تجلی خواب عارفان در مثنوی مولانا

پیام:
چکیده:
دنیای خواب رؤیا، جهانی است بس شگرف و شگفت در اعماق اقیانوسی عظیم و عمیق با سرزمین هایی که در آسمان شهرهایش هزاران منظره عجیب و غریب نهان است. آنجا که همگان را رخصت سفر و مشاهده عجایب و گوش دادن به غرایب آن با چشم برهم نهادنی است و بیرون آمدن از آن با پیچش دمی و بازدمی. خواب دیدن و پا نهادن به عالم رؤیا بی گمان تنها «حق» از حقوق بشر است که هیچ قدرتی و هیچ قدرتمندی در جهان قادر به سلب و تصریف در آن نیست. پهنه خیال و گسترده اندیشه تنها پناهگاه انسان و شاید تنها ضامن آینده بشر و بشریت است چرا که خیال را حدی و اندیشه را مرزی نیست و جباران و زورگویان روزگار تنها می توانند رؤیای انسان را به کابوس مبدل کنند، ولی قادر به نابودی آن نیستند.
در گستره فرهنگ اسلامی و ادبیات منثور و منظوم عرفانی کمتر اثری را می توان یافت که در آن حداقل به اشاره ای یا بیتی به مسئله خواب و رؤیا و خوابگزاری پرداخته نشده باشد. بدین مناسبت پدیده خواب و رؤیا یکی از مسائل مورد توجه شعرا و نویسندگان قرار گرفته و پیوسته از مسائلی بوده است که اندیشه افراد عادی و دانشمندان را به خود جلب کرده و شاعران را به تحقیق در مورد این پدیده وا داشته است.
مولانا جلال الدین محمد بلخی در آثار خویش، به ویژه در مثنوی شریفش، تحقیقات و توصیفات کاملی درباره خواب رؤیا ارائه داده است. از دیدگاه این شاعر بزرگ خواب و رؤیا پنجره ای به سوی نادیده ها و ناشنیده ها و سرانجام به سوی ناشناخته ها است و در عالم خواب هر انسانی توان سرک کشیدن و سراپرده عالم ملکوت داشته و با وجود آنکه در آن حالت همه حواس ظاهر از کار می افتد، حواس باطنی شخص با نیرویی خستگی ناپذیر به کار می افتد و یک بیداری حقیقی شامل حال انسان می شود.
در این مقاله سعی برآن است که مسئله خواب رؤیا از منظر صاحب مثنوی مورد بحث قرار گرفته و منظرات اجمالی و حدسیات مولانا شاعر بزرگ و منامدار ایرانی در این زمینه که به نوبه خود جامع و پربار می باشو ارائه گردد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
173
لینک کوتاه:
magiran.com/p747118 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!