بررسی متابولیت های تولید شده توسط چند باکتری آنتاگونیست و تاثیر آن بر روی دو جدایه قارچ بیماریزای گیاهی Rhizoctonia solani

پیام:
چکیده:
از جمله مهمترین باکتری های آنتاگونیستی گونه های مربوط به سرده (سرده) BacillusوPseudomonas می باشند. جهت بررسی مکانیزمهای موثر در بازدارندگی رشد دو جدایه از قارچRhizoctonia solani در اثر تولید متابولیت های ضد قارچی، سیدروفور و سیانید هیدروژن، جدایه های باکتریاییSch-5 و Sch-3 متعلق به سرده Bacillus که تاثیر خوبی در کنترل جدایه قارچی RsK وجدایه های Ssh-4، Sch-3 و Ssh-3 متعلق به سرده Bacillus وCkk-1 متعلق به سرده Pseudomonas با بهترین تاثیر در کنترل جدایه قارچی RsA در شرایط گلخانه، مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمون بررسی تولید متابولیتهای ضد قارچی غیر فرار، اندازه گیری قطر رشد میسلیوم قارچ در برابر باکتری ها انجام شد. آزمون مذکور در جدایه قارچی RsK با 3 تیمار در 3 تکرار و در جدایه RsA با 5 تیمار در 3 تکرار انجام شد. اندازه گیری میانگین قطر کلنی جدایه قارچی RsA پس از 5 روز، نشان داد که درصد بازدارندگی جدایه های باکتریایی Sch-3،Ssh-3، Ckk-1 و Ssh-4 و شاهد به ترتیب 8/58، 2/62، 4/74، 3/83 و 0 می باشد. همچنین در صد بازدارندگی جدایه های Sch-5وSch-3 بر جدایه قارچی RsA 8/ 68 و60 بود. جدایه باکتریPseudomonas fluorescens در شرایط فقدان یا کمبود آهن سه ظرفیتی (0 و 25 میکرومول Fecl3) قادر به تولید مواد سیدروفور بود. نتایج نشان داد که هر چه مقدار آهن سه ظرفیتی کمتر باشد (صفر میکرومول) مقدار تولید مواد سیدروفور بیشتر و در نتیجه مقدار هاله بازدارندگی جوانه زنی اسپورهای قارچ بیشتر می شود. آزمونی دیگر به منظور بررسی تولید متابولیتهای ضد قارچی فرار با 3 تیمار در 3 تکرار برای جدایه قارچی Rsk و 5 تیمار در 3 تکرار برای جدایه قارچی RsA شد، نشان داد که جدایه قارچی RsK در حضور جدایه های باکتریایی Sch-5 و Sch-3 حدود 8 میلی متر و جدایه قارچی RsA در حضور جدایه های باکتریایی Ckk-1، Ssh-4، Sch-3 وSsh-3 به ترتیب 8، 8، 10 و12 میلی متر رشد داشت که در مقایسه با تیمار شاهد اختلاف معنی دار بود. همچنین در بررسی توانایی تولید سیانید هیدروژن توسط جدایه های باکتریایی شد، تنها جدایه Ckk-1 سیانید هیدروژن تولید و سایر جدایه ها فاقد این توانایی بودند. نتایج به دست آمده از آزمونهای فوق نشان داد که تمامی جدایه های باکتریایی قادر به تولید متابولیتهای ضد قارچی فرار و غیر فرار و جدایه سودوموناس فلورسنت قادر به تولید سیانید هیدروژن و سیدروفور می باشد که از مهمترین مکانیسم های باکتری های آنتاگونیست بر علیه قارچهای بیماریزای گیاهی است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
71
لینک کوتاه:
magiran.com/p660589 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!