بررسی مشکلات روانی زنان یائسه و ارتباط آن با مشخصات فردی و اجتماعی و علایم یائسگی در مراجعان به بیمارستان های آموزشی تبریز در سال 1384

پیام:
چکیده:
یائسگی نشانه گذر از دوران باروری ورسیدن به ناباروری است. در این دوران علائمی همچون گرگرفتگی و عرق شبانه وبی خوابی و عدم تمرکز و کاهش حافظه و از دست رفتن توده استخوانی و آتروفی واژن و در طولانی مدت افزایش خطرات قلبی و عروقی و اضطراب و افسردگی رخ می دهد. علائم یائسگی از علائمی هستند که می توانند فرد را مستعد افسردگی سازند اما ارتباط علائم یائسگی با مشکلات روانی مشخص نیست از این رو این پژوهش با هدف تعیین مشکلات روانی زنان یائسه و ارتباط آن با مشخصات فردی و اجتماعی با علائم یائسگی زنان یائسه انجام گرفت.
مواد و روش ها
این مطالعه توصیفی که در سال 1384 در درمانگاه های زنان بیمارستان های تبریزانجام شده است 500 زن مراجعه کننده به کلینیک بیمارستانهای آموزشی تبریز که سابقه عمل جراحی برداشتن رحم و تخمدانها و سابقه بیماری روانی در حال گذشته و استعمال مواد مخدر و سیگار در حال حاضر نداشتند و تمایل به شرکت در این پژوهش را داشتند مورد مطالعه قرارگرفتند. از کلیه زنان در بدو ورود به مطالعه از جمله اندازه گیری اندکس توده بدن، فشار خون، درخواست آزمایشات روتین، معاینه لگنی و ومعاینه پستان بعمل آمد، ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد پرسشنامه افسردگی بک و اضطراب زونگ و حمایت اجتماعی کاسدی و عزت نفس آیزنگ توسط زنان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار13 spss و آزمونهای تی و همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شد.
نتایج
نتایج نشان داد میانگین سنی واحد های پژوهشی(4/10 ± 2/59)سال بود وتحصیلات اکثریت آنان 65 درصد راهنمائی و شغل اکثریت آنان 78 درصد خانه دار بود و میانگین نمره افسردگی در زنان (94 /7 ± 43/19) بود و اکثریت 68 درصد افسردگی متوسط و تنها 24 درصد آنها تحت درمان قرار داشتند و 54درصد آنها اضطراب داشتند و از علائم یائسگی 5/72 درصد گرگرفتگی و 64 درصد درد استخوان و 32 درصد درد پستان و 51 درصد سر درد و 70 درصد کرختی انگشتان و 50 درصد زبر شدن پوست و 42 درصد بی اختیاری ادراری و 21 درصد سوزش ادراری و25 درصد درد زمان مقاربت را گزارش کردند و 72 درصد از کاهش میل جنسی نسبت به قبل از یائسگی شاکی بودند. میزان افسردگی با میزان درآمد خانوار و تعداد فرزندان و هورمونهای جنسی و علائم یائسگی P<0/12 به لحاظ آماری ارتباط معنی داری داشت ولی با تعداد سالهای یائسگی و نحوه سرپرستی با P<0/01 به لحاظ آماری ارتباط معنی داری نداشت.
نتیجه گیری
این پژوهش نشان داد که افسردگی و اضطراب و اختلال حافظه از عوارض دوران یائسگی است که با برخی از مشخصات فردی و اجتماعی زنان یائسه ارتباط مستقیمی دارد لذا بررسی زنان یائسه جهت درمان به موقع در پیشگیری از عوارض روانی و بهبود کیفیت زندگی آنها و سلامت جامعه از اهمیت به سزائی برخوردار است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
1
لینک کوتاه:
magiran.com/p587605 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!