فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و ششم شماره 4 (زمستان 1402)

  • ویژه نامه مناطق تحت حفاظت
  • تاریخ انتشار: 1402/11/07
  • تعداد عناوین: 22
|
  • منا عزیزی جلیلیان*، افشین دانه کار، عبدالرسول سلمان ماهینی، کامران شایسته، علی بالی صفحات 1-14
    مناطق تحت حفاظت، بخش های از سرزمین هستند که به منظور حفاظت در محل و موثر تنوع زیستی و سایر ویژگی های ارزشمند اکوسیستم ها انتخاب و مدیریت می شوند. با وجود شبکه کارآمدی از این مناطق در مکانی که معرف تمام اکوسیستم ها باشد، اهداف مدیریت منابع بوم شناختی به خوبی تامین می شود. آنالیز گپ روشی برای شناسایی میزان معرفی شدن تنوع زیستی در مناطق حفاظتی است، با این هدف که اطلاعات مورد نیاز مدیران و سیاستگذاران سرزمین برای تصمیم گیری مناسب را فراهم نماید. در مطالعه حاضر، میزان معرف بودن سیستم پارک های ملی که بخشی از شبکه مناطق تحت حفاظت کشور هستند در اکوسیستم های کلان خشکی، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور معیارها و شاخص های مناسب برای انتخاب پارک ملی شناسایی و نقشه سازی شدند. سپس، الگوریتم تصمیم گیری برای ارزیابی این مناطق تهیه شد. براساس این الگوریتم، پس از تلفیق لایه شاخص های مناسب با لایه اکوسیستم ها و پارک های موجود، میزان پوشش دهی پارک های ملی در هر یک از لکه های اکوسیستمی ارزیابی و کدگذاری شد. پس از اجرای الگوریتم ، میزان پوشش دهی در اکوسیستم ها محاسبه گردید و سه سناریو تعریف شد و میزان تحقق آن ها و کمبودها در هر اکوسیستم بررسی و محاسبه شد. نتایج نشان داد که تنها در دو اکوسیستم کوهستان های بدون پوشش سرد و خشک و بوته زار و شوررست های خشک سه سناریو تحقق یافته اند و در سایر اکوسیستم ها میزان معرف بودن کافی نیست. بر این اساس، سطح مورد نیاز برای تکمیل سیستم پارک های ملی در اکوسیستم های خشکی، به میزان تقریبی دو میلیون هکتار به دست آمد. نتایج این مطالعه می تواند راهنمایی برای برنامه ریزان حفاظت سرزمین باشد تا براساس آن سیستم پارک های ملی را مورد بازبینی قرار دهند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم کلان خشکی، الگوریتم تصمیم گیری، تنوع زیستی، حفاظت سرزمین، مناطق تحت حفاظت
  • سجاد قربانپور، فاطمه رجایی*، جابر اعظمی صفحات 15-28

    توسعه شهری و افزایش فعالیت های اقتصادی منجر به از هم گسیختگی یکپارچگی مناطق حفاظت شده و تهدید تنوع زیستی آن ها می شود. این مطالعه به منظور شناسایی الگوی مکانی تهدیدات تنوع زیستی و تاثیر توسعه بر یکپارچگی مناطق حفاظت شده انگوران در استان زنجان انجام شده است. در این راستا معیارهای ارزیابی تهدیدات تنوع زیستی در چهار مولفه تعریف شد که عبارتند از تهدیدات ساختاری، غیر زیستی، ترکیبی و خطر ایزوله بودن واحد ها. در بعد ساختاری، سه معیار ضریب فراکتال محیط واحدها، ضریب شکل واحدها و شیب متوسط مبنا قرار گرفت. در بعد ترکیبی، اقدام به ارزیابی زیستگاه با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی شد. در بعد خطر، ایزوله بودن واحدها از شاخص نزدیک ترین همسایه استفاده شد. پس از تهیه نقشه های مذکور، اقدام به وزن دهی معیارها و شاخص ها شد. ارزیابی نهایی تهدیدات تنوع زیستی به سه روش ترکیب خطی وزن داده شده، میانگین وزنی مرتب شده و بولین صورت گرفت. نتایج نشان داد براساس روش ترکیب خطی وزن داده شده، 15995 هکتار از منطقه مورد مطالعه در محدوده خطر خیلی زیاد قرار دارد. این مقدار برای روش میانگین وزنی مرتب شده، 11634 هکتار و برای روش بولین، 17347 هکتار بود. به طور کلی روش بولین مقدار پهنه های با خطر زیاد و خیلی زیاد را بیشتر از دو روش دیگر برآورد کرده است. این مطالعه به ذینفعان کمک می کند تا با استفاده از رویکرد ارایه شده به شناسایی منابع تهدیدات علیه تنوع زیستی مناطق حفاظت شده پرداخته و برنامه های کنترل و مدیریت این تهدیدات را به سرعت اتخاذ و اجرا نمایند.

    کلیدواژگان: منطقه حفاظت شده انگوران، تهدیدات تنوع زیستی، سیمای سرزمین، زون بندی
  • زهرا ابراهیمی منفرد، سید حامد میرکریمی*، حنانه محمدی کنگرانی، محمود صوفی صفحات 29-43
    تعارضات انسان و حیات وحش به ویژه گوشتخواران بزرگ جثه، یکی از چالش های اصلی حفاظت از تنوع زیستی در مناطق مختلف جهان محسوب می شود. مطالعات متعددی نشان داده اند، عوامل اقتصادی-اجتماعی نقش مهمی در تعارضات انسان و گوشتخواران دارد؛ اما از سازوکار تبادل اطلاعات در مسیله تعارضات انسان و گوشتخواران، بین ذینفعان مختلف، اطلاعات کمی در دسترس است. بنابراین در این پژوهش با استفاده از رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی، نقش شبکه اطلاع رسانی بین جوامع محلی روستاهای حاشیه پارک ملی گلستان در ارتباط با تعارضات انسان و گوشتخواران بزرگ جثه مورد بررسی قرار گرفت. داده های این پژوهش، با استفاده از روش پرسشنامه ساختارمند و مصاحبه رودررو با 292 نفر از جوامع محلی، در طول 7 ماه کار میدانی از اردیبهشت تا آبان 1401 جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزارهای UCINET6.528 و Netdraw مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از ماتریس تک وجهی و دو وجهی برای ترسیم شبکه ها استفاده شد و از شاخص های خرد شبکه (مرکزیت بینابینی، مرکزیت درجه و MDS) برای تفسیر شبکه ها استفاده گردید. نتایج نشان داد، تنها 57٪ از افراد برای کسب اطلاعات در مورد گوشتخواران بزرگ جثه و تعارض با آن ها در منطقه، در ارتباط با دیگر ذینفعان هستند و 43٪، اقدامی برای کسب اطلاع در این رابطه نداشته اند. نتایج حاصل از تحلیل گراف های شبکه، نشان از مرکزیت قابل توجه محیط بان و خانواده در شبکه اطلاع رسانی دارد، در حالی که، دو گروه شورای روستا و دهیار در شبکه اطلاع رسانی، مرکزیت ندارند. همچنین، نتایج حاکی از عدم ارتباط زنان، جهت کسب اطلاع با محیط بان، شورای روستا و دهیار است. یافته های پژوهش نشان داد، لزوم بررسی شبکه های اجتماعی از جمله شبکه اطلاع رسانی در مدیریت تعارضات، ضروری است و می توان از توانایی های این رویکرد در جهت پیشبرد و بهبود اقدامات مدیریتی کاهش تعارضات در مناطق تحت حفاظت بهره برد.
    کلیدواژگان: پارک ملی گلستان، تحلیل شبکه اجتماعی، تعارض انسان و گوشتخوران بزرگ جثه، مناطق تحت حفاظت
  • آریا وزیرزاده*، حمیدرضا مصفا صفحات 45-56

    تالاب ارژن یکی از تالاب های با اهمیت بین المللی در استان فارس می باشد. میانگین مساحت بلندمدت تالاب حدود 1100 هکتار می باشد. این تالاب یک پولیه طبیعی بوده و آب آن از طریق یک پونر (سینک هول) در بخش شرقی خارج می گردد. تالاب ارژن در دو دهه اخیر به جز مقاطع فصلی کوتاهی در سایر فصول خشک بوده و توان ارایه خدمات اکولوژیک خود را از داست داده است. هدف این تحقیق، برآورد نیاز آبی تالاب ارژن بود. میزان نیاز آبی اکولوژیک تالاب براساس تغییرات جمعیت کل پرندگان و همچنین گونه های منتخب برآورد گردید. با استفاده از تصاویر ماهواره ای تغییرات ماهانه و سالانه سطح تالاب و همچنین آب دایمی و موقت در طی سال های 1369 الی 1398 برآورد گردید. گونه های منتخب که دارای بیشترین فراوانی در سال های سرشماری بودند شامل یک گونه غاز (غاز خاکستری) و 4 گونه اردک (شامل آنقوت، اردک سرسبز، گیلار و خوتکا) بود. تصاویر ماهواره ای نشان داد که در تمام سال های مورد بررسی، این تالاب یک تالاب موقت بوده است اگرچه سطح آبدار تالاب در یک دهه اخیر نسبت به دهه اول بیش از 4 برابر کاهش یافته است. فراوانی جمعیت غازخاکستری بیشترین همبستگی را با تغییرات سطح آب تالاب نشان داد. با بررسی همبستگی بین تغییرات سطح تالاب و تغییرات جمعیت کل پرندگان و گونه ای منتخب، در شرایط نرمال سطح آبی مورد نیاز برای حمایت از بیش از 20 هزار پرنده بین 200 الی 400 هکتار می باشد. کاهش سطح تالاب به کمتر از 200 هکتار شرایط بحرانی ایجاد می نماید و سطح بیش از 500 هکتار مطلوب می باشد. بنابراین با در نظر گرفتن شرایط هیدرولوژیک و اکولوژیک حاکم بر حوضه تالاب، می توان نیازآبی تالاب ارژن برای برقراری خدمات اکولوژیک در طی سال های مختلف از نظر شرایط اقلیمی را به شرح زیر برآورد نمود: خشکسالی: حداقل 3 میلیون مترمکعب، نرمال: 5/25 میلیون متر مکعب و ترسالی: 7/5 میلیون متر مکعب. با توجه به عدم وجود رودخانه دایمی در حوضه تالاب، صیانت از رواناب ها و جلوگیری از برداشت بیش از حد مجاز از آبخوان ها برای تضمین تامین نیازآبی تالاب ضروری است.

    کلیدواژگان: تالاب ارژن، تصاویر ماهواره ای، مساحت آبی، نیاز آبی اکولوژیک
  • کیادخت رضایی، آرش جوانشیرخویی، ام البنین بذرافشان* صفحات 57-65

    افزایش روزافزون تولید و مصرف پلاستیک در جهان، موجب بروز مشکلات محیط زیستی شده است. بنابراین پایش میکروپلاستیک ها در  اکوسیستم های طبیعی، ضروری است. در ناحیه بین جزر و مدی ساحل جنگل مانگروی قشم، سه ایستگاه انتخاب و از آب و رسوب در سه تکرار نمونه برداری شد. رسوبات در دمای 50 C° به مدت 72 ساعت در آون قرار داده شدند سپس از الک با مش 7  میلی متر گذرانده شدند. سپس نمونه های رسوب و آب، ابتدا با محلول اشباع NaCl و بعد با محلول اشباع NaI مخلوط شدند. بخش رویی محلول های نمکی، با استفاده از کاغذ صافی واتمن (Cat No. 1442) فیلتر و کاغذ صافی در دمای C° 60 به مدت 12 ساعت در آون قرار داده شد. در نهایت فیلترها توسط استریوسکوپ مورد بررسی قرار گرفتند. بیش ترین وکم ترین میانگین تعداد میکروپلاستیک در رسوبات، به ترتیب در ایستگاه 1 با 19/14±54/67 و در ایستگاه 3 با 3/06±9/67 ذره بر کیلوگرم رسوب خشک مشاهده شد. همچنین میانگین تعداد میکروپلاستیک ها در آب در ایستگاه 1 با 17/6±33/51 بیش ترین و در ایستگاه 3 با 1/53±33/3 ذره بر لیتر کم ترین مقدار را داشت. بین حضور مقدارمیکروپلاستیک ها درآب و رسوبات همبستگی (0/96=R2) مشاهده شد. تشابه بر اساس میزان حضور میکروپلاستیک در آب و رسوب، در ایستگاه های 2 و 3 مشاهده شد (0/95=ρ). به طور کلی می توان بیان نمود، تعداد میکروپلاستیک در مناطقی که فعالیت و حضور انسانی بیشتر است، درآب و رسوب بیشتر بود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، رسوب، مانگرو، میکروپلاستیک
  • پروانه صفری الموتی، اسماعیل کرمی دهکردی* صفحات 67-78
    علی رغم اینکه تنوع زیستی خدمات مختلفی را برای جوامع انسانی فراهم نموده و نیازهای انسان ها را برآورده کرده است، اقدامات انسانی، باعث کاهش تنوع زیستی و خدمات اکوسیستم شده است. تعیین مناطق حفاظت شده یک راهبردی برای مدیریت بحران های محیط زیستی و جلوگیری از نابودی تنوع زیستی است ، ولی این مناطق نیز مورد تهدید هستند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل موثر بر ادراک جوامع روستایی در مورد از بین رفتن تنوع زیستی منطقه حفاظت شده سرخ آباد، استان زنجان با استفاده از روش شناسی کمی (توصیفی-همبستگی) صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش، خانوارهای روستایی وابسته به منطقه حفاظت شده (5095=N)، که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه ای برابر با 250 نفر محاسبه و از طریق روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ساختار یافته ای که روایی محتوایی و ظاهری آن از طریق پانلی از استادان و کارشناسان صاحب نظر در این زمینه مورد تایید واقع شد و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ تایید شده بود، جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد متغیرهای مشارکت جامعه محلی، شرایط مداخله گری، محرک های انسانی مربوط به جوامع محلی، شرایط زمینه ای (ضعف معیشتی جامعه محلی)، شرایط زمینه ای (انگیزه کم و شناخت ضعیف جامعه محلی برای حفاظت و مدیریت تنوع زیستی)، نگرش در خصوص حفاظت از تنوع زیستی، دانش درخصوص وضعیت تخریب تنوع زیستی، دانش درخصوص چالش های تنوع زیستی و دانش در خصوص خدمات اکوسیستمی بر ادراک از بین رفتن تنوع زیستی اثرگذار هستند و 68 درصد از واریانس متغیر ادراک از بین رفتن تنوع زیستی را تبیین کردند. بنابراین، ضروری است تصمیم گیرندگان و سیاستگذاران این حوزه، عوامل مرتبط و موثر در کاهش از بین رفتن تنوع زیستی را به منظور حفاظت و احیای اکوسیستم ها و گونه های مناطق حفاظت شده مورد توجه قرار دهند و اقدامات مناسب جهت حفاظت و مدیریت پایدار تنوع زیستی اتخاذ کنند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم، تنوع زیستی، جامعه محلی، منطقه حفاظت شده سرخ آباد
  • نیکو حمزه پور* صفحات 79-95

    پهنه های ماسه ای واقع در غرب دریاچه ارومیه، یکی از مهمترین منابع تولید گردوغبار در این منطقه می باشند. هدف از انجام این تحقیق، مطالعه تغییرات زمانی در ترکیب عنصری و خصوصیات فیزیکوشیمیایی ذرات معلق هوا در مجاورت پهنه های ماسه ای غرب دریاچه ارومیه در طول فصل خشک و تعیین میزان مشارکت خاک های محلی در ترکیب گردوغبار بود. بدین منظور، نمونه های گردوغبار در طی چهار ماه مختلف در طی فصل خشک 1399 با اله های رسوبگیر جمع آوری شدند. همچنین دو خاک غالب از کانون های گردوغبار نیز از عمق 5-0 سانتی متری نمونه برداری شدند. نمونه برداری از هرکدام از سطوح، به صورت مرکب و از ترکیب چندین نمونه از بخش های مختلف آن سطح بود. خصوصیات فیزیکوشیمیایی نمونه ها از جمله توزیع اندازه ذرات، قابلیت هدایت الکتریکی، اسیدیته، ماده آلی و درصد کربنات کل اندازه گیری شدند. شناسایی کانی های غالب با روش تفریق اشعه ایکس (XRD)، شناسایی عناصر موجود در نمونه ها با دستگاه ICP-MS و نیز تصویربرداری از سطح نمونه ها با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) نیز صورت گرفت. براساس نتایج حاصل از این تحقیق، کوارتز، کلسیت، آراگونت و هالیت کانی های غالب در نمونه ها بودند. نتایج آنالیز عنصری نشان داد که کلسیم، منیزیم، سدیم، سیلیسیوم، آهن و آلومینیوم در هر دو نمونه خاک و گردوغبار جزء عناصر با فراوانی زیاد بودند. تصویربرداری از سطح دو خاک نشان داد که آراگونیت با اشکال سوزنی و ستونی، فراوان ترین کانی در آن ها است. براساس نتایج حاصل از محاسبه فاکتورغنی شدن، باوجود اینکه خاک 1 (DS1) با مقدار رس، نمک و سیلت بیشتر، بالاترین مشارکت را در ترکیب گردوغبار در ابتدای فصل خشک (تیرماه و مرداد ماه) دارد، به سمت انتهای فصل خشک، مشارکت خاک 2 (DS2) با میزان املاح کمتر، شن و کربنات کل بالاتر، بیش از DS1 می شود. براساس نتایج میکروسکوپ روبشی و آنالیز نقطه ای، به سمت اواسط فصل خشک و در نتیجه تبخیر زیاد در منطقه، کلریدسدیم در سطح نمونه DS1 تجمع می یابد و با ایجاد پوشش در دور ذرات شن، منجر به ایجاد سله شده و از ادامه فرسایش بادی، ممانعت می کند. با این حال، خاک DS2، تمام طول سال کانون اصلی گردوغبار باقی می ماند و  با دارا بودن مقادیر بسیار زیادی از کانی آراگونیت و عناصری همچون استرانسیوم 88Sr و باریم Ba  و حرکت گردوغبار حاصل، در جهت بادهای غالب به سمت مناطق مسکونی و اراضی کشاورزی، خطری جدی به حساب می آید و نیازمند توجه ویژه است.

    کلیدواژگان: آنالیز عنصری، فاکتور غنی شدن، کلرید سدیم، میکروسکوپ الکترونی روبشی
  • پروا مازندرانی، کامران رضایی توابع*، بهاره صمدی کوچکسرائی، هادی پورباقر، محسن اسلامی زاده صفحات 97-110
    این مطالعه جهت بررسی وضعیت سلامت اکوسیستم رودخانه هراز به عنوان یکی از مهم ترین رودخانه های حفاظت شده کشور از طریق ارزیابی شاخص های فیزیکوشیمیایی، کیفیت، سمیت و خودپالایی انجام شد. نمونه برداری در سال های 1399 و 1400، از 14 ایستگاه در طول رودخانه صورت گرفت. نمونه برداری و شناسایی درشت کفزیان و محاسبه ارزش زیستی انجام شد. وضعیت کیفی، تعیین مقدار سمیت، اندازه گیری PAHs تجزیه و تحلیل آماری داده ها انجام شد. براساس نتایج، شاخص کیفیت عمومی آب به سمت پایین دست غیر از سرشاخه ها رو به کاهش بود. شاخص سمیت دارای نوسان و در کل از بالادست به پایین دست نزولی بود. شاخص زیستی کفزیان بیشترین مقدار را در ایستگاه های پایین دست و با عدد حداکثر 4 را داشت. از نظر ساپروبی، بخش های مختلف رودخانه در طبقات الیگوساپروب، بتامزوساپروب، آلفامزوساپروب و پلی ساپروب قرار داشت. ایستگاه های بالادست نسبت به پایین دست و فصل سرد نسبت به فصل گرم وضع مطلوب تری داشت. نقشه های تقسیم بندی حوضه آبریز هراز براساس روش مونیخی، شاخص IRWQIsc و تلفیق نقشه خودپالایی، BOD و کاربری اراضی منطقه تهیه شدند. نتایج حاصل از تحلیل ها، نقش مهم فعالیت های انسانی به خصوص کاربری های روستایی و باغی و در مرحله بعد جاده ها در کیفیت آب رودخانه را نشان داد. از بالادست به سمت پایین دست، تعداد منابع آلاینده بیشتر شده و نقش خود را نشان داده اند. افزایش تراکم مناطق روستایی، باغی، مزارع پرورش ماهی، سبب افزایش BOD و شاخص کفزیان شده است. بنابراین لازم است تصفیه فاضلاب ها، تدوین استانداردهای نظام کشاورزی و نظارت بر استفاده از آب های زیرزمینی به همراه برخورد با متخلفان جهت حفاظت از رودخانه پیگیری و انجام شود.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت آب، شاخص سمیت، شاخص ارزش زیستی کفزیان، رودخانه هراز
  • حمیدرضا اسدزاده، علی جعفری*، حمزه علی شیرمردی، شکوفه نعمت اللهی صفحات 111-127
    یکی از معیارهای مهم طراحی شبکه مناطق تحت حفاظت، "معرف بودن، جامعیت و توازن" برای کل تنوع زیستی می باشد. بنابراین برای آگاهی از کیفیت این معیار، شبکه مناطق تحت حفاظت هر کشور یا منطقه، نیازمند ارزیابی کارایی و بازنگری از لحاظ این معیار و در صوت نیاز برنامه ریزی شبکه بهینه از این نظر است. در تحقیق حاضر معرف بودن مناطق چهارگانه استان چهارمحال و بختیاری از نظر تیپ های گیاهی ارزیابی و یک توزیع بهینه برای این مناطق پیشنهاد شده است. بدین منظور ابتدا براساس ارزش نادربودن و تنوع گونه ای برای هر یک از تیپ های گیاهی حداقل درصدی از آن ها که باید در مناطق چهارگانه وجود داشته باشند به عنوان اهداف حفاظتی تعیین شد. با روی هم اندازی نقشه مناطق چهارگانه و نقشه تیپ های گیاهی، وضعیت حفاظت فعلی و تراز حفاظتی (حفاظت کمتر یا بیشتر از حد لازم) آن ها تعیین شد. سپس با استفاده از نرم افزار پشتیبان تصمیم گیری مارکسان شبکه ای از مناطق پیشنهادی که در حداقل مساحت، تا حد ممکن اهداف تعیین شده برای تیپ های گیاهی را برآورده نمایند، مشخص شدند. نتایج نشان داد که از 106 تیپ گیاهی موجود در استان، مناطق چهارگانه موجود، اهداف تعیین شده برای 37 تیپ را تا حدودی برآورده می نمایند. برای برآورده شدن اهداف تعیین شده برای همه تیپ های گیاهی با در نظر گرفتن مناطق چهارگانه موجود در حالت بهینه به 14/47درصد و در حالت جمعی به 30/07درصد از مساحت استان نیاز است. بدون در نظر گرفتن مناطق چهارگانه موجود در حالت بهینه، به 19/086درصد و در حالت جمعی 37 درصد از مساحت استان مورد نیاز است. همچنین نتایج نشان داد که مناطق تحت حفاظت موجود در حالت بهینه 8/5 درصد و در حالت جمعی 12/85درصد با مناطق پیشنهادی همپوشانی دارند. بیشتر مناطق دارای اولویت برای حفاظت در نیمه شرقی استان از شمال تا جنوب واقع شده اند که به علت وجود تیپ های گیاهی کوچک و پراکنده مرتعی در این بخش است که توسط مناطق تحت حفاظت موجود پوشش داده نشده اند.
    کلیدواژگان: تیپ های گیاهی، چهارمحال و بختیاری، مارکسان، معرف بودن
  • پروانه سبحانی*، حسن اسماعیل زاده، شهین دخت برق جلوه صفحات 129-146
    مناطق تحت حفاظت از‎ ‎نظر‎ ‎تنوع‎ ‎زیستی و‎ ‎دارا‎ ‎بودن‎ ‎قابلیت ها‎ ‎و‎ ‎جاذبه های‎ ‎فراوان، یکی از مهمترین مقاصد طبیعت گردی محسوب می شوند. از آنجا که ‏فعالیت های گردشگری و طبیعت گردی همواره منجر به سود اقتصادی و توسعه محیط زیست نمی گردد، ضرورت بررسی تاثیرات منفی ‏فعالیت های طبیعت گردی ‏‏در این مناطق را الزامی می دارد. بدین منظور در این مطالعه از روش دلفی و مدل SWOT-ANP جهت بررسی تاثیرات منفی فعالیت های طبیعت گردی ‏بر تیپ های چهارگانه مناطق تحت حفاظت استان تهران و ارایه راهبردهای بهینه اقدام گردید. براساس نتایج به ترتیب بیشترین میانگین تاثیرات منفی طبیعت گردی ‏در پارک ملی لار شامل توسعه بدون برنامه ریزی فعالیت های طبیعت گردی، کاهش مراتع پر‏تراکم به دلیل بوته کنی، لگدکوبی و فقدان نظارت های کافی‏، و در منطقه حفاظت شده جاجرود روند تغییرات کاربری اراضی/پوشش، به دلیل توسعه زیرساخت های طبیعت گردی ‏و افزایش تقاضای جوامع شهری به توسعه فعالیت های ‏تفرجی می باشد.‏ در اثر طبیعی ملی تنگه واشی نیز بیشترین تاثیرات منفی شامل ‏افزایش آلودگی های محیطی به دلیل تعداد بالای طبیعت گردی ‏نسبت به وسعت و امکانات ‏منطقه، و در نهایت در پناهگاه حیات وحش کاوده بیشترین میانگین به افزایش شکار غیر مجاز حیات وحش به دلیل فقدان مکانیسم های نظارتی اختصاص یافته است. در ادامه برای کنترل این تاثیرات به انتخاب راهبردهای بهینه از طریق بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها بر اساس نظرات کارشناسان اقدام شد، که شامل راهبرد تهاجمی-رقابتی (SO) در پارک لار، راهبرد تدافعی (WT) در منطقه جاجرود و راهبرد تنوع (ST) در اثر ملی تنگه واشی و پناهگاه کاوده می باشد که باید در برنامه ریزی و تصمیم گیری، مورد توجه مدیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاثیرات منفی، روش دلفی، فعالیت های طبیعت گردی، مناطق تحت حفاظت
  • صدیقه عبداللهی* صفحات 147-162
    تنوع زیستی به عنوان یکی از خدمات اکوسیستمی پشتیبان حیات، تاثیر به سزایی در پایداری بوم سازگان دارد. چالش اصلی مدیریت سرزمین، اختصاص منابع کارآمد برای حفظ منابع طبیعی و بیشینه سازی ارزش تنوع زیستی است. از این رو ارزیابی مکانی ارزش های تنوع زیستی، ابزاری مهم در شناسایی مناطق کلیدی مناسب حفاظت و تعیین اولویت های حفاظتی است. در این مطالعه، کیفیت زیستگاه گونه های دارای ارزش حفاظتی استان همدان شامل قوچ و میش (Ovis orientalis)، کل و بز (Capra aegagrus)، خرس قهوه ای (Ursus arctos) و سیاه گوش (Lynx lynx) به عنوان شاخصی از تنوع زیستی منطقه با بکارگیری داده های کاربری/پوشش زمین و استفاده از نرم افزار InVEST مدل سازی شد. در گام بعد، با استفاده از روش تناسب ناحیه ای سرزمین در محیط نرم افزار ایدریسی، مناسب ترین پهنه ها برای حفاظت تعیین گردید. سرانجام، اولویت بندی مناطق حفاظتی با استفاده از معیارهای سیمای سرزمین انجام شد. براساس نتایج، حدود 31 % از سطح استان دارای مطلوبیت بالا برای زیستگاه گونه های هدف است که به طور عمده قسمت مرکزی و جنوبی استان را شامل می شود. این مناطق به ترتیب در برگیرنده 39، 74، 16 و 15 پهنه زیستگاهی برای گونه های کل و بز، قوچ و میش، خرس قهوه ای و سیاه گوش است. تحلیل سنجه های سیمای سرزمین نیز نشان داد که لکه های دارای پیوستگی، تراکم و چین خوردگی بیشتر از ارزش حفاظتی بالاتری برخوردار هستند. نتایج این مطالعه نشان دهنده قابلیت بالای سنجه های سیمای سرزمین در اولویت بندی لکه های حفاظتی است.
    کلیدواژگان: استان همدان، تناسب ناحیه ای سرزمین، طرح ریزی حفاظت، کیفیت زیستگاه
  • سید اسدالله حجازی*، سید عبدالسلام حیدری، عادل رسولی، طاها ایمان زاده صفحات 163-176

    ارزیابی کمی از با ارزش ترین رخدادهای تنوع زمین، گام های اساسی در حفاظت از زمین و  ایجاد اولویت ها در مدیریت سایت است. یکی از مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست منطقه حفاظت شده میرآباد در استان آذربایجان غربی می باشد که در این پژوهش مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. در این تحقیق، با استفاده از مقایسه روش کامنسکو  با روش سرانو و گونزالز-تروبا به شناسایی و ارزیابی ژیوسایت های منطقه حفاظت شده میرآباد پرداخته شد. در روش کامنسکو با استفاده از پنج معیار مورد استفاده یعنی ارزش علمی، ارزش زیباشناختی، ارزش فرهنگی، ارزش اقتصادی و ارزش مدیریتی و در روش سرانو و گونزالز-تروبا با استفاده از سه عیار ذاتی و علمی، عیار فرهنگی و عیار ارزش کاربری و مدیریتی ارزش هر کدام از ژیوسایت های منتخب منطقه محاسبه شده است. نتایج نشان داد که در روش کامنسکو ژیوسایت آبشار خرپاپ با کسب امتیاز 9 (از مجموع 20 امتیاز) رتبه 1 و کمترین امتیاز مربوط به ژیوسایت معرفی شده سطوح مثلثی بیلوکه با مجموع امتیاز 6/6 می باشد و در روش سرانو تفرجگاه پردانان با امتیاز 13/6 (از مجموع 30 امتیاز) در رتبه نخست و سطوح مثلثی بیلوکه با کمترین امتیاز از (10 امتیاز) در رتبه 5 قرار گرفتند. برای توسعه و مدیریت می توان این مدل ها را مبنا قرار داد که نتایج حاصل از آن ها در مقایسه با یکدیگر بسیار به هم نزدیک می باشد که با مدیریت و برنامه ریزی و استفاده از استانداردهای جهانی و یکپارچگی می توان برای توسعه منطقه حفاظت شده میرآباد ارزش اقتصادی و گردشگری بهینه را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: ژئوسایت، ژئوتوریسم، مدل ارزیابی، منطقه حفاظت شده میرآباد
  • میترا البرزی منش*، افشین دانه کار، جلیل ایمانی هرسینی، مریم رباطی، امیر علم بیگی صفحات 177-195
    ایران کشوری است که تاکنون 13 اندوختگاه زیست کره (BR) را به ثبت جهانی برنامه انسان و زیست کره (MaB) یونسکو رسانده است. این برنامه بیان می دارد اگرچه کشورها در پهنه بندی و مدیریت اندوختگاه های زیست کره از استقلال و انعطاف برخوردارند؛ اما باید از طریق پهنه بندی سه گانه و اجرای برنامه های مدیریتی متناسب با اهداف سه گانه حفاظت، توسعه پایدار اقتصادی و تولید دانش و آموزش دست یابند. این مطالعه با استناد به منابع مرجع و تجربه های جهانی، تلاش کرده است با شناسایی و معرفی معیارها و شاخص های مکانی، پهنه بندی هسته، به عنوان یکی از سه پهنه اصلی BR به کمک الگوریتم تصمیم گیری و روابط خطی ریاضی، الگوی علمی و قابل تعمیمی برای پهنه بندی هسته در کلیه اندوختگاه های زیست کره کشور ارایه نماید. این پژوهش 5 معیار الزامی و 6 معیار ترجیحی را با استناد به پژوهش های مشابه و روش دلفی برای پهنه بندی هسته BRs در کشور شناسایی کرد. برای تعیین پهنه هسته با رعایت سهم هسته از اندوختگاه در دامنه 5 تا 20 درصد، استقرار هسته در اکوسیستم های معرف کشور (با پوشش حداقل 10 درصد)، تامین نیاز زون حفاظتی مناطق با عنوان ملی (به میزان حداقل 20 درصد)، هسته اندوختگاه زیست کره دنا پهنه بندی و برای پرهیز از رویه های سلیقه ای، در اقدام های مشابه الگوریتم تصمیم گیری و روابط خطی تلفیق شاخص های هر معیار و معیارهای زون هسته ارایه شد. پهنه هسته اندوختگاه زیست کره دنا با استفاده از 5 معیار الزامی معرف بودن، بکر و طبیعی بودن، گونه های حفاظتی، اهمیت زیستگاهی و حساسیت و آسیب پذیری زیستی زیستگاه و معیار ترجیحی یکپارچگی، به صورت 6 لکه مجاز به صورت خوشه ای شناسایی شد، مجموع وسعت این لکه ها به میزان 26928 هکتار، حدود 11 درصد اندوختگاه را پوشش می دهد، لکه های هسته 10 تا 13 درصد اکوسیستم های معرف، حدود 26 درصد پارک ملی دنا و 20 درصد منطقه حفاظت شده دنای غربی و شرقی را پوشش دادند.
    کلیدواژگان: ارزیابی چند معیاره، اکوسیستم های معرف، پارک ملی دنا، مناطق تحت حفاظت
  • فاطمه محمودی، حسین مددی*، حسین مرادی، غلامرضا سبزقبایی صفحات 197-212
    تالاب هورالعظیم به عنوان یکی از اکوسیستم های ارزشمند زیستی در جنوب غربی ایران در سال 1397 با رخدادهای آتش سوزی متعددی روبه رو بوده است. هدف تحقیق حاضر، مدل سازی پراکنش دود ناشی از این آتش سوزی ها بوده است. بدین منظور از تصاویر ماهواره ای مودیس در بازه های زمانی وقوع رخدادهای آتش سوزی، جهت برآورد نرخ انتشار ذرات معلق استفاده شد. سپس با استفاده از مدل CALPUFF از تلفیق داده های هواشناسی هفت ایستگاه سینوپتیک در دو کشور ایران و عراق، شرایط اکولوژیک منطقه و نرخ انتشار حاصل از سنجش از دور، مقدار متوسط غلظت 24 ساعته ذرات معلق کوچک تر از 10 میکرون شبیه سازی شد. براساس نتایج به دست آمده، بیشترین مقدار نرخ انتشار دود ناشی از آتش سوزی، با 0/0024گرم بر مترمربع در ثانیه، در روز 18 شهریور ماه برآورد شد. در این روز جمعیتی بالغ بر 42700 نفر در معرض غلظت های بالاتر از حد استاندارد ذرات معلق کوچک تر از 10 میکرون قرار داشتند. تلفیق داده های سنجش از دور با مدل های پراکنش آلودگی هوا می تواند رویکرد بسیار مناسبی در شناسایی گستره های مکانی و زمانی ارزیابی کیفیت هوا در رخدادهای آتش سوزی طبیعی باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، داده های هواشناسی، سنجش از دور
  • محسن تیرافکن، علیرضا میکائیلی تبریزی*، سید مهدی امینی نسب صفحات 213-230
    مطالعات تنوع زیست فرهنگی برای درک روابط متقابل بین جامعه انسانی و محیط زیست طبیعی در سیستم های پیچیده اجتماعی-بوم شناختی مناطق طبیعی به خصوص ذخیره گاه های زیست کره حایز اهمیت می باشند. در این مطالعه، شاخص تنوع زیست فرهنگی ذخیره گاه زیست کره هامون بین سال های 1399 تا 1400 با استفاده از ده شاخص فرهنگی گویش، مذهب، آداب و رسوم، پوشش، صنایع دستی، معماری سنتی، غذا، معیشت، باورها و اعتقادات، بازی و سرگرمی و سه شاخص زیستی پرندگان، پستانداران و گیاهان اندازه گیری شد. شاخص های تنوع فرهنگی با کمک 30 پرسشنامه و توزیع آن به صورت تصادفی  بین مردم 9 روستای نزدیک مناطق تالابی ذخیره گاه و تحلیل آن ها با کمک شاخص شانون-وینر محاسبه شد. شاخص های تنوع زیستی نیز با تعیین نسبت تعداد گونه های گیاهی و جانوری به تعداد کل گونه ها و سپس میانگین آن ها اندازه گیری شد. با کمک میانگین تنوع زیستی و فرهنگی، شاخص تنوع زیست فرهنگی ذخیره گاه محاسبه شد. با تهیه نقشه های سیمای تنوع زیستی و سیمای تنوع فرهنگی و هم پوشانی ساده آن ها، نقشه سیمای تنوع زیست فرهنگی نیز تهیه شد. شاخص تنوع زیست فرهنگی (1/126) نشان دهنده وضعیت نامناسب تنوع زیست فرهنگی ذخیره گاه بوده است. همبستگی شاخص های تنوع فرهنگی و تنوع زیستی نشان داد که شاخص های تنوع باورها و اعتقادات و تنوع آداب و رسوم و تنوع معماری سنتی با دیگر شاخص های تنوع فرهنگی و زیستی همبستگی معنی داری نداشتند (0.05<P). شاخص های تنوع معیشت، تنوع غذا و تنوع صنایع دستی با تنوع گیاهی و جانوری همبستگی مثبت و معنی دار داشته اند (0.05>P). به طور کلی ارزیابی سیمای تنوع زیست فرهنگی ذخیره گاه زیست کره هامون، نشان داد که در مناطق تالابی ذخیره گاه با تنوع زیستی بهتر، تنوع فرهنگی نیز مطلوب بوده که تاثیرپذیری تنوع فرهنگی و زیستی از یکدیگر را نشان می دهد. نتایج مطالعه به کارشناسان و مدیران مناطق حفاظت شده کمک می کند که برای مدیریت محیط زیست، نباید صرفا رویکرد حفاظت از تنوع زیستی را در پیش گرفت و بهتر است مدیریت مطلوب و پایدار با تمرکز بر نگرش مدیریت تنوع زیست فرهنگی باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سیمای سرزمین، ذخیره گاه زیست کره، شاخص تنوع زیست فرهنگی، هامون
  • داود مافی غلامی* صفحات 231-245
    ارایه راهکارهای مدیریتی و برنامه ریزی موثر برای جلوگیری/کاهش تخریب رخ داده در اکوسیستم های مناطق حفاظت شده وابسته به نقشه سازی و تعیین میزان قرارگیری در معرض مخاطرات محیطی چندگانه در این مناطق است. بنابراین هدف این مطالعه نیز بررسی در معرض قرار گرفتن منطقه حفاظت شده کوه خامین استان کهگیلویه و بویراحمد به مخاطرات محیطی چندگانه بود.  بدین منظور پس از نقشه سازی و محاسبه مقادیر ریسک تعداد 8 مخاطره محیطی شامل خشکسالی، تبخیر و تعرق، آتش سوزی، دماهای بیشینه، سیلاب، زمین لغزش، شدت بهره برداری چوب و شدت فعالیت های گردشگری در سطح سلول های شبکه و نیز تعیین وزن نسبی هر یک از مخاطرات با استفاده از روش دلفی، نقشه تغییرات مکانی نمایه در معرض قرار گرفتن در سطح منطقه حفاظت شده تهیه شد. نتایج نشان داد که دو مخاطره خشکسالی و آتش سوزی دارای بیشترین وزن نسبی و سیلاب و زمین لغزش نیز دارای کمترین وزن نسبی در میان تمامی مخاطرات مورد بررسی بودند. نقشه سازی تغییرات مکانی نمایه در معرض قرار گرفتن در سطح منطقه حفاظت شده نشان داد که 23 درصد از کل وسعت منطقه در طبقات کم و بسیار کم و 33 درصد نیز در طبقات زیاد و بسیار زیاد نمایه در معرض قرار گرفتن قرار داشتند. گستره های دارای سطح بسیار زیاد نمایه در معرض قرار گرفتن به طور عمده در بخش های شرقی و شمالی منطقه و گستره های دارای سطح بسیار کم و کم نمایه نیز در بخش های مرکزی منطقه قرار داشتند. نتایج این تحقیق توانسته است ضمن تهیه نقشه دقیق مکانی شدت وقوع مخاطرات محیطی چندگانه، اطلاعات ضروری برای اجرای فرآیند ارزیابی آسیب پذیری در منطقه حفاظت شده کوه خامین را نیز فراهم آورد.
    کلیدواژگان: روش دلفی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، سلول شبکه، نمایه در معرض قرار گرفتن
  • آریا وزیرزاده*، حمید ظهرابی، گلشن قاسمی، مریم احمدی باصیری صفحات 247-259

    مجموعه تالاب های هفت برم، تنها تالاب آب شیرین دارای آب دایم در استان فارس می باشند. با توجه به اهمیت اکولوژیک و گردشگری این تالاب، هدف این تحقیق بررسی وضعیت اقلیمی این تالاب در سه دهه گذشته و برآورد نیاز آبی اکولوژیک آن بود. بدین منظور تغییرات بارش، دما، تبخیر و وضعیت خشکسالی در طی سه دهه گذشته در منطقه بررسی و میزان رواناب حوضه نیز به روش جاستین محاسبه شد. برای برآورد نیاز آبی اکولوژیک تالاب، ابتدا تغییرات مساحت مجموعه تالاب های هفت برم در طی سه دهه گذشته با استفاده از تصاویر ماهواره ای بررسی و سطوح آب دایمی، موقت و بدون آب تالاب ها محاسبه گردید. در نهایت با بررسی ارتباط فراوانی کل پرندگان و همچنین گونه های شاخص با تغییرات سطح آبدار تالاب، میزان نیاز آبی اکولوژیک این تالاب ها تعیین شد. نتایج بررسی شاخص های اقلیمی بیانگر کاهش بارندگی، افزایش شدت خشکسالی و افزایش نسبی دما در دهه اخیر در مقایسه با وضعیت بلندمدت بود. همچنین میزان رواناب در دهه اخیر نسبت به میانگین بلندمدت بیش از 40 درصد کاهش نشان داد. میزان نیاز آبی اکولوژیک برای شرایط خشکسالی: 1/500 (یک میلیون و پانصد هزار مترمکعب)، نرمال: 2/100 (دو میلیون و یکصد هزار متر مکعب) و ترسالی: 2/800 (دو میلیون و هشتصد هزار مترمکعب) برآورد شد. با توجه به روند تخریب های صورت گرفته در منطقه، لزوم حفاظت جدی از تالاب و حوضه آبخیز آن به منظور جلوگیری از برداشت آب های سطحی و زیرزمینی به منظور تامین  آب مورد نیاز تالاب ضرروی است.

    کلیدواژگان: بارش، تالاب هفت برم، تبخیر، نیاز آبی اکولوژیک
  • آسیه قوامی، مرتضی اکبری*، آزاده کریمی، حسین یزدان داد صفحات 261-276
    هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی شدت بیابان زایی و اثر آن بر کاهش پوشش گیاهی پناهگاه حیات وحش شیراحمد در شهرستان سبزوار استان خراسان رضوی بوده است. ارزیابی شدت بیابان ‏زایی با استفاده از مدل جهانی ESAs و با سه معیار کیفیت اقلیم، پوشش گیاهی و مدیریت انسانی برای یک دوره 10 ساله (1388 تا 1398) انجام شد. تغییرات خشکسالی با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده (SPI)، تراکم پوشش گیاهی و پتانسیل تولید علوفه با استفاده از شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی (NDVI)، محاسبه شدند. نتایج پژوهش نشان داد در پناهگاه حیات وحش شیراحمد و در طول سال های 1388 تا 1398 بیابان‏زایی رخ داده و روند افزایشی داشته است. به طوری که در سال 1388، از نظر شدت بیابان زایی، 64/9درصد منطقه در طبقه بحرانی شدید و 35/1درصد در طبقه بحرانی متوسط قرار گرفته است. اما در سال 1398 در حدود 68/5درصد اراضی در طبقه بحرانی شدید بیابان زایی و 31/5درصد نیز در طبقه بحرانی متوسط قرار گرفته اند. علاوه برآن، نتایج نشان داد افزایش روند خشکسالی و تغییر پارامترهای اقلیمی به همراه فعالیت های انسانی علت اصلی گسترش بیابان زایی و کاهش پوشش گیاهی در منطقه شیراحمد سبزوار بوده است. بنابراین، بایستی نسبت به حفظ و پایداری این منطقه اقداماتی جدی صورت بگیرد تا از نابودی گونه‏ های گیاهی و جانوری جلوگیری شود. برخی از اقدامات همچون کاهش فشار چرای دام های اهلی از مراتع، جایگزینی شیوه های دامداری متمرکز و صنعتی به جای سنتی، اجرای برنامه های احیاء اراضی و تامین علوفه برای وحوش از جمله برنامه های پیشنهادی برای مدیریت و حفاظت از پناهگاه شیراحمد خواهد بود.
    کلیدواژگان: بیابانزایی، تخریب سرزمین، تغییرات اقلیمی، کاهش تنوع زیستی
  • مریم مروتی*، پیمان کرمی صفحات 277-289
    پیش بینی تغییرات رخ داده در محیط زیست، در حال حاضر به یکی از شاخه های مهم مطالعات محیطی تبدیل شده است. یکی از این پیش بینی ها بررسی تاثیرات احتمالی تغییرات دما روی گونه های گیاهی و جانوری است. در این پژوهش هدف آن است تا از دمای سطح زمین (LST) ماهواره مودیس، به تفکیک فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان برای بررسی روند تغییرات در میانگین دمای سطح زمین در مناطق حفاظت شده و زیستگاه گونه های کانونی استفاده شود. گونه های کانونی استان شامل، پلنگ، یوزپلنگ، کل و بز، قوچ و میش، آهوی ایرانی و جبیر می باشند. در یک مطالعه میدانی نقاط حضور بین سال های 1399 تا 1402 از سراسر استان و مناطق حفاظت شده جمع آوری شدند و میانگین فصلی LST نیز از سال 2003 تا 2033 با استفاده از تولیدات (MYD11A1) ماهواره مودیس در سامانه گوگل ارث انجین آماده شد. با استفاده از مدل های توزیع گونه (SDMs) و تلفیق مدل های رگرسیونی و یادگیری ماشین زیستگاه گونه ها مدل سازی شد. همچنین از آستانه TSS برای تبدیل نقشه احتمال مطلوبیت زیستگاه به نقشه دودویی استفاده گردید. آزمون تحلیل روند من- کندال (MK) برای تحلیل روند تغییرات افزایشی و کاهشی دما در سطح معنی داری 95 درصد بکار رفت. یافته ها نشان می دهد که تغییرات کاهشی دمای سطح زمین به صورت پراکنده و بدون پیوستگی در سطح رخ داده است اما تغییرات افزایشی دما با پیوستگی فضایی بیشتری همراه هستند. بیشترین روند کاهشی دما در فصل بهار با 15212/69هکتار در زیستگاه آهوی ایرانی رخ داده است در حالی که در فصل زمستان هیچ تغییر کاهشی در دما رخ نداده است. مناطق حفاظت شده در فصل بهار کمترین روندهای افزایشی و کاهشی LST را تجربه کرده است.
    کلیدواژگان: استان یزد، تغییر دما، گستره توزیع، گونه کانونی
  • امیر معمارزاده کیانی*، منصور پورسینا، علیرضا تاجپور، سیاوش رضاییان، غزال بجستانی مقدم صفحات 291-306

    توزیع موجودات و اکوسیستم ها تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار دارد، در واقع تغییرات آب وهوا بر الگوهای پراکنش تعداد زیادی از گونه ها تاثیر گذاشته و حتی منجر به جابه جایی، انقراض گونه های خاص، تخریب و از دست دادن زیستگاه ها شده است. در این راستا، فناوری سنجش ازدور به دلیل داشتن دید فضایی و یکپارچه از منطقه و نیز سیستم های اطلاعات مکانی (GIS) به دلیل داشتن قابلیت تجزیه وتحلیل، تهیه نقشه و مدل سازی می توانند در زمینه پایش، برنامه ریزی و مدیریت پویا و پایدار زیستگاه های حیات وحش کارآمد باشند. هدف این پژوهش بررسی روند تغییرات آب و هوایی-اقلیمی پارک ملی خبر واقع در جنوب استان کرمان با استفاده از فناوری سنجش ازدور و باندهای حرارتی ماهواره لندست و سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) می باشد. بنابرابن ابتدا تصاویر ماهواره ای لندست و سنجنده های (TM-ETM-TIRS) در سال های 1972 الی 2022 تهیه شده است سپس تصاویر اخذشده پیش پردازش، پردازش شده و نقشه های تغییرات دمای سطح (LST) در چهار فصل و برای سال های 1988-2000-2010-2014-2020-2022 تهیه شده است. همچنین به منظور پایش تغییرات پوشش گیاهی از ماهواره لندست و شاخص NDVI استفاده شده است. نتایج پژوهش، افزایش دمای سطح زمین در 40 سال گذشته و در 4 فصل مورد بررسی را نشان داد. همچنین نتایج تجزیه وتحلیل و پایش پوشش گیاهی (NDVI) کاهش میانگین پوشش های گیاهی منطقه در سال های مورد مطالعه را نشان داد. همچنین به منظور بررسی رابطه بین درصد پوشش گیاهی و تغییرات LST از رگرسیون خطی و نرم افزار SPSS استفاده شده است که مقدار ضریب 99=R درصد و 98 =R2 و ضریب تغییرپذیری R مقدار 97 درصد محاسبه شد که قابل قبول می باشد و نشان دهنده این می باشد که با کاهش پوشش گیاهی منطقه، دمای سطح افزایش یافته است. با توجه به یافته ها آنچه مشهود است روند تغییرات اقلیمی و افزایش نسبی دمای سطح زمین و کاهش پوشش گیاهی در منطقه مورد مطالعه همچنان ادامه دارد و نیازمند برنامه ریزی استراتژیک و مدیریت سیستماتیک زیستگاه حیات وحش خبر در جهت حفظ شاخص های مطلوبیت زیستگاه و تعادل و توازی روابط اکولوژیک و حفاظت تنوع فون و فلور فاخر منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: پارک ملی خبر، تصاویر حرارتی، لندست، NDVI
  • فاطمه محمدیاری* صفحات 307-318
    ارزیابی توزیع فضایی خدمات اکوسیستمی ذخایر طبیعی برای حفاظت از محیط زیست اکولوژیک، ترویج حفاظت و توسعه و مدیریت زمین ضروری است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف مدل سازی خدمات اکوسیستمی ذخیره کربن، کیفیت زیستگاه و خروج مواد مغذی با استفاده از نرم افزار InVEST و خدمت تفرج از طریق ترکیب چند شاخص در نرم افزار GIS در منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ انجام شده است. همچنین، نقاط داغ ارایه خدمات، برای اولویت بندی اقدامات حفاظتی، با استفاده از آمارGetis-ord Gi∗  نقشه برداری شد. به منظور بررسی تغییرات الگوی سیمای سرزمین، نیز از سنجده های سیمای سرزمین استفاده شد. نتایج نشان داد که تناسب ذخیره کربن، کیفیت زیستگاه و تفرج در مناطق شمالی و شرقی منطقه مورد مطالعه بیشتر از مناطق جنوبی و غربی است، در حالی که خروج نیتروژن در مناطق مرکزی بیشتر از سایر مناطق است. بیشترین ذخیره کربن، کیفیت زیستگاه و تفرج برای زمین جنگلی مشاهده شد. به همین ترتیب، بالاترین خروج ماده مغذی در زمین های کشاورزی بود. همچنین نتایج توزیع فضایی کل خدمات اکوسیستمی نشان داد که تجمع نقاط داغ در مناطق با پوشش جنگلی است که بیشترین نقش را در عرضه خدمات اکوسیستمی دارند. نتایج این مطالعه با اطلاعات در مورد توزیع فضایی خدمات، امکان شناسایی مناطق با بیشترین مزایای خدمات اکوسیستمی را فراهم می کند که می تواند در راستای سیاست های استفاده از زمین برای توسعه پایدار مفید واقع شود. در نهایت، این نتایج می تواند مرجعی برای منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ و سایر مناطق طبیعی برای توجه به هر دو مقوله حفاظت محیط زیست و توسعه باشد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، منطقه حفاظت شده، نقاط داغ ارائه خدمات، نقشه برداری خدمات اکوسیستم
  • افشین دانه کار*، مریم یعقوب زاده، سعید لطفی خواه، مجید مشهدی رفیعی، داود مافی غلامی صفحات 319-335
    مدیریت محیط زیست به عنوان یک نظام گسترده و پویا، باید رویکردهای پیشگیرانه ای را برای مواجهه با آلودگی و تخریب محیط زیست، مدنظر قرار دهد. از طرفی، به منظور تلفیق موثر حفاظت و توسعه در مناطق ساحلی، رهیافت های گوناگونی نظیر برنامه ریزی محیط زیستی منطقه ای و مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی مطرح شده است. در این مطالعه که بخشی از برنامه مدیریت محیط زیست منطقه ساحلی استان سیستان و بلوچستان در طرح تدقیق مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی است، اقدام به تدوین شروط توسعه در طبقات حفاظتی منطقه ساحلی این استان شد. با توجه به ماهیت موضوع، روش توصیفی-استقرایی براساس مراجعه به اسناد مرتبط با حفاظت محیط زیست به عنوان روش کار انتخاب شد. شروط توسعه برای پهنه های حفاظتی در ناحیه ساحلی، ناحیه کرانه ای و آب های ساحلی و فراساحلی تدوین و با تخصیص کد ویژه به هر یک از شروط، نقشه سازی مکانی کدهای تخصیص یافته در نرم افزار ArcGIS انجام شد. نتایج نشان داد، مناطقی که در طبقه 1 حفاظت قرار دارند، به سبب اهمیت بوم شناختی و حساسیت های محیط زیستی، نیازمند حفاظت اکولوژیک هستند و توسعه در این پهنه ها مشروط به موافقت سازمان حفاطت محیط زیست است. طبقات دارای توان حفاظت درجه 2 در فرآیند توان سنجی غیرقابل توسعه اعلام نمی شوند و با رعایت ملاحظات مهندسی و راهکارهای فنی و مدیریتی، در چارچوب توان اکولوژیک توسعه پذیر هستند. پهنه های دارای توان درجه 3 که برای بازسازی و احیاء مد نظر قرار گرفته اند، در صورت تهیه طرح بازسازی و احیاء و در چارچوب توان اکولوژیک، توسعه پذیر هستند. نتایج این مطالعه به توسعه متعادل و متوازن مناطق ساحلی دریای عمان برای ایجاد ارزش افزوده پایدار کمک خواهد کرد. همچنین در تهیه برنامه های موضوعی سه پهنه منطقه ساحلی (ناحیه ساحلی، ناحیه کرانه ای، ناحیه آب های ساحلی و فراساحلی) قابل استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: استان سیستان و بلوچستان، پهنه های حفاظتی، شروط توسعه، مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی
|
  • Mona Azizi Jalilian *, Afshin Danehkar, Abdolrassoul Salmanmahiny, Kamran Shayesteh, Ali Bali Pages 1-14
    Protected areas are parts of the land that are selected and managed for effective in situ biodiversity conservation, among other important ecosystems features. With an efficient network of protected areas located in the right places to represent all ecosystems, ecological resource management can better be achieved. Gap analysis provides a tool for assessing the degree to which biodiversity is represented in conservation areas that help land managers and policy makers when they need to make appropriate decisions. In this study, the representativeness of the national parks system as part of Iran’s protected areas network, for terrestrial ecosystems was investigated. For this purpose, suitable criteria and indicators for national parks selection were identified and mapped. We developed a decision-making algorithm for assessing the representativeness of the national parks based on the set goals mentioned above. Using the algorithm, the indicators layer was overlaid with the ecosystems layer and national parks and the national parks coverage of ecosystem patches was evaluated and coded. Having calculated the coverage of the ecosystems, three scenarios were defined and their realization was assessed in each ecosystem, hence showing the lack of ecosystems’ protection. The results showed that the three scenarios have only been realized in two ecosystems of Cold & Arid Bare Mountains and Arid Scrubland & Halophytes, and in other ecosystems, the level of representativeness is not sufficient. Based on this, the area required to complete the system of national parks in terrestrial ecosystems was calculated as around 2000000 hectares. The results of this study can be a guide for land protection planners to revise the system of terrestrial national parks in Iran.
    Keywords: Biodiversity, Decision-making algorithm, Land Conservation, protected areas, Terrestrial Ecosystems at the National Level
  • Sajad Ghorbanpoor, Fatemeh Rajaei *, Jaber Azami Pages 15-28

    Urban development and increasing economic activities lead to the disintegration of the integrity of protected areas and threaten their biodiversity. this study was conducted in Angoran protected area of Zanjan province to identify the spatial pattern of threats to biodiversity and the impact of development on the integrity of protected areas. In this regard, evaluation criteria of biodiversity threats were defined in four components, which are structural, non-biological, combined threats and the risk of units being isolated. In the structural dimension, the fractal coefficient, shape coefficient and the average slope were considered. In the combined dimension, the habitat was evaluated using the artificial neural network method. In terms of the risk of units being isolated, the nearest neighbor index was used. After preparing the mentioned maps, weighting of criteria was done. In final, biodiversity threats evaluation was done by three methods weighted linear combination, ordered weighted average and Boolean. The results showed that according to the weighted linear combination method 15995 hectares of the studied area are in the range of very high risk. This value was for the ordered weighted average method 11634 hectares and for the Boolean method 17347 hectares. In general, the Boolean method has estimated the amount of high and very high-risk areas more than the other two methods.

    Keywords: Angoran protected area, Biodiversity Threats, Landscape, zoning, Protected area
  • Zahra Ebrahimi Monfared, Seyed Hamed Mirkarimi *, Hannaneh Mohammadi Kangarani, Mahmood Soofi Pages 29-43
    Human-wildlife conflicts, especially large carnivores, have become one of the main challenges of biodiversity conservation in different world regions. Multiple studies suggest that socioeconomic factors play essential roles in predicting and understanding these conflicts. However, there is very little knowledge available about the extent to which that how awareness raising and information concerning human-large carnivore conflicts are being shared among different stakeholders around the protected areas. In this study, we evaluated how information regarding human-large carnivores conflict situations is communicated between different stakeholders (e.g., local people, rangers) using a social network analysis approach in the villages around the Golestan National Park (GNP), Iran. Data were collected using structured questionnaire surveys with members of households (n= 292) from April to November 2022. We analyzed the data using UCINET6.528 and Netdraw software. One-dimensional and two-dimensional matrices were applied to draw the nodes of networks. To assess the network we used three measures of connectivity nodes i.e. the betweenness centrality, degree centrality, and multidimensional scaling. The results revealed that only 57% of local people were concerned about gaining information about conflicts with large carnivores, and 43% of the local communities have not taken any action to get information about conflicts with large carnivores. The results of the network graph analysis indicated a significant centrality of protected area rangers and families in the information network, at the same time the Village Islamic Council (showra) and village heads (Dehyar) do not have centrality in the information network. The results further showed a lack of connection between women and park rangers, village councils, and village heads. Our findings demonstrate the necessity of examining social networks, including information networks, in human-wildlife conflict management and utilizing the capabilities of this approach to advance management actions for reducing and managing human-large carnivore conflicts in protected areas.
    Keywords: Golestan national park, Human-large carnivores conflict, protected areas, Social network analysis
  • Arya Vazirzadeh *, HamidReza Mossafa Pages 45-56

    Arjan wetland is one of the internationally important wetlands in Fars province, Iran. Despite its ecological and geological values as a typical polje, this wetland has lost its ecological services in the last two decades, except for short seasons in other dry seasons. The purpose of this study was to estimate the ecological water requirement of Arjan wetland. The amount of ecological (environmental) water requirement of the wetland was estimated based on the changes in the total population of migratory birds and also the selected species. Using satellite images, monthly and annual changes in the surface of the wetland as well as permanent and temporary water were estimated during the years 1990-2019.The selected species included one species of goose (gray goose) and 4 species of ducks (including shelduck, mallard, widgeon and teal). Satellite images show that in all the years studied, this wetland has been a temporary wetland, although the water level of the wetland has decreased more than 4 times in the last decade compared to the first studied decade. The abundance of gray-goose population showed the highest correlation with changes in the water level of the wetland. According to calculations, under normal conditions, the water level required to support more than 20,000 birds is between 200 and 400 hectares. Reducing the level of the wetland to less than 200 hectares creates critical conditions and the level of more than 500 hectares is desirable. Therefore, taking into account the hydrological and ecological conditions of the wetland basin, the water requirement of Arjan wetland to provide ecological services during different years  in terms of climatic conditions can be estimated as follows: Drought years: at least 3 Million cubic meters, normal years: 5.25 million  and wet years: 7.5 million cubic meters. Since the watershed has no permanent river to feed the wetland, protection of withdeawal from runoffs and aquifers are required to ensure the water requirement supply of wetland.

    Keywords: Arjan wetland, Ecological Water requirement, Satellite images, Water surface
  • Kiadokht Rezaei, Arash Javanshir, Ommolbanin Bazrafshan * Pages 57-65

    The increasing production and consumption of plastic in the world has caused environmental problems. Monitoring of microplastics in natural ecosystems is needed. In the intertidal area of Qeshm mangrove forest beach, three sites were selected and water and runoff were sampled in 3 repetitions. The sediments were placed in an oven at 50 C˚ for 72 hours and passed through a 7 mm sieve. Then the sediment and water samples were first mixed with NaCl saturated solution and then with NaI saturated solution. The upper part of the saline solutions was filtered using Whatman filter paper (Cat No. 1442) and the filter paper was placed in an oven at 60 C˚ for 12 hours. Finally, the filters were examined by a stereoscope. Also, the amount of difference between the groups was investigated using variance analysis and F statistics. The highest and lowest number of microplastics in sediments were observed in site 1 with 54.67±19.14 MPs/Kg and in site 3 with 9.67±3.06 MPs/Kg, respectively. Also, the number of microplastics in water was the highest in site 1 with 17.33±6.51 MPs/L, and the lowest in site 3 with 3.33±1.53 MPs/L. A correlation was observed between microplastics in water and sediments (R2=0.96). The similarity based on the presence of microplastics in water and sediment was observed in sites 2 and 3 (ρ=0.95). In general, it can be said that the number of microplastics in water and sediment was higher in areas with more human activity and presence.

    Keywords: Mangroves, microplastics, Persian Gulf, Sediment
  • Parvaneh Safarialamouti, Esmail Karamidehkordi * Pages 67-78
    Biodiversity provides various ecosystem services to human societies and addresses human needs, but human interventions have caused biodiversity loss and reduced ecosystem services. The designation of protected areas is a strategy to manage environmental crises and biodiversity loss, but these areas are under threat. This research analyzes the factors affecting biodiversity loss in protected areas using a quantitative methodology (descriptive-correlational). Data were collected through structured interviews, using a questionnaire, with 250 out of 5095 rural households of the local communities of the Sorkhabad Protected Area of the Zanjan Province. The sample size was calculated using the Cochran sampling formula and was randomly selected through the multi-stage sampling technique. The questionnaire was developed by the research team and its questions’ content and face validities were assessed and verified by an expert panel in this field. The reliability of the research instrument was also confirmed by conducting a pilot study and applying Cronbach’s alpha test. The results showed that the biodiversity loss is determined by the variables of local community participation, interventions by external organizations, human drivers related to local communities, the livelihood, motivation, and knowledge of local communities, attitudes towards biodiversity conservation, knowledge about biodiversity degradation, knowledge about biodiversity challenges, and knowledge about ecosystem services, which explained 68 percent of biodiversity loss variance. Therefore, it is necessary for decision-makers and policy-makers to pay attention to relevant and effective factors in reducing the loss of biodiversity in order to conserve and restore ecosystems and species in protected areas.
    Keywords: Biodiversity, ecosystem, Local Community, Sorkhabad protected area
  • Nikou Hamzehpour * Pages 79-95

    Sand sheets of the western LU are among the major dust sources in the region. Thus, the aims of the present study were to comprehensive study the dust origins from Sa-sheets; dust characteristics and aerosol temporal variability throughout the dry season. Using dust traps, dust samples were collected during four time periods July, August, October, and November. Soil and dust samples then subjected to physicochemical, mineralogical (XRD), and elemental (ICP-MS) analysis. By means of scanning electron microscopy (SEM), morphology and main chemical constituents of the soil-dust particles were also characterized. Quartz, Calcite, Aragonite and Halite were the dominant minerals in the samples. Elemental analysis results revealed that Calcium (Ca), Magnesium (Mg), Sodium (Na), Silicon (Si), Iron (Fe) and Aluminum (Al) are the dominant constituents of both soil and dust samples. Among rare elements, strontium (88Sr) and barium (Ba) with 3 and 0.21 g kg-1 were the prevailing elements. The calculation of the enrichment factors demonstrated that while dust source 1 (DS1) with higher clay, salt, and silt content contributes more to the dust composition from July to August, dust source 2 (DS2) with less salinity and higher sand content becomes major contributor to dust composition from October to November.  SEM images of the soil samples showed that Aragonite dominated the samples. However, towards the mid dry season and as a consequence of the extensive evaporation, NaCl accumulates in the surface of DS1, resulting in the formation of a thin crust which prevents the soil DS1 from further erosion for the rest of the dry season. Nevertheless, the prevalence of the toxic elements in the dust blown from sand sheets and their transport to the surrounding cities in the direction of the prevailing winds is a serious threat to both human health and agricultural production and thus needs careful attention.

    Keywords: elemental analysis, enrichment factor, scanning electron microscope, Sodium Chloride
  • Parva Mazandarani, Kamran Rezaei Tavabe *, Bahareh Samadi Kuchaksaraei, Hadi Poorbagher, Mohsen Eslamizadeh Pages 97-110
    This study was conducted to investigate the health status of the Haraz River ecosystem as one of the most important protected rivers in Iran. Sampling was done in 2020 and 2021 from 14 stations along the river. Identification of macrobenthos and calculation of Z index was performed along with Quality status, determination of toxicity, measurement of PAHs and statistical analysis of data. Based on the results, IRWQIsc was decreasing towards the downstream, except for the branches. IRWQIst fluctuated and generally decreased from upstream to downstream. The Z index had the highest value (4) in the downstream stations. In terms of self-purification, the river was in oligosaprobe, betamzosaprobe, alphamzosaprobe and polysaprobe classes. Upstream was more favorable than downstream and the cold season was more suitable than the warm season. Maps were prepared based on saprobe, integration of self-purification, BOD and land use of the region. The results of the analysis showed the important role of human activities, especially rural and garden uses, and in the next stage, roads, in the quality of river water. From upstream to downstream, the number of polluting sources has increased and they have shown their role. The increase in the density of rural areas, gardens, and fish farms has caused an increase in BOD and Z index. Therefore, it is necessary to follow up and carry out the treatment of sewage, development of agricultural system standards and supervision of the use of underground water along with dealing with the violators in order to protect the river.
    Keywords: Haraz River, toxicity index, Water quality index, Z index
  • Hamid Reza Asadzadeh, Ali Jafari *, Hamzeh-Ali Shirmardi, Shekoufe Nematollahi Pages 111-127
    The most important goal of the protected areas of a country or region is to protect examples of the most valuable elements of biodiversity in this network. Therefore, the network of protected areas usually needs to be evaluated and revised in terms of the criterion of "representativeness" for the total biodiversity and optimization planning in terms of this criterion if need. in the present study, the representativeness of the Chaharmahal and Bakhtiari protected areas network has been evaluated in terms of vegetation types and an optimal distribution has been proposed for these areas. For this purpose, first, based on the rarity and species diversity, a minimum percentage of each type that should be introduced in the protected areas was determined as conservation goals. Then, the current protection status of vegetation types and their protection deficits or excesses were determined by overlaying the maps of protected areas and vegetation types. Using the Marxan, a decision support software, a network of proposed areas that meet the vegetation types conservation goals, as much as possible in the minimum area, were identified. The results showed that determined conservation goals meet only for 37 out of 106 vegetation types by existing protected areas. In order to meet the determined goals for all vegetation types, taking into account the existing protected areas, 14.47% and 30.07% of the total area of ​​the province are needed in the optimal and summed solutions, respectively. Without considering the existing protected areas, 19.086% and 37% of the total area of ​​the province are needed in the optimal and summed solution, respectively. Also, the results showed that the existing and proposed protected areas overlap by 8.5% in the optimal solution and 12.85% in the summed solution. Also, most of the priority areas for protection are located in the eastern half of the province from north to south.
    Keywords: Chaharmahal, Bakhtiari province, marxan, protected areas network, Representativeness
  • Parvaneh Sobhani *, Hassan Esmaeilzadeh, Shahin Barghjelveh Pages 129-146
    Protected areas (PAs) are considered one of the most important ecotourism destinations in terms of biodiversity and having abundant capabilities and attractions. Since ecotourism activities do not always lead to economic benefits and environmental development, it is necessary to investigate the negative impacts of ecotourism activities in these areas. For this purpose, in this study, the Delphi method and SWOT-ANP model were used to investigate the negative impacts of ecotourism activities on the four types of PAs of Tehran province and provide optimal strategies. According to the results, the highest mean negative impacts of ecotourism in Lar National Park include unplanned development of ecotourism activities, reduction of dense pastures due to bush cutting, trampling, and lack of adequate monitoring, and in the Jajrud protected area, the trend of land use/cover changes, due to the development of ecotourism infrastructures and the increase in the demand of urban communities for the development of recreational activities. In the Tangeh Vashi National Natural Monument, the most negative impacts include the increase in environmental pollution due to the high number of ecotourists compared to the area's size and facilities, and finally, in the Kavde Wildlife Refuge, the highest mean is allocated to the increase in illegal hunting of wildlife due to the lack of monitoring mechanisms. In the following, to control these impacts, optimal strategies were selected by examining the strengths, weaknesses, opportunities, and threats based on the expert's viewpoint, which include offensive-competitive strategy (SO) in Lar Park, defensive strategy (WT)  in Jajrud area and the diversification strategy (ST) due to TangehVashi, and Kavdeh refuge, which should be considered by managers in planning and decision-making.
    Keywords: Delphi method, Ecotourism activities, Negative impacts, protected areas
  • Sedighe Abdollahi * Pages 147-162
    Biodiversity as one of the life support ecosystem services has a great impact on the ecosystem's sustainability. The main challenge of land management is to allocate efficient resources to conserve natural resources and maximize the value of biodiversity. Therefore, spatial assessment of biodiversity values is a crucial tool in identifying key areas for conservation and setting conservation priorities. In this study, the habitat quality of species having conservation value in Hamedan province including wild sheep (Ovis orientalis), wild goat (Capra aegagrus), brown bear (Ursus arctos) and Eurasian lynx (Lynx lynx) were modeled by applying land use/cover data and using InVEST software as the study area biodiversity indicators. In the next step, using the Zonal Land Suitability analysis in the IDRISI environment, the most suitable areas for conservation were determined and finally, the conservation zones were prioritized applying landscape criteria. The results showed that approximately, 35% of the province has high suitability for target species habitats, which mainly involves the central and southern part of the province, including 39, 74, 16 and 15 habitat zones for wild goat, wild sheep, brown bear and Eurasian lynx respectively. Landscape metrics analysis also revealed that, patches having more contiguity, density and fractal dimension involve a higher conservation value. The results of this study, indicate the high capability of landscape metrics in conservation patches prioritization.
    Keywords: conservation planning, Habitat Quality, Hamedan province, Zonal Land Suitability
  • Seyyed Asadullah Hejazi *, Seyyed Abdulsalam Heydari, Adel Rasouli, Taha Imanzadeh Pages 163-176

    Quantitative evaluation is one of the most valuable geodiversity events accounted for a  crucial step in any geoconservative strategy and in establishing priorities in site management. Mirabad Protected Area in West Azerbaijan Province is one of the four regions of the Environmental Protection Organization which has been studied and evaluated in this research. In this study, the identification and evaluation of Geosites in Mirabad Protected Area was done by comparing the Comenesco method with the Serrano and Gonzalez-Truba methods. In the Comenescu method, using five criteria, i.e., scientific value, aesthetic value, cultural value, economic value, and management value, and in the Serrano and Gonzalez-Truba method, using three intrinsic and scientific values, cultural value, and user value and management value, the value of each selected Geosites in the region was calculated. The results of this research show that Kharpap waterfall Geosite is ranked 1st with 9 points (out of a total of 20 points) in the Camenseco method and the lowest point related to the Biluke triangular surfaces with a total of 6.6 points, Perdanan recreation in the Serano method ranked first with a score of 6.6. 13.6 (out of 30 points). Also, the triangular surfaces of Biluke with the lowest score (10 points) ranked 5th. since the results of these two models are very close compared to each other, so they can be used as a basis for development and management. By using management and planning and global standards and integration, it is feasible to provide effective economic and tourism value for the development of Mirabad Protected Area.

    Keywords: Assessment model, geosites, Geotourism, Mirabad protected area
  • Mitra Alborzimanesh *, Afshin Danehkar, Jalil Imani Harsini, Maryam Robati, Amir Alambeigi Pages 177-195
    Iran is a country that has so far registered 13 Biosphere Reserves (BRs) under UNESCO's Man and Biosphere Program (MaB). This program states that although countries have independence and flexibility in the zoning and management of biosphere reserves; however, they should achieve the triple goals of conservation, sustainable economic development and Knowledge production and education through triple zoning and the implementation of appropriate management plans. This article, citing reference sources and world experiences, has tried to identify and introduce the criteria and spatial indicators of core zoning, as one of the three main zones of BR, with the help of decision-making algorithm and mathematical linear relationships, provide a scientific and generalizable model for core zoning in all biosphere reserves of the country. This research identified 5 mandatory criteria and 6 preferred criteria based on similar researches and the Delphi method for the zoning of the core of BRs in the country, by observing the percentage of the core zone from BR in the range of 5 to 20%, the establishment of the core in representative ecosystems of the country (with Covering at least 10%), meeting the needs of the protection zone of the areas with the national title (at least 20%), zoning the core of the Dana Biosphere Reserve and to avoid arbitrary procedures, in actions similar to the decision-making algorithm and The linear relationships of the integration of the indices of each criterion and the criteria of the core zone have been presented. The core area of the Dena biosphere reserve was identified as 6 permitted spots in clusters using the 5 mandatory criteria of representativeness, virginity and naturalness, conservation species, habitat importance, sensitivity and biological vulnerability of the habitat, and the preferred criterion of integrity. The size of these spots is 26928 hectares, covering about 11% of the BR, the core spots covered 10-13% of representative ecosystems, about 26% of Dana National Park, and 20% of Western and Eastern Dana Protected Areas.
    Keywords: Dena national park, Multi-criteria evaluation, Representative ecosystems, zoning
  • Fatemeh Mahamudi, Hossein Madadi *, Hossein Moradi, Gholamreza Sabzgabaei Pages 197-212
    Haur-Al-Azim, an important ecosystem in the southwest of Iran, suffered numerous wildfires in 2018. This study aims to model the dispersal of smoke resulting from those wildfires. In order to achieve this, the emission rate of particulate matter was calculated utilizing MODIS products. The study made use of data from seven climate stations in Iran and Iraq, together with local ecological conditions and emission rates, to simulate 24-hour means of PM10 through the use of the CALMET/CALPUFF package model. The study found that on September 9, 2018, the highest emission rate was measure at 0.0024 g/m2/s. This resulted in more than 42700 individuals being exposed to PM10 concentrations that exceeded the standard. Integrating remote sensing data into an air pollution modeling system can be used as an identification method to asses air quality from a spatial and temporal perspective.
    Keywords: Air pollution, Climate data, Remote sensing. Particles
  • Mohsen Tirafkan, Alireza Mikaeili Tabrizi *, Seyed Mehdi Amininasab Pages 213-230
    Studies on the biocultural diversity are important in complicated social-ecological systems of natural areas and especially in the biosphere reserves to understand the relationships between human society and natural environment. In this study, the Index of BioCultural Diversity (IBCD) was measured using ten cultural indicators of dialect, religion, customs, clothing, handicrafts, traditional architecture, food, livelihood, and beliefs, play and entertainment and three biodiversity indicators of birds, mammals, and plants in Hamoon biosphere reserve between 2020 and 2021. Indices of cultural diversity were calculated using Shannon-wiener based on the 30 questioners and their random distribution between people in nine villages next to the wetland areas of biosphere reserve.  Biodiversity indices were measured based on the determination of proportion of plants and animal species number to total species number and then calculation the average between them. With using average of biodiversity and cultural diversity, an index of biocultural diversity was calculated. With preparing maps of biodiversity scape, cultural diversity scape and their overlapping, bio-cultural landscape was provided. The rate of biocultural diversity (1.126) indicates the poor state of biosphere reserve. The correlation between cultural diversity and biodiversity shows that the indicators of diversity of beliefs and diversity of customs and diversity of traditional architecture did not have a significant correlation with any of the indicators of cultural diversity and biodiversity (P>0.05). In return, there was a significant positive correlation between the livelihood, food and handicrafts diversity with plants and animals’ diversity (P<0.05). In general, the assessment of the bio-cultural diversity of the Hamoon biosphere reserve showed that in the areas where the biodiversity had better conditions, the cultural diversity was parallel to it, which shows that the cultural and biological diversity are affected by each other. The results of the study are important for the managers of the protected areas and indicate that for environmental management, the approach should not be only the approach of biodiversity protection, but the management of these areas should be focused in a correct and sustainable manner with the attitude of biocultural diversity management.
    Keywords: Biosphere reserve, Biocultural diversity index, Pearson correlation, Shannon-wiener diversity index, Landscape assessment
  • Davood Mafi-Gholami * Pages 231-245
    Enhancing management solutions and effective planning to prevent or mitigate the destruction occurring in ecosystems within protected areas relies heavily on the comprehensive mapping and assessment of exposure to various environmental hazards. Consequently, the primary objective of this study was to systematically map multiple environmental hazards and compute the exposure index across the Kouh-e-Khamin protected area in Kohgiluyeh-Boyer Ahmad province. The methodology involved mapping and calculating the risk values associated with eight environmental hazards, namely drought, evapotranspiration, wildfire, maximum temperatures, floods, landslides, the intensity of exploitation, and tourism activities. Through the utilization of the Delphi method to determine the relative weight of each hazard, a spatially explicit map depicting changes in the exposure index throughout the protected area was generated. The findings underscored that drought and wildfire exhibited the highest relative weight, while flood and landslide demonstrated the lowest relative weight among all environmental hazards. Spatial analysis of the exposure index indicated that 23% of the protected area fell within the low and very low exposure classes, while 33% were classified in the high and very high exposure classes. Areas with a very high level of exposure were predominantly situated in the eastern and northern sectors, whereas regions with very low and low exposure levels were concentrated in the central parts of the protected area. This research, by furnishing an accurate spatial representation of the severity of multiple environmental hazards, has contributed vital information for the facilitation of the vulnerability assessment process in the Kouh-e-Khamin protected area.
    Keywords: Delphi method, exposure index, Geographic Information System, grid cell
  • Arya Vazirzadeh *, Hamid Zohrabi, Golshan Ghasemi, Maryam Ahmadi Basiri Pages 247-259

    Haft- Barm wetland complex has been the only permanent freshwater wetland in Fars province from a dacede ago. Considering the ecological and tourism importance of this complex, the goals of this research were to study the long-term changes of climatological factors in wetland watershed and to estimate its ecological water requirement. For this purpose, the changes of precipitation, temperature, evaporation as well as drought condition were investigated during the last three decades. Also, the volume of runoff in the watershed was calculated by Justin's method. In order to estimate the ecological water requirement of the wetland, the surface changes of wetland and the permanent and temporary water bodies of wetland during the past three decades were investigated using satellite images. Finally, by exploring the relationship between the abundance of migratory birds as well as the selected species with changes in water surface areas of wetlands, the ecological water requirement of wetland was determined.  The results showed a significant decrease in rainfall and an increase in temperature and severity of drought during last decade in comparison to long condition. Also, a 40% decrease in runoff and significant decrease in lakes volume were observed in recent years compared to the long-term average. The ecological water requirement was estimated as 1.500, 2.100 and 2.800 Mcm for drought, normal and wet seasons, respectively. Considering the high degredation rate in the area, it is necessary to seriously protect the surface and underground water resources in the wetland and its watershed in order to guarantee the ecological water flow requirement of wetland.

    Keywords: Ecological Water requirement, Evaporation, Haft-barm wetland complex, Precipitation
  • Asiyeh Ghavami, Morteza Akbari *, Azadeh Karimi, Hossein Yazdandad Pages 261-276
    The purpose of this research was to evaluate the intensity of desertification and its impacts on the reduction of vegetation in Shir Ahmad Wildlife refuge in Sabzevar township of Razavi Khorasan Province. To evaluate the intensity of desertification, the ESAs model and the three criteria of climate quality, vegetation and human management were used. The results of this research showed that based on the ESAs model, desertification occurred in the study area during the years 2008 to 2018 and its trend was increasing. Thus, in 2008, 64.9% of Shir Ahmad region is in the severe hazard class and 35.1% of the other lands in the region are in the moderate hazard class. However, in terms of the intensity of desertification and ecological conditions in 2018 about 68.5% of lands are in the severe desertification hazard class and 31.5% are in the moderate hazard class. The results of this research showed that in the last 10 years, the continuation of the drought and changes in climatic parameters along with human activities have been the main causes of the desertification expansion and vegetation reduction in Shir Ahmad Wildlife refuge. Therefore, significant methods should be taken regarding the preservation and sustainability of this area in order to prevent the destruction of plant and animal species. Some of the measures such as reducing the grazing pressure of domestic animals from the pastures, replacing industrial animal husbandry methods instead of the traditional method, implementing land restoration programs and providing fodder for wildlife, will be among the proposed programs for the management and protection of Shir Ahmad Wildlife refuge.
    Keywords: Biodiversity loss, climate change, Desertification, Land degradation
  • Maryam Morovati *, Payman Karami Pages 277-289
    Forecasting changes in the environment has now become one of the important branches of environmental studies. One of these predictions is to investigate the possible effects of temperature changes on plant and animal species. In this research, the aim is used the land surface temperature (LST) of the MODIS satellite, separately for spring, summer, autumn and winter seasons, to investigate the changes in the average LST in the protected areas and the habitat of focal species. Focal species of the province include Panthra pardus, Acinonyx jubatus, Capra aegagrus, Ovis orientalis, Gazella subgutturosa and Gazella bennettii. In a field study, the presence points were collected between 1399 and 1402 from all over the province and protected areas, and the seasonal average of LST from 2003 to 2033 was prepared using MODIS satellite products (MYD11A1) in the Google Earth Engine system. Species habitat was modeled by using SDMs and combining regression models and machine learning. Also, the TSS threshold was used to convert the habitat desirability probability map into a binary map. Man-Kendall (MK) trend analysis test was used to analyze the trend of increasing and decreasing temperature changes at a significance level of 95%. The findings show that the decreasing changes in the earth's surface temperature have occurred in a scattered and non-continuous manner on the surface, but the increasing temperature changes are associated with more spatial continuity. The highest decrease in temperature occurred in the spring season with 15,212.69 hectares in the Iranian deer habitat, while there was no decrease in temperature in the winter season. Protected areas have experienced the least increasing and decreasing LST trends in spring.
    Keywords: Distribution range, Focal Species, Temperature changes, Yazd province
  • Amir Memarzadeh Kiani *, Mansour Poursina, Alireza Tajpour, Siavash Rezaeian, Ghazaal Bajestani Moghadam Pages 291-306

    The distribution of organisms and ecosystems is affected by climate change, in fact, climate change has affected the distribution patterns of a large number of species and even led to displacement, extinction of certain species, destruction and loss of habitats. In this regard, remote sensing technology, due to having a spatial and integrated view of the region, as well as geographic information systems (GIS) due to the ability to analyze and analyze, prepare maps and model, can be efficient in the field of monitoring, planning and dynamic and sustainable management of wildlife habitats. The purpose of this research is to investigate the weather-climate changes in Khabar National Park located in the south of Kerman province using remote sensing technology and Landsat satellite thermal bands and geographic information systems (GIS). Therefore, first, Landsat satellite images and sensors (TM-ETM-TIRS) were prepared in the years 1972 to 2022, then pre-processed, processed images and maps of surface temperature changes (LST) in four seasons and for the years 1988-2000-2010-2014- 2020-2022 has been prepared. Landsat satellite and NDVI index have also been used to monitor vegetation changes. The results of the research showed an increase in the temperature of the earth's surface in the last 40 years and in the 4 investigated seasons. Also, the results of analysis and monitoring of vegetation cover (NDVI) showed a decrease in the average vegetation cover of the region in the studied years. Also, in order to investigate the relationship between vegetation percentage and LST changes, linear regression and SPSS software were used, and R=99% and R2=98% and R2=97% were calculated, which is acceptable and shows that with the reduction of vegetation area, the surface temperature has increased. According to the findings, what is evident is that the trend of climate change and the relative increase in the temperature of the earth's surface and the decrease in vegetation in the study area continues and requires strategic planning and systematic management of the Khabar wildlife habitat in order to maintain the indicators of habitat desirability and the balance and parallelism of ecological relations. And protecting the rich fauna and flora diversity of the region.

    Keywords: Khabar National Park, thermal images, Landsat, NDVI
  • Fatemeh Mohammadyari * Pages 307-318
    Assessment spatial distribution of the ecosystem services of nature reserves is necessary to the protection of ecological environment, promote conservation and development and land management. To that end, the present study aims to model the ecosystem services of carbon storage, habitat quality and nutrient export using the InVEST software and recreation software through the combination of several indicators in GIS software in the protected area of Maneshet and Qalarang. In addition, the service provisioning hotspots, was mapped for prioritize conservation measures, using Getis-ord Gi∗ statistics. in order to examine landscape pattern changes, landscape metrics were also used. The results Indicated that the suitability of carbon storage, habitat quality and recreation in the northern and eastern regions of the study area is more than the southern and western regions, while the nutrient exports is higher in the central regions than other regions. The highest carbon storage, habitat quality, and recreation were observed for the forest land. Likewise, it was the highest nutrient in agricultural land. Also, the results of the spatial distribution of all ecosystem services showed that hotspots are concentrated in areas with forest cover, which play the greatest role in supply ecosystem services. The results of this study, with information about the spatial distribution of services, provide the possibility of identifying the areas with the greatest benefits of ecosystem services, which can be useful in line with land use policies for sustainable development. Eventually, these results can provide some reference for Manasht and Ghalarang protected area and other nature areas to give consideration to both categories of environmental protection and development.
    Keywords: protected areas, Ecosystems Services mapping, Service supply hotspots, Land use
  • Afshin Danehkar *, Maryam Yaghoubzadeh, Saeed Lotfikhah, Majid Mashhadi Rafiee, Davood Mafi-Gholami Pages 319-335
    Environmental management, as a broad and dynamic system, should consider preventive approaches to face environmental pollution and destruction. On the other hand, in order to an effectively integratation of protection and development in coastal areas, various approaches have been proposed such as regional environmental planning and integrated coastal zone management (ICZM). ICZM should ensure the existence of balance in the use of coastal areas. So, in this study, which is a part of the environmental management program of the coastal area of Sistan and Baluchestan province, in the precision plan of ICZM, development conditions were formulated in the protection classes of the coastal area of this province. According to the essence of the subject, descriptive-inductive method was selected based on referring to existing documents related to environmental protection The development conditions were formulated for the protection zones of coastal area, shore area, coastal waters and offshore area, and by assigning a special code to each of the conditions, spatial mapping of the assigned codes was carried out in ArcGIS software. The results showed, the areas in the class 1 of protection, need ecological protection due to their ecological importance and environmental sensitivities, and development in them is conditional and with the approval of the Department of Environment. Areas in class 2, are not declared non-developable. These areas are developable by observing engineering considerations and technical and management solutions, within the framework of ecological capability. Areas in class 3, which have been set as restoration and rehabilitation, can be developed in the case of preparing a restoration and rehabilitation plan and within the framework of ecological capability. The results of this study will contribute to the balanced and consistency development in the coastal areas of the Oman Sea to create sustainable value added. Also, the results of this study can be used in the preparation three-zone thematic programs of the coastal zone (coastal area, shore area, coastal waters and offshore area).
    Keywords: Development conditions, Integrated Coastal Zone, Protection zones, management, Sistan, Baluchestan Province