بررسی تغییرات رفتار حرارتی فضا با در نظر گرفتن نقش «آب» در سطح زیرزمین و حیاط؛ مطالعه موردی: الگوی خانه های یزد
از جمله راهکارهای اقلیمی پایدار به منظور ایجاد آسایش حرارتی و مبارزه با شرایط سخت آب وهوایی این منطقه، استفاده از حیاط مرکزی و زیرزمین است. اما به دلیل کمبود رطوبت در هوا، صرفا ساخت این دو فضا به ایجاد آسایش حرارتی کمک نمی کرد. لذا فضای حوض در حیاط و در مواردی به سرداب یا همان زیرزمین نیز اضافه می شد تا به کاهش دما و رطوبت نسبی کمک کند.حضور آب در فضا به چه میزان «بر تغییرات دما و رطوبت نسبی فضای سرداب و حیاط» در خانه های مناطق کویری تاثیرگذار بوده است؟سنجش میزان تاثیر آب در تامین آسایش حرارتی فضای سرداب و حیاط با درنظرگرفتن متغیر حوض در قلب این دو فضا در قالب یک پژوهش کمی و شبیه سازی عددی است.
روش پژوهش:
از نوع توصیفی و تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای و اینترنتی است. همچنین از روش شبیه سازی به منظور بسط متغیر مد نظر تحقیق (عامل حوض در دو فضای سرداب و حیاط) استفاده شده است.
یافته های تحقیق نشان داد که استفاده از منبع رطوبت (حوض)؛ به طور متوسط منجر به کاهش دما تا 5/3 درجه سانتیگراد در حیاط و تا 5/2 درجه سانتیگراد در سرداب نسبت به حالت بدون حوض در گرم ترین روز سال شده است.
همچنین نتایج نشان داد وجود حوض در حیاط، تغییرات محسوسی در دما و رطوبت زیرزمین حتی با وجود گردش هوا ایجاد نمی کند. اما وجود آن برای کاهش دمای حیاط ضروری است، بنابراین نمی توان آن را از پیکره بندی خانه های کویری حذف کرد. اما نقش حوض آب و رطوبت ناشی از آن در ایجاد آسایش حرارتی در سرداب به خصوص در ساعات بسیار گرم روز (تفاوت دمای حدود 9 درجه نسبت به بیرون در سناریوی حوضخانه، در مقایسه با سناریوی بدون حوض که تفاوت دما در حدود 5 درجه است) انکارناپذیر است.
رفتار حرارتی ، آسایش حرارتی ، زیرزمین ، حیاط ، حوض آب
-
شبیه سازی میزان روشنایی و دید به بیرون فضا براساس دو پارامتر موقعیت و کشیدگی بازشو
علی رضا گودرزی اردکانی، یعقوب پیوسته گر*، ، علی مهبودی
مجله منظر، بهار 1404 -
بررسی تطبیقی عوامل کالبدی- محیطی تاثیرگذار بر مهارت های شناختی کودکان 9 تا 12 سال، مورد مطالعاتی: دبستان علوم پزشکی و دبستان دانشگاه شیراز
مرضیه شاهرودی کلور، *
نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر، تابستان 1403