تاثیر «پزشکی شدن» جامعه بر مذهب در دوران پس از مشروطه ایران (1284-1320ش)
با شروع دوره مدرن در جهان و سرایت خزنده آن به میان جامعه ایرانی درطول قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، بسیاری از ساختارهای جامعه ایرانی -که درطول تاریخ با مشارکت نهاد سنت و مذهب شکل گرفته بود- موردتهدید مفاهیم و برداشت های جدید قرار گرفت و این تهدید در موارد زیادی به مقابله سنت و مدرنیته منجر شد.یکی از عرصه های به شدت تاثیرپذیر جامعه پیشامدرن ایرانی، نهاد بهداشت و درمان بود که براساس ترکیبی از طب مزاجی، طب عامیانه و با رنگ و بوی مذهبی، درطول تاریخ شکل گرفته بود. پس از ورود اولین نشانه های مدرنیته به ایران، این نهاد مسلط اجتماعی (نهاد بهداشت و درمان سنتی)، به شدت درمعرض هجمه تاثیرات بینش علمی تازه قرار گرفت و بسیاری از باورهای آن زیر سوال رفت.
روش/ رویکرد پژوهش:
پژوهش حاضر تلاش کرده است تا با تکیه بر یکی از مفاهیم جامعه شناسی پزشکی تحت عنوان «پزشکی شدن» این مقابله و مواجهه را تحلیل کند و میزان تاثیرگذاری این روند بر نفوذ مذهبی درمیان جامعه ایرانی را بررسی کند.
نتایج این پژوهش نشان می دهد که برای چند دهه، فضای فرهنگی جامعه متاثر از صف آرایی و تقابل بین مفاهیم مذهبی و مفاهیم بهداشتی بود و در مسیر پزشکی شدن، نهاد مذهب بسیاری از عرصه های نفوذ اجتماعی را به نهاد پزشکی واگذار کرد.
-
Eastern Physicians’ Perspectives on the Principal Vital Organs (Azayeh Raʾīsa) in Islamic Medicine (3rd-6th Centuries AH/9th-12th CE)
Marzieh Karimi, *
Journal of Research on History of Medicine, May 2025 -
An analysis of the recognition of syphilis disease and the ways of its entry to Iran during the Safawi era with an emphasis on Ateshak (Syphilis) treatise
*
Journal of Safavid Studies, Autumn 2022