تکامل شورابه ها و تشکیل کانی های تبخیری در پلایای ساغند ایران مرکزی، و مقایسه آن با دریاچه بزرگ نمک و حوضه دره مرگ در ایالات متحده

پیام:
چکیده:
پلایای ساغند ایران مرکزی، در 150 کیلومتری شمال خاوری شهرستان یزد واقع شده است. به منظور بررسی روند تکاملی شورابه ها و تاثیر خاستگاه آنها بر تغییرات کانی شناسی و هیدروژئوشیمی پلایا، کانی های تبخیری با ارزش، 21 نمونه شورابه به صورت سیستماتیک از بخش های مختلف پلایا برداشت شدند. نمونه های جمع آوری شده برای تعیین غلظت یون ها به روش فلوئورسانی پرتو ایکس (XRF) و تعیین ویژگی های کانی شناسی با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این دستاوردها، با داده های مشابه آن از چند دریاچه نمکی بزرگ دنیا از جمله دریاچه نمکی بزرگ و حوضه های دره مرگ ایالات متحده و نیز پهنه نمکی بزرگ آمریکای شمالی، مقایسه شدند. نتایج تغییرات کاتیونی و آنیونی در شورابه های پلایای ساغند نسبت به دریاچه های دیگر نشان داد که این شورابه ها از نظر ویژگی های هیدروژئوشیمیایی و فیزیکوشیمیایی به ویژه اسیدیته، مشابه دریاچه نمکی بزرگ ایالات متحده بوده، و نوع شورابه آن از نوع Na-K-Mg-Cl-So4یا شورابه های جوی قلیائی است، به طوریکه بیشینه غلظت یون های مربوط به کلر با 41828، سدیم 25538، وسولفات21482 میلی گرم در لیتر است. از دیدگاه کانی شناسی نیز هالیت، ژیپس، و باسانیت فراوانترین کانی تبخیری در این پلایا هستند که نشان دهنده تکامل بالاتر شورابه های پلایای ساغند در مقایسه با پلایای دیگر است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
43
لینک کوتاه:
magiran.com/p729833 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!