مقایسه ویژگی های شخصیت در زنان و مردان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر

پیام:
چکیده:
مقدمه
سندرم روده تحریک پذیر (IBS) شایع ترین بیماری گوارشی در طب بالینی است که به دلیل نداشتن مبنای زیست شناختی مشخص، بیشتر نقش علل روانشناختی در ایجاد آن مورد بررسی قرار گرفته است.
هدف
مقایسه ویژگی های شخصیت در سه گروه بیماران با غلبه اسهال، یبوست، تناوب اسهال- یبوست و بررسی جنس، سابقه خانوادگی بیماری و مدت ابتلا.
مواد و روش ها
85 بیمار با نمونه گیری تصادفی طبقه ای زمانی انتخاب شدند. این گروه شامل 21 بیمار با غلبه اسهال، 30 نفر با غلبه یبوست و 34بیمار با تناوب غلبه اسهال- یبوست بودند. تشخیص IBS برای بیماران توسط پزشک متخصص گوارش پس از آندوسکوپی و ارزیابی های بالینی طبق ملاک ROME تایید شد. برای بررسی ویژگی های شخصیت آزمودنی ها از پرسشنامه پنج عاملی شخصیت NEO ساخته مک کرا و کاستا استفاده شد. دیگر گروه ها و نیز ویژگی های جمعیت شناختی از طریق پرسش های تنظیم شده در ابتدای پرسشنامه اصلی شخصیت، تعیین و گروه ها از یکدیگر تفکیک شدند.
نتایج
تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که سه گروه بیمار با غلبه اسهال، یبوست و تناوب اسهال- یبوست از لحاظ ویژگی های شخصیت تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارند. بیماران دارای سابقه خانوادگی IBS نسبت به آن هایی که به عنوان اولین نفر در خانواده دچار می شدند در برون گرایی نمره بیشتری کسب کردند و کسانی که بیش از 6 ماه دچار بودند و افرادی که تجربه استرس داشتند(نسبت به افرادی که کمتر از 6 ماه بیمار بودند و آن-هایی که استرس کمتری داشتند) در خرده مقیاس روان رنجور خویی نمره بیشتری بدست آوردند.
نتیجه گیری
عوامل روانشناختی در چگونگی تجربه IBS در بیماران نقش دارد. روان رنجورخویی ممکن است با چگونگی تجربه بیماری(همراه با استرس و تجربه طولانی بیماری) ارتباط داشته باشد. بنابراین، ویژگی های شخصیتی به عنوان یکی از عوامل مهم روانشناختی در بهبود این بیماران باید توسط روانپزشکان و متخصصان به طور جداگانه در نظر گرفته شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
40
لینک کوتاه:
magiran.com/p847775 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!