تعیین میزان بروز ابتلا به لوسمی و لنفوم در استان مازندران بین سال 76 تا 82

چکیده:
سابقه و هدف
بیماری های نئوپلاستیک دومین علت مرگ و میر در اکثر کشورهای دنیا می باشد که در این بین لوسمی و لنفوم با شیوع و بروز قابل توجه در تمام دنیا و ایران به خصوص در استان مازندران قرار دارند که باعث تلفات قابل توجه و هزینه های سنگین تشخیصی و درمانی هم برای خانواده ها و هم برای نظام سلامت کشور می گردد. لوسمی و لنفوم در مجموع حدود 11درصد از کل سرطان های استان مازندران را تشکیل داده که از این نظر در رده دومین سرطان شایع این استان قرار دارد. هدف از این تحقیق توصیف کلی و اختصاصی لوسمی و لنفوم در استان مازندران می باشد که تاکنون انجام نشده است.
مواد و روش ها
در این مطالعه، اطلاعات تمام بیمارانی که از سال 76 تا 82 در استان مازندران با گزارش آزمایشگاهی آسیب شناسی معتبر دارای تشخیص قطعی لوسمی و لنفوم بوده اند، مورد بررسی قرار گرفته است. این اطلاعات توسط ایستگاه تحقیقات بهداشتی بابل وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران جمع آوری می شود. مطالعه از نوع توصیفی - تحلیلی - مقطعی (بررسی داده های موجود) بوده و متغیرهای مورد بررسی شامل سن، جنس، شهرستان محل سکونت، سال بروز و نوع بدخیمی می باشد. سپس میزان بروز درصد هزار نفر جمعیت مربوطه، محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافته ها
از سال76 تا 82 در استان مازندران، 1146مورد لوسمی (لنفوئیدی و میلوئیدی) و لنفوم (هوچکین و غیرهوچکین) شناسایی شده است. لوسمی و لنفوم به طور متوسط دارای بروز سالیانه 5.9 درصد هزار می باشد. بیش ترین میزان بروز در گروه سنی 70 سال و بالاتر (26.4) و کم ترین میزان بروز در گروه سنی 0تا 9 سال (2.26) به دست آمده است. در جنس مرد دارای بروز 7.05 و در جنس زن دارای بروز 4.76 می باشد و نسبت جنسی بروز مرد به زن 1.48 می باشد. بیش ترین میزان بروز در بابل (7.29) و کم ترین میزان بروز به طور مساوی در نکاو تنکابن (1.47) محاسبه گردید. از نظر سال بروز، بیش ترین میزان بروز در سال 80 (7.75) و کم ترین میزان بروز در سال 77 (3.15) مشاهده گردید. و از نظر نوع بدخیمی، لنفوم غیر هوچکین با بروز سالیانه2.53 درصد هزار بیش ترین و لوسمی میلوییدی با بروز سالیانه 1.07 کم ترین میزان بروز را به خود اختصاص داده اند.
استنتاج
یافته های فوق نشانگر تفاوت آشکار میزان بروز بر اساس سن، جنس، محل سکونت، سال بروز و نوع بدخیمی می باشد. بنابراین پیشنهاد می گردد تا ضمن ارتقا برنامه جمع آوری اطلاعات، برنامه ریزی برای انجام طرح تحقیقاتی جهت تعیین عوامل خطرساز لوسمی و لنفوم در این استان انجام گیرد تا با استفاده از نتایج آن بتوان با آموزش عمومی و اعمال برخی مقررات و ضوابط، خطر ابتلا به بدخیمی های خونی را کاهش داده تا در نهایت به کاهش بار بیماری ها و سال های از دست رفته عمر و ارتقا سلامت جامعه منجر شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
82 تا 89
لینک کوتاه:
magiran.com/p364721 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!