فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 66، پاییز 1402)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 66، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/29
  • تعداد عناوین: 26
|
  • وحید هاشمی، محمدحسن جوادی*، سیامک جعفرزاده صفحات 1-9
    زمینه

    جنگ موضوعی است که همواره توسط علمای اخلاق مورد توجه بوده است. یکی از مسایل اخلاقی مطرح در این حوزه، استفاده از سلاح در جنگ برعلیه افراد غیرنظامی است که میتوان آن را به عنوان یکی از پدیده های هولناک جنگهای مدرن محسوب نمود که با بر جای گذاشتن قربانیان بسیار، آثار آن تا سالها پس از پایان مخاصمات نیز گریبانگیر قربانیان آن و خانواده هایشان می گردد. این مسیله موجب گردید تا نه تنها از منظر حقوق بشردوستانه ممنوع تلقی گردد، بلکه از دیدگاه حقوق بین الملل کیفری نیز به منزله مصداقی از ارتکاب جنایت جنگی محسوب شود. از این رو پژوهش حاضر به بررسی حقوق آسیب دیدگان غیرنظامی درجنگ از منظر اخلاق اسلامی و اسناد بین المللی پرداخته است.

    نتیجه گیری

    ازمنظر اندیشه بنیادین اسلام، حمایت از آسیب دیدگان غیرنظامی در جنگ، خواه در قالب حمایت‏ های ‏قانونی ‏و قضایی ‏وخواه در ضمن حمایت‏های مادی و معنوی باشد، ازاساسی‏ترین وظایف اخلاقی و تکالیف شرعی است. از این رو، به موجب مواد مختلفی از قانون مجازات اسلامی نه تنها امکان تعقیب مقامات بکارگیرنده سلاح برعلیه مردم وجود دارد، بلکه عاملان خارجی تسلیح به این سلاحها نیز قابل تعقیب خواهند بود. براساس حقوق بین الملل و کنوانیسون ژنو خصوصا ماده 3 آن جبران خسارت های ناشی از جنگ برای آسیب دیدگان غیر نظامی امری الزام آور بوده ودولتها دراین خصوص مسیولیت اخلاقی و قانونی دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق جنگ، آسیب دیدگان غیر نظامی، اخلاق اسلامی، اسناد بین المللی
  • اکبر رهنما*، جواد جهان صفحات 10-17
    زمینه

    فناوری اطلاعات و ارتباطات در تقابل با تربیت اخلاقی و دینی، مفهومی چالش بر انگیز است که با ایدیولوژی های مختلف و انتظارات تجویزی همراه است، با درک این مهم در این مقاله با رویکرد کتابخانه ای به تبیین و نسبت بین رویکردهای تربیت اخلاقی و دینی با فناوری اطلاعات و ارتباطات پرداخته شد و به طورکلی دیدگاه های فلسفی درباره فناوری درسه دیدگاه مدرنیسم، انتقادی و پست مدرنیسم و رویکردهای عمده تربیت اخلاقی و دینی در سه رویکرد تلقینی، سکولار و دموکراتیک تقسیم بندی و مورد بحث قرارگرفت.

    نتیجه گیری

    رویکرد تربیت اخلاقی و دینی تلقینی با دیدگاه فلسفی مدرنیسم در باب فناوری ناهمسو، با دیدگاه فلسفی انتقادی در باب فناوری ناهمسو و همچنین این رویکرد با دیدگاه پست مدرنیسم نیز ناهمسو بود. رویکرد تربیت دینی سکولار با دیدگاه فلسفی مدرنیسم همسو و با دیدگاه فلسفی پست مدرنیسم ناهمسو بود. رویکرد تربیت دینی دموکراتیک بادیدگاه فلسفی مدرنیسم در باب فناوری همسو، با دیدگاه انتقادی همسو و بادیدگاه پست مدرنیسم نیز همسو بود. در نتیجه اخلاق، دین و فناوری می توانند با یکدیگر مطابقت و هم نشینی داشته باشند، زیرا هر سه خاصیت جذب کنندگی و خیره کنندگی را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، تربیت دینی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، تعلیم وتربیت
  • عزت خلیقی، سعید روزبهانی*، ابوالقاسم امیر احمدی صفحات 18-24
    زمینه

    مفهوم حقوق بشر در همه فرهنگ ها مورد احترام بوده و قوانین متعددی در این باره وضع شده است و لزوما منحصر به دوران معاصر نیست. به این اعتبار که ادبیات، جلوه گاه فرهنگ منعکس در متن جامعه است، بازتاب مصداق های حقوق بشر در آن دیده می شود. در گستره ادبیات فارسی، فردوسی در شاهنامه، ضمن پرداختن به مسایل گوناگون ادبی، از موضوعات حقوق بشری و اخلاق محور هم سخن گفته است. او در ابیات مختلف، بارها به کاستی های حقوق انسان ها و ناهنجاری های اخلاقی اعتراض کرده و مخاطبان خود را به صورت مستقیم و غیرمستقیم به رعایت آن فراخوانده است. فردوسی برای تحقق این هدف، نوآوری هایی انجام داده که پرورش شخصیت های کمال یافته جهت تبیین حقوق انسانی از آن جمله است. در این پژوهش با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی، دیدگاه فردوسی در شاهنامه در ارتباط با بنیادهای اخلاقی حقوق بشر به ویژه عدالت اجتماعی و کرامت انسانی کاویده شده است. همچنین، برای ارایه خوانشی جدید از آراء انسان مدارانه فردوسی، اشاره ای به مفاد اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل متحد شده است.

    نتیجه گیری

    از دید فردوسی، برپایی عدالت و برابری اجتماعی یکی از مهم ترین وظایف صاحبان قدرت در جامعه است. همچنین، آنها باید حقوق انسانی را محترم بشمارند و از این طریق زمینه های تحقق و فراگیری حقوق شهروندی دیگر را رقم بزنند. مقایسه رویکردهای فردوسی در ارتباط با عدالت اجتماعی و کرامت انسانی با اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل متحد نشان می دهد که آراء فردوسی با جزیی نگری بیشتری مطرح شده و برخلاف اعلامیه حقوق بشر که به صورت کلی و گذرا مطرح گردیده، فراگیری بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: بنیادهای اخلاقی، حقوق بشر، عدالت اجتماعی، کرامت انسانی، شاهنامه فردوسی
  • امیرحسین ایزد پناهی، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، محمد صادقی صفحات 25-32
    زمینه

    حقوق شهروندی در کنار توجه ویژه به فردگرایی، ناظر به مجموعه ای از ارزش ها مانند مساوات طلبی، آزادی، مردم سالاری است که نفع جمعی را در پی دارد. اگر در جامعه ای حقوق و اخلاق شهروندان نهادینه نشده باشد، رابطه مردم و حاکمیت دچار تزلزل می شود بنابراین ، موضوع اخلاق و حقوق شهروندی در قوانین مورد توجه قرار گرفته اند. در پژوهش حاضر هدف بررسی جایگاه جامعه گرایی و فردگرایی در قوانین شهرداری با نگاهی بر اخلاق و حقوق شهروندی است.

    نتیجه گیری

    حقوق شهروندی شاید در ابتدا این طور به نظر برسد که ناشی از فردگرایی است اما در اصل به سمت جامعه گرایی کشش دارد. در این بین قوانین شهرداری می بایست منعکس دهنده اخلاق و حقوق شهروندی باشد. بر اساس ماده 1 منشور حقوق شهروندی اداره شایسته امور کشور بر پایه ی قانون مداری، کارآمدی، پاسخگویی، شفافیت، عدالت و انصاف توسط همه مسیولین و کارکنان دستگاه های اجرایی الزامی است. در حال حاضر قوانین شهرداری با چالش هایی چون: عدم تطابق حقوق و تکالیف متقابل شهروندان و شهرداری، عدم حضور شهروندان در فرایند تهیه، بررسی و تصویب برنامه های توسعه شهری (طرح های جامع، تفضیلی و...)، فقدان راهکارهای جلب مشارکت شهروندی، فقدان مدیریت واحد شهری روبرو است. در اکثر موارد مشاهده شده که رویکرد شهرداری به سوی جامعه گرایی می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق شهروندی، جامعه گرایی، فردگرایی
  • صادق حسن نژاد، سید مهدی قریشی*، محمدحسن جوادی صفحات 33-38
    زمینه

    بسیاری از مواقع در خسارتها آنچه که مورد تضییع و هجوم قرار می گیرد، امور غیر مادی مربوط به شخصیت انسان از قبیل حیثیت، آبرو، عواطف و احساسات و مانند آن می باشد که همگی آن ممکن است حسب مورد ایجاد کننده ی خسارت معنوی برای فرد شده و سبب رنج اخلاقی و لطمه به حقوق غیرمالی او شود. با توجه به این امر پزوهش حاضر با هدف بررسی خسارت های اخلاقی و معنوی مضاعف از ضرب و جرح شکل گرفت و به راهکارهایی که قانون برای جبران این خسارت ها در نظر گرفته اشاره دارد.

    نتیجه گیری

     از دیدگاه شارع اسلامی هیچ تردیدی در پذیرش اصل مفهوم خسارت معنوی و جبران آن در فقه و قوانین موضوعی کشور وجود ندارد و قاعده لاضرر که از مسلمات فقهی است آن را پوشش داده و بر آن صحه می گذارد؛ از طرفی خسارات معنوی را می توان مصداقی از بحث برانگیزترین مباحث مسیولیت مدنی دانست؛ بحث برانگیز از این جهت که در خصوص قلمروی این نوع خسارات و به ویژه چگونگی و شیوه های جبران خسارات معنوی اتفاق نظر وجود ندارد. به نظر میرسد آنچه باعث تبدیل  این موضوع به یک مشکل حاد قوه قضاییه شده است، عدم اهتمام به ضرورت توجه به جبران صدمات روحی و جسمی مضاعف از ضرب و جرح (خسارت مازاد بر دیه) و نشناختن درست ماهیت و فلسفه دیات از یک سو و نداشتن تحلیلی جامع از مشکلات اجرایی مواد قانونی دیات ازسوی دیگر است.

    کلیدواژگان: دیه، خسارت اخلاقی، راهکار قانونی
  • زهرا ضیافتی باقرزاده، حمیدرضا سلیمانیان*، رضا اشرف زاده، محمد فقیری صفحات 39-45
    زمینه

    مولوی در غزل ها و ترجیعات خود، ارتباطی ژرف با مخاطبان برقرار کرده و رویکردهای تعلیمی اش را برای آنها شرح داده است. پیوند میان خالق اثر، متن خلق شده و شنونده در این شعرها برجسته به نظر می رسد. در دوران معاصر، نظریه پردازان بسیاری به ارتباط میان این مولفه ها پرداخته اند که از این بین، رومن یاکوبسن و نظریه ارتباط کلامی او از اعتبار بیشتری برخوردار است. بررسی آموزه های تعلیمی مولوی و چگونگی بازنمایی آن بر اساس مبانی نظریه مذکور با عنایت به نقش های ترغیبی، عاطفی و ادبی، هدف و مساله اصلی پژوهش حاضر است. این تحقیق با تکیه بر منابع کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی تدوین شده است.

    نتیجه گیری

    نقش ترغیبی زبان در غزلیات و ترجیعات برای سوق دادن مخاطب به انجام بایسته های اخلاقی و پرهیز از کاستی های منشی بوده است. نقش عاطفی، بیانگر چیرگی من اجتماعی مولوی بر من فردی اوست. این مقوله باعث شده است استفاده از واژگانی با بار معنایی اندوه آور در شعرها افزایش یابد. نقش ادبی، مبین قدرت تصویرگری مولوی برای محسوس جلوه دادن تضادها و تقابل های اخلاقی موجود در جامعه است. در مجموع، غزلیات و ترجیعات، بستری برای بازنمایی آموزه های اخلاقی متنوعی چون: «خدامحوری، توکل به حق تعالی، پرهیز از عادات بد، گرایش به عادات نیکو، خودمراقبتی، نفس ستیزی، تبیین عظمت باری تعالی، ضعف انسان در برابر قدرت خداوند، دشوار بودن عشق در آغاز راه، سودمندی عشق ورزیدن پس از تاب آوردن سختی های آن، بدل شدن سالک از فردی منفعل به انسانی کامل در اثر بهره مندی از توجهات الهی، عشق عامل عزت بخشیدن به انسان، اظهار بندگی در برابر خداوند» شده است.

    کلیدواژگان: مولوی، غزلیات و ترجیعات، آموزه های اخلاقی، یاکوبسن، ارتباط کلامی
  • علی اصغر قلیچ خان، محمدرضا سرمدی*، محمدهاشم رضایی، فائزه ناطقی صفحات 46-54
    زمینه

    اخلاق و قانون پذیری نقش مهمی در ایجاد ارتباطی پنهان اما حیاتی در میان مردم به عهده دارند. از این رو، هدف اصلی این پژوهش، شناسایی دیدگاه دو نظریه عمل گرایی و بازسازی گرایی در رابطه با آموزش اخلاق و قانون پذیری به دانش آموزان بوده است. برای این هدف با مروری بر کتب مکتوب و  و منابع الکترونیکی مطالب به روش کتابخانه ای و با استفاده از ابزار فیش برداری، جمع آوری شده و با استفاده از روش توصیفی تفسیر شد.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این است که دو نظریه عمل گرایی و بازسازی گرایی (نو عمل گرایی) در زمینه آموزش اخلاق و قانون پذیری به دانش آموزان دارای عناصر تربیتی خاصی می باشند. هر یک از این نظریه ها، دارای مبانی و اصول تربیتی، اهداف آموزشی، محتوای آموزشی، روش های آموزشی و ارزشیابی در ارتباط با آموزش اخلاق و قانون گذاری هستند که با یکدیگر شباهت ها و تفاوت هایی دارد. دانشمندان معاصر عمل گرایی کلاسیک از تجربه به عنوان قلب عمل گرایی دفاع می کنند در حالی که نیوپراگماتیست ها مفهوم تجربه را به نفع عمل گرایی کاملا زبانی کنار می گذارند. حس مشترک که برای پراگماتیسم یک مساله بسیار محوری است، برای عمل گرایی نوین یک امر فرافردی و بین فردی است. عمل گرایی نوین نوعی برداشت و تفسیر سوم از دیدگاه دیویی است و گاهی اوقات به عمل گرایی زبان شناسانه و نسخه پست مدرن عمل گرایی نیز معروف است.

    کلیدواژگان: عمل گرایی، بازسازی گرایی، آموزش اخلاق، قانون پذیری
  • محمود گمشادزهی، یاسر کهرازه*، پرویز رضا میرلطفی صفحات 55-61
    زمینه

    سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره پس از پیروزی انقلاب اسلامی دارای فراز و نشیب های زیادی بوده است. در دنیای امروز، کشورها در سیاست خارجی خود، برای افزایش قدرت و منافع، تلاش می کنند و اغلب در این راه اخلاقیات را فدا می کنند. با انقلاب در ایران اهداف والای دینی و اسلامی مورد توجه قرار گرفت و جمهوری اسلامی پدید آمد. در اسلام، اخلاق اساس سیاست را تشکیل می دهد. از این روپژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اخلاق در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و مقایسه آن با کشورهایی چون چین شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    همهٴ دولت ها با وجود تفاوت در شرایط سیاسی، اقتصادی، ارزش های فرهنگی اخلاقی و ایدیولوژی، اهداف مشابهی را دربارهٴ منافع ملی در عرصهٴ بین الملل دنبال می کنند. با اینکه اخلاق در سطح سیاست خارجی سالها مورد توجه بوده اما گاه دولت ها به دلیل منافع ملی خود اخلاق بین الملل را زیر پا می گذارند. حال آن که در اسلام، ملت مبنای تصمیم گیری نیست و یک دولت اسلامی، به منافع همهٴ انسان های روی زمین، توجه دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، سیاست خارجی، محیط بین المللی، ایدئولوژی
  • نرگس حمزه پور، منیژه فلاحی*، رضا فهیمی صفحات 62-69
    زمینه

    ادبیات مکتوب هر سرزمین مشعل پر نور خرد و دانش گذشتگان فرا راه حال و آینده است ودر میان سرزمین های مختلف، ادبیات کهن ایران زمین به عنوان یکی از بهترین آثار مکتوب ادبیات جهان دارای جایگاه ویژه ای ست. توجه به مضامین معنوی و مولفه های اخلاقی در رفتارهای فردی و اجتماعی، از راه های دستیابی به کمال است و این دلیلی است که شاعران و نویسندگان بزرگ پارسی زبان در اشعار و آثار خود به اخلاقیات توجه بسیاری نشان داده و آنها را  بر آن داشته تا پرداختن به مقوله ی حکمت عملی و اخلاق را مورد توجه خویش قرار دهند. یکی از ادبای ایران زمین که توجه ویژه ای به مقوله اخلاق داشته است عبدالرحمان جامی است. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال بررسی زیست اخلاقی از دیدگاه عبدالرحمان جامی است و برای دستیابی به این هدف کتاب هفت اورنگ جامی را به شکل خاص مورد بررسی قرار داده است. 

    نتیجه گیری

    جامی همچون عارف و موعظه گر دینی سعی کرده تعالیم دینی و اخلاقی را به مخاطب بیاموزد و همچون یک جامعه شناس در اجتماعش ظاهر شده و سعی دارد تعالیم و آموزه های اخلاقی را به مخاطبش منتقل کند. به طور کلی مفاهیم اخلاقی و تربیتی اصلی اشعار جامی در هفت اورنگ عبارتند از: اخلاص، ادب، انسانیت، دوری از حسد و بخل، تواضع، جوانمردی، جود و بخشش، حسن خلق، راستی و صداقت ، صبر، دوری از طمع ورزی، عدل، عفو و بخشش، علم دوستی و دانش افزایی، ورع و پرهیزکاری و وفای به عهد و تعهد است.

    کلیدواژگان: هفت اورنگ، جامی، اخلاقیات، ادبیات فارسی
  • محمدرضا شهابی، محمد جلالی*، اسدالله یاوری صفحات 70-76
    زمینه

    صیانت از حقوق شهروندان از وظایف کلیدی و مهم دولت ها ست در این راستا حضور فعال شهروندان در عرصه های عمومی برای ترسیم حدود کلی منافع و حقوق جمعی آنها و نیز پاسخگو سازی نهاد قدرت لازم است. به علاوه باید مراجع نظارتی و کنترل کننده موجود باشند تا عملکرد متصدیان عمومی مورد ارزیابی واقع شود. در چنین شرایطی مفهوم اداره خوب اهمیت پیدا می کند. مقاله حاضر به بررسی اصول حاکم بر اخلاق مقررات استخدامی در طی خدمت عمومی در پرتو اداره خوب پرداخته است.

    نتیجه گیری

     بررسی اصول حاکم بر اخلاق مقررات استخدامی در طی خدمت عمومی در پرتو اداره خوب توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است.  نتایج تحقیق بیانگر این امر است که اداره خوب در خصوص اخلاق مقررات استخدامی در پرتو، اصل حاکمیت قانون، اصل پاسخگویی، اصل لیاقت و شایستگی و اصل شفافیت در حقوق اداری ایران قابل بررسی است. بنیادی ترین اصل، اصل لیاقت، شایستگی و عدالت استخدامی و اصل حاکمیت قانون است. توجه به مولفه های اداره خوب در اخلاق مقررات استخدامی می تواند تا حدود زیادی تضمین کننده حقوق شهروندان در حوزه صلاحیت تکلیفی کارگزاران عمومی باشد. نظریه اداره ی خوب نظریه ای تلفیقی است که دربردارنده اصول و شاخص هایی برای بررسی اقدامات و تصمیمات اداری و نیز افزایش کارآمدی آنهاست.

    کلیدواژگان: اخلاق مقررات استخدامی، اداره خوب، حاکمیت قانون، لیاقت و شایستگی، اصل عدالت استخدامی
  • مهران صادقی مادوانی، مصطفی فروتن*، علیرضا سایبانی صفحات 77-83
    زمینه

    در جهت برخورد قاطع با مجرمین اقتصادی، تشکیل دادگاه های ویژه اقتصادی در سال 1397 مورد موافقت واقع و ساز و کاری جدید در فرآیند رسیدگی به جرایم اقتصادی به وجود آمد . در بدو تشکیل این دادگاه ها پرونده های کثیری به محاکم ویژه اقتصادی ارجاع و رسیدگی های فوری و برخورد قاطع در دستور کار قرار گرفت و احکام سنگین از جمله اعدام و حبس های بلند مدت در برخی از پرونده ها صادر و بلافاصله به مرحله اجرا در آمد . با توجه به شرایط خاص این دادگاه ها برخی از اصول دادرسی عادلانه محدود شد. از آنجایی که لزوم پایبندی به اصول اخلاقی و عدالت در دادگاه های اقتصادی موضوعی مهم می باشد بهمین جهت هدف پژوهش حاضر بررسی دادرسی اقتصادی در ترازوی اصول اخلاقی و عادلانه بود.

    نتیجه گیری

    هر چند موافقت با استجازه اقتصادی منوط  به عادلانه بودن دادرسی شده اما داده ها حکایت از تحدید اصول اخلاقی و عدالت در پاره ای از موارد در رسیدگی های اقتصادی دارد و  ظن غیر منصفانه بودن برخی از رسیدگی های اقتصادی در افکار عمومی جامعه خصوصا فضای کسب و کار ایجاد شده است که وضع قوانین کارآمد و منطبق با معیارهای اخلاقی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق، دادگاه های اقتصادی، امنیت اقتصادی، جرایم اقتصادی، دادرسی عادلانه
  • علی اصغر شریفی، حسین صفایی*، نجادعلی الماسی، پرویز ساورایی صفحات 84-91
    زمینه

    حقوق مربوط به شخصیت آن دسته از حقوق بنیادین  بشر است که وی را در مقابل تعرضات دیگران به حریم خصوصی اش مورد حمایت قرار می دهد؛ امروزه با استفاده گسترده از سرویس های اینترنتی و فناوری های نوین ، این حق به یکی از چالش انگیزترین مسایل حقوقی تبدیل شده است. ممکن است کاربران و واسطه های اینترنتی(رساها) با انتشار مطلب و نقض حریم خصوصی افراد در فضای مجازی سبب نقض حقوق شخصیت آنها شوند. برای حمایت از این حقوق، از آنجا که در حقوق ایران حق کلی نسبت به شخصیت شناسایی شده است؛ لازم است که به این پرسش ها پاسخ داده شود که مبانی نظری نقض حقوق مربوط به شخصیت توسط کاربران و واسطه های اینترنتی(رساها) چه می باشد؟ با توجه به اینکه نقض چنین حقوقی عمدتا نقض حقوق معنوی می باشد آیا علاوه بر ضمانت اجرای کیفری از ضمانت اجرای مسیولیت مدنی در دعاوی مربوط به نقض حقوق شخصیت می توان استفاده نمود؟ در پژوهش پیش رو در جهت تبیین به این مسایل خواهیم پرداخت.                                                                                                                                                        

    نتیجه گیری

     دسترسی بی اجازه به اطلاعات و داده های محرمانه نقض حقوق شخصیت افعال زیانباری هستند که ارتکاب آنها ایجاد   مسیولیت مدنی می کند. مسیولیت مبتنی بر تقصیر مبنای غالب در حقوق ایران است البته با عنایت بهکارکرد و ماهیت عمل دو گروه بازیگران حاضر در این فضا، « واسطه های اینترنتی و کاربران» بهتر است برای هر کدام مبنای مستقل و منفردی از مسیولیت مدنی قایل بود.

    کلیدواژگان: اخلاق سایبری، مسئولیت مدنی، فضای مجازی، حقوق شخصیت
  • علیرضا ثقه الاسلامی* صفحات 92-101
    زمینه

    اخلاق پژوهش زیرمجموعه ای از اخلاق کاربردی است که به بررسی و تحلیل مسایل و چالش های اخلاقی مطرح در انجام فعالیت های پژوهشی می پردازد. هدف این مقاله طراحی برنامه درسی و سرفصل های آموزشی اخلاق در پژوهش است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش دلفی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 15 نفر از متخصصان اخلاق در پژوهش است. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای با 31 گویه است که در مقیاس 5 گزینه ای لیکرت تهیه شده است. در مرحله اول 13 نفر به این پرسشنامه پاسخ دادند. پس از پاسخ اولیه مشارکت کنندگان، در مرحله دوم، گزارش جمع بندی برای آنان مجددا ارسال شد و امکان تجدیدنظر در طراحی پرسش ها و ارایه پاسخ های ایشان با آگاهی از میانگین پاسخ های دیگر متخصصان مشارکت کننده فراهم شد. در این مرحله 12 نفر از متخصصان پاسخ دادند و هیچ یک تغییری در پاسخ های اولیه خود ندادند.

    یافته ها

     از نظر متخصصان اخلاق در پژوهش، از میان 31 موضوع در این برنامه درسی، «مسیولیت اجتماعی محققان نسبت به جامعه» دارای بیشترین اهمیت و «کارآمدی محققان در استفاده از منابع و امکانات علمی» دارای کمترین اهمیت است. هم چنین، در میان 5 سرفصل پیشنهادی در این برنامه درسی، «آشنایی با اصول اخلاقی مرتبط با آزمودنی های انسانی در فعالیت های پژوهشی» از بیشترین اهمیت و «آموزش هر یک از ابعاد چهارگانه موثر بر اخلاق در پژوهش (نظریه ها و اصول اخلاقی؛ هنجارها و رهنمودهای تخصصی و حرفه ای؛ آشنایی و تعامل با هییت های اخلاق پژوهش؛ و ملزومات حقوقی پژوهش)» از کمترین اهمیت برخوردار است.

    نتیجه گیری

    مهم ترین مولفه های برنامه درسی پیشنهادی عبارتند از: 1) تعداد واحد درسی، 2) هدف دوره آموزشی، 3) سرفصل های درسی، و 4) منابع درسی.

    کلیدواژگان: اخلاق پژوهش، برنامه درسی، سرفصل آموزشی، نظام آموزش عالی
  • مهدی کفائی، محمدتقی خیرخواه، مهران مکرمی، ریحانه بلالی، شهریار غریب زاده* صفحات 102-107
    زمینه

    دیدگاه اخلاقی در مطالعات روانشناسی اخلاق، به عنوان مبنایی برای مفهوم سازی و سنجش قضاوت اخلاقی در نظر گرفته می شود. این سازه می تواند در پیش بینی و تبیین تصمیمات اخلاقی ناظر نقشی تعیین کننده داشته باشد. یکی از پایه ای ترین و رایج ترین دیدگاه ها در طبقه بندی دیدگاه های اخلاقی، دوگانه ی فایده گرا-وظیفه گراست. پژوهش حاضر با هدف تعیین ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ی دیدگاه های اخلاقی انجام شده است.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از منظر روش شناختی توصیفی-همبستگی بود. در مجموع 245 نفر (51 نفر مرد) از ساکنین بالای 18 سال شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی گلوله برفی و از طریق دعوت نامه ی الکترونیکی در پژوهش شرکت کردند و سپس به پرسشنامه ی دیدگاه های اخلاقی پاسخ دادند. در این مطالعه پایایی همسانی درونی گویه ها و دو روایی محتوایی (با اخذ نظر از متخصصین حوزه های روانشناسی و سنجش و اندازه گیری) و سازه (با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی) مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل آماری از دو نرم افزار SPSS-23 و AMOS-23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که ضریب همسانی درونی گویه ها در سطح قابل قبولی قرار دارد (78/0 α =). همچنین ضریب روایی محتوایی نیز همراستا با معیارهای از پیش تعیین شده در سطحی قابل قبول (78/0 CVR =) قرار داشت. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز از مقیاس 15 گویه ای تک عاملی حمایت کرد.

    نتیجه گیری

    نسخه ی فارسی پرسشنامه ی دیدگاه های اخلاقی، در جامعه ی افراد بالغ ساکن شهر تهران، از ویژگی های روان سنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری مناسب برای سنجش دیدگاه های اخلاقی در مطالعات روانشناسی اخلاق بهره گرفت.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، دیدگاه اخلاقی، فایده گرایی، وظیفه گرایی
  • آرزو دلفان بیرانوند، خسرو رشید*، ابوالقاسم یعقوبی، رسول کرد نوقایی صفحات 108-115
    زمینه

    این پژوهش با هدف طراحی مدل پیش بینی رفتاراخلاقی بر پایه نگرش و هویت اخلاقی با توجه به نقش میانجی سود و زیان ها انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دبیرستانی مقطع متوسطه دوم شهر همدان در سال تحصیلی 400-1401 بود. اندازه نمونه شامل تعداد 928 نفر بودند (399  دختر و 529 پسر) که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های رفتاراخلاقی، هویت اخلاقی، نگرش اخلاقی، و مقیاس سود و زیان را تکمیل کردند. داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS  و LISREL  تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که مدل پیشنهادی با داده های تجربی برازش مناسبی دارد و متغیرهای سود روانشناختی، سود موقعیتی، زیان روانشناختی و زیان موقعیتی در ارتباط بین نگرش اخلاقی و هویت اخلاقی با رفتار اخلاقی نقش واسطه ای معناداری دارند. همچنین یافته ها بیانگر این است که اثرات مستقیم نگرش و هویت اخلاقی بر رفتار اخلاقی معنادار نیست.

    نتیجه گیری

    برپایه یافته ها می توان گفت که دو عامل سود (روانشناختی - موقعیتی) و زیان (روانشناختی - موقعیتی) می توانند انجام دادن یا ندادن رفتارهای اخلاقی را از سوی افراد با نگرش و هویت اخلاقی کنترل کنند. زیرا ارزیابی میزان سود و زیانی که انجام دادن یا ندادن رفتارهای اخلاقی برای افراد به همراه دارد، انجام کنش یا رفتار اخلاقی را از سوی افراد تسهیل یا بازداری می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق، رفتار اخلاقی، نگرش اخلاقی، هویت اخلاقی، سود و زیان
  • سعید پرده شناس، آذر کفاش پور*، مصیب سامانیان صفحات 116-122
    زمینه

    سازمان ها برای دست یابی به اهدافشان بی شک نیازمند افزایش معنویت در محیط کار هستند. پژوهش حاضر، بدنبال ارایه ویژگی هایی است که سازمان ها بتوانند از آن طریق در محل کار، خدمت کردن با رویکرد معنویت محور را ترویج نمایند.

    روش

      این پژوهش از نوع تفسیری و رویکرد آن کیفی و راهبرد آن، رویکرد داده بنیاد مبتنی بر رویکرد ظاهر شونده گلیزری است. جامعه تحت مطالعه، مدیران عملیاتی شرکت مخابرات خراسان رضوی بودند. از طریق نمونه گیری نظری، 19 نفر از مدیران به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها از طریق  مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری شد و در نهایت با استفاده از روش کد گذاری داده ها تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه ها و کدگذاری در دو مرحله کدگذاری حقیقی و نظری نشان داد که ابعاد انگیزه خدمت با رویکرد معنویت در کار شامل هنجارگرا، عاطفی، معناگرا، اجتماعی، دلسوزانه و فداکارانه است. از جمله ویژگی های شکل دهنده انگیزه خدمت با رویکرد معنویت در کار شامل ویژگی های شغل، مشخصه های دانشی، سرمایه اجتماعی و ویژگی های شخصیتی است. عوامل همبسته نیز شامل: مشارکت اجتماعی در سازمان و تحکیم سرمایه اجتماعی است که مدیران سازمان باید به این ویژگی ها توجه کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به ابعاد انگیزه خدمت با رویکرد معنویت در کار در این پژوهش، انگیزه خدمت با رویکرد معنویت در کار دارای ویژگی هایی است که مدیران شرکت مخابرات را تشویق می کند برای توسعه انگیزه خدمت با رویکرد معنویت در کار به این عوامل توجه کنند

    کلیدواژگان: انگیزه خدمت، رویکرد معنویت محور، اخلاق حرفه ای
  • امیر مهربان اصفهانی، نسرین جزنی*، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 123-128
    زمینه

    اخلاق حرفه ای یکی از شعبه های جدید اخلاق است که می کوشد به مسایل اخلاقی حرفه های گوناگون پاسخ داده و برای آن اصولی خاص متصور است. هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل تناسب فرهنگ سازمانی مبتنی بر اخلاق و دلبستگی های سازمان در صنعت مخابرات است.

    روش

    طرح پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی-کمی) بود. در بخش کیفی از روش داده بنیاد بهره گرفته شد. جامعه تحقیق مدیران و کارکنان فعال در حوزه صنعت مخابرات بودند که از میان آنها 9 نفر با روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند. ابزار مصاحبه بود. داده ها با روش کدگذاری تحلیل شدند. در بخش کمی روش پیمایشی- همبستگی بود. جامعه تحقیق مدیران و کارکنان فعال در حوزه صنعت مخابرات بودند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 40 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پرسشنامه پژوهشگر ساخته بخش کیفی بود و در نهایت داده ها با روش ها t تک نمونه ای و رگرسیون تحلیل شدند.

    یافته ها

    در بخش کیفی 29 کد باز و 4 کد محوری شناسایی شدند. نتایج بخش کمی نیز نشان داد مدل از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    اگر فرهنگ سازمانی مبتنی بر اخلاق حرفه ای باشد بی شک خودشکوفایی کارکنان به خوبی پیش رفته و دلبستگی سازمانی کارکنان از همان ابتدا تضمین خواهد شد. می توان بیان کرد. مهمترین درکی که کارکنان از فعالیت های صنعت مخابرات در طول دوره ی فعالیت خویش در صنعت مخابرات کسب کرده اند فرصتی برای رشد بوده و صنعت مخابرات را سکوی پرتابی به سمت اهداف علمی و اجتماعی و شغلی آینده ی خود دانسته اند که البته همگی تنها با رعایت اصول متناسب اخلاق حرفه ای و فرهنگی قابل حصول است.

    کلیدواژگان: دلبستگی سازمانی، اخلاق حرفه ای، فرهنگ
  • فاطمه بلوچی پور، ناهید کردی*، سید محمد دادگران صفحات 129-137
    زمینه

    روزنامه نگاری حرفه ای است که اصول اخلاقی در آن نقش پررنگی دارند. از این رو این رعایت این اصول در آموزش آن می بایست مدنظر قرار بگیرد. هدف پژوهش حاضر، تبیین چالش های آموزش روزنامه نگاری به منظور نهادینه سازی اصول اخلاقی در دانشگاه های کشور، است.

    روش

    پژوهش حاضر از  نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش آمیخته (کیفی - کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی، روزنامه نگاران و استادان دانشگاه با بیش از 5 سال سابقه کار و در بخش کمی، دانشجویان سال آخر رشته روزنامه نگاری دانشگاه های کشور، می باشد. روش نمونه گیری بخش کیفی غیراحتمالی از نوع هدفمند و در بخش کمی به صورت سرشماری است. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه است. به منظور تحلیل داده ها و ترسیم مدل، در بخش کیفی تحلیل تماتیک و در بخش کمی روش الگویابی معادلات ساختاری انجام شد و از نرم افزارهای اکسل، SPSS و لیزرل، استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که حدود 70 درصد از چالش های آموزش روزنامه نگاری در دانشگاه های ایران، به ترتیب اهمیت مرتبط با نحوه پذیرش دانشجو، کمبود امکانات و تجهیزات دانشگاه ها، امنیتی بودن فضای جامعه و رسانه ها و ضعف اخلاق در صنعت روزنامه نگاری کشور است. حدود 30 درصد دیگر چالش ها، تخصصی نبودن روزنامه نگاری آکادمیک، ارتباط ضعیف دانشگاه و رسانه برای کارآموزی، کم توجهی به اخلاق محوری در فرآیند پذیرش اساتید، عدم امکان شناخت رشته قبل از ورود به دانشگاه، بی توجهی به مهارت های دانشجو و عدم توجه وزارت علوم به زیرساخت های دانشگاه ها هستند.

    نتیجه گیری

    اصول اخلاقی نقش بسیار پررنگی در حوزه روزنامه نگاری دارد. لذا می بایست در نحوه آموزش دانشجویان نیز به این مقوله توجه شود.

    کلیدواژگان: آموزش، روزنامه نگاری، اصول اخلاقی، دانشگاه های ایران
  • علی کریمی*، احدییه صادقی، یگانه غیبی، حسن علیجانی صفحات 138-147
    زمینه

    اشاعه ارزش های اخلاقی در دنیای امروز، امری ضروری است. ورزش در ابعاد قهرمانی، همگانی، پرورشی و حرفه ای به رویکرد جدیدی نیاز دارد تا براساس آن زمینه توسعه اخلاقی و رفتارهای ورزشی فراهم آید. روح معنوی و اخلاقی ورزشی می تواند در ورزش دانش آموزی تجلی یابد و به عنوان نماد اخلاقی ورزشی در جامعه محسوب شود. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل رابطه توسعه اخلاق معلمان ورزش مدارس بر ارتقاء ارزش های اخلاقی دانش آموزان (ارایه مدل) می باشد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی و به لحاظ هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل 1059 نفر از معلمان تربیت بدنی و ورزش استان کرمانشاه بودند که با استفاده از روش تصادفی و  بر اساس جدول مورگان ، 285 نفر به ‏عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش استفاده از پرسشنامه استاندارد بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار آماری ایموس، مدل معادلات ساختاری و روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که عوامل فردی- رفتاری بر توسعه ارزش های اخلاقی معلمان ورزش با ضریب تاثیر 45/0، عوامل زمینه ای بر توسعه ارزش های اخلاقی معلمان ورزش با ضریب تاثیر 62/0، عوامل سازمانی بر توسعه ارزش های اخلاقی معلمان ورزش با ضریب تاثیر 34/0 و عوامل فرا سازمانی بر توسعه ارزش های اخلاقی معلمان ورزش با ضریب تاثیر 27/0 تاثیر معنا دار داشته است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیری که توسعه اخلاق معلمان ورزش بر ارتقاء ارزش های اخلاقی دانش آموزان دارد، می توان این ارزش ها را از طریق مکانیزم های آموزشی، پژوهشی، ورزشی و مدیریتی در مدارس کشور توسعه داد و منتظر نتایج مطلوب در جهت رشد ارزش ها و اخلاقیات در ورزش مدارس بود.

    کلیدواژگان: توسعه اخلاق، معلمان ورزش، ارزش های اخلاقی، دانش آموزان
  • اعظم زنگانه، روح الله سمیعی*، محمدرضا مستقیمی صفحات 148-156
    زمینه

    اخلاق در فرهنگ مالیاتی را می توان مجموعه ای از طرز تلقی، بینش و واکنش اشخاص در قبال سیستم مالیاتی دانست. این پژوهش  با هدف ارایه الگوی اخلاق در فرهنگ مالیاتی در جهت تحول نظام مالیاتی در ادارات امور مالیاتی شمال کشور انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی-توسعه ای و از دسته تحقیقات توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری متشکل از مدیران کل و معاونین، روسای امور مرکز استان، روسای ادارات شهرستان و رییس گروه های سازمان امور مالیاتی شمال کشور به تعداد 350 نفر می باشد. حجم نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به تعداد 200 نفر انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و Smart-PLS نسخه 2/3 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که اخلاق در فرهنگ  مالیاتی با اجرای نظام مالیاتی، نظام پرداخت مالیات، درآمد مالیاتی، تنوع سازی در تامین مالی، تمکین مالیاتی رابطه مستقیم و معنی داری دارد. اجرای نظام مالیاتی، نظام پرداخت مالیات، درآمد مالیاتی، تنوع سازی در تامین مالی، تمکین مالیاتی با تحول نظام مالیاتی رابطه مستقیم و معنی داری دارد. اجرای نظام مالیاتی، نظام پرداخت مالیات، تنوع سازی در تامین مالی، با تمکین مالیاتی رابطه مستقیم و معنی داری دارد. همچنین نظام پرداخت مالیات با اجرای نظام مالیاتی و درآمد مالیاتی  رابطه مستقیم و معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    تلاش در جهت استقرار اخلاق در فرهنگ مالیاتی در کشور می تواند تاثیر مهمی در کاهش هزینه ها، افزایش درآمدهای دولت و ایجاد کنترل های موثر داشته باشد که نتیجه آن افزایش عدالت اجتماعی و رفاه عمومی باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق مالیاتی، فرهنگ مالیاتی، تمکین مالیاتی، تحول نظام مالیاتی
  • دامون جاودانی، حسینعلی بهرام زاده*، مصیب سامانیان صفحات 157-163
    زمینه

    یکی از راه های کسب مزیت رقابتی پایدار، تاکید بر آموزش کارکنان و بالا بردن اطلاعات و دانش ایشان از طریق یادگیری سازمانی است. از این رو پژوهش حاضر با هداف بررسی ارتباط مولفه های یادگیری سازمانی و اشتیاق کاری با تاکید بر نقش میانجی رهبری اخلاقی شکل گرفت

    روش

     این تحقیق کاربردی، مطالعه ای اکتشافی و در زمره پژوهش های همبستگی بود. جامعه آماری کارکنان شهرک صنعتی کاویان خراسان با جمعیتی بالغ بر 12000  نفر می باشد، با نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به حجم  375 نفر انتخاب شد. از پرسشنامه اخلاق حرفه ای در یادگیری سازمانی جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS وSMART PLS  استفاده گردید

    یافته ها

    بر اساس یافته ها تحقیق حاضر ضریب مسیر یادگیری سازمانی و اشتیاق کاری ، ضریب مسیر متغیر رهبری اخلاقی و اشتیاق کاری ، ضریب مسیر تعهد مدیریت و اشتیاق کاری مثبت است درنتیجه ضرایب مسیر معنادار هستند. همچنین ضریب مسیر دید سیستمی و اشتیاق کاری ، ضریب مسیر فضای باز و آزمایشگری و اشتیاق کاری و ضریب مسیر انتقال و یکپارچه سازی دانش و اشتیاق کاری مثبت است درنتیجه ضرایب مسیر معنادار هستند. در نهایت مشخص شد مدل از برازش مناسب برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که در یادگیری سازمانی در شهرک صنعتی کاویان دارای چهار  بعد: تعهد، دیدسیستمی، فضای باز و آزمایش گری و در نهایت انتقال و یکپارچه سازی دانش می باشد که با اشتیاق کاری رابطه دارند و در این رابطه رهبری اخلاقی نقشی بارز ایفا می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای در یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، شهرک صنعتی
  • غلامعلی رضاپور، مهدی باقری*، پروانه گلرد صفحات 164-171
    زمینه

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر نگهداشت کارکنان خلاق با توجه ویژه به عوامل سازمانی و اخلاقی در بانک رفاه کارگران استان کهگیلویه و بویراحمد بود.  

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های ترکیبی(کیفی-کمی) از نوع متوالی-اکتشافی بود. در بخش کیفی جامعه آماری خبرگان (مدیران شعب بانک رفاه و اساتید عضو هیات علمی در رشته مدیریت) می‎باشند. روش نمونه‏ گیری از نوع هدفمند با استفاده از تکنیک گلوله برفی و با توجه به شاخص اشباع نظری انجام شد و نمونه ای به حجم 10 نفر انتخاب شد. ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته بود و تجزیه و تحلیل از روش تحلیل محتوا انجام شد. در بخش کمی جامعه آماری شامل کلیه مدیران، معاونان و کارکنان شعب بانک رفاه در استان کهگیلویه و بویر احمد بود. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود و 100 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل از تحلیل عاملی و آزمون مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS و PLS  استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های نشان دادند برای نگهداشت کارکنان خلاق، در صنعت بانکداری، 67 شاخص بااهمیت وجود دارند که می‏ باید مورد توجه قرار گیرند، این 67 شاخص در 13 مولفه و این 13 مولفه در 4 دسته عامل کلی، عوامل اخلاقی، عوامل انگیزشی، سازمانی و فردی جای گرفته‏ اند. همچنین در رتبه بندی عوامل مشخص شدکه عوامل اخلاقی در رتبه نخست اهمیت قرار دارد.

    نتیجه گیری

    شاخص های اخلاقی، انگیزشی، سازمانی  و فردی در صنعت بانکداری مقوله هایی جدی در بحث نگهداشت کارکنان توانا و خلاق هستند که در میان آنها شاخص های اخلاقی به دلیل اینکه باعث جلب اعتماد کارکنان و وفاداری آنها به سازمان می شود از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: عوامل اخلاقی، عوامل سازمانی، کارکنان خلاق
  • مریم یگانه زاده، فرشاد فائزی رازی*، سید عبدالله حیدریه صفحات 172-183
    زمینه

    شرکت های بیمه برای بقا و رشد با جذب مشتریان جدید و ارایه خدمات نوین باید بتوانند مشتریان خود را حفظ کنند تا استراتژی های خود را با نیازهای مشتری هماهنگ کنند. با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف شناسایی و سطح بندی مولفه های رفتار مصرف کننده در اخذ خدمات بیمه نوین با تاکید بر نهادینه سازی اخلاق صورت گرفت.

    روش

    روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی می باشد و از نظر نحوه گردآوری داده ها آمیخته (کیفی - کمی) است. روش تحقیق کیفی تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی بود. مشارکت کنندگان بخش کیفی پژوهش، مدیران ارشد بیمه مرکزی بودند، با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی از نوع نظری با 17 نفر مصاحبه صورت گرفت. برآورد حجم نمونه مورد نظر بر مبنای اشباع نظری داده ها انجام شد. ابزار گردآوری داده های در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. برای بررسی روایی در بخش کیفی از روش مثلث سازی و تکنیک زاویه بندی کریستینسن استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از کد گذاری باز استفاده شد. روش پژوهش در مرحله کمی توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری، شامل کلیه مدیران و کارشناسان بیمه مرکزی بود، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی شاده تعداد 400 مورد بررسی قرار رفت جهت مطالعه انتخاب شدند، روش برآورد حجم نمونه جدول مورگان بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل سازی تفسیری ساختاری و معادلات ساختاری استفاده شد. محاسبات مربوط به ساختاری تفسیری با نرم افزار MATLAB و تحلیل معادلات ساختاری توسط نرم افزار phonix انجام گرفته است.

    یافته ها

    یافته های نشان داد که مولفه های رفتار مصرف کننده در اخذ خدمات بیمه نوین با تاکید بر نهادینه سازی اخلاق در بالاترین سطح آن سودآوری مشتریان و به تربیت عوامل روانی و ماندگاری مشتری، نهادینه سازی ضمنی اخلاق، تجربه شخصی، توسعه خدمات و موقعیت مالی، طراحی فضای کسب وکار، ریسک گریزی و توصیه ها، طراحی فضای کسب وکار، ریسک گریزی و توصیه ها، نا اطمینانی، اقتصاد بیمار و تعهد بیمه گر قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    نهادینه سازی اخلاق و اخلاق فروش در پذیرش خدمات نوین بیمه از مولفه های اصلی این خدمت محسوب می شود و ارایه خدمات نوین در بیمه را تقویت می کنند.

    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، نهادینه سازی اخلاق، خدمات بیمه نوین
  • بهنام کرمشاهی*، تابنده صالحی، زینب اعظمی صفحات 184-187
    زمینه

    با توجه به این که تعهد حرفه ای به صورت احساس تعلق فرد به حرفه و پذیرش اصول اخلاقی و اهداف حرفه تعریف می شود، می تو اند بر روی اصول حسابداری که مرتبط با اخلاق هستند تاثیر بگذارد. در عین حال منشور اخلاقی به عنوان ساز و کاری موثر از رفتارهای غیراخلاقی جلوگیری می کند. بنابراین پژوهش حاضر نقش میانجی منشور اخلاقی بر رابطه تعهد حرفه ای و اصول اخلاقی حسابداری را بررسی می کند.

    روش

    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. از جامعه مدیران اجرایی و مالی سطوح بالا و میانی، تعداد 328 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مطالعه پرسشنامه است. برای تجزیه و تحلیل داده از نرم SPSS و Smart PLS3 و روش های معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که  تعهد حرفه ای حسابداران در تجارت و کسب و کار  اثر مثبت و معنی داری بر روی بکارگیری اصول اخلاقی حسابداری در عمل دارد. همچنین، منشور اخلاقی نیز اثر مستقیم و غیرمستقیمی بر بکارگیری اصول اخلاقی حسابداری دارد.

    نتیجه گیری

    اصول اخلاقی حسابداری از جمله؛ صداقت و درستی، عینیت، صلاحیت و مراقبت حرفه ای، رازداری و رفتار حرفه ای، بر روی کیفیت اطلاعات مالی و ارایه منصفانه آن ها  اثرگذار است و این اصول نیز از تعهدات حرفه ای حسابداران و مدیران مالی و منشور اخلاقی تاثیر می پذیرند.  بنابراین، توجه به منشور اخلاقی و تعهدات حرفه ای باید مورد توجه سیاست گذاران و ناظران قرار گیرند.

    کلیدواژگان: منشور اخلاقی، تعهد حرفه ای، اصول اخلاقی حسابداری
  • مینا خلیلی کسمی، کریم حمدی*، حسین وظیفه دوست، فرهاد حسین زاده لطفی صفحات 188-191
    زمینه

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه مسیولیت پذیری اجتماعی بر کیفیت خدمات صنعت بانکداری با توجه به نقش میانجی استراتژی بازاریابی اخلاقی به انجام رسیده است.

    روش

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ رویکرد توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، مشتریان صنعت بانکداری در شهر تهران بودند که از میان آنها، 400 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب و در تحقیق مشارکت داده شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و LISREL کمک گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده  سه فرض اول تحقیق با توجه به بزرگتر بودن عدد معناداری شان از (96/1) و ضریب استاندارد مثبت مورد تایید قرار گرفتند (عدد معنی داری مسیر مابین دو متغیر مسیولیت پذیری اجتماعی و استراتژی بازاریابی اخلاقی برابر (16/18)، بین مسیولیت پذیری اجتماعی و کیفیت خدمات بانکی (08/8) و بین استراتژی بازاریابی اخلاقی و کیفیت خدمات بانکی (88/9). فرضیه شماره چهارم پژوهش نیز مبنی بر نقش میانجی بازاریابی اخلاقی در رابطه مسیولیت پذیری اجتماعی با کیفیت خدمات بانکی،  مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بی شک توجه موسسات مالی و بانک ها به موضوع مسیولیت پذیری اجتماعی  می تواند بر کیفیت خدمات آنها و در نهایت جلب رضایت مشتری و وفاداری آنها تاثیر داشته باشد که در این راه می توان از سازوکارهایی چون بازار یابی اخلاقی سود جست و دستیابی به هدف را تسریع نمود.

    کلیدواژگان: استراتژی بازاریابی اخلاقی، مسئولیت پذیری اجتماعی، کیفیت خدمات، صنعت بانکداری
  • محمد فقهی کاشانی، محمد ستاریفر، جاوید بهرامی، مرتضی برجلو* صفحات 192-196
    زمینه

    یکی از مهم ترین اهداف اقتصادی کشورها، ایجاد تامین مالی از بازار اوراق بهادار جهت جلوگیری از بحران های بانکی است. از این رو تاثیر حجم مبنا در بازار اوراق بهادار ایران برای جلوگیری از سفته بازی و در راستای بهبود نقدینگی جز با پیوند روزافزون اخلاق اقتصادی میسر نخواهد شد. هدف پژوهش حاضر بررسی تبعات تقلیل مخاطرات اخلاقی بر اعمال حجم مبنا و هزینه های نسبی ان بر نقدشوندگی اوراق بهادار شرکت های دانش بنیان در بازار بورس تهران است.

    روش

    روش پژوهش حاضر کاربردی و از نوع یادگیری ماشین و روش گشتاورهای تعمیم یافته است. دوگروه سهام کوچک- متوسط (مطالعه ی موردی شرکت های دانش بنیان) و شرکت های بزرگ در بازار بورس تهران به عنوان جامعه آماری انتخاب شده که در سال های 1400-1394 به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شد. ابزار اندازه گیری داده ها سایت بورس اوراق بهادار ایران بود. جهت آزمون نیز از روش درخت تصمیم و گشتاوری استفاده شده است.

    یافته ها

    برازش مدل تحقیق که در برگیرنده یک فرضیه اصلی بود مورد تایید قرار گرفت. از این رو، اعمال حجم مبنا بر نقدشوندگی بازار دو گروه تاثیر منفی داشته که این تاثیر برای شرکت های دانش بنبان بیشتر بوده است و می تواند باعث مخاطرات اخلاقی در قیمت گذاری شود.

    نتیجه گیری

    برای تخمین از شاخص آمیهود استفاده شده است و نتایج تجربی حاکی از آن است که حجم مبنا در عدم ورود نقدینگی بازار اهمیت بالایی داشته که این اهمیت برای شرکت های دانش بنیان بیشتر است و نشان می دهد می تواند باعث مخاطرات اخلاقی شود.

    کلیدواژگان: مخاطرات اخلاقی، بورس اوراق بهادار، یادگیری ماشین، حجم مبنا
|
  • Pages 1-9
    Background

    War is a topic that has always been considered by moral scholars. One of the ethical issues in this field is the use of weapons in the war against civilians, which can be considered as one of the horrible phenomena of modern wars, which, leaving many victims, its effects for years after the end of hostilities. It affects its victims and their families. This led to it being banned not only from a humanitarian law perspective, but also from the perspective of international criminal law as an example of a war crime. Therefore, the present study examines the rights of civilian casualties in war from the perspective of Islamic ethics and international documents.

    Conclusion

    From the perspective of the basic Islamic thought, supporting the civilian casualties in war, whether in the form of legal and judicial support or in addition to material and spiritual support, is one of the most basic moral duties and religious duties. Is. Therefore, according to various articles of the Islamic Penal Code, not only is it possible to prosecute officials who use weapons against the people, but also foreign perpetrators of weapons with these weapons can be prosecuted. Under international law and the Geneva Convention, in particular Article 3 thereof, compensation for war casualties is mandatory for civilian casualties and governments have a moral and legal responsibility in this regard.

    Keywords: War ethics, Civilian casualties, Islamic ethics, International documents
  • Pages 10-17
    Background

    Information and communication technology in opposition to moral and religious education is a challenging concept that is associated with different ideologies and prescriptive expectations. Understanding this importance, in this article, with a library approach, the explanation and relationship between moral and religious education approaches with information and communication technology was discussed. In general, the philosophical viewpoints about technology in the classroom, modernism, critical, and postmodernism, and the main approaches of moral and religious education were divided and discussed in three indoctrination, secular, and democratic approaches.

    Conclusion

    The moral and religious education approach of indoctrination was inconsistent with the philosophical view of modernism about technology, with the critical philosophical view of technology, and also this approach was inconsistent with the view of postmodernism. The approach of secular religious education was aligned with the philosophical view of modernism and inconsistent with the philosophical view of postmodernism. The approach of democratic religious education was aligned with the philosophical viewpoint of modernism regarding technology, with the critical viewpoint and the viewpoint of postmodernism. As a result, ethics, religion and technology can match and coexist with each other, because all three have attractive and stunning properties.

    Keywords: Moral education, Religious education, Information, communication technology, Education, training
  • Pages 18-24
    Background

    The concept of human rights has been respected in all cultures and many laws have been established in this regard, and it is not necessarily exclusive to the contemporary era. With the credit that literature is the manifestation of culture reflected in the context of society, the examples of human rights can be seen in it. In the field of Persian literature, Ferdowsi in his Shahnameh, while dealing with various literary issues, also spoke about human rights and ethics issues. In various verses, he has repeatedly protested the shortcomings of human rights and moral anomalies and called his audience to observe them directly and indirectly. In order to realize this goal, Ferdowsi has made innovations, one of which is the cultivation of perfected personalities to explain human rights. In this research, referring to library sources and descriptive-analytical method, Ferdowsi's view in Shahnameh in relation to the moral foundations of human rights, especially social justice and human dignity, has been analyzed. Also, in order to present a new reading of Ferdowsi's humanitarian opinions, a reference has been made to the provisions of the United Nations Declaration of Human Rights.

    Conclusion

    From Ferdowsi's point of view, establishing justice and social equality is one of the most important duties of those in power in society. Also, they should respect human rights and in this way set the grounds for the realization and learning of other citizenship rights. The comparison of Ferdowsi's approaches in relation to social justice and human dignity with the United Nations Declaration of Human Rights shows that Ferdowsi's opinions are presented with more detail and, unlike the Declaration of Human Rights, which is presented in a general and transient manner, it is more inclusive.

    Keywords: Moral foundations, Human rights, Social justice, Human dignity, Ferdowsi's Shahnameh
  • Pages 25-32
    Background

    Citizenship rights, along with paying special attention to individualism, are concerned with a set of values ​​such as egalitarianism, freedom, democracy, which pursues the collective benefit. If the rights and ethics of citizens are not institutionalized in a society, the relationship between the people and the government will be shaken, therefore, the issue of ethics and citizen's rights have been taken into consideration in the laws. In the current research, the aim is to examine the position of communalism and individualism in municipal laws with a view on ethics and citizenship rights.

    Conclusion

    Citizen's rights may seem at first to be due to individualism, but in fact, it tends towards socialism. Meanwhile, municipal laws should reflect the ethics and rights of citizens. According to Article 1 of the Charter of Citizens' Rights, proper administration of the country's affairs on the basis of rule of law, efficiency, accountability, transparency, justice and fairness by all officials and employees of executive bodies is mandatory. Currently, the municipal laws have challenges such as: incompatibility of the rights and mutual duties of citizens and the municipality, lack of participation of citizens in the preparation process, review and approval of urban development plans (comprehensive plans, preferential plans, etc.), lack of the solutions to attract citizen participation are the lack of urban unit management. In most cases, it has been observed that the approach of the municipality is towards socialism.

    Keywords: Ethics, Citizenship rights, Socialism, Individualism
  • Pages 33-38
    Background

    Many times, in damages, what is abused and attacked is immaterial matters related to human personality such as dignity, reputation, emotions and feelings and the like, all of which may be depending on the cause of moral damage. For the person and cause moral suffering and damage to his non-financial rights. Due to this, the present study was formed with the aim of investigating the moral and moral damages doubled from beatings and refers to the solutions that the law has considered to compensate for these damages.

    Conclusion

    From the point of view of the Islamic Shari'a, there is no doubt in accepting the principle of the concept of moral damages and its compensation in jurisprudence and the subject laws of the country, and the harmless rule, which is one of the jurisprudential presuppositions, covers and confirms it; On the other hand, moral damages can be considered as one of the most controversial issues of civil liability; Controversial because there is no consensus on the scope of this type of damages, and especially how and in what ways to compensate for moral damages. It seems that what has turned this issue into an acute problem of the judiciary is the lack of attention to the need to pay attention to the compensation of double mental and physical injuries from beatings (excess damage to blood money) and not knowing the true nature and philosophy of blood money on the one hand and Lack of a comprehensive analysis of the problems of the implementation of legal provisions of blood money on the other hand.

    Keywords: Blood money, Moral damages, Legal solution
  • Pages 39-45
    Background

    In his preferences, Mowlana has established a profound connection with the audience and describes his educational approaches to them. The link between the creator of the work, the text created and the listener in these poems seems prominent. In contemporary times, many theorists have discussed the connection between these components, of which Roman Jakobson and his theory of verbal communication are more valid. Investigating the teachings of Mowlana's teaching and how it is represented based on the foundations of these theory is the main purpose and issue of the present study with the basics of the theory. This research is based on library resources and descriptive-analytical method.

    Conclusion

    The role of the language of language has been to lead the audience to carry out moral necessities and to avoid mental deficiencies. The emotional role reflects Mowlana's social domination over his individual. The poet has used sounds such as "Ajab" to represent his personal emotions. The literary role is the power of Mowlana's illustrations to tangible the manifestation of moral conflicts and conflicts in society. Overall, Mowlana's preferences for representing a variety of ethical teachings such as: "God's centrality, trust in transcendence, avoiding bad habits, tendency to good habits, self -care, self -sacrifice, explanation of the greatness of transcendence, human weakness against God's power Being love at the beginning of the road, the usefulness of love after enduring its hardships, turning see the seeker from a passive person to a perfect human being because of the benefit of divine attention, love has become the factor of dignity to man, expressing servitude to God.

    Keywords: Mowlana, Tarjiat, Ethical doctrines, Jakobson, Verbal communication
  • Pages 46-54
    Background

    Morality and legality play an important role in creating a hidden but vital connection between people. Therefore, the main purpose of this study was to identify the views of the two theories of pragmatism and reconstructionism in relation to teaching ethics and legality to students. For this purpose, by reviewing written books and electronic sources, the materials were collected in a library method and interpreted using a descriptive tool, using a descriptive method.

    Conclusion

    The results indicate that the two theories of pragmatism and reconstructionism (neo-pragmatism) in the field of teaching ethics and legality to students have special educational elements. Each of these theories has educational principles and principles, educational goals, educational content, educational methods and evaluation in relation to ethics education and legislation, which have similarities and differences. Contemporary scholars of classical pragmatism defend experience as the heart of pragmatism, while neo-pragmatists abandon the concept of experience in favor of purely linguistic pragmatism. Common sense, which is a very central issue for pragmatism, is an individual and interpersonal issue for modern pragmatism. Modern pragmatism is a third type of interpretation from Dewey's point of view and is sometimes known as linguistic pragmatism and the postmodern version of pragmatism.

    Keywords: Pragmatism, Reconstructionism, Ethics education, Legitimacy
  • Pages 55-61
    Background

    The foreign policy of the Islamic Republic of Iran has always had many ups and downs after the victory of the Islamic Revolution. In today's world, countries strive to increase power and interests in their foreign policy, often sacrificing morality. With the revolution in Iran, high religious and Islamic goals were considered and the Islamic Republic emerged. In Islam, morality forms the basis of politics. The present study was formed with the aim of examining the role of ethics in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran and comparing it with countries such as China.

    Conclusion

    Despite differences in political, economic, cultural, moral, and ideological conditions, all governments pursue similar goals for national interests in the international arena. Although ethics has been considered in foreign policy for many years, sometimes governments violate international ethics for their own national interests. In Islam, however, the nation is not the basis for decision-making, and an Islamic state pays attention to the interests of all human beings on earth.

    Keywords: Ethics, Foreign policy, International environment, Ideology
  • Pages 62-69
    Background

    The written literature of each land is full of wisdom and knowledge of the past, beyond the present and the future, and among the different lands, the ancient literature of Iran has a special place as one of the best written works of literature in the world. Paying attention to spiritual topics and moral components in individual and social behaviors is one of the ways to achieve perfection and this is the reason why the great poets and writers of the Persian language have shown a lot of attention to ethics in their poems and works Pay attention to the category of practical strategy and ethics. One of the Iranian writers who paid special attention to the category of ethics is Abdul Rahman Jami. Therefore, the current research seeks to investigate bioethics from the point of view of Abdul Rahman Jami, and to achieve this goal, Haft Orang of Jami has been examined in a special way.

    Conclusion

    Jami, like a mystic and a religious preacher, tried to teach religious and moral teachings to the audience and appeared as a sociologist in his community and tried to convey moral teachings and teachings to his audience. In general, the main moral and educational concepts of Jami's poems in Haft Orang are: sincerity, politeness, humanity, avoiding envy and avarice, humility, chivalry, kindness and forgiveness, good nature, truth and honesty, patience, avoiding greed, Justice is forgiveness and forgiveness, the science of friendship and increasing knowledge, piety and piety, and keeping promises and obligations.

    Keywords: Haft Orang, Jami, Ethics, Persian literature
  • Pages 70-76
    Background

    Protecting the rights of citizens is one of the key and important duties of governments. In this regard, the active presence of citizens in the public arena is necessary to draw the general boundaries of their collective interests and rights and to hold the institution of power accountable. In addition, regulatory and controlling authorities should be in place to evaluate the performance of public officials. In such a situation, the concept of good governance becomes important. The present article examines the principles governing the ethics of employment regulations during public service in the light of good governance.

    Conclusion

    The study of the principles governing the ethics of employment regulations during public service in the light of good descriptive-analytical management and using the library method has examined the question. The results of the research indicate that good management regarding the ethics of employment regulations can be examined in the light of the principle of rule of law, the principle of accountability, the principle of merit and competence and the principle of transparency in Iranian administrative law. The most fundamental principle is the principle of merit, merit and employment justice and the principle of the rule of law. Paying attention to the components of good governance in the ethics of employment regulations can to a large extent guarantee the rights of citizens in the area of ​​mandatory competence of public agents. Good governance theory is an integrated theory that contains principles and indicators for reviewing administrative actions and decisions as well as increasing their efficiency.

    Keywords: Ethics of employment regulations, Good governance, Rule of law, Merit, competence, Principle of employment justice
  • Pages 77-83
    Background

    In order to decisively deal with economic criminals, the establishment of special economic courts in 2017 was approved by the fact that a new mechanism was created in the process of dealing with economic crimes. At the beginning of the establishment of these courts, many cases were referred to the special economic courts and urgent proceedings and decisive action were put on the agenda, and heavy sentences including execution and long-term imprisonment were issued in some cases and immediately implemented. According to the special conditions of these courts, some of the principles of fair proceedings were limited. Since the need to adhere to ethical principles and justice in economic courts is an important issue, that is why the purpose of the present study was to examine economic proceedings in the balance of ethical and fair principles.

    Conclusion

    Although the agreement with the economic concession depends on the fairness of the proceedings, but the data indicates the limitation of ethical principles and justice in some cases in the economic proceedings and the suspicion of the unfairness of some economic proceedings in the public opinion of the society, especially the atmosphere of the business has been established that it is suggested to establish efficient laws and comply with ethical standards.

    Keywords: Ethics, Economic courts, Economic security, Economic crimes, Fair trial
  • Pages 84-91
    Background

    Personality rights are among those fundamental human rights that protects an individual against the violation of his or her privacy by others; Today, due to widespread use of internet services and new technologies, these rights have turned into the most challenging legal issues. Internet intermediaries and users may violate the personality rights of individuals and their privacy in cyberspace by publishing their private information. To support these rights, and considering the fact that some general rights to personality are recognized in Iranian law, it is necessary to answer these questions, what are the theoretical foundations of the violation of personality rights by internet intermediaries and users? Considering the fact that violation of such rights is mainly a violation of moral rights, in addition to a guarantee of criminal execution, can a guarantee of civil liability be used in cases related to the violation of personality rights? In the present research, these questions are answered by examining the related issues.

    Conclusion

    Unauthorized access to the individuals´ private information and data is considered as violation of personality rights and harmful activities resulting in civil liability. Fault-based liability is the dominant foundation of Iranian law. Of course, considering the functions and natures of the two groups of players, i.e. internet intermediaries and users, present in this environment, we should consider the independent and individual civil liabilities of each of these two groups.

    Keywords: Civil liability, Cyberspace, Personality rights, Users, Internet intermediaries
  • Pages 92-101
    Background

    Research ethics is a subset of applied ethics that examines and analyzes ethical issues and challenges raised in conducting research activities. The purpose of this article is to design the curriculum and educational topics of ethics in research.               

    Method

    This research was conducted in terms of practical purpose and in the framework of qualitative approach and using Delphi method. The statistical population of the research includes 15 ethics experts in the research. The research tool is a questionnaire with 31 items prepared on a 5-point Likert scale. In the first stage, 13 people answered this questionnaire. After the initial response of the participants, in the second stage, the summary report was sent to them again, and the possibility of reconsidering the design of questions and presenting their answers was provided knowing the average answers of other participating experts. At this stage, 12 experts answered and none of them changed their initial answers.

    Results

    According to research ethics experts, among the 31 subjects in this curriculum, "researchers' social responsibility towards society" is the most important and "researchers' efficiency in using scientific resources and facilities" is the least important. Also, among the 5 topics proposed in this curriculum, "familiarity with the ethical principles related to human subjects in research activities" is the most important and "teaching each of the four dimensions effective on ethics in research (ethical theories and principles; norms and guidelines specialized and professional; familiarity and interaction with research ethics boards; and legal requirements of research)" is the least important.

    Conclusion

    The most important components of the proposed curriculum are: 1) the number of course units, 2) the purpose of the training course, 3) course headings, and 4) course resources.

    Keywords: Research ethics, Curriculum, Educational topic, Higher education system
  • M. Kafaei, M Kafaei, M Mokaram, R Balali, S Gharibzadeh* Pages 102-107
    Background

    Ethical perspectives in moral psychology are used as a basis for understanding and measuring moral judgments. This construct can be used to predict and explain ethical decisions. Among the most fundamental and common views in the classification of moral perspectives is the utilitarian/deontological dichotomy. In this study, the Ethical Perspective Questionnaire (Survey of Ethical Theoretic Aptitudes) was investigated for its factorial structure and psychometric properties.               

    Method

    the design of the study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of methodology. In total, 245 (51 males) residents of Tehran, over 18 years of age, participated in the study and were selected via an online invitation. They then filled out an Ethical Perspectives Questionnaire. This study investigated the internal consistency of items, content validity (with the participation of experts in psychology and measurement), and construct validity (using confirmatory factor analysis). For the statistical analysis, SPSS-23 and AMOS-23 were used.

    Results

    The results revealed that the internal consistency coefficient of the items was at an acceptable level (α = 0.78). Additionally, the content validity coefficient was in line with the criteria (CVR = 0.78). The results of confirmatory factor analysis also supported the 15-item single-factor scale.

    Conclusion

    The Persian version of the Ethical Perspectives Questionnaire has acceptable psychometric properties in the population of adults living in Tehran and can be used as an appropriate instrument to assess ethical perspectives in the studies of moral psychology.

    Keywords: Psychometric Properties, Ethical Perspective, Utilitarianism, Deontology
  • Pages 108-115
    Background

    This study was conducted to design a model for predicting moral behavior based on moral attitude and identity due to the mediating role of cost and benefit.               

    Method

    The research method was descriptive-correlational and the statistical population included all second grade high school students of Hamadan in the academic year 2021-2022. The sample size consisted of 928 participants (399 girls and 529 boys) who were selected by multi-stage cluster random sampling method and completed the Moral Behavior, Moral Identity, Moral Attitude, and Benefit and Cost Scale. Data were analyzed by structural equation modeling using SPSS and Lisrel software.

    Results

    The results show that the proposed model fits well with the experimental data and the variables of psychological benefit, situational benefit, psychological cost and situational cost have a significant mediating role in the relationship between moral attitude and moral identity with moral behavior. The findings also indicate that the direct effects of moral attitude and identity on moral behavior are not significant.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be said that two factors of benefit (psychological-situational) and cost (psychological-situational) can control the performance or non-performance of moral behaviors by individuals with moral attitude and identity. Because assessing the degree of benefit and cost that performance or non-performance of moral behaviors might have for people can facilitate or deter them from doing the action or moral behavior.

    Keywords: Moral, Moral behavior, Moral attitude, Moral identity, Benefit, cost
  • Pages 116-122
    Background

    Organizations undoubtedly need to increase spirituality in the workplace to achieve their goals. The present study seeks to provide features through which organizations can promote service in the workplace with a spiritual approach.               

    Method

    This research is of interpretive type and its qualitative approach and its strategy is the foundation data approach based on the emerging Glaser approach. The study population was the operational managers of Khorasan Razavi Telecommunication Company. Through theoretical sampling, 19 managers were selected as a sample. Data were collected through semi-structured interviews and finally analyzed using data coding method.

    Results

    The results of interview analysis and coding in two stages of real and theoretical coding showed that the dimensions of service motivation with a spiritual approach to work include normative, emotional, semantic, social, compassionate and self-sacrificing. Among the characteristics that shape the motivation to serve with a spirituality approach at work include job characteristics, knowledge characteristics, social capital and personality traits. Correlated factors also include: social participation in the organization and consolidation of social capital that the managers of the organization should pay attention to these characteristics.

    Conclusion

    Considering the dimensions of service motivation with spirituality at work approach in this study, service motivation with spirituality at work approach has characteristics that encourage telecom company managers to develop service motivation with spirituality at work approach to these factors.

    Keywords: Service motivation, Spirituality-oriented approach, Professional ethics
  • Pages 123-128
    Background

    Professional ethics is one of the new branches of ethics that tries to answer the ethical issues of various professions and has specific principles for it. The purpose of this study is to design an organizational culture fit model based on the ethics and attachments of the organization in the telecommunications industry.               

    Method

    The design of the present study was a combination (qualitative-quantitative). In the qualitative part, the data method of the foundation was used. The research population was managers and employees active in the field of telecommunications industry, from which 9 people were selected by theoretical sampling method. It was an interview tool and the data were analyzed by coding method. In a small part, it was a survey-correlation method. The research population was managers and employees active in the field of telecommunications industry and using the simple sampling method 40 people were selected as a sample. The instrument of the questionnaire was a qualitative section and finally the data were analyzed by one-sample t-test and regression.

    Results

    In the qualitative section, 29 open codes and 4 axial codes were identified. The results of the quantitative part also showed that the model has a good fit.

    Conclusion

    If the organizational culture is based on professional ethics, the self-fulfillment of the employees will undoubtedly go well and the organizational attachment of the employees will be guaranteed from the very beginning. It can be said that the most important understanding that employees have gained from the activities of the telecommunications industry during their period of activity in the telecommunications industry is an opportunity to grow and the telecommunications industry is a launching pad towards future scientific, social and professional goals. They know that, of course, all can be achieved only by observing the appropriate principles of professional and cultural ethics.

    Keywords: Organizational attachment, Professional ethics, Culture
  • Pages 129-137
    Background

    Journalism is a profession in which ethical principles play a prominent role. Therefore, this observance of these principles should be considered in its education. The aim of the current research is to explain the challenges of journalism education in order to institutionalize ethical principles in the country's universities.               

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and mixed research method (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative part is journalists and university professors with more than 5 years of work experience, and in the quantitative part, the final year journalism students of the country's universities. The non-probability qualitative sampling method is targeted and the quantitative sampling method is census. The tool for collecting information is an interview in the qualitative part and a questionnaire in the quantitative part. In order to analyze the data and draw the model, the thematic analysis was done in the qualitative part and structural equation modeling was done in the quantitative part, and Excel, SPSS and Laserl software were used.

    Results

    The findings of this research showed that about 70% of the challenges of journalism education in Iranian universities are, in order of importance, related to the way of accepting students, the lack of facilities and equipment of universities, the security of society and the media, and the weakness of ethics in the country's journalism industry. About 30% of the other challenges are the lack of specialization in academic journalism, the weak connection between the university and the media for internships, the lack of attention to ethics in the process of accepting professors, the impossibility of knowing the field before entering the university, the lack of attention to student skills, and the lack of attention of the Ministry of Science to the infrastructure of universities.

    Conclusion

    Ethical principles play a very prominent role in the field of journalism. Therefore, it is necessary to pay attention to this category in the way of teaching students.

    Keywords: Education, Journalism, Ethical principles, Iranian universities
  • Pages 138-147
    Background

    It is essential to spread moral values in today's world. Sports in the dimensions of championship, general, educational and professional need a new approach in order to provide the basis for moral development and sports behaviors. The spiritual and moral spirit of sports can be manifested in student sports and can be considered as a symbol of sports ethics in the society. The purpose of the current research is to analyze the relationship between the development of the ethics of school sports teachers and the promotion of the moral values of students (presenting a model).               

    Method

    The research method was descriptive-correlation and applied in terms of purpose. The statistical population of the research included 1059 physical education and sports teachers in Kermanshah province, 285 of whom were selected as a sample using a random method based on Morgan's table. The research tool was using a standard questionnaire. For data analysis, Emos statistical software, structural equation model and confirmatory factor analysis method were used.

    Results

    The findings showed that individual-behavioral factors have had a significant impact on the development of moral values of sports teachers with an impact factor of 0.45, background factors have had a significant impact on the development of moral values of sports teachers with an impact factor of 0.62, organizational factors have had a significant impact on the development of moral values of sports teachers with an impact factor of 0.34 and extra-organizational factors have had a significant impact on the development of moral values of sports teachers with an impact factor of 0.27.

    Conclusion

    Considering the effect that the development of sports teachers 'ethics has on the promotion of students' ethics values, these values can be developed through educational, research, sports and management mechanisms in the country's schools and wait for the desired results in order to grow values and ethics was in school sports.

    Keywords: Development of ethics, Sports teachers, Ethics values, Students
  • Pages 148-156
    Background

    Ethics in tax culture can be considered as a set of perceptions, insights and reactions of individuals to the tax system. The aim of this study was to provide a model of ethics in the tax culture in order to transform the tax system in the tax departments of the north of the country.               

    Method

    The present study is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of research. The statistical population consists of 350 general managers and deputies, heads of provincial center affairs, heads of city departments and heads of departments of the Northern Tax Affairs Organization. The statistical sample size was selected using 200 simple random sampling method. Descriptive statistics and structural equation modeling were used to analyze the data using SPSS software version 26 and Smart-PLS version 3.2.

    Results

    The results of structural equation model showed that ethics in tax culture has a direct and significant relationship with the implementation of the tax system, tax payment system, tax revenue, diversification of financing, tax compliance. The implementation of the tax system, tax payment system, tax revenue, diversification of financing, tax compliance has a direct and significant relationship with the evolution of the tax system. The implementation of the tax system, the tax payment system, diversification of financing, has a direct and significant relationship with tax compliance. Also, the tax payment system has a direct and significant relationship with the implementation of the tax system and tax revenue.

    Conclusion

    Efforts to establish ethics in the tax culture in the country can have a significant impact on reducing costs, increasing government revenues and creating effective controls that result in increased social justice and public welfare.

    Keywords: Tax ethics, Tax culture, Tax compliance, Tax system transformation
  • Pages 157-163
    Background

    One of the ways to gain a sustainable competitive advantage is to emphasize the training of employees and increase their information and knowledge through organizational learning. Therefore, the present study was formed with the aim of investigating the relationship between the components of organizational learning and work motivation with emphasis on the mediating role of ethical leadership.               

    Method

    This applied research was an exploratory study and was among the correlational studies. The statistical population of the employees of Kavian Industrial Town of Khorasan has a population of 12,000 people. Using simple random sampling, a sample of 375 people was selected. The professional ethics questionnaire in organizational learning was used to collect data. Exploratory factor analysis and structural equations and SPSS and smart pls software were used to analyze the data.

    Results

    Based on the findings of the present study, the coefficient of organizational learning and work ethic, the coefficient of variable ethical leadership and work ethic, the coefficient of management commitment and work ethic are positive, so the coefficients are significant. Also, the coefficient of system vision and work ethic, the coefficient of outdoor and experimental path and work ethic, and the coefficient of path of transfer and integration of knowledge and work ethic are positive, so the path coefficients are significant. Finally, it was found that the model has a good fit.

    Conclusion

    The results showed that in organizational learning in Kavian industrial town has four dimensions: commitment, system vision, open space and experimentation and finally the transfer and integration of knowledge that are related to work enthusiasm and in this regard leadership Morality plays a prominent role.

    Keywords: Professional ethics in organizational learning, Learning organization, Industrial town
  • Pages 164-171
    Background

    The aim of the current research was to identify the factors affecting the retention of creative employees with special attention to organizational and moral factors in the Workers' Welfare Bank of Kohkiluyeh and Boyer Ahmad provinces.               

    Method

    The present research was among the combined researches (qualitative-quantitative) of sequential-exploratory type. In the qualitative part of socio-statistics, there are experts (managers of Refah Bank branches and faculty members in the field of management). Purposive sampling was done using the snowball technique and according to the theoretical saturation index, and a sample size of 10 people was selected. The interview tool was semi-structured and the content analysis method was used for analysis. In the quantitative socio-statistical section, it included all managers, deputies and employees of Refah Bank branches in Kohkiluyeh and Boyer Ahmad provinces. The random sampling method was stratified according to the size of the statistical population and 100 people were selected as a statistical sample. A researcher-made questionnaire was used to collect data. For analysis, factor analysis and structural equation modeling test and SPSS and PLS software were used.

    Results

    The findings of the research showed that in order to keep creative employees in the banking industry, there are 67 important indicators that should be taken into consideration, these 67 indicators are divided into 13 components and these 13 components are divided into 4 categories of general factors, moral factors, motivational, organizational and individual factors have taken place. Also, in the factor ranking section, it has been determined that moral factors are ranked first in importance.

    Conclusion

    Ethical, motivational, organizational and individual indicators in the banking industry are serious categories in the discussion of keeping capable and creative employees, among which ethical indicators are of great importance because they attract employees' trust and loyalty to the organization.

    Keywords: Moral factors, Organizational factors, Creative employees
  • Pages 172-183
    Background

    In order to survive and grow by attracting new customers and providing new services, insurance companies must be able to retain their customers in order to coordinate their strategies with customer needs. With the understanding of this importance, the present study was conducted with the aim of identifying and leveling the components of consumer behavior in obtaining modern insurance services with an emphasis on the institutionalization of ethics.            

    Method

    The method of the present research is practical in terms of its purpose and it is mixed (qualitative-quantitative) in terms of data collection. The qualitative research method was qualitative content analysis with an inductive approach. The participants of the qualitative part of the research were the senior managers of Central Insurance, and 17 people were interviewed using the theoretical snowball sampling method. The estimation of the desired sample size was done based on the theoretical saturation of the data. The data collection tool in the qualitative part was a semi-structured interview. Triangulation method and Christiansen angle technique were used to check the validity in the qualitative part. Open coding was used to analyze the data. The research method was descriptive-survey quantitative. The statistical population included all central insurance managers and experts, 400 cases were investigated using Shadeh random sampling method, and they were selected for the study, the sample size estimation method was Morgan's table. In order to analyze the data, the method of structural interpretation modeling and structural equations was used. Calculations related to structural interpretation have been done with MATLAB software and analysis of structural equations by phonix software.

    Results

    The findings showed that the components of consumer behavior in obtaining modern insurance services with an emphasis on the institutionalization of ethics at the highest level of customer profitability and the training of psychological factors and customer retention, the implicit institutionalization of ethics, personal experience, service development and financial position, business space design, risk aversion and recommendations, business environment design, risk aversion and recommendations, uncertainty, sick economy and insurer's commitment.

    Conclusion

    Institutionalization of ethics and sales ethics in accepting new insurance services is one of the main components of this service and they strengthen the provision of new services in insurance.

    Keywords: Consumer behavior, Institutionalization of ethics, Modern insurance services
  • Pages 184-187
    Background

    Considering that professional commitment is defined as a person's sense of belonging to the profession and acceptance of the ethical principles and goals of the profession, it can affect the accounting principles that are related to ethics. At the same time, the code of ethics prevents unethical behavior as an effective mechanism. Therefore, the current study examines the mediating role of the code of ethics on the relationship between professional commitment and ethical principles of accounting.               

    Method

    The method of this research is descriptive and correlational. 328 people were selected from the community of executive and financial managers at high and middle levels using available sampling method. The study tool is a questionnaire. SPSS and Smart PLS3 software and structural equation methods were used for data analysis.

    Results

    The results show that the professional commitment of accountants in business has a positive and significant effect on the application of accounting ethical principles in practice. Also, the code of ethics has a direct and indirect effect on the application of ethical accounting principles.

    Conclusion

    ethical principles of accounting including; Honesty and integrity, objectivity, competence and professional care, confidentiality and professional conduct, have an effect on the quality of financial information and their fair presentation, and these principles are also influenced by the professional obligations of accountants and financial managers and the code of ethics. Therefore, paying attention to the code of ethics and professional obligations should be considered by policymakers and observers.

    Keywords: Code of ethics, Professional commitment, Ethical principles of accounting
  • Pages 188-191
    Background

    The present study aimed to analyze the relationship between social responsibility and the quality of services in the banking industry with respect to the mediating role of ethical marketing strategy.               

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey approach. The statistical population of this research was the customers of the banking industry in Tehran, from which 400 people were selected by simple random sampling and participated in the research. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. In order to analyze the data, structural equation modeling method and SPSS and LISREL software were used.

    Results

    Based on the results, the first three hypotheses of the study were confirmed due to their larger significance number of (1.96) and positive standard coefficient (significant number of the path between the two variables of social responsibility and ethical marketing strategy). (16/18), between social responsibility and quality of banking services (8/8) and between ethical marketing strategy and quality of banking services (9/88). Banking services were approved.

    Conclusion

    Undoubtedly, the attention of financial institutions and banks to the issue of social responsibility can affect the quality of their services and ultimately customer satisfaction and loyalty, which in this way can benefit from mechanisms such as ethical marketing and achievement to the goal.

    Keywords: Ethical marketing strategy, Social responsibility, Service quality, Banking Industry
  • Pages 192-196
    Background

    One of the most important economic goals of countries is to provide financing from the securities market in order to prevent banking crises. Therefore, the impact of the base volume in the Iranian securities market to prevent speculation and in order to improve liquidity will not be possible except with the increasing link of economic ethics. The purpose of the current research is to investigate the consequences of reducing moral hazard on the application of the base volume and its relative costs on the liquidity of the securities of knowledge-based companies in the Tehran stock market.               

    Method

    The method of the current research is practical and of the type of machine learning and the method of generalized moments. Two groups of small-medium stocks (a case study of knowledge-based companies) and large companies in the Tehran stock market were selected as the statistical population, which were selected from the ranks of the target population in 2014-2021 as the research sample. The data measurement tool was the Iran Stock Exchange website. The decision tree and torque method was also used for the test.

    Results

    The fit of the research model, which included a main hypothesis, was confirmed. Therefore, the application of volume based on the market liquidity of two groups has a negative effect, which is more for knowledge-based companies and can cause moral hazards in pricing.

    Conclusion

    The Amihud index was used for estimation and the experimental results indicate that the volume of the base has a high importance in the lack of liquidity in the market, which is more important for knowledge-based companies and shows that it can cause moral hazards.

    Keywords: Moral hazard, Stock exchange, Machine learning, Base volume