فهرست مطالب

نشریه صنایع الکترونیک
سال ششم شماره 3 (پیاپی 22، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد مرادی، پژمان رضایی، علی شهزادی صفحه 13
    سیستم های تقسیم چندگانه فرکانس متعامد به خاطر مقاومت در برابر خطاهای ناشی از چند مسیرگی محیط انتشار و کاهش دادن خطاهای بین سمبلی، راه حل مناسبی برای انتقال داده با نرخ بالا در اکثر سیستم های مخابراتی امروزی می باشند. در این سیستم ها برای رسیدن به بالاترین بهره وری طیفی و استفاده بهینه از پهنای باند در دسترس، لازم است از روش های کور جهت تخمین آفست زمانی و فرکانسی استفاده نماییم، بر همین اساس در این مقاله یک الگوریتم همزمان سازی کور سمبل برای سیستم های OFDM پیشنهاد شده است و یک تابع زمانی جدید براساس تکرار پیشوند دوره ای (CP) نیز ارائه شده است؛ به طوری که ماکزیمم این تابع، صرف نظر از شرایط کانال لزوما آفست زمانی را تصحیح می کند. این تابع در کانال های AWGN دارای یک تخمین غیر بایاس از آفست زمانی است، همچنین با توجه به نتایج شبیه سازی ها در 1000 بار تکرار نشان داده می شود که الگوریتم پیشنهادی نسبت به الگوریتم های موجود براساس پیشوند دوره ای به ویژه در کانال های دارای محوشدگی فرکانس گزین بسیار قوی تر و کارآمدتر است.
    کلیدواژگان: همزمان سازی سمبل، AWGN، کانال چندمسیره فرکانس گزین، تقسیم چندگانه فرکانسی متعامد (OFDM)، پیشوند دوره ای
  • فرهاد فانی صابری صفحه 19
    در این مقاله کنترل وضعیت ماهواره سنجش از دور نمونه با ماموریت تصویربرداری مطرح می شود. ماهواره نمونه در مدار بیضوی شکل ارتفاع پایین قرار گرفته و دارای دو پنل بازشونده در دو وجه خود است. همچنین برای رسیدن سطوح خود به تعادل دمایی حول محور عمودی بدنی با نرخ ثابتی می چرخد. مشخصات مداری و فیزیکی ماهواره باعث اعمال اغتشاش آیرودینامیکی بزرگ و متغیری به ماهواره می شود. برای این منظور الگوریتم کنترل وضعیتی بر اساس کنترل تطبیقی نظارتی طراحی می شود تا در حضور عدم قطعیت های پارامتری، دینامیک های غیرخطی، اغتشاش متغیر و توان محدود قادر به کنترل همزمان وضعیت و نرخ چرخش ماهواره در مود کنترل نرخ چرخش و نشانه روی به سمت زمین و تصویربرداری باشد.در ساختار کنترل تطبیقی نظارتی یک ناظر سطح بالا که بر مبنای منطق فازی عمل می کند، با توجه به مشخصه های کنترل کننده های سطح پایین سهم اشتراک هر یک از آن ها را تعیین می کند. کنترل کننده های سطح پایین شامل کنترل کننده بر مبنای دینامیک معکوس و کنترل کننده تطبیقی است. با به کارگیری این راهکار می توان از مزایای کنترل کننده های سطح پایین بهره مند شد. با توجه به اینکه سینماتیک ماهواره مستقل از ترم کنترل است، ساختار کنترل کننده معرفی شده از دو حلقه تشکیل شده است. در حلقه ی داخلی سرعت بر اساس قوانین کنترل تطبیقی نظارتی کنترل شده و در حلقه ی خارجی با استفاده از دنبال کننده مدل وضعیت، وضعیت مطلوب ماهواره کنترل می شود. ارزیابی عملکرد کنترل کننده طراحی شده در حضور سیستم نظارتی و بدون حضور سیستم نظارتی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اغتشاش متغیر با زمان، کنترل کننده تطبیقی نظارتی، منطق فازی، کنترل هم زمان وضعیت و نرخ چرخش ماهواره، عدم قطعیت
  • غلامرضا اکبری زاده، مریم فدایی صفحه 35
    در این مقاله، یک الگوریتم سه مرحله ای جدید برای بخش بندی تصاویر ماهواره ای SAR ارایه شده است. درمرحله ی اول از بخش بندی، تصویر ورودی ماهواره ای SAR با استفاده از CLA پردازش شده و اختلاف سطح خاکستری بین پیکسل ها در هر ناحیه از تصویر SAR کاهش یافته و یک تصویر بخش بندی شده ساده، تولید می گردد که به عنوان یک تصویر ورودی به مرحله ی دوم از الگوریتم داده می شود. در مرحله دوم که تکمیل کننده ی فرآیند بخش بندی است، یک آستانه به عنوان فواصل سطوح خاکستری بین پیکسل های هرناحیه انتخاب می شود. اگر فاصله سطوح خاکستری بین دو پیکسل مجاور کوچکتراز باشد، این دو پیکسل متعلق به همان ناحیه خواهند شد و برچسب مشابه خواهند گرفت. بعد از برچسب زدن نواحی، میانگین سطوح خاکستری پیکسل های برچسب زده شده یکسان به عنوان سطح خاکستری نماینده ی هرناحیه در نظر گرفته می شود.آستانه گیری آخرین مرحله از فرآیند بخش بندی درتشخیص نواحی در الگوریتم پیشنهادی می باشد. در این مرحله نواحی شبیه به هم، برچسب یکسان می گیرند. الگوریتم پیشنهادی بر روی دو دسته از تصاویرSAR یکی مبتنی بر تصاویر شبیه سازی شده و دیگری بر روی تصاویرحقیقی SAR آزمایش شده است. نتایج آزمایشات نشان دهنده ی خطای کمتر و دقت بیشتر به منظور بخش بندی تصاویر SAR در مقایسه با سایر روش های بخش بندی این تصاویر است.
    کلیدواژگان: بخش بندی، تصاویر سنجش از دور، استخراج ویژگی، آستانه گیری وفقی، اتوماتای یادگیر سلولی
  • فرشته پورآهنگریان، محمدحسن قاسمیان یزدی صفحه 45
    امروزه، با افزایش دقت مکانی تصاویر سنجش از راه دور، امکان بکارگیری اطلاعات مکانی در فرآیند طبقه بندی وجود دارد. این امر منجر به افزایش دقت طبقه بندی تصاویر چندطیفی می گردد. یکی از روش های گنجاندن اطلاعات مکانی در طبقه بندی، بخش بندی بدون نظارت تصویر است که می تواند از طریق خوشه بندی بیشینه سازی انتظار (EM) و تخصیص برچسب به اجزای متصل انجام شود. اما EM همواره در معرض خطر قرار گرفتن در بهینه محلی قرار دارد. بنابراین در این مقاله، روش جدیدی به منظور بهبود روش خوشه بندی EM مطرح شده است که علاوه بر حل مشکل مذکور، دارای کارایی بهتری در طبقه بندی تصاویر چندطیفی می باشد. در این مقاله، پس از اعمال کاهش بعد LPP و کاهش باندهای طیفی، نتایج طبقه بند مبتنی بر پیکسل و نقشه بخش بندی بدست آمده از روش ارائه شده، با استفاده از آرای اکثریت ترکیب می شوند تا طبقه بند مکانی-طیفی شکل بگیرد. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که طبقه بند مکانی-طیفی ارائه شده منجر به بهبود قابل ملاحظه ای در دقت و اعتبار طبقه بندی تصاویر چندطیفی F210، نسبت به طبقه بند مبتنی بر پیکسل شده است بطوریکه می تواند این تصاویر را با دقت %68 /88 و اعتبار %8 /80 طبقه بندی نماید.
    کلیدواژگان: طبقه بند مبتنی بر پیکسل، LPP، روش خوشه بندی EM، بخش بندی، طبقه بندی مکانی، طیفی
  • عاطفه اسدی، مسعود هنریار صفحه 55
    تخمین ژست چهره یک فرایند بسیار مهم از شناسایی چهره است. مطالعه برای یافتن یک روش تمام خودکار و توانمند که قابل پاسخ برای ژستهای گوناگون در تمام جهات باشد یک چالش واحد را برای تکنیک های موجود در سیستم های بینایی ماشین به وجود آورده است. همچنین در مقایسه با شناسایی و آشکارسازی چهره که کانون مقدماتی تحقیقات بینایی مربوط به چهره است، تخمین زاویه چهره به عنوان یک مرحله ی میان پردازشی بسیار مهم به حساب می آید. در این مقاله یک روش جدید ارائه شده است که در آن ابتدا ناحیه ی بیضی گون چهره از داده ی سه بعدی سر استخراج شده و سپس بردارهای ویژگی که به شدت به درک انسان از ژست سر تاثیر می گذارد، به عنوان سرنخ هایی کاملا برجسته و نمایان از چهره در خصوص جهت گیری سر استخراج می شوند. در نهایت بردارهای استخراج شده به عنوان ورودی به طبقه بند SVM در جهت قیاس و تمایز ویژگی ها آموزش داده می شوند. این الگوریتم بر روی پایگاه داده یFrave3D آزمایش شده و کسب نتیجه ی تجربی بیشینه 98.96 درصد تخمین صحیح بیانگر دقت الگوریتم پیشنهادی می باشد.
    کلیدواژگان: استخراج ویژگی، تخمین ژست سر، ماشین های بردار پشتیبان، _ تصاویر عمق
  • رضوان یعقوبی، حسن ختن لو صفحه 67
    امروزه با پیشرفت روز افزون اینترنت و گسترش مقالات برخط دستبردهای علمی راحت تر شده است. سرقت ادبی استفاده دوباره یا کپی کردن متنی بدون ارجاع به نویسنده ی اصلی است. سرقت علمی یا تقلب در مدارس و دانشگاه ها می تواند به عنوان یک فاکتور محرک برای معلمان، دانش آموزان، دانشجویان و اساتید به حساب آید. اگر سرقت علمی و ادبی به درستی شناسایی نشود، متقلبان و سارقان می توانند به نتایجی برسند که مستحق آن نیستند. در این مقاله روشی جهت شناسایی سرقت ادبی بر مبنای برچسب گذاری نقش معنایی و الگوریتم ژنتیک ارائه می شود. روش پیشنهادی بر روی متون انگلیسی عمل پردازش را انجام می دهد. نتایج آزمایش بر روی مجموعه داده های PAN-PC-09 نشان می دهد که روش پیشنهادی، مقدار پارامترهای ارزیابی مانندRecall، Precision و F-measureرا نسبت به روش های قبلی ارائه شده در زمینه شناسایی سرقت ادبی بهبود می دهد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، برچسب گذاری نقش معنایی، محاسبه ی شباهت، سرقت معنایی، سرقت ادبی
  • مهرناز اسفندیاری، رضا اسدی، پیام حیدری، علیرضا شمسی صفحه 81
|
  • Seyed Mostafa Mousavi, Seyed Abdullah Mirtaheri Page 5
    A novel technique for acquiring high aperture efficiency in dual reflectarray antennas (DRA) is presented. This technique is performed by using a shaped beam sub-reflectarray which gives optimum illumination on the main reflectarray aperture. Applying this technique resolves the inherent deficiency of reflectarrays; which is the impossibility of controlling elements amplitude. In this regard, it has been shown that using this feature, the aperture efficiency of a classic dual reflectarray antenna can be enhanced significantly by optimally shaping the sub-reflectarray radiation pattern. Theoretical analysis demonstrates an improvement of about 12 % in antenna aperture efficiency comparing with a conventional dual reflectarray antenna.
    Keywords: aperture efficiency, shaped beam antenna, Reflectarray antenna, dual reflector antenna
  • Sajad Moradi, Pejman Rezaei, Ali, Shahzadi Page 13
    The orthogonal frequency division multiplexing systems are efficient method for data transfer with high rate in most of the communication systems of today due to resistance against the errors arising from multipath of dispersion environment and decreasing the inter symbol errors. In these systems, it is necessary to use the blind methods to estimate the time and frequency offset for achieving the highest spectral productivity and the optimal use of bandwidth., Therefore, in this paper a blind symbol synchronization algorithm for OFDM systems is proposed and a new function timing based on the iteration cyclic prefix (CP) is provided; So that the maximum of the function, irrespective of channel conditions necessary to correct the offset time. This function in AWGN channels have a unbiased estimate of the time offset, According to the simulation results are also shown in a 1000 iterations, The proposed algorithm over existing algorithms based on cyclic prefix especially in frequency selective fading channels much stronger and more effective.
    Keywords: AWGN, symbol synchronization, Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), frequency selective fading channels, cyclic prefix
  • Farhad Fani Saberi Page 19
    The purpose of this paper is design of a three axis attitude control algorithm for sample remote sensing satellite. According to the orbital and physical characteristics of sample satellite, three attitude control algorithms are designed. These algorithms can simultaneously control the satellite’s attitude and its rotational rate in the presence of parametric uncertainties, unknown and nonlinear dynamics and variable disturbances. The proposed structure provides the possibility of designing reduced order control system and increases stability and robustness of system against the uncertainties. The first algorithm is inverse dynamic based control which is nonlinear and static control method. Second algorithm is designed based on adaptive control principal. This way has the capability to control satellite in the presence of uncertainties. In this method, when the value of angular velocity is large, the magnitude of control effort is high. This property results in increased power consumption and actuator saturation. On the other hand, the adaptive control algorithm in some conditions becomes unstable. So using this method is only suitable for pointing and imaging mode.Thus,in the structure of supervisory adaptive control, a high level supervisor which works based on fuzzy logic determines the contribution of low level controllers according to the characteristics of them. In this control algorithm, accuracy is higher than the tow algorithms that were introduced above, while controlling torque will be less. This approach avoid the saturation of actuators while have the advantages of other two algorithms are presented as well.
    Keywords: Synchronous satellite attitude, rate control, Supervisory adaptive controller, Fuzzy logic, Uncertainty., Disturbance
  • Page 35
    In this paper, a new algorithm based on three steps has been proposed for segmentation of SAR images. In the first segmentation step, the input SAR satellite image is proposed using CLA and the difference between the gray levels of pixels in each region of SAR image is reduced and a basic segmented image is produced which is used as an input image to the second step of the algorithm. In the second step which is an expletive segmentation step, a threshold is selected as a gray level distance between the pixels of each region. If the gray level distance between two adjacent pixels is smaller than, then these two pixels are related to same region and will take the same label. After labeling the regions, the average of the same labeled pixels of gray level is considered as gray level indicator of each region. Theresholding is the last stage of the proposed algorithm in segmentation process for identification of regions. In this step, all of the same regions, take the similar label. The proposed algorithm is evaluated on two types of SAR images: the simulated SAR images and the real SAR images. The results show that the proposed method has less error rate and higher accuracy in comparison with other methods for segmentation of SAR images.
    Keywords: Cellular Learning Automata., Remote Sensing Images, Feature Extraction, Segmentation, Adaptive Thresholding
  • Page 45
    By increasing spatial resolution of remote sensing images, it is possible to apply spatial information in the classification. This leads to improve the accuracy of multi-spectral images classification. One of the methods for incorporation spatial information is un-supervised segmentation which can be implemented through Expectation Maximization(EM) clustering and connected-component labeling. But this clustering method which always is trapped in local optimum. Therefore, a new algorithm is proposed that can solve the mentioned problem and has better performance in multi-spectral images classification. In order to form a spatial-spectral classifier, first a pixel-wised classifier is applied. Then, after using the LPP approach for dimension reduction, the results of pixel -wised classifier and segmentation map, obtained from proposed method, are combined via majority voting. The results of simulation indicate that the presented spectral-spatial classifier leads to so considerable improvement that the accuracy and validity of classification have reached to 88.68% and 80.8%, respectively.
    Keywords: EM Clustering, Segmentation, LPP., Pixel, Wised Classifier, Spatial, Spectral Classification
  • Page 55
    Head pose estimation is the main step of the face recognition process. Finding a method which can be fully automated and capable of responding to different poses in all aspects, has created a challenge for this topic. Compared to face detection and recognition, which have been the primary focus of face-related vision research, the head pose estimation is an inter processing step during the implementation of programs in machine vision systems. In this paper, a new algorithm is presented which first the face region is extracted from 3D head image and then the feature vectors that strongly influence the human perception of head pose and these are extremely salient cues regarding the orientation of the head are extracted. Finally, the extracted vectors are trained as input to the classifiers for comparing and differentiating features. In this paper, the Support vector Machines (SVM), the Radial Basis Function neural network classifier (RBF) and the K-nearest neighbor (KNN) methods were used to train feature vectors and data classification.The algorithm was tested on Frav3D and Gavab databases. Finally the experimental results of 98.48 percent of correct estimates which obtained from KNN method, indicate considerable enhancement compared to previous methods.
    Keywords: Featutre Extraction, Depth Image, Classification., Head Pose Estimation
  • Rezvan Yaghobi Page 67
    In recent years, Plagiarism has been easier through increasing development of internet and online papers. Plagiarism is to reuse or copy a text without referencing to the original author. Plagiarism or fraud in schools and universities will be a stimulating factor for researchers. If plagiarism was not identified correctly, cheaters and Plagiarists could get results that are not deserved.This paper presents a method based on the semantic role labeling (SRL) and Genetic Algorithm (GA). The Proposed method works on English texts. Results of the experiments on PAN-PC-9 corpus demonstrate that the proposed method improves values of evaluation parameters such as recall, precision and F-measure, comparing with previous approaches in plagiarism detection.
    Keywords: Semantic Plagiarism, Similarity calculation, Semantic Role Labeling, Genetic Algorithm, Plagiarism