مقایسه تفاوت در کارکردهای اجرایی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی، بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و گروه گواه و ارتباط آن با ویژگی های بالینی بیماران

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

یکی از علل تناقض در مطالعات گذشته درباره نقایص کارکردهای اجرایی در بیماران مبتلا به اختلالات خلقی، بی توجهی به تاثیرات داروها و لحاظ نکردن ویژگی های بالینی بیماران در این پژوهش ها است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تفاوت در کارکردهای اجرایی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی و بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و گروه گواه و ارتباط آن با ویژگی های بالینی بیماران انجام شد.

روش بررسی

روش مطالعه، علی مقایسه ای بود. از جامعه آماری بیماران افسرده و دوقطبی مراجعه کننده به کلینیک سهروردی شهر زنجان در سال 1400، سی نفر برای گروه اختلال افسردگی اساسی، سی نفر برای گروه اختلال دوقطبی و از افراد گواه نیز سی نفر انتخاب شدند. نمونه گیری به روش دردسترس انجام گرفت. ابزارهای سنجش شامل مصاحبه ساختاریافته بالینی (فرست و همکاران، 2016)، پرسش نامه افسردگی بک-ویرایش دوم (بک و همکاران، 1996)، مقیاس درجه بندی مانیای یانگ (یانگ و همکاران، 1978)، آزمون رایانه ای رنگ-حرف استروپ (استروپ، 1935) و آزمون رایانه ای دسته بندی کارت های ویسکانسین (برگ، 1948) بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کروسکال والیس، آزمون یومن ویتنی، آزمون تحلیل کوواریانس (آنکوا)، آزمون تعقیبی حداقل تفاوت معنا دار و آزمون تحلیل همبستگی جزیی صورت گرفت. سطح معناداری آزمون ها 0٫05 بود و محاسبات آماری با استفاده از نسخه 23 نرم افزار SPSS انجام شد.

یافته ها

در بیماران دوقطبی، تنها تعداد غفلت شده ها در آزمون استروپ بیشتر از گروه گواه بود (0٫047=p). در بیماران افسرده در آزمون استروپ، تعداد پاسخ صحیح کمتر (0٫017=p) و تعداد پاسخ غفلت شده بیشتری (0٫005=p) درمقایسه با گروه گواه ثبت شد. بیماران افسرده در آزمون ویسکانسین، مجموع تعداد کل پاسخ بیشتر (0٫032=p)، درصد خطاهای بیشتر (0٫045=p)، درصد پاسخ های مفهومی کمتر (0٫015=p)، تعداد طبقات تکمیل شده کمتر (0٫014=p) و شکست در حفظ طبقات بیشتری (0٫037=p) درمقایسه با گروه گواه نشان دادند. بیماران افسرده در شاخص درصد خطاها (0٫039=p) و درصد پاسخ های مفهومی (0٫040=p) در آزمون ویسکانسین، عملکرد ضعیف تری درمقایسه با بیماران دوقطبی داشتند.

نتیجه گیری

کارکردهای اجرایی در بیماران افسرده ضعیف تر از بیماران دوقطبی است. کارکردهای اجرایی بیماران دوقطبی احتمالا با طول دوره فعلی افسردگی مرتبط است؛ درحالی که بیماران افسرده، تحت تاثیر تعداد دوره های خلقی گذشته قرار دارند. 

زبان:
فارسی
در صفحه:
123
لینک کوتاه:
magiran.com/p2686930 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!