فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و هشتم شماره 3 (پاییز 1394)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و هشتم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • لیلا آخوندی، افشین دانه کار، رضا ارجمندی، حسین شعبانعلی فمی صفحات 331-344
    کوه ها مانند دیگر محیط های طبیعی، از مقاصد اصلی انواع گردشگری متکی به طبیعت از جمله گردشگری ورزشی هستند که توان متناهی برای این منظور دار ند و این توانایی از نقطه ای به نقطه دیگر متفاوت است و به تبع آن نوع و میزان این گونه از توسعه در مناطق مختلف، متناسب با توان تفاوت دارد. از این رو ضروری است قبل از برنامه ریزی به این منظور، به ارزیابی تناسب سرزمین پرداخت. جاده کرج چالوس با داشتن شرایطی همچون ویژگی های ژئومورفولوژیک، زیستی و مناظر طبیعی کم نظیر یکی از مناطق پر طرفدار گردشگری کشور به شمار می رود که مطالعه و شناسایی قابلیت ها، پتانسیل ها و محدودیت های گردشگری آن و برنامه ریزی لازم در این خصوص، می تواند موجبات توسعه پایدار گردشگری در منطقه را فراهم آورد. به همین منظور در پژوهش حاضر با هدف معرفی مناسب ترین مکان توسعه فعالیت های طبیعت گردی، اقدام به پهنه بندی این محور با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره مکانی و تدوین معیارهای زیست محیطی برای گروهی از فعالیت های ورزشی شامل کوه نوردی، صخره نوردی، کوه پیمایی، دامنه نوردی، دوچرخه سواری در کوهستان، اسب سواری و دره نوردی شد.
    به منظور تبیین ارتباط بین اهداف و معیارها یک ساختار سلسله مراتبی تعریف شد. معیارها با استفاده از روش سلسله مراتبی و کاربرد نرم افزار Expert Choice وزن دهی شد. پس از تهیه نقشه معیارها، تلفیق لایه های اطلاعاتی با ترکیب خطی وزن دار در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی انجام و مکان های نهایی مناسب برای توسعه فعالیت های مطالعه شده استخراج شد. معیارهای تدوین شده شامل ویژگی های زمین (خاک، سنگ بستر و ناهمواری ها) بود. بر اساس نتایج این پژوهش، 58 درصد از منطقه قابلیت توسعه فعالیت های گردشگری ورزشی در کوهستان را دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی چند معیاره مکانی، تحلیل سلسله مراتبی، جاده کرج، چالوس، کوهستان، گردشگری ورزشی طبیعت محور
  • زهره احمدی کردستانی، امیرحسین حمیدیان*، سید ولی حسینی، سهراب اشرفی صفحات 345-351

    فلزات سنگین آلاینده های شیمیایی اند که به دلیل سمی بودن، پایداری، تجمع زیستی و بزرگ نمایی زیستی همواره مورد توجه بوده اند. این آلاینده ها در بدن آب زیان تجمع می یابند و سپس از طریق زنجیره غذایی به بدن انسان منتقل می شوند. به همین دلیل در مطالعات بوم شناختی، تجمع آن ها، به خصوص در گونه های آب زی خوراکی، پارامتری مهم به شمار می رود و پایش می شود. گونه مورد مطالعه خرچنگ دراز آب شیرین (Astacusleptodactylus) است. موجودی کف زی، کم تحرک، و همه چیزخوار که به تازگی برای تغذیه در ایران مورد توجه قرار گرفته است. نمونه ها از بازار تهران به صورت تصادفی خریداری شد. طول، وزن و جنسیت آن ها تعیین شد. سپس داده های مربوط به غلظت فلزات سرب، کروم، مس و روی در بافت عضله با استفاده از روش هضم تر و دستگاه جذب اتمی مدل (Perkin Elmer، USA) به دست آمد. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 19 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین وزن و طول با غلظت فلزات هیچ گونه همبستگی وجود ندارد. در مورد جنسیت نیز عناصر سمی با جنس همبسته نبودند، اما عناصر مغذی با جنسیت همبستگی داشتند. بین غلظت فلزات اختلاف معنا داری دیده شد و الگوی تجمع فلزات به صورت روی> مس> کروم≥ سرب بود. مقایسه مقادیر فلزات با استانداردها نشان داد که غلظت مس و روی به وضوح از مقادیر استانداردهای WHO و ANHMRC کمتر است، اما در مورد عنصر سرب غلظت در حد استانداردهای اعلام شده بود. ازآن جاکه میزان مصرف این آب زی در بین ایرانیان بالا نیست و غلظت عناصر سمی با پخت و پز کاهش می یابد، مصرف آن با مقادیر تجمع فعلی فلزات برای سلامتی انسان مضر نیست، هرچند باید اقدامات احتیاطی لازم انجام شود تا در آینده تجمع این آلاینده ها در اکوسیستم آبی و در پی آن در غذاهای دریایی افزایش نیابد.

    کلیدواژگان: استاندارد، خرچنگ دراز آب شیرین، سد ارس، فلزات سنگین
  • مونا اسماعیل پور، محمد کابلی، محمود کرمی، افشین علیزاده شعبانی، آزیتا فراشی صفحات 353-361
    ایجاد حاشیه در زیستگاه های طبیعی ناشی از تکه تکه شدگی، یک تهدید جدی برای جمعیت های حیات وحش، به ویژه پرندگان، است. حاشیه سبب ایجاد شرایط متفاوتی نسبت به درون زیستگاه ها شده است و به طور مستقیم و غیر مستقیم در تعداد گونه ها، فراوانی جمعیت آن ها و ترکیب گونه ها تاثیر می گذارد. بنابراین، مدیریت این دسته از مناطق نیازمند اقداماتی متفاوت خواهد بود. این مطالعه با هدف بررسی اثر حاشیه بر غنا و فراوانی پرندگان در جنگل اثر طبیعی ملی خشکه داران انجام گرفت. برای ثبت گونه های پرندگان و فراوانی آن ها از روش سرشماری نقطه ای با شعاع نا محدود استفاده شد. مشاهده و ثبت پرندگان در اواسط فصل بهار 1388 هر روز از طلوع خورشید حدود ساعت 5 صبح تا 9:30 صبح ادامه یافت و در شرایط آب و هوایی نا مساعد و دید محدود متوقف شد. برای مطالعه پوشش گیاهی در هر پلات دایره ای 1000 متر مربعی (به شعاع 85/ 17 متر) در نظر گرفته شد. همچنین برای تعیین تفاوت یا عدم تفاوت معنا دار در غنا و فراوانی گونه های پرنده در فواصل مختلف از حاشیه تا مرکز جنگل از تجزیه واریانس استفاده شد. به منظور بررسی ارتباط بین الگوی پراکنش جامعه پرندگان در این ناحیه با متغیرهای زیستگاهی روش تجزیه تشابهات کانونیک استفاده شد. نتایج نشان داد اختلاف معنا داری در غنای گونه ای و فراوانی پرندگان در فواصل مختلف از حاشیه تا مرکز جنگل وجود دارد و در حاشیه این مقادیر کمتر از مرکز است. از عوامل موثر بر تفاوت غنا و فراوانی پرندگان میزان تراکم درختان، تعداد درخت خشک سرپا، میزان پوشش بوته ای در زیر اشکوب، امنیت بیشتر و همچنین مانداب های دائمی در بخش های داخلی جنگل (ناشی از سرریز آب اراضی کشاورزی پیرامون و به تبع آن سست شدن ریشه درختان و دار افتادگی فراوان و وفور خشکه دارها) شناسایی شد.
    کلیدواژگان: آشفتگی، اثر حاشیه، اثر طبیعی ملی خشکه داران، تکه تکه شدگی زیستگاه، غنای گونه ای پرندگان، فراوانی پرندگان
  • فریدا ایرجی آسیابادی، سید احمد میرباقری، پیام نجفی، فرامرز معطر صفحات 363-372
    هیدروکربن های نفتی از مهم ترین آلاینده های آلی محیط زیست اند که به دلیل سمی بودن و سرطان زایی، وجود آن ها در طبیعت، نگرانی های بسیاری را سبب شده است. هدف از پژوهش حاضر کاهش غلظت هیدروکربن های نفتی در خاک اطراف پالایشگاه اصفهان، با استفاده از گیاهان سورگوم (Sorghum vulgare) و جو (Hordeum vulgare) و بررسی تغییرات غلظت هیدروکربن های نفتی و تعداد باکتری های تجزیه کننده نفت در اعماق مختلف خاک پس از فرایند گیاه پالایی بود. برای این کار از لوله های پلیکا به طول 130 و قطر دهانه 20سانتی متر به منزله گلدان استفاده شد. بذر گیاهان جو و سورگوم در عمق 1 تا 2 سانتی متری سطح گلدان ها کشت شدند و پس از گذشت 13 هفته از کاشت گیاهان، نمونه خاک برای تعیین غلظت هیدروکربن های نفتی و تعداد باکتری های تجزیه کننده نفت از اعماق 25، 50، 75 و100 سانتی متری تیمارهای مختلف برداشت شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، هر دو گیاه برای کاهش غلظت هیدروکربن های نفتی خاک موثر ند به طوری که درصد کاهش غلظت هیدروکربن های نفتی خاک 23 35 درصد بیشتر از تیمار بدون گیاه بود البته این کاهش تا عمق نفوذ ریشه مشاهده شد و برای اعماق بیشتر خاک، تعداد باکتری نفت خوار کم و غلظت هیدروکربن های نفتی افزایش داشت. بنابراین، باید در مورد خاک هایی که عمق آلودگی زیاد دارند، اقدامات مناسب دیگری نظیر زمین پالایی، تزریق و تحریک میکروارگانیسم های نفت خوار انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: پالایش، جو، سورگوم، عمق، هیدروکربن نفتی
  • ابوذر پرهیزکاری، محمد مهدی مظفری، مهدی حسینی خدادادی صفحات 373-385
    امروزه روش هایی که برای تعیین الگوی بهینه کشت محصولات زراعی به کار می روند اغلب در راستای افزایش رفاه کشاورزان و حداکثر سازی سود آن ها گام برمی دارند. درحالی که غفلت از آثار مخرب زیست محیطی می تواند پیامدهای سوء و معضلات فراوانی برای نسل های آینده بشری به وجود آورد. بنابراین، انتخاب روشی که بتواند به حفظ محیط زیست کمک کند و اهداف متعدد مدیران را برای دستیابی به الگوهای مناسب کشت در یک مدل بگنجاند ضروری و درخور اهمیت است. به همین منظور، در این پژوهش برای دستیابی به اهداف همه جانبه فوق به ویژه تعیین الگوی کشت مناسب در بخش رودبار الموت غربی استان قزوین و همچنین کاهش آلودگی آب های حوضه رودخانه شاهرود که ناشی از مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی است، از مدل برنامه ریزی آرمانی اولویتی استفاده شد. داده های این پژوهش از طریق همکاری با کشاورزان نمونه این بخش، مطالعات میدانی، پرسشنامه، سالنامه آماری 1389 و همچنین آمار منتشر شده سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین گردآوری و برای تجزیه و تحلیل داده ها و حل مدل پیشنهادی از نرم افزار Excel استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که الگوی فعلی کشت در این بخش بهینه نیست و نهاده های تولیدی به صورت غیر کارآمد استفاده می شوند. بنابراین، با استفاده از مدل پیشنهادی مذکور می توان علاوه بر انتخاب الگوی مناسب و استفاده بهینه از منابع منطقه، در راستای افزایش درآمد کشاورزان و کاهش تخریب محیط زیست گام های موثری برداشت.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، الموت غربی، برنامه ریزی آرمانی اولویتی، پایداری منابع، محیط زیست
  • علی محمد رجبی، کیوان مختاری، محمد علی علی آبادی صفحات 387-399
    در این مطالعه به منظور بررسی کیفیت منابع آب زیرزمینی منطقه هستیجان از نتایج حاصل از آنالیز شیمیایی 11 نمونه آب زیرزمینی انتخابی در منطقه مطالعه شده استفاده شده است. به این منظور شاخص های اصلی آب، مشخصات فیزیکوشیمیایی یون ها و غلظت مهم ترین عناصر سنگین، بررسی شده اند. به منظور ارزیابی کیفی منابع آب محدوده مطالعه شده، از دیاگرام های پایپر، گیبس، شولر و ویلکوکس، نسبت جذب سدیم (SAR)،شاخص کلر قلیائیت (CAI) و شاخص اشباع استفاده شده است. نتایج نشان می دهد آب های این منطقه جزء آب های سخت و بسیار سخت و عمدتا تیپ و رخساره بی کربناته کلسیک و بی کربناته سدیک و منیزیک دارد. در این آب ها غلظت کاتیون هایMg2+وCa2+ بیشتر از کاتیون هایNa+و K+ و غلظتHCO3-بیشتر از SO42-وCl-است. بررسی سنگ های در برگیرنده منطقه نشان می دهد کیفیت شیمیایی آب های محدوده مطالعه شده، توسط سنگ های مسیر جریان و لیتولوژی مخزن کنترل می شود. نتایج حاصل از محاسبه شاخص اشباع نشان می دهد که این آب ها نسبت به کانی های دولومیت و کلسیت فوق اشباع و نسبت به کانی های سولفاته تحت اشباع هستند. ارزیابی کیفیت آب برای مصارف شرب و کشاورزی از طریق مقایسه غلظت یون ها با استانداردهای موجود و همچنین بررسی شاخص ها و دیاگرام های استاندارد نشان می دهد که کیفیت غالب آب های زیرزمینی منطقه برای کشاورزی مناسب و یا قابل استفاده است و برای مصارف شرب خوب، قابل قبول و متوسط اند. از نقطه نظر مصارف صنعتی نیز بیشتر نمونه ها خاصیت خورندگی دارند، همچنین بررسی های انجام شده روی عناصر سنگین شامل عناصر آهن، کروم، روی، منگنز، کادمیوم، نیکل، سرب، مس و فلوئور در منطقه مطالعه شده نشان می دهد که به جز عنصر آهن، غلظت باقی عناصر سنگین پایین تر از حد استانداردهای جهانی (WHO،2008) و ایران در محدوده مجاز است.
    کلیدواژگان: آب های زیرزمینی، تیپ آب، شاخص اشباع، هستیجان، هیدروژئوشیمیایی
  • هادی رحیمی، عبدالرسول سلمان ماهینی، حمیدرضا کامیاب صفحات 401-411
    در این پژوهش که با هدف اولویت بندی زیرحوضه های شهرستان گرگان برای کشاورزی دیم انجام شده است، پس از شناسایی و نرمال سازی شاخص ها در محیط GIS اقدام به اولویت بندی زیرحوضه ها شد. روش های علمی استفاده شده در این پژوهش، ELECTRE، TOPSIS و SAW بود، که از جمله روش های تصمیم گیری چندشاخصه اند. از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن دهی به شاخص ها در نرم افزار Expert Choice استفاده شد. ابتدا در قالب روش های ELECTRE،TOPSIS،SAW و به کمک نرم افزار EXCEL، اولویت بندی زیرحوضه ها انجام شد. هر کدام از روش ها با توجه به رویکرد خود رتبه بندی متفاوتی ارائه دادند. در ادامه برای رفع تعارض بین نتایج سه روش، با استفاده از روش ادغام (Copeland) رتبه بندی انجام شد. با توجه به تفاوت رتبه بندی ها در سه روش، با استفاده از تحلیل های آماری (ضریب همبستگی اسپیرمن) رابطه معنا داری بین روش های اولویت بندی مشخص شد. همچنین ضریب همبستگی بین نتایج رتبه بندی به دست آمده از روش ادغام و روش های تصمیم گیری محاسبه شد. نتایج نشان داد که زیرحوضه های 3، 4، 5، 6 و 11 با توجه به سه روش یادشده در اولویت یک تا چهار با هم یکسان بودند و بیشترین توان برای کشاورزی دیم نسبت به باقی زیرحوضه ها را داشتند. همچنین نتایج ضریب همبستگی نشان داد با توجه به داده های استفاده شده، نتایج روش SAW در رتبه اول، روش ELECTRE در رتبه دوم و روش TOPSIS در رتبه سوم مطلوبیت اولویت بندی زیر حوضه های شهرستان گرگان برای کاربری کشاورزی دیم قرار دارند. با توجه به تجزیه و تحلیل های انجام شده، بهترین اولویت بندی بین گزینه ها برای کشاورزی دیم، استفاده از روش ادغام است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند شاخصه، ضریب همبستگی اسپیرمن، ELECTRE، TOPSIS، SAW، Copeland
  • سحر رضایان، سیدعلی جوزی، صدف عطایی صفحات 413-430
    این مطالعه با هدف شناسایی، طبقه بندی و بررسی آثار محیط زیستی سد رودبار لرستان در مرحله بهره برداری با استفاه از نرم افزار MIKE 11 و تکنیک LINMAP به انجام رسیده است. سد رودبار لرستان در استان لرستان، 100 کیلومتری جنوب شهر الیگودرز، بر روی رودخانه رودبار(از سرشاخه های رودخانه دز شرقی) و در محدوده رشته کوه زاگرس در غرب ایران واقع شده است. در استفاده از روش های ارزیابی، مهم است که تنها یک پارامتر مورد توجه نباشد بلکه هم زمان آثار متقابل تمام پارامترها و آثار محیط زیستی ناشی از آن را در نظر گرفت. با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از وضعیت محیط زیست منطقه و اطلاعات فنی سد رودبار با کمک نرم افزار MIKE 11 محدوده تحت تاثیر بلافصل شناسایی شد. در نهایت با کمک مدل ریاضی LINMAP آثار مثبت و منفی سد اولویت بندی شد. در اولویت بندی آثار مثبت طرح، (درآمد)، رتبه 0507/ 0را به خود اختصاص داد و پس از آن (خدمات، صنعت، بازرگانی) با به دست آوردن رتبه 0480/ 0 در اولویت دوم قرار گرفت. مشخص شد که با احداث سد، 2 روستا در اطراف آن به زیر آب خواهند رفت. این امر سبب جا به جایی و اسکان مجدد سکنه دو روستا شد. بنابراین، جا به جایی با رتبه 3452/ 0، در اولویت اول آثار منفی سد و فرسایش؛ رسوب گذاری در مخزن سد و گونه های گیاهی در معرض تهدید سکنه؛ هر سه با رتبه 2959/ 0، در اولویت دوم قرار گرفتند. درنهایت با توجه به نتایج حاصل از اولویت بندی آثار، راهکارهای مناسب در مرحله بهره برداری سد رودبار لرستان ارائه شد.
    کلیدواژگان: بررسی آثار محیط زیستی، تکنیک دلفی، روش MIKE 11، روش LINMAP، سد مخزنی
  • علی عسگریان، بهمن جباریان امیری صفحات 431-441
    توسعه سنجه های سیمای سرزمین در اواخر دهه 1980 و پیشرفت های فنون سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی توانستند بعد جدیدی در مطالعات اکولوژی سیمای سرزمین به خصوص در زمینه ارتباط بین الگوهای مکانی و فرایندهای اکولوژیکی به وجود آورد. با این حال وابستگی برخی سنجه های سیمای سرزمین به عامل مقیاس و قدرت تفکیک های مختلف سامانه های سنجش از دور سبب شد توجه ویژه ای به انتخاب مقیاس مناسب در مطالعات اکولوژی سیمای سرزمین و در نتیجه تفسیر درست فرایندهای اکولوژیکی به وجود بیاید. پژوهش حاضر نیز در این راستا به بررسی اثر مقیاس بر روند تغییر مجموعه ای از سنجه های سیمای سرزمین پرداخته است. از این رو با پردازش تصویر ماهواره لندست در شهر اصفهان و پیرامون آن (به مساحت 480 هزار هکتار) به بررسی اثر مقیاس در دو بخش گستره مکانی و اندازه سلول بر روند تغییر برخی سنجه های سیمای سرزمین در طبقه پوشش سبز پرداخته شد. بدین منظور اندازه سلول از 30 متر به 60، 120، 240 و 480 متر و گستره مکانی از 300 هکتار به مقادیر 600، 1200، 2400 و 4800 هکتار افزایش یافت تا حساسیت مقادیر سنجه های تعداد لکه (NP)، تراکم لکه (PD)، شاخص شکل سیمای سرزمین (LSI)، متوسط اندازه لکه (MPS)، تراکم حاشیه (ED)، میانگین فاصله اقلیدسی نزدیک ترین همسایه (MNN)، شاخص متوسط لکه (MSI) و شاخص کل هسته مرکزی (TCAI) نسبت به مقیاس بررسی شود. نتایج حاصل از پژوهش نشان از حساسیت بیشتر این سنجه ها (غیر از سنجه TCAI) نسبت به عامل مقیاس است. انجام مطالعات از این دست و توجه به مبحث مقیاس به منزله یکی از مباحث مهم اکولوژیکی نقش مهمی در شناسایی آثار و فرایندهای اکولوژیکی، پیش بینی عملکردهای اکولوژیکی (مدل سازی سرزمین) و کاهش عدم قطعیت حاصل در مطالعات اکولوژی سیمای سرزمین خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اکولوژی سیمای سرزمین، اندازه سلول، سنجه های سیمای سرزمین، گستره مکانی
  • آزیتا فراشی، محمد کابلی، حسن رحیمیان، حمیدرضا رضایی، محمدرضا نقوی صفحات 443-459
    ماهی کور ایرانی Bruun & Kaiser، 1944) Iranocypristyphlops) یکی از گونه های آندمیک و بسیار کمیاب ایران است که دامنه پراکنش آن محدود به زیستگاه غار ماهی کور در استان لرستان، شهرستان خرم آباد است. مطابق فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی این گونه در وضعیت آسیب پذیر قرار دارد. این زیستگاه به رغم منحصر به فرد بودن، خود با تهدیدات انسانی و طبیعی زیادی روبه رو ست و نابودی این زیستگاه به معنای نابودی این گونه منحصر به فرد ایران خواهد بود. بر این اساس یکی از اولویت های پژوهشی در راستای تحقق هدف حفاظت می تواند امکان سنجی معرفی این گونه به زیستگاه یا زیستگاه های دیگر باشد. از این رو در مطالعه حاضر سعی شد با بهره گیری از روش تحلیل شبکه به اولویت بندی زیستگاه های موجود در استان لرستان برای انتقال این گونه پرداخته شود. به این منظور از عوامل محیطی (شامل پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب و تراکم پلانکتونی) و عوامل انسانی (شامل مدیریت منطقه، بومیان و گردشگران) استفاده شد. برای پارامترهای محیطی از ضریب تشابه فاصله اقلیدوسی زیستگاه های پیشنهادی با زیستگاه بومی این گونه و برای عوامل انسانی از مقایسه های زوجی استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد غار زرین آباد در خرم آباد بیشترین اولویت برای انتقال این گونه را دارد. این غار همچنین پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر در منطقه دارد. در مورد انتقال این گونه نیز اگر چه هدف نجات خود گونه است در کنار آن می تواند زمینه ساز احیا و توسعه گردشگری در منطقه باشد و رواج گردشگری در منطقه سبب بهبود وضعیت اقتصادی مردم بومی می شود که می تواند برای مردم بومی انگیزه مهمی برای حفاظت از این گونه باشد. نتایج مطالعه حاضر می تواند مدیران حیات وحش را در زمینه انتقال این گونه یاری رساند.
    کلیدواژگان: استفاده از زیستگاه، انتقال حیات وحش، حفاظت، روش تحلیل شبکه، لرستان
  • محمد صادق فرهادی نیا، علیرضا محمدی، سهراب اشرفی، محمدرضا اشرف زاده، حسین محمدی صفحات 461-475
    ا مروزه جمعیت های بسیاری از پستانداران به شدت در بحران انقراض اند. بر پایه برآوردها، حدود یک چهارم از پستانداران موجود جهان در معرض خطر انقراض قرار دارند. نبود راهبردی مناسب، به اختصاص نامتناسب منابع حفاظتی تنها به شمار اندکی از گونه های بزرگ جثه و غفلت از سایر آرایه های درخور اهمیت در پستانداران منجر می شود. با آنکه گونه های کوچک جثه بیشترین تنوع گونه ای پستانداران ایران را به خود اختصاص داده اند (بیش از 150 گونه)، بیشتر پژوهش ها با رویکرد بوم شناسی و حفاظت در زمینه گونه های بزرگ جثه متمرکز بوده و گونه های کوچک جثه کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. همچنین در ادامه، تلاش های صورت گرفته در کشور در دو قالب طرح های پژوهشی سازمان حفاظت محیط زیست و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها ارزیابی می شوند و اولویت های پژوهشی مورد بحث قرار می گیرند. در این پژوهش 50 گونه با امتیاز بالای حفاظتی معرفی شد که یوزپلنگ آسیایی، خرس سیاه و گاو دریایی به ترتیب اولین تا سومین گونه با اولویت بالای حفاظتی را در ایران تشکیل می دهند. جوندگان و خفاش ها به ترتیب بیشترین درصد از گونه های با امتیاز بالای حفاظتی را به خود اختصاص داده اند. از سوی دیگر، در مجموع 43 عنوان پایان نامه در مقطع تحصیلات تکمیلی رشته محیط زیست (کارشناسی ارشد و دکتری) بین سال های 1386 تا 1391 درباره پستانداران با امتیاز بالای حفاظت اجرا شده است که سم داران و گوشت خواران به ترتیب با 24 و 12 عنوان، بیشترین تعداد پایان نامه را به خود اختصاص داده اند. بیشترین تعداد پایان نامه اجرا شده برای پستانداران با اولویت بالای حفاظتی مرتبط به پژوهش های زیستگاهی و سپس بوم شناسی هستند. همچنین بررسی ها نشان داد که بیشترین طرح های حمایت شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست به سم داران و گوشت خواران اختصاص یافته است. بر همین اساس ضمن تایید تناسب تلاش های صورت گرفته در قالب طرح های پژوهشی و پایان نامه های اجرا شده با اولویت گونه های مهم به ویژه به منظور تکمیل شکاف اطلاعاتی موجود درباره آن ها، لزوم توجه به پستانداران کوچک جثه مانند جوندگان، خفاش ها و حتی گوشت خواران کوچک جثه بحث شد. همچنین به منظور ارتقای اولویت بندی حفاظتی پستانداران در کشور، ارزیابی ریسک انقراض گونه های ایران در چارچوب معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت به منظور تدوین فهرست سرخ پستانداران ایران با مشارکت کارشناسان ایرانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی وضعیت، اولویت بندی حفاظتی، ایران، پستانداران، تمایز تکاملی
  • بهرام قلی نژاد، فاطمه نوری، حامد جنیدی صفحات 477-487
    در مطالعات پوشش گیاهی روش اندازه گیری در دقت و صحت نتایج حاصله بسیار اهمیت دارد. بدین منظور برای افزایش دقت در اندازه گیری غنای گونه ای اقدام به مقایسه شکل پلات و پراکنش آن در سطوح مختلف پلات در برآورد غنای گونه ای شد. این مقایسه در قالب طرح های ویتاکر، استولگرن و یک طرح جدید (آریز) در بخشی از مراتع گردنه آریز سنندج انجام گرفت. طرح پیشنهادی (آریز) در این پژوهش حاصل تغییر در ابعاد و پراکندگی زیرپلات ها در طرح استولگرن بوده و به منظور اندازه گیری دقیق تر غنای گونه ای طراحی شده است. نمونه برداری به روش تصادفی سیستماتیک و در تیپ گیاهی علفزار و با سه تکرار برای هر طرح انجام گرفت. ابتدا طرح های مقایسه شده به وسیله پیکه های چوبی و طناب در منطقه مطالعه شده پیاده شد و سپس به شمارش گونه ها در داخل پلات ها اقدام شد. تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری فاکتوریل در قالب طرح های کاملا تصادفی و با استفاده از نرم افزار spss نسخه 17 انجام شد. نتایج نشان داد که سه طرح یادشده از نظر برآورد غنای گونه ای تفاوت معنا دار دارند و طرح استولگرن و ویتاکر در سطح 01 /0 تفاوت معنادار دارند. طرح ویتاکر و طرح پیشنهادی (آریز) در این مطالعه نیز در سطح 01/ 0 تفاوت معنادار دارند اما دو طرح استولگرن و آریز در سطح 05/ 0 تفاوت معنادار دارند.
    کلیدواژگان: پراکنش پلات، شکل پلات، غنای گونه ای، طرح آریز، طرح ویتاکر
  • روح الله میرزایی، هادی قربانی، ناصر حافظی مقدس، ندا روانخواه صفحات 489-503
    روش های ارزیابی خطر بوم شناختی متعددی طی دهه های گذشته در سراسر جهان به منظور ارزیابی آثار آلاینده ها بر پذیرنده های مختلف مانند گونه های مختلف حیات وحش توسعه یافته اند اما تا کنون چنین روش هایی به ندرت برای تعیین خطرهای بالقوه بوم شناختی در ایران استفاده شده اند. بنابراین، در این مطالعه یکی از این روش ها (Eco-SSLs) به منظور تعیین خطر بوم شناختی برای گروه های مختلف حیات وحش استفاده می شود. به همین منظور 216 نمونه خاک سطحی (عمق 0 30 سانتی متر) از سطح استان گلستان در شمال ایران با توجه به نقشه های خاک شناسی، زمین شناسی، کاربری اراضی، و نیز توزیع منابع آلاینده شامل موقعیت معادن، صنایع، شبکه جاده های اصلی، محل های دفن زباله، زمین های کشاورزی جمع آوری شد و برای تعیین غلظت کل آرسنیک، کادمیوم، مس، منگنز و روی هضم شد. کریجینگ معمولی برای تخمین غلظت فلزات استفاده شد. سپس نقشه های غلظت عناصر به منظور تهیه نقشه خطر بوم شناختی فلزات سنگین بر اساس روش Eco-SSLs سازمان حفاظت از محیط زیست امریکا به منظور ارزیابی خطرهای بوم شناختی این فلزات برای گیاهان، بی مهرگان و مهره داران استفاده شد. نتایج نشان داد که غلظت میانگین آرسنیک، کادمیوم، مس، منگنز و روی در خاک گلستان به ترتیب عبارت اند از: 1/ 9، 12/ 0، 42/ 24، 31/ 700 و 08/ 82 میلی گرم بر کیلوگرم است، که بیشتر از غلظت های پایه در استان هستند و میانگین غلظت ها کمتر از سطوح بالقوه اثرگذار ند. در میان عناصر، منگنز و روی خطر بوم شناختی بیشتری نسبت به سایر عناصر داشتند. ارزیابی خطر بوم شناختی نشان داد که استان گلستان خطر بوم شناختی جدی ندارد. اگرچه نقشه های خطر مبتنی بر روش Eco-SSLs نشان داد که حیات وحش ممکن است تا حدودی در خطر باشند، کارایی روش Eco-SSLs مورد تردید است و اگرچه این روش استاندارد علمی خوبی دارد، به نظر می رسد قبل از استفاده در ایران به اصلاح نیاز دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر بوم شناختی، استان گلستان، بوم سم شناسی، عناصر سمی
  • نرگس وزین*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، مهدی پورطاهری، افشین دانه کار صفحات 505-520

    حفظ و پایداری اکوسیستم های طبیعی و پایداری جوامع روستایی از طریق برقراری پیوند مطلوب بین جوامع و اکوسیستم ها با توسعه شیوه های زیست جایگزین ضروری است. در این راستا براساس الگوی بوم روستا (اکوویلج) به عنوان الگوی زیست پایدار با رفع بی ثباتی های اکولوژیکی و اجتماعی جوامع، با شناسایی مزیت ها و محدودیت های موجود و ضعف ها و قوت های جوامع روستایی حاشیه تالاب و از طریق برنامه ریزی راهبردی به ارائه راهبردهای مناسب برای زیست پایدار در جوامع روستایی حاشیه تالاب پرداخته شد تا شیوه زندگی پایدار و رابطه پایدار با اکوسیستم تالاب را برای جوامع ممکن سازد. بنابراین، مقاله حاضر در پی پاسخ گویی به این پرسش است که راهبردهای مناسب برای توسعه الگوی زیست پایدار و سازگار با اکوسیستم تالاب براساس الگوی بوم روستا در روستاهای حاشیه تالاب میانکاله و لپوی زاغمرز کدام اند؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و به شیوه پیمایشی و مدل تحلیلی SWOC و ماتریس ارزیابی QSPM به ارائه راهبردهای مناسب پرداخته است. نتایج نشان می دهد توسعه الگوی زیست پایدار و سازگار با اکوسیستم تالاب در روستاهای مطالعه شده باید در راستای رفع ضعف ها و تهدیدها باشد و در این راستا باید راهبردهای حفاظت از اکوسیستم، تغییر فرهنگ مصرف و ارتباطات و تعاملات جمعی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی بوم روستا، الگوی زیست پایدار، تالاب های میانکاله و لپوی زاغمرز، جوامع روستایی پایدار، مدل تحلیلی SWOC
|
  • Leila Akhoondi, Óafshin Danehkar, Reza Arjmandi, Hosein Shabanali Fami Pages 331-344
    The Mountains as the other Natural Environment are the main purposes for nature based tourism such as sport tourism and have a finite capacity for recreation development which differs from one place to another and naturally causes different type of tourism’s development. Therefore land Suitability is very important before Tourism planning. Some charactristics like geomorphological، biological and unique natural landscapes make Karaj-Callous road as one of the most popularity tourism region in Iran and study about it ’s capacity and limitation and do planning could cause sustainable tourism. In this regard current research with the goal introducing the best place for development Nature-based Tourism activities in mountain ecosystem، using Spatial Multi Criteria Evaluation and prepare criteria for some sport activities including Mountaineering، Rock climbing، Trekking، Slope walking، Mountain biking، Horse riding and Canyoneering. In order to illustrating the relationship between the objectives and criteria، a Hierarchy structure defined. The criteria weighted by the Analytical Hierarchy Process and Expert Choice software، maps of each criterion combined together by Weighted Linear Combination in GIS for provide suitable places for tourism activities. Criteria was includin geomorphological caractristics (soil، rock features and topography). Results show about 58% of study area has capability for development a variety sport tourism activities in mountain.
    Keywords: Mountain, Sport Nature, based Tourism, Spatial Multi Criteria Evaluation, Analytic Hierarchy process, Karaj, Chalous road
  • Zohreh Ahmadi Kordestani, Amir Hossein Hamidian, Seid Vali Hosseini, Sohrab Ashrafi Pages 345-351

    : Heavy metals are chemical pollutants characterized by their toxicity, stability, bioaccumulation and biomagnification. They might accumulate in aquatic organisms, transfer through food chain and enter into human body. Therefore, the study of their accumulation in the edible aquatic species has been a very important part of ecological and monitoring investigations. Astacus leptodactylus is a benthic species, which is sedentary and omnivores, and is recently becoming one of the food sources in Iran. Samples were randomly purchased from the Tehran market. Their length, weight and sex were determined. The concentrations of lead, chromium, copper and zinc in muscle tissues were obtained using wet digestion and atomic absorption spectroscopy (Perkin Elmer, USA). Results were analyzed using the statistical software SPSS 19. No correlation was found between weight and length with the metal concentrations. There was also no correlation between sex and the concentration of toxic elements; however sex found to have significant correlation with the concentration of essential elements. There was significant differences between concentration of metal; and the pattern of accumulation of the metals was Zn > Cu > Cr ≥ Pb. Comparison of the metal concentrations with standard values indicated that copper and zinc concentrations are lower than concentrations allowed by WHO ​​and ANHMRC, while lead concentration was around the allowed levels. Because of very low consumption of this aquatic organism in Iran and a decrease observed in the concentrations of toxic metals after cooking, the consumption of this seafood is not harmful to human health. However, it is necessary to take safety precautions, so that the concentrations of the metals do not increase in aquatic ecosystems and in turn in seafood.

    Keywords: Aras dam, Cryfish, Astacus leptodactylu, Heavy metals, Standard
  • Mona Esmailpoor, Mohammad Kaboli, Mahmood Karami, Afshin Alizadeh Shabani, Azita Farashi Pages 353-361
    Increasing patch edges in natural habitats, as a result of habitat fragmentation, are a major threat for wildlife populations, especially avifaunal communities. Habitat edges provide different conditions compared to the core area which can directly or indirectly cause changes in species number, population and composition. This fact will demand a dissimilar management strategy. This study was conducted with the aim to investigate the edge effect on avifaunal richness and abundance in Khoshkeh-Daran natural monument. Bird records took place using point sampling method with infinite radius. Bird observation was recorded in mid spring 2009 daily from dawn till 9:30 am and was stopped during bad weather conditions. Vegetation cover was recorded in each 1000 m2 plot with a radius of 17.85 meters from the center where the observer was located. To study the significance of difference, between abundance and richness of avifauna among the edge and core of the patch, analysis of variance was applied. We used Canonical Correspondence Analysis to help us understand the relationship between bird communities and habitat variables. Results show a significant difference in abundance and richness along different distance from the center of the patch decreasing toward the edge. Trees and shrubs density, snags, safer environment and the presence of permanent lagoons (which will cause in tree falls) in core of the patch can be considered as reasons for these differences.
    Keywords: Khoshkeh Daran national monument, bird species richness, bird abundance, edge effect, habitat fragmentation, disturbance
  • Farida Irajy Asiabadi, Seyed Ahmad Mirbagheri, Payam Najafi, Faramarz Moatar Pages 363-372
    Petroleum hydrocarbons are among the major organic environmental pollutants whose toxicity and carcinogenicity effects have raised great concerns while the numerous available physical and chemical methods to remove petroleum hydrocarbons are rarely employed due to their extreme costs and harmful side effects, biological methods, including phytoremediation, have attracted wide attention during the recent years. The current study used sorghum (Sorghum vulgare) and barley (Hordeum vulgare) to decrease petroleum hydrocarbon content of contaminated soil around Isfahan Oil Refinery (Isfahan, Iran). It also assessed the concentrations of petroleum hydrocarbons and petroleum-degrading bacteria at different depths of soil following phytoremediation. Polyvinyl chloride (PVC) pipes (20 cm in diameter and 130 cm long) were employed for phytoremediation. In each pot, hordeum or sorghum seeds were separately sown approximately 1-2 cm below the soil surface. Thirteen weeks after sowing of the plants, soil columns were sampled at 25, 50, 75, and 100 cm depths and concentration of petroleum hydrocarbons and number of oil-degrading bacteria was determined. Statistical analyses indicated the two plants to reduce the concentration of petroleum hydrocarbons to a significantly higher extent (23%-35%) than the control treatment Obviously, such an effect was only detected in depths where plant roots penetrated (especially 0-50 cm), i.e. the absence of roots in deeper parts of the soil column (50-100 cm) was accompanied by lower number of oil-degrading bacteria and higher concentration of petroleum hydrocarbons. Accordingly, future studies are recommended to investigate the efficacy of landfarming and stimulation and injection of oil-degrading microorganisms in eliminating deep soil contamination.
    Keywords: Sorghum vulgare, Hordeum vulgare, Depth, Petroleum hydrocarbons, Refinement
  • Abozar Parhizkari, Mohammad Mahdi Mozafari, Mahdi Hoseini Khodadadi Pages 373-385
    Nowadays the methods that for determining the optimal planting crops are used often in order to increase farmer's prosperity and Take steps to maximize their profits, while the neglect of damaging effects environmental can adverse consequences and a lot of problems for future generations of mankind create. Therefore, choice a method that could help saves the environment multiple manager's goals to achieve to suited cultivation patterns leave in a model is necessary and important. Therefore in this study to achieve the objectives comprehensive above, especially in determining the optimal pattern planting Rudbar Alamot Western Qazvin Province and also reducing water pollutions river basin Shahrud that resulting from the more using of chemical fertilizers Lexicographic goal programming was used. This study data from premier farmers of this section, field studies, surveys, Statistical yearbook 1389 and also Statistics released by Agriculture Jahad organization of Qazvin province was collected and to analyze data and solve the proposed model Excel software was used. The results showed that the current pattern of farming in this section is not optimal and production inputs Non-efficient used. Therefore, we can take effective steps with using the proposed model in addition to choosing the appropriate pattern and optimum use of region resources, in order to increase farmer's incomes and reduce environmental degradation removal.
    Keywords: Cropping Pattern, Lexicographic Goal Programming, Sustainability of Resources, Environmental Protection, Alamut Western
  • Ali Mohammad Rajabi, Keyvan Mokhtari, Mohammad Ali Aliabadi Pages 387-399
    Analytical results of 11 groundwater samples are used to evaluate the quality of groundwater in the Hastijan area, (Central province –Iran). The main indices of water, ions physicochemical characteristics and the important heavy metals concentration studied. to estimate of water quality, Piper, Ghibbs, Schoeller and Wilcox diagrams, Sodium Absorption Ratio, Color-Alkalinity and Saturation Index studied. Based on the analytical results, groundwater quality in the Hastijan area is generally varies from hard to very hard. The type and facies of water in study area is calcic bicarbonate and sodic and magnesic bicarbonate. In these waters, Ca2+ and Mg2+ concentrations is higher than Na+ and K+, and HCO3- is higher than SO42- and Cl-. Consideration of rocks composition in part of the study area shows that evaporation formation (limestone, Dolomite, Brown Sand Stone, marl, shale and intercalated with gypsum and salt) caused increased Na+, Cl- concentrations and salinity of the groundwater. The results of calculated saturation index show that the saturation index for carbonate minerals is positive and for sulfate minerals is negative. According to the parameters and international standards, almost all of groundwater in the study area is suitable and usable for agricultural purposes and to be used for drinking as good, acceptable water. Finally, the large portion of samples was corrosive for industrial usage.
    Keywords: groundwater, Hydrogeochemistry, Hastijan, Saturation index, Water type
  • Hadi Rahimi, Abdolrasoul Salman Mahini, Hamidreza Kamyab Pages 401-411
    In this research priority of Gorgan’s sub- watershed were done after normalizing the indicators using GIS software. The multi-attribute decision-making methods including ELECTRE, TOPSIS and SAW were used in this study. AHP was applied in order to weighting the indicators in Expert Choice software. First, Priority the sub-watershed were done by ELECTRE, TOPSIS and SAW using the Excel. Each method according to its approach presented different ranking. Second, Copeland method was selected for removing the conflict among results of applied methods. There was found the significant relationship among ranking methods using Spearman correlation coefficient. Then, the correlation coefficient of the ranking results was measured between Copeland and decision-making methods. Results showed that sub- watershed 3, 4, 5, 6 and 11 regarding to three cited methods were similar in priority 1 to 4 and also they have the most significant potential for agriculture among all sub-basins. The results of correlation showed SAW, ELECTRE and TOPSIS were in first, second and third grade of Gorgan’s priority for rainfed agriculture, respectively. The analyses indicated Copeland was the best method for agriculture.
    Keywords: MADM, ELECTRE, TOPSIS, SAW, Copeland, Spearman correlation coefficient
  • Sahar Rezaian, Sadaf Ataee Pages 413-430
    This study has been executed aiming at identifying, classifying and investigating the environmental effects of Lorestan’s Roodbaar Dam during its exploitation phase through utilizing MIKE11 software and LINMAP technique. Lorestan’s Roodbaar Dam is located in Lorestan Province, 100 kilometers to the South of Alugoodarz Town on Roodbaar River (from branches of Eastern Dez River), within the area of Zagros Mountains in the West of Iran. It is crucial not to consider merely one parameter when using the evaluation methods, on the contrary, the mutual effects of all parameters and their consequent effects must be taken into account. The immediately- affected area was located through collecting data from the environmental conditions of the area and from the technical information on Roodbaar Dam using MIKE 11 software. The positive and negative effects of the dam were eventually prioritized using LINMAP mathematical model. Prioritizing the positive effects of the project indicated that (income) ranked 0.0507, following that (services, industry, commercial) ranked 0.0480 and was placed in the second place. Two villages will go under water with the construction of this dam. This will lead to the mentioned villagers moving and their resettlement. Therefore (moving) ranked 0.3452 and it earned first place among the negative effects of the dam and (erosion) (sedimentation within the dam’s container), (the endangered plant species within the area) all ranked 0.2959 and were placed second within the prioritization. At the end proper approaches were presented for the exploitation stage of Lorestan’s Roodbar Dam taking into consideration the results obtained from prioritizing the effects.
    Keywords: Investigation of Environmental Effects, Reservoir Dam, Delphi Technique, MIKE 11Method, LINMAP Method
  • Ali Asgarian, Bahman Jabbarian Amiri Pages 431-441
    Development of remote sensing (RS) and GIS techniques and that of landscape metrics in the late 1980s have caused to introduce a new dimension in the landscape ecology arena (the relationship between spatial patterns and ecological processes). However, scale dependence of some of landscape metrics and RS systems of different spatial resolution has resulted in particular attention into selection of an appropriate scale in the landscape ecology studies and correct interpretation of ecological processes. Hence, the present study has investigated the behaviors of some landscape metrics in relation to changes in scale. Accordingly, the effects of the scale (pixel size and extent) on those landscape metrics which indicate trends of vegetation cover class was discussed applying Landsat images in Isfahan city and its surrounding (an area of ​​960 thousand hectares). For this purpose, behavior of NP, PD, LSI, MPS, ED, MNN, MSI and TCAI have studied through changing the size from 30 m to 60, 120, 240 and 480 and extent from 300 ha to 600, 1200, 2400 and 4800. The results of this study indicated sensitivity of these metrics except TCAI in relation to the scale factor. This type of studies and attention to the spatial scale have indicated that it could play an important role in identifying the impacts of ecological processes, predicting the ecological functions (landscape modeling) and reducing the uncertainty in landscape ecology studies.
    Keywords: landscape ecology, landscape metrics, pixel size, extent
  • Azita Farashi, Mohammad Kaboli, Hasan Rahimian, Hamidreza Rezaii, Mohammadreza Nagavi Pages 443-459
    Iranian cave barb (Iranocypris typhlops, Bruun and Kaiser, 1944)is one of thevery rareandendemicspeciesof Iran. Its distributionrangeislimitedina habitat that causes some problems for its conservation. Thisuniquehabitatfaces somenatural and humanthreatsand the habitatdestructionmeansthe extinctionof the species. Based on, habitat selection for translocation of the species is an important objective. Hence,Analytic Network Process (ANP) was used toprioritizehabitats for translocation. Environmental factors(includingphysical and chemical parametersof waterand the plankton density) and human factors(including management, local peopleandtourists) were used. Euclidian distancesimilarity coefficient for environmental parametersandpairedcomparisons for the humanfactors was used. The resultsshowed thatZarianabad cave in Khorram-abadcity has highestpriority for. The cavealso has thepotential toattract touristsinthe area. Althoughthe goal of the translocation is the species conservation but also it can develop of tourismin the area. Tourism development can improve theeconomic situationof local peoplein the area, which could bean importantincentiveforlocal peoplesforthe speciesconservation. The resultsof this studycanbe guidance for wildlife managers for the species translocation.
    Keywords: Analytic Network Process, Habitat use, Conservation, Lorestan, Wildlife translocation
  • Mohammad Sadegh Farhadi Nia, Alireza Mohammadi, Sohrab Ashrafi, Mohammad Reza Ashrafzadeh, Hossein Mohammadi Pages 461-475
    Mammals are increasingly affected by ongoing trend of extinction and one fourth of the world’s existing known mammalian species are endangered. Lack of proper conservation strategy can lead to non-suitable allocation of resources to larger species and ingoring smaller taxa. Despite Iran’s rich diversity of mammalian fauna which is predominantly comprised from smaller species (more than 150 species), most researches have been conducted on various ecological aspects of large species, meaning less charismatic taxa have not been properly focused. Accordingly, the present investigation has been implemented with the aim of conservation prioritization of the Iran’s mammals, based on their evolutionary distinctiveness and globally endangered score. Moreover, attempts devoted to species regarding graduate university dissertations as well as research projects funded by the Iranian Department of Environment (DoE) have been assessed to give an overall comprehensive review of the state of the Iranian mammals for effective conservation. Thus, top 50 species with highest priority value were recognized, initiated by Asiatic cheetah, Asiatic black bear and dugong. Rodent and chiroptera consisted the highest proportion of the high priority species of the country, respectively. In contrast, between 2007 and 2012, a total of 43 university thesis have been done on these top species (mostly habitat surveys and ecology), including 24 on ungulates versus 12 for carnivores, indicating intensive attention from Iranian biologists to these larger species. The same conclusion was derived based on analysis of funds allocated to different research projects by the DoE. Accoridngly, while supporting the present approach by the Iranian biologists to address top large species in order to fill existing gaps of knowledge, it is essential to meet conservation needs of smaller species, such as lesser carnivores, rodents and bats. Moreover, it is recommended that to enhance the present prioritization of the Iranian mammals, a comprehensive assessment is needed with participation of Iranian biologists based on IUCN’s Red List criteria to give a more nationalized inventory of prioritized species.
    Keywords: Conservation prioritization, mammals, evolutionary distinctiveness, status assessment, Iran
  • Bahram Gholinejad, Fateme Noori, Hamed Joneidi Pages 477-487
    Vegetation studies measuring the accuracy of the results is important. The purpose of this study is to compare shape and distribution plots on different levels for species richness measurements.Thiscomparison was in three design Whittaker, Stohlgern and a new design (Ariz) in Ariz, Sanandaj.Designed proposition (Ariz) obtainedon base changes in the size and distribution plotin design Stohlgern species richness is designed to measure accurately. This study was conducted with three replications in grassland vegetation type. Compare plans were originally wooden and rope was walking in the area, and then proceed to the species in the plots were counted. Data analysis and statistical methods in factorial completely randomized design was performed using spss software version 17. The results showed that the three estimates of species richness are having a significant difference in the estimation of species richness and Stohlgern plan and Whittaker are significantly different in the level 0.01. Whittaker plans and proposal (Ariz) in this study are the significantly different in the level 0.01 But Stohlgern plan and Ariz design are significantly different in the level 0.05.
    Keywords: Species richness, Whittaker plot, the plot, distribution plot, Ariz plan
  • Rouhollah Mirzaei, Hadi Ghorbani, Naser Hafezi Moghaddas, Neda Ravankhah Pages 489-503
    Numerous ecological risk assessment methodologies have been developed over the last twenty years around the world for evaluating effects of pollutant on receptors such as different wildlife species. But so far such methods have only rarely been used to determine potential ecological risks in Iran. Therefore in this study we used one of these methodologies (Eco-SSLs) to determine ecological risk for some different wildlife groups. To this end, considering soil maps, geology, land use, and distribution of pollutant sources, including the location of mines, industry, main roads, hazardous waste sites, agricultural lands, 216 surface Soil samples (0-30 cm) were collected from Golestan province, north of Iran were subjected to a total digestion technique and analyzed for As, Cd, Cu, Mn and Zn. ordinary kriging was used to predict soil concentrations. Metal concentrations maps were then used to Map ecological risk of HMs based on the USEPA’s Eco-SSLs to assess their ecological risks posed by these heavy metals for plants, invertebrates and vertebrates groups. The results showed that the average concentrations of As, Cd, Cu, Mn and Zn in soil of Golestan were up to 9.10, 0.12, 24.42, 700.31and 82.08 mg/kg, respectively, which are much higher than their natural background values. Results showed that the mean concentrations of these heavy metals were lower than potential effect levels. Among the metals, Mn and Zn showed a higher ecological risk than the others. Ecological risk further indicated that Golestan was not suffering from serious metal contamination based on Eco-SSLs methodology. Generally Maps of risk based on the USEPA’s Eco-SSLs (for plants, invertebrates and vertebrates) showing that wildlife may be partly at risk but that the relevance of Eco-SSL values is questionable and the present study found that, although this methodology was of a high scientific standard, but it seems it would need modification before its using in Iran.
    Keywords: Toxic elements, Ecological risk assessment, Ecotoxicology, Golestan Province
  • Narges Vazin, Abdolreza Roknedin Eftekhari, Mahdi Portaheri, Afshin Danehkar Pages 505-520

    Conservation and sustainability of natural ecosystems and sustainability of rural communities by good linking between communities and ecosystems through developing of alternative lifestyles are essential. Inthisregard based on the Ecovillage model as a model of sustainable lifestyle was paid to provide appropriate strategies for sustainable living in rural societies around wetland with identify advantages and limitations and strengths and weaknesses of rural communities around wetland and using of strategic planning to allow sustainable lifestyle and sustainable relationship with wetland ecosystem to rural communities. This paper aims to answer this question that what are appropriate strategies for development of sustainable and compatible lifestyle with wetland ecosystem based on Ecovillage model in rural areas around Miankale and Lapo zaghmarz wetlands? This study using a descriptive- analytic and surveying methodology and SWOC analysis and evaluation matrix of QSPM has provided appropriate strategies. The results show that the development of sustainable lifestyle and compatible lifestyle with wetland ecosystems in studied rural areas should be in direction address the weaknesses and threats, and in this regard strategies for ecosystem protection, changes in culture of consumption and mass communications and interactions should be considered.

    Keywords: SustainableLifestyle, EcovillageModel, Sustainable Rural Communities, SWOC Analytical model, Miankale, Lapo wetlands