مقایسه آگاهی و نگرش و عوامل مرتبط در خصوص عقیم سازی بین زوجین استفاده کننده از این روش و استفاده کنندگان از سایر روش های پیشگیری از بارداری در شهر همدان، 1381

پیام:
چکیده:
مقدمه
نگرانی اصلی از افزایش جمعیت جهان، تهدید جان میلیونها نفر است که اکثر آنان را زنان و کودکان تشکیل می دهند. هنوز 50-25% زنان کشورهای در حال توسعه آخرین حاملگی خود را ناخواسته ذکر می کنند. هدف کنترل موالید کاهش حاملگی ناخواسته و به طور کلی ارتقاء سلامت جسمی و روانی زنان و حتی کودکان است. عقیم سازی (بستن لوله های رحمی زنان و یا وازکتومی در مردان) یکی از روش های مطمئن پیشگیری از بارداری است. در مطالعات مختلف عوامل مرتبط در انتخاب و عدم انتخاب عقیم سازی نظیر سن، سن ازدواج، تعداد فرزندان، اعتقادات مذهبی و دیگر عوامل کمابیش ذکر شده است. مطالعات مختلف آسیایی و آفریقایی نشان داده است افرادی که عقیم سازی را انتخاب می کنند دارای نگرش مثبت نسبت به آن و افرادی که عقیم سازی را انتخاب نمی کنند، دارای نگرش منفی نسبت به آن یا بی نظر می باشند. اما آگاهی در هر دو گروه در اغلب مطالعات ضعیف می باشد. لذا تحقیق حاضر با هدف تعیین و مقایسه آگاهی، نگرش و عوامل مرتبط در زوجین انتخاب کننده روش عقیم سازی و واجدین شرایط عقیم سازی که از سایر روش های پیشگیری از بارداری استفاده می کنند در همدان در سال 1381 انجام گرفت.
مواد و روش ها
تحقیق توصیفی بر روی 130 زوج شامل 65 زوج انتخاب کننده عقیم سازی و 65 زوج استفاده کننده از سایر روش های پیشگیری از بارداری دارای حداقل سه فرزند، صورت گرفت. کلیه زوجین از مراجعه کنندگان به بیمارستان (جهت انجام عقیم سازی) یا مراکز بهداشتی (جهت دریافت وسایل پیشگیری از بارداری) انتخاب شدند. سن، سطح سواد، قومیت، محل سکونت، شغل، تعداد فرزند، طول مدت ازداوج، سن آخرین فرزند، تفاوت تعداد فرزند موجود و ایده آل، علت روش جلوگیری از بارداری و اطلاعات مربوط به آگاهی و نگرش و سایر موارد در پرسشنامه ثبت شد. از روش های آماری 2، فیشر، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی، آزمون t، کروسکال والیس استفاده شد.
نتایج
از میان زوجین انتخاب کننده عقیم سازی، 3/52% دانش ضعیف و 5/78% نگرش مثبت داشتند.30% از میزان احتمال برگشت باروری و 5/17% از زمان رفع خطر حاملگی، پس از وازکتومی آگاه بودند. در زوجین واجد شرایط عقیم سازی که از سایر روش های پیشگیری از بارداری استفاده می کردند، 8/50% دانش ضعیف و 3/49% نگرش بی نظر داشتند. 20% زوجین از میزان احتمال برگشت باروری پس از عقیم سازی و 8/13% از زمان رفع خطر باروری پس از وازکتومی آگاه بودند. بین دانش دو گروه تفاوت معنی دار دیده نشد؛ در حالیکه بین نگرش دو گروه اختلاف معنی دار وجود داشت. (p<0.01) منبع کسب اطلاعات در 7/27% خانم های انتخاب کننده عقیم سازی مراکز بهداشتی، درمانی و در 9/16% آقایان دوستان و آشنایان ذکر شد.
نتیجه گیری
افراد انتخاب کننده عقیم سازی با آگاهی ضعیف و نگرش مثبت اقدام به عقیم سازی می کنند و افراد واجد شرایط با نگرش بی نظربدلیل ناآگاهی اقدام به آن نمی کنند. لذا توصیه می شود در زمینه آموزش صحیح و مشاوره در انتخاب این عمل و حتی عدم انتخاب آن دقت صورت گیرد. این امر حتی می تواند با استفاده از روش های آموزش جامعه نگر مثل استفاده از رابطین زن و مرد با توجه به تاثیر گزار بودن دوستان صورت گیرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
259 تا 267
لینک کوتاه:
magiran.com/p483087 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!