نام و ننگ در شاهنامه

چکیده:
فردوسی در شاهنامه ضمن ارج نهادن به ارزشهای والای انسانی، همواره در پی آنست که راه ها و شیوه های کسب ارزشهایی همچون بلندی نام، نیکنامی، داد، خرد و خردمندی را نشان دهد. یکی از ارزشهای والای انسانی در نظر وی نام بلند و آوازه نیک است که البته طریق حصول آن تنها از راه جنگاوری و دلاوری نیست بلکه لازمه آن داشتن ویژگی شجاعت و دلیری در کنار عناصری همچون: گنج، جاه، نژاد و خرد میباشد. در واقع این ویژگی ها ارکان شخصیتی پهلوانان شاهنامه را تشکیل میدهند و میزان اشتهار و مرتبه پهلوانی آنان به کیفیت آمیزش این ارکان با هم، بستگی دارد. بدین جهت در شاهنامه بارها پهلوانان، همدیگر را به خاطر نداشتن پایگاه اجتماعی و گنج و خرد تحقیر میکنند. خردورزی و دادگری از پایه های بنیادین شاهنامه است و همواره پهلوانان خردمند ستایش میشوند.
از دیگر مسائل بسیار مهم در شاهنامه، مسئله نام در مقابل ننگ است. همیشه این خطر وجود دارد که نام به ننگ در آید. تاکید ما در این پژوهش بر همین مسئله نام و ننگ است.
در این مقاله سعی بر آن است که به این سوالات پاسخ داده شود: چرا بسامد واژه هایی همچون: نام، ننگ، خرد و نژاد در شاهنامه بالاست؟ آیا نامداری فقط در گرو جنگاوری و کشت و کشتار است؟هویت فردی و شخصی پهلوانان در شاهنامه چگونه بازنمود شده است؟
زبان:
فارسی
در صفحه:
77
لینک کوتاه:
magiran.com/p895709 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!