فهرست مطالب

روانشناسی تحلیلی شناختی - پیاپی 23 (تابستان 1394)

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 23 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا کمیجانی، داود معنوی پور صفحه 1
    مقدمه
    بیماری صرع، یکی از اختلالات جدی مغز و اعصاب به شمار می رود که تا به امروز درمان قطعی نداشته است. مزمن بودن این بیماری و وجود مسائل روحی-روانی همراه با آن، می تواند مشکلات عدیده ای را برای بیمار بوجود آورد. هدف از این مطالعه، تاثیر موسیقی ایرانی(سنتی) و کلاسیک(غربی)، بر کاهش حملات بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی بوده است.
    روش
    این پژوهش، با روش نمونه گیری در دسترس، بصورت نیمه تجربی، با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل، در مورد 15 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه مغز و اعصاب بیمارستان امام حسین تهران در سال1393 و1392 انجام شد. ابزار مورد استفاده، شرح حال دریافت شده از بیماران، قبل از اجرای پژوهش و پس از آن، با تمرکز بر تعداد حملات و مدت زمان حملات صرعی بود. از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس(آنکووا) و شاخص های توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    تاثیر موسیقی ایرانی(سنتی) بر کاهش مدت زمان حملات صرعی لوب گیجگاهی معنادار بود(05/ 0>p). موسیقی کلاسیک بر کاهش حملات صرعی لوب گیجگاهی، معنادار نبود(05/ 0
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که، مدت زمان حملات و تخلیه های صرعی شکل بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی، تحت تاثیر موسیقی سنتی ایرانی کاهش پیدا می کند. موسیقی کلاسیک، بر کاهش حملات صرعی بیماران مصروع لوب گیجگاهی موثر نیست(05/ 0
    کلیدواژگان: صرع، لوب گیجگاهی، موسیقی سنتی ایرانی، موسیقی کلاسیک
  • پروانه رش بر، مالک میرهاشمی صفحه 11
    هدف
    این پژوهش به منظور مقایسه انگیزه پیشرفت و مهارتهای ارتباطی فراگیران زبان انگلیسی دختر و پسر انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مطالعه علی – مقایسه ای بود. 200 فراگیر زبان انگلیسی (100 دختر و 100 پسر) از مرکز زبان جهاد دانشگاهی دانشگاه امیرکبیر به صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه های مهارت های ارتباطی جرابک (2004) و انگیزه پیشرفت هرمنس (1970) را تکمیل نمودند. برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمونManova استفاده شد.
    یافته ها
    نشان داد که بین میانگین نمره های انگیزه پیشرفت فراگیران زبان انگیسی دختر و پسر تفاوت معنادار وجود دارد و میانگین نمره های انگیزه پیشرفت پسران ازدختران بالاتر بود. ولی در میانگین نمره های مولفه های مهارتهای ارتباطی فراگیران تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، مهارت های ارتباطی، فراگیران زبان انگلیسی، یادگیری زبان انگلیسی
  • شینا زینعلی، رقیه پور تقی یوسفده، علی صیادی صفحه 25
    هدف
    هدف از انجام تحقیق بررسی رابطه بین استرس شغلی، فرسودگی شغلی و در گیری شغلی با رضایت شغلی در بین کارکنان بهزیستی استان گیلان می باشد.
    روش
    روش انجام تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بوده که جامعه آماری موردنظر کلیه ی کارکنان بهزیستی استان گیلان که در ادرات بهزیستی مختلف شهر ستان های این استان گیلان حضور دارند. که بر حسب نمونه گیری تصادفی منظم تعداد 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه استرس شغلی اسیپو(1987) پرسشنامه رضایت شغلی اسمیت و هیولین (1969) پرسشنامه درگیری شغلی کانونگو (1982) پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلچ و جکسون(2001) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج ضریب رگرسیون نشان می دهد که استرس شغلی و فرسودگی شغلی، رضایت شغلی راپیش بینی کند. بین متغیر استرس شغلی با رضایت شغلی رابطه وجود دارد. (01/ 0>P).بین متغیر بارکاری با رضایت شغلی رابطه وجود دارد (01/ 0>P).بین متغیر بی کفایتی با رضایت شغلی رابطه وجود دارد(01/ 0>P)..بین متغیر دوگانگی نقش با رضایت شغلی رابطه وجود دارد(01/ 0>P). بین متغیر محدوده نقش با رضایت شغلی رابطه وجود دارد(01/ 0>P). بین متغیر مسئولیت با رضایت شغلی رابطه وجود دارد(01/ 0>P).. بین محیط فیزیکی با رضایت شغلی رابطه وجود دارد.بین متغیر درگیری شغلی با رضایت شغلی رابطه وجود دارد(01/ 0>P). بین متغیر ماهیت کار با رضایت شغلی رابطه وجود دارد(01/ 0>P)..بین متغیر سرپرستی با رضایت شغلی رابطه وجود دارد.بین متغیر رابطه با همکار با رضایت شغلی رابطه وجود دارد(01/ 0>P).بین متغیر ارتقا با رضایت شغلی رابطه وجود دارد.بین متغیر حقوق و شرایط کار با رضایت شغلی رابطه وجود دارد.بین متغیر فرسودگی شغلی با رضایت شغلی رابطه وجود دارد(01/ 0>P). بین متغیر عدم موفقیت با رضایت شغلی رابطه وجود دارد.بین متغیر خستگی هیجانی با رضایت شغلی رابطه وجود دارد (01/ 0>P).بین متغیر مسخ شخصیت با رضایت شغلی رابطه وجود دارد (01/ 0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فصل چهارم باید گفت از آنجا که یکی از وظایف مهم مدیران در سازمان ها، شناسایی استعدادهای بالقوه کارکنان و فراهم نمودن زمینه های رشد و شکوفایی آنان است، این مسئله مدیران را ناگریز می سازد تا محیط درونی و بیرونی حاکم بر سازمان را به گونه ای شکل دهند تا اهداف مناسب برای ارضای نیاز کارکنان را انتخاب نموده و برای ایجاد رضایت شغلی در کارکنان گام بردارند. برای ایجاد انگیزش، لازم است که نیازها شناسایی و در جهت ارضای آنها تلاش شود. چالش اصلی یک سازمان ایجاد تعادل میان اهداف کلی و مشخص آن سازمان و ارزش های شخصی کارکنان است. بنابراین رضایت شغلی محصول مشارکت و نتیجه رابطه متقابل (تعامل) فرد با موقعیتی است که در آن قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، فرسودگی شغلی، در گیری شغلی، رضایت ش، غلی، ک، ارک، نان بهزیستی استان گیلان
  • نفیسه صریحی، غزل سادات پورنسایی، مهناز نیک اخلاق صفحه 35
    زمینه ی مسئله: اختلال های رفتاری، مشکلات فردی و اجتماعی فراوانی را به وجود می آورد. کودکان مبتلا به این اختلال ها، خانواده، آموزشگاه و اجتماع را با مسائل و دشواری های گوناگونی مواجه می کنند و آنها را نیز در برابر آشفتگی های روانی _ اجتماعی دوران نوجوانی و حتی بزرگسالی، آسیب پذیر می سازند.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تاثیر بازی درمانی بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان سنین پیش دبستانی است.
    روش
    بدین منظور 20 کودک سنین 4 تا 6 سال که دارای مشکلات رفتاری بودند، به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و در دو گروه 10 نفره ی آزمایش و کنترل جای داده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه ی 27 سوالی مشکلات رفتاری محقق ساخته بود. شرکت کنندگان به مدت 10 جلسه تحت بازی درمانی گروهی قرار گرفتند. داده ها به وسیله ی آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمرات مشکلات رفتاری در گروه آزمایش، کاهش معنی داری در مرحله پس آزمون، نسبت به گروه کنترل داشته است(p=0/0001). یافته های پژوهش حاکی از اثربخشی بازی درمانی گروهی بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان سنین پیش دبستانی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش مشکلات رفتاری کودکان پیش دبستانی باید به نقش بازی درمانی گروهی به عنوان یکی ازراهکارهای درمان اختلالات رفتاری در کودکان، بیشتر توجه شود.
    کلیدواژگان: بازی درمانی گروهی، مشکلات رفتاری، کودکان پیش دبستان
  • فرزانه سرابی، قدسی احقر صفحه 43
    هدف
    هدف از این پژوهش تعیین رابطه بین اهمال کاری با فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرتهران در سال 94-93 بود.
    روش
    در این پژوهش با بهره گیری از فرمول کوکران و با استفاده از شیوه نمونه گیری چند مرحله ای و به صورت تصادفی، تعداد210نفر از دانش آموزان دختر انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها ازپرسشنامه اهمال کاری سواری،(1390) وپرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو،(1997) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل رگرسیون) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دادکه هر سه خرده مقیاس اهمال کاری دربین دانش آموزان بر فرسودگی تحصیلی آنها تاثیر مثبت دارند(p<0/05).
    کلیدواژگان: اهمال کاری، فرسودگی تحصیلی
  • فرشته کمایی، مجتبی صداقتی فرد صفحه 49
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه کژکاری جنسی با دلزدگی زناشویی در زنان بود. روش پژوهش از نوع پژوهش همبستگی و جامعه آماری آن زنان متاهل شاغل در استان گیلان بود که به شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ای، تعداد 279 نفر برای نمونه و اجرای ابزار پژوهشی انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه عملکرد جنسی زنان (FSFI) روزن و همکاران (2000) و پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز(1996) ارزیابی شدند. نتایج با استفاده از شاخص آماری تحلیل همبستگی نشان داد که بین شاخصهای کژکاری جنسی و دلزدگی زناشویی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد(01/ 0>p). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که کژکاری جنسی پیش بینی کننده ی مناسبی برای دلزدگی زناشویی است (01/ 0>p). با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد می توان با آموزش مهارت های زندگی در جهت کاهش کژکاری جنسی، دلزدگی زناشویی را نیز کاهش داد.
    کلیدواژگان: کژکاری جنسی، دلزدگی زناشویی، زنان، تاهل
  • طاهر محبوبی، افسر عبدالله زاده، کمال محبوبی صفحه 57
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین ذهنیت فلسفی با تفکر انتقادی و باورهای غیرمنطقی در بین مدیران ابتدایی و متوسطه شهرستان بوکان می باشد. تحقیق حاضر از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع پیمایشی است و از آنجا که رابطه سه متغیر را بررسی می کند از نوع همبستگی نیز می باشد. جامعه آماری در پژوهش حاضر کلیه مدیران دوره ابتدایی و متوسطه (پسرانه و دخترانه) شهرستان بوکان در سال تحصیلی 92-91 که برابر 100 نفر (مدارس ابتدایی 45 نفر شامل 23 مرد و 22 زن) و مدیران مدارس متوسطه 55 نفر شامل 28 مردو 27زن) می باشد که به علت محدود بودن جامعه آماری کل جامعه به عنواننمونه انتخاب گردید. برای گردآوری اطلاعات از سه نوع پرسشنامه: ذهنیت فلسفی کمیلی (1381)، آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا (cctst) و پرسشنامه جونز برای باورهای غیرمنطقی استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی که شامل (میانگین، میانه، نما، و انحراف استاندارد و...) همچنین برای فرضیات تحقیق از آنالیز واریانس چند متغیر و ضریب همبستگی پیرسونR و رگرسیون تک متغیره استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره بطورکلی نشان داد که بین ذهنیت فلسفی با تفکرانتقادی و باورهای غیر منطقی در سطح 01/ 0 وبه تفکیک جنسیت هر دو در سطح 05/ 0 معنادار می باشد. همچنین بین مولفه های ذهنیت فلسفی (جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری) با تفکر انتقادی و باورهای غیرمنطقی در سطح (05/ 0 ≥P) و بین سایر موارد رابطه معناداری در سطح (01/ 0 ≥P) وجود دارد
    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، تفکر انتقادی، باورهای غیرمنطقی
|
  • The Effects Of Music On Reduction Of Epileptic Seizures In Patients With Temporal Lobes Epilepsy Page 1
    Introduction
    Epilepsy is one of the seriously neurological disorders that until today no definitive treatment. the disease chronic and comorbidity psychological problems with it, can created many problems for the patient. The aim of the this study, Investigate the effect iranian music (traditional) and classical music (western) has been on decrease seizures of patients with temporal lobe epilepsy.
    Method
    This research, by available sampling method, semi experimental, with pretest-posttest and control group, was about 15 patients referred to the neurology clinic of Imam Hossein hospital Tehran in 1393 and 1392 conducted. The tools of this research were, the patients history that received before and after music therapy sessions with focusing on the frequency and duration of seizures. of the Statistical tests covariance (ancova), and descriptive indices through software SPSS, was used for analysing data.
    Results
    The effect of iranian music (traditional) were significant on decreased the duration of temporal lobe seizures (P<0/05). Classical music on the reduction of temporal lobe seizures, was not significant (P>0/05). Concluded: The results showed that, duration and discharges epileptic seizures of patients with temporal lobe epilepsy reducing under effect traditional iranian music. Classical music, not effective on reduction epileptic seizures patients with temporal lobe epilepsy(P>0/05).
    Keywords: epilepsy, temporal lobe, traditional iranian music, classical music
  • Page 11
    Objective
    The aim of this study was to investigate the relationship between job stress, job burnout and job satisfaction among employees in the job is well Gilan province.
    Methods
    A descriptive and correlational research that target population well-being of all employees of the ancient city of Gilan province in various welfare agencies are Gilan province. Which is based on systematic random sample of 200 subjects were selected. The study of job stress questionnaire Osipow (1987) Inventory job satisfaction and Hyvlyn Smith (1969) Inventory Job Involvement Kanvngv (1982) Maslach Burnout Inventory and Jackson (2001) was used.
    Results
    The regression coefficient indicates that the job stress and burnout, job satisfaction is the subject prior forecast. Between job stress and job satisfaction are related. (P<0/01) Between workload and job satisfaction are related. (P<0/01).Between job satisfaction there insufficiency (P<0/01) between role ambiguity and job satisfaction there (P<0/01) The changing role of job satisfaction there (P<0/01). There is a relationship between responsibility and job satisfaction (P<0/01).Relationship between the physical environment and job satisfaction, job involvement and job satisfaction there. between variable (P<0/01). The changing nature of work and job satisfaction there (P<0/01). the changing administrative relationship with job satisfaction and job satisfaction there between variable cooperation (P<0/01). Between improve job satisfaction there. between variable wages and working conditions and job satisfaction are related burnout and job satisfaction there. between variable (P<0/01).Failure relationship between job satisfaction and job satisfaction there. between variables emotional exhaustion. (P<0/01).Between depersonalization of job satisfaction there (P<0/01).
    Conclusion
    The results of the fourth quarter should be said as one of the main tasks of managers in organizations, identify potential staff and provide for their growth and prosperity, it inevitably makes administrators to govern the internal and external environment For motivation, it is necessary to identify the needs and to satisfy them try. The challenge of creating a balance between general and specific objectives of the organization and the individual employees. Thus, job satisfaction and thus contribute to product interaction (interaction) with a situation in which the person is placed.
    Keywords: job stress, job burnout, job involvement, job satisfaction, employee well, being of the province of Gilan
  • Page 35
    Background
    Problem areas: behavioral disorders, creates many individual and social problems. Children with this disorder, family, school and community with various issues and challenges facing them in the face of turmoil, psychological and socio-teens and even adults, are vulnerable. The purpose of this study, the effectiveness of play therapy in preschool children's behavioral problems.
    Method
    20 children aged 4 to 6 years who have had behavioral problems, were selected randomly in the experimental and control groups of 10 people were. The instrument used in this study, a 27-item questionnaire was designed behavioral problems. Participants received 10 sessions of group play therapy. Data were analyzed using ANCOVA.
    Results
    Results showed that the mean scores of behavior problems in the experimental group decreased significantly at post-test than the control group (p=0/0001). The findings demonstrated the effectiveness of group play therapy on preschool children's behavioral problems.
    Conclusion
    According to the behavioral problems of preschool children should Azrahkarhay of group play therapy as a treatment for behavioral disorders in children, more attention.
    Keywords: group play therapy, behavior problems, children in preschool
  • Page 43
    The purpose of this study was to determine the Relationship between negligence with Students Academic burnout in secondary school level students in Tehran in the academic year 94-93. In this study, using the Cochran formula for sample selection and multistage sampling 210 female students Selected. The data collection questionnaire savari negligence, (1390), (1987) Brsv academic burnout questionnaire (1997) was used. To analyze the data, descriptive and inferential statistics (regression analysis) were used. The results showed that all three subscales neglect among students have a positive impact on their academic burnout (p<0/05).
    Keywords: negligence, exhaustion Education
  • Page 49
    This study examined the relationship between sexual dysfunction in women with marital dissatisfaction. Methods of correlation and statistical population of married women working in Gilan province that random cluster sampling method, the number of 279 persons were selected for the sample and run the tool using a sexual function questionnaire (FSFI) Rosen (2000) and marital dissatisfaction questionnaire Pines (1996) were evaluated. The results of statistical indicators of correlation analysis showed that the indices of sexual dysfunction and marital dissatisfaction there is a significant positive correlation (01/0> p). Multiple regression analysis showed that sexual dysfunction predictors for marital boredom (01/0> p). According to the results seem to be teaching life skills to reduce sexual dysfunction, marital dissatisfaction is also reduced.
    Keywords: Sexual dysfunction, marital dissatisfaction, women, marriage
  • Page 57
    The goal of this research is to analyze the relation of philosophical mind with critical thinking and irrational beliefs among elementary and secondary schools’ managers in Boukan. Statistical population in this research is all managers of elementary and secondary period (schools for boys and girls) in Boukan Township in academic year 2012-2013 that is equal to 100 ones (elementary schools contain 45 ones that 23 are men and 22 are women and secondary schools contain 55 ones that 28 are men and 27 are women) that due to statistical population limitation whole of population selected as sample. For collecting data three types of questionnaire was used for irrational beliefs: philosophical mind of Komeili (2002), California Critical Thinking Test (cctst) and Jones questionnaire. Results of multi variable variance analysis generally showed that there is relation between philosophical mind and critical thinking with irrational beliefs in 0.01 level and by each gender separation both are significant in 0.05 level. Also there is significant relationship between philosophical mind components (comprehensiveness, meditation, flexibility) with critical thinking and irrational beliefs in (p≥ 0.05) and there is significant relation between other cases in (p≥ 0.01).
    Keywords: philosophical mind, critical thinking, irrational beliefs