فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب هادیان فرد، وحیده دانیالی صفحات 1-10
    مقدمه
    عموما بیماران افسرده از روابط بین فردی نامناسبی برخوردارند. شماری از دیدگاه ها دلیل روابط بین فردی نامناسب این بیماران را کندی پردازش اطلاعات مربوط به هیجان در چهره دیگران و شماری دیگر از دیدگاه ها دلیل آن را سوگیری در پردازش اطلاعات مربوط به هیجان های مثبت ومنفی می دانند.
    روش
    تحقیق به صورت علی- مقایسه ای، با دو گروه انجام شد. آزمودنی ها شامل 32 نفر مرد در دامنه سنی بین 40 تا60 سال بودند. از این 32 نفر، 16جانبازافسرده، از بین کسانی که در ماه های آذر 88 تا اردیبهشت 89 در بیمارستان اعصاب و روان جنت بستری بودند، انتخاب شدند. تمام این افراد تشخیص افسردگی اساسی را دریافت کرده بودند. در پرسشنامه افسردگی بک نمره بالاتر از خط برش را نیز داشتند. در گروه کنترل 16 فرد سالم جای گرفتند. افراد سالم از لحاظ سن، تحصیلات، جنس و تاهل با گروه بیمار همتاسازی شدند. بازشناسی هیجان با استفاده از آزمون بازشناسی هیجان چهره سنجیده شد.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن بود که گروه جانبازان افسرده از نظر بازشناسی هیجان های مربوط به چهره بدتر از افراد سالم عمل کردند که از نظر آماری تفاوت بین دو گروه معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد، جانبازان افسرده همانند گروه بهنجار در بازشناسی هیجان-های شادی، غم، خشم و ترس عمل می کنند.
    بحث: یافته های پژوهش حاضر تبین مناسبی از کندی بیماران افسرده در بازشناسی هیجان ارائه می دهد. براساس این یافته ها بیماران افسرده به طور کلی در بازشناسی هیجان کند عمل می کنند و در بازشناسی هیجان سوگیری خاصی را نشان نمی دهند. این یافته بر خلاف بعضی از نظریه های شناختی است که معتقدند بیماران افسرده در پردازش اطلاعات هیجانی نوعی سوگیری به نفع هیجان های منفی دارند.
    کلیدواژگان: افسردگی، بازشناسی چهره، جانبازان
  • محمد جواد احمدی زاده، خدابخش احمدی، جعفر انیسی صفحات 11-23
    مقدمه
    اختلال استرس پس ازضربه، نوعی اختلال اضطرابی است که در افرادی که در معرض وقایع آسیب-رسان روانی قرار گرفته اند بروز می کند. روش های درمان شناختی– رفتاری یکی از متداول ترین روش های درمان برای اختلال استرس پس ازضربه است. این مطالعه، با هدف مقایسه اثربخشی سه روش درمان شناختی- رفتاری شامل؛ آموزش مهارت حل مسئله، مواجه سازی ممتد و روش ترکیبی (متشکل از دو روش آموزش مهارت حل مسئله و مواجه سازی ممتد به صورت توام) بر بهبودی و کاهش علایم بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه انجام شده است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش، عبارت بودند از بیماران مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه ناشی از جنگ که از میان آن ها تعداد 100 نفر از بیماران با استفاده از یک طرح تجربی با پیش آزمون و پس آزمون درسه گروه آزمایشی شامل: 1- گروه آموزش مهارت حل مسئله 2-گروه مواجه-سازی 3-گروه ترکیبی و یک گروه شاهد به طور تصادفی تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش عبارت بود از چک لیست تجدید نظر شده نشانه های بیماری های روانی (SCL 90-R).
    نتایج
    نتایج به دست آمده نشان داد که هر سه روش در درمان و کاهش نشانه های اختلال استرس پس از ضربه تاثیر معناداری (01 /0>p) دارند. اما روش مواجه سازی ممتد بهتر از روش ترکیبی و روش ترکیبی بهتر از روش آموزش مهارت حل مسئله بود.
    بحث: روان شناسان با به کارگیری روش های شناختی- رفتاری می توانند جهت درمان اختلال افراد مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، مهارت حل مسئله، مواجه سازی ممتد، درمان شناختی - رفتاری، نظامی
  • رضا کرمی نیا، سید حسین سلیمی، یدالله محمدزاده صفحات 25-40
    مقدمه
    عملیات راپل به دلیل حساسیت و کاربردهای رزمی نیازمند جرات، جسارت و اعتماد به نفس است و اضطراب از میزان تمرکز، توجه، تفکر، تسلط و تصمیم گیری افراد می کاهد. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش شناخت درمانی بر کاهش اضطراب حین عملیات راپل است.
    روش
    تحقیق به شیوه آزمایشی انجام شد. بدین منظور تعداد 39 نفر که در پیش آزمون اضطراب بالا داشتند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایشی 6 جلسه تحت آموزش شناخت درمانی قرار گرفتند. برای تعیین رگه اضطراب، از SCAT، برای تعیین حالت اضطراب، ازCSAI-2، استفاده شد.
    نتایج
    تفاوت میانگین های مربوط به متغیر پیش آزمون و پس آزمون در رگه اضطراب و حالت اضطراب معنادار است. اختلاف بین گروه آزمایشی و گواه در رگه اضطراب و حالت اضطراب معنادار است. همچنین نتایج سنجش اثرات درون گروهی نشان داد که تفاوت میانگین های مربوط به متغیر پیش آزمون و پس آزمون در اضطراب حالتی شناختی و بدنی و اعتماد به نفس معنادار است. اختلاف بین گروه آزمایشی و گواه در اضطراب حالتی شناختی و بدنی و اعتماد به نفس معنادار بود.
    بحث: آموزش شناخت درمانی تاثیر مثبتی در کاهش رگه اضطراب، حالت اضطراب، اضطراب حالتی شناختی و اضطراب بدنی و افزایش اعتماد به نفس حالتی حین عملیات راپل گروه آزمایشی داشته است.
    کلیدواژگان: اضطراب، شناخت درمانی، عملیات راپل، پرسشنامه SCAT، پرسشنامه CSAI، 2
  • محمود جعفرپور، سعید صحت صفحات 41-56
    مقدمه
    هدف اصلی این مطالعه، ارایه و ارزیابی یک مدل مفهومی از رابطه میان مقاومت فردی در برابر تعهد به تغییرات برنامه ریزی شده سازمانی بوده است.
    روش
    مدل مفهومی ارایه شده در این پژوهش متشکل از دو بخش مقاومت فردی با چهار بعد و 13 شاخص و تعهد به تغییرات سازمانی با سه بعد می باشد که در یک سازمان نظامی مورد آزمون قرار گرفته است. همچنین جامعه آماری این تحقیق متشکل از تمام مدیران و کارکنان سازمان مورد مطالعه و مشتمل بر 850 نفر بوده است که بر این اساس، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 265 نفر تعیین گردید و در ادامه، بررسی یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی در سطح اطمینان 99 درصد مورد آزمون قرار گرفت.
    نتایج
    مطابق نتایج به دست آمده در این پژوهش، مقاومت فردی در برابر تغییرات برنامه ریزی شده سازمانی، رابطه معنی داری با تعهد در برابر تغییرات سازمانی ندارد. همچنین همبستگی بین سطح تحصیلات و تعهد نسبت به تغییر، معکوس و همبستگی بین سابقه کار و مقاومت فردی مستقیم بوده است. فقدان پاسخ های خلاقانه نیز به عنوان مهم ترین عامل مقاومت کارکنان و مدیران در برابر تعهد به تغییر شناخته شد.
    بحث: تنها متغیر جمعیت شناختی تاثیرگذار بر مقاومت فردی، سابقه کار بوده است. از این رو در فرایند تغییر سازمانی، توجه بیش تر به کارکنان با سابقه کاری بالاتر می تواند به کنترل و هدایت مقاومت آن ها منجر شود. همچنین متغیرهای جمعیت شناختی تاثیرگذار بر تعهد نسبت به تغییر، نوع استخدام و سطح تحصیلات بوده است.
    کلیدواژگان: مقاومت فردی، تعهد به تغییر، تغییر برنامه ریزی شده، سازمان
  • حمیدرضا حاتمی، سارا شعبانی صفحات 57-70
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور بررسی و مقایسه میزان سخت رویی و دینداری و رابطه آن ها در دانشجویان دختر عادی و بسیجی صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر یک طرح پس رویدادی و از نوع علی - مقایسه ای می باشد که از انواع تحقیق توصیفی به شمار می رود. در این پژوهش 100 دانشجوی دختر بسیجی با 100 دانشجوی دختر عادی که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند توسط دو پرسشنامه (زمینه یابی دیدگاه های شخصی کوباسا و دینداری خدایاری فرد ویژه دانشجویان) و با استفاده از مدل های آماری آزمون t، تحلیل واریانس تک متغیری ANOVA، تحلیل واریانس چند متغیرهMANOVA و ضریب همبستگی پیرسون مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج تحلیل های آماری نشان داده که میانگین سخت رویی و دینداری دانشجویان بسیجی بالاتر از دانشجویان عادی است همچنین بین سخت رویی و دینداری در دو گروه دانشجویان عادی و بسیجی رابطه معنادار وجود دارد.
    بحث: دانشجویان بسیجی نسبت به دانشجویان عادی از دینداری و سخت رویی بالاتری برخوردارند. همچنین با افزایش سخت رویی میزان دینداری در دانشجویان بسیجی، افزایش و در دانشجویان عادی، کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سخت رویی، دینداری، پرسشنامه زمینه یابی دیدگاه های شخصی، پرسشنامه دینداری
  • مصطفی ادیب، ابوالفضل خوشی، حسین حسن زاده صفحات 71-79
    مقدمه
    تعهد سازمانی به عنوان یک نگرش قادر است نرخ جابه جایی، کم کاری و بی مسئولیتی کارکنان را قبل از استخدام پیش بینی کند. با توجه به ماهیت و رسالت سازمان های نظامی کشور، کارکنان متخصص و متعهد، نقش قابل توجهی در موفقیت آن دارند. بنابراین توجه به تعهد سازمانی در این سازمان ها از اهمیت به سزایی برخوردار است.
    روش
    برای این منظور کارکنان یک دستگاه نظامی به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. با استفاده از نمونه گیری خوشه ایکارکنان آن دستگاه نظامی در تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تعهد سازمانی پورتر و پرسشنامه صفات پنج گانه شخصیتی نئو (Neo) استفاده شد. و برای تحلیل اطلاعات گردآوری شده از آزمون های همبستگی و رگرسیون بهره بردای شد.
    نتایج
    هدف این پژوهش تعیین ویژگی های شخصیتی پیش بینی کننده تعهد سازمانی است. این هدف به دنبال این مساله که چه افرادی با چه ویژگی های شخصیتی نسبت به سازمان متعهدتر هستند. مطابق یافته های پژوهش نشان داده شده که دو ویژگی شخصیتی باوجدان بودن و توافق-پذیری پیش بینی کننده بهتری برای تعهد سازمانی هستند.
    بحث: در این پژوهش، ویژگی های شخصیتی کلیدی موثر بر تعهد سازمانی شناسایی گردید و مشخص شد که دو ویژگی شخصیتی با وجدان بودن و توافق پذیری پیش-بینی کنندگان اصلی برای تعهد سازمانی می باشند. ویژگی شخصیتی برون گرایی را نیز با اندکی اغماض می توان به عنوان عامل پیش بینی کننده تعهد سازمانی کارکنان در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، تعهد سازمانی، سازمان نظامی
  • احمد باصری، ابراهیم حاجیانی صفحات 81-91
    مقدمه
    امروزه رسانه ها تلاش میکنند تصاویر ذهنی مورد نظر خود را، در جامعه، شکل دهند. آنان در واقع با تصویر ذهنی، افکار عمومی جهانیان را به سمت مورد نظر خود هدایت و مدیریت می کنند. رسانه ها در عملیات تصویرسازی ذهنی می توانند دو کارکرد متفاوت داشته باشند: به صورت سازنده با ارائه تصویر ذهنی مطلوب، امیدبخش و تقویت وحدت ملی و خنثی سازی و مقابله با اقدامات مخرب دشمن می توانند تولید کننده فرصت رشد و تعالی برای یک کشور باشند. یا با نقش مخرب در ارائه تصویر ذهنی نامطلوب، تولید ناامیدی و یاس در مردم، تخریب وحدت ملی و خنثی سازی و مقابله با اقدامات سازنده دولت های بومی به عنوان یک عامل تهدیدکننده تلقی گردند. در این مطالعه به ارزیابی نوع و میزان اثرات رسانه های ماهواره ای در مقایسه با رسانه ملی در ایجاد تصویرهای ذهنی مردم تهران در خصوص شاخص های مورد مطالعه پرداخته ایم.
    روش
    جامعه آماری این مطالعه کلیه ساکنان بالای 18 سال تهران بزرگ بودند که به صورت تصادفی چند مرحله ای نمونه ای معادل 900 نفر انتخاب و از طریق پرسشنامه محقق ساخته مورد ارزیابی قرار گرفتند. با استفاده از روش تحقیق علی مقایسه ای از نوع پس رویدادی دو گروه از مردم تهران که از تلویزیون های ماهواره ای و رسانه ملی به عنوان مهم ترین منبع کسب خبر استفاده می کنند مورد مقایسه تطبیقی قرار گرفتند.
    نتایج
    این تحقیق نشان داده است که رسانه های ماهواره ای در حد زیادی توانسته اند بر تصویرهای ذهنی مخاطبین خود در حوزه های اعتماد عمومی مردم به نظام و ارکان آن (3/17)، اعتماد به نیروهای مسلح (7/28)، انسجام اجتماعی (4/16)، ترویج احساس ناامنی در جامعه (6/22) و کاهش باورهای دینی آنان (2/19) تاثیرگذار باشند.
    بحث: رسانه های ماهواره ای به عنوان یک ابزار تهدید نرم دشمن تلاش دارد با نفوذ در باورها و اعتقادات مردم زمینه کاهش سرمایه های اجتماعی جامعه و اعتماد عمومی مردم به نظام را کاهش دهند. نتایج تحقیق نشان می دهد که در سال های اخیر در این زمینه موفقیت هایی را کسب نموده اند. لذا لازم است مسئولین رسانه ای کشور به ویژه در سطح رسانه ملی با آگاهی از این تاثیر به مقابله اثربخش با رسانه های ماهواره ای پرداخت و ضمن پاسخ گویی به نیازهای رسانه ای مردم در اقشار و گروه های مختلف، مخاطبین خود را در برابر این تهاجم واکسینه نمایند.
    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی، رسانه ملی، اعتماد عمومی، نافرمانی، رسانه های ماهواره ای
|
  • Pages 1-10
    Introduction
    Recognizing facial emotions is an essential part of interpersonal relationship that possibly is dysfunctional in major depression disorder (MDD). There are two major issues about that. 1- Some researchers believe that MDD patients have a problem with cognitive speed that is characterized by cognitive slowness so; MDD''s cognitive functions in each area including recognizing facial emotions are slower than healthy control subjects. 2- Others believe that MDD patients have bias in recognition of emotions on face so; they recognize the negative emotions better than the positive emotions.
    Method
    This is an Ex Post Facto design with two groups. (MDD patients and normal control). Participants included 32 men in the range of 40 to 60 years old. 16 inpatients MDD was selected from the department of psychiatry of the Jannat hospital those patients were admitted from December 2009 until April 2010. Every patient who received the diagnosis of major depression based on DSM-IV by a psychiatrist and at same time got the score of severe depression in the Beck''s depression questionnaire (Beck، 1971) was include. Each patient who has organic or psychotic symptoms was excluded. Normal control group was consisting of 16 volunteer men who matched with MDD group by age، education، and marriage status. Recognition of emotions in faces was measured by 32 images that presented by a laptop (Emani، Hadianfard، 1388).
    Results
    MDD patients achieved significantly lower scores than the normal group in the emotion recognition task. There was not any significant bias between positive and negative emotions recognition for MDD patients.
    Discussion
    This result supports the notion that the same as other cognitive functions، the recognition processing of MDD patients is slow in general. This slowness works for both negative and positive emotions. Thus، this research shows the impairment of interpersonal communication in MDD patients is associated with cognitive slowness.
    Keywords: Depression, emotion recognition, Combat Veterans
  • Pages 11-23
    Introduction
    Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) is an anxiety disorder which can develop after exposure to any event which results in psychological trauma. Cognitive – Behavioral Therapy (CBT) is the most commonly used treatment for Post traumatic stress disorder. This study was designed with the aim of comparing the efficacy of three methods Cognitive – behavioral therapy including problem solving skills، prolonged Exposure and compound method (formed of two methods of problem solving skills and prolonged Exposure) on treatment and reducing symptoms post traumatic stress disorder.
    Method
    Society statistical study included patients suffering from post traumatic stress disorder from war. 100 patients with using of an experimental design with pre test and post test in experimental groups three included: 1 - problem-solving skill group 2 – exposure therapy group 3-compound group، and a control group that were divided. Each of mentioned groups Contained 25 members. Measurement tool in this study were Symptoms Checklist 90-Revised (SCL 90-R).
    Results
    The results showed that all three methods in the treatment and reduce PTSD symptoms are significant effect (P>0. 01). But method prolonged exposure method better of combination method and combination method was better of problem-solving skill method.
    Discussion
    Psychologists with using of methods Cognitive – behavioral therapy including skills problem solving، prolonged Exposure and compound method in treatment and reducing symptoms can be to effect in disorder treat for patients suffering from post traumatic stress disorder.
    Keywords: Post Traumatic Stress Disorder_Problem Solving Skills_Prolonged Exposure_Cognitive – Behavioral Therapy_Military
  • Pages 25-40
    Introduction
    Due to the sensitivity and applications of combat operations Rapl requires courage، boldness and confidence and anxiety levels of concentration، attention، thinking، reduces people''s control and decision making. This study investigated the effect of cognitive therapy in reducing anxiety during the procedure is Rapl.
    Method
    The study was conducted in an experimental way. For this purpose، the number 39 that had high pre-test anxiety، were selected and randomly assigned in two groups. The experimental group received 6 sessions of cognitive therapy training. For traces of anxiety، of SCAT، for the anxiety، the CSAI-2، was used.
    Results
    The mean difference between pretest and test-related anxiety and state anxiety was significant in veins. The differences between experimental and control groups in the vein of anxiety and anxiety are significant. The differences between experimental and control groups in physical and cognitive state anxiety and self-esteem was significant.
    Discussion
    The positive effects of cognitive therapy in reducing anxiety veins، anxiety، cognitive anxiety and somatic state anxiety and increase confidence while the state has Rapl experimental groups.
    Keywords: anxiety, cognitive therapy, the Rapl questionnaire, SCAT, CSAI, 2 questionnaire
  • Pages 41-56
    Introduction
    This study is aimed to propose and evaluate a conceptual model of the relationship between individual resistance against and commitment to planned organizational changes.
    Method
    The proposed conceptual model consists of two parts، individual resistance with four dimensions and 13 indexes and commitment to organizational changes with 3 dimensions. The model was examined in a military organization. Statistical community of the research consists of all 850 managers and staff of the studied organization. Using Cochran''s formula and simple random sampling method، the sample size was determined 265 people. In this study a main hypothesis and three sub-hypotheses were tested at the 99% confidence level.
    Results
    According to obtained results in this study، there was no significant relationship between resistance against organizational changes and commitment to organizational changes. Also، the correlation between level of education and commitment to changes was reverse and the correlation between work experience and individual resistance against changes was direct. Lack of creative responses also was identified as the most important factor for individual''s resistance against changes.
    Discussion
    job background was only affective demographic variant on individual resistance; so in organization change process، rise of attention to employees with old job background can control and conduct their resistance. Also type of employment and level of education were affective demographic variants on commitment to change.
    Keywords: Individual Resistance, Commitment to Change, Planned Change, Organization
  • Pages 57-70
    Introduction
    The present research is for investigation & comparing The amount of hardiness & religious attitude & their relation between female ordinary & revolutionary force students in university.
    Method
    The design is an EX-POST FACTO & it is a Cause / comparison type of descriptive study. In this research 100 of female revolutionary force students & 100 of female ordinary students are chosen randomly by means of two questionnaire (religiosity questionnaire for university students & personal approach survey) & using the T test، one way ANOVA & MANOVA & Pearson''s co relational coefficient، compared to each other.
    Results
    The results of statistical analysis shows that means of hardiness & religious attitude of the revolutionary students are higher than the ordinary students، also there is a relationship between hardiness & religious attitude in two groups of ordinary & revolutionary force students in university.
    Discussion
    Revolutionary force have the higher religious attitude & hardiness comparing with the ordinary students، also by increasing hardiness rate، religious attitude rate in revolutionary force students will increase & in ordinary students will decrease.
    Keywords: hardiness, religious attitude, personal approach survey, religiosity questionnaire
  • Pages 71-79
    Introduction
    commitment is concerned as an attitude and can antecedent the rate of displacement، low performance and weak responsibility before recruitment. With respect to the nature of military organizations، it was found those who committed to their job were succeeded.
    Methods
    subjects were selected through Cluster sampling from a military unit. Subjects were requested to fill in the Porter Organizational Commitment Questionnaire as well as the Big Five Personality Scale (NEO). Data was analyzed by correlation and regression.
    Results
    the aim of the present research is to find the personality traits that antecedent the organizational commitment.
    Discussion
    results revealed that both conscientiousness and agreeableness was the main predictors for organizational commitment. Openness to experience can also predict the organizational commitment in second order.
    Keywords: personality traits, organizational commitment, NEO, military unit
  • Pages 81-91
    Introduction
    the media are trying their mental images desired، the community، forming. In fact، their mental picture، the world public opinion to guide and management are desired. Mental imagery in the media can have two different functions: Manufacturer to provide the desired image، and strengthen national unity and promising to undo the destructive actions of the enemy can be a country of opportunities for growth and excellence. Or destructive role in the poor، the people of hopelessness and despair، and undo the destruction of national unity and constructive measures to deal with local governments as a threatening factor to be considered. In this study to assess the type and amount of national media in the media compared with satellite images of Tehran''s subjective indicators were added.
    Method
    The population of all residents over 18 years in Tehran were randomly selected through multistage sample of 900 questionnaires were evaluated. Using a comparative study of two groups of people in Tehran Psrvydady of monthly television and national media as the main source for news use، were compared based on comparative.
    Results
    This study has shown that the satellite media largely been able to contact mental images in the areas of public confidence in the system and its elements (17. 3)، confidence in the armed forces (28. 7)، social cohesion (16. 4)، promotes a feeling of insecurity in society (22. 6) and reduced their religious beliefs (19. 2) are effective.
    Discussion
    monthly media as a tool to intimidate the enemy is trying to influence your beliefs and the reduction in social capital and trust of the public to reduce the system. The results show that in recent years have achieved successes in this field; Authorities need the media، especially in the national media to deal effectively with the media aware of the impact of satellite pay.
    Keywords: mental imagery, the national media, public trust, disobedience, media satellite