چالش های آموزش روزنامه نگاری به منظور نهادینه سازی اصول اخلاقی در دانشگاه های ایران
روزنامه نگاری حرفه ای است که اصول اخلاقی در آن نقش پررنگی دارند. از این رو این رعایت این اصول در آموزش آن می بایست مدنظر قرار بگیرد. هدف پژوهش حاضر، تبیین چالش های آموزش روزنامه نگاری به منظور نهادینه سازی اصول اخلاقی در دانشگاه های کشور، است.
پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش آمیخته (کیفی - کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی، روزنامه نگاران و استادان دانشگاه با بیش از 5 سال سابقه کار و در بخش کمی، دانشجویان سال آخر رشته روزنامه نگاری دانشگاه های کشور، می باشد. روش نمونه گیری بخش کیفی غیراحتمالی از نوع هدفمند و در بخش کمی به صورت سرشماری است. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه است. به منظور تحلیل داده ها و ترسیم مدل، در بخش کیفی تحلیل تماتیک و در بخش کمی روش الگویابی معادلات ساختاری انجام شد و از نرم افزارهای اکسل، SPSS و لیزرل، استفاده شد.
یافته های این پژوهش نشان داد که حدود 70 درصد از چالش های آموزش روزنامه نگاری در دانشگاه های ایران، به ترتیب اهمیت مرتبط با نحوه پذیرش دانشجو، کمبود امکانات و تجهیزات دانشگاه ها، امنیتی بودن فضای جامعه و رسانه ها و ضعف اخلاق در صنعت روزنامه نگاری کشور است. حدود 30 درصد دیگر چالش ها، تخصصی نبودن روزنامه نگاری آکادمیک، ارتباط ضعیف دانشگاه و رسانه برای کارآموزی، کم توجهی به اخلاق محوری در فرآیند پذیرش اساتید، عدم امکان شناخت رشته قبل از ورود به دانشگاه، بی توجهی به مهارت های دانشجو و عدم توجه وزارت علوم به زیرساخت های دانشگاه ها هستند.
اصول اخلاقی نقش بسیار پررنگی در حوزه روزنامه نگاری دارد. لذا می بایست در نحوه آموزش دانشجویان نیز به این مقوله توجه شود.
-
تحلیل محتوای سایت ها و شبکه های اجتماعی مجازی با رویکرد به کارگیری تکنیک های عملیات روانی در حوزه امنیت عمومی
علیرضا صالحیان، علی گرانمایه پور*، ، علی جعفری
فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی، بهار 1403 -
مطالعه پدیدارشناسی عوامل موثر بر تولید محتوای محیطزیستی در بین کنشگران حوزه محیط زیست در فضای مجازی (مورد مطالعه: شهر تبریز)
مهدیه فرج زاده، *، علی جعفری
فصلنامه پژوهش های ارتباطی، بهار 1402