فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و نهم شماره 1 (پیاپی 151، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ارزیابی شاخص های مشارکت اجتماعی در شکل گیری منطقه خلاق شهری در منطقه یازده شهر تهران
    محمد دوست حسینی، وحید بیگدلی راد*، مریم معینی فر صفحات 1-10
    اهداف

    امروزه شهرهای جهان در چارچوب اقتصاد جهانی و در قالب ایده های نو و خلاقانه به شدت در رقابت با یکدیگر قرار دارند. از اینرو پژوهش حاضر در راستای این رقابت و با هدف ارزیابی شاخص های مشارکت اجتماعی در شکل گیری منطقه خلاق شهری در محدوده منطقه یازده شهر تهران تدوین شد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و در سال 1402 در محدوده منطقه یازده شهرداری تهران انجام شد. جمعیت آماری مورد مطالعه بر مبنای آخرین سرشماری نفوس و مسکن، 308.176 نفر بود که بعد از محاسبه فرمول کوکران 6/383 نفر به دست آمد. از میان ساکنان بومی منطقه یازده شهر تهران و با حذف پرسش نامه های ناقص، 374 پرسش نامه مورد تحلیل قرار گرفت. از این تعداد سهم هر محله منطقه یازده شهر تهران 22 پرسش نامه بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای فضایی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده بودند. شاخص ها در قالب پرسش نامه محقق ساخته با 38 گویه تنظیم شد و نتایج داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری به منظور تعیین روابط علت و معلول متغیرها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تاثیر مشارکت با ضریب مسیر 701/5 تاثیر مثبت و معناداری بر مشارکت اجتماعی داشت. همچنین پایداری مشارکت، عمق مشارکت، نرخ مشارکت و تنوع مشارکت به ترتیب با ضریب های 068/2، 226/2، 088/2 و 429/2 تاثیر مثبت و معنادار بر مشارکت اجتماعی را نمایش دادند. همچنین بهبود مشارکت اجتماعی در منطقه خلاق شهری باعث نوآوری، فعالیت شهروندان، کیفیت زندگی و سرمایه انسانی ساکنان منطقه شد.

    نتیجه گیری

    از نظر متغیرهای مرتبط با مشارکت اجتماعی، متغیرهای تاثیر مشارکت اثرگذاری بیشتر و پایداری مشارکت اثرگذاری کمتری را در شکل گیری منطقه خلاق شهری دارد. همچنین زیرشاخص هایی همانند عدم تشخیص و جذب توانایی ها و استعدادهای برتر، ضعف در همکاری و مشارکت افراد از اقشار مختلف جامعه منجر به از دست دادن پتانسیل ها و رشد منطقه خلاق شهری می شود.

    کلیدواژگان: منطقه خلاق شهری، خلاقیت، مشارکت، مشارکت اجتماعی، منطقه یازده تهران
  • مسئولیت اجتماعی دانشگاه ها در حوزه زیست محیطی و حل بحران کم آبی در ایران
    سید رضا حسینی، سید فرشید جعرفی پایبندی*، مهدی خوش خطی صفحات 11-23
    مقدمه

    سازمان های بزرگ و برجسته جهانی مسیولیت نسبت به جامعه و محیط زیست را بخشی از استراتژی خود می دانند و تلاش می کنند که با رعایت اصول اخلاقی و شفافیت به سلامت و رفاه جامعه کمک کنند. برخی دانشگاه ها نیز در سال های اخیر مسیولیت اجتماعی را به عنوان یک رویکرد برای توسعه پایدار در بیانیه ماموریت خود جای داده اند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی مسیولیت اجتماعی دانشگاه ها در حوزه زیست محیطی و حل بحران کم آبی در ایران انجام شد.

    نتیجه گیری

    دانشگاه ها می توانند با ارایه برنامه های تحصیلی مرتبط با مدیریت منابع آب و زیست محیطی، فارغ التحصیلان متخصص را برای حل مسایل مربوط به کمبود آب در جامعه آموزش دهند. این برنامه ها می توانند شامل رشته های مهندسی محیط زیست، منابع آب، علوم زمین، زیست شناسی و سایر رشته های مرتبط باشند. علاوه بر آموزش، دانشگاه ها می توانند نقش مهمی در پژوهش های علمی و پروژه های تحقیقاتی در حوزه زیست محیطی و کمبود آب داشته باشند. این پژوهش ها می توانند به شناسایی راهکارهای جدید، فناوری های نوین و سیاست های موثر در مدیریت منابع آب و محیط زیست کمک کنند. دانشگاه ها با برقراری همکاری های فنی و علمی با سازمان ها و نهادهای مرتبط، در ترویج فرهنگ حفاظت از محیط زیست و استفاده بهینه از منابع آب موثر هستند. این همکاری ها می توانند شامل پژوهش های مشترک، تبادل دانش، ارایه مشاوره فنی و آموزش مستمر باشند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، دانشگاه ها، زیست محیطی، بحران کم آبی
  • ارایه الگوی استقرار گردشگری الکترونیک در توسعه گردشگری شهرهای ساحلی استان مازندران با رویکرد داده بنیاد
    مریم رستگاری، کیا بزرگمهر*، لیلا ابراهیمی جمنانی، آمنه حقزاد صفحات 25-36
    اهداف

    امروزه کشورهایی در حوزه گردشگری موفق هستند که با توسعه گردشگری الکترونیکی به نحو مطلوب از توانمندی های این بخش بهره ببرند. در چنین شرایطی ایران برای ورود به این بازار رقابتی، ملزم به بهره برداری از تکنولوژی های نوین در قالب فناوری های اطلاعات و ارتباطات است. هدف اصلی این پژوهش دستیابی به الگویی به منظور استقرار گردشگری الکترونیک در توسعه گردشگری شهرهای ساحلی استان مازندران است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر روش، کیفی و از نظر هدف بنیادی بوده و در سال 1402 در استان مازندران به انجام رسید.. برای استخراج مدل، از روش نظریه زمینه ای استفاده شد. مبنای جمع آوری اطلاعات انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با متخصصان و نمونه گیری با روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری بود که از طریق مصاحبه با 21 نفر از خبرگان و مدیران ارشد گردشگری صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از رویکرد استراوس و کوربین استفاده شد.

    یافته ها

    پس از انجام مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تعداد 26 مقوله فرعی در 5 مقوله کلی شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، راهبردها و پیامدها، شناسایی و در قالب الگوی نهایی متشکل از 6 بعد ساختاردهی شد. این مقوله ها در شرایط زمینه ای شامل پیچیدگی سازمانی، شرایط گردشگران و شرایط محیطی؛ در شرایط علی شامل پویایی صنعت، گردشگران و نیروی انسانی، تقویت سازمان ها و زیرساخت ها و پویایی مساله یابی؛ در شرایط مداخله گر شامل موانع مدیریتی، ساختاری و ویژگی های صنعت گردشگری؛ در شرایط راهبردها شامل انعطاف پذیری سازمانی، تعامل با گردشگران، نیروی انسانی مشتری مدار و بهبود خدمات رسانی و در بعد پیامدها شامل توسعه گردشگری الکترونیک، افزایش رضایت گردشگران، توسعه اقتصادی و افزایش درآمد بود.

    نتیجه گیری

    الگوی نهایی به دست آمده مدلی برای اصلاح شیوه های مدیریت موجود و تحقق هدف نهایی گردشگری الکترونیک را ارایه می دهد و می تواند زمینه را برای توسعه گردشگری بیش از پیش فراهم آورد.

    کلیدواژگان: گردشگری الکترونیک، گردشگری شهرهای ساحلی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نظریه داده بنیاد
  • بررسی وضعیت شاخص های بازآفرینی شهری در شهر زاهدان
    سجاد پودینه، معصومه حافظ رضازاده*، غلام رضا میری صفحات 1001-1012
    مقدمه

    بازآفرینی یکی از اثرگذارترین رویکردهای معاصر در حوزه مرمت شهری به علت پرداختن به ابعاد متنوعی از واقعیت شهر است که در دو گروه اصلی ساختارهای کالبدی و اجتماعی طبقه بندی می شود. هدف این تحقیق، بررسی وضعیت شاخص های بازآفرینی شهری در شهر زاهدان بود.

    روش شناسی:

     این تحقیق در سال 1402 در شهر زاهدان با استفاده از روش توصیفی تحلیلی (پیمایشی) به انجام رسید. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود. برای تهیه پرسشنامه به تحقیق درمورد شاخص های مورد تاکید بر بازآفرینی بافت های فرسوده پرداخته شد. تعداد 4 شاخص شرایط اقتصادی- اجتماعی (9 گویه)، وضعیت رونق اقتصادی (8 گویه)، وضعیت زیست محیطی (9 گویه) و وضعیت کالبدی (8 گویه) برای بررسی انتخاب و در غالب پرسشنامه 34 گویه ای با استفاده از طیف 4 گزینه ای لیکرت آماده شد. روایی ابزار تحقیق با استفاده از توزیع پرسشنامه در میان 24 نفر از کارشناسان برنامه ریزی شهری سنجش شد. میزان پایایی شاخص ها با استفاده از آلفای کروبناخ ارزیابی شد. به منظور تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار SPSS 25 و آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس یک طرفه (آنوا) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داده که در مجموع، شهر زاهدان از نظر بازآفرینی شهری در شاخص شرایط اجتماعی و فرهنگی با میانگین 3/287، شاخص وضعیت زیست محیطی با میانگین 3/389 و شاخص ارتقای کیفیت کالبدی با میانگین 3/321 در وضعیت مطلوب و شاخص رونق اقتصادی با میانگین 2/715 در وضعیت نامطلوب قرار داشته است. بین مناطق شهر شهر زاهدان از نظر بازآفرینی پایدار شهری تفاوت معناداری وجود دارد؛ بیشترین اختلاف میانگین بین مناطق شهر زاهدان به شاخص بهبود شرایط اجتماعی و فرهنگی و کمترین اختلاف میانگین در شاخص رونق اقتصادی بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از وضعیت مطلوب شاخص های زیست محیطی، اجتماعی- فرهنگی، کالبدی و وضعیت نامطلوب شاخص رونق اقتصادی است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، زاهدان، بافت فرسوده، شاخص اقتصادی
  • بازگشت پذیری اقلیمی: رویکرد مواجهه با اختلال های زیست محیطی در حوزه سلامت
    کامران رضایی، فاطمه زارعی* صفحات 1001-1013
    مقدمه

    سلامت و محیط زیست در پیوند تنگاتنگی هستند. تغییرات اقلیمی به طور مستقیم با تغییر الگوهای آب و هوا و به طور غیرمستقیم با تغییر کیفیت آب، غذا و توابع اکوسیستم بر سلامت جسمی و روانی انسان تاثیر می گذارد. سیستم سلامت اغلب به عنوان خط مقدم در پیشگیری از پیامدهای نامطلوب سلامتی، به ویژه ناشی از تاثیرات آب و هوایی در نظر گرفته می شود. در این تحقیق، به شرح راهکارهای عمده مواجهه با مخاطرات زیست محیطی ناشی از تغییرات اقلیمی در حوزه سلامت پرداخته شده است.

    روش شناسی: 

    در این تحقیق، با استفاده از رویکرد تحلیل سیستماتیک به مرور مطالعات در زمینه مقابله با تغییرات آب وهوایی در بازه زمانی 2024-2023 پرداخته شد. بدین منظور از جستجوی مقالات انگلیسی در پایگاه داده هایElsevier, Pubmed, Web of Science, Scopus,  استفاده شد. غربالگری مقالات طی سه مرحله انجام شد. در مرحله اول، با استفاده ترکیبی از کلیدواژه های "تغییرات آب وهوایی" Climate change و "تغییرپذیری اقلیمی" (Climate variability)، "گرمایش جهانی" (Global warming) و "مواجه با تغییرات اقلیمی" (Expuser to climate changes) به جست وجوی مقالات پرداخته شد و 60 مقاله یافت شد که 6 مقاله به دلیل تکراری بودن و همپوشانی موضوعات حذف شدند و 44 مقاله وارد مرحله دوم شد. سپس، با استفاده از بررسی مقالات، مقالات مرتبط با تاثیر تغییرات اقلیمی بر سلامت انتخاب و 21 مقاله وارد مرحله بعد شد. سپس، مقالات مرتبط با رویکردهای مواجهه با تغییرات اقلیمی در زمینه سلامت برای مطالعه و تحلیل انتخاب شدند (n=12) که یک مقاله به دلیل عدم دسترسی به متن کامل حذف شد و در نهایت 11 مقاله وارد مرحله ارزیابی نهایی شد.

    یافته ها

    تحلیل مطالات منتخب حاکی از تاکید برسیستم های بهداشتی مقاوم در برابر تغییرات اقلیمی، با استفاده از رویکردهای سازگاری و کاهشی است. در این راستا به ارتقاء ظرفیت این سیستم ها، بهبود مدیریت ریسک موثر ، تقویت تعامل چندبخشی، برنامه ریزی اقدامات و سرمایه گذاری کوتاه مدت بلندمدت برای افزایش انعطاف پذیری پیشنهاد شده است.

    نتیجه گیری

    سیستم های بهداشتی به عنوان یک ساختار حیاتی برای محافظت از شهروندان جهانی، باید با اجرای راهکارهای کاهشی و سازگاری در مقابل تغییرات اقلیمی به افزایش تاب آوری اجتماعی بپردازند.

    کلیدواژگان: تغییرات آقلیمی، تاب آوری، سازگاری، بازگشت پذیری اقلیمی، سلامت
  • تبیین وضعیت کلانشهر تهران بر اساس سیستم نوآوری شهری
    عبدالله شیخی، حسین حاتمی نژاد*، سعید زنگنه شهرکی، احمد پوراحمد، حجت الله میرزایی صفحات 1001-1018
    اهداف

    امروزه کلانشهر تهران برای ایجاد فضای زندگی مطلوب، بهبود فضای کسب و کار، مدیریت منابع، حفظ هویت و خلق معنا و امید برای ساکنینش، نیازمند استفاده مناسب تر از منابع و ارایه نوآوری های متعدد برای حل مسایل موجود و نوظهور است. بر همین اساس هدف این مطالعه تبیین وضعیت کلانشهر تهران به لحاظ سیستم نوآوری شهری بود.

    روش شناسی: 

    این پژوهش بر حسب هدف کاربردی، به لحاظ ماهیت، آمیخته و به لحاظ روش، پیمایشی به شیوه توصیفی تحلیلی است. ابزار جمع آ وری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. پس از کدگذاری و تحلیل مصاحبه ها بر اساس تحلیل تم، نتایج آن به صورت پرسشنامه محقق ساخته برای ارزیابی کلانشهر تهران استفاده شد. برای بخش کمی پژوهش، تعداد 40 نقر به عنوان جامعه آماری این بخش انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از روش‏های تحلیل توصیفی و آزمون T با استفاده از نرم افزار SPSS 25 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج کدگذاری نشانگر آن است که 11 عامل کلیدی استخراجی از مصاحبه ها، می تواند به سنجش وضعیت کلانشهر تهران به لحاظ سیستم نوآوری شهری کمک کند: چارچوب نهادی کارآمد و قوانین شفاف، سیاست های مالی نهادی دولت، زمینه مشارکت شهروندی، دانشگاه های مادر، نیروی انسانی خلاق و متخصص، شرکت های فناور و نوآور، دسترسی به بازارهای متنوع، زیرساخت های نوآوری شهری، برند شهری خاص، موقعیت قرارگیری شهر و کیفیت زندگی. از بین این عوامل، دانشگاه های مادر، موقعیت قرارگیری، نیروی انسانی و برند شهری در وضعیت بهتری قرا دارند. در نهایت، ابعاد بررسی شده نشان می دهد که وضعیت موجود کلانشهر تهران به لحاظ نوآوری شهری و کارکردهای آن چندان مطلوب نمی باشد و از لحاظ انطباق این نوع سیستم و نظام با کلانشهر تهران شرایط بهینه ای مشاهده نمی شود.

    نتیجه گیری

    کلانشهر تهران به لحاظ سیستم نوآوری شهری با تنگناهای اساسی روبرو است که بدین لحاظ در بیشتر شاخص ها نیازمند اهتمام جدی در کنار اعتقاد به کار مشارکتی و مشارکت شهروندی است.

    کلیدواژگان: سیستم، نوآوری شهری، کارکرد، کلانشهر تهران
  • نقش مشارکت مردمی در بهسازی و باز زنده سازی بافت فرسوده مرکز شهر (مطالعه موردی: شهر گرگان)
    هانیه یازرلو، غلامرضا میری*، مریم کریمیان بستانی صفحات 1001-1012
    مقدمه

    در این مطالعه، به بررسی  تاثیر مشارکت مردمی بر بهسازی بافت فرسوده مرکز شهر گرگان و انتظام سایر بافت های شهری پرداخته شد.

    روش شناسی: 

    این تحقیق پیمایشی در سال 1403 در شهر گرگان به انجام رسید. ابزار پژوهش پرسشنامه بود. برای تهیه پرسشنامه، به بررسی میدانی و مطالعه طرح های جامع شهر گرگان پرداخته شد. پرسشنامه مورد نظر با 26 سوال بر اساس طیف 4 گزینه ای لیکرت طراحی شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 70% حساب شد. روایی پرسشنامه با استفاده از توزیع پرسشنامه در میان 21 نفر از اساتید دانشگاهی بررسی شد. جامعه آماری تعداد واحد مسکونی فرسوده مرکز شهر یعنی 1040 واحد می باشد. ازاین رو در این پژوهش حجم نمونه بر اساس روش تصادفی ساده و با استفاده فرمول کوکران برابر با تعداد 280 نفر از سرپرستان خانوار این واحدها تعیین شد. برای تحلیل داده ها از روش های AHP و SWOT استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش  نشان داد که مشارکت در بهسازی و باز زنده سازی بافت فرسوده مرکزی شهر گرگان منجر به انتظام فضایی، تقویت هویت و تعلق خاطر به محلات مرکزی و مانعی جهت توسعه افقی بی رویه شهر گرگان بوده است. نتایج بررسی تاثیر مشارکت در بهسازی و باز زنده سازی بافت فرسوده مرکزی شهر گرگان در انتظام فضایی سایر بافت های شهر گرگان با استفاده از مدل AHP نشان داد که از بین ابعاد مورد بررسی بعد فعالیت (عملکرد) در اولویت قرار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر مثبت مشارکت مردمی بر بازسازی بافت فرسوده مرکزی شهر گرگان و انتظام فضایی سایر بافت های شهری است.

    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، بهسازی، باز زنده سازی، بافت فرسوده مرکزی، شهر گرگان
  • شناسایی و رتبه بندی معیارهای رشد گردشگری هوشمند پایدار (مزالعه موردی: شهر تهران)
    مرتضی رحمتی کچو مثقالی، رسول ثانوی فرد*، علی اصغر عیوضی حشمت صفحات 1001-1020
    اهداف

    یکی از مکانیسم هایی که می تواند در بهبود رقابت و توسعه گردشگری مفید باشد گردشگری هوشمند است.  هدف این تحقیق، شناسایی و رتبه بندی معیارهای رشد گردشگری هوشمند پایدار در شهر تهران بود.

    روش شناسی:

     این تحقیقی پیمایشی در سال 1402 با استفاده از ترکیبی از روش های کمی و کیفی در شهر تهران به انجام رسید. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود. به منظور تعیین مهم ترین عوامل موثر مدل جهت رشد گردشگری هوشمند پایدار در شهر تهران‏، ابتدا پرسشنامه طراحی شد. بدین ترتیب، 42 سوال با استفاده از طیف 4 گزینه ای لیکرت طراحی و در اختیار 50 نفر از خبرگان قرار داده شد. جامعه آماری این تحقیق را گروهی از خبرگان آژانس های مسافرتی شهر تهران تشکیل می دهد که به صورت هدفمند و قضاوتی، انتخاب شده و 50 نفر از این خبرگان، در نظر گرفته شدند. پس از سنجش نظر خبرگان در دو فاز متوالی، پرسشنامه اصلی با 39 سوال تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش دلفی فازی و شبکه ای فازی استفاده شد.

    یافته ها

    براساس غربال شاخص ها با استفاده از رویکرد دلفی، 43 شاخص در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، پایداری، تامین کنندگان و ذینفعان، رقبا، طبیعی، فنی و زیرساختی به عنوان عوامل موثر بر ارتقای گردشگری هوشمند در سطح شهر تهران شناخته شد. طبق نتایج حاصل از تحلیل شبکه ای، شاخص همسان سازی اهداف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و محیطی در اولویت اول و تجربیان هوشمند در اولویت دوم نسبت به سایر عوامل اولویت داشته است. سایر عوامل نیز هر یک بر اساس ضرایب به دست آمده، اهمیت خود بر توسعه گردشگری هوشمند و پایدار را نشان داده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از تاثیر شاخص های مختلف تحت عوامل اجتماعی، زیست محیطی، فنی زیرساختی و بخصوص اقتصادی بر توسعه گردشگری هوشمند است که در این میان شاخص های عامل سیاستگذاران و ذینفعان از اولویت بیشتری نسبت به سایر شاخ ص ها برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری هوشمند، پایداری، آژآنس گردشگری، تهران
|
  • Assessment of the Social Participation Indicators in the Establishment of Urban Creative Districts within District Eleven in Tehran
    M. Doosthoseini, V. Bigdeli Rad*, M. Moinifar Pages 1-10
    Aims

    Nowadays, cities engage in a competition to showcase their innovative approaches within financial frameworks. The objective of this research endeavor was to employ the technique of structural equation modeling to validate a conceptual framework pertaining to social participation in the establishment of creative districts within urban settings.

    Methodology

    The methodology employed for this study involved conducting applied research within District 11 of the Tehran Municipality during the year 2023. The selection of the statistical population was based on the most recent population and housing census, resulting in a total of 308,176 individuals. By utilizing the Cochran formula, a sample size of 383.6 individuals was determined. After eliminating incomplete questionnaires, a total of 374 questionnaires from native residents of District 11 in Tehran were analyzed. Each neighborhood within District 11 made a contribution of 22 questionnaires. Spatial cluster sampling was implemented as the selected method of sampling. The collected data were subsequently subjected to structural equation modeling in order to ascertain the underlying causal relationships between the variables.

    Findings

    The results indicated a significant positive impact of involvement on social participation, as demonstrated by a path coefficient of 0.701. Moreover, several factors including the sustainability, depth, rate, and diversity of participation also displayed favorable and substantial effects on social participation, with corresponding path coefficients of 0.682, 0.226, 0.882, and 0.429. The increased level of social participation within the urban creative district played a pivotal role in promoting innovation, citizen engagement, quality of life, and the human capital of its residents.

    Conclusion

    In relation to the variables pertaining to social participation, it was observed that the variables associated with participation's influence exerted a more substantial impact, while the aspect of participation sustainability displayed a relatively weaker effect on social participation within the context of urban creative districts. Moreover, sub-indicators such as the failure to identify and attract talented individuals, the lack of cooperation and participation from diverse segments of society, contribute to the untapped potential and impede the growth of the urban creative district.

    Keywords: Creative Urban District, Creativity, Participation, Social Participation, District Eleven Tehran
  • Social Responsibility of Universities in the Environmental Field and Solving the Water Shortage Crisis in Iran
    S.R. Hoseini, S.F. Jafari Paibandi*, M. Khoshkhati Pages 11-23
    Aims

    Large and prominent global organizations consider responsibility towards society and the environment as a part of their strategy and try to contribute to the health and well-being of society by complying with ethical principles and transparency. In recent years, some universities have included social responsibility as an approach to sustainable development in their mission statements. Therefore, the current research aimed at the social responsibility of universities in the environmental field and solving the water shortage crisis in Iran. Therefore, the present study investigated the social responsibility of universities in the environmental field and solving the water shortage crisis in Iran.

    Conclusion

    Universities can provide specialized graduates to solve problems related to water shortage in the society by providing educational programs related to water and environmental resources management. These programs can include environmental engineering, water resources, earth sciences, biology and other related fields. In addition to education, universities can play an important role in scientific research and research projects in the field of environment and water scarcity. These studies can help to identify new solutions, new technologies and effective policies in the management of water resources and environment. Universities can be effective in promoting the culture of environmental protection and optimal use of water resources by establishing technical and scientific cooperation with related organizations and institutions. The collaborations can include joint research, knowledge exchange, providing technical advice and continuing education.

    Keywords: Social Responsibility, Universities, Environment, Water Scarcity Crisis
  • Presenting the Model of Establishing Electronic Tourism in the Tourism Development of the Coastal Cities of Mazandaran Province Using the Grounded Theory
    M. Rastgari, K. Bozorgmehr*, L. Ebrahimi Jamnani, A. Haghzad Pages 25-36
    Aims

    In the current era, nations are achieving success in the realm of e-tourism, whereby they leverage the potential of electronic tourism. This encompasses numerous regions within the country, particularly the coastal cities situated in the province of Mazandaran, which have consistently been renowned as tourist hotspots. The primary objective of this investigation was to explore the implementation of electronic tourism for the enhancement of tourism in the coastal cities of Mazandaran province.

    Methodology

    The conduction of this study took place within the confines of Mazandaran province during the years 2023-2024. Employing a qualitative approach in terms of methodology and a fundamental approach in terms of purpose, the study model was developed utilizing the grounded theory method. The collection of data was facilitated through semi-structured interviews conducted with experts, with a total of 21 participants (N=21). The selection of samples was performed using the snowball sampling technique. For the analysis of the gathered data, the approach proposed by Strauss and Corbin was adopted.

    Findings

    After conducting the three stages of open, central, and selective coding, a total of 26 sub-categories were identified within the overarching categories of causal, contextual, intervening conditions, strategies, and consequences. These sub-categories were organized into a final model consisting of six dimensions. The contextual condition category included factors such as organizational complexity, tourist conditions, and environmental conditions. The causal condition category encompassed the dynamics of the industry, tourists, and manpower, as well as the strengthening of organizations and infrastructures, and the dynamics of problem solving. The intervening condition category involved aspects such as management, structural barriers, and characteristics of the tourism industry. Additionally, the strategies category encompassed organizational flexibility, interaction with tourists, customer-oriented human resources, and service improvement. Lastly, the consequences category included the development of e-tourism, increased tourist satisfaction, economic development, and increased income.

    Conclusions

    The ultimate model derived from this investigation will pave the way for the enhancement of managerial approaches and the achievement of the ultimate objective of e-tourism establishment, and can serve as the framework for subsequent growth.

    Keywords: E-Tourism, Coastal City Tourism, Information, Communications Technology (ICT), Grounded Theory
  • Investigating the Status of Urban Regeneration Indicators in Zahedan City
    Sajjad Poudineh, Masoumeh Hafez Rezazadeh*, Golam Reza Miri Pages 1001-1012
    Introduction

    Regeneration is one of the most effective contemporary approaches in the field of urban restoration whichrt deals with various aspects including two main groups of physical and social structures. The purpose of this study was to investigate the status of urban regeneration indicators in Zahedan city.

    Methodology

    This study was carried out in 2023-2024 in Zahedan using descriptive analytical method. The research tool was a questionnaire. The study indices were included 4 indicators of socio-cultural conditions (9 items), the economic prosperity (8 items), environmental condition (9 items) and physical condition (8 items). A 34-item questionnaire was prepared using Likert scale. The validity of the research tool was measured by distributing a questionnaire among 24 urban planning experts. The reliability of the indices was evaluated using the Kröbnach's alpha. Data was analyzed using SPSS25 software through one-sample T-test and one-way analysis of variance (ANOVA).

    Fimdings: 

    the favorable status was observed in index of social and cultural conditions with an average of 3.287, environmental condition with an average of 3.389 and physical quality with an average of 3.321. Economic prosperity index with an average of 2.715 was in an unfavorable situation. There was a significant difference between the city areas of Zahedan in terms of sustainable urban regeneration. The highest difference was the index of socio-cultural conditions, and the lowest difference was in the index of economic prosperity.

    Conclusion

    The results indicate the favorable status of the environmental, socio-cultural, and physical indicators and the unfavorable status of the economic prosperity index.

    Keywords: Urban regeneration, Zahedan, Dilapidated fabric, Economic index
  • Climatic Reversibility; Exposure Approach to Face Environmental Disturbances in the Field of Health
    Kamran Rezaie, Fatemeh Zarei* Pages 1001-1013
    Introduction

     Health and the environment are in considerable interaction. Climate changes affect the physical and mental health of humans directly by changing weather patterns (heat waves, droughts, floods, storms) and indirectly by changing the quality of water, air, and food. Health services are often considered as the frontline in preventing adverse health outcomes, especially the consequences of climate change. This study aimed to investigate the main strategies for coping with the environmental risks caused by climate changes in the health field.

    Methodology

    In this study, a systematic analysis approach was used to review studies on coping with climate change from 2022 to 2023. English articles were searched in databases such as Elsevier, Pubmed, Web of Science, and Scopus. The search for articles was conducted in two stages. In the first stage, articles related to climate change, climate variability, and global warming were searched using keywords such as "Climate change," "Climate variability," and "Global warming." In the second stage, among these articles, relevant articles were selected for study and analysis using keywords such as "Health," "Exposure," "Infectious disease," "Mental health," "Compatibility," and "Mitigation."

    Findings

    Primary health systems are fundamental for resilience at both individual and community levels, serving as a vital structure for protecting global citizens by providing accessible, cost-effective, responsive, and reliable care. The analysis of selected studies emphasizes the need to build resilient health systems against climate change using adaptive or resilience-oriented and mitigative approaches. In this regard, enhancing the capacity of these systems, improving effective and repeated risk management at all levels, strengthening multisectoral collaboration, planning actions, and short- and long-term investments to increase flexibility have been suggested.

    Conclusion

    Health systems, as a vital structure for protecting global citizens, should focus on increasing social resilience by implementing mitigative and adaptive strategies against climate change.

    Keywords: Climate change, Resilience, Adaptability, Climatic reversibility, Health
  • Explaining the Situation of Tehran Metropolis Based on Urban Innovation System
    Abdollah Sheikhi, Hossein Hataminejad*, Saeed Zanganeh Shahraki, Ahmad Pour Ahmad, Hojatollah Mirzaei Pages 1001-1018
    Objectives

    Today, in order to create a favorable living environment, improve the business environment, manage resources, preserve identity and create meaning and hope for its residents, Tehran metropolis needs more appropriate use of resources and providing numerous innovations to solve existing and new problems. This study aimed to investigate the status of Tehran metropolis in terms of the urban innovation.

    Methodology

    This research is practical in terms of its purpose and mixed in terms of its nature, and in terms of method, it is a descriptive-analytical survey. Data collection tools were semi-structured interviews and researcher-made questionnaires. After coding and analyzing the interviews based on theme analysis, the results were used in the form of a researcher-made questionnaire to evaluate Tehran metropolis, and the data were analyzed in SPSS software.

    Findings

    The coding results indicate that 11 key factors extracted from the interviews can help measure the state of Tehran metropolis in terms of the urban innovation system: efficient institutional framework and transparent laws, financial-institutional policies of the government, the context of citizen participation, Parent universities, creative and expert human resources, technological and innovative companies, access to diverse markets, urban innovation infrastructures, special city brand, city location and quality of life. Among these factors, mother universities, location, human resources and city brand are in better condition. Finally, the examined dimensions show that the current situation of Tehran metropolis is not very favorable in terms of urban innovation and its functions, and optimal conditions are not observed in terms of the adaptation of this type of system and system to Tehran metropolis.

    Conclusion

    Tehran metropolis is facing fundamental bottlenecks in terms of urban innovation system, which in this sense requires serious attention in most of the indicators along with belief in collaborative work and citizen participation.

    Keywords: System, Urban Innovation, Function, Tehran Metropolis
  • Investigating the Role of Public Participation in the Improvement and Revitalization of the Worn-Out Fabric of the City Center (Case Study: Gorgan City)
    Hanieh Yazarloo, Gholamreza Miri*, Maryam Karimian Bostani Pages 1001-1012
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effects of improvement and rebuilding of Gorgan  city and the effect of participation on the reconstruction of the city of Gorgan.

    Methodology

    This survey stufy was conducted in Gorgan city in 2023-2024. The research tool was a questionnaire. A field investigation and study of the comprehensive plans of Gorgan city were used to prepare the criteria and subcritria of the questionnare. The questionnaire was designed with 26 questions based on a 4-point Likert scale. The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 70%. The validity of the questionnaire was checked by distributing the questionnaire among 21 university professors. The statistical population was 1040 dilapidated residential units in the city center. Therefore, in this research, the sample size was determined to be 280 households based on the simple random sampling method using Cochran's formula. AHP and SWOT methods were used for data analysis.

    Findings

    The results showed that participation in the rebuilding of the worn out central fabric of the city of Gorgan has led to spatial adjusting, strengthening of identity and belonging to the central neighborhoods and an obstacle to the horizontal development of the city of Gorgan. The results showed the impact of participation in the rebuilding of the worn-out central fabric of Gorgan city and the spatial arrangement of other fabrics of Gorgan city using AHP model and the dimension of activity (performance) was prioritized.

    Conclusion

    The results of this research indicated the positive effect of public participation on the reconstruction of the worn-out central fabric of Gorgan city and the spatial arrangement of other urban fabrics.

    Keywords: Public participation, Improvement, Rebuilding, Worn-out central fabric, Gorgan city
  • Identification and Ranking the Criteria for Sustainable Smart Tourism Growth (Case Study: Tehran)
    Morteza Rahmati Kachomesghali, Rasoul Sanavi Fard*, AliAsghar Eyvazi Heshmat Pages 1001-1020
    Aims

    One of the mechanisms that can be useful in improving competition and sustainable tourism development is smart tourism. The aim of this research was to identify and rank the criteria for sustainable smart tourism growth in Tehran.

    Methodology

    This survey was conducted in 2023-2024 using a combination of quantitative and qualitative methods in Tehran. The research tool was a questionnaire. To determine the most influential factors in the model for sustainable smart tourism growth in Tehran, a questionnaire was initially designed. Accordingly, 42 questions were designed using a 4-point Likert scale and provided to 50 experts. The statistical population of this research consists of a group of experts from travel agencies in Tehran, selected purposefully and judgmentally, and 50 of these experts were considered. After collecting experts' opinions in two consecutive phases, the main questionnaire with 39 questions was approved. Fuzzy Delphi and fuzzy network analysis methods were used for data analysis.

    Findings

    Based on the screening of indicators using the Delphi approach, 43 indicators in the areas of social, economic, sustainability, suppliers and stakeholders, competitors, natural, technical, and infrastructural were identified as effective factors in promoting smart tourism at the city level in Tehran. According to the results of network analysis, the goal harmonization index of economic, social, political, and environmental objectives had the first priority, and smart experiences had the second priority compared to other factors. Other factors also showed their importance in the development of smart and sustainable tourism based on the obtained coefficients.

    Conclusion

    The results indicate the impact of various indicators under social, environmental, technical, infrastructural, and especially economic factors on the development of smart tourism. Among them, indicators related to policymakers and stakeholders have a higher priority compared to other categories.

    Keywords: Tourism, Smart Tourism, Sustainability, Travel Agency, Tehran