فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1393)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود پورکیانی، سنجر سلاجقه، فضل الله زارعپور نصیرآبادی* صفحات 7-24

    قانون مدیریت خدمات کشوری در سال 1386در مجلس شورای اسلامی تصویب و دوره اجرای آزمایشی پنج ساله آن آغاز شد. از آنجا که قانون مذکور نمونه ای از خط مشی گذاری عمومی محسوب می شود، مطالعه آسیب های وارده بر آن و موانع اجرایی اش، علاوه بر اینکه امکان بهبود قانون مذکور را فراهم می سازد، می تواند منجر به یادگیری در زمینه خط مشی گذاری عمومی در کشور شود. از این رو، مقاله حاضر بر اساس پژوهشی با هدف شناسایی آسیب ها و موانع اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری و اولویت این موانع، تدوین شده است. پژوهش مذکور با استفاده از بحث متمرکز گروهی توسط مدیران عالی صاحب نظر و با بهره گیری از روش تحقیق کیفی صورت گرفته است. همچنین، روش تحلیل محتوا به معنای تحلیل علمی پیام های ارتباطی و تکنیک آنتروپی شانون به عنوان روشی که مقدار عدم اطمینان حاصل از محتوای یک پیام را نشان می دهد در تحقیق به کار گرفته شده است. نتایج مطالعه نشان داد که موانع مربوط به منطق، انسجام و واقع گرایی؛ ساختار و منابع؛ محیط قانون؛ مفهوم و نگارش؛ بازبینی و نظارت؛ کارکنان و مدیران و پشتوانه نظری، به ترتیب بیشترین تا کمترین اهمیت را به عنوان موانع اجرای اثربخش قانون مدیریت خدمات کشوری دارا هستند.

    کلیدواژگان: قانون مدیریت خدمات کشوری، خط مشی گذاری عمومی، موانع و تنگناها، بحث متمرکز گروهی، آنتروپی شانون
  • احمد بخارایی*، حمیدرضا غریبی صفحات 25-38

    پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا نظریه دولت رانتی آن گونه که در مقالات فارسی زبان انعکاس یافته، می تواند به عنوان ابزار تحلیلی مناسبی برای تبیین فساد اداری به کار رود یا نه. از این رو، به مطالعه 44 مقاله در این زمینه پرداخته و با روش تحلیل مضمونی، پس از رسیدن به اشباع نظری، اصول موضوعه ای را استخراج کرده که در ارتباط شبکه ای با همدیگر، شالوده بنیادین طیف متنوعی از مقالات چاپ شده را تشکیل می دهند. در ادامه، نشان داده شد که این انگاره شبکه ای برای بقای خود، ناچار واقعیت را نادیده می گیرد و آن را به قامت خود درمی آورد. نتیجه چنین انگاره ای این است که مقالات علمی فارسی زبان، در این زمینه، به جای کمک به فهم فساد اداری، واقعیت را نادیده می گیرد، لذا کاربست آن به عنوان ابزار تحلیلی مناسب، نیازمند بازبینی جدی است. در پایان نیز، ضمن نقد اصول موضوعه این انگاره، بر بخش هایی از واقعیت تاکید گردید که از دید چنین «منظومه اندیشگی» پنهان مانده و لذا نیازمند تامل و بازبینی است.

    کلیدواژگان: فساد اداری، اصل موضوعه، رانت جویی، چارچوب تحلیلی، منظومه اندیشگی
  • فرشید اصلانی، محمدجواد حضوری*، مجتبی رفیعی، علیرضا حسن زاده صفحات 39-54

    گستردگی جغرافیایی دانشگاه پیام نور، همزمان با ظهور فناوری اطلاعات، موجب بسط روش های تصمیم گیری متمرکز، رسمیت زیاد و درنتیجه،قدرت گرایی و خودفرمانی درآن شده است.ایدهسازمان خودرهبر و گسترش فرهنگ خودرهبری که کانون اصلی تربیت افراد متخصص برای تصدی رهبری و مسئولیت در دنیای رقابتی وپیچیده را فراهم می سازد، راه حل مناسبی برای رفع این مشکل است.
    این پژوهش مبتنی بر راهبرد داده بنیاد،به مطالعه و بررسی عوامل موثر بر شکل گیری فرهنگ خودرهبری سازمانی در دانشگاه پیام نورمی پردازد. در این راستا با 20 نفر از خبرگان مدیریت و علوم رفتاری دانشگاه پیام نور به عنوان نمونه و به روش نیمه ساختاریافته مصاحبه و متون مصاحبه در سه مرحله کدگذاری باز،محوری و انتخابی، تحلیل شد.نتایج نشان داد که اعتماد به نفس سازمانی، به عنوان پدیده محوری ناشی از سبک رهبری، شخصیت و ارتباطات سازمانی اثربخش به عنوان شرایط علی در سازمان شکل خواهد گرفت. ظهور خودرهبری سازمانی؛ پویایی، پیشروی و افزایش بهره وری سازمانی را در پی خواهد داشت؛ هر چند در این الگو، عوامل زمینه ای(نظیر مدیریت تعارض سازمانی،مدیریت استعداد و منابع انسانی و تیم محوری) و شرایط مداخله گر(نظیر فرهنگ، ساختار، جو و ارزش های سازمانی) روابط را تحت تاثیر قرار می دهند.

    کلیدواژگان: خودرهبری سازمانی، سازمان خودرهبر، اعتماد به نفس سازمانی، داده بنیاد، پیام نور
  • محسن فرهادی نژاد *، محمد لگزیان، آذر کفاشپور، یزدان منصوریان صفحات 55-70

    یکی از چالش های جدی در اداره اثربخش سازمان ها به ویژه در بخش دولتی، حصول اطمینان از وجود مدیرانی شایسته در بالای هرم سازمانی است. وجود چنین مدیرانی می تواند منابع محدود این بخش را در میان محدودیت های بی شمار دیگری که سازمان های دولتی را احاطه کرده است، به شکل مطلوب اداره کند. لذا هدف این پژوهش، کشف کلیدی ترین شایستگی های مورد نیاز برای اداره اثربخش امور در بخش دولتی می باشد. از آنجا که کاوش در دنیای ذهنی و تجارب افراد و استخراج نگرش آنها مستلزم بهره گیری از روش های کیفی پژوهش بوده و از سویی، یکی از بهترین روش های کیفی که با هدف و سوال این مطالعه سازگاری دارد، نظریه داده بنیاد است، از این روش برای انجام تحقیق بهره گیری شد. به منظور جمع آوری داده ها نیز از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد که در نهایت و پس از رسیدن به اشباع نظری، با انجام مصاحبه با 25 نفر از مدیران واجد شرایط، داده های لازم گردآوری و تحلیل شد. مجموعه داده های جمع آوری شده پس از طی فرایند مقایسه مستمر داده ها و کدگذاری های باز، محوری و انتخابی، در قالب 430 کد اولیه، 27 مفهوم، 9 مقوله و سه طبقه، سازماندهی شدند. حاصل نهایی تحلیل داده های گردآوری شده، در قالب یک نظریه داده بنیاد اولیه با عنوان «نظریه مدیریت اثربخش در سازمان های دولتی ایران» ارائه شد. این نظریه به دنبال آن است تا مجموعه ویژگی های شخصیتی، نگرشی، رفتاری، مهارت ها و شایستگی های یک مدیر دولتی را که می کوشد به گونه ای اثربخش در سازمان های دولتی ایران فعالیت کند، با توجه به شرایط محیطی تبیین کند. بر اساس این نظریه، مدیران دولتی اثربخش به منظور دستیابی به سطح مطلوب اثربخشی، باید دارای مجموعه ای از شایستگی های فردی، تعاملی و سازمانی باشند. در واقع؛ این یافته ها بیانگر سیمای مدیریت دولتی اثربخش در سازمان های ایرانی است که می تواند به عنوان یک شاخص برای مدیران و سازمان هایی که قصد دارند درجه اثربخشی خود و مدیران خود را ارزیابی کنند نیز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شایستگی های مدیران دولتی، مدیریت اثربخش، نظام اداری ایران، نظریه پردازی داده بنیاد
  • مریم احمدی زهرانی، شمس الدین ناظمی*، فریبرز رحیم نیا، سعید مرتضوی صفحات 71-89

    در دهه اخیر مرشدیت به عنوان نوع جدیدی از آموزش و توسعه منابع انسانی مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، نظریه مرشدیت با تاکید بر نقش مدیر به عنوان مرشد، ادعا می کند که مرشدیت در سازمان به عنوان پدیده ای ممکن و واقعی پذیرفته شده است. این پژوهش به منظور مطالعه اکتشافی مولفه ها و ابعاد رفتار مرشدانه از دیدگاه مدیران صنعت نفت انجام گرفته است. بدین منظور با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا با 20 نفر از مدیران شرکت پالایش نفت اصفهان مصاحبه عمیق صورت گرفت. نتایج حاصل از مصاحبه های نیمه ساختاریافته در قالب مضامین دسته بندی شدند که با توجه به آنها ابعاد رفتار مرشدانه مدیران به پنج رفتار همنوایانه، کمال گرایانه، خودمدیرانه، نقش مدارانه و اثرگذارانه طبقه بندی شدند که هر کدام از این رفتارها خود از مفاهیم دیگری تشکیل شده اند. در واقع؛ یافته های حاصل از این پژوهش، با ارائه ابعاد و مولفه های رفتار مرشدانه، از دیدگاه مدیران، زمینه بسط این حوزه در مطالعات سازمانی را فراهم می سازد و زمینه ساز افزایش این گونه رفتارها در سازمان ها می شود.

    کلیدواژگان: رفتار مرشدانه مدیران، رفتار همنوایانه، رفتار کمال گرایانه، رفتار نقش مدارانه، رفتار اثرگذارانه
  • غلامعلی طبرسا، علی رضاییان، اکرم هادیزاده مقدم، آرزو جمالی نظری* صفحات 90-103

    طی دهه گذشته، جهان کاری شاهد افزایش بازمهندسی سازمانی بوده است. عواملی همچون: تغییر در محیط کسب و کار، کوچک سازی سازمان ها و روی آوردن به ساختارهای افقی، همگی موجب آن شده است تا فلات زدگی شغلی به عنوان بحرانی مدیریتی تبدیل شود. فلات زدگی، فرایندی است که به واسطه آن میزان بهره وری فردی به سبب کاهش انگیزه شغلی کاهش می یابد. لذا هدف از پژوهش حاضر، تبیین پیامدهای حاصل از بروز فلات زدگی شغلی و اثر آن بر عملکرد سازمان و در نهایت، طراحی و تبیین الگوی مدیریت فلات زدگی شغلی در سازمان با توجه به شرایط بومی کشور است. با توجه به هدف، پژوهش حاضر توصیفی و از نوع رابطه ای و مبتنی بر الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کارشناسان، مدیران میانی و عالی وزارت صنعت، معدن و تجارت می باشند که در مجموع 324 نفر را در بر می گیرند. نتایج حاصل از بررسی روابط در الگوی نهایی پژوهش نشان داد که اگر چه فلات محتوایی به صورت مستقیم پیامدهای مورد بررسی را پیش بینی نمی کند، اما از طریق تاثیر آن بر سایر انواع فلات زدگی می تواند بر نتایج شغلی تاثیرگذار باشد. به صورت کلی، برآوردها در الگوی نهایی پژوهش نشان داد که 13 درصد واریانس رضایت شغلی، 23 درصد تحلیل رفتگی روان شناختی، 36 درصد تمایل به رهایی سازمان و 13 درصد تعهد سازمانی از طریق ابعاد فلات زدگی شغلی قابل تبیین است. نتایج این پژوهش می تواند رهنمودهایی را برای مدیریت بهتر فلات زدگی شغلی در سازمان های ایرانی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: فلات ساختاری، فلات محتوایی، فلات زندگی کاری، پیامدهای فلات زدگی شغلی، مدیریت فلات زدگی شغلی
|
  • Masood Poorkiani, Senjer Salajegheh, Fazlollah Zare Poor Nasirabadi* Pages 7-24

    Civil Service Management Act was passed in Parliament in 2007 and the 5-year pilot period begins.Since the law is an example of public policy making, study the suffering and executive barriers, in addition to being able to improve the law provides, can lead to learning in the field of public policy.The paper is based on research with the aim of identifying injuries and prioritizing these obstacles and barriers to implementation of the Civil Service Management Code, has been developed.In the present study using focus group discussion by senior management experts and taking advantage of the method of qualitative research has been done. Also, content analysis means a scientific analysis of communication messages and Shannon entropy as a way of ensuring that the value of the content of a message shows have been used in research. The results showed that barriers to logic, coherence and realism, structure and resources, the legal environment, the concept and the writing, review and supervision of employees and managers, and theoretical backing to have the highest to the lowest importance as barriers to implementation effective management of the civil service.

    Keywords: Civil Service Management Code, public policy making, bottlenecks, focus group discussions, Shannon Entropy
  • Ahmad Bokharaei *, Hamidreza Gharibi Pages 25-38

    This study seeks to answer the question of whether the rentier state theory as reflected in Persian-language articles, can be used as an analytical tool for explaining corruption or not. Therefore, the study of 44 articles in this context, and with content analysis, after reaching theoretical saturation, extract postulates that the fundamental foundation in networking with each other to form and sustain a diverse range of published articles have at least 20 years.In addition, we have shown that we can bring in the idea of the network as "cognitive schemas" for their survival, and it ignores the reality inevitably catching stature.The effect of these schemes is that Persian-language scientific articles, in this context, instead of trying to understand the everyday corruption that is irrefutable face it, the only thought to reproduce these systems are unwanted closing the way to better understanding. Finally, the statutory principles of the scheme, was trying to illuminate portions of the fact that the sight of such a "system of thought" is hidden and therefore requires scrutiny and speculation.

    Keywords: corruption, axiom, rent-seeking, cognitive schema, thinking system
  • Farshid Aslani *, Mohammad Javad Hozoori Pages 39-54

    Geographical extent of PNU, coinciding with the advent of information technology has led to the development of centralized decision-making procedures and high formalization and the power of nationalism and self-determination. The idea of self-direction and self-direction spreading the culture of the main center provides training specialists for Enterprise Leadership and responsibility in competitive and complex world, is the perfect solution for this problem. This study is based on data foundation pays to study the factors affecting the formation of organizational culture of self-direction in PNU. In this regard, management and behavioral sciences interviews with 20 experts of PNU as sample and using semi-structured method. The interview texts in three open coding, axial coding and selective analyzed. The results showed that corporate confidence will be formed as a central phenomenon of leadership style, personality and corporate communications as effective causal conditions in the organization. The emergence of organizational self-direction, dynamic, pioneering and increase corporate productivity will follow. However, in this model, factors (such as organizational conflict management, talent management and human resources and team-based) and confounding conditions (such as culture, structure, atmosphere and organizational values) affect their relations.

    Keywords: organizational self-leadership, self-leader, organizational self-esteem, grounded data, PNU
  • Mohsen Farhadi Nejad *, Mohammad Lagzian, Yazdan Mansoorian, Azar Kaffash Poor Pages 55-70

    One of the major challenges in managing organizational effectiveness, especially in the public sector, is ensuring the availability of qualified managers at the top of the organizational pyramid. Such managers can have limited resources sector amid countless other government agencies surrounds the handle to the desired shape. The aim of this study was to explore the key competencies required for effective administration of the public sector. Since explore the subjective world, and experience has been mining their attitude requires the use of qualitative methods, on the other hand, one of the best qualitative methods for the purpose of this study is consistent examination, is grounded theory, this method was used for research. In order to collect data, semi-structured interviews that finally, after reaching theoretical saturation, with interviews with 25 managers are eligible to collect the necessary data were analyzed. After comparing the data sets collected continuous data and coding of open, axial and selective, in the form of 430 primary codes, 27 concept, and the 9 categories and 3 floors, were organized. Data analysis resulted in a grounded theory of the "theory of effective management in government agencies" were presented. This theory seeks to set personality traits, attitudes, behaviors, skills and competencies of a public administrator who attempts to operate effectively in Iranian governmental bodies, according to the environmental conditions of their experiences. According to this theory, effective public administration in order to achieve the desired level of effectiveness must have a series of merit, interactive and organizational. In fact, these findings suggest the effectiveness of public administration in the face of Iranian organizations which can be used as an indicator for managers and organizations that intend to evaluate the degree of their effectiveness and their managers used.

    Keywords: Public administration competencies, effective management, administrative system of Iran, grounded data theory
  • Maryam Ahmadi, Shamsoddin Nazemi *, Fariborz Rahimnia, Saeed Mortazavi Pages 71-89

    Men's behavior in the last decade as a new type of training and human resource development are taken into consideration, The men's behavior theory with an emphasis on the role of manager as a mentor, claims that the men's behavior in the organization may be accepted as a real phenomenon. This exploratory study was conducted to study the components and aspects of men's behavior from the perspective of the oil industry managers have been conducted. For this purpose, using content analysis approach 20 managers of Esfahan Oil Refining Co. in-depth interviews was conducted. The results of semi-structured interviews in which subjects were classified according to five dimensions of men's behavior administrators to tune the behavior, the behavior of perfectionism, self-managerial behavior, behavior-oriented role and influence behavior were classified that the other ones are formed, each of their behavior. In fact, the findings of this study provide dimensions and elements of men's behavior from the perspective of the development of this sector in the field of organizational studies provide managers and the underlying increase is such behavior in organizations.

    Keywords: manager men's behavior, consistent behavior, behaviorism, behavior-oriented role, influence behavior
  • Gholam Ali Tabarsa, Ali Rezaeian, Akram Hadizadeh Moghaddam, Arezoo Jamali Nazari* Pages 90-103

    Over the past decade the world of work, organizational reengineering has seen an increase. And on the horizontal structures whereby they were to Job frostbite Plateau has become as crisis management.Job frostbite Plateau is the process by which the individual productivity decreases due to reduced motivation. The aim of this study is to identify, rank and prioritize the factors affecting investment Job frostbite plateau, and finally management model designed to explain the consequences resulting plateau Job frostbite due to local conditions in the country. For the purpose of the present study is descriptive relationship is based on structural equation modeling. The population consisted of experts, middle and top managers of the Ministry of Industry, Trade and Mines, which are the total of 324 people.The results of the review of the final research model showed that although the plateau content does not predict the outcome directly but through its impact on other types of Job frostbite Plateau could affect the business results; overall estimates of the final version of the study showed that 13% of the variance in job satisfaction, 23% psychological burnout, 36% intend to freedom organization, And 13 percent through the dimensions of organizational commitment Job frostbite plateau is definable. The results can provide guidelines for better management in the Iranian Job frostbite plateau.

    Keywords: Structural plateau, content plateau, working life plateau, Job frostbite plateau consequences