تاثیر خاطره درمانی بر خواب و امید: یک مرور نظام مند
خاطره درمانی (Reminiscence therapy) یا بازگویی گذشته، یک روش مداخله غیر دارویی روان شناختی است که به مرور خاطرات گذشته با تحریک حافظه می پردازد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر خاطره درمانی به عنوان یک روش مداخله غیر دارویی روان شناختی در افراد بود.
مطالعه حاضر با در نظر گرفتن آخرین پیشنهادات پریزما در آوریل 2024 طراحی و انجام شد. روش کار در 4 مرحله طراحی گردید و جستجو در پایگاه های PubMed، Scopus، Web of Science و Embase انجام شد. استخراج داده ها شامل: داده های بیبلیومتریک هر مطالعه، داده های مربوط به شرکت کنندگان، داده های مربوط به گروه مداخله و کنترل و پیامدهای مورد ارزیابی بود.
در مجموع از بین 72 مطالعه، 12 مطالعه مرتبط با هدف پژوهش حاضر بودند. از بین 12 مطالعه وارد شده، تاثیر خاطره درمانی در 3 مطالعه بر روی خواب (2 مطالعه کیفیت خواب، یک مطالعه بی خوابی) و 9 مطالعه بر امید (7 مطالعه بر امید و 2 مطالعه بر ناامیدی) بود. طول مدت مداخلات از 2 هفته تا 12 هفته متغیر بود و رایج ترین تعداد جلسات برگزار شده بر اساس فراوانی 8 جلسه و طول هر جلسه از حداقل 25 دقیقه تا حداکثر 2 ساعت گزارش شد.
در تمامی مطالعات اثرات مثبت خاطره درمانی در بهبود خواب و امید مشاهده شد. بنابراین، می توان از خاطره درمانی به عنوان روش مداخله غیر دارویی روان شناختی در بهزیستی افراد استفاده کرد.