فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، زمستان 1402)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 45، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه رحمانی*، مهدی عبدالحمید صفحات 1-18
    ساختارها و فرایندها در هر سازمان مهم ترین بعد آن سازمان محسوب شده و به عبارتی نرم افزار سازمان ها جهت انجام ماموریت هایشان هستند. دستگاه قضا، با ماموریت خطیر حق گستری و تحقق عدالت در جامعه، دارای ساختارها و فرایندهایی پیچیده و چندبعدی بوده و بر مبنای همین ساختارها و فرایندها، این ماموریت خطیر را پیش می برد.  در واقع باید گفت که  اثربخشی قوه قضائیه به مثابه حلقه بازخورد نظام حکمرانی کشور، اثری مستقیم بر کلیت کارآمدی نظام خواهد داشت، و لذا شناسایی مستمر آسیب های موجود در ساختارها و فرایندهای قوه قضائیه می تواند موجب ارتقای عملکرد حکمرانی قضایی و به تبع آن، نظام حکمرانی کشور شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی آسیب های ساختاری قوه قضائیه انجام شده؛ و پس از مطالعه سند تحول قضایی، و مصاحبه با قضات و خبرگان، 83 آسیب ساختاری احصا و در قالب 11 مقوله کلی طبقه بندی شدند. در گام بعد با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری و تحلیل میک مک به اولویت بندی و طبقه بندی آن ها پرداخته و مشخص شد که چهار آسیب تخصصی نبودن رسیدگی ها و آیین نامه های دادرسی؛ نبود شفافیت نسبی در فرایندهای دادرسی؛ عدم وجود سازوکارهای مناسب جهت بازخوردگیری، یادگیرندگی و هوشمندی نظام قضایی، و  ضعف در نظام بودجه ریزی و تخصیص منابع مالی؛ جز اثرگذارترین آسیب های ساختاری موجود در دستگاه قضا بوده و نبود سازوکارهای فرایندی منسجم در راستای کاهش اطاله دادرسی که مهم ترین مسئله مبتلا به دستگاه قضا است، جز اثرپذیرترین آسیب شناسایی شده است که قوه قضائیه برای رفع آن باید آسیب های یازده گانه در سطوح بالاتر را برطرف کرده و از این رهگذر به کاهش اطاله دادرسی دست یابد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، قوه قضائیه، ساختار قوه قضائیه، فرایندهای دستگاه قضا، قوانین و مقررات، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • بررسی و تبیین الگوی بهینه خط مشی گذاری سیستم مدیریتی در تصمیم گیری سازمانی جمعیت ‏هلال احمر
    روح الله حسینی*، روح الله نظیفی صفحه 2

    در سازمان ها و نهادهای مختلف که ماموریت ها و وظایف اجتماعی دارند؛ مقوله خط مشی گذاری و تصمیم گیری ‏سازمانی حساسیت و اهمیت ملی و در برخی مواقع بین المللی خواهد داشت. برای اتخاذ تصمیم های معقول ‏و بهینه، ‏باید الگوهای خط مشی گذاری ارزیابی و در نهایت بهترین و مناسب ترین آن انتخاب و پیاده شود. از آن جا که جمعیت ‏هلال احمر در شرایط مختلف عادی تا بحرانی ماموریت های مختلفی به عهده دارد و بسیاری از ماموریت های آن در ‏شرایط اضطراری و بحرانی است مسئله تصمیم گیری از حساسیت زیادی برخوردارد است و این حساسیت به خاطر ‏تبعات و پیامدهای تصمیم می باشد. به همین منظور در این تحقیق الگوهای مختلف خط مشی گذاری در سیستم ‏مدیریتی سازمانی جمعیت هلال احمر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل نخبگان ‏شاغل در جمعیت هلال احمر می باشند. اطلاعات مورد نیاز با بهره گیری از دو روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری ‏شدند که در نتیجه آن، 11 الگوی خط مشی گذاری و 13 شاخص و معیار برای ارزیابی این الگوها شناسایی شد. ‏پرسشنامه بین بیست و سه نفر از صاحب نظران با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی توزیع شد. فرایند تجزیه و ‏تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزار ‏TOPSIS‏ انجام شد. بر اساس یافته ها مشخص شد که مدنظر قرار دادن ‏امکانات و منابع موجود (عقلانیت اقتصادی) و توجه به مبانی علمی و منطقی در مراحل مختلف (عقلانیت حرفه ای) ‏بالاترین وزن را در بین معیارهای ارزیابی الگوها دارند. همچنین بر اساس نتایج تحقیق الگوی درخت اخذ تصمیم به ‏عنوان بهینه ترین راهبرد در بین راهبردهای خط

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، تصمیم گیری سازمانی، درخت اخذ تصمیم، جمعیت هلال احمر
  • عبدالمجید نادری سمسانی، اکبر اعتباریان خوراسگانی*، مهربان هادی پیکانی، البرز قیتانی صفحات 19-36

    در شرایطی که شاهد رشد روزافزون خدمات مبتنی بر شبکه و سامانه ها هستیم، با محدود شدن همه فرایندها به بسترهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، عده ای از افراد به نام نتوکرات در سازمان ها با اشراف بر پایگاه های داده، بسترهای ارتباطی و شبکه های رایانه ای و سامانه های کاربردی، می توانند در سازمان ها وابستگی ناملموس و مدیریت شده ایجاد نمایند. پژوهش حاضر از حیث پارادایم در گروه اثبات گرایی و انتقادی قرار دارد و به صورت ترکیبی (کیفی و کمی) و با روش داده بنیاد نظام مند انجام شد. داده ها در مرحله کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 17 نفر از خبرگان سازمانی و دانشگاهی جمع آوری گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها با روش کدگذاری به دنبال مقایسه مداوم مفاهیم، 246 کد مفهومی استخراج و موارد مشابه در 32 مقوله دسته بندی و سپس براساس مدل اشتراوس و کوربین در شش بعد پدیده محوری، شرایط علی، زمینه ای و مداخله گر و راهبردها و پیامدها جای گرفتند. سپس در مرحله کمی، با نمونه آماری به تعداد 350 نفر و استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و روش معادلات ساختاری از طریق نرم افزار SPSS26 و آموس 26 مدل مورد تایید قرار گرفت. به کارگیری نتایج این پژوهش باعث توسعه، بهبود و برقراری امنیت روانی در سازمان و مدیران در کنار بهره مندی هم زمان از فناوری های نوین و همچنین دانش و تخصص نتوکرات ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: قدرت، قدرت اوج گیرنده، مدیریت قدرت، نتوکرات ها، بیمه سلامت
  • داوود شفیعی پور، اکبر بهمنی چوب بستی* صفحات 37-52

    هدف از پژوهش حاضر سنجش تاثیر رهبری اخلاقی بر آوای نوع دوستانه کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان گلستان بود که به روش توصیفی پیمایشی با طرح همبستگی انجام شد. جامعه آماری موردبررسی شامل 600 نفر کارکنان شاغل در اداره کل امور مالیاتی استان گلستان که در سال 1400 مشغول به خدمت بوده و نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده از طریق جدول کرجسی-مورگان 234 نفر تعیین شد. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه های رهبری اخلاقی از براون و تروینو (2006) با 10 گویه، آوای نوع دوستانه از زهیر و اردوغان (2011) با 5 گویه، اعتماد شناختی از یانگ و ماس هولدر (2010) با 5 گویه و بهزیستی روان شناختی آکسفورد (OHI) با 29 گویه بود که ضرایب آلفای کرونباخ آن ها به ترتیب برابر با 935/0، 857/0، 860/0 و 966/0 به دست آمد. داده ها از طریق آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و تحلیل واریانس، با استفاده از نرم افزار SPSS25 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری اخلاقی تاثیر مثبت و معنی دار بر آوای نوع دوستانه، اعتماد شناختی و بهزیستی روان شناختی کارکنان دارد و همچنین تاثیر مثبت و معنی دار اعتماد شناختی و بهزیستی روان شناختی بر آوای نوع دوستانه کارکنان تایید شد. اعتماد شناختی و بهزیستی روان شناختی نقش واسطه ای معناداری در رابطه بین رهبری اخلاقی با آوای نوع دوستانه کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان گلستان ایفا می کند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، آوای نوع دوستانه، اعتماد شناختی، بهزیستی روان شناختی، کارکنان، استان گلستان
  • مهدی محمدی، فرشید اصلانی، حبیب کاظمی* صفحات 53-72
    بروز و ظهور صاحب منصبان ناشایسسته و بله قربان گو که همچون عروسکان خیمه شب بازی با تملق و چاپلوسی درصدد اطاعت محض از فرمان ها مافوق بوده و کلید رشد خود را در تملق گویی و بله قربان گویی دیده اند و نه در تخصص و تعهد و خدمت رسانی خالصانه، عواقب و پیامدهای ناگواری در سازمان ها خواهد داشت. ازاین رو هدف پژوهش حاضر تحلیل پدیده عروسک خیمه شب بازی در مدیران است. پژوهش حاضر اکتشافی و با بهره گیری از رویکرد کیفی با روش تحلیل مضمون صورت گرفته است. در پژوهش حاضر به منظور گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه عمیق استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه خبرگان و متخصصان درزمینه سازمان و مدیریت هستند. روش نمونه گیری پژوهش، روش نمونه گیری هدفمند است. در این پژوهش 13 مصاحبه برای رسیدن به نقطه اشباع نظری صورت گرفت. یافته ها در قالب 368 کدباز، 94 مضمون پایه، 45 مضمون سازمان دهنده احصا گردید. با توجه به مضامین سازمان دهنده و همچنین تحلیل مضامین منجر به شناسایی 4 مضمون فراگیر شرایط زمینه ای، عوامل فردی، شرایط مداخله گرو پیامدها شد.
    کلیدواژگان: مدیران، سازمان های دولتی، عروسکان خیمه شب بازی، کارگزاران شایسته، چاپلوسی و تملق
  • لیلا قاسمی اسفهلان*، اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، بیژن عبدالهی صفحات 73-88
    امروزه مخالفت به راحتی در سازمان های مدرن رخ می دهد در نتیجه سازمان هایی که در آن مخالفت وجود دارد سالم تر هستند. هدف از این پژوهش ارائه الگویی برای مدیریت مخالفت سازمانی در دانشگاه های دولتی استان آذربایجان شرقی است. روش پژوهش حاضر به صورت کیفی و مبتنی بر نظریه مبنایی کوربین و استراوس است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 17 نفر از استادان و خبرگان دانشگاهی بود که به روش نمونه گیری هدف مند به صورت گلوله برفی انتخاب شدند. براساس یافته های پژوهش حاضر، پدیده محوری در دو بعد اصلی سازنده با کدهایی نظیر اختلاف نظر، زیرسوال بردن سیاست ها یا شیوه های سازمانی به شکل اصولی، روحیه کمک کننده، اصلاحی و منطقی بودن نظرات ارائه شده و...؛ در بعد غیرسازنده با کدهایی مانند اختلاف نظر، زیرسوال بردن سیاست ها یا شیوه های سازمانی به شکل غیرمنطقی، ارائه نظرات بازخوردی منفی و مغرضانه و... شناسایی شد ه است. شرایط علی اثرگذار بر مخالفت سازمانی به سه دسته عوامل فردی، مدیریتی و سازمانی - ارتباطی تقسیم شده است. عوامل مداخله گر شناسایی شده، به دو دسته کلی: فشارهای نگرشی درون سازمانی، فشارهای برون سازمانی تقسیم شده است. عوامل زمینه ای شناسایی شده عبارت است از: شرایط روان شناختی و دانشی، زمینه جمعیت شناختی، زمینه مذهبی، شرایط ارتباطی/ سازمانی، الگوی رفتاری و نگرشی مدیران و فرهنگ و جوسازمانی حاکم. پیامدهای شناسایی شده در این پژوهش عبارت است از: پیامدهای فردی و گروهی، سازمانی و فراسازمانی.
    کلیدواژگان: مخالفت سازمانی، مخالفت سازمانی سازنده، مخالفت سازمانی در دانشگاه، راهبردهای مدیریت مخالفت سازمانی
  • حامد سرائی، ایوب محمدیان*، ناصر خانی صفحات 113-134
    داده های دولتی با بودجه عمومی جمع آوری می شوند و در برگیرنده داده های ارزشمندی هستند که در صورت باز شدن آن ها، قابل بهره برداری در حوزه های مختلف بوده و می توانند منشا شکل گیری نوآوری باشند، ازاین رو، لازم است زمینه ها و عوامل موثر بر شکل گیری نوآوری مبتنی بر داده های دولتی باز (OGD) بررسی شود. سوال اصلی پژوهش عبارت است از: «داده های دولتی باز چگونه منجر به خلق نوآوری می شوند؟»؛ به طوری که تلاش شده به 6 سوال فرعی پژوهش در قالب: شرایط علی، شرایط زمینه ای، پدیده اصلی، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها جهت شکل گیری نوآوری مبتنی بر OGD پاسخ داده شود. در پژوهش حاضر براساس روش آمیخته (کیفی-کمی) ابتدا نظریه داده بنیاد مبتنی بر روش اشتراوس-کوربین استفاده شد و برای تحلیل کیفی داده های حاصل از مصاحبه ها کدگذاری سه مرحله ای به کار برده شد، سپس به کمک روش آنتروپی شانون، ارزیابی کمی شده است. در مصاحبه با خبرگان براساس اصل کفایت داده ها تا رسیدن به اشباع نظری، تعداد 11 مصاحبه نیمه ساختاریافته به صورت تعاملی انجام پذیرفت. براساس نتایج به دست آمده از روش مصاحبه و یافته های مراحل کیفی و کمی، با کدگذاری سه مرحله ای، تعداد 6 مقوله اصلی منطبق با سوالات فرعی پژوهش و 20 مقوله فرعی دربردارنده 95 مفهوم استخراج شد. به ازای هر مقوله اصلی، مقوله های فرعی و مفاهیم مستلزم توجه برای پژوهش های آتی پیشنهاد شد. الگوی نظری پیشنهادی نشان می دهد در صورتی که در گام اول، تدوین قوانین حمایتی این حوزه و مطالبه ذی نفعان برون سازمانی (شرایط علی) به درستی انجام پذیرد؛ و در گام دوم چنانچه به صورت هم زمان توسعه بازار و سرمایه گذاری (شرایط زمینه ای)، تدوین سند حکمرانی داده (پدیده اصلی) و بهره مندی از ظرفیت بخش خصوصی در قالب PPP (شرط مداخله گر) به درستی استفاده شود؛ در نتیجه در گام سوم، با به کارگیری انواع نوآوری ها (راهبردها)، تحقق پیامدهایی نظیر حل مشکلات «رکود کسب وکارهای خصوصی» و «بیکاری در جامعه»، همچنین شفافیت در سازمان حاصل می شود.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، داده های دولتی باز، نوآوری
|
  • Fatemeh Rahmani *, Mahdi Abdolhamid Pages 1-18
    Structures and processes in any organization are the most important dimension, in other words, the software of organizations to perform their missions. The judiciary, with the serious mission of justice and the realization of justice in society, has complex and multidimensional structures and processes, and based on these structures and processes, it carries out this serious mission. In fact, it should be said that the effectiveness of the judiciary as a feedback loop of the country's governance system will have a direct impact on the overall efficiency of the system, and therefore continuous identification of damage to the structures and processes of the judiciary can improve the performance of the judiciary and consequently It will become the system of governing the country. The present study aimed to identify the structural damage of the judiciary; After studying the Judicial Transformation Document, and other related research in this field, and interviewing judges and experts, 83 structural injuries were counted and classified into 11 general categories. In the next step, using interpretive structural modeling and Mikmak analysis, they were prioritized and classified, and it was identified that the four disadvantages were the lack of specialized proceedings and the rules of procedure; Lack of relative transparency in litigation; Lack of appropriate mechanisms for feedback, learning and intelligence of the judiciary and weakness in the budgeting system and allocation of financial resources; Is one of the most effective structural damages in the judiciary and the lack of coherent process mechanisms to reduce delays, which is the most important issue in the judiciary, has been identified as one of the most effective damages that the judiciary must eliminate eleven damages at higher levels solving and thereby reduce trial delays.
    Keywords: pathology, Judiciary, Structure of the Judiciary, Judicial Processes, Laws, Regulations, Interpretive Structural Modeling
  • Examining the optimal model of management system ‎policy making in the organizational decision-making in ‎the Red Crescent Society
    Roholah Hosseini *, Rohollah Nazifi Page 2

    In different organizations and institutions, which have social missions and duties, the issue of ‎organizational policy-making and decision-making has national and sometimes international sensitivity ‎and importance. in various organizations and institutions that have social missions and duties; The ‎category of policy-making and organizational decision-making will have national and sometimes ‎international sensitivity and importance. In order to make reasonable and optimal decisions, policy ‎models should be evaluated and finally the best and most suitable one should be selected and ‎implemented. Since the Red Crescent Society is responsible for various missions in different normal to ‎critical conditions and many of its missions are in emergency and critical conditions, the issue of decision ‎making is very sensitive and this sensitivity is due to the consequences. It is a decision. For this purpose, in ‎this research, different patterns of policy making in the organizational management system of the Red ‎Crescent Society have been analyzed. The research population included the elites working in the Iranian ‎Red Crescent. The required data was collected using both library and field methods, as a result of which, ‎‎11 policy-making models and 13 indicators and criteria for evaluating these models were identified. The ‎questionnaire was distributed among 23 experts using snowball sampling method ‎. Data analysis was ‎performed using TOPSIS software. The findings showed that considering the available facilities and ‎resources (economic rationality) and paying attention to scientific and logical principles in different stages ‎‎(professional rationality) have the highest weight among the criteria for evaluating models. Furthermore, ‎based on the study’s results, Decision Tree model was introduced as the most optimal strategy among the ‎management system policy-making strategies for Iranian

    Keywords: Policy Making, organizational decision making, decision making tree, Red Crescent population
  • Abdolmajid Naderi, Akbar Etebarian *, Mehraban Hadi Peikani, Alborz Gheitani Pages 19-36

    In a situation where we are witnessing the increasing growth of network-based services and systems, with all processes being limited to information and communication technology platforms, some people called netocrats in organizations with domination in databases, communication platforms and computer networks and application systems, they can create intangible and managed dependence in organizations. The current research is in the positivist and critical group as a paradigm, and it was carried out with a mixed (qualitative and quantitative) and systematic Grounded theory method. Data were collected in the qualitative phase using semi-structured interviews with 17 organizational and academic experts. In the data analysis with the coding method following the constant comparison of concepts, 246 conceptual codes were extracted and similar items were categorized in 32 categories and then based on Strauss and Corbin's model in six dimensions of central phenomenon, causal, contextual and intervening conditions and strategies and consequences, were placed. Then in the quantitative stage, with a statistical sample of 350 people and using confirmatory factor analysis and structural equation method, the model was confirmed by SPSS 26 and Amos 26 software. Applying the results of this research will develop, improve and establish psychological security for the organization and managers along with the simultaneous benefit of new technologies as well as the knowledge and expertise of netocrats.

    Keywords: power, Ascending power, Power Management, Netocrats, Health Insurance
  • Davood Shafieepur, Akbar Bahmani Choob Basti * Pages 37-52

    The purpose of this study was to assess the effect of ethical leadership on altruistic voices of employees of Golestan Tax Administration, which was done by descriptive survey method with correlational design. The statistical population included 600 employees working in the General Department of Tax Affairs of Golestan Province who were serving in 1400 and the statistical sample was 234 people using stratified random sampling method through Krejcie-Morgan table. Measurement tools included the Moral Leadership Questionnaire by Brown and Trevino (2006) with 10 items, the altruistic voice by Zuhair and Erdogan (2011) with 5 items, the cognitive trust questionnaire by Yang and Maschelder (2010) with 5 items and the Oxford Psychological Well-being (OHI). With 29 items, their Cronbach's alpha coefficients were 0.935, 0.857, 0.860 and 0.966, respectively. To analyze the data, SPSS25 software was used at the descriptive level for frequency, mean and standard deviation and at the inferential level for correlation, regression and analysis of variance tests to test the research hypotheses. The results showed that ethical leadership has a positive and significant effect on altruistic, cognitive trust and psychological well-being of employees and also a positive and significant effect of cognitive trust and psychological well-being on employees' altruistic voice was confirmed. Cognitive trust and psychological well-being play a significant mediating role in the relationship between moral leadership and the altruistic voice of the staff of the General Department of Tax Affairs of Golestan Province.

    Keywords: Ethical Leadership, Altruistic Voice, Cognitive Trust, psychological well-being, Staff, Golestan province
  • Mehdi Mohammadi, Farshid Aslani, Habib Kazemi * Pages 53-72
    The appearance of unworthy and yes sacrificial office holders who, like marionettes with flattery and flattery, are trying to obey the orders of their superiors and have seen the key to their growth in flattery and yes sacrificialism and not in expertise, commitment and sincere service. It will have unfortunate consequences in organizations. Therefore, the purpose of this study is to analyze the phenomenon of marquee dolls in managers. The present research has been exploratory and using a qualitative approach with content analysis method. In the present study, in-depth interview method was used to collect information. The statistical population of this research is all experts and specialists in the field of organization, management theories, organizational behavior, human resources and organizational management. The sampling method of the research is purposeful sampling method. In this study, 13 interviews were conducted to reach the saturation point. Findings were counted in the form of 368 open source, 94 basic themes, 45 organizing themes. According to the organizing themes and also the mentality formed during the research, 4 comprehensive themes were identified. Thematic analysis led to the identification of 4 comprehensive themes of contextual conditions, individual factors, intervention conditions and consequences
    Keywords: Managers, government organizations, puppets, Competent Agents, flattery
  • Leila Ghasemi Esfahlan *, Akbar Nassanpoor, SAEED JAFARINIA, Bijan Abdollahi Pages 73-88
    Today, dissent occurs easily in modern organizations, as a result, organizations where there is dissent are healthier. The purpose of this research is to present a model for managing organizational dissent in public universities of East Azerbaijan province. The present research method is qualitative and based on the basic theory of Corbin and Strauss. The data collection tool is a semi-structured interview. The statistical population of the present study included 17 university professors and journalists who were selected by purposeful snowball sampling. Based on the findings of the present research, the central phenomenon in two main constructive dimensions with codes such as: disagreement, questioning policies or organizational practices in a principled way, spirit of helping, correction and rationality of the opinions presented. and...; In the non-constructive dimension with codes like: disagreement, questioning policies or organizational practices in an irrational way, providing negative and biased feedback, etc. Causal conditions affecting organizational dissent are divided into three categories: individual, managerial, and organizational-communicative factors. The identified intervening factors are divided into two general categories: intra-organizational attitudinal pressures, extra-organizational pressures. Identified background factors are: psychological and knowledge conditions, demographic background, religious background, communication/organizational conditions, managers' behavioral and attitudinal patterns, and the prevailing organizational culture and atmosphere. The consequences identified in this research are: individual and group, organizational and extra-organizational consequences.
    Keywords: Organizational Dissent, Constructive organizational Dissent, Organizational Dissent in University, Organizational Dissent Strategies
  • Hamed Saraee, Ayoub Mohammadian *, Naser Khani Pages 113-134
    Government data collected from public funds and contains valuable data, if opened, can be usable in various areas, can stimulate innovation. It is necessary to investigate contexts and factors affecting the Open Government Data driven Innovation (OGDI). The main question of research is: How does open government data lead to the creation of innovation? So that, trying to answer six sub-questions consisting: causal conditions, background conditions, intervening conditions, main phenomenon, strategies, and consequences about OGDI. This research, according to mixed method (qualitative-quantitative), first used the grounded theory based on Strauss-Corbin method; then due to qualitative analysis of data obtained from interviews, three-stage coding was used; next a quantitatively evaluated done by using Shannon's entropy method. Based on data sufficiency principle, up to theoretical saturation stage, 11 semi-structured interactive interviews with experts were done. Due to results obtained from interviews, 6 main categories according to the sub-questions of the research, and 20 sub-categories containing 95 concepts were extracted. Attention requirements per each main categories, subcategories and concepts were suggested for future research. Proposed theoretical model shows that, at first step, if "setting of supporting laws for OGDI", and "the demands of external stakeholders" (causal conditions) are done correctly; and at second step if simultaneously "market development and investment in OGDI" (context conditions), "drafting the data governance document" (main phenomenon), and "utilizing the capacity of the private sector in form of PPP"(intervention condition), executed correctly; also in third step, by using all types of innovation (strategy), it will achieve consequences such as transparency in the organization, solving "stagnation of private businesses" and "unemployment in society" problems.
    Keywords: E-government, open government data, innovations