نوآوری های منطقی ابن سینا و تاثیر آن در منطق ارسطویی

نویسنده:
چکیده:
بنای منطقی ارسطو به قدری رفیع و متین بود که تا چندین قرن پس از او اکثر دانشمندان آن را از هر جهت کامل می دانستند به گونه ای که قرن های متمادی حاکم بر افکار و آرای مردم اندیشمند بوده است. ابن سینا نخستین کسی است که از روش ارسطو در تدوین علم منطق عدول کرده از جهات گوناگون دگرگونی هایی در منطق ارسطویی به وجود آورد.
شیخ رئیس علاوه بر کاستن برخی مسایل منطقی از قبیل مقولات و بحث تفصیلی شعر و خطابه و جدل، و جا به جایی برخی دیگر مثل عکس و حد و رسم، ابتکارات و نوآوری های متعددی در علم منطق دارد که به قرار زیر است:1- تبدیل منطق نگاری نه بخشی به منطق نگاری دو بخشی2- تقسیم دلالت وضعی لفظی به سه قسم مطابقه و تضمن و التزام3- بسط و گسترش تقسیم قضیه به حسب جهت و نظام خاص بخشیدن و انسجام نوین آن ها4- جواز اجتماع دو قضیه مطلقه با اختلاف در کم و کیف5- تناسب کمیت حد با ذات محدود و ضعف قاعده ایجاز و اختصار تعریف حقیقی6- ملاک استغنای از تعریف و صعوبت دسترسی به حدود حقیقی اشیا7- قیاس اقترانی شرطی و انواع آن8- فعلیت ثبوت وصف عنوانی موضوع برای ذات آن در باب عقد الوضع9- انعکاس قضیه موجبه ضروریه به صورت موجبه جزئیه مطلقه عامه در این مقاله موارد فوق جمع آوری شده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
67
لینک کوتاه:
magiran.com/p612904 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!