فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، امرداد و شهریور 1394)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، امرداد و شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید احمد هاشمی *، ابوالفضل عباسی صفحات 131-136
    اهداف
    امروزه بهبود کیفیت در راس امور سازمان ها قرار دارد و از دغدغه های اصلی آنها است. شناسایی نقاط ضعف و قوت، تشخیص فرصت ها و تهدیدها و تلاش برای بهبود وضعیت موجود و رسیدن به وضعیت مطلوب و کسب جایگاه برتر از مهم ترین وظایف سازمان ها از جمله دانشگاه ها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت فرآیند تدریس در دانشکده پرستاری لامرد از دیدگاه دانشجویان انجام شد.
    ابزار و
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- پیمایشی در 95 دانشجوی دانشکده پرستاری شهر لامرد که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته سنجش کیفیت اساتید بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره انجام شد.
    یافته ها
    از دیدگاه دانشجویان، کیفیت تدریس اساتید در تمامی مولفه های مورد بررسی وضعیت مطلوبی نداشت. «انتخاب تکنولوژی» در دو سطح سال ورود 1391 و 1393 (001/ 0=p) و «سنجش و ارزش یابی» در دو سطح سال ورود 1391 و 1392 (03/ 0=p)، تفاوت معنی دار داشتند. همچنین مولفه های مدیریت کلاس داری (008/ 0=p)، پویایی یادگیری (02/ 0=p) و سنجش و ارزش یابی (01/ 0=p) بین دو گروه پسران و دختران دارای تفاوت معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    کیفیت فرآیند تدریس اساتید در مولفه های انتخاب اهداف، مدیریت کلاس داری، استراتژی یادگیری، تنظیم محتوی، پویایی یادگیری، انتخاب تکنولوژی و سنجش و ارزش یابی در دانشکده پرستاری لامرد از دیدگاه دانشجویان پایین تر از حد متوسط است.
    کلیدواژگان: تدریس، کیفیت تدریس، دانشجویان، دانشکده پرستاری
  • حبیبه بابایی اوصالو، زهره سهرابی *، مجتبی خواجه آزاد صفحات 137-143
    اهداف
    آموزش خلاقیت به فراگیران نیازمند اساتید خلاقی است که قادر باشند با رهبری مناسب کلاس درس، روش های گوناگون تدریس را به منظور پرورش خلاقیت فراگیران به کار گیرند. هدف این مطالعه، بررسی وضعیت خلاقیت اساتید علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران براساس نظریه تورنس بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این مطالعه همبستگی در نیم سال دوم سال تحصیلی 93-1392، 60 نفر از اساتید مشغول به تدریس در مقطع علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران به صورت سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسش نامه استاندارد خلاقیت تورنس بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، لوین، تحلیل واریانس و کروسکال- والیس تحلیل شدند.
    یافته ها
    خلاقیت بسیار کم وجود نداشت، اما 10 نفر از اساتید (7/ 16%) خلاقیت کم، 17 نفر (3/ 28%) خلاقیت متوسط، 24 نفر (0/ 40%) خلاقیت زیاد و 9 نفر (0/ 15%) خلاقیت بسیار زیاد داشتند. میانگین امتیاز کل خلاقیت 52/ 1±23/ 85 و برای ابعاد سیالیت 52/0±25/23، انعطاف پذیری 43/ 0±55/ 22، بسط 45 /0±67/ 20 و ابتکار 50/ 0±15/ 19 بود (p<0.0001). خلاقیت اساتید با سن (047/ 0=p؛ 257/ 0-=r) و سابقه تدریس (015/ 0=p؛ 322 /0-=r) رابطه معکوس داشت.
    نتیجه گیری
    خلاقیت اساتید علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در سطح «زیاد» ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: نظریه تورنس، خلاقیت، اساتید، علوم پایه زیست پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • رضا بهنام فر، فرشیده ضامنی *، ترانه عنایتی صفحات 145-149
    اهداف
    رضایت از رشته تحصیلی و مشارکت در کلاس درس و فرآیند آموزش از عوامل بسیار مهم در موفقیت و کیفیت آموزشی است. دانشجویانی که به رشته تحصیلی خود علاقه مند نباشند، از انگیزه کافی برای مطالعه مناسب در رشته خود برخوردار نیستند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر عدم رضایت از رشته تحصیلی در بروز رفتار سکوت کلاسی بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی در سال تحصیلی 94-1393، 382 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهیدصدوقی یزد به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای سکوت کلاسی و عدم رضایت از رشته تحصیلی از پرسش نامه پژوهشگرساخته 24سئوالی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های من- ویتنی، کروسکال- والیس و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    دانشجویان از رشته تحصیلی خود رضایت داشته و خود را در کلاس درس، افراد ساکتی نمی دانستند (0001 /0=p). همچنین عدم رضایت از رشته تحصیلی بر شکل گیری رفتار سکوت در کلاس درس تاثیر داشت و 227/ 0 از تغییرپذیری آن را تبیین می کرد (0001/ 0=p).
    نتیجه گیری
    عدم رضایت از رشته تحصیلی در عدم مشارکت دانشجویان در فرآیند آموزش و بروز رفتار سکوت کلاسی موثر است.
    کلیدواژگان: سکوت، عدم رضایت، رشته تحصیلی
  • سپیده کشمیری، اکبر مومنی راد* صفحات 151-157
    اهداف
    طراحی آموزشی از بخش های مهم تولید و راه اندازی آموزش الکترونیکی است. هدف این پژوهش، طراحی و تولید محتوای الکترونیکی درس «آمار مهندسی» براساس الگوی طراحی آموزشی گانیه و تعیین میزان اثربخشی آن بر یادگیری دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون دارای گروه کنترل، از میان دانشجویان دروس الکترونیکی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در نیمسال اول سال تحصیلی 91-1390، 48 دانشجوی درس آمار مهندسی به روش در دسترس انتخاب شده و به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت یک نیم سال تحصیلی در معرض درس طراحی شده براساس الگوی طراحی آموزشی گانیه قرار گرفتند. هر دو گروه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسش نامه هایی محقق ساخته مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و با کمک نرم افزار SPSS 19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    در پیش آزمون، میانگین نمرات در گروه آزمایش 93/ 0±76/ 11 و در گروه کنترل 02/ 1±52/ 10 بود. در پس آزمون نمرات گروه آزمایش با میانگین 32/ 1±41/ 16 به طور معنی داری بیشتر از نمرات گروه کنترل با میانگین 09/ 1±15/ 11 بود. درس طراحی شده براساس الگوی طراحی آموزشی گانیه، تاثیر معنی داری بر یادگیری داشت (82/18=F؛ p<0.05).
    نتیجه گیری
    استفاده از الگوی طراحی آموزشی گانیه برای طراحی محتوای دوره های آموزش الکترونیکی باعث افزایش یادگیری یادگیرندگان می شود.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگوی طراحی آموزشی گانیه، آموزش الکترونیکی، محتوای الکترونیکی
  • اعظم ملکی *، سقراط فقیه زاده، زینب تاران لایق، لیلا نجفی صفحات 159-164
    اهداف
    آموزش الکترونیکی، یکی از روش های آموزشی است که در آن فراگیران قادرند با توجه به استعدادهای خود به هدف های آموزشی دست یابند. اساتید دانشگاه به عنوان یکی از مولفه های مهم اجرای برنامه آموزش الکترونیکی باید علاوه بر داشتن دانش و مهارت، نگرش مثبتی نسبت به اثربخش بودن این روش آموزشی داشته باشند. هدف مطالعه حاضر، بررسی نگرش اساتید دانشگاه علوم پزشکی زنجان نسبت به آموزش الکترونیکی بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1393 با روش نمونه گیری تصادفی ساده، نگرش 69 نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی زنجان نسبت به آموزش الکترونیکی بررسی شد. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه بررسی مشخصات دموگرافیک و وضعیت مهارت و دسترسی به کامپیوتر و پرسش نامه استاندارد نگرش آموزش الکترونیکی میشرا بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مجذورکای آنالیز شدند.
    یافته ها
    دسترسی اساتید به کامپیوتر در 44 نفر (8 /63%) در حد خیلی مطلوب و مهارت اساتید در زمینه استفاده از کامپیوتر در 50 نفر (5/ 72%) در حد مطلوب بود. همچنین 54 نفر (3/ 78%) از اساتید در زمینه آموزش الکترونیکی دارای نگرش مثبت بودند. وضعیت نگرش اساتید فقط با مرتبه علمی اساتید ارتباط معنی داری داشت، به طوری که اساتید با مرتبه علمی استادیاری نگرش مثبت تری نسبت به آموزش الکترونیکی در مقایسه با سایر مرتبه ها داشتند (04 /0=p).
    نتیجه گیری
    نگرش اکثریت اساتید دانشگاه علوم پزشکی زنجان نسبت به آموزش الکترونیکی، مثبت و دسترسی و مهارت کامپیوتری آنها در وضعیت مطلوب است که تا حدی مبین ظرفیت مناسب اساتید این دانشگاه برای اجرای موفقیت آمیز برنامه های آموزش الکترونیکی است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، نگرش، آموزش از راه دور، ایران
  • زبیده بابایی شیروانی، محبوبه فرامرزی *، حبیب نادری، ثریا خفری صفحات 165-170
    اهداف
    کنکاش در مورد راهبرد های یادگیری و رابطه آن با پیشرفت تحصیلی، منجر به حرکت در جهت یادگیری مطلوب می شود. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین راهبرد های یادگیری با عملکرد تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی که در سال 93-1392 در دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد، 199 نفر (90 پسر و 109 دختر) از دانشجویان رشته های پزشکی، دندان پزشکی و پیراپزشکی به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها با تکمیل پرسش نامه راهبرد های مطالعه و یادگیری استاندارد لاسی و میانگین معدل تحصیلی دانشجویان جمع آوری و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز رگرسیون چندگانه، آزمون Tمستقل و آنووا با کمک نرم افزار SPSS 18 مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین تمامی زیرمولفه های اشتیاق، مهارت و خودنظم دهی در دختران به طور معنی داری از پسران بیشتر بود (p<0.05). تمامی مولفه های راهبرد های مطالعه به جز مهارت پردازش اطلاعات با پیشرفت تحصیلی دانشجویان ارتباط مثبت معنی دار داشتند. زیرمولفه های ایده اصلی (343/ 0=B)، پردازش اطلاعات (278/ 0=B) و راهبردهای آزمون (229 /0=B) قوی ترین پیشگویی کننده مثبت پیشرفت تحصیلی بودند. همچنین این مدل، 7/ 24% واریانس معدل تحصیلی را پیش بینی کرد. دانشجویان با پیشرفت تحصیلی بالاتر نسبت به دانشجویان با پیشرفت تحصیلی پایین تر، در تمامی مولفه های راهبرد های یادگیری به جز مولفه پردازش اطلاعات، میانگین نمره بالاتری داشتند (p<0.05).
    نتیجه گیری
    راهبردهای مطالعه و یادگیری نقش زیادی در پیشگویی پیشرفت تحصیلی دانشجویان دارند.
    کلیدواژگان: راهبردهای مطالعه، یادگیری، پیشرفت تحصیلی
  • ناصر شیربگی، کیهان رضایی، خلیل زندی* صفحات 171-178
    اهداف
    درس علوم تجربی می تواند نقش چشمگیری در ارتقای مهارت های تفکر و حل مساله در دانش آموزان داشته باشد. بنابراین وجود معلمانی که از احساس خودکارآمدی بالایی در زمینه تدریس درس علوم به شیوه نوین برخوردار باشند، بسیار حایز اهمیت است. هدف این پژوهش، اعتباریابی پرسش نامه باورهای خودکارآمدی معلمان در تدریس علوم به عنوان یک درس پژوهش محور بود.
    ابزار و
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- پیمایشی مقطعی در سال 1393 انجام شد. 303 نفر از معلمان دوره ابتدایی شهر سنندج به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه خودکارآمدی تدریس علوم به عنوان یک درس پژوهش محور (دیرا- اسمولک) بود. به منظور بررسی روایی سازه پرسش نامه از آزمون تحلیل عاملی تاییدی، برای بررسی همسانی درونی آن از ضریب آلفای کرونباخ و روش دونیمه کردن با استفاده از ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن و برای بررسی میزان خودکارآمدی معلمان در تدریس علوم به عنوان یک درس پژوهش محور، از آزمون T تک نمونه ای استفاده شد.
    یافته ها
    ساختار عاملی پرسش نامه، مشتمل بر 34 گویه و پنج بعد خودکارآمدی در درگیرساختن فراگیران با مسایل علمی، خودکارآمدی در اهمیت دادن به شواهد علمی، خودکارآمدی در فرمول بندی توضیحات، خودکارآمدی در پیونددادن توضیحات با دانش علمی و خودکارآمدی در گفت وگو و تعدیل توضیحات، تایید شد. همسانی درونی پرسش نامه نیز در مجموع و بر حسب ابعاد پنج گانه، مورد تایید بود. همچنین میزان باورهای خودکارآمدی معلمان در تدریس علوم به عنوان یک درس پژوهش محور، در سطح متوسط بود.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه خودکارآمدی تدریس علوم به عنوان یک درس پژوهش محور در ایران قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، دانش آموزان، ویژگی های روان سنجی
  • خدیجه علی آبادی، مرتضی مرادی دولیسکانی *، رحیم مرادی، عبدالحسین محمدی گله دار صفحات 179-185
    اهداف
    همراه با گسترش فناوری های نوظهور در جهان پیشرفته و ورود آموزش الکترونیکی به عرصه تعلیم و تربیت، نظام آموزشی به خصوص حوزه علوم پزشکی با نیازهای جدیدی در زمینه برنامه درسی و محتوای آموزشی روبه رو شده است. هدف از این پژوهش، بررسی ویژگی های ادراکی و شناختی دانشجویان در خصوص محتوای الکترونیکی برنامه درسی بود.
    ابزار و
    روش ها
    این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی در 250 نفر از دانشجویان (164 دختر و 86 پسر) آموزش الکترونیکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 93-1392 که به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند، انجام شد. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه ویژگی های ادراکی واندرلایند و ون براک بود که ویژگی های ادراکی را در مولفه های مزیت نسبی، سازگاری، پیچیدگی، آزمون پذیری و مشاهده پذیری می سنجید. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون T تک نمونه ای انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ویژگی های ادراکی دانشجویان (14 /6±28/ 68) به طور معنی داری کمتر از نقطه برش 80درصدی میانگین فرضی (75) بود (0001/ 0=p). میانگین نمره خرده مقیاس مزیت نسبی (44 /2±23/ 17) به طور معنی داری بیشتر از نقطه برش 80درصدی میانگین فرضی (16) بود (0001/ 0=p)، اما میانگین نمرات در خرده مقیاس های سازگاری (48/ 2±63/ 11؛ 0001/ 0=p)، پیچیدگی (72/ 1±53/ 13؛ 0001/ 0=p)، آزمون پذیری (33/ 1±37/ 11؛ 0001/ 0=p) و مشاهده پذیری (36/ 2±09/ 15؛ p>0.05) از میانگین فرضی (16) کمتر بود.
    نتیجه گیری
    ویژگی های ادراکی دانشجویان در زمینه محتوای الکترونیکی با توجه به خرده مقیاس های آن، وضعیت مطلوبی در برنامه درسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ندارد و فقط خرده مقیاس مزیت نسبی دارای شرایط مطلوبی است.
    کلیدواژگان: ویژگی های ادراکی، محتوای آموزش الکترونیکی، برنامه درسی، علوم پزشکی
  • سیدمهدی پورسید *، محمدمسعود متولی، سید رضاپورسید، زهرا براهیمی صفحات 187-194
    اهداف
    فرسودگی تحصیلی از مهم ترین مباحث قابل پژوهش در دانشگاه ها است و تشخیص متغیرهای پیش بینی کننده آن بسیار حایز اهمیت است. هدف این تحقیق، تعیین رابطه مستقیم و غیرمستقیم استرس ادراک شده، کمال گرایی و حمایت اجتماعی با فرسودگی تحصیلی و عملکرد تحصیلی در دانشجویان بود.
    ابزار و
    روش ها
    در این پژوهش غیرآزمایشی با طرح همبستگی، 200 دانشجوی مقطع علوم پایه رشته پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال تحصیلی 92-1391 به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مقیاس استرس ادراک شده و پرسش نامه های کمال گرایی، حمایت اجتماعی فیلیپس و فرسودگی تحصیلی بود. تحلیل داده ها با نرم افزارهای SPSS 20 و AMOS 16 انجام شد. برای ارزیابی مدل پیشنهادی، روش ضریب همبستگی و تحلیل مسیر مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات دانشجویان در استرس ادراک شده 13/ 6±46/ 25، در کمال گرایی سازگارانه 07/ 5±74/ 22، در کمال گرایی ناسازگارانه 61/ 5±22/1 7، در حمایت اجتماعی 76/ 3±54/ 18، در فرسودگی تحصیلی 29/ 10±70/ 40 و در عملکرد تحصیلی 40/ 1±10/ 16 بود. ضرایب همبستگی بین همه شاخص ها به جز رابطه کمال گرایی ناسازگارانه با عملکرد تحصیلی، معنی دار بود. اثر استاندارد استرس ادراک شده به فرسودگی تحصیلی از طریق حمایت اجتماعی معنی دار نبود (292/ 0=p) و اثر استاندارد استرس ادراک شده به عملکرد تحصیلی از طریق حمایت اجتماعی معنی دار بود (046/ 0=p).
    نتیجه گیری
    استرس ادراک شده با حمایت اجتماعی رابطه مستقیم منفی و با فرسودگی تحصیلی رابطه مستقیم مثبت دارد. حمایت اجتماعی این دانشجویان نیز با عملکرد تحصیلی رابطه مستقیم مثبت دارد. رابطه کمال گرایی ناسازگارانه با فرسودگی تحصیلی و همچنین رابطه کمال گرایی سازگارانه با عملکرد تحصیلی مستقیم مثبت است. رابطه استرس ادراک شده با عملکرد تحصیلی غیزمستقیم و از طریق حمایت اجتماعی است.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، حمایت اجتماعی، عملکرد تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
|
  • Hashemi S.A. *, Abolfazl Abbasi Pages 131-136
    Aims
    Today, the quality improvement is at the head of the organization duties and their main concern. Identifying strengths and weaknesses, identifying opportunities and threats and efforts to improve the situation and achieve favorable status and earn top spot are the most important tasks of organizations, including universities. This study aimed to assess the quality of the teaching process in Lamerd nursing faculty from the viewpoint of students. Instrument &
    Methods
    This descriptive-survey study was performed in 95 nursing students of Lamerd nursing faculty who were entered to the study by census method. Data gathering tool was the researcher-made questionnaire of professors’ quality assessment. Data analysis was done by MANOVA method.
    Findings
    From the viewpoint of students, teaching quality of teaching was not good in all studied elements. There were significant differences in “Technology selection” between the viewpoints of 2012 and 2014 entered students (p=0.001) and also in “assessment and evaluation” between the viewpoints of 2012 and 2013 entered students (p=0.03). There were also significant differences in classroom management (p=0.008), the dynamics of learning (p=0.02) and assessment and evaluation (p=0.01) between boys and girls.
    Conclusion
    The quality of teaching is lower than average in targets selection, class management, learning strategy, content regulation, the dynamics of learning, technology selection and assessment and evaluation in Lamerd nursing faculty from the viewpoint of students.
    Keywords: Teaching, Students Nursing, Nursing
  • Babaei Osalou H., Sohrabi Z. *, Khajehazad M Pages 137-143
    Aims
    Teaching creativity to students need the creative teachers with high levels of class leadership who is able to use different methods of teaching to develop the creativity in students. The aim of this study was to evaluate the status of creativity in Medical Faculty of Iran University of Medical Sciences’ basic sciences professors was based on the Torrance theory. Instrument &
    Methods
    In this correlational study in the second semester of the 2013-14 academic year, 60 faculty members of Iran University of Medical Sciences were entered the study by census method. The research instrument was the standard Torrance creativity questionnaire. Using SPSS 16 software, the data were analyzed by Pearson correlation coefficient, Levene, ANOVA and Kruskal-Wallis tests.
    Findings
    There was no “very low” creativity, but 10 professors (16.7%), had low, 17 (28.3%) had average, 24 (40.0%) had high and 9 (15.0%) had very high creativity level. Total mean of creativity was 85.23±1.52 and was 23.25±0.52 for rigidity, 22.55±0.43 for flexibility, 20.67±0.45 for extension and 19.15±0.50 for innovation (p<0.0001). The creativity of faculties had inverse relation with age (r=-0.257; p=0.047) and teaching experience (r=-0.322; p=0.015).
    Conclusion
    Creativity level of basic biomedical courses’ faculties in the medicine faculty of Iran University of Medical Sciences is assessed as “high”.
    Keywords: Torrance Theory, Creativity, Faculty Medical, Biomedical Research
  • Behnamfar R., Zameni F. *, Enayati T Pages 145-149
    Aims
    Educational field satisfaction and participation in class activities and training process are very important factors in educational success and quality. Students, who are not interested in their educational field, dont have sufficient motivation for proper study in their fields. The aim of this study was to evaluate the effect of dissatisfaction with educational field in the class silence behavior. Instrument &
    Methods
    In this descriptive research in 2014-15 academic year, 382 students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences of Yazd City, Iran, were selected by stratified random sampling method. A questionnaire with 24 questions was used to measure the class silence and dissatisfaction with educational field. Data were analyzed in SPSS 16 software by Mann-Whitney and Kruskal-Wallis and Linear regression tests.
    Findings
    Students were satisfied with their field and did not recognize themselves as silent persons in class. Dissatisfaction with educational field was effective on class silence (p=0.0001) and 0.227 of variability of silence was explained by dissatisfaction with educational field (p=0.0001).
    Conclusion
    Dissatisfaction with educational field is effective on lack of student participation in the educational process and being silent in class.
    Keywords: Students Medical, Personal Satisfaction, Educational Status
  • Keshmiri S., Momeni Rad A.* Pages 151-157
    Aims
    Educational design is an important part of e-learning production and set up. This study aimed to design and product the electronic content of “engineering statistics” course based on Gagne instructional design model and evaluate its effectiveness on students’ learning.
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study with pretest-posttest controlled group design, 48 students of “engineering statistics” course were selected by available sampling method from all the electronic courses students of Khajeh Nasir University, Iran, in first semester of 2011-12 academic year and were divided into two experimental and control groups. Experimental group was exposed to a lesson designed by Gagné model of instructional design for one semester. Both groups were assessed in pretest and posttest stages by a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using analysis of covariance test in SPSS 19 software.
    Findings
    In pretest, the average scores were 11.76±0.93 in the experimental group and 10.52±1.02 in the control group. In posttest, the average score of experimental group was 16.41±1.32 which was significantly higher than the score of control group 11.15±1.09. Lesson designed with the Gagné model of instructional design had a significant effect on learning (p<0.05; F=18.82).
    Conclusion
    Using Gagné model of instructional design for design of e-learning course content increase the learner’s learning.
    Keywords: Models Educational, Gagne Instructional Design Model, Learning
  • Maleki A. *, Faghihzadeh S., Taran Layegh Z., Najafi L Pages 159-164
    Aims
    Electronic education is one of the teaching methods, which students can achieve educational goals according to their talents. The aim of this study was to determine the faculty member's attitudes toward e-learning in Zanjan University of Medical Sciences. Instrument &
    Methods
    In this cross-sectional study, the attitude of 69 faculty members of Zanjan University of Medical Sciences towards electronic education were investigated using simple random sampling in 2014. Data collection instruments were demographic questions, skills and access to computers status, and standard Mishra attitude questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and Chi-square tests.
    Findings
    The access of faculty members to the computers was very favorable in 44 persons (63.8%) and their skills in computer use were favorable in 50 persons (72.5%) respectively. In addition, 54 of them (78.3%) had a positive attitude towards e-learning. Their attitude significantly had relationship just with their academic degree. Therefore, the assistant professor's degree had very positive attitudes towards e-learning compared with the others (p=0.04).
    Conclusion
    The majority of them have a positive attitude towards e-learning and their access or skills to the computer are favorable. Therefore, it reflects the appropriate capacity of faculty members of Zanjan University of Medical Sciences for the successful implementation of e-learning programs.
    Keywords: Learning, Attitude, Education Distance, Iran
  • Babaei Shirvani Z., Faramarzi M. *, Naderi H., Fakhri S Pages 165-170
    Aims
    Survey in learning strategies and its relation with academic achievement will result in movement toward optimal learning. The purpose of this survey was to assess the relation between learning strategies and academic performance in students of Babol University of Medical Sciences. Instrument &
    Methods
    In this descriptive-analytical correlation study that was performed in Babol University of Medical Sciences in 2013-14 academic year, 199 students of Medicine, Density, and Paramedicine (90 male and 109 female) was selected with stratified sampling method. Data was gathered with standard studying and learning strategies questionnaire (LASS) and the student's grade point averages (GPA) and were analyzed by Pearson correlation coefficient, multiple regression, independent T and ANOVA tests using SPSS 18 software.
    Findings
    The mean of all of the subscales including passion, skill and self-regulation were significantly higher in female than male (p<0.05). All of the subscales of learning strategies had significant positive relationship with academic achievement, except skills and processing information. The strongest positive predictors of academic achievement were main idea (B=0.343), processing information (B=0.288) and test-strategies (B=0.229). Also, GPA predicted 24.7% of total variance of academic achievement. Students with high-achievement had higher means than low-achievement in all 10 sub-scales of learning strategies, except processing information (p<0.05).
    Conclusion
    Learning strategies has high role in the predicting of academic achievement.
    Keywords: Students, Health Occupations, Learning, Educational Status
  • Shirbagi N., Rezaei K., Zandi K.* Pages 171-178
    Aims
    Experimental Sciences course can have a significant role in improving the thinking and problem solving skills among students. So having teachers with high feeling of self-efficacy in teaching science using new methods is very important. The purpose of this study was to validate the questionnaire of teachers’ self-efficacy regarding the teaching of sciences as inquiry. Instrument &
    Methods
    This descriptive-survey cross-sectional study was conducted in 2014. 303 primary school teachers of sciences in Sanandaj City, Iran, were selected through random cluster sampling method. The research instrument was the questionnaire of teachers’ self-efficacy regarding the teaching of sciences as an inquiry (Dira-Smolleck). Confirmatory factor analysis was used to investigate the construct validity, Cronbach's alpha coefficient and split-half technique through Spearman correlation coefficient were used to determine the reliability of the questionnaire. In order to assess the self-efficacy of teachers, one-sample T test was used.
    Findings
    The factorial structure of teachers’ self-efficacy questionnaire in regard to the teaching of sciences as inquiry consisted of 34 items and five dimensions of self-efficacy in learner’s engagement with scientifically oriented questions; learner gives priority to evidence in responding to questions; learner formulates explanations from evidence; learner connects explanations to scientific knowledge; learner communicates and justifies explanations was confirmed. The reliability of questionnaire was also confirmed as a whole and in terms of five dimensions. Teachers’ self-efficacy in regard to the teaching of sciences as inquiry was at an average level.
    Conclusion
    The questionnaire of teachers’ self-efficacy regarding the teaching of sciences as inquiry is operational in Iran.
    Keywords: Self, Efficacy, Students, Psychometrics
  • Ali Abadi Kh., Moradi Doliskani M. *, Moradi R., Mohammadi Galedar A Pages 179-185
    Aims
    Alongside the development of newfound technologies and also the advent of e-learning into so many areas, educational system generally and medical education specifically, have encountered too many new needs in the field of curriculum and educational materials. The aim of this study was to evaluate the students’ cognitive and perceptual characteristics of the electronic content. Instrument &
    Methods
    This descriptive survey study was performed in 250 e-learning students (164 girls and 86 boys) of Mashhad University of Medical Sciences in 2013-14 academic year who were selected through random stratified sampling method. The used instrument was van der Laan and Vanberk perceptual features questionnaire that measured the perceptual characteristics in relative advantage, compatibility, complexity, testability and visibility components. Data analysis was performed using one-sample T test.
    Findings
    The average score of perceptual characteristics of students (68.28±6.14) was significantly (p=0.0001) less than the 80% cut-off point of hypothetical average (75). The average score of relative advantage subscale (17.23±2.44) was significantly (p=0.0001) more than the 80% cut-off point of hypothetical average (16), But the average scores of compatibility (11.63±2.48; p=0.0001), complexity (13.53±1.72; p=0.0001), testability (11.37±1.33; p=0.0001), and visibility (15.09±2.36; p>0.05) were lower than the hypothetical mean (16).
    Conclusion
    Perceptual characteristics of students in the field of electronic content has no desirable status in the curriculum of Mashhad University of Medical Sciences regarding its subscales and only relative advantage subscale has a desirable condition.
    Keywords: Learning, Curriculum, Medicine
  • Pourseyyed S.M. *, Motevalli M.M., Pourseyyed S.R., Barahimi Z Pages 187-194
    Aims
    Academic burnout is of most important researchable issues in the universities and identifying its predictor variables is very important. The purpose of the present study was to examine the direct and indirect relationship of perceived stress, perfectionism and social support with academic burnout and academic performance in students. Instrument &
    Methods
    In this inexperimental study with correlative design, 200 students of basic sciences of general medical of Ahvas Jundishapur University of Medical Sciences were selected by classified random sampling method. The instrument of research was perceived stress scale and perfectionsm, Philips social support and academic burnout inventories. Data was analyzed by SPSS 20 and AMOS 16 softwares. Correlative coefficient method and path analysis were used to evaluate the proposal model.
    Findings
    Avarage of students’ scores was 25.46±6.13 in the perceived stress, 22.74±5.07 in the adaptive perfectionism, 17.22±5.61 in the maladaptive perfectionism, 18.54±3.76 in the social support, 40.70±10.29 in the academic burnout and 16.10±1.40 in the academic performance. Correlative coefficients were significant between all indicators except relationship of maladaptive perfectionism and academic performance. Standard effect of perceived stress to academic burnout was not significant by social support (p=0.292) and standard effect of perceived stress to academic performance was significant by social support (p=0.046).
    Conclusion
    Perceived stress has negative direct relationship with social support and positive direct relationship with academic burnout. Social support also has positive direct relationship with academic performance. Relationship of maladaptive perfectionism with academic burnout and also the relationship of adaptive perfectionism with academic performance is direct positive. Relationship of perceived stress with academic performance is indirect mediated by social support.
    Keywords: Perfectionism, Social Support, Educational Status, Stress, Psychological