اثربخشی آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار بر استرس ادراک شده دانشجویان آزاردیده سایبری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

استرسهای ناشی از آزار سایبری بر دانشجویان یکی از معضلات جامعه امروز است. دانشجویان پزشکی عهدهدار سلامت جسمی افراد جامعه در آینده هستند؛ درنتیجه، توجه به سلامت روانی آنان اهمیت بالایی دارد؛ بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر تاثیر آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار بر استرس ادراک شده دانشجویان پزشکی آزاردیده سایبری بود.

مواد و روش ها

تحقیق حاضر از نوع نیمهآزمایشی است که در سال تحصیلی 1402-1401، روی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. تعداد 30 نفر از دانشجویان پزشکی آسیب دیده سایبری که استرس ادراک شده داشتند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل، تقسیم گردیدند. دستورالعمل جلسات آموزش پردازش هیجان مدار طی 9 جلسه، هر جلسه 1 ساعت به صورت مجازی و همزمان از طریق نرم افزار اسکای روم ارائه شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

یافته های پژوهش:

 یافته ها نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمرات استرس ادراک شده در میان دانشجویان پزشکی آزاردیده سایبری در پسآزمون گروه های آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است (P=0.003)؛ همچنین میانگین گروه کنترل در پس آزمون کاهش چندانی نداشت، بلکه میانگین پس آزمون گروه کنترل (8750/35) دانشجویان علوم پزشکی مشهد نیز افزایش نشان داد. کمترین میانگین متعلق به پس آزمون گروه آزمایش (1250/22) است. بر اساس تحلیل کوواریانس انجام شده، آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار بر استرس ادراک شده دانشجویان آزاردیده سایبری علوم پزشکی مشهد تاثیر دارد (P=0.038).

بحث و نتیجه گیری

این مطالعه نشان داد که با استفاده از پردازش هیجان مدار، استرس ادراک شده ناشی از آزار سایبری کاهش یافت؛ بنابراین، یکی از بهترین رویکردها برای درمان استرس ادراک شده در آزاردیدگان سایبری است و درنتیجه، آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار باعث تغییر در طرح واره های هیجانی دانشجویان و سازمان دهی افکار آنان می شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
124 تا 135
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2794685