ارزیابی آگاهی ، نگرش و عملکرد پزشکان بخش بهداشت در مورد لیشمانیوز جلدی در دو کانون اندمیک جنوب شرق ایران
ایران از جمله کشورهای با شیوع بالا لیشمانیوز جلدی محسوب می شود. با توجه به نقش پزشکان در پیشگیری،کنترل و درمان آن، این مطالعه با هدف بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد پزشکان شاغل در بخش بهداشت درمورد لیشمانیوز جلدی در دو کانون اندمیک آن در جنوب شرق کشور انجام گردید.
این مطالعه مقطعی (توصیفی-تحلیلی) از اردیبهشت لغایت آذرماه سال 1402 انجام شد. در این مطالعه کلیه پزشکان شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی در شهرستانهای زاهدان و میرجاوه به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری داده ها و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS ، آنالیزهای آماری انجام شد. در بخش استنباطی، از آزمون من-ویتنی و مدل رگرسیون چندگانه در سطح معناداری 05/0 درصد استفاده شد.
در این مطالعه، 57 پزشک مورد پرسشگری قرار گرفتند. میانگین نمره آگاهی 9/4 ± 63/19 (از 34)، میانگین نمره نگرش 75/7 ± 75/76 (از 95) و میانگین نمره عملکرد 41/2 ± 18/9 (از 14) بود. آزمون آماریارتباط معنی دار بین آگاهی و عملکرد پزشکان با سابقه ویزیت بیمار مشکوک به لیشمانیوز جلدی و نیز نوع مرکزارائه دهنده خدمت را نشان داد. همچنین بین آگاهی، نگرش و عملکرد و متغیر شرکت در دوره های بازآموزی ارتباط معنادار وجود داشت.
اگرچه نگرش و عملکرد پزشکان درباره لیشمانیوز جلدی به ترتیب خوب و متوسط بود؛ اما آنان از سطح آگاهی ضعیفی برخوردار بودند. لذا اجرای برنامه های بازآموزی مناسب برای ارتقاء آگاهی آنها ضروری به نظر می رسد.