فهرست مطالب

کاشان شناسی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1392)

مجله کاشان شناسی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدباقر عامری نیا صفحات 3-17
    مذمت شدید مولوی در بخشی از ابیات مثنوی طاقدیس نراقی، زمینه طرح این سوال را فراهم آورده که منظور نراقی از آن، چه کسی است؟ آیا منظور وی شخص خاصی است یا اینکه معنای اصطلإحی آن را اراده کرده است. برخی چنین تصور کرده اند که مراد از آن، مولإنا جلإل الدین بلخی رومی است. شباهت های فراوان مثنوی طاقدیسب ا مثنوی معنوی و برای ایشان، «مولوی» توجه ویژه فاضل نراقی به مولإنا همراه با کاربرد لقب گونه واژه سبب چنین برداشتی شده است. این برداشت نه تنها فاضل نراقی را مقابل مولإنا قرار داده، بلکه به واسطه جایگاه بلند فقهی نراقی، تصور تقابل بین فقه شیعه با عرفان را به دست می دهد؛ لذا تحقیق درباره موضوع را ضرور می نماید. اما بنا بر دیدگاه نگارنده، منظور نراقی از مولوی، ملای رومی یا هر شخص خاص دیگر نیست، بلکه مراد معنای اصطلإحی آن، یعنی عالم بی عمل یا روحانی نمای ریاکار است. کاربرد واژه مولوی در همین معنا در سایر بخش های طاقدیس و دیگر آثار ادبی عرفا و حکما و ملإحظه سایر آثار فاضل نراقی که حاکی از توجه ارادت گونه ایشان به مولإنا می باشد، ازجمله دلإیل دیدگاه مزبور است؛ همچنان که با توجه به آزاداندیشی فاضل نراقی و وجود ذوق عارفانه در وی از یک سو و پیشروی وی در عرفان از سوی دیگر، مسئله اختلإف مذهب و نیز روحیه ضد صوفیگری نراقی را برای حمل این واژه بر مولإنا، ناکافی می شمارد. بنابراین، منظور فاضل نراقی از واژه مولوی، معنای اصطلإحی آن است نه ملای رومی یا هر شخص دیگری.
    کلیدواژگان: فاضل نراقی، مثنوی طاقدیس، مولوی، جلإل الدین محمد بلخی
  • ابراهیم رضایی، نساء زارعی صفحات 18-31
    فلسفه اسلإمی دارای نقش بی بدیلی در تفکرات عمیق و سازنده است، اما در جهان امروز این نقش و جایگاه کمرنگ شده است. یکی از دلإیل این اتفاق را می توان در پیچیدگی نگارش فیلسوفانی همچون میرداماد دانست. درحالی که ساده نویسی و استفاده از اصطلإحات و عبارات فارسی، باعث جذب مخاطب و شناساندن بهتر این علم به همگان می شود، در میان حکمای اسلإمی، افضل الدین محمد بن مرقی کاشانی، معروف به بابا افضل، آگاهانه به این امر مهم پرداخته است. بنابراین در این مقاله سعی بر آن شده است که چرایی و چگونگی ساده نویسی بابا افضل را با استفاده از روش تحلیلی توصیفی مورد بررسی قرار دهیم. در نهایت امر به این نتیجه رسیدیم که وی در سبک نگارش خویش، تاکید و توجه ویژه ای به دوره زمانی، درک عموم مخاطبان، تاکید به زبان مادری و ارائه فلسفه به زبان همدلی داشته است. گردهم آمدن این عوامل، نثر فلسفی شیوا و به دور از سختی های رایج زبان فلسفی فارسی نویسان را به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلإمی، بابا افضل کاشانی، نگارش فلسفی، فارسی نویسی
  • محسن جاوری، رضا نوری، علی صدرایی صفحات 32-47
    محوطه های متعدد باستانی در منطقه کاشان وجود دارد که به دلیل عدم پوشش برنامه های پژوهشی باستان شناسی، همچنان ناشناخته باقی مانده یا مورد غفلت قرار گرفته اند. محوط ه فیض آباد یکی از این دست محوطه هاست که خوشبختانه با اقبال روبه رو گشته و مدتی پس از شناسایی، مورد کاوش قرار گرفته است. این محوطه که در 10 کیلومتری شمال شهر نوش آباد قرار گرفته، در دشتی مسطح واقع شده که امروزه با لإی ه قطوری از ماسه پوشیده شده است. همانند بسیاری از محوطه های باستانی در نگاه اول، فراوانی قطعات سفال پراکنده بر زمین، توجه را به خود جلب می کند و با اندکی دقت بیشتر، بقایایی از معماری نیز روی برخی قسمت ها به خوبی قابل تشخیص است. با انجام اولین فصل کاوش، بخشی از یک بافت معماری از دل خاک بیرون آمد که به دوره ایلخانی تعلق داشت. داده های معماری شامل فضاهای تودرتوست که چینه و خشت سازه اصلی آن ها را تشکیل می دهد. با توجه به فقدان هرگونه شیء روی کف و فقر کلی این فضا ها از حیث آثار، می توان این قضیه را ناشی از ترک آگاهانه این محل در طی دوره مذکور دانست که باعث شده تا تمامی وسایل روزمر ه زندگی از آن جمع آوری گردد. دلیلی برای این ترک عمدی هنوز مشخص نشده، اما به عنوان یک فرضیه، تغییرات زیست محیطی و بدی ویژگی های اقلیمی را می توان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: کاشان، معماری، فضا، ایلخانی، ترک آگاهانه
  • محمد مشهدی نوش آبادی صفحات 48-85
    ابیانه یکی از آبادی های تاریخی و شگفت ایران است که در آن، آثار متعددی از دوران مختلف برجای مانده است. ازجمله آثار قابل ملإحظه هنری و تاریخی ابیانه، درهای منازل و آثار تاریخی است که بر آن، نقوش و کتیبه های تاریخی زیبایی نقش شده است. در ابیانه، پنج در تاریخی از اماکن مذهبی برجای مانده که سه در متعلق به مسجد پرزله است که یکی از آن ها از دوره ایلخانی و دو تای دیگر از دوره صفوی است. همچنین دری از دوران صفوی در حسینیه جنب زیارتگاه آبادی، نیز در زیبایی از دوره قاجاری در ورودی مسجد جامع قرار دارد که ساخته صفرعلی بیدگلی است. همچنین حدود بیست عدد در یک لنگه ای از یادگارهای دوره صفوی بر خانه های ابیانه استوار است که از نوادر هنری و معماری منازل ایرانی است. کتیبه های درهای خانه ها که به صورت برجسته کتابت شده است، مشتمل بر عبارات توحیدی، اشعار فارسی و نام صاحب در و هنرمند و تاریخ ساخت است. محتوای اشعار فارسی و عبارات عربی، بیشتر نیایش و طلب گشایش و برکت و تاکید بر شعار توحید و استعانت از خداوند است. اسماء خدا به ویژه الله ، و بعد از آن، نام علی(ع) بازتاب گسترده ای دارد که نشان دهنده تاثیرات مذهبی و فرهنگی دوران صفوی است. این کتیبه ها در قاب بندی هایی از طرح ها و نقوش اسلیمی در نیمه بالإیی و طرح شمسه ای زیبا در میانه در کتابت شده است. درهای منازل بخش مهمی از هویت تاریخی، فرهنگی و هنری ابیانه و عنصری مهم و هویت آفرین در بافت کالبدی این آبادی بی مثال است.
    کلیدواژگان: ابیانه، درهای تاریخی، کتیبه، محتوای کتیبه، نقوش، مکان های مذهبی و مسکونی
  • علی فلاحیان وادقانی، حسین حیدری صفحات 86-115
    ایرانیان و عبرانیان، نخستین بار در حدود دوهزار و هفتصد سال قبل در شاهراه کلده و آشور یکدیگر را یافتند و علإوه بر تاثرات و تعاملإت بسیار، یکی از طولإنی ترین همزیستی های بشری را آغاز کردند. یهودیان به تدریج، به ویژه پس از زمان کورش، در سرزمین ایران پراکنده شدند. برخی از پژوهندگان، پیشینه اقامت یهودیان در کاشان را به آن دوره بازمی گردانند و تاریخ طولإنیی هودیان این شهر را جزئی جداناپذیر از تاریخ کاشان می دانند و معتقدند که شناخت درست آن به لحاظ فرهنگی و جامعه شناختی، می تواند تصویر روشنی از دیروز این منطقه و قوم یهود را بازنمایاند. این جستار به وضعیت یهودیان کاشان در دوران پهلوی می پردازد و فعالیت های سیاسی یهودیان کاشان، نقش تاسیس دولت اسرائیل در تحولإت این عصر را به همراه وضعیت اقتصادی آن ها در دوره دوم پهلوی، مورد بررسی قرار می دهد و در نهایت با معرفی مشاهیر یهودی کاشان در این دوره و بررسی کاهش جمعیت و علل آن، پایان حیات این جامعه در کاشان را تحلیل می کند. این مقاله نشان می دهد که همانند ادوار قبل، در دوره پهلوی، رویه آنتی سمیستی در کاشان معمول نبوده و متقابلإ یهودیان کاشان و شخصیت های بزرگ فرهنگی، سیاسی و اقتصادی آنان از قبیل لرد داوود آلیانس، حاخام یدیدیا شوفط، دکتر لقمان نهورای و... در برخورد با مسلمانان، رویکردی محافظه کارانه و نسبتا مسالمت آمیز داشته اند و رهبری یهودیان ایران را با چنین رویکردی پیش برده اند. همچنین این تحقیق نشان می دهد که قتل دکتر سلیمان برجیس در سال 1328 در کاشان، به دلیل یهودی بودن او نبوده و تبلیغ بهائیت، دست مایه کشتن او شده است.
    کلیدواژگان: یهودیان کاشان، سلسله پهلوی، سلیمان برجیس، لردداوود آلیانس، حاخام یدیدیا شوفط، لقمان نهورای
  • حسین قربان پور آرانی صفحات 116-139
    شعوری کاشی از شاعران قرن یازدهم هجری است. طبق گفته تذکره ها شعوری، دیوانی مشتمل بر شش هزار بیت داشته، اما بر طبق تنها نسخه موجود از اشعارش، آثار وی شامل چند قطعه و تعدادی رباعی و دو مثنوی به نام های مونس اخیارو مهر و وفاست. تذکره ها ابتدای کار وی را زمان شاه اسماعیل صفوی (ظاهرا شاه اسماعیل دوم) دانسته اند، اما وی در اشعارش و به ویژه در دو منظومه مهر و وفا و مونس اخیار، شاه عباس صفوی (شاه عباس اول) و وزیر وی، حاتم بیک اعتمادالدوله را ستوده است. از قول تذکره ها و نیز از ملإحظه اشعار باقی مانده از شعوری چنان برمی آید که وی در سرودن غزل و قصیده و رباعی و مثنوی و به ویژه تاریخ گویی مهارت داشته است. در این نوشته، پس از شرح مختصری از احوال و آثار شعوری، مقایسه ای تطبیقی میان منظومه مهر و وفا از شعوری کاشی و مثنوی خسرو و شیرین نظامی انجام شده است. بدین ترتیب که مقاله با مقدمه ای در باب سیر آثار تقلیدی از نظامی آغاز شده، پس از آن بخشی در معرفی شعوری و آثار وی آمده، پس از آن بخشی با عنوان شیوه کار نظامی و مقلدان او آمده، از بخش های اصلی مقاله فصلی است درباره منظومه مهر و وفا و زمینه و خلإصه داستان و بخش پایانی با عنوان مقایسه تطبیقی این منظومه با خسرو و شیرین نظامی است که در دو بخش مقایسه محتوایی و ساختاری به انجام رسیده است. در این بخش، تفاوت داستان شعوری با منظومه خسرو و شیرین از جهت ساختاری و محتوایی نشان داده شده است. مهم ترین تفاوت از جهت محتوایی تفاوت در طرح داستان و پیرنگ است که از این جهت، داستان شعوری مانند همه داستان های بعد از قرن دهم و شاید تحت تاثیر مکتب وقوع، کم هیجان تر و زمینی تر شده است. از جهت ساختاری، مهم ترین تفاوت در ایجاز منظومه مهر و وفا، وفور اصطلإحات عامیانه و سادگی منظومه مهر و وفا نسبت به خسرو و شیرین نظامی است.
    کلیدواژگان: شعوری کاشی، مهر و وفا، نظامی، خسرو و شیرین، شعر دوره صفوی
  • امیرحسین مدنی صفحات 140-169
    حبیب الله شریف کاشانی، فقیه، مفسر، شاعر و از مشاهیر کاشان در سده اخیر است که به جز تالیفاتی در حوزه فقه، تفسیر و کلإم و حدیث، اشعار گرانبهایی نیز از خود به یادگار گذاشته است. وی در مهم ترین مثنوی های خود ازجمله تشویقات السالکین، تنبی هات العارفین و نصیح تنامه، با تسلط شگرفی که بر مجموعه معارف و فرهنگ و میراث عرفانی متقدم داشته است، عمده ترین درون مایه ها، تمثیل ها و موتیف های عرفانی را مطرح کرده و بر غنای فکری آثار خود افزوده است. از میان عارفان پیشین، ملا حبیب بیش از هر کس به مولإنا عشق می ورزیده و به کرات در نوشته های خود، مستقیم و غیرمستقیم، به اندیشه ها و سخنان مولإنا اشاره کرده و از آن ها بهره برده است؛ مضامینی همچون نقد حال خویشتن در آینه حکایت، سرکش و خونی بودن عشق از ابتدا، قاصر بودن حرف و زبان از بیان مضامین عرفانی، تاویل نیافتن محرم برای فاش کردن اسرار روحانی، ابلیسان آدمی روی، موش و، «إخلع نعلیک» گندم اعمال چهل ساله، سبب سوزی و اکسیر محبت. به جز مثنوی، تاثیر عرفان و عارفان پیشین، به ویژه حوزه خراسان و اندیشه هایی مثل رحمت بی منتهای حق، کشش و کوشش، شفقت و نوع دوستی عارف، عظمت گوهر وجودی آدمی و تقابل جسم و جان، به خوبی در آثار شاعر کاشانی هویداست. نگارنده در این مقاله بر آن است تا با نمایاندن تشابهات افکار و اندیشه های ملا حبیب الله با مثنوی مولإنا از یک سو و طرح عمده ترین موتیف های عرفانی آثار وی از سوی دیگر، ضمن مطالعه دیدگاه های عرفانی- حکمی ملا حبیب، گامی کوچک در معرفی این حکیم شاعر به جامعه علمی و ادبی برداشته باشد.
    کلیدواژگان: حبیب الله شریف کاشانی، دیدگاه های عرفانی، مولإنا، تاثیرپذیری صوری و محتوایی
  • حسین ایمانیان صفحات 170-196
    کتاب صرف موبد تالیف شیخ عبد العلی موبد بیدگلی است و به سال 1340 هجری قمری به نگارش درآمده است. موبد که مدتی درگیر روزنامه نگاری و جریان های سیاسی دوران مشروطه بوده، به سبب شیفتگی به زبان، فرهنگ و ادبیات پارسی، افزون بر سرایندگی، به تدریس و پژوهش در این زمینه نیز روی آورده و کتاب هایی همچون نسخ موبد و پستای موبد را به نگارش درآورده و در نظارت بر تصحیح شاهنامه معروف به شاهنامه امیر بهادری، همکاری داشته و فرهنگ نامه ای را هم برای این کتاب تنظیم کرده است. یکی از نوشته های او که برای آموزش قواعد پارسی و عربی به نو آموزان گرد آوری شده، کتاب معروف به صرف موبد است. شاید دور از حقیقت نباشد اگر این نوشته را پس از آغاز راه دستور نویسی فارسی در دو سده اخیر، نخستین کتاب در زمینه دستور مقابله ای میان عربی و فارسی بدانیم. در جستار پیش رو، ضمن اشاره ای گذرا به زندگی موبد، به موضوع هایی چون ارزش کتاب، انگیزه نگارش و نامگذاری آن، نقد شاهد مثال های کتاب، ویژگی های رسم الخطی متن فارسی و عربی نسخه و چینش مطالب آن پرداخته ایم. آنچه درباره قلم موبد در این کتاب هوید است، به کارگیری زیاد واژه های تازه، برساخته و البته دساتیری است که شیفتگی وی به زبان و فرهنگ کهن پارسی و اثر پذیری از کتاب برساخته فرهنگ دساتیر، او را بدان علإقه مند ساخته است.
    کلیدواژگان: موبد بیدگلی، صرف موبد، ویژگی های رسم الخطی، دستور زبان فارسی، واژگان دساتیری
|
  • Pages 18-31
    Although Islamic philosophy played a matchless role in the development of the reflective and creative thinking, it has lost its role in the present world. Grandiloquent writing style of philosophers like Mirdamad can be regarded as a cause of such drift, whereas using plain Persian language appeals to the readers and makes it more popular. Among Islamic scholars, “Afzal ad-Din Kāshāni” also known as “Bābā Afzal” intentionally employs the latter style. Using a descriptive-analytic method, the present article attempts to examine how and why he uses such style. The results show that in his writing style, Bābā Afzal took into consideration the time period and common audience perception; furthermore, he put emphasis on mother tongue to articulate philosophy by empathetic language. Integration of these elements produces an eloquent philosophic prose without the common problematic philosophical language of Persian writers.
    Keywords: Islamic philosophy, Afzal ad, Din Kāshāni, philosophical writing, Persian writing
  • Pages 32-47
    There are several archeological sites in Kashan that due to the lack of archeological research programs remain unknown or neglected. Feizabad is one of these sites that fortunately had the opportunity to be excavated sometime after discovery. Today this site, located on a flat land at a distance of about 10 Km to the north of the town of Noosh Ābād, is covered by a deep layer of sand. Like most of the archeological sites, the first things come into sight are numerous pieces of ceramics scattered on the earth. More careful scanning reveals the remaining of constructions on some parts. The first season of excavation unearthed an architectural structure which dates back to Ilkhānid period. The architectural data include labyrinthine spaces that are mainly made up of mud-walls and adobe bricks. Considering the absence of anything on the floors as well as the general lack of works inside these spaces, it can be concluded that a deliberate departure happened during the above-mentioned period that made its dwellers to pick up all their tools and appliances. The reason for that intentional departure is not clear yet, however as a theory bitter climatic conditions and environmental changes may be proposed.
    Keywords: Kāshān, Architecture, Space, Ilkhānid, Deliberate departure
  • Pages 48-85
    Village of Abyāneh is one of the marvelous Iranian historical villages that contains considerable art-works from different historical periods, including a number of engraved doors on some of the historical buildings and houses which beautiful inscriptions are carved over them. Religious buildings of Abyāneh contain five engraved doors, three of which belong to Porzaleh mosque; one dates back to Ilkhanid era, while the other two is a work of Safavid period. One other door made in safavid period is placed in Hosseinieh near the village holy shrine and the last one is a beautiful door from Qājār period at the entrance of Jameh (congregational) mosque made by Safar Ali Bidgoli. There are also about twenty single doors from safavid period standing on Abyāneh houses which are masterpieces of art and architecture. The inscriptions over the doors of houses include monotheistic statements, Persian poems, name of the owner and craftsman, and the date of manufacturing. Persian poems and Arabic phrases are typically composed of worship to God, ask for abundance and blessing, emphasis on monotheism, and seeking help from God. After the names of God, Allah in particular, the name of Ali is mostly seen on the doors that illustrate the cultural and religious impact of safavid period. The inscriptions were incised on the doors inside arabesque shaped frames on the top and a beautiful Shamseh (sun-like) in the middle. Abyāneh’s doors are key elements which represent a great part of cultural, historical and artistic identity of this peerless village.
    Keywords: Abyāneh, historical doors, inscription, inscription's content, patterns, residential, religious sites
  • Pages 86-115
    Iranians and Hebrews met each other for the first time in Chaldea artery by around 700 BC where they together with mutual transactions and interconnections began one of the most prolonged human communities. The Jews gradually scattered throughout Iran especially after Cyrus. Some scholars trace back the residence of the Jews in Kashan to that era. Taking into account the long history of the Jewish people an inseparable part of Kāshān’s history, they believe that a true understanding of it in the sense of culture and sociology can shed some light on the history of the region and the Jews. The present article examines the status of the Jews of Kāshān in Pahlavi period; their political activities, the role of the establishment of the state of Isrāel in the transformations that took place in this period, and their economic situationin the second Pahlavi period. It goes on by introducing the famous figures of the Jews of Kāshān in this period and as a final point, investigates the causes of their population decline which led to the demise of this community in Kāshān. The results show that in Kāshān during Pahlavi period, as before, Muslims generally had not anti-Semitic views, and in return the Jews -in particular their outstanding personages of culture, politics and economy such as Lord David Alliānce, Hakham yedidia shofet, and Dr. Loghman Nehorai- showed conservative and rather peaceful attitude toward them. It is shown as well that of Dr. Sulaymān Berjis was murdered owing to proselytizing Bahāiyat and not because of his judaism.
    Keywords: Kāshān's Jewry, Pahlavi period, Sulayman Berjis, Lord David Alliānce, Hākhām Yedidiā Shofet, Dr. Loghmān Nehorāi
  • Pages 116-139
    Sho-oori Kāshi was an 11th-century AH poet. According to biographies his poetry were comprised of six thousand couplets, however the only existing copy of his poetry includes some strophes and quatrains plus two Masnavis (double-rhymed verses) named Moones e Akhyār and Mehr o Vafā. The biographies mention the outset of his work contemporary with Shah Esmāil Safavi (the 2nd, apparently), however, he in his poems eulogizes Shāh Abbās the Great and his vizier Hatam Beik. A review of his survived works and biographical texts indicates that he was mastered in composing qasīdah (odes), ghazal (lyrics), rubaI (quatrains), masnavi (double-rhymed verses) and in particular chronograms. This paper presents a comparative study between Sho-oori Kāshi’s Mehr o Vafā and Nizāmi’s Khosrow o Shirin. It begins with an overview to the imitations of Nizāmi Ganjavi, followed by introducing Sho-oori and his works. Then the style of Nizāmi and his imitators is discussed. The next part focuses on the Masnavi Mehr o Vafā and narrates the summary and setting of the story. The paper ends with a comparison between the two narratives both on the terms of structure and content. In respect of the content, the most important difference between them is the storyline and plot; similar to all the narratives after the 10th century AH and probably under the impact of the school of “Voghoo” (earthliness) in Persian literature, the story of Sho-oori is more earthly and less emotional. Likewise, the main differences of Mehr o Vafā in terms of form and structure include concision, simplicity, and use of colloquial phrases.
    Keywords: Keywords: Sho_oori Kāshi_Mehr o Vafā Nizāmi_Khosrow o Shirin_safavid period poetry
  • Pages 140-169
    Habibollāh Sharif Kāshāni was a renowned jurist, exegesist, poet, and scholar of Kāshān in the recent century who wrote in areas of jurisprudence, exegesis, theology and tradition. He had also several precious works of poetry. In his most well-known poems in the form of Masnavi titled Tashwighāt Alsālekin (encouragement for the wayfarers), Tanbihāt Alārefin (admonishments to the mystics), and Nasihat-Nāmeh (book of advice), he presents the main mystical themes, allegories and motifs that indicates his vast and deep knowledge of the Islamic science, culture and antecedent mystical heritage. Among the former mystics, Mullah Habib was enamored of Mowlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Balkhī, to the extent that in his writings frequently refers to the thoughts and sayings of Mowlānā and borrows motifs from him; for example self-criticism in the mirror of narration, the rebelliousness and bloodiness of love from the outset, inexpressibility of mystical experiences and concepts, spiritual exegesis of “put off thy shoes” in the holy Quran, yearning for a confidant to reveal the spiritual mysteries, Satan in human disguise, mouse and wheat, forty year procrastination, nullification of the causality and relationships, and the elixir of love. The impacts of the instructions of other mystical orders, in particular the Sufism of Khorāsān, such as God’s boundless Mercy, attraction and effort, the sympathy and altruism of the mystic, the dignity of man’s essence, and confliction between the soul and body are also noticeable in his poetry. The present article studies the theosophistic and mystical views of Mullāh Habiballāh Sharif Kāshāni and wishes to introduce him to the scientific and literary society by showing similarities of his thoughts with that of Mowlānā with the emphasis on Masnavi-Manavi, and presenting the most important spiritual motifs of his writings.
    Keywords: Habibollāh Sharif Kāshāni, spiritual views, Mowlānā form, content impressionability
  • Pages 170-196
    The book of Sarf-e Moubad is written in 1340 AH by Sheikh Abdul Ali Moubad Bidgoli. He who for a time was involved in journalism and political movements of the Constitution, due to the fascination with Persian language, culture and literature, in addition to poetry, turned to teaching and research in this area and then wrote books like Nosakh-e-Moubad and Pestay-e- Moubad and also he has involved in monitoring the correction of Shahnameh known as Amir Bahador’s Shahnameh also he has wrote an encyclopedia for this book. One of his writings known as Sarf-e Moubad (Moubad’s conjugation) has been published to teach the Persian and Arabic grammar to beginners. We are perhaps not far from the truth, if we say generally that, after the beginning to write the Persian grammar during last two decades, this book is the first book on comparative grammar between Arabic and Persian language. The present study, while a brief review of the life of the Moubad, investigates some topics such as book value, the motives for writing the book and its title, critique of book's examples, orthographical features of Persian and Arabic text of the manuscript and arrangement of its contents. The most obvious feature of the Moubad's writing style is using a lot of new and invented or say, “Dasatiri” words owing to his absorption in the old Persian language and culture and the influence of the invented book of Dasatir on him.
    Keywords: oubad Bidgoli, Sarf, e Moubad, the features of Sarf, e Moubad, Persian grammar, Dasatir, i vocabulary