بررسی میزان پذیرش درمان با دسفرال در بیماران تالاسمی بزرگتر از 7 سال

چکیده:
زمینه و هدف
با ظهور دسفرال در عرصه درمان در بیماران تالاسمی به عنوان تنها دارویی که قادر است با دفع آهن از عوارض ناگوار اضافه بار آهن در این بیماران جلوگیری نماید میزان مرگ و میر در بیماران تالاسمی وابسته به تزریق خون کاهش یافته است. با این وجود درمان تزریقی با دسفرال با مشکلات زیادی اعم از عوارض فیزیکی و بار روانی برای بیماران همراه است. تمامی این عوامل باعث می شوند که میزان پذیرش به درمان با دسفرال در این بیماران کاهش پیدا کردند. عوامل زیادی وجود دارند که می توانند پذیرش به درمان را به طور نامطلوبی تحت تاثیر قرار دهند.
روش بررسی
205 بیمار تالاسمی ماژور بزرگتر از 6 سال وارد مطالعه شدند و میزان کمپیلیانس براساس شاخص کمپیلیانس (تعداد روزهای تجویز شده برای درمان از سوی پزشک درماه/ تعداد روزهای درمان با دسفرال در ماه) کمپیلیانس بیشتر از 75%= خوب، بین 75-50% متوسط و کمتر از 50% ضعیف تلقی می شد. گروه سوم گروه فاقد کمپیلیانس بود. برای بررسی افسردگی پرسشنامه افسردگی یک برای بزرگسالان و پرسشنامه افسردگی کودکان (کواکس) برای کودکان کمتر از 16 سال مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها
از 205 بیمار تالاسمی (110 بیمار مونث (54%) و 95 بیمار (46%) مذکر بودند). 13.3% از بیماران فاقد کمپیلیانس و 14% کمپیلیانس ضعیفی به درمان داشتند. 62.7% کمپیلیانس خوبی داشتند. کمپیلیانس در دخترها بیشتر از پسرها بود (P=0.03). با افزایش سن کمپیلیانس به درمان افزایش پیدا می کرد (P=0.037) ارتباطی منفی بین کمپیلیانس و سطح فریتین وجود داشت (P=0.02). 22% از بچه ها و 12% از بالغین طبق پرسشنامه ها افسرده شدید تلقی می شدند. بین افسردگی و کمپیلیانس ارتباط معنی داری وجود نداشت. مشکلات اصلی ذکر شده توسط بیماران به عنوان دلایل عدم کمپیلیانس مطلوب به دسفرال به قرار زیر بود: عوارض موضعی محل تزریق (در 83% از بیماران)، پایین بودن کیفیت وسایل تزریق (70% از بیماران)، قیمت گران وسایل تزریق (16% از بیماران)، احساس ناخوشایند در مقابل همسالان در (در 10% از بیماران)
نتیجه گیری
از آن جایی که هنوز داروهای خوراکی شلاتور آهن به طور رایج مورد استفاده قرار نمی گیرند برای کاهش عوارض اضافه بار آهن در بیماران تالاسمی می باید مطالعات وسیع تر و بررسی های بیشتری به منظورشناخت مشکلات و عوامل موثر در کمپیلیانس پایین به درمان با دسفرال در این بیماران صورت بگیرد. بالاخره این که کمپیلیانس یک مساله چند عاملی است که بهبود آن همکاری و ارتباط نزدیک بین بیمار، خانواده، پرسنل و جامعه را می طلبد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
180
لینک کوتاه:
magiran.com/p366300 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!