سطح سرمی و دفع ادراری کلسیم در نوزادان مبتلا به زردی غیرفیزیولوژیک تحت فتوتراپی

چکیده:
زمینه و هدف
یکی از عوارض شناخته شده فتوتراپی، کاهش کلسیم سرم خصوصا در نوزادان نارس می باشد و علت این پدیده هنوز به درستی مشخص نشده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سطح سرمی کلسیم با دفع ادراری آن در نوزادان تحت فتوتراپی بوده است و پاسخ به این سوال است که آیا هیپوکلسمی که در طی فتوتراپی رخ می دهد، با افزایش دفع ادراری کلسیم همراه است؟
روش بررسی
در یک مطالعه مقطعی آینده نگر به صورت نمونه گیری غیرتصادفی، 50 نوزاد سالم شیر مادرخوار با زردی غیرفیزیولوژیک (30 پسر و 20 دختر) پس از اخذ رضایت نامه کتبی از والدین وارد مطالعه شدند. نمونه خون از نظر بیلی روبین و کلسیم و نمونه ادرار از نظر کلسیم، کراتینین و اسمولالیته ادرار و وزن نوزادان در بدو مراجعه(گروه I)، 48 ساعت بعد از شروع فتوتراپی (گروهII) و 24 ساعت پس از خاتمه درمان با فتوتراپی (گروه III) چک شد. نسبت کلسیم به کراتینین ادرار بیشتر از mg/dl/mg/dl 8/0 هیپرکلسیوری و کلسیم سرم کمتر ازmg/dl 8(میلی گرم در دسی لیتر) در نوزادان ترم و کمتر از mg/dl 7 در نوزاد نارس کاهش کلسیم سرم تلقی شد. نتایج جهت مقایسه فراوانی از مربع کای (chi-sqaure)، مقایسه میانگین ها از Repeated measure، میانه ازWilcoxon Signed Rank Test و برای بررسی ارتباط بین متغیرها از multivariate استفاده شد. P<0.05 معنی دار تلقی شد.
یافته ها
در بین سال های 1384- 1383، 27 نوزاد نارس و 23 نوزاد ترم با میانگین سنی 42/7 روز (دامنه 28-2 روز)، سن جنینی 8/36 هفته (دامنه 40-29 هفته)، وزن 3051 گرم (دامنه 1500 تا 4300 گرم)، بیلی روبین بدو مراجعه mg/dl 7/19 (دامنه 5/8 تا 28 میلی گرم در دسی لیتر) و کلسیم بدو مراجعه mg/dl 8/8 (دامنه mg/dl 7 تا 11) وارد مطالعه شدند. میانه کلسیم سرم در نمونه های I، II، III به ترتیب mg/dl 9، mg/dl 65/8، mg/dl 7/8 بوده است. میانه نسبت کلسیم به کراتینین ادرار در گروه های I، II، III به ترتیب mg/dl/mg/dl 03/0، mg/dl/mg/dl 85/0، mg/dl/mg/dl60/0 بود. میانه کلسیم به اسمولالیتی ادرار در گروه های I، II، III به ترتیب mg/dl/mosmol/kg/H2O 05/0، mg/dl/mosmol/kg/H2O 09/0،mg/dl/mosmol/kg/H2O 07/0 بوده است. 6% گروه I، 52% گروه II و 7/32% در گروه III هیپرکلسیوری نشان دادند. در هیچ موردی هیپوکلسمی مشاهده نشد. با استفاده ازWilcoxon Signed Rank Test تفاوت آماری معنی داری بین میانه نسبت کلسیم به کراتینین ادرار در گروه I با II، I با III و II با III وجود داشت (05/0 P<). اکثرا هیپرکلسیوری در گروه نوزاد نارس مشاهده شد. هیچ ارتباطی بین موارد هیپرکلسیوری با سن، جنس، وزن، بیلی روبین، کلسیم سرم و اسمولالیتی ادرار مشاهده نشد (05/0 P>).
نتیجه گیری
این مطالعه نشان داد که نوزادان تحت فتوتراپی در خطر هیپرکلسیوری هستند. بررسی بیشتر به عنوان مثال سونوگرافی کلیه، از نظر پی بردن به اهمییت این مطالعه توصیه می شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
195
لینک کوتاه:
magiran.com/p657280 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!