فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال شانزدهم شماره 5 (پیاپی 81، آذر و دی 1402)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال شانزدهم شماره 5 (پیاپی 81، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سحر محسنی، احمد میرگل*، مهدیه محسنی صفحات 421-429
    مقدمه

    پایستگی تحصیلی عامل مهمی است که اساس و زیربنای ارتباط مثبت با زندگی تحصیلی را شکل می دهد.  لذا هدف از پژوهش حاضر، تعیین نقش تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی در پیش بینی پایستگی تحصیلی دانشجویان پیام نور بوده است.

    روش کار

    جهت انجام این پژوهش از یک طرح پژوهشی همبستگی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور در سال تحصیلی 1397- 1398 تشکیل می دادند که به روش تصادفی و با استفاده از جدول مورگان تعداد 92 نفر بعنوان حجم نمونه در نظر گرفته شدند. ابزارهای اصلی گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل تفکر انتقادی ریکتس (2003)، سواد اطلاعاتی برجیان بروجنی  (1390)  و  پایستگی تحصیلی  مارشال و مارتین (2008) بود.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین سواد اطلاعاتی با پایستگی تحصیلی (44/0 r=) در سطح 99 درصد اطمینان وجود دارد اما رابطه معناداری بین تفکر انتقادی  با پایستگی تحصیلی وجود ندارد (05/0 ≤ p). همچنین متغیر سواد اطلاعاتی توانسته 197/0 تغییرات پایستگی را تبیین کند.  

    نتیجه گیری

    سیستم آموزشی و برنامه ریزان آموزش و پرورش  با توجه به قابل آموزش بودن  تفکر انتقادی و سواد اطلاعاتی، باید در مطالعات علمی و تدابیر آموزشی به آنها توجه ویژه ای داشت.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، سواد اطلاعاتی، پایستگی تحصیلی، دانشجویان
  • شیما سنیسل بچاری، ارغوان افرا*، ویدا رحیمی صفحات 430-437
    مقدمه و هدف

    دانشجویان اتاق عمل از نظر توانایی و استعداد یادگیری بسیار مشابه هم هستند اما در پیشرفت درسی آنان در طول دوران تحصیلی، تفاوت های چشمگیری بوجود می آید که می تواند بازتابی از تفاوت در انگیزه تحصیلی آنان باشد. با توجه به اهمیت فراوان انگیزه در پیشرفت، فرایند یاددهی-یادگیری، برنامه ریزی و اجرای برنامه های آموزشی مطالعه حاضر با هدف «بررسی ارتباط انگیزه تحصیلی با انتظارات-پیامد تحصیلی دانشجویان کارشناسی اتاق عمل استان خوزستان» انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی-مقطعی با مشارکت 225 نفر از دانشجویان اتاق عمل دانشگاه های شهرهای مختلف استان خوزستان و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای انجام شد. سپس فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه انگیزش تحصیلی  و پرسشنامه انتظارات- پیامد دانشجو توسط دانشجویان تکمیل گردید. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار spss نسخه 19، آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که 6/83 درصد از دانشجویان دارای انگیزه بسیار خوب، 6/15 درصداز دانشجویان دارای انگیزه متوسط و 9/. درصد دارای انگیزه ضعیف بودند. میانگین و انحراف معیار نمره انگیزش تحصیلی در تمام دانشجویان به ترتیب 15/25 ±62/135 بود. در نهایت؛ رابطه بین تمام زیر مقیاس های انگیزش تحصیلی و انتظار پیامد بین دانشجویان اتاق عمل خوزستان در تمام سال های تحصیلی، معنی دار شده است (p<./05) و (r=. /46).

    نتیجه گیری

    باتوجه به معناداری رابطه ی بین انگیزه تحصیلی با انتظار-پیامدتحصیلی در بین دانشجویان اتاق عمل استان خوزستان؛ عوامل انگیزشی بر پیشرفت تحصیلی تاثیر می گذارند. بدیهی است که نظام های آموزشی باید بر تلاش خود  جهت ارتقاء انگیزه تحصیلی دانشجویان، آموزش و مولفه های مربوطه یعنی فراگیر، فرادهنده، محیط و امکانات آموزشی بیافزایند.

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، انتظارات-پیامد تحصیلی، اتاق عمل
  • عبدالسلام نصرت ناهوکی، فاطمه شهابی زاده*، محمدرضا هرمزی، قاسم اهی صفحات 438-451
    مقدمه

    اضطراب پیامد اجتناب و آمیختگی است که مشکلات یادگیری را نیز به همراه دارد، بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی تحریک مستقیم مغز از روی جمجمه توام با آموزش ذهن آگاهی بر مشکلات یادگیری، اجتناب و آمیختگی و اضطراب کودکان دارای اختلال خواندن است.

    روش ها

    . روش این پژوهش نیمه آزمایشی، پیش آزمون- پس آزمون و یک گروه کنترل با دوره پیگیری بود. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی که در پاییز و زمستان 1398 به مرکز اختلالات یادگیری شهرستان سراوان ارجاع داده شده بودند، تشکیل داد. مراجعان بعد از انجام تست وکسلر، پرسشنامه خواندن و نارساخوانی (نما) کرمی و همکاران و فهرست اختلالات خواندن میکاییلی و فراهانی (فرم معلم)، شناسایی شدند و 45 نفر بر اساس ملاک های ورود، به روش هدفمند انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی در سه گروه (هر گروه 15 نفر)، گروه اول؛ تحریک مستقیم مغز از روی جمجمه توام با آموزش ذهن آگاهی، گروه دوم؛ تحریک مستقیم مغز از روی جمجمه و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های مشکلات یادگیری کلورادو ویلکات و همکاران، مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان مارچ و پرسشنامه اجتناب و آمیختگی گریکو و همکاران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و به روش تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد در هر دو گروه مداخله، نمرات مشکلات یادگیری، اضطراب، اجتناب و آمیختگی در دوره پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش یافته  است (001/0<p) و این تغییرات در دوره پیگیری ثابت بوده است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اثربخشی تحریک مستقیم مغز بر کاهش مشکلات یادگیری، اضطراب، اجتناب و آمیختگی بود، بنابراین به مشاوران و متخصصان تعلیم و تربیت توصیه می شود که برای افزایش یادگیری و کاهش اضطراب کودکان با اختلال خواندن از تحریک مستقیم مغز از روی جمجمه استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، تحریک مستقیم مغز، مشکلات یادگیری، اضطراب، اجتناب و آمیختگی، اختلال خواندن
  • فرشته حصاری*، محبوبه اسلمی، علی پولادی ریشهری صفحات 452-461
    مقدمه

    پژوهش حاضر برای بررسی رابطه انگیزش پیشرفت تحصیلی با ویژگی های حرفه ای معلمان مدارس هوشمند شهرستان بیرجند انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی به بررسی همبستگی و روابط بین مولفه های متغیر پیش بین (ویژگی های حرفه ای معلمان) با متغیر ملاک (انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان) می پردازد.روش نمونه گیری چند مرحله ای می باشد و تعداد کل معلمان مدارس انتخابی در هر مدرسه 22 نفر بودند . تعداد کل دانش آموزان نیز300 نفر در دبیرستان دخترانه و تعداد 270 نفر در دبیرستان پسرانه بودند .داده ها با استفاده از پرسشنامه انگیزه تحصیلی لپر و همکاران (2005) وپرسشنامه ویژگی های حرفه ای معلمان دولتی و همکاران (1394) جمع آوری شدند.

    یافته ها

    ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که بین متغیرهای مهارت معلم در ایجاد محیط یاددهی و یادگیری مبتنی بر فناوری، مهارت معلم در ایجاد ارتباط مبتنی بر فناوری، مهارت معلم در کاربست فاوا با انگیزه پیشرفت دانش آموزان مدارس هوشمند شهرستان بیرجند همبستگی معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد انگیزه پیشرفت دانش آموزان بر اساس ویژگی های حرفه ای معلم قابل پیش بینی است.

    نتیجه گیری

    از مدارس هوشمند انتظار می رود بر عوامل تاثیر گذار بر ویژگی ها و وظایف و توانایی معلم به خصوص در سه حیطه ،مهارت های معلم در ایجاد محیط یاددهی و یادگیری مبتنی برفناوری،مهارت های معلم در ایجاد ارتباط مبتنی بر فناوری،مهارت های معلم در کاربست فاوا توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، مدارس هوشمند، مولفه های مدارس هوشمند، ویژگی ها
  • کوکب بصیری مقدم، عباس صادقیان، راهله برادران، آرش حمزه ای، الهه رنجبر* صفحات 462-470
    مقدمه

    شیوع بالای کووید 19و شایعات در رسانه های اجتماعی درباره آن مشکلات روانی زیادی منجمله اضطراب را در جوامع ایجادکرده است. همچنین ثابت شده که معنویت ارتباط معکوسی با میزان اضطراب دارد. از اینرو پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط معنویت با اضطراب ناشی از کووید 19 در دانشجویان دانشکده پیراپزشکی انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش توصیفی مقطعی، 200 دانشجوی کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال 1400 از طریق فراخوان اینترنتی و پرس لاین در پژوهش شرکت کردند و به پرسش نامه های سلامت معنوی پولوترزین- الیسون و اشپیل برگر پاسخ دادند. بمنظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 20 و روش های آماری من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن براون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که اضطراب رابطه معکوسی (340/0- =r) با معنویت دارد. اکثریت دانشجویان (%93) مورد پژوهش اضطراب کمی داشتند و هیچکدام از اضطراب شدیدی برخوردار نبودند. معنویت اکثر دانشجویان (%80) در سطح مطلوبی بود. علاوه براین، دانشجویان زن از اضطراب بیشتر (022/0=p) و دانشجویان ترم هشتم از اضطراب کمتری (020/0=p) برخوردار بودند. همچنین دانشجویان ترم هشتم معنویت بالاتری نسبت به سایر ترم ها داشتند (002/0=p).

    نتیجه گیری

    اکثر دانشجویان دانشکده پیراپزشکی اضطراب کمی داشتند و معنویت اکثر آنها مطلوب بود. اضطراب با معنویت رابطه معنی دار معکوسی داشت، بدین معنی که هرچه معنویت بالاتر بود اضطراب کمتر می شد و برعکس. محققین پیشنهاد می کنند که با طراحی برنامه هایی جهت افزایش معنویت دانشجویان از اضطراب آنها در شرایطی مانند پاندمی کرونا بکاهند.

    کلیدواژگان: معنویت، اضطراب، کووید19، آموزش بالینی، دانشجویان پیراپزشکی
  • نادره دواتگر بدیع، یوسف ادیب*، بهنام طالبی، زرین دانشور صفحات 471-479
    مقدمه

    برنامه درسی در آموزش عالی مدت طولانی است بر اساس سازمان دهی در سطح متمرکز اجرا می شود. این پژوهش باهدف آشکارسازی راهبردهای اساتید در فرآیند تغییر برنامه درسی در اجرا با رویکرد نظریه ی داده بنیاد انجام یافته است.

    روش ها

    با شیوه نمونه گیری هدفمند با 20 نفر از اعضای هییت علمی ذی صلاح مصاحبه شد. سپس افرادی را انتخاب نمودند که طبقات موردنظر را توسعه دهند؛ بنابراین نمونه گیری نظری در پیش گرفته شد. برای کفایت حجم نمونه از منطق اشباع نظری داده ها استفاده گردید. ابزار مورداستفاده، مصاحبه فردی از نوع نیمه ساختاریافته و یادداشت های عرصه بود. برای تعیین اعتبار داده ها، از ثبت مصاحبه ها و تایید توصیف های نهایی توسط شرکت کنندگان و تکنیک زاویه بندی استفاده گردید. متن مصاحبه ها پس از تایپ به نرم افزار MAXQDA 2020 منتقل شد. کدگذاری بر اساس مدل پارادایم اشتراوس و کوربین (2008) شامل سه مرحله (کدگذاری باز، محوری و گزینشی) بوده است.

    یافته ها

    راهبردها: شامل اجرای نیمه سازگارانه (ایجاد ارتباط، پویش نظام مند ، فعالیت های انعطاف پذیر، لحاظ کردن وضعیت شخصی دانشجو و استراتژی سازگاری با محیط)، اجرای آزاد (سهولت دسترسی به امکانات، نوآوری در نظام دانشگاهی، استفاده از نوآوری در آموزش و به روزرسانی برنامه درسی)، اجرای وفادارانه (ایجاد اعتماد اساتید و مقاومت اساتید در آموزش) و اجرای ناقص (نگرش برخی از اساتید در آموزش و ترمیم ساخت شناختی) بوده است.

    نتیجه گیری

    مفهوم ایجاد تغییر در برنامه درسی قصدشده به مجموعه ای از ویژگی ها، باورها و نیازهای روانی تربیتی، دشواری ها، عوامل و اصولی مربوط می شود که اگر به درستی مشخص شوند می توانند ما را دررسیدن به پاسخ های مناسبی رهنمون سازند.

    کلیدواژگان: راهبردها، تغییر، برنامه درسی آموزش عالی، نظریه داده بنیاد
  • سپیده بهلولی، رامین نگاهداری، آیلا بهرامیان، مریم کوه سلطانی، کتایون کاتبی*، پوریا حریری شبستری، سعید حسن زاده صفحات 480-487
    مقدمه

    مشارکت حداکثری دانشجویان در ارزشیابی اساتید می تواند منجر به ارتقای کیفیت آموزشی شود. از این رو شناسایی موانع مشارکت دانشجویان در ارزشیابی اساتید قدم اول در رفع مشکلات این فرایند می باشد. .این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه دانشجویان و اعضای هیات علمی دانشکده دندانپزشکی تبریز در مورد عوامل تاثیر گذار بر میزان مشارکت دانشجویان در ارزشیابی اساتید طی سالهای 1398-1399 صورت گرفته است.

    روش ها

      این مطالعه توصیفی مقطعی در دو قسمت اعضای هیات علمی و دانشجویان انجام شد. ابزار اصلی این پژوهش دو پرسشنامه ساخت محقق بود . 108 نفر دانشجو و 84 عضو هیات علمی پرسشنامه ها را تکمیل کردند. سوالات هر دو پرسشنامه  با مقیاس لیکرت  5 تایی مورد سنجش قرار گرفتند .داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS17  مورد تجزیه و تحلیل آماری با  آمار توصیفی فراوانی و درصد   قرار گرفتند.

    یافته ها

    از دیدگاه97.6 درصد اساتید مهمترین عامل در میزان مشارکت دانشجویان اطمینان از محرمانه بودن اطلاعات بود و دومین مسیله اطمینان از موثر بودن نتایج ارزشیابی ها با میزان 89.3 درصد بود. از دیدگاه دانشجویان نیز مهمترین عوامل اطمینان از محرمانه ماندن اطلاعات و مرتبط بودن سوالات پرسشنامه با چالشهای آموزشی دانشجویان بود که در هر دو مورد صد درصد دانشجویان بر آن تاکید داشتند.

    نتیجه گیری

    اطمینان دادن  موثر به دانشجویان در مورد محرمانه ماندن اطلاعاتشان و دادن بازخورد در مورد نتایج به اساتید و مسیولین دانشکده مهمترین عوامل موثر در تشویق دانشجویان به مشارکت در ارزشیابی اساتید می باشند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، اعضای هیات علمی، دانشجویان، دندانپزشکی
  • زهرا خسروانیان، فتانه میکائیلی*، قاسم عسگری، میترا امینی، مرجان معتمدی صفحات 488-497
    مقدمه

    آموزش مجازی یکی از اساسی ترین شیوه های آموزشی است و با وقوع پاندمی کووید 19، حرکت نظام آموزشی به سمت آموزش از راه دور شتاب دو چندانی گرفته است. این مطالعه با هدف ارزیابی آموزش مجازی درس انگل شناسی در دوره پاندمی کووید 19 با استفاده از مدل کریک پاتریک انجام شد.

    روش کار

    برای ارزشیابی آموزش مجازی درس انگل شناسی از سطح اول و سطح دوم مدل کریک پاتریک استفاده شد. رضایتمندی دانشجویان از آموزش مجازی با استفاده از پرسشنامه ای بر اساس طبقه بندی لیکرت 5 گزینه ای بررسی شد. در سطح دوم مدل کریک پاتریک، به منظور بررسی تاثیر آموزش مجازی در میزان یادگیری دانشجویان، نمرات 62 دانشجو که آموزش مجازی را تجربه کرده بودند با نمرات 91 دانشجو که آموزش حضوری را سپری کرده بودند، در آزمونی یکسان و از پیش طراحی شده مقایسه شد.

    نتایج

    به طور میانگین 16 درصد دانشجویان از کیفیت آموزش مجازی رضایت خیلی زیاد، 3/25 درصد رضایت زیاد، 2/30 درصد رضایت متوسط، 13 درصد رضایت کم و 5/15 درصد رضایت خیلی کم داشتند. نتایج بررسی تاثیر آموزش مجازی درس انگل شناسی در میزان یادگیری دانشجویان نشان داد که تفاوت معناداری بین نمرات دانشجویان در آموزش حضوری و مجازی وجود نداشت (199/0=p).

    نتیجه گیری

    آموزش مجازی درس انگل شناسی با رضایت مندی قابل قبول دانشجویان همراه و از حیث یادگیری به اندازه آموزش حضوری کارآمد بود. لذا پیشنهاد می شود آموزش مجازی به عنوان مکمل آموزش حضوری در انتقال مفاهیم انگل شناسی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، درس انگل شناسی، پاندمی کووید 19، مدل کریک پاتریک، ارزیابی رضایتمندی
  • زهرا منبری، کیومرث کریمی*، یحیی یار احمدی صفحات 498-510
    مقدمه

    یکی از چالشهای مهم موسسه ها و مراکز آموزشی درگیر شدن افراد در رفتارهای غیرمولد تحصیلی است. بنابراین هدف پژوهش حاضر تدوین مدل علی رفتارهای غیرمولد تحصیلی بر اساس دشواری در تنظیم هیجان و خودنظم جویی تحصیلی در دانشجویان با نقش میانجی گری خودپنداره تحصیلی است.

    روش کار

    روش پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج در سالتحصیلی 1401 - 1400 تشکیل داد که از میان آنها تعداد 360 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل مقیاس رفتار غیرمولد تحصیلی (ریمکوس، 2012)، دشواری در تنظیم هیجان (گرتز و رویمر، 2004)، خودنظم جویی تحصیلی (بوفارد و همکاران، 1995) و خودپنداره تحصیلی (لی یو و وانگ، 2005) بود. برای تحلیل داده ها از مدلسازی ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزیی (PLS) و نرم افزار (SPSS) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از برازش مدل کلی پژوهش با داده های تجربی بود. یافته ها نشان داد دشواری تنظیم هیجان بصورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق خودپنداره تحصیلی بر رفتارهای غیرمولد تحصیلی تاثیر گذار است؛ اما خودنظم جویی فقط بصورت غیرمستقیم از طریق خودپنداره تحصیلی بر رفتارهای غیرمولد تحصیلی تاثیر گذار است (01/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که دشواری در تنظیم هیجان و خودپنداره تحصیلی نقش کلیدی در پیش بینی رفتارهای غیرمولد تحصیلی دارند و توجه بیشتر مراکز مشاوره و روان درمانی به این متغیرها در پیش بینی رفتارهای غیرمولد تحصیلی ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: رفتارهای غیر مولد تحصیلی، دشواری در تنظیم هیجان، خود نظم جویی تحصیلی، خودپنداره تحصیلی
  • احمد میرگل، الله نظر علیصوفی، سحر محسنی* صفحات 511-518
    مقدمه

    خوش بینی و امید یک دسته از توانایی ها و مهارت های غیر شناختی است که توانایی موفقیت فرد را در مقابله با فشارهای تحصیلی افزایش می دهد. لذا هدف از پژوهش حاضر، تعیین نقش خوش بینی و باورهای امید در پیش بینی سرزندگی تحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور زاهدان بوده است.

    روش کار

    جهت انجام این پژوهش از یک طرح پژوهشی همبستگی استفاده شد. جامعه پژوهش دانشجویان روانشناسی دانشگاه پیام نور واحد زاهدان در سال تحصیلی 98- 97  بودند که از میان آنها 80 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسشنامه های جهت گیری زندگی شی یر و کارور (1994)، امید به زندگی اشنایدر (2008) و سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) جمع آوری و سپس توسط نرم افزار SPSS- نسخه 23 و با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و مدل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه مثبت و معناداری بین سر زندگی تحصیلی با امید (46/0= r) در سطح 99 درصد اطمینان وجود دارد اما رابطه معناداری بین سر زندگی تحصیلی با خوش بینی وجود ندارد (05/0 ≤ p). همچنین سنجش تفکر راهبردی  توانسته 48/0 تغییرات سرزندگی تحصیلی دانشجویان را تبیین کند.

    نتیجه گیری

     نتایج حاکی از اهمیت متغیر باور امید در پیش بینی سرزندگی تحصیلی دانشجویان روانشناسی می باشد. بنابراین برای بهبود سرزندگی تحصیلی می توان باورهای امید دانشجویان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: خوش بینی، امید، سرزندگی تحصیلی
|
  • Sahar Mohseni, Ahmad Mirgol*, Mahdeieh Mohseni Pages 421-429
    Introduction

    Academic consistency is an important factor shaping the foundation and foundation of a positive relationship with academic life. Therefore, the purpose of this study was to determine the role of critical thinking and information literacy in predicting academic consistency of Payame Noor students.

    Methods

    A correlation study design was used for this research. The statistical population of this study was all students of Payame Noor University in the academic year 1397- 1398 who were randomly selected using the Morgan table. 92 individuals were considered as sample size. The main tools for collecting information in this research were Critical Thinking Rickets (2003), Information Literacy, Bruggian Broujeni (2011), and Marshall and Martin Degree Degree (2008).

    Results

    The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between information literacy and academic salary (r = 0.44) at 99% confidence level, but there is no significant relationship between critical thinking and academic salary (≤ 0.05) p). Also, the information literacy variable could explain 197.0 changes in salary.

    Conclusion

    Educational system and educational planners should pay special attention to scientific education and educational measures due to the educational ability of critical thinking and information

    Keywords: Critical Thinking, Information Literacy, Academic Degree, Students
  • Shima Seneysel Bachari, Arghavan Afra*, Vida Rahimi Pages 430-437
    OBJECTIVE

    Operating room students are very similar in terms of  learning abilities and talents, but there is a significant difference in their academic progress during the academic year, which can reflect the difference in their academic motivation. Considering the importance of the motivation for progress, the learning-learning process, the planning and implementation of educational programs, the present study aims to "investigate the relationship of academic motivation with the expectations and outcomes of undergraduate students operating room operative in Khuzestan province ".

    METHODS

    This descriptive cross-sectional study was carried out with the participation of 225 students of operating rooms of universities in different cities of Khuzestan province and using stratified sampling method. Then the demographic information form, the academic motivation questionnaire and the students' outcomes-expectations questionnaire were completed by the students. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics.

    RESULT

    The results showed that 83.6% of the students had a very good motivation, 15.6% had moderate motivation and 9.9% had moderate motivation. Percentage was poorly motivated. The mean and standard deviation of academic motivation score in all students were 135.62 ± 25.15, respectively. Finally, the relationship between all the sub-scales of academic motivation and the outcome of the outcome between Khuzestan operating room students in all academic years is significant.

    CONCLUSION

    Considering the significant relationship between academic motivation and expectation-outcome among students in operating room of Khuzestan province in general, motivational factors affect academic achievement. Obviously, educational systems should increase their efforts to promote students' academic motivation, education, and related components - inclusive, learner, environment and educational facilities.

    Keywords: educational motivation, Expectations-Learning outcomes, operating room
  • Abdol Salam Nosrat Nahooki, Fatemeh Shahabizadeh*, MohamadReza Hormozi, Ghas Ahie Pages 438-451
    Introduction

    anxiety is a consequence of avoidance and fusion, also bringing about learning problems. Therefore, the purpose of conducting the present research was to review the extent of the effectiveness of transcranial direct current stimulation with mindfulness education on learning difficulties, avoidance, and fusion/anxiety of children with reading disorder.

    Methods

    the method of this study was of a semi-experimental type, including pretest-posttest and a control group with a follow-up phase. The statistical population consisted of all second-grade primary school students referred to Saravan city care center for learning disorders during the fall and winter of 2019-2020. Those students with the reading disorder were then identified following conducting Wechsler’s test, Karami et al.’s questionnaire of reading and dyslexia (NEMA), and Mikaili and Farahni’s list of reading disorders (teacher’s form), whereby 45 out of them were purposively selected based on inclusion criteria. They were then divided randomly into three groups (of fifteen), namely, group one: transcranial direct current stimulation with mindfulness education; group two: transcranial direct current stimulation; and a control group. The research tools were Colorado Willcut et al.’s learning difficulties questionnaire, March’s multidimensional anxiety scale for children, and Greco et al.’s avoidance and fusion questionnaire. Data analysis was carried out by SPSS software version 25 through the covariance analysis method.

    Findings

    Results of the covariance analysis showed that learning difficulties, anxiety, avoidance/fusion scores dropped in the posttest phase compared to the pretest for both groups (p<0.001), and these changes were invariable in the follow-up phase (p>0.05).

    Conclusion

    results indicate the effectiveness of direct current stimulation devoid of the role of mindfulness education’s preference in reducing learning difficulties, anxiety, and avoidance/fusion. Hence, it is recommended for education advisors and experts to use transcranial direct current stimulation to increase children’s learning and reduce their anxiety in reading disorder.

    Keywords: Mindfulness education, Direct current stimulation, learning difficulties, Anxiety, Avoidance, Fusion, Reading disorder
  • Fereshteh Hesari*, Mahboubeh Aslami, Ali Pouladi Rishhari Pages 452-461
    Introduction

    The present study was conducted to investigate the relationship between academic achievement motivation and professional characteristics of smart school teachers in Birjand.

    Methods

     This descriptive research examines the correlation and relationships between the components of the predictor variable (teachers' professional characteristics) and the criterion variable (students' academic achievement motivation).The sampling method is multi-stage and the total number of teachers in the selected schools in each school was 22 people. The total number of students was 300 in girls chr('39')high school and 270 in boyschr('39') high school. Data were collected using the Leper et al.chr('39')s academic motivation questionnaire and the professional characteristics questionnaire of government teachers and colleagues.

    Results

    Pearson correlation coefficients showed that there is a significant correlation between the variables of teacher skills in creating teaching-based environment and technology-based learning, teacher skills in creating technology-based communication, teacher skills in using ICT with motivation of intelligent school students in Birjand. . The results of multiple regression analysis also showed that studentschr('39') motivation for progress is predictable based on the professional characteristics of the teacher.

    Conclusion

    Smart schools are expected to affect the factors affecting the characteristics and tasks and ability of the teacher, especially in three areas, teacher skills in creating a technology-based teaching and learning environment, teacher skills in creating technology-based communication, skills Teachers should pay special attention to the use of ICT.

    Keywords: Progress Motivation, Smart Schools, Smart School Components, Features
  • Kokab Basiri Moghadam, Abbas Sadeghian, Raheleh Baradaran, Arash Hamzei, Elaheh Ranjbar* Pages 462-470
    Introduction

    The high prevalence of Covid 19 and rumors on social media about it have caused many psychological problems, including anxiety in communities. It has also shown that spirituality is inversely related to anxiety. Therefore, the present study was conducted to investigate the relationship between spirituality and anxiety caused by Covid 19 in paramedical students.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 200 undergraduate students of Gonabad University of Medical Sciences participated in the study in 1400 through online calling and Porsline and answered the spiritual health questionnaires of Palutzian-Elison and Spielberger. SPSS software version 20 and statistical Methods of Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Spearman-Brown correlation coefficients were used to analyze the data.

    Results

    The results of the study showed that anxiety has an inverse relationship (r=-0.340) with spirituality. The majority of students (93%) had low anxiety and none of them had severe anxiety. The spirituality of most students (80%) was at a desirable level. In addition, female students had more anxiety (p=0.022) and eighth-semester students had less anxiety (p=0.020). Also, eighth-semester students had higher spirituality than other semesters (p=0.002).

    Conclusions

    Most paramedical students had little anxiety and the spirituality of most students was at a desirable level. Anxiety had a significant and inverse relationship with spirituality, meaning that the higher the spirituality, the lower anxiety, and vice versa. Researchers suggest that by designing programs to increase studentschr('39') spirituality, they reduce their stress and anxiety in situations such as the Corona pandemic.

    Keywords: Spirituality, Anxiety, Covid 19, Clinical education, Paramedical students
  • Nadere Davatgar Badie, Yosef Adib*, Behnam Talebi, Zarin Daneshvar Pages 471-479
    Introduction

    This research was done with the purpose of revealingfaculty the members Strategies the process changing the intended curriculum in practice by with the approach of foundational data theory approach.

    Methods

    Iin the first stage, based on the data theory of the foundation, 20 members in universities field were interviewed using a targeted sampling method. Then they chose people to develop the desired classes; Therefore, theoretical sampling was undertaken. The logic of data heoretical saturation was used for the adequacy of the sample size. The tools is used semi-structured individual interviews and field notes. So that the interviews who started with answering questions and it was targeted based on what the participants said. For determining the validity of the data in this research, it has been done by recording interviews and approval of the final descriptions by the participants and the researcher's angulation technique. After typing, the text of the interviews was transferred to MAXQDA 2020 software and coded. Coding based on the paradigm model of Corbin and Strauss (2008). It included three stages (open, axial and selective coding). In this research, 688 open codes were obtained.

    Results

    strategies include semi-adaptive implementation (five category), free implementation (four category), faithful implementation (two category) and impolite implementation (two category) has been existed.

    Conclusion

    The concept of making a change in the intended curriculum is related to a set of characteristics, beliefs and educational psychological needs, difficulties, factors and principles that, if identified correctly, can lead us to reach appropriate answers.

    Keywords: Strategies, Change, Higher education curriculum, Foundational data theory
  • Se Bohlouli, Ramin Negahdari, Ayla Bahramian, Maryam Kouhsoltani, Katayoun Katebi*, Pourya Hariri Shabestari, Saeid Hassanzadeh Pages 480-487
    Introduction

    Maximum student participation in the faculty members’ evaluation might lead to improvement in the quality of education. Therefore, identifying the barriers of student’s participation is the first step in this process. This study was conducted to determine the views of students and faculty members of Tabriz faculty of Dentistry on the factors affecting student’s participation in faculty members’ evaluation during 2019-2020.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in two parts; faculty members and students. The main tools of this research were two researcher-made questionnaires. 108 students and 84 faculty members completed the questionnaires. The questions of both questionnaires were assessed with a 5-point Likert scale. Data were statistically analyzed using SPSS17 statistical software with descriptive statistics (frequency, percentage).

    Results

    From the point of view of 97.6% of faculty members, the most important factor in the student participation rate was ensuring the confidentiality of information, and the second issue was holding an orientation meeting for students before evaluation, with 89.3% rate.
    From the students' point of view, the most important factors were to ensure the confidentiality of information and the relevance of the questionnaire’s questions to the educational challenges of students, which both cases were emphasized by 100% of students.

    Conclusion

    Effectively reassuring students about the confidentiality of their information and giving feedback on the results to faculty members and faculty officials are the most important factors in encouraging students to participate in faculty members’ evaluation.

    Keywords: Evaluation, Academic members, Students, Dentistry
  • Zahra Khosravanian, Fattaneh Mikaeili*, Qasem Asgari, Mitra Amini, Marjan Motamedi Pages 488-497
    Introduction

    The virtual education is one of the most basic teaching methods, and the movement of the educational system towards virtual education has accelerated due to the occurrence of the Covid 19 pandemic. The purpose of this study was to evaluate the virtual education of parasitology course on satisfaction and learning of students in Shiraz University of Medical Sciences in Covid-19 pandemic using Kirkpatrick's model.

    Methods

    The virtual education of parasitology course was evaluated using level 1 and level 2 of the Kirkpatrick Model to measure the satisfaction and learning of the participants. The satisfaction of students was measured according to participants’ responses to a standard questionnaire using a 5-point Likert Scale. In order to evaluate the effect of virtual education on students' learning, the scores of 62 students who had experienced virtual education were compared with the scores of 91 students who had completed face-to-face education in the same pre-designed test.

    Results

    The results of the study showed that 16% of students were very satisfied with the quality of virtual education, 25.3% were satisfied, 30.2% were moderately satisfied, 13% were dissatisfied and 15.5% were very dissatisfied. There was no significant difference in the learning rate of students in face-to-face and virtual education (P. value=0.199).

    Conclusion

    The virtual education of parasitology course was effective on the students’ satisfaction and learning of students in Shiraz University of Medical Sciences. Therefore, it is recommended that virtual education can be used as a supplement to face-to-face training in the teaching parasitology course.

    Keywords: Virtual education, Parasitology, Covid-19 pandemic, Kirkpatrick's model, Evaluation of satisfaction
  • Zahra Menbari, Qumarth Karimi*, Yahya Yar Ahmadi Pages 498-510
    Introduction

    One of the important challenges of educational institutions and centers is the involvement of people in academically unproductive behaviors. Therefore, the aim of the current research is to develop a causal model of non productive academic behaviors based on the difficulty in regulating emotions and academic self-discipline in students with the mediating role of academic self-concept.

    Methods

    The correlation research method was structural equation model type. The statistical population of the study consisted of all the students of the Islamic Azad University, Sanandaj branch in the academic year 2021-2022, of which 360 people were selected as the sample size. The tools used in the research include the non-productive academic behavior scale (Rimkus, 2012), difficulty in regulating emotions (Gertz and Roemer, 2004), academic self-discipline (Bouffard et al., 1995) and academic self-concept (Liu and Wang, 2005) was For data analysis, structural modeling and partial least squares algorithm (PLS) and software (SPSS) were used. Pearson's correlation test and structural equation modeling were used to analyze the data.

    Results

    The results indicated the fit of the general research model with the experimental data. The findings showed that the difficulty of emotion regulation directly and indirectly through academic self-concept has an effect on academically unproductive behaviors; However, self-discipline has an effect on unproductive academic behaviors only indirectly through academic self-concept (p<0.01).

    Conclusions

    According to the findings of the present research, it can be said that difficulty in regulating emotions and a academic self-concept play a key role in predicting academically unproductive behaviors, and counseling and psychotherapy centers should pay more attention to these variables in predicting academically unproductive behaviors arrives.

    Keywords: Academic non-productive behaviors, difficulty in emotional regulation, academic self-discipline, academic self-concept
  • Ahmd Mirgol, Allanazar Alisofi, Sahar Mohseni* Pages 511-518
    Introduction

    Optimism and hope are a group of non-cognitive abilities and skills that increase the ability of a person to succeed in coping with educational pressures. Therefore, the purpose of this study was to determine the role of optimism and hope belief in predicting the academic vitality of students of Payame Noor University in Zahedan.

    Methods

    A correlation research design was used to conduct this study. The study population consisted of psychology students of Payam Noor University of Zahedan in the academic year 97-98, 80 of whom were selected by simple random sampling. Data were collected using Shire & Carver's Life Orientation Questionnaires (1994), Schneider's Life Expectations (2008), and Hossein Chari and Dehghanizadeh's Academic Health (2012) and were then analyzed using SPSS-23 software. Pearson correlation and regression models were analyzed.

    Results

    Pearson correlation coefficient showed that there was a positive and significant relationship between academic life with hope (r = 0.46) at 99% confidence level, but there was not significant relationship between academic life and optimism (0.05≤ p). Also, strategic thinking measures could explain 48% of students' academic vitality.

    Conclusion

    The results indicate the importance of hopelessness variables in predicting students' vitality in psychology. Therefore, students' hopes can be raised to improve their academic vitality.

    Keywords: Optimism, Hope, Academic vitality