ارائه مدل پیش بینی خشم میان فردی بر پایه صفات و اختلالات شخصیت در نوجوانان
یکی از مشکلات عمده شناخته شده در دوران نوجوانی بروز هیجانات شدید است. لذا هدف این مطالعه بررسی رابطه تجربه خشم میان فردی بر اساس صفات و اختلالات شخصیت در نوجوانان بود.
روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان 16 تا 29 ساله شهر یاسوج بود که در این پژوهش 380 نوجوان به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. به این صورت که شهر یاسوج را به 5 منطقه شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تقسیم کردیم و از این مناطق مکان هایی را به صورت تصادفی انتخاب و نوجوانان آن منطقه را مورد بررسی قرار دادیم ابزار پژوهش عبارتند از پرسشنامه ویژگی های شخصیت نئو کاستا و مک کری (1992)، پرسشنامه خشم چند بعدی سیگل (1986) و پرسشنامه بالینی چند محوری میلون مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج همبستگی پیرسون بین تجربه خشم با صفات شخصیتی نشان داد خشم با ویژگی های روان رنجورخویی رابطه مثبت و با ویژگی های شخصیتی برون گرایی، تجربه جویی، توافق جویی و وظیفه شناسی رابطه منفی معنادار دارد. همچنین یافته ها نشان داد اختلالات شخصیتی اجتنابی، افسرده، ضداجتماعی، نمایشی، وابسته، خودشیفته، دیگرآزار، وسواسی، مرزی، مضطرب، افسرده خویی، وابسته به الکل و اختلال شخصیت منفی گرا به صورت مثبت معناداری با برون ریزی خشم رابطه دارند.
به طور کلی می توان نتیجه گرفت که بین خشم میان فردی و صفات و اختلالات شخصیت در نوجوانان رابطه معناداری وجود دارد و توجه به شخصیت و صفات امری مهم در روانشناسی نوجوانان شناخته می شود.
-
The Mediating Role of Body Checking Behavior and Body Image in the Relationship Between Emotional Regulation and Coping Styles with Binge Eating Disorder in Women
Afsoon Yazdani, *, Azarmidokht Rezaei, Majid Barzegar
Applied Family Therapy Journal, Spring 2025 -
اختلال شخصیت مرزی: مطالعه ای مبتنی بر رویکرد فراتحلیل کمی
مطهره الله ربی، *، مجید برزگر، قاسم نظیری
نشریه سلامت و آموزش در اوان کودکی، زمستان 1403