فهرست مطالب

گنجینه اسناد - پیاپی 131 (پاییز 1402)

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 131 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود کثیری صفحات 6-25
    هدف

    با شروع دوره مدرن در جهان و سرایت خزنده آن به میان جامعه ایرانی درطول قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، بسیاری از ساختارهای جامعه ایرانی -که درطول تاریخ با مشارکت نهاد سنت و مذهب شکل گرفته بود- موردتهدید مفاهیم و برداشت های جدید قرار گرفت و این تهدید در موارد زیادی به مقابله سنت و مدرنیته منجر شد.یکی از عرصه های به شدت تاثیرپذیر جامعه پیشامدرن ایرانی، نهاد بهداشت و درمان بود که براساس ترکیبی از طب مزاجی، طب عامیانه و با رنگ و بوی مذهبی، درطول تاریخ شکل گرفته بود. پس از ورود اولین نشانه های مدرنیته به ایران، این نهاد مسلط اجتماعی (نهاد بهداشت و درمان سنتی)، به شدت درمعرض هجمه تاثیرات بینش علمی تازه قرار گرفت و بسیاری از باورهای آن زیر سوال رفت.

    روش/ رویکرد پژوهش: 

    پژوهش حاضر تلاش کرده است تا با تکیه بر یکی از مفاهیم جامعه شناسی پزشکی تحت عنوان «پزشکی شدن» این مقابله و مواجهه را تحلیل کند و میزان تاثیرگذاری این روند بر نفوذ مذهبی درمیان جامعه ایرانی را بررسی کند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که برای چند دهه، فضای فرهنگی جامعه متاثر از صف آرایی و تقابل بین مفاهیم مذهبی و مفاهیم بهداشتی بود و در مسیر پزشکی شدن، نهاد مذهب بسیاری از عرصه های نفوذ اجتماعی را به نهاد پزشکی واگذار کرد.

    کلیدواژگان: پزشکی شدن، مدرنیته (مدرنیسم)، ایران، قاجار، مشروطه، رضاشاه
  • سید مصطفی طباطبایی، علی اکبر عباسی*، محمدعلی چلونگر، زهرا آبیار صفحات 26-50

    دوره حکومت صفوی ازنظر ایجاد موقوفات، درمیان ادوار تاریخی ایران برجسته تر است. تشکیل این حکومت برپایه مذهب تشیع باعث شد که سنت حسنه وقف رشد چشمگیری پیدا کند. وقف بخش زیادی از اموال و املاک خاصه توسط شاه عباس اول، انگیزه وقف بین درباریان و زنان آن عصر را تقویت کرد. زنان باوجود محدودیت ها و مشکلات اجتماعی، به عنوان کنشگرانی فعال در امور خیریه و وقف نقش بارزی داشتند.

    هدف

    این مقاله به تحلیل محتوای کیفی اغراض واقفان زن در شهر اصفهان در عصر صفوی پرداخته است.

    روش/ رویکرد پژوهش: 

    در فرایند تجزیه وتحلیل داده ها 8 تم «شرعی سازی سیاست»، «ماندگاری در اموال»، «آینده نگری از تجزیه اموال»، «سامان دهی حفاظت ملکی»، «نمایش شیعی گری»، «عقبی اندیشی»، «کنش فرادستی در رفع نیازهای دیگری»، «واگشتی به ساختار اجتماع» بازنمایی شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که غرض اصلی از وقف، ماهیت اقتصادی دارد؛ درواقع توجه به حیات اخروی و حتی توجه به نیازهای جامعه نسبت به تلاش زنان واقف برای حفظ اموال از گزند تصرف و تجزیه اموال پس از خود، سهمی ناچیز است؛ ازاین رو بخش غالب محتوای وقف نامه ها حاکی از برنامه ریزی و سامان دهی برای حفاظت از اموال و دارایی های وقفی در نسل و نزدیکان خود است. هم چنین زنان واقف این عصر، هرچند نقش فرودستی خود را با مشارکت در فعالیت های عام المنفعه و خیر به کنشی فرادستانه تثبیت کردند، ولی برای زنان پس از خود، سهمی از کنشگری و حضور اجتماعی قائل نشدند و حق تولیت موقوفات را با اولویت فرزند پسر در نسل خود حفظ کردند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، زنان، وقف، عصر صفوی، نیات، اصفهان
  • غلامرضا علاماتی، امین محمدی*، مجید شاه حسینی صفحات 51-75

    با افزایش شمار اسرای عراقی از سال دوم و سوم جنگ تحمیلی، ضرورت تشکیل سازمانی منسجم برای نگهداری و حفاظت از اسرا بیش ازپیش احساس شد. در فروردین ماه سال 1361 کمیسیون اداره اسرای عراقی مشتمل بر یک دبیرخانه، شش کمیته «فرهنگی»، «کار و بوفه»، «بهداشت»، «تبادل اسرا»، «تبلیغات و روابط عمومی» و «تشخیص و تفکیک» و یک دادگاه ویژه اسرا با هدف نگهداری از اسرای عراقی کار خود را آغاز کرد.

    هدف

    شناخت «کمیته تشخیص و تفکیک» اسرای عراقی و تحلیل نقش و عملکرد این کمیته در نگهداری اسرای عراقی در دوران دفاع مقدس.

    روش٫ رویکرد پژوهش: 

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و براساس اسناد و مدارک آرشیوی سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس زیرمجموعه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس انجام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش، «کمیته تشخیص و تفکیک» اسرای عراقی با تشکیل شبکه منسجم اطلاعاتی در اردوگاه ها و شناسایی و تفکیک اسرای بعثی، تواب و بی طرف، و انجام وظایفی که کمیسیون اداره اسرای عراقی تعیین کرده بود توانست نقش مهمی در موفقیت اسیرداری ایران ایفا کند. عملکرد این کمیته در جلوگیری از وقوع شورش و فرار اسرا، با نقل وانتقال آن ها بین اردوگاه ها؛ همکاری در شناسایی اسرای معلول، مجروح و بیمار و تایید صلاحیت اطلاعاتی و امنیتی آن ها برای بازگشت به عراق؛ بررسی و تایید درخواست پناهندگی اسرا و درخواست اعزام آن ها به جبهه برای جنگ با رژیم بعث عراق؛ همکاری اطلاعاتی در مبادله اسرای عراقی؛ و همکاری با کمیته تبلیغات و روابط عمومی با هدف خنثی سازی ادعاهای غیرواقعی رژیم بعث عراق علیه اسیرداری ایران بسیار مهم و حائز اهمیت بود و به طورکلی این کمیته درطول دوران دفاع مقدس در نگهداری و حفاظت از اسرای عراقی عملکردی بسیار مثبت داشت.

    کلیدواژگان: اسرای عراقی، دفاع مقدس، اسیرداری، کمیسیون اداره اسرای عراقی، «کمیته تشخیص و تفکیک»
  • عمریه احدآوا، قباد منصوربخت*، کریم شکرف صفحات 76-100

    در سده نوزدهم میلادی به دلیل شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر ایران گونه خاصی از مهاجرت از ایران روی داد و آن مهاجرت کارگران به منطقه آذربایجان روسیه و قفقاز جنوبی بود.

    هدف

    بررسی اوضاع ولایت باکو به عنوان کانون اصلی مهاجرفرست به قفقاز و نقش مهاجران ایرانی در قفقاز.در این تحقیق مقوله مهاجرت و مسائل حقوقی آن ازلحاظ کمی و کیفی بررسی شده است. هم چنین ابعاد مهاجرت، شامل مبدا مهاجرت، مقصد مهاجرت، و مسائل اقتصادی مهاجرت ایرانیان به قفقاز در قرن 19م با استفاده از منابع و اسناد تاریخی موجود در آذربایجان، گرجستان و روسیه بررسی شده است.

    روش٫ رویکرد پژوهش:

     این پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی است و داده های آن با استفاده از روش کتاب خانه ای جمع آوری شده است. شایان ذکر است که این داده ها از منابع دست اول موجود در آرشیو اسناد در جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه گردآوری شده است؛ بنابراین این مطالعه برپایه اسناد و مدارک معتبر تاریخی استوار است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که گسترش تمدن جدید روسی به منطقه قفقاز سبب افزایش تقاضا برای نیروی کار شد و کشف نفت و توسعه صنایع نفتی هم بر این تقاضا شدت بخشید. درنتیجه موج مهاجرت به قفقاز به ویژه از آذربایجان و گیلان با افزایش چشمگیری مواجه شد؛ به طوری که میزان مهاجرت از ٪6.005 در سال 1857 به ٪62٫249 در سال 1904 رسید.

    کلیدواژگان: مهاجرت، قرن نوزدهم، قفقاز، کارگر ایرانی، دوره قاجار
  • محسن حسینی کومله*، تارا حریری صفحات 101-125

    اسناد خطی قرون گذشته همواره الگوی هنرمندان معاصر قرار گرفته اند. دراین میان عقدنامه ها و قباله های ازدواج به عنوان یکی از اسناد دارای جنبه های تصویری، قابل توجه و درخور پژوهش اند. این اسناد در محدوده جغرافیایی استان گیلان پژوهش شده اند.

    هدف

    دست یابی به الگوهای تزیینی و ارائه منابعی غنی برای سامان دهی تصویری و صفحه آرایی اسناد و اوراق اداری.

    روش/ رویکرد پژوهش:

     این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی و با روش اسنادی انجام شده است و گردآوری اطلاعات در آن به صورت کتاب خانه ای و میدانی است.پرسش های پژوهش عبارت اند از:1- ساختار تصویری و صفحه آرایی عقدنامه ها و قباله های ازدواج گیلان چه کیفیتی دارد؟2- محدوده جغرافیایی یادشده چه نقشی در کیفیت بصری عقدنامه ها ایفا می کند؟

    یافته ها و نتیجه گیری

    در این پژوهش مجموعه عوامل تصویری تشکیل دهنده عقدنامه (تذهیب، خوش نویسی، مهر و امضا، حاشیه نگاری و سامان دهی و نظام تناسبات تصویری) تحلیل شدند. کیفیت تذهیب و نوع رنگ گذاری خاص سلیقه مردم گیلان، کیفیت خطاطی کاتبان و وابستگی آن به طبقات اجتماعی، تنوع فرم ها در کادربندی مهرهای انگشتری و تنوع خطوط به کاررفته در آن ها، کیفیت چیدمان و نوع خطوط در حاشیه نگاری و هم چنین استفاده از تناسبات مستطیل طلایی و مثلث طلایی و مارپیچ لگاریتمی در نظام سامان دهی تناسبات، از یافته های این پژوهش است.

    کلیدواژگان: عقدنامه، گیلان، تزیینات، تناسبات، ساختار تصویری
  • سمیه حمیدی * صفحات 126-150
    هدف

    یافتن ردپایی از ایرانیان عصر قاجار در انجمن علمی شرق شناسی فرانسه که به نام «انجمن آسیایی» (La Société Asiatique) پاریس شهرت دارد.

    روش/رویکرد پژوهش: 

    این پژوهش مبتنی بر روش تحقیق تاریخی براساس گردآوری یافته ها و وارسی و مقایسه تطبیقی و تحلیلی اطلاعات نشریه آسیایی (Le Journal Asiatique) و یافتن مستندات روابط میان انجمن آسیایی و اعضای ایرانی آن در نشریه مذکور انجام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    صرف نظر از مناسبات سیاسی رجال دوره قاجار با کشورهای اروپایی و به ویژه فرانسه، که در زمان های مختلف دستخوش تغییر می شد، ارتباطات رجال سیاسی ایران و هم چنین ایرانیان اهل فرهنگ و ادب با انجمن آسیایی پاریس پیوسته برقرار بود. این امر نشانه اهمیت فرایند شکل گیری روابط نهادینه شده در حوزه علم و معرفت جدید در داخل و خارج از ایران بود.

    کلیدواژگان: فرانسه، انجمن آسیایی پاریس، مجله آسیایی، شرق شناسی، ایران شناسی، قاجار
|
  • Masood Kasiri Pages 6-25
    Purpose

    With the beginning of modernism and its spread among Iranian society during the nineteenth and early twentieth centuries, many institutions of Iranian society changed. These institutions, which have historically been formed with the participation of the institution of tradition and religion, have been threatened by modern concepts. This threat, in many cases, led to a confrontation between tradition and modernism.

    Method and Research Design: 

    One of the most influential institutions of the Iranian society was the institution of health, which was formed based on a combination of temperament medicine, folk medicine and with a religious color and smell, throughout history. After the arrival of modernism in Iran, this powerful social institution was severely exposed to the effects of new scientific insights and many of its beliefs were questioned.This research, relying on one of the concepts of medical sociology under the title of "medicalization", has analyzed this confrontation.

    Findings and conclusions

     It has also examined the impact of medicalization on religion in Iran. The results of this research show that, for several decades, the cultural atmosphere of the society was influenced by health concepts. In the process of medicalization, the institution of religion handed over many areas of social influence to the institution of medicine.

    Keywords: Medicalization, modernism, Iran, Qajar, Constitution, Reza Shah
  • Sayyedmostafa Tabatabaey, Aliakbar Abasi *, Mohammadali Cholongar, Zahra Abyar Pages 26-50

    The period of Safavid rule is more prominent among the historical periods of Iran in terms of creation of endowments. The formation of this government based on the Shia religion made the tradition of good endowment grow significantly. The endowment of a large part of properties and properties, especially by Shah Abbas I, strengthened the motivation for endowment among the courtiers and women of that era. Despite the restrictions and social problems, women played a significant role as active activists in charity and endowment affairs. 

    Purpose

    This article has analyzed the qualitative content of the goals of women waqifs in the city of Isfahan in the Safavid era.

    Method and Research Design: 

    In the process of data analysis, there are 8 themes: "legalization of politics", "permanence in property", "futuristic view of property division", "property protection organization", "display of Shiism", "backward thinking", "transcendent action in meeting the needs of others", It was represented to the structure of society.

    Findings and conclusion

    The results showed that the main purpose of endowment is economic; In fact, paying attention to the afterlife and even paying attention to the needs of the society is an insignificant contribution to the effort of knowledgeable women to protect their property from the evil of possession and division of their property; Therefore, the majority of the content of waqf names indicates planning and organization for the protection of waqf properties and assets in their generation and relatives. Also, the knowledgeable women of this era, although they established their subordinate role by participating in public benefit and charity activities, they did not give a share of activism and social presence to the women after them, and they gave the right to inherit endowments with the priority of male children in their generation.

    Keywords: Qualitative Content Analysis, Women, Endowment, Safavid era, intentions, Esfahan
  • Gholamreza Alamati, Amin Mohammadi *, Majid Shahhosseini Pages 51-75
    Purpose

    With the increase in the number of Iraqi pridoners since the second and third year of the Iraq-Iran war, the necessity of forming a coherent organization in order to keep the pridoners was felt.In April 1982 Komision-e edareie osaraie araghi (Commission for the Administration of Iraqi pridoners), started working with the purpose of keeping Iraqi pridoners.

    Objective

    To the recognition and separation committee and to analyze the role and performance of this committee in keeping Iraqi pridoners during the war between Iraq and Iran.

    Method and Research Design: 

    This research was carried out with a descriptive-analytical method and based on archival documents of the Organization of Holy Defense Documents and Documents.

    Findings and conclusion

    Based on the findings of this research, the recognition and separation committee Iraqi pridoners was able to play an important role in the success of Iran's captivity. The performance of this committee in preventing riots and the escape of pridoners by transferring them between camps, cooperating in identifying disabled, injured and sick pridoners and verifying their intelligence and security qualifications to return to Iraq, examining and confirming the asylum requests of pridoners and their deportation requests. To the front for the war with the Iraqi Baath regime, intelligence cooperation in the exchange of Iraqi pridoners and cooperation with the propaganda and public relations committee in order to neutralize the unrealistic claims of the Iraqi Baath regime against Iran's captivity were very important.

    Keywords: Iraqi pridoners, Holy Defense, Commission for the Administration of Iraqi pridoners, the recognition, separation committee
  • Omriye Ahahdava, Ghobad Mansorbakht *, Karim Shokrof Pages 76-100

    In the 19th century, a special kind of migration took place, and that was the migration of the majority of migrant workers and manpower seeking work abroad, especially to Azerbaijan, Russia, and the South Caucasus, following the economic and political conditions prevailing in Iran.

    Purpose

    The present study has investigated the situation of Azarbayjan province as the main center of emigrants to the Caucasus and the role played by Iranian emigrants there. In this research, the quantitative and qualitative analysis of the immigration category and its legal issues have been investigated. Also, the issues of the migration flow, including the origin, the geographical areas of the migration target, and the economic issues of the migration of Iranians to the Caucasus in the 19th century, using historical sources and documents in Azerbaijan, Russia, and Georgia, have also been investigated.

    Method and Research Design: 

    This research is descriptive and analytical and collected data using the library method. It is worth mentioning that these data were collected from the first-hand sources available in the document archives in the Republic of Azerbaijan, Russia, and Georgia. Therefore, the study is based on authentic historical documents.

    Findings and conclusion

    Researches and surveys show that the expansion of the new Russian civilization in the Caucasus region had caused an increase in the demand for labor, and the discovery of oil and the development of oil industries intensified this demand. As a result, the wave of migration, especially from the residents of Azerbaijan and Gilan, faced a significant increase, so in 1904, the rate of migration compared to 1858 reached 62.249% from 6.005%.

    Keywords: migration, 19th century, Caucasus, Iranian worker, Qajar period
  • Mohsen Hosseini Kumleh *, Tara Hariri Pages 101-125

    The written documents of the past centuries have always been the focus of contemporary artists as a model and image source. Among these, marriage contracts and deeds are one of the documents that have significant visual aspects and are worthy of research.

    Purpose

    These documents have been researched in the geographical area of Gilan. This is a descriptive-analytical research and the collection of information is in the form of library and field. The purpose of this article is to find decorative patterns and provide rich resources for visual organization and layout of documents and office papers.

    Method and Research Design: 

    The research questions are: 1- What is the quality of the visual structure and layout of Gilan marriage contracts and deeds? In the review of an old document, several points from different angles are captured by the researcher. The literature of the text of the document, legal issues related to the text of the document, seals and signatures in the document, people and men named in the document, economic and social conditions of a specific historical period resulting from the documentation of a document, etc. are among these. In the current research, these documents have been analyzed from the artistic aspect.

    Findings and conclusion

     In this research, the author has 1- examined the method of gilding in religious documents in detail and compared and analyzed the samples in the above tables and found that the religious motifs and colors used in the gilding of Gilan contracts in a certain period of time It is different from other parts of the country, and the colors in Gilan are pure and transparent, and its finishing technique is done with brushstrokes and sensuously. 2- The quality of the lines used in these deeds have been analyzed both in the opening, in the Tahmidiyeh, in the main text and in the margins, and it has been found that the quality of calligraphy has a direct relationship with social classes. Also, the quantity of lines and its types in the versions have also been evaluated. 3- He has researched the state of design of seals and signatures and the quantity of variety of lines in these seals and found that many of these seals were made with a creative look and combinations with typography principles. 4- Annotation, which was one of the pillars of the pages of old documents, has been explored and found that according to the general principles of annotation in manuscripts all over Iran, Gilani's cases and examples are sometimes written in reverse, and generally in italics. would be 5- In evaluating the proportions and principles of image organization by studying the existing systems in the art theories of the world, he matched some of these relationships with the existing contracts and found that the radical golden rectangles, the one-third system, the logarithmic spiral and the triangle Golden is observed in most versions.

    Keywords: marriage certificate, Gilan, Decorations, Proportions, visual structure
  • Somayeh Hamidi Pages 126-150
    Purpose

    to find traces of Qajar-era Iranians in the French Oriental Scientific Society, which is known as the "Asian Society" (La Société Asiatique) in Paris.

    Method and Research Design: 

    This research is based on the historical research method based on the collection of findings and verification and comparative and analytical comparison of the information of the Asian journal (Le Journal Asiatique) and finding the documents of the relationship between the Asian Society and its Iranian members in the aforementioned journal.

    Findings and conclusions

    Regardless of the political relations of the Qajar period rulers with European countries and especially France, which were subject to change at different times, the relations of Iranian political rulers and Iranians of culture and literature with the Asian Society of Paris were continuously maintained. This was a sign of the importance of the process of forming institutionalized relationships in the field of new science and knowledge inside and outside of Iran.

    Keywords: Asian Society of Paris, Asian Journal of Paris, Orientalism, Iranian Studies, Qadjar