فهرست مطالب

آموزش و اخلاق در پرستاری - سال چهارم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال چهارم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رقیه گشمرد، فائزه جهانپور*، سیده فاطمه موسوی، زهرا حیدری سروستانی، مرجان فقیه صفحات 1-10
    مقدمه
    حقوق بیمار از اساسی ترین حقوقی است که باید از طرف کادر درمانی مورد توجه قرار گیرد. در این میان نقش پرستاران و پزشکان از نقش دیگر اعضاء گروه درمانی پر رنگ تر است. تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان رضایتمندی بیماران از رعایت منشور حقوق بیماران توسط پرستاران و پزشکان طراحی گردید.
    روش کار
    تحقیق حاضر یک پژوهش توصیفی تحلیلی بوده که از طریق پرسشنامه ی برگرفته از منشور حقوق بیمار مصوب وزارت بهداشت صورت گرفت. پژوهش به وسیله ی این پرسشنامه، اولین بار توسط پارساپور همچنین عباسی و همکاران انجام شد. جمعیت مورد نظر، همه ی بیماران بستری در بخش های مختلف بیمارستان شهدای خلیج فارس بودند که از میان آنها 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. تحقیق حاضر در اردیبهشت و خرداد ماه سال 1393 انجام گردید. آنالیز اطلاعات با استفاده از تی مستقل و زوجی، همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس با نرم افزار 19spss صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین رضایت بیماران از پرستاران 95/ 19±93/ 49 و از پزشکان 37/ 21±89/ 48 بود که تفاوت آماری معنا داری نداشت (47/ 0=p). ارتباط آماری معناداری بین تعداد روزهای بستری و میزان رضایتمندی دیده شد. کاهش میزان رضایت از پرستاران p= 0/031)) و پزشکانp=. /. 14)) با افزایش تعداد روزهای بستری رابطه ی معناداری داشت. همچنین ارتباط آماری معنا داری بین نوع بخش بستری و میزان رضایتمندی دیده شد. بیشترین رضایتمندی مربوط به بخش جراحی و کمترین رضایتمندی از بخش زنان و داخلی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت موضوع رعایت منشور حقوق بیمار چنین به نظر می رسد که پرستاران و پزشکان باید حقوق بیماران را بیشتر رعایت نموده و به مفاد منشور حقوق بیمار اشراف بیشتری داشته تا بتوانند رضایت بیماران را بیشتر جلب کنند؛ به این ترتیب خدمات با کیفیت تری به بیماران ارائه نمایند.
    کلیدواژگان: رضایت بیمار، منشور حقوق بیمار، رضایت از پرستاران، رضایت از پزشکان
  • ریحانه روحی جهرمی*، محمدحسن دوامی، حجت الله حورنگ صفحات 11-18
    مقدمه
    یکی از سیاست های وزارت بهداشت تشویق گروه های آموزشی برای انجام ارزیابی های درونی می باشد. گروه میکروب شناسی از اولین گروه های شکل گرفته در دانشکده ی پزشکی جهرم است که همگام با تحولات علم آموزش پزشکی از حالت تئوری محض خارج و دامنه ی آن به بالین کشیده شده است. ارزشیابی درونی توسط اساتید این گروه با هدف تعیین میزان مطلوبیت فرایند های آموزشی، پژوهشی و.. انجام می گیرد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بوده که در سال 1390 در گروه میکروب شناسی دانشگاه علوم پزشکی جهرم صورت گرفته است. جامعه ی مورد بررسی شامل همه ی اعضاء گروه متشکل از مدیر گروه، اعضاء هیات علمی،کارکنان ودانشجویان در نظر گرفته شد. ارزیابی درونی گروه بر اساس 8 عامل مدیریت، رسالت ها و اهداف، اعضاء هیات علمی و کارکنان، برنامه های آموزشی، دانشجویان، منابع آموزشی، پژوهش، سنجش و ارزشیابی صورت پذیرفت. جهت جمع آوری اطلاعات ازسه پرسشنامه ی مدیر گروه، هیات علمی و دانشجویان که بر اساس نرم افزار ارزیابی درونی سازمان سنجش استخراج و سپس بر اساس الگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که برای گروه میکروب شناسی بومی سازی شده، استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها مدیریت (با میانگین اکتسابی58/ 3)و برنامه های آموزشی(39/ 4) در وضعیت مطلوب و بقیه ی عوامل در وضعیت نسبتا مطلوب قرار گرفته و در کل وضعیت در گروه آموزشی مورد پژوهش نسبتا مطلوب است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه وضعیت گروه مورد مطالعه نسبتا مطلوب ارزیابی گردید لذا استمرار ارزیابی در جهت رفع نقایص موجود و نیز افزایش نقاط قوت تا رسیدن به سطح مطلوب و پایداری آن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی درونی، میکروب شناسی
  • وحید سعادتمند، فرزاد پور غلامی، علی عباسی جهرمی، زهره بادیه پیمای جهرمی* صفحات 19-24
    مقدمه
    تریاژ، پایه و اساس مدیریت حوادث است و آموزش تریاژ به گروه فوریت پزشکی در برنامه ریزی بلایا و حوادث موضوع بسیار مهمی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر کارگاه آموزشی تریاژ به روش شبیه سازی شده بر میزان یادگیری دانشجویان و تعیین رضایتمندی آنان از کارگاه عملیاتی انجام گردیده است.
    روش کار
    این پژوهش شبه تجربی بر روی 15 نفر از دانشجویان ترم آخر فوریت پزشکی در نیمسال اول تحصیلی 94-1393در دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گرفت. تدریس تریاژ اصلاح شده استارت در یک جلسه ی دو ساعته تدریس کلاسی انجام گرفت. پس از یک هفته، آموزش کارگاهی تریاژ در یک محیط شبیه سازی شده به مدت 4 ساعت انجام شد. قبل و بعد از آموزش کارگاهی، از دانشجویان در محیط شبیه سازی شده با مولاژ و مصدومین بیمارنما آزمون به عمل آمد. جهت ارزیابی تاثیر کارگاه بر یادگیری دانشجویان، نمرات پیش آزمون و پس آزمون مقایسه گردید. رضایتمندی دانشجویان از آموزش کارگاه عملیاتی توسط پرسشنامه روا و پایا ارزیابی شد(8/ 0= a).
    یافته ها
    تفاوت معناداری در نمرات پیش آزمون و پس آزمون دانشجویان دیده شد(p<0.001، df = 14، t=-6.41) که نمرات پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش یافته بود. تمام دانشجویان(100%) با مواردی نظیر اینکه کارگاه عملیاتی باعث یادگیری عمیق دانشجویان گردیده و آمادگی لازم برای کار در محیط واقعی را برای آنان ایجاد می نماید موافق و کاملا موافق بودند.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد در آموزش مهارت های عملی به ویژه در دروس نظری-عملی بر آموزش عملیاتی و موثر تاکید بیشتری گردد تا بتوان یادگیری دانشجویان را برای دستیابی به مهارت های بیشتر تسهیل نمود.
    کلیدواژگان: کارگاه، شبیه سازی، تریاژ، فوریت
  • علی صدرالهی، زهرا خلیلی* صفحات 25-32
    مقدمه
    تعهد سازمانی یکی از مهم ترین مولفه های پرستاران در ارتقاء سازمان های مراقبتی و درمانی است که تحت تاثیر ویژگی های رفتاری است هدف این پژوهش بررسی همبستگی تعهد سازمانی با حساسیت اخلاق حرفه ای در پرستاران غرب استان گلستان بود.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی از نوع مقطعی بود و در سال 1393 انجام شد. جامعه ی پژوهش 288 نفر از پرستاران شاغل در مراکز دولتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی گلستان در غرب استان بود. نمونه گیری به صورت سهمیه ای در بیمارستان های شهرستان کردکوی، بندر ترکمن و بندرگز انجام شد. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه ی استاندارد حساسیت اخلاق حرفه ای پرستاران در تصمیم گیری و پرسشنامه ی استاندارد تعهد شغلی پاترسون بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه ی 16، آمار توصیفی و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چندگانه در سطح معنا داری 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تعداد 229 نفر (5/ 79%) از کل شرکت کنندگان در پژوهش زن بودند. میانه نمره ی حساسیت اخلاقی جامعه ی پژوهش 04/ 63 (79/ 16=IQR) (Interquartile Range) و میانه ی تعهد سازمانی 26/ 50 (13=IQR) بود که نشان می داد شرکت کنندگان از حساسیت اخلاقی متوسط و تعهد سازمانی بالاتر از متوسط برخوردار بودند. نتایج آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن ارتباط معناداری (p= 0.001، r=0.192) بین امتیاز تعهد سازمانی و میانگین حساسیت اخلاق حرفه ای پرستاران نشان داد. در پیش بینی تاثیر حیطه های حساسیت اخلاق حرفه ای در وضعیت تعهد سازمانی بیشترین پیش بینی کننده موثر به ترتیب مربوط به حیطه ی استفاده از دانش حرفه ای (p=0.000، Beta=0.33) و به کارگیری مفاهیم اخلاقی در تصمیم گیری ها (p=0.280، Beta = 0.14) بود.
    نتیجه گیری
    بهبود دانش حرفه ای پرستاران و ارتقاء کیفیت اخلاقی تصمیمات در برخورد با شرایط پیش روی پرستاران سبب می شود عملکرد مناسب و منطقی تری در حرفه ی مزبور داشته باشند. به منظور توسعه ی این معیارها، تدوین آموزش های اخلاقی و اداری منطبق بر بالین دارای اهمیت زیادی است.
    کلیدواژگان: پرستار، بیمارستان، حساسیت اخلاقی، تعهد سازمانی
  • ایمانه باقری، هادی جعفری منش، پگاه مطوری، مهدی رنجبران، آتنا دادگری، بهروز پاک چشم* صفحات 33-42
    مقدمه
    آموزش جنسی از نیازهای اساسی بیماران مبتلا به سکته قلبی است. با توجه به اهمیت نقش پرستاران در آموزش به بیمار در حال حاضر موانع زیادی در ارائه آموزش به بیمار به ویژه آموزش مسائل جنسی به بیماران سکته قلبی توسط پرستاران وجود دارد که لازم است مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین این پژوهش به منظور بررسی موانع اجرای آموزش توسط پرستاران به بیماران سکته قلبی پیرامون فعالیت جنسی در بیمارستان های شهر ستان یزد انجام شد.
    روش کار
    این بررسی یک پژوهش توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی است که بر روی 100 نفر از پرستاران شاغل در بخش های قلب و CCU بیمارستان های منتخب شهرستان یزد در سال 1392، که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده بودند، انجام گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها شامل سه پرسشنامه مشخصات فردی و موانع عمومی و موانع اختصاصی آموزش به بیماران سکته قلبی پیرامون فعالیت جنسی بود. اعتبار ابزار به روش اعتبار محتوی، صوری و پایایی ابزار به روش همسانی درونی محاسبه گردید. تجریه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 و آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد و آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس انجام گردید.
    یافته ها
    در این تحقیق 52 درصد مونث و بقیه مذکر بودند. همچنین اکثر افراد (61درصد) در گروه سنی 34-24 سال قرار داشتند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد در بعد عمومی، عبارات «فرآیندهای اضافی کار» با 87 درصد و «عدم انگیزه پرستار برای آموزش» با 86 درصد، همچنین در بعد اختصاصی عبارات «حجب و حیای بیماران» با 85 و «دشواری بحث در زمینه مسائل جنسی برای پرستار» با 84 درصد به ترتیب بیشترین مانع برای آموزش فعالیت جنسی به بیماران دچار سکته قلبی بودند. میانگین امتیاز موانع کل و همچنین ابعاد عمومی و اختصاصی به طور معنا داری در پرستاران با سن پایین تر، مونث، مجرد، شاغل در بخش قلب، دارای مدرک لیسانس، با سابقه کار پایین، بالاتر گزارش گردید (p <0/05).
    نتیجه گیری
    باتوجه به یافته های پژوهش و موانع نام برده شده توصیه می شود مسئولین امر به دنبال راه حل هایی برای افزایش انگیزه پرستاران(مالی0غیرمالی)، درنظر گرفتن قانون تطابق در امر اموزش، درنظر گرفتن پرستار مسئول آموزش به رفع موانع اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: موانع، آموزش به بیمار، فعالیت جنسی، سکته قلبی، پرستاران
  • الناز یزدان پرست، الهام بهرامی، سید حسن قربانی، ملیحه داودی، هادی احمدی چناری* صفحات 43-50
    مقدمه
    با توجه به اهمیت ویژه ارائه مراقبت های معنوی به بیماران و جهت هرگونه برنامه ریزی آموزشی صحیح، دانستن دیدگاه دانشجویان پرستاری و اتاق عمل به عنوان اصلی ترین ارائه دهندگان خدمت به نظر ضروری می رسد از این رو تحقیق حاضر با هدف بررسی نگرش به معنویت و مراقبت معنوی در دانشجویان پرستاری و اتاق عمل صورت گرفت.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی می باشد. جامعه پژوهش شامل 140 نفر از دانشجویان پرستاری و اتاق عمل دانشکده پیراپزشکی و بهداشت شهرستان فردوس در نیمسال دوم سال تحصیلی 94-1393 بودند که به شیوه سرشماری انتخاب شدند و درنهایت 106 نفر از آنان که دارای معیارهای ورود به پژوهش بودند به عنوان نمونه پژوهش مورد بررسی قرارگرفتند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه استاندارد نگرش به معنویت و مراقبت معنوی بود که اعتبار آن بر اساس روایی محتوا و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ سنجیده شد که با ضریب پایایی 82/ =0 R مورد تایید قرار گرفت سپس پرسشنامه در اختیار دانشجویان قرار گرفت. بعد از جمع آوری داده ها، داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 آمارهای توصیفی(میانگین، انحراف معیار و فراوانی) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بودند که میانگین نمره نگرش به معنویت و مراقبت معنوی، 46/ 8±92/ 55 و نمره نگرش (1/ 81) درصد دانشجویان بین 32 تا 62 بود که در سطح متوسط برآورد می گردد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت مراقبت معنوی و قرار داشتن مراقبت معنوی دانشجویان در سطح متوسط در این تحقیق، نهادینه کردن مفهوم معنویت و مداخله جهت بهبود مراقبت معنوی در کنار دیگر مهارت های علوم پزشکی و پرستاری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: معنویت، مراقبت معنوی، پرستاری، اتاق عمل
  • لیلا طاهری، علی دهقانی*، رسول اسلامی اکبر صفحات 51-57
    مقدمه
    پرستاران بزرگ ترین گروه ارائه کننده خدمت در نظام درمانی بوده و تاثیر بسزایی بر کیفیت مراقبت های بهداشتی-درمانی داشته و رعایت موازین اخلاقی توسط آنها عاملی موثر برای بهتر شدن عملکردشان در ارائه مراقبت از بیمار خواهد بود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با تسهیل رعایت اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرستاران انجام گردید.
    روش کار
    این تحقیق توصیفی- مقطعی با مشارکت 120 پرستار شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جهرم به صورت سرشماری در سال 1391 انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته 17 سوالی بود که عوامل تسهیل کننده رعایت اخلاقحرفه ای را در 2 بعد فردی و بیماران بررسی می کردند. روایی و پایایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار 19spss و آزمون های توصیفی و کای دو و ضریب همبستگی انجام شد.
    یافته ها
    از دیدگاه پرستاران مهم ترین عامل تسهیل کننده رعایت اخلاق حرفه ای در بعد فردی مربوط به توانایی تفکر انتقادی و توان تصمیم گیری صحیح در موقعیت های چالش برانگیز اخلاقی (2/ 64%) و در بعد بیماران نیز مربوط به رفتار مناسب بیماران با پرسنل پرستاری (7/ 41%) می باشد. همچنین بین جنس و عوامل مربوط به بعد بیماران اختلاف معنا داری پیدا شد (p =0/01).
    نتیجه گیری
    بر اساس دیدگاه پرستاران عوامل مهم مرتبط با تسهیل رعایت اخلاق حرفه ای شناسایی و اولویت بندی گردید. بنابراین پیشنهاد می شود بر اساس میزان تاثیرگذاری هر کدام از عوامل مورد بررسی که بر رعایت اخلاق حرفه ای تاثیر می گذارد، برنامه ریزی منسجمی در جهت رعایت بهتر اخلاق حرفه ای در نظام بهداشتی - درمانی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، عوامل تسهیل کننده، پرستاران
  • محمد امینی*، حمید رحیمی، هانیه گودالی، مرجان منتظر صفحات 59-66
    مقدمه
    هوش اخلاقی، ناظر بر ظرفیت و توانایی درک و فهم درست از نادرست و برخورداری از باورها و اعتقادات اخلاقی قوی و عمیق و بروز رفتاری شایسته می باشد. هوش اخلاقی با انجام درست کار و رعایت اصول اخلاقی پیوند تنگاتنگی دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، تعیین هوش اخلاقی پرستاران بیمارستان های شهر کاشان در سال 1394 بود.
    روش کار
    نوع تحقیق از نظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی - مقطعی است. جامعه آماری شامل تمام پرستاران بیمارستان های شهر کاشان به تعداد 577 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 196 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت اندازه گیری هوش اخلاقی از پرسشنامه محقق ساخته چهل گویه ای با چهار مولفه درستکاری (16 سوال)، بخشش (8 سوال)، مسئولیت پذیری (12 سوال) و همدلی (4 سوال) در قالب طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده گردید. روایی پرسشنامه به صورت محتوایی مورد تایید متخصصان قرار گرفت. همچنین پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 897/0 محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t تک نمونه ای و تحلیل واریانس چندگانه) با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه 19 انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین مولفه های هوش اخلاقی به میزان (35/0±38/3) بالاتر از حد متوسط (3) است. بالاترین میانگین مربوط به مولفه بخشش به میزان (39/0±48/3) می باشد. آزمون تحلیل واریانس نشان دهنده آن بود که بین هوش اخلاقی پرستاران بر حسب جنسیت، میزان تحصیلات، سابقه خدمت و وضعیت استخدامی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    طبق یافته ها، سطح هوش اخلاقی پرستاران در سطح مطلوبی بود. این موضوع در پرستاران می تواند نشان از اهمیت کسب ارزش های اخلاقی نزد آنها و به طور غیرمستقیم، نمودی از عمکلرد اخلاقی پرستاران در محیط های درمانی باشد. همچنین اگرچه سطح هوش اخلاقی و ابعاد آن در جامعه پژوهش نشانگر وضعیت مطلوبی است، اما هوش اخلاقی نوعی توانایی اکتسابی بوده و قابل توسعه است.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، پرستار، هوش
|
  • Gashmard R., Jahan Pour F.*, Mosavi Sf, Heydari Sarvestani Z., Faghih M Pages 1-10
    Introduction
    The Patient right is the most basic rights that should be taken into consideration by the medical staff. In this respect، the role of doctors and nurses is more significant compared to that of other members of the health team. The present study was conducted with the aim of assessing patient's satisfaction with nurses’ and doctors’ compliance with Patient Right Charter.
    Methods
    The present study was a descriptive، cross-sectional study carried out by using a questionnaire derived from Patient Right Charter approved by the Ministry of Health. The target community was all patients admitted to different wards of shohadaye khalije fars hospital among whom 150 people were selected as samples. This study was done in May & June of 2014. By using independent and paired t-test، Pearson correlation and analysis of variance، data analysis was performed by SPSS19 software.
    Results
    Patients’ average satisfaction with the nurses in this study was 49. 93 ± 19. 95 and with physicians was 48. 89 ± 21. 37، which was not statistically significant (p=0. 47). A significant statistic difference was found between admittance duration and the level of satisfaction was observed. The highest level of satisfaction was contributed to the surgery ward obstetrics and the lowest level of satisfaction was ascribed to obstetrics and gynecology department.
    Conclusion
    Given the importance of complying with Patient Right Charter by nurses and doctors، they seem to be obliged more to the rights of patients and be familiar with Patient Right Charter more so as to gain the patients’ satisfaction to a greater degree، and thus provide the patients with higher quality services.
    Keywords: Patient's Satisfaction, Patient Right Charter, Satisfaction of Nursing, Satisfaction of Doctor
  • Rouhi Jahromi R.*, Davami M.H., Hourang H.A Pages 11-18
    Introduction
    One of the policies of the Ministry of Health is encouraging departments to conduct internal evaluations. Department of Microbiology is among the first groups formed in Jahrom Medical School that, in line with developments in medical sciences, has gone out of an absolutly theoretical mood and its scope has been drawn to the bedside. Internal assessment is done by the teachers of this group to determine the utility of educational and research processes.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional study in 2011 carried out in the Department of Microbiology, Jahrom University of Medical Sciences. The studied population consisted of all members of the group including head of department, faculty, staff and students. Internal assessment was performed based on eight factors including management, mission and goals, faculty and staff, curriculum, students, educational resources, research, testing and evaluation. Three questionnaires to collect information director, faculty and students on the basis of internal assessment software to extract and then assessing the chart according to the Ministry of Health and Medical Education has been used for microbiology localization.
    Results
    According to the results, management (mean acquired 3.58) and educational training (4.39) were in the ideal situation and the other factors were in a roughly appropriate position and generally the research Department was in a relatively favorable situation.
    Conclusion
    Due to the relatively favorable assessment study groups, it is necessary to continue assessment along with removing the existing flaws and increasing the strengths
    Keywords: Evaluation, Internal Evaluation, Microbiology
  • Saadatmand V., Poorgholami F., Abbasi Jahromi A., Badiyepeymaie Jahromi Z.* Pages 19-24
    Introduction
    Triage is the basis for incident management and triage training to medical emergency faculty in planning Disasters is a very important issue. This study has been done with the aim of evaluating the effects of simulated workshop triage on their learning level and determining their satisfaction with the operational workshop.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was carried out on 15 senior students of medical emergency in the first semester of 2014-2015 in Jahrom University of Medical Sciences. Teaching fundamental modified triage was done in a two-hour meeting. After a week, workshop triage training was carried out in a simulated environment for 4 hours. Before and after workshop training, the students were tested in a simulated environment with Models and pseudo-injured patients. To assess the impact of workshop on student learning, pre-test and post-test scores were compared. Student's satisfaction with operating workshop was evaluated by a reliable and valid questionnaire (a = 0.8).
    Results
    A significant difference was seen in students’ pre-test and post-test scores (p<0.001, df = 14, t=-6.41) and post-test scores increased compared to the pre-test scores. All students (100%) fully agreed with issues such as that the operational workshops has caused deep learning and that it creates the necessary readiness for students to work in a real environment.
    Conclusion
    It is recommended that emphasis be put on effective and operational training in practical skills training, especially in theoretical-practical courses so as to facilitate more the student learning to achieve skills.
    Keywords: Workshops, Simulation, Triage, Emergency
  • Sadrollahi A., Khalili Z.* Pages 25-32
    Introduction
    Organizational commitment is one of the most important nursing factors in promoting health and care organizations that are under the influence behavioral characteristics. The aim of this study was to explore the correlation between organizational commitment and sensitivity of ethics for nurses in the West of Golestan province.
    Materials And Methods
    This descriptive study was a cross-sectional one conducted in 2014. The study covered 288 nurses working in public centers affiliated to Golestan University of Medical Sciences in the West of the province. Quota sampling was carried out in the hospitals of Kordkoy, Turkman harbor and Gaz harbor. The used tools were a standard questionnaire of professional ethics sensitivity for nurses in decision-making and a standard questionnaire of Paterson's job commitment. Data were analyzed using SPSS 16 software, descriptive statistics and Kolmogorov-Smirnov tests, Spearman correlation coefficient and multiple regression at the significant level of p >0.05.
    Result
    229 (79.5%) people of the study participants were women. The average moral sensitivity score of the study was 63.04 (16.79 = IQR) (Interquartile Range) and the average organizational commitment was 50.26 (13=IQR) which were equal to the average ethical sensitivity and higher than average organizational commitment. Spearman correlation test results showed a significant difference (p= 0.001, r=0.192) between the scores of organizational commitment and the average of professional ethics sensitivity of nurses. To anticipate the impact of different aspects of professional ethics sensitivity on organizational commitment, the most effective predictors were related to the field of professional knowledge (p=0.000, Beta=0.33) and applying ethical concepts in decision-making (p=0.280, Beta = 0.14), respectively.
    Conclusion
    Improving the professional knowledge of nurses and promoting the ethical quality of decisions in dealing with the situation the nurses confront causes a more proper and more logical function in their profession. In order to develop these factors, the development of moral and administrative education based on clinic is of high importance.
    Keywords: Nurse, Hospital, Moral Sensitivity, Organizational Commitment
  • Bagheri I., Jafary Manesh H., Matory P., Ranjbaran M., Dadgari A., Pakcheshm B.* Pages 33-42
    Introduction
    Sexual education is one of the basic needs of patients with heart attack. Given the importance of the role of nurses in educating patients, now there are many obstacles in providing patient with education, particularly sexual education in myocardial infarction patients, by nurses that is necessary to be dealt with. So, the present study was conducted with the aim of investigating the barriers to training sexual activity to heart attack patients by nurses in Yazd province hospitals.
    Materials And Methods
    This study is cross-sectional study carried out on 100 CCU and cardiac nurses, whom were selected by cluster sampling, in selected hospitals in Yazd city in. Data collection tools included three questionnaires of demographic, of general obstacles and of specific obstacles to sexual activity education to heart attack patients. Tool validity was calculated through content and face validity and tool reliability was calculated through internal consistency. Data analysis was performed using SPSS 20 and descriptive statistics such as mean, standard deviation, frequency and percentage and independent T and ANOVA tests.
    Results
    In this study, 52 percent were female and the rest were male. Moreover, the majority of people (61%) were in the age group of 34-24 years old. The results of this study showed that in general aspect, the terms "additional procedures" with 87% and " nurses’ lack of motivation for training " with 86%, and also in specialized aspect, the terms " patients’ modesty and shyness" with 85% and "the difficulty discussing sexual issues for nurses " with 84% percent were the highest barrier sexual activity training to heart attack patients, respectively. The average rating of the general barriers and general and specific dimensions were significantly higher in younger nurses and those who were, single, worked in the heart section, had a bachelor's degree, as well as those with low experience low (p <0/05).
    Conclusions
    With respect to the research findings and mentioned obstacles, it is recommended that the related authorities look for ways to increase the motivation in nurses (financial 0 non-financial), way to take into account the adjustment law in education, and way to take into account the nurse in charge of education to remove barriers.
    Keywords: Barriers, Educating Patient, Sexual Activity, Heart Attack, Nurses
  • Yazdan Parast E., Bahrami E., Ghorbani S.H., Davodi M., Ahmadi Chenari H.* Pages 43-50
    Introduction
    Due to the importance of providing spiritual care to patients and the appropriateness of any education program, it is essential to know the perspective of nursing and operating room students as the main service providers. Thus, the present study carried out with the aim of evaluating the attitude to spirituality and spiritual care in nursing and operating room students.
    Materials And Methods
    This study is a cross-sectional study. The study population included 140 nursing and operating room students of Health and Paramedical College in Ferdows city in the second semester of the Academic Year 2013-2014 who were selected by census method. Finally, 106 of them, who met inclusion criteria, were studied as the study samples. Research instruments included a Standard attitude questionnaire to spirituality and spiritual care validated by content validity and its reliability was measured by Cronbach's alpha confirmed by R = 0/82. Then, the questionnaires were given to the students. After collecting data, research data were analyzed using SPSS version 18 and descriptive statistics (mean, standard deviation, and frequency).
    Results
    The results showed that the mean score of attitude to spirituality and spiritual care was 55/92 ± 8/46 and scores the majority of students (81/15%) was between 32 to 62, which estimated in moderate level.
    Conclusion
    Given the importance of spiritual care and the average level of spiritual care in students in this study, it is essential to establish the concept of spirituality and spiritual care along with other interventions to improve medical and nursing skills.
    Keywords: Spirituality, Spiritual Care, Nursing, Operating Room
  • Taheri L., Dehghani A.*, Eslami Akbar R Pages 51-57
    Introduction
    Nurses are the biggest service providers group in the health system and cast a significant impact on the quality of health– therapeutic care and their complying with ethical norms will be an effective factor to improve their performance in providing patient care. So, this study was carried out with the aim of determining the factors associated with facilitating professional ethics compliance from the perspective of nurses.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional study and was conducted in a census way in 2011 involving 120 nurses working in hospitals affiliated with Jahrom University of Medical Sciences. The data collection tool was a researcher-made 17-question questionnaire which studied facilitating factors of professional ethics compliance in two levels, individual and patients. The validity and reliability of the questionnaire was approved. Data analysis was performed using 19 SPSS software and statistical tests and chi-square and correlation coefficient.
    Results
    From the perspective of nurses, the most important factor facilitating professional ethics in the individual dimension is related to the ability of critical thinking and the ability to make correct decisions in challenging moral situations (64/2%) and in the patient level it is associated with patients’ proper conduct in communication with nursing staff (41/7%). Furthermore, a significant discrepancy was found between sexuality and factors related to the patient dimension (p =0/01).
    Conclusion
    Factors related to facilitate professional ethics compliance were identified and prioritized on the basis of nurses’ perspective. Therefore, based on the effectiveness of each of the studied factors that affect compliance with professional ethics, it is proposed that a consistent planning be performed in order to better adherence to professional ethics in the health care system.
    Keywords: Professional Ethics, Facilitating Factors, Nurses
  • Amini M.*, Rahimi H., Godali H., Montazer M Pages 59-66
    Introduction
    Moral Intelligence refers to the capacity to understand right from wrong and having strong and deep moral convictions and good behavior. Moral intelligence is associated with right work and adherence to ethics. Thus, the purpose of the present study was to determine moral intelligence in nurses at Kashan Hospitals in 2015.
    Material and Method
    The research was a sectional-description one in terms of data collection. Research population included all nurses in Kashan hospitals (N=577) among whom 196 people were selected as samples using Cochran Formulate and stratified random sampling. A forty-item researcher-made questionnaire with four components of honesty (16 questions), forgiveness (8 questions), responsibility (12 questions) and empathy (4) in the form of five-scale Likert were used to measure moral intelligence. Questionnaire validity was confirmed by experts. Using Cronbach alpha coefficient, questionnaire reliability were calculated 0.897. Data analysis in descriptive level (frequency, percentage, mean & standard deviation) and inferential level (one sample t test and Univariate) was done by SPSS 19 statistical software.
    Result
    Findings showed that the mean of moral intelligence components (3.38±0.35) was higher than average (3). The highest mean score was related to forgiveness (3.48 ±0.39). ANOVA test revealed that there were no significant differences in the level of moral intelligence in nurses in terms of gender, level of education, work experience and employment status.
    Conclusion
    According to the findings, nurse's moral intelligence level was desirable. Optimal levels of moral intelligence in nurses may denote the importance of attaining moral values among nurses, and can also be, in an implicit way, a symptomatic of their moral conduct in healthcare environments. Although the level of moral intelligence components in research community was in a favorable situation, moral intelligence is an ability can be acquired and developed.
    Keywords: Moral Intelligence, Nurse, Intelligence