بررسی اثر محلول پاشی قبل از برداشت کیتوسان و پوشش دهی تیمول بر کیفیت و عمر انبارمانی توت فرنگی ’رقم پاروس،

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

ضایعات پس از برداشت میوه توت فرنگی به دلیل حساسیت فراوان به عوامل قارچی بالا بوده و باعث عمرانباری بسیار کوتاه این میوه با ارزش و سودمند شده است. از سوی دیگر، کاربرد ترکیبات شیمیایی مصنوعی ضدقارچی به منظور افزایش ماندگاری این میوه نگرانی های فراوانی به دنبال داشته است. به همین دلیل استفاده از روش های ایمن برای کنترل فساد و حفظ کیفیت میوه ی توت فرنگی در زمان نگهداری ضروری است. امروزه استفاده از اسانس های روغنی طبیعی ضد میکروبی در پوشش های خوراکی مورد توجه مصرف کنندگان قرار گرفته است. اسانس بدست آمده از گیاه آویشن دارای اثر ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد اکسیدانی بسیار زیادی است.

مواد و روش ها

این پژوهش، به صورت آزمایش فاکتوریل، در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه آموزشی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان انجام شد. فاکتور اول، نوع مواد با غلظت های مختلف در پنج سطح شامل صفر، 3/0 درصد، 6/0 درصد، ترکیب کیتوسان با تیمول 3/0و 6/0درصد و فاکتور دوم زمان انبارداری در چهار سطح شامل صفر، 9، 18، 27 روز پس از انباری بود. میوه های برداشت شده در شرایط دمای چهار درجه سانتی گراد و با رطوبت نسبی 5±90 درصد نگهداری و پارامترهایی مانند میزان کاهش وزن، pH ، سفتی بافت میوه، اسیدیته (TA)، مواد جامد محلول (TSS) و شاخص طعم، ویتامین ث، فنل و فلاونوئید، ماندگاری میوه (تعداد روز) در دوره انبارمانی، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.

یافته ها

نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تاثیر نوع تیمار و مدت زمان انبارمانی بر تمام صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. میوه های تیمار شده با ترکیب کیتوسان و تیمول 3/0و 6/0 درصد از سفتی بافت، ویتامین ث، شاخص طعم، مواد فنولی و مقدار مواد جامد محلول بیشتر و ماندگاری بهتری نسبت به شاهد برخوردار بودند. در هر چهار زمان اندازه گیری، بالاترین میزان محتوای فنل، ویتامین ث و سفتی بافت مربوط به تیمار کیتوسان و تیمول 3/0 و 6/0 درصد و کمترین میزان مربوط به شاهد بود. سفتی بافت میوه طی انبارمانی به تدریج کاهش یافت، اما این روند در میوه های تیمار شده به طور قابل توجهی با سرعت کمتری مشاهده شد.

نتیجه گیری کلی:

 با توجه به افزایش 7 و 9 روزه عمر پس از برداشت تیمار ترکیبی کیتوسان و تیمول 3/0 و 6/0 درصد در مقایسه با دیگر تیمارها و شاهد، از این رو کاربرد قبل از برداشت کیتوسان و کاربرد پوشش های خوراکی تیمول می تواند به عنوان یک راهبرد ایمن و کم هزینه جهت افزایش عمر پس از برداشت تو ت فرنگی رقم ’پاروس ‘ قابل توصیه باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
21 تا 40
لینک کوتاه:
magiran.com/p2703865 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!