فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 74 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید عیسی زاده *، راضیه علمیان صفحات 5-30
    امروزه یکی از موضوعات مهم اقتصادی در بازار کار تعیین حداقل دستمزد است. این اقدام معمولا در جهت حمایت از نیروی کار، حفظ و ارتقای قدرت خرید و رفاه زندگی شاغلین در بازار کار، اتخاذ می-گردد. اما اهمیت اصلی این موضوع بیشتر به سبب تاثیر اجتماعی و اقتصادی آن است. پژوهش حاضر تلاش کرده است تا اثر افزایش در حداقل دستمزدها را بر قیمت کالاها و خدمات، در بخش صنعت در ایران، با استفاده از جدول داده- ستانده سال 1380 شمسی، در قالب فرضیه ها مختلف مورد ارزیابی قرار دهد. به منظور ارزیابی اثرات افزایش حداقل دستمزد تحت دو فرضیه پوشش کارکنان حداقل دستمزد را 5/13 درصد و 28 درصد و همچنین در حالت های بدون سرریز و با وجود آن در نظر گرفته شده است. با توجه به افزایش 24 درصدی در سال 1380 ش در حداقل دستمزدها، نتایج به دست آمده از تخمین مذکور، نشانگر اثر مثبت تعیین حداقل دستمزد بر قیمت ها به شیوه کنونی است که به طور متوسط افزایش 21/0 تا 61/0 درصدی را در قیمت های بخش صنعت در فرضیه های مختلف نشان می دهد. بنابراین، طبق نتایج به دست آمده مشخص می شود که اثر حداقل دستمزد بر قیمت ها قابل ملاحظه نمی باشد.
    کلیدواژگان: حداقل دستمزد، سطح عمومی قیمتها، اثرات سرریز، تحلیل داده، ستانده، بخش صنعت
  • موسی خوشکلام * صفحات 31-54
    یکی از مهم ترین سیاست هایی که می تواند برای کنترل مصرف گازوئیل در ایران مورد استفاده قرار گیرد ارتقاء کارایی مصرف این فرآورده نفتی است. ارتقاء کارایی مصرف گازوئیل در کنار خود مسئله ای به نام اثرات بازگشتی را به همراه دارد. اثرات بازگشتی حالتی است که طی آن کاهش انتظاری در مصرف گازوئیل (به دنبال ارتقاء کارایی آن) به دلیل کاهش قیمت موثر گازوئیل تا اندازه ای خنثی می شود. بدیهی است که بی توجهی به اثرات بازگشتی باعث خنثی شدن نتایج مد نظر برای ارتقاء کارایی خواهد شد. در این مقاله و، با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه مبتنی بر ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1385، اثرات بازگشتی ناشی از ارتقاء کارایی مصرف گازوئیل تحت سه سناریوی ارتقای کارایی 5 درصدی، 8 درصدی و 10 درصدی در بخش های مختلف اقتصاد و خانوارهای مختلف بررسی می شود. نتایج نشان می دهند که تحت هر سه سناریو، ارتقاء کارایی مصرف گازوئیل، باعث ایجاد اثرات بازگشتی در بخش های مختلف و خانوارها می شود. به طوری که بخش حمل و نقل ریلی تحت هر سه سناریو با مقادیر اثرات بازگشتی، به ترتیب برابر با 3/48، 8/33 و 6/25 درصد، دارای بیشترین اثرات بازگشتی بوده است. در مورد خانوارها نیز نتایج نشان می دهد که اثرات بازگشتی خانوارهای شهری تحت سه سناریو به ترتیب برابر با 01/3، 50/2 و 70/1 درصد و در مورد خانوارهای روستایی نیز، به ترتیب برابر با 40/5، 13/3 و 90/1 درصد، بوده است. نتایج مربوط به تغییرات در سطح فعالیت بخش ها نیز نشان می دهد که تحت هر سه سناریو، میزان تولید و سطح فعالیت بخش های مختلف به دنبال شوک کارایی افزایش یافته اند. تولید ناخالص داخلی نیز در نتیجه ارتقاء 5، 8 و10 درصدی، کارایی به ترتیب معادل 009/0، 012/0 و 015/0 درصد رشد دارد..
    کلیدواژگان: مدل CGE، ارتقاء کارائی، اثرات بازگشتی و گازوئیل
  • سید شمس الدین حسینی * صفحات 55-74
    مقدمه دبررسی توزیع شخصی درآمد طی سال های 1380 تا 1392 ش، در دو جامعه شهری و روستایی ایران، با استفاده از شاخص های جینی و اتکینسون موضوع مقاله حاضر است. این دو شاخص اصول دالتون (ویژگی-های مطلوب شاخص توزیع درآمد) را نقض نمی کنند و در مقایسه با سایر شاخص های توزیع درآمد از دقت بالاتری برخوردارند. ضریب جینی اگرچه متداول ترین شاخص اندازه گیری توزیع درآمد است ولی از آنجا که نسبت به توزیع درآمد در طبقات میانی درآمد حساس تر است، نمی تواند بین دو الگوی متفاوت توزیع درآمد مثل زمانی که دو منحنی لورنز همدیگر را قطع می کنند، تمایز قائل شود. بنابراین، استفاده از شاخص اتکینسون که برگرفته از تابع رفاه اجتماعی است و به واسطه امکان انتخاب پارامتر می تواند نابرابری را در طبقات مختلف درآمدی جامعه اندازه گیری کند، مکمل محاسبه ضریب جینی است. نتایج محاسبه دو شاخص یادشده نشان می دهد نابرابری درآمد هم در جامعه شهری و هم در جامعه روستایی ایران، در دوره بررسی شده، کاهش یافته است. البته نابرابری توزیع درآمد در جامعه شهری ایران نسبت به جامعه روستایی کمتر است و با تاکید بر طبقات درآمدی بالاتر در شهر و روستا، نابرابری بیشتر می شود. نابرابری در هر دو جامعه شهری و روستایی و همه طبقات درآمدی، از سال 1389ش، کاهش پایداری داشته است و در سال 1390 این افت محسوس تر است که با توجه به اصل افزایش یکسان درآمد (اصل سوم دالتون)، دلیل این امر می تواند پرداخت یکسان یارانه نقدی ماهیانه به میزان 455000 ریال، به صورت سرانه به خانوارهای ایرانی، پس از اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها قلمداد شود.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، ضریب جینی، شاخص اتکینسون، اصول دالتون، هدفمندسازی یارانه ها، ایران
  • محمد مهدی مجاهدی موخر، رحیم دلالی اصفهانی * صفحات 75-94
    ارتباط میان نرخ رجحان زمانی و نرخ بهره از نقش های محوری در تبیین چرایی وجود و منشا نرخ بهره است. تساوی این دو نرخ در نگرش نئوکلاسیکی عاملی برای تعادل پولی و عدم تساوی این دو به مفهوم ناسازگاری زمانی در سیاست های اقتصادی دولت است که طیفی از آثار اقتصادی را، به ویژه از دهه هفتاد به بعد، به خود اختصاص داده است. ناسازگاری زمانی در حوزه بانکداری ذخیره جزئی نیز نقشی مهم در تحلیل رفتار سپرده گذاران و کارکرد بانک دارد. این مقاله، ضمن تحلیل دیدگاه اقتصاددانان از ارتباط میان نرخ بهره و رجحان زمانی، به تبیین رابطه نرخ رجحان زمانی و نرخ بهره در مکانیزم اعتبار می پردازد. در این راستا، در چارچوب نگرش موریس آله به مکانیزم اعتبار، مقاله به مدل سازی پویای ریاضی از رفتار مصرفی خانوار، با فرض وجود محدودیت کلاور می پردازد. این پژوهش نتیجه می گیرد که ناسازگاری زمانی در طرف سپرده گذاران، تداوم کارکرد مبتنی بر تجدید بدهی را در بانکداری ذخیره جزئی با خلل مواجه می سازد. بر این اساس، صرفا در یک افق نامحدود، برابری نرخ بهره بانکی و نرخ تنزیل به عنوان شرط تداوم عملکرد بانکداری ذخیره جزئی برقرار خواهد بود.
    کلیدواژگان: بانکداری ذخیره جزئی، نرخ بهره، نرخ رجحان زمانی، ناسازگاری زمانی، بهینه یابی پویا
  • فتاحی *، الهام رضایی صفحات 95-116
    مطالعه حاضر به آزمون اثرصادرات و واردات سطوح مختلف تکنولوژی بر رشد صنایع کارخانه ای در ایران، در فاصله سال های 1390-1377ش، در دو الگوی صنایع کارخانه ای با تکنولوژی بالا را بر رشدمورد آزمون قرار می دهد. سپس به الگوی b، واردات صنایع با تکنولوژی بالا اضافه می شود و تاثیرپذیری صادرات با حضور واردات، مورد ارزیابی قرار می گیرد. یافته-هایالگوی b، نشان داد با حضور واردات، صادرات صنایع با تکنولوژی بالابر رشد اثری مثبت داشته، ولی اثر واردات این سطح تکنولوژی منفی است. یک اصل مهم برای دستیابی کشورهای در حال توسعه به سطحی از توسعه یافتگی این است که باید در مراحل اولیه رشد به واردات کالاهای با تکنولوژی پایین و صادرات با تکنولوژی بالا بپردازند. بنابراین، به دلیل درحال توسعه بودن ایران، واردات با تکنولوژی بالا نتوانسته بر رشد تاثیر مثبت بگذارد. طبق مراحل فوق، تاثیر صادرات با حضور واردات بر رشد صنایع با تکنولوژی پایین ایران مورد آزمون قرار گرفت که بی معنی شدن متغیر صادرات نشان داد که در صنایع با تکنولوژی پایین واردات نقش مهم تری را نسبت به صادرات آن در رشد ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: صنایع کارخانه ای، تکنولوژی بالا، تکنولوژی پایین، روش GMM، صادرات و واردات در ایران
  • آزاده داودی *، علی اکبر ناجی میدانی صفحات 117-150
    هدف از این مقاله، تحلیل عوامل موثر بر انتشار ترکیبات کربن (دی اکسیدکربن و منوکسید کربن)، حاصل از مصرف انرژی در بخش حمل و نقل و زیربخش های آن (جاده ای، ریلی و هوایی) است. برای بررسی این امر، عوامل تاثیرگذار بر شاخص انتشار ترکیبات کربن، شامل رشد اقتصادی، رشد جمعیت، تغییرات ساختاری، ضریب انتشار، شدت انرژی، ترکیب سوختی، شیوه حمل و نقل و قیمت،از طریق روش تحلیل تجزیه ای شاخص (IDA) برای سال های 90-1378ش،در نظر گرفته شده است. نتایج این مطالعه نشان می-دهد که در کل بخش حمل و نقل مقیاس و رشد اقتصادی بیشترین تاثیر را بر افزایش انتشار ترکیبات کربن داشته است. اثر شدت انتشار و ترکیب سوختیدر طی این سال ها متفاوت بوده و تغییرات شیوه حمل و نقل تاثیر چندانی نداشته است. بررسی اثرات قیمتی نشان می دهد که ارزان بودن سوخت باعث افزایش انتشار ترکیبات کربن شده است. در مقابل،شدت انرژی و تا حدی تغییر ساختار در بخش حمل و نقل تا حدی اثر کاهنده ای بر میزان انتشار داشته است. در بخش حمل و نقل جاده ای نیز وضعیت به همین منوال بوده است، در این بخش ترکیبات سوختی و شدت انتشار بیشترین اثر بر کاهش انتشار منوکسید کربن داشته است. در بخش حمل و نقل ریلی و هواییمقیاس مهم ترین اثر را درافزایش انتشار ترکیبات کربن دارد. این موارد نشان می دهد استفاده از ترکیب سوخت های پاک، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی و ریلی، توسعه زیربنایی در تمامی بخش های حمل و نقل می تواند در کاهش انتشار ترکیبات کربن نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: شاخص تکنیک تحلیل تجزیه ای، انتشار ترکیبات کربن، حمل و نقل، مصرف انرژی
  • فاطمه گریوانی *، محمدطاهر شاد مهری صفحات 151-170
    مطالعه در خصوص وضعیت کسب وکار مناطق مختلف اولین گامی است که به منظور شناسایی موانع و مزایای محیط کسب وکار باید برداشته شود تا در سیاست گذاری و برنامه ریزی های اقتصادی به منظور کارآمدی و نتیجه بخشی بیشتر سیاست ها بتوان از نتایج مطالعات بهره برد. با این هدف شناسایی وضعیت محیط کسب وکار استان خراسان شمالی محور پژوهش حاضر است. در این مقاله شدت تاثیر مولفه های کسب وکار در یک پایش میدانی مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از 58 نفر از سرمایه گذاران فعال استان در مورد میزان تاثیر مولفه های کسب وکار بر وضعیت سرمایه گذاری استان مصاحبه شده است. نتایج حاکی از آن است که مولفه های ثبات سیاسی دولت و مولفه سیاست ها و قوانین و مقررات بیشترین تاثیر را بر نابسامانی شرایط فعالیت های اقتصادی طی سال های اخیر در این استان داشته است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، محیط کسب وکار، سرمایه گذاری، استان خراسان شمالی
  • مهدی صارم *، حسین مرزبان صفحات 171-192
    مقاله حاضر به مقایسه زیان رفاهی ناشی از مالیات حق الضرب و مالیات بر مصرف پرداخته است. مالیات حق-الضرب در قالب چاپ پول بیشتر و انتقال قدرت خرید از مردم به دولت مطرح می شود و مالیات بر مصرف به صورت افزایش سطح مخارج تعریف می شودکه باعث کاهش رفاه اقتصادی می شود. در این مطالعه با استفاده از یک الگوی رشد درون زا، ساختاری به منظور مقایسه و ارزیابی اثرات رفاهی این دو سیاست مالیاتی فراهم آمده است که معیارهای مورد استفاده تغییرات در مصرف بخش خصوصی و زمان استراحت می باشد. با استفاده از داده های سری زمانی فصلی دوره 1390-1369ش، نتایج مطالعه نشان می دهد که در بلندمدت مالیات حق الضرب نسبت به مالیات بر مصرف باعث کاهش بیشتر مصرف و رفاه اقتصادی می شود. همچنین، شبیه سازی الگو نیز نشان می دهد مالیات حق الضرب نوسان بیشتری در متغیرها ایجاد کرده و تغییرات رفاهی بیشتری به همراه دارد..
    کلیدواژگان: مالیات بر مصرف، مالیات حق الضرب، مدل رشد درون زا، اثرات رفاهی مالیات
  • واقف بهروزی مفروزلو *، علیرضا سلطانی، مسعود میرزایی صفحات 193-233
    در سال های اخیر، کشور ایران در کنار سایر کشورهای جهان و با توجه به امتیازات ویژه سرمایه گذاری خارجی تلاش های زیادی برای جذب سرمایه گذاری خارجی به عمل آورده است. به رغم این تلاش ها، با توجه به پتانسیل های فراوان، ظرفیت ها و موقعیت ژئو استراتژیک ایران در مقایسه با کشورهای دیگر دارای پتانسیل های ضعیف و نامناسب، نتیجه شایانی حاصل نشده و میزان جذب سرمایه گذاری خارجی ایران، نسبت به توانمندی های آن، بسیار پایین بوده است. این موضوع یعنی تلاش زیاد و عدم کسب نتیجه متناسب، به چالش اساسی پیش روی تصمیم گیرندگان اقتصادی کشور تبدیل و بررسی های متعددی برای آسیب شناسی این موضوع انجام شده است. از یک سو، مطالعاتی به این نتیجه رسیده اند که با توجه به فضای سیاسی بین المللی، به ویژه تحریم های بین المللی اعمال شده در سال های اخیر باعث می شود تلاش های ایران به نتیجه درخور توجهی نایل نشود و مخالفان نظام ایران از هرگونه ابزاری استفاده می کنند تا مانع سرمایه گذاری سرمایه گذاران خارجی در ایران شوند. از سوی دیگر، عده ای معتقدند موانع و محدودیت های داخلی و بوروکراسی زاید اداری مانع جذب سرمایه گذاری خارجی می شود و چنانچه این موانع برطرف شود، جذب سرمایه گذاری خارجی ایران بیشتر می شود. نقطه اشتراک هر دو طیف صاحب نظران مذکور، این است که هیچ کدام تاکنون به صورت میدانی بررسی نکرده-اند که وضعیت طرح های سرمایه گذاری خارجی در ایران چگونه بوده و علل عدم موفقیت آنها در چه زمینه ای است؟ این پژوهش ضمن توجه به عوامل تاثیرگذار در جذب سرمایه گذاری خارجی و، همچنین، آثار مثبت و منفی سرمایه گذاری خارجی بر کشور میزبان، بیش از 300 طرح سرمایه گذاری خارجی را یکایک و به صورت میدانی مورد بررسی قرار داده و موانع پیش روی آنها را شناسایی، بررسی، پالایش و تحلیل نموده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، محدودیتها، سرمایه گذاری خارجی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی
|
  • Saeid Isazadeh * Pages 5-30
    Nowadays determination of minimum wage in economy is one of the important subject in labor market. That action generally is for supporting of labor welfare condition. Determination of minimum wage has some important side effects in economy such as effects on labor cost and the cost of production as a whole. This research indicates that increasing minimum wage will has positive effects on price level. The method of research in this paper is input – output method. According to the last input output tables in Iran، 24% increase in minimum wages of industry sector causes 0/21 % -0/61% increase in price level of sectors in the economy of Iran. The results show that the effect of minimum wage on price level is not notable.
    Keywords: minimum wage, general price level, spillover effects, input, output analysis, industrial sector
  • Musa Khoshkalam * Pages 31-54
    One of the most important policies that can be used to control gasoil consumption in Iran is improving the efficiency of consumption of this oil product. The Improvement of gasoil consumption efficiency coupled with a problem called rebound effect (RE) where the initial reduction in gasoil consumption resulting in improved performance، partially neutralized. It is natural that neglecting the effect of the RE would undermine the policy optimization. The purpose of this paper is to measuring the RE following a 5، 8 and 10-percent improvement in efficiency of gasoil. CGE model based on SAM1385 have been used to achieve the purposes of the paper. The results show that following a 5، 8 and 10-percent improvement in efficiency of gasoil cause RE in different sectors and the maximum amount of RE is in road transport sector (respectively 48. 3، 33. 8 and 25. 6 percent). In the case of households، results show that following a 5، 8 and 10-percent improvement in efficiency of gasoil، the RE for urban households respectively is equal to 3. 01، 2. 50 and 1. 70 and for rural households respectively is equal to 5. 40، 3. 13 and 1. 90 percent. Following a 5، 8 and 10-percent improvement in efficiency، the activity level of various activities have increased and GDP growth respectively is equal to 0. 009، 0. 012 and 0. 015 percent.
    Keywords: CGE Model, Efficiency Improvement, Rebound Effects, Gasoil
  • Seyed Shmsodin Hosseini * Pages 55-74
    The subject of this article is to assess Personal Income Distribution in I. R. Iran both in rural and urban areas using Gini coefficient and Atkinson index in the period of 2001- 2013. These two indices satisfy Dalton principles (principles about requirements of a good income distribution index) and comparing to other income distribution indices are more precise. Although Gini coefficient is the most common measure of income inequality، since it is highly sensitive to inequalities in the middle of the income spectrum، it may not be able to distinguish between two different income distributions. But the Atkinson index considering social welfare function into the measurement of income inequality allows for varying sensitivity to inequalities in different levels of the income distribution and it can be a complement to Gini coefficient. Results based on Gini and Atkinson show decreasing income inequality during the investigated period both in rural and urban areas. Income inequality in urban areas is less than rural areas and considering different income levels، the income inequality rises in both areas as the level of income increases. Since the year 2010، income inequality has been decreasing in both areas and there was a more sensible decrease in 2011 which could be due to performing the subsidy reform program and a payment of 455000 Rials per person to Iranian families since December 2010 (as Dalton''s third principle of equal payments suggests)
    Keywords: Income Distribution, Gini Coefficients, Atkinson Index, Dalton Principles, Subsidy Reform, Iran
  • Pages 75-94
    Time Preference plays a prominent role in existence of interest rate and its origin. The Neoclassical economists believe that time preference equals interest rate and this equilibrium is especially necessary for monetary equilibrium. But in economic literature، particularly in government’s political economy، disequilibrium between these two phenomena is known as time inconsistency. Time inconsistency in fractional reserve banking has an important role in depositors’ behavior analysis and banking performance. In this paper we are surveying time inconsistency in banking system as well as explaining economists’ attitudes about time preference and interest rate. In this regard، the paper is modeling household dynamic consuming behavior، with assuming Clawer Constrain. As a result، time inconsistency in fractional reserve banking can create serious challenges in continuity of this system through demand for money and banking’s debt. This paper proved that banking’s rate of interest (as a general rate of interest) cannot equal discount rate (as a time preference) in finite time and equality exceptionally exist for infinite time which it is mean Fractional Banking System cannot continue its activity in infinite horizon
    Keywords: Fractional Reserve Banking System, Time Preference, Interest Rate, Time Inconsistency, Dynamic Optimization
  • Dr Shahram Fattahi *, Elham Rezaee Pages 95-116
    The present study has examined the effect of export and import of different classifications of technology on the growth of Iranian manufacturing industry during the period 1998-2011 based on two models (a & b). Model a tests the effect of high-tech manufacturing industry on the growth. Then، import of high-tech industry is added to Model b and the effect of export is evaluated in the presence of import. The findings of Model b indicated that in the presence of import، the export of high-tech industry has the positive effect on the growth while the effect of such level of technology import is negative. An important principle to achieve a specific level of development in developing countries is that they should consider import of low-tech goods and export of high techgoods in the early stages of growth. Therefore، since Iran is a developing country، high-tech import could not have a positive effect on growth. Accordingly، the effect of export، with the presence of import،on growth of low-tech industry was tested and insignificant export variable revealed that import plays more important role than export on growth in Iranian low-tech industry.
    Keywords: High, Tech Manufacturing Industry, Low, Tech Manufacturing Industry, GMM
  • Azadeh Davodi *, Dr Aliakbar Naji Meydani Pages 117-150
    The purpose of this paper is to analyze the factors affecting the emission of carbon compounds (carbon dioxide and carbon monoxide)، resulting from energy consumption in the transport sector according to the subdivision (road، rail and air) for the period 1999-2011. For this purpose، index decomposition analysis (IDA) has been used. Factors influencing on carbon compounds emissions are coefficient of emission، energy intensity، changes in fuel mix، mode of transportation، structural changes، economic growth، population growth، and price. Results show that economic activity and population growth have respectively the greatest impacts on the on CO2 and CO emission in Iranian transport sector. The effect of coefficient of emission and changes in fuel mix varies during the years. The modes of transportation have little effect. Studying on price effects shows that low fuel price cause increase in carbon compounds emissions. The energy intensity and structural changes in the transport sector has been somewhat decreasing effect on emissions. In the road transport sector the situation is similar. In this section، the greatest impact coefficients of emission and changes in fuel mix have been on reducing emissions of carbon monoxide. In the rail and air sector as subsector transportation، scale of economic activity have greatest impact on CO2 and CO emission growth. The results show that the combined use of clean fuels، development of public transport and rail and infrastructure development in all sectors of transport can reduce emissions of carbon compounds.
    Keywords: index decomposition analysis, emission of carbon compounds, transportation, energy consumption
  • Fateme Grivani * Pages 151-170
    Studying about Business situation in different regions is the first step to identify the barriers and benefits of the business environment must be taken in economic policy and planning to be more efficient and effective. The aim of the present study is based on North Khorasan Business Space pathology. In this paper the impact of business component in a monitoring field is studied. For this purpose، 58 of active investors in the province، as a sample group، were interviewed about the impact of business component on investment and the results their opinions were analyzed in SPSS and Excel. The results indicate that two components have the greatest impact on the ravages of economic activity in recent years in this province. One of them is government political stability and the other one is policies and regulations.
    Keywords: Economic Growth, Business, investment, North Khorasan
  • Pages 171-192
    This paper has compared welfare loss from seignorage tax and consumption tax. Seignorage tax is in the form of higher money creation and transferring purchasing power from people to government and consumption tax increases level of expenditure that reduces economic welfare. In this study، by using an endogenous growth model، a structure is prepared to compare and evaluating welfare effects of these two tax policies، in which، two criteria، changes in consumption level and leisure time are used. Based on quarterly time series data for the period of 1369-1390، the results show that in the long run، seignorage tax compared with consumption tax causes more reduction in consumption and economic welfare. Moreover، model simulation shows that seignorage tax leads to more volatility in variables and has more welfare changes.
    Keywords: consumption tax, seignorage tax, endogenous growth model, welfare effects of tax
  • Vaghef Behrouzi Mafrouzlu *, Alireza Soltani, Masoud Mirzaei Pages 193-233
    Considering the advantages of foreign investment، Iran the same as other countries made a lot of efforts to attract foreign investment. Despite these efforts، the great potentials، capacities and geostrategic location، Iran in comparison with others who have week and unsuitable potentials، did not obtain any significant result and the foreign investment attraction rate in Iran is much lower than its capabilities. Much effort and less result is the main challenge that the economic policy makers facing it and various studies has been done to diagnose this issue. On one hand، some studies concluded that Iran international political situation particularly the international sanctions imposed in recent years were the reasons that Iran efforts didn’t reach any significant results and opponents of the Iranian regime in different ways prevented the foreigners to invest in Iran. On the other hand، some believe that the local obstacles، restrictions and unnecessary official bureaucracy prevent Iran to attract foreign investments and if these obstacles remove، Iran foreign investment attraction will increase. The aforesaid studies have not considered the status of the foreign investment projects in Iran، the obstacles that they are facing with and the reasons that some of these projects not succeed. This study deals with the impressive factors on the foreign investment attraction and also the positive and negative effects of foreign investment on the host country. It studied more than 300 foreign investment projects and the obstacles that these projects faced were verified and analyzed.
    Keywords: Iran economy, Restriction, Foreign investment foreign direct investment