بررسی نقش عوامل مؤثر در پیدایش و تکوین جریان های واریزه ای ارتفاعات شمالغرب آذربایجان (جنوبغرب هادیشهر و دره دیز)

نویسنده:
چکیده:
در حدود 90% از مساحت پیکره ارتفاعات دیوان داغی- دره دیز از سازندهای رسوبی (مانند انواع سنگ آهک، دولومیت، شیل، مارن و...) تشکیل شده است. عملکرد شدید نیروهای زمین ساختی به ویژه در سازندهای مقاوم و شکننده (سنگ آهک، دولومیتها و...) با ایجاد تراکم گسلی بالا (km.km2 1.70)، ریزگسل ها و... این منطقه را به صورت خرد و له شده در آورده است.
به موازات اثرات نوزمین ساخت، و حاکمیت سیستم فرسایش پریگلاسیر، به ویژه از ارتفاع 1700 متر به بالا، با تخریب و پسروی پرتگاه ها، جریانهای واریزه ای مجزا و ممتد بسیار تیپیک در سطح وسیعی شکل گرفته است. اغلب جریانهای واریزه ای منطقه در محل اسکارپ های حاصل از گسل های فعال، زیر بری آبراهه ها و رودخانه ها و محل ترانشه جاده ها، بسیار فعالند. جابجایی مداوم آنها هر از چند گاهی موجب مسدود شدن جاده و راه آهن بین المللی مرند- جلفا می شود. جریانهای واریزه ای منطقه عمدتا از نوع مجزا می باشند و در اغلب نقاط منطقه توسط فعالیت های انسانی، به شدت تحریک و جابجا می شوند. بعد از مورفومتری واریزه ها جهت تحلیل روابط همبستگی بین ابعاد مختلف آنها از رگرسیون خطی استفاده شد. نتایج تحلیل های کمی نشان داد که همبستگی بالا با ضریب تبیین مناسب بین پارامترهای مختلف واریزه ها وجود دارد. در نهایت راهکارهای اساسی جهت کنترل و کاهش جابجایی آنها ارایه شده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
193 تا 212
لینک کوتاه:
magiran.com/p263966 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!