فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال سوم شماره 2 (تابستان 1394)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال سوم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد افشار *، ربابه معماریان، عیسی محمدی، محبوبه کفایی صفحه 8
    مقدمه و هدف
    دیابت قندی یکی از بیماری های شایع و خطرناک است که مطالعات زیادی جهت ارتقای کنترل آن انجام ولی با توجه به ناکافی بودن روش های معمول جهت ارتقای کنترل دیابت، این مطالعه کیفی به منظور بهینه سازی آموزش نوجوانان جهت ارتقای کنترل دیابت آنها انجام گردید.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر یک تحقیق عملکردی مشارکتی بود که در آن 10 نفر از پرسنل مرکز دیابت و 74 نفر از نوجوانان دیابتی و خانواده های آنان شرکت داشتند که با 7 نفر از پرسنل و 14 نفر از نوجوانان وخانواده آنان مصاحبه های عمیق 65 الی 120 دقیقه ای انجام تا مشکلات شناسایی شوند، پس از شناسایی مشکلات توسط مشارکت کنندگان، جلسات بحث های گروهی جهت طراحی برنامه برگزار شد و با تشکیل جلسات هدایت کننده تصمیمات اجرایی برای برنامه های آموزشی که توسط مشارکت کنندگان در اولویت قرار گرفته بودند انجام شد، پس از اجرای برنامه های تغییر مجددا 21 مصاحبه با مشارکت کنندگان اجرا و مقایسه قبل و بعد از برنامه های تغییر انجام وارزشیابی شدند، علاوه بر این در بخش کمی میزان قند خون و HbA1c اندازه گیری شدند که با آزمون آماری تی زوجی واطلاعات کیفی بامقایسه مداوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    با بهینه سازی آموزشی، تزریق ناصحیح انسولین به تزریق صحیح، عدم شناخت نسبت به رژیم غذایی به شناخت نسبت به رژیم غذایی، مراجعه ضعیف به مرکز برای دریافت مشاوره به مراجعه مرتب برای دریافت مشاوره، بی توجهی نسبت به کنترل قند خون و HbA1c به کنترل مرتب قند خون و HbA1c تغییر یافت؛ علاوه بر تغییرات کیفی تغییرات کمی اندازه گیری قند خون ناشتا از 65/69 ± 189 به 42/59 ± 08/141 (HbA1C (PV=0/002 از 35/1 ± 45/8 به89/ ± 98/6 (PV=0/0001) مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    با بهینه سازی آموزشی، باتوجه به نتایج بدست آمده ناشی از تغییرات نشانگر ان است که کنترل دیابت در نوجوانان ارتقاء یافته است.
    کلیدواژگان: دیابت، آموزش، ارتقای کنترل، تحقیق عملکردی مشارکتی
  • جمال عاشوری * صفحه 19
    مقدمه و هدف
    اضطراب فراگیر و افسردگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بسیار شایع است. دیابت نوع دو یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که محدودیت های زیادی ایجاد می کند. از این رو برای کاهش اضطراب و افسردگی می توان از روش فراشناخت درمانی استفاده کرد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فراشناخت درمانی بر اضطراب فراگیر و افسردگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر قرچک انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش همه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر قرچک در سال 1394 بودند. از میان آنان 30 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه (هر گروه 15 نفر) شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای با روش فراشناخت درمانی آموزش دید و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. گروه ها پرسشنامه اضطراب فراگیر (GAQ) و پرسشنامه افسردگی (DQ) را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 به روش کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میان گروه فراشناخت درمانی و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر روش فراشناخت درمانی باعث کاهش معنادار اضطراب فراگیر و افسردگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شد (01/0P<).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد روش فراشناخت درمانی توانست اضطراب فراگیر و افسردگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو را کاهش دهد. بنابراین مشاوران، روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از روش فراشناخت درمانی برای کاهش اضطراب فراگیر و افسردگی این بیماران استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درمان، فراشناخت درمانی، اضطراب فراگیر، افسردگی، دیابت نوع دو
  • شیدا رفیع زاده قره تپه، بهشته طبرسی، سعید حسن جانی، مرجان رضوی، مریم امجدی، حمید حجتی * صفحه 30
    مقدمه و هدف
    دیابت، یکی از شایع ترین بیماری های مزمن متابولیک است و سواد سلامت فراتر از توانایی خواندن و نوشتن (سواد عمومی) افراد می باشد و منعکس کننده مراقبت های بهداشتی بیمار است. خودکارآمدی باوری است که فرد درمورد توانایی های خود برای اجرای رفتارها و نتایج رفتاری خود دارد. هدف این مطالعه تعیین رابطه سطح سواد سلامت با خودکارآمدی در بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان گرگان بوده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی – همبستگی 100 نفر به صورت تصادفی ساده از میان افراد مبتلا به دیابت در سال 1393 انتخاب شدند. یافته ها از طریق پرسشنامه دموگرافیک، سواد سلامت و خودکارآمدی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش براساس آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون رگرسیون خطی، رگرسیون چندگانه و آزمون آنالیزواریانس) انجام گرفت.
    یافته ها
    میزان سواد سلامت9/21 +7/86 به میزان مرزی و خودکارآمدی 13/6 + 7/18 به میزان متوسط بود. بین سواد سلامت با تحصیلات(P=0/01)، شغل (P=0/02) و دسترسی به منابع اطلاعاتی(P=0/01) ارتباط معنی داری مشاهده شد و همچنین سطح خودکارآمدی با تحصیلات (P=0/01)، شغل (P=0/001) و دسترسی به منابع اطلاعاتی(P=0/04) ارتباط معنی داری داشت. به طوری که سواد سلامت با خودکارآمدی ارتباط معنی داری داشت((P<0/01،r =0/72و با افزایش سواد سلامت خودکارامدی بیشتر گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    سواد سلامت در مبتلایان به دیابت و خودکارآمدی آنها، نقش مهمی در پیش بینی سلامت این بیماران دارد. اهمیت و ضرورت توجه به سواد سلامت و خودکارآمدی در مداخلات آموزشی که برای ارتقای خودمراقبتی در بیماران دیابتی انجام می شود به خوبی ثابت کرده که تو جه به سطح سواد سلامت و خودکارآمدی در بیماران به عنوان عامل تاثیرگذار و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، خودکارآمدی، دیابت
  • حسین شهدادی، میترا دیندار، رضا محمدپورهدکی *، سمانه صادق، نصرت الله مسینایی نژاد صفحه 43
    مقدمه و هدف
    معنویت به عنوان یک بعد انسانی و نقشی که در بهبودی افراد دارد، به طور روز افزونی مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سلامت معنوی با کنترل قند خون در بیماران دیابت نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی _ همبستگی، 50 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بستری در بیمارستان موسی بن جعفر (ع) قوچان با روش نمونه گیری مستمر و آسان در سال 1393 شرکت کردند. اطلاعات به وسیله ابزار سلامت معنوی الیسون و لوین جمع آوری و نمونه خون وریدی برای اندازه گیری قندخون ناشتا از بیماران گرفته شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSSویرایش 18 و آمار توصیفی، آزمون های t-test و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات متغیر سلامت معنوی بیماران مورد مطالعه(m= 169.160) می باشد که این میانگین، نیز نشانگر میزان معنویت بالا در افراد بیمار است. نتایج تحلیل های آمار استنباطی و همبستگی گیری های بدست آمده نشان می دهد، بین سلامت معنوی با دیابت نوع 2 رابطه و همبستگی معناداری وجود ندارد.
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه نمرات سلامت معنوی در بیماران با قند خون کنترل شده و کنترل نشده تفاوت معناداری نداشت. پیشنهاد می شود، پرستاران در مراقبت از بیماران مبتلا به دیابت، عوامل فرهنگی، معنوی و مذهبی که ممکن است بر کنترل قند خون تاثیرگذار باشد را مورد ارزیابی قرار دهند. پیشنهاد می شود مطالعات مورد شاهد با حجم نمونه بیشتر همراه با بررسی دیگر عوامل موثر بر کنترل قند خون مانند سطح تحصیلات بالا و سن پایین تر انجام شود.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، کنترل قند خون، دیابت نوع دو
  • احمد سوری *، جمال عاشوری صفحه 53
    مقدمه و هدف
    کیفیت زندگی بیماران دیابت نوع دو تحت تاثیر متغیرهای زیادی است که از مهم ترین آن ها می توان به حمایت اجتماعی ادراک شده، سخت رویی روانشناختی و الگوهای ارتباطی خانواده اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده، سخت رویی روانشناختی و الگوهای ارتباطی خانواده با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر ورامین در سال 1394 بودند. در مجموع 190 بیمار با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنان پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده (PSS)، سخت رویی روانشناختی (PH)، الگوهای ارتباطی خانواده (FCP) و کیفیت زندگی (QL) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که حمایت اجتماعی ادراک شده، سخت رویی روانشناختی و الگوی ارتباطی گفت و شنود با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو رابطه مثبت و معنادار و الگوی ارتباطی همنوایی با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو رابطه منفی و معنادار داشت. در یک مدل پیش بین حمایت اجتماعی ادراک شده، الگوی ارتباطی گفت و شنود، سخت رویی روانشناختی و الگوی ارتباطی همنوایی توانستند 7/54 درصد از تغییرات کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو را پیش بینی کنند (01/0P≤).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود درمانگران، مشاوران و روانشناسان بالینی به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه های مناسبی برای بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو طراحی کنند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، سخت رویی روانشناختی، الگوهای ارتباطی خانواده، کیفیت زندگی، دیابت نوع دو _
  • حیدر علی عابدی، افسانه رضایی، نصرالله علی محمدی *، آرش قدوسی، احمد مقرون صفحه 66
    مقدمه و هدف
    بیماری دیابت از جمله بیماری هایی است که سهم عمده درمان و کنترل آن به عهده بیماران است. لذا ارزیابی میزان پیروی در بیماران دیابتی حائز اهمیت می باشد. تعیین عوامل موثر در پیروی بیماران دیابتی از رژیم درمانی، قدم اول در طراحی مداخلات درمانی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین رابطه برخی عوامل فردی و اجتماعی با پیروی از رژیم درمانی در بیماران دیابتیک تیپ دو مراجعه کننده به مرکز دیابت تامین اجتماعی اصفهان انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت کمی و از نوع همبستگی انجام گردید. تعداد 106 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز دیابت تامین اجتماعی اصفهان که دیابت آنها اثبات شده، سن بالای 40 سال داشته و بدون نقص عضو ناشی از دیابت بوده و به طور مداوم تحت مشاوره تغذیه ای قرار داشته اند، به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته، جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS با روش های آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد همبستگی مثبت و معناداری بین پیروی از رژیم درمانی با سطح تحصیلات، میزان مراجعه به مرکز درمانی، نگرش و عقاید، میزان آگاهی، عوامل اجتماعی و حمایت خانوادگی بیماران دیابتیک تیپ دو وجود دارد. در حالی که بین پیروی از رژیم درمانی با درآمد و مدت زمان تشخیص بیماری همبستگی منفی و معناداری مشاهده شد. همچنین بین پیروی از رژیم درمانی با سن، وضعیت تاهل، وضعیت مسکن، سابقه مصرف گیاهان دارویی و مدت زمان صرف شده برای رسیدن از خانه به مرکز درمانی همبستگی معناداری وجود نداشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    برخی از عوامل فردی و اجتماعی می توانند در میزان پیروی از رژیم درمانی تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، رژیم درمانی، پیروی از رژیم درمانی
  • علی میری، فهیمه خوشابی *، سعیده فاتحی، محمدرضا شادان، رضوانه میرشکاری، یونس نجفی درمیان صفحه 82
    مقدمه و هدف
    بیماری دیابت یکی از اختلالات متابولیسمی شایع غیر واگیر دار است که پیروی از یک رژیم غذایی مناسب می تواند تا حدود 80 درصد در کنترل قندخون بیماران دیابتی، نقش مهمی داشته باشد بر این اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیرات آموزش تغذیه بر پیشگیری از بیماری دیابت انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر با حستجو به صورت مروری در پایگاه های اطلاعاتی آنلاین، Science Direct Scopus، Google Scholar، Pub Med، Bio Med، EMBASE، Magiran، SID،Iran Medexدر طی مه 1995 تا ژانویه2014انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اثر بخشی آموزش تغذیه به بیماران دیابتی بر اساس الگوها و مدل های مختلفی بیان شده است از جمله مدل اعتقاد بهداشتی، مدلBasnff، مدل باور بهداشتی و بیماری دیابت طبق مطالعات مختلف با عوامل مختلفی همچون سابقه خانوادگی، عوامل محیطی، سیستم ایمنی معیوب، تغذیه و بالا بودن وزن، نداشتن فعالیت بدنی، بالارفتن سن، فشار خون بالا، کلسترول بد، تری گلیسرید بالا، گسترش شهر نشینی و تغییر نوع زندگی در ارتباط است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها برخی از مواد خوراکی نقش مهمی پیشگیری از شیوع دیابت نوع دو دارند. پیشگیری از بیماری دیابت به معنی کنترل و به تاخیر انداختن ابتلا به این بیماری است. از طرفی ایجاد تعادل در رژیم غذایی می تواند علاوه بر پیشگیری از دیابت در درمان آن نیز موثر باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، پیشگیری، آموزش تغذیه
|
  • M. Afshar *, R. Memarian, E. Mohammadi, M. Kefaei Page 8
    Introduction
    Diabetes mellitus is one of the most common and critical diseases, worldwide. Various studies have been conducted to improve diabetes management. However, given the inadequacy of common methods for improving diabetes control, this qualitative study was performed to determine the effects of training optimization in adolescents for promoting diabetes control.
    Materials And Methods
    In this cooperative, action study, 10 personnel from the diabetes clinic and 74 adolescents with diabetes mellitus and their families were enrolled. Overall, in-depth interviews (65-120 min) were conducted with seven personnel and 14 adolescents (and their families) in order to determine the prevalent problems. After identifying the problems, discussion meetings were held to design programs and decisions regarding educational programs, prioritized by the participants, were implemented in guided meetings. After the implementation of the program, 21 interviews were conducted and the differences before and after program implementation were evaluated. Furthermore, blood glucose and HbA1c levels were measured by paired t-test and qualitative analysis.
    Results
    By optimizing the training program, incorrect insulin injection, lack of knowledge about dietary habits, infrequent referral to hospital and lack of attention to blood sugar and HbA1c were corrected. Furthermore, changes in fasting blood glucose were measured in this study. In addition to qualitative changes, fasting glucose and HbA1C levels changed from 189±65.69 to 141.08±59.42 (P=0.002) and from 8.45±1.35 to 6.98±0.89 (P=0.0001), respectively.
    Conclusion
    According to the obtained findings, training program optimization resulted in improvements in diabetes management in adolescents.
    Keywords: Diabetes, Control promotion, Cooperative action study, Education
  • J. Ashoori Page 19
    Introduction
    Generalized anxiety disorder (GAD) and depression are common among patients with type II diabetes. Type II diabetes is one of the most common chronic conditions, causing various limitations for the patients. Therefore, meta-cognitive therapy can be applied to reduce GAD and depression among these patients. This study aimed to investigate the effects of meta-cognitive therapy on reducing GAD and depression among patients with type II diabetes, referring to healthcare centers of Qarchak, Iran.
    Methodology
    In this quasi-experimental study, a pre-test, post-test, control-group design was applied. The study population consisted of patients with type II diabetes, referring to healthcare centers of Qarchak in 2015. Overall, 30 patients were selected via simple random sampling and were assigned to experimental and control groups (n=15 per group). The experimental group received 10 sessions of training via meta-cognitive therapy, while the control group did not receive any treatments. The groups completed the Generalized Anxiety Questionnaire (GAQ) and Depression Questionnaire (DQ) for pre-test and post-test assessments. For data analysis, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was performed, using SPSS version 19.
    Results
    The findings showed a significant difference between the experimental and control groups. In other words, meta-cognitive therapy led to a significant decline in GAD and depression among patients with type II diabetes (P<0.01).
    Conclusion
    The results of this study showed that meta-cognitive therapy could reduce GAD and depression among patients with type II diabetes. Therefore, counselors, clinical psychologists and therapists can apply meta-cognitive therapy as a means to decrease GAD and depression among these patients.
    Keywords: Therapy, Meta, cognitive therapy, Generalized anxiety disorder, Depression, Type II Diabetes
  • Sh Rafiezadeh Gharrehtapeh, B. Tabarsy, S. Hassanjani, M. Razavi, M. Amjadi, H. Hojjati Page 30
    Introduction
    Diabetes is one of the most common chronic metabolic diseases. Health literacy is beyond one’s reading and writing knowledge and refers to making appropriate health decisions by patients. Self-efficacy is one’s understanding of his/her ability to control his/her behaviors and behavioral outcomes. The aim of this study was to determine the relationship between health literacy and self-efficacy in patients with type II diabetes, referring to the diabetes clinic of Gorgan, Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive, correlational study, 100 diabetic patients were selected via convenience random sampling in 2014. Data were collected using questionnaires on demographic characteristics, health literacy and self-efficacy. Data were analyzed by descriptive (e.g., mean and standard deviation) and inferential statistical tests (e.g., linear regression analysis, multiple regression and analysis of variance).
    Results
    Health literacy and self-efficacy scores of the participants were 86.7±21.9 (borderline) and 18.7±6.139 (moderate), respectively. There was a significant relationship between health literacy and educational level (P=0.01), occupational status (P= 0.02) and access to information (P=0.01). Moreover, there was a significant relationship between self-efficacy and educational level (P=0.01), occupational status (P=0.001) and access to information (P=0.04). Also, health literacy and self-efficacy were significantly associated (r=0.72 and P<0.01).
    Conclusion
    Health literacy and self-efficacy in diabetic patients contribute to health prediction in these individuals. The importance and necessity of health literacy and self-efficacy in educational interventions for diabetic patients have highlighted the need for attention to these issues for promoting self-care in patients.
    Keywords: Health literacy, Diabetes, Self, efficacy
  • H. Shahdadi, M. Dindar, R. Mohammad Pour Hodki *, S. Sadegh, N. Masinaei Nezhad Page 43
    Introduction
    There has been a growing interest in spirituality, considering the role of this human dimension in the process of patient recovery. This study aimed to determine the relationship between spiritual health and glycemic control in type II diabetic patients.
    Methodology
    In this descriptive, correlational study, 50 diabetic patients, admitted to Imam Musa Ibn Jafar Hospital, were recruited via convenience sampling in Quchan, Iran in 2014. Data were collected, using the spiritual well-being scale by Ellison & Levin. Venous blood samples were obtained for measuring the patient's fasting blood sugar level. For data analysis, descriptive statistics, t-test and Pearson's correlation test were performed, using SPSS version 18.
    Results
    The mean score of spiritual health was 169.160, which indicates the high level of spirituality among patients. The results of Pearson's correlation test demonstrated a significant relationship between spiritual health and type II diabetes.
    Conclusion
    In this study, the scores of spiritual health were not significantly different among patients with controlled and uncontrolled blood glucose. It is suggested that nurses consider cultural, spiritual and religious factors, which may affect glycemic control in the treatment of diabetic patients. Further case-control studies with a larger sample size are required to evaluate the effects of other factors such as educational level and age on glycemic control.
    Keywords: Glycemic control, Spiritual health, Type II diabetes
  • A. Souri *, J. Ashoori Page 53
    Introduction
    The quality of life of patients with type 2 diabetes is affected by several variables that from most important can be noted perceived social support, psychological hardiness and family communication patterns. This research aimed to investigate the relationship between perceived social support, psychological hardiness and family communication patterns with quality of life among patients with type II diabetes.
    Methodology
    This is a descriptive analytical study of correlation type. The statistical population included all patients with type 2 diabetic that referred to health care center of Varamin city in 2015 year. Totally 190 patient were selected by simple randomly sampling method. All of them completed the questionnaires include perceived social support (PSS), psychological hardiness (PH), family communication patterns (FCP) and quality of life (QL). Data was analyzed using Pearson correlation and multivariate regression and with using of SPSS-19 software.
    Results
    The findings showed a positive and significant relationship between perceived social support, psychological hardiness and conversation communication pattern with quality of life among patients with type 2 diabetes and a negative and significant relationship between conformity communication pattern with quality of life among patients with type 2 diabetes. In a one predicted model, perceived social support, conversation communication pattern, psychological hardiness and conformity communication pattern predicted 54/7 percent of variance of quality of life among patients with type 2 diabetes (P≤0/01).
    Conclusion
    Regarded to results of this study suggest that therapists, counselors and clinical psychologist consider the symptoms of these variables and design appropriate programs to improve the quality of life of patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Perceived Social Support, Psychological Hardiness, Family Communication Patterns, Quality of life, Type II Diabetes
  • H.A. Abedi, A. Resaei, N. Alimohammadi *, A. Ghodsi, A. Maghroon Page 66
    Introduction
    Similar to many other complications, patients with diabetes play a significant role in the treatment and management of their condition. Therefore, evaluation of compliance with therapeutic regimens among these patients is of pivotalimportance. Identification of factors affecting patient's compliance with therapeutic regimens is the first step in designing therapeutic interventions. The aim of this studywas to investigate the association between therapeutic regimen compliance and demographic and social factors in type II diabetic patients, referring to Tamin EjtemaeiDiabetes Center of Isfahan, Iran.
    Methods
    In this qualitative, correlational study, 106 patients (≥ 40 years of age) with confirmed type II diabetes, referring to Tamin Ejtemaei Diabetes Center, were selected via census sampling. The subjects had no diabetes-induced complications and received continuous nutritional consultation. A researcher-made questionnaire was used for data collection. For data analysis, inferential statistics were calculated, using SPSS.
    Results
    Based on the findings, compliance with therapeutic regimens had a significant positive association with educational level, frequency of referral to diabetes centers, patient's perceptions and beliefs, level of knowledge, social factors and family support. However, compliance with therapeutic regimens had a significant negative association with income level and time of diagnosis. Also, no significant association was observed between regimen compliance and age, marital status, residential status, history of using herbal medicines or the time spent on travelling from home to diabetes centers.
    Conclusion
    Based on the findings, some demographic and social factors can affect patient's compliance with therapeutic regimens.
    Keywords: Compliance_Type 2 diabetes_Therapeutic regimen
  • A. Miri, F. Khooshabi *, S. Fatehi, M.R. Shadan, R. Mirshekari, Y. Najafi Darmiyan Page 82
    Introduction
    Diabetes mellitus is one of the most common non-communicable metabolic disorders. Proper diet can enhance glycemic control in diabetic patients by approximately 80%. This study aimed to determine the effects of nutritional education on the prevention of diabetes.
    Methodology
    In this review study, online databases including Science Direct, Scopus, Google Scholar, PubMed, Biomed Central, EMBASE, MagIran, SID and Iran Medex were searched to identify articles published during May 1995-January 2014.
    Results
    The effectiveness of nutritional education has been assessed, using different patterns and models including the Health Belief Model (HBM) and BASNEF educational model. According to different studies, diabetes is associated with different factors such as family history, environmental factors, immunocompromised status, nutritional status, overweight, lack of physical activity, age, high blood pressure, threatening cholesterol level, high triglyceride level, expanded urbanization and lifestyle changes.
    Conclusion
    According to the obtained results, some foodstuffs play an important role in preventing the development of type II diabetes. Prevention of diabetes is synonymous with the management and prevention of this disease. Therefore, adherence to a balanced diet is effective in the treatment and prevention of this condition.
    Keywords: Diabetes, Prevention, Nutritional education