting styles and Alexithymia in adolescents from the city of Mashhad, with the mediating role of perceived social support and the extent of social media use with the regulating role of gender.

    Methods

    The method of the present study is applied and correlational. The population consisted of all the high school students aged 14-18 in the first, third, and fifth districts of Mashhad, during the second semester of the 2021-2022 academic year. The sample consisted of 600 students in ninth, tenth, eleventh, and twelfth grades selected based on convenience sampling. The data collection for the study included the Iranian Adolescents’ Risk-Taking Scale (Zadeh Mohammadi, 2011), The Toronto Alexithymia Scale (Taylor, 1986), The Perception of Parenting Styles Questionnaire (Grolnick et al., 1997), The Multidimensional Scale of Perceived Social Support Questionnaire (Zimet et al., 1988), and the Scale of Social Media Use Questionnaire (Hosseini Esfidvadjani, 2021). Data analysis was conducted using path analysis modeling and test of mediating effects in the proposed model with the bootstrap method using SPSS26 and AMOS24 software.

    Results

    The results of this study indicate that the proposed model fits well with the data. A significant negative relationship can be detected between the perception of parenting styles and perceived social support with risk-taking in both girls and boys. In addition, a significant positive relationship is detected between alexithymia and risk-taking in both girls and boys (P<0.01). Furthermore, the study confirms the mediating role of social support and the extent of social media use in relation to perceiving parenting styles and alexithymia with adolescent risk-taking (p<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of this study, we can state that the variables of perceived social support and the extent of social media use play a mediating role in the relationship between risk-taking and the perception of parenting style and alexithymia in adolescent girls and boys.

    Keywords: Risk-taking, perception of parenting style, alexithymia, perceived social support, social media, adolescents
  • Yasaman Mohammadi*, Vahid Savabi Niri, Shahrzad Shayanfar Pages 51-67
    Background and Purpose

    Children whose parents divorce each other face stress that has short-term and long-term psychological effects. Based on this, the present research was conducted with the aim of the effectiveness of child-based mindfulness therapy on emotion regulation and improving self-concept in children with divorced parents.

    Method

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group and a         2-month follow-up phase. The statistical population of the research was all children with divorced parents in Kermanshah city in 2019, 30 children with divorced parents were selected by conveniance sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received 10 sessions of mindfulness intervention based on Bordick's (2017) model, while the control group was placed on the waiting list to receive the intervention after the end of the study. The instruments used included the Children and Adolescents Emotion Regulation Questionnaire (Gross and John, 2003) and the Children's Self-Concept Questionnaire (Piers and Harris, 1969). Data were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The findings showed that mindfulness training on the components of emotion regulation (cognitive reappraisal (P<0.01, F=29.361) and suppression (P<0.01, F=31.652) and the components of children's self-concept (behavior (P<0.01, F=17.813), rational and school status (P<0.01, F=16.762), physical appearance and attributes (P<0.01, F=8.421), anxiety (P<0.01, F=19.429), popularity (P<0.01, F=21.927), happiness and satisfaction (P<0.01, F=18.691) have a positive effect and these results obtained continued in the follow-up period (P<0.01).

    Conclusion

    When children of divorce feel that there is nothing they can do, mindfulness gives them other choices by increasing mental flexibility, and this issue is effective in regulating their emotions. Also, mindfulness leads to improved self-concept by reconnecting internal and external sources, sources that a person may not even believe in.

    Keywords: Mindfulness, emotion regulation, self-concept, children with divorced parents
  • Sadegh Ahmadi*, Zahra Ramezani Ghahderijani, Alireza Beigirad, Fateme Ansari, Davoud Tahmaseb-Zadeh Sheikhlar Pages 68-82
    Background and Purpose

    Academic success in kids is significantly influenced by two crucial factors: academic engagement and the acquisition of social skills. Hence, the primary objective of this research endeavor was to assess the efficacy of positive thinking training in enhancing academic engagement and fostering social skills among elementary students.

    Method

    The present study employed a quasi-experimental design, specifically a pre-test and post-test design, with the inclusion of a control group. The statistical population comprised all sixth-grade students enrolled in primary schools within the city of Baharistan during the academic year 2018-2019. A total of 30 students were selected via cluster sampling and subsequently divided into two groups, namely the experimental group and the control group, each consisting of 15 individuals. The study utilized research instruments such as the Social Skills questionnaire (Karamti, 2016) and Academic Engagement questionnaire (Fredericks et al., 2004). These questionnaires were provided to both the control and experimental groups before and after undergoing positive thinking skills training. The experimental group participants underwent a series of 14 sessions, each lasting 60 minutes, during which they received positive thinking training. In contrast, the control group did not get any form of training. The data analysis was conducted using SPSS version 22 software, employing a multivariate analysis of covariance test with a significance level of α=0.05.

    Results

    The findings indicate a statistically significant difference in the mean scores of social skills and academic engagement between the experimental and control groups during the post-test phase. Specifically, the experimental group exhibited higher levels of social skills and academic engagement compared to the control group (P<0.01).

    Conclusion

    According to the findings of this study, the implementation of positive thinking skills in education facilitates enhanced self-awareness and curiosity among students. This approach also promotes the recognition and appreciation of positive experiences, leading to improved adaptive abilities and academic motivation.

    Keywords: Positive thinking, social skills, academic engagement
  • Fatemeh Hesampour, Ali Mohammad Rezayi* Pages 83-103
    Background and Purpose

    One of the most effective factors in developing the educational system development which has a significantly direct relationship with academic performance is student flourishing. Present study aimed to develop a model for explaining academic flourishing of students based on moral intelligence, with the mediating role of academic motivation, academic emotions, academic procrastination, and academic burnout.

    Method

    The present study used descriptive-correlational design with structural equation model. The population included all the students of secondary school in Tehran in the second semester of academic year 2021-2022. Through multistage random sampling method, a sample of 2010 students was selected. The students completed Moral Intelligence Questionnaire (Link& Keil, 2005), Researcher-made Academic Flourishing Questionnaire, Academic Motivation Scale (Vallerand, 1992), Achievement Emotions Questionnaire (Pekran et al. 2005), Academic Procrastination Scale (Solomon& Rothblum, 1984), and Academic Burnout Questionnaire (Schaufeli et al. 2002). Data were analyzed by using Structural Equation Model by PLS 3.

    Results

    Results indicate the significantly positive effect of moral intelligence on academic flourishing and academic motivation as well as its significantly negative effect on academic emotions, academic procrastination, and academic burnout. Academic procrastination, academic emotions and academic burnout have a significantly negative effect on academic flourishing while academic motivation has a significant positive effect on it. Moral intelligence affects academic flourishing through the mediating role of academic motivation, academic emotions, academic procrastination, and academic burnout. 78 % of the academic flourishing variance is explained through the direct and indirect effect of moral intelligence.    

    Conclusion

    Accordingly, to increase the academic flourishing of students, programs can be developed for enhancing moral intelligence, which in turn results in the enhancement of academic motivation, academic emotions, academic procrastination, and academic burnout. Implications of the results are discussed in the article.

    Keywords: Ethical intelligence, academic flourishing, academic motivation, academic emotions, academic procrastination, academic burnout
  • Seyyed Sina Shams Eslami*, Seyed Valiollah Mousavi, Sajjad Rezaei Pages 104-120
    Background and Purpose

    Bereavement and loss are very significant events in the lives of individuals with intellectual disabilities. While thinking about death and dealing with related questions are common during adolescence, adolescents with intellectual disabilities often receive little information about death, particularly when it comes to the death of their loved ones. The objective of the present research was to clarify the concept of death in adolescents with mild intellectual disabilities and borderline intellectual functioning, using the existential phenomenology approach.

    Method

    The research was designed qualitatively and existentially, the research community consisted of adolescents who were studying in special schools located in Bandar Anzali city in 2022. The data was collected by conducting semi-structured interviews with 23 adolescents who had mild intellectual disabilities (IQ: 50-70) and borderline intellectual functioning (IQ: 70-85). The data analysis was performed manually and using the Dickelman method (1992) simultaneously with the data collection process.

    Results

    In the data analysis, three main themes were extracted: "Death-Related Experiences", "Continuity of Death in the Context of Life" and "Life against Death", and each of these main themes emerged through the analysis of several sub-themes.

    Conclusions

    The findings of this study, in alignment with the theoretical basis and existential phenomenology research, highlight that adolescents with mild intellectual disabilities and borderline intellectual functioning perceive death as an existential structure. They also emphasized the need for more awareness of issues related to death. Despite their efforts to make sense of life, they feel that people around them often overlook their developmental needs. These insights, along with other research evidence concerning the issue of existential death, provide valuable information for educational and therapeutic experts. In planning educational and rehabilitation programs for adolescents with intellectual disabilities, it is important to take into account their understanding of existential death, which refers to their awareness of the limitations of one's existence in the context of a time-bound life.

    Keywords: Intellectual disability, borderline intellectual functioning, adolescence, death, existential phenomenological
  • Farideh Amiralsadat Hafshejani, Bahman Akbari*, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh, Abbas Abolghasemi Pages 121-138
    Background and Purpose

     Anxiety is one of the common disorders of childhood, in addition to drug treatments, psychological interventions and treatments have been used to reduce it. The present study was conducted with the aim of meta-analysis of effective treatments in reducing children's anxiety.

    Method

     In this meta-analysis, the statistical population includes available research related to non-pharmacological interventions for children's anxiety inside and outside of Iran, which were published in scientific databases from 2010 to 2020 (Google Scholar, Pub Med , since Direct, NCBI, Taylor & Francis Online, SID Magiran, ensani) have been published with the keywords of anxiety disorder, separation anxiety, social anxiety, specific phobia, child anxiety, generalized anxiety, cognitive-behavioral therapy, play Therapy, behavior therapy, story therapy, art therapy, acceptance and commitment therapy, and mindfulness therapy were searched. According to the criteria for entering the research, out of 77 available studies, 65 studies were analyzed. The method of data analysis was the meta-analysis approach, which was done using CMA2 software.

    Results

     Meta-analysis was performed on the primary studies in eight treatment groups, which showed that the combined effect size obtained from the studies related to each treatment indicated the effectiveness of all the mentioned interventions on children's anxiety. Based on the combined effect size, the effectiveness of acceptance and commitment therapies (0.755), story therapy (0.655), attachment-based therapy (0.598), play therapy (0.575), cognitive behavioral therapy (0.569), child-parent interaction therapy (0.565), mindfulness (0.539) and art therapy (0.496) respectively had the greatest effect on reducing children's anxiety, which the results of the one-way analysis of variance test showed, this difference is not meaningful (P=0.355, F=65.7 1.132).

    Conclusion

     The obtained effect size showed the effectiveness of the mentioned interventions in reducing children's anxiety, and considering the non-significance of the difference in the effectiveness of these treatments, all the mentioned treatments can be used alone in the treatment of children's anxiety.

    Keywords: Meta-analysis, treatment, anxiety, child