فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 15 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا نیکخواه، ابراهیم علی عسگری * صفحه 11

    هدف این تحقیق بررسی نقش اخلاق در حقوق معاصر و تبیین جایگاه واقعی آن به عنوان منبعی مستقل جهت وضع قوانین است. سوال اصلی تحقیق، اخلاق چه جایگاهی در حقوق معاصر دارد و آیا می توان آن را منبع مستقلی برای وضع قوانین دانست؟ به نظر ما اخلاق در علم حقوق معاصر در جایگاه مناسب خود قرار ندارد، چراکه اکثریت حقوقدانان معاصر اخلاق را در عرض سایر منابع حقوق به شمار نمی آورند و آن را منبع مستقلی نمی دانند، اما فرض ما بر این است که اخلاق از ثبات و جامعیت بیشتری نسبت به سایر منابع حقوق برخوردار است، چراکه سرمنشا آن فطرت و عقل بشری است که دارای ملاکی ذاتی و کلی است و در هر مکان و هر زمانی ثبات خود را از دست نمی دهد. پس اخلاق می تواند منبعی معتبر برای وضع قانون باشد. سرانجام به این نتیجه می رسیم که اگر اخلاق در دانشگاه ها و پژوهشکده ها بیشتر مورد مطالعه قرار گیرد و بتوان قواعد و اصول اخلاقی جامعی وضع نمود، آن وقت می توان اخلاق را یک منبع جامع و مفید برای وضع قوانین دانست. تحقیق حاضر با روش تحقیق توصیفی تحلیلی، به رشته تحریر درآمده است.

    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق، قانون گذاری، حسن و قبح
  • غلامرضا رضوی دوست، سید محمدحسین موسوی، ولی الله حسومی، جواد شایانفر صفحه 41
    خانواده به عنوان بنایی مقدس در اسلام مطرح شده است که تربیت صحیح افراد در این محیط از آسیب های اجتماعی بسیار زیادی جلوگیری کرده و ضامن سلامت انسان در محیط های دیگر، نظیر مدرسه و محیط شغلی خواهد شد. به همین جهت در سیره گهربار ائمه (علیهم السلام)، به ویژه در آموزه های امام رضا (ع) اعتنای فراوانی به تربیت افراد در این محیط صورت پذیرفته است. هدف این مقاله پرداختن به بایستگی های اخلاقی زیست خانوادگی از منظر امام رضا (ع) می باشد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی با رویکرد قرآنی روایی، به کنکاش این مهم در دو حوزه شناختی و رفتاری پرداخته است. در حوزه شناختی به چگونگی ارتباط و تعامل با اعضای خانواده و در حوزه رفتاری آن حضرت (ع) به آموزه هایی نظیر: مدیریت امور خانه، انس با افراد خانه و فرزندان، رعایت حق همسر، رفتار شایسته نسبت به خادمان و میهمانان اشاره نموده است.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، امام رضا (ع)، سیره رضوی، خانواده
  • امین جعفری، اصغر احمدی صفحه 71
    امروزه در پس گفتمان های متفاوتی مثل توسعه و پیشرفت، آسیب های غیر قابل جبرانیاز سوی بشر به محیط زیست پیرامون ما وارد می شود. بدین سان قانون گذاران کشورهای مختلف در حوزه تقنین، به امر سیاست گذاری برای مبارزه و پیشگیری از این آسیب ها می پردازند. متولیان امر سیاست گذاری جنایی در همه امور و به خصوص در حوزه محیط زیست ناگزیرند که از جهات مختلف، سیاست هایی سنجیده، منطقی و کارآمد اتخاذ کنند تا محیط زیست برای حال و آینده ما رو به زوال نرود، اما گاه متولیان نام برده بدون در نظرگرفتن مولفه های پیش گفته، در عرصه سیاست گذاری به سمت سیاست های عوام گرا یا پوپولیستی سوق پیدا می کنند. مولفه های سیاست عوام گرا را می توان در مقطعی بودن، احساسی بودن،غیرکارشناسانه بودن،ناکارآمدبودنوتورمجرم انگاری ها نظاره گربود. سیاست کیفری عوام گرا به هیچ وجه به دنبال کشف علل اصلی ارتکاب جرائم نیست و مترصد آن است که با کنارزدن مدل سیاست جنایی نخبه گرا با اتخاذ پاسخ های قاطعانه و سریع رضایت افکار عمومی را جلب کند. بدین سان هدف مقاله مذکور آن است که نمودها و جلوه های سیاست کیفری عوام گرا در عرصه سیاست گذاری کیفری زیست محیطی را در دو عرصه اروپا و کشور ایران بررسی نماید تا نشان دهد این گونه سیاست ها همیشه اهداف اولیه که بر مبنای آن پدید آمده اند را دنبال نکرده اند.
    کلیدواژگان: سیاست کیفری، سیاست جنایی نخبه گرا، سیاست کیفری عوام گرا، سیاست گذاری جنایی زیست محیطی
  • محمدحسین عرفان منش، مهدی زاهدی، محمود عباسی صفحه 101
    روش های جراحی در قوانین اکثر کشورها از جمله موارد استثناشده از اختراعات قابل ثبت هستند. با این حال، به دلیل رشد روزافزون کاوش های علمی در عرصه های پزشکی و زیست فناوری، تنوع ابداعات پیرامون روش های جراحی افزایش چشمگیری داشته است. این مساله منجر به دشواری در تعیین محدوده اختراعات قابل ثبت و در نتیجه صدور آرای ناهماهنگ و بعضا متناقض در مراجع و محاکم اروپایی ثبت اختراع شده است. در این میان، یکی از علل وجود چنین اختلافاتی تفاوت در تبیین و تفسیر مقصود قانون گذار از استثناکردن روش های جراحی است. در حالی که بعضی از دادگاه ها علت را در ماهیت چنین روش هایی جستجو می کنند، برخی دیگر دلیل را غایت و هدف این روش ها در درمان انسان یا حیوانات می دانند. این مقاله تلاش می کند تا ضمن بررسی رویه های اصلی و تحولات اخیر در ارتباط با ثبت روش های جراحی در نظام حق اختراع اروپا، به تحلیل پیچیدگی ها در ثبت این ابداعات بپردازد.
    کلیدواژگان: روش های جراحی، اختراع قابل ثبت، مقصود قانون گذار، ماهیت یا هدف از جراحی، رفع کننده ادعا
  • فاطمه فلاحی، بهرام مستقیمی، حسین آل کجباف، بهاره حیدری صفحه 127
    امنیت یکی از نیازهای اساسی و اولیه هر انسان است. حتی می توان گفت امنیت، خواست همسان انسان و حیوان در همه زمان ها و مکان ها است. امنیت خواهی بر پایه سرشت انسان است و جدا از این که امنیت، بایسته زندگی اجتماعی یا بنیادگرفتن دولت است، ولی از همان آغاز آفرینش، همواره از آرزوهای آدمیان بوده است. با گستردگی که این واژه دارد باید ویژگی هایی برای آن شناخت؛ همین ویژگی ها، راه را برای دولت ها باز گذاشته تا همواره در شرایط اضطراری، امنیت را بر حقوق و آزادی های فردی برتری دهند. این ویژگی ها عبارتند از این که: نخست، امنیت جنبه سرشتی دارد. انسان ها در گرایش به امنیت با جانوران برابرند و جدا از چگونگی و اندازه آن، هر دو از تهدید و ناامنی گریزانند. این خود نشان می دهد که یکی از نیازهای نخستین انسان امنیت است. دوم این که امنیت جنبه قراردادی دارد. قراردادی بودن در طول سرشتی بودن امنیت است. در اینجا امنیت نه تنها به انسان که فراتر از آن به جامعه محدود می گردد. از انواع محتمل تهدیدهای امنیت انسان، ایمن بودن برای مثال در برابر بیماری های عفونی کشنده، غذای ناسالم، سوء تغذیه، عدم دسترسی به مراقبت های بهداشت و سلامت اولیه است. از آنجا که تهدیدهای مطرح در یک کشور یا منطقه مفروض می توانند به منطقه ای وسیع تر سرایت کنند و عوارض خارجی منفی برای امنیت منطقه ای، بین المللی و جهانی داشته باشند و با توجه به این که سلامت یکی از مولفه های مهم نظریه (آموزه) امنیت انسان است در اینجا این پرسش مطرح می شود که مقوله امنیت و مولفه های آن و حوزه سیاست خارجی دولت ها تا چه میزان بر سلامت و حقوق مرتبط با آن اثر گذاشته و روند حقوق جهانی سلامت را تسریع بخشیده و تثبیت کرده است؟ لذا در این مقاله سلامت در حوزه نظریه امنیت انسان، امنیت بین المللی و جهانی و سیاست خارجی مورد بررسی قرار گرفته و به بحث درباره امنیت سلامت بین المللی و امنیت سلامت جهانی و نقش سیاست خارجی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: امنیت، سلامت جهانی، سیاست خارجی، نظریه امنیت انسان، امنیت سلامت بین المللی و امنیت سلامت جهانی
  • مرضیه محمودی، حسین خاکپور، مهرناز گلی، ابراهیم نوری صفحه 163
    مقدمه
    یکی از بهترین شیوه های تبلیغ دین در عصر حاضر، طرح مسائل نظری و اعتقادی در قالب کرسی های آزاداندیشی است که هدف این نوشته، توجه به ابزار کارآمد مناظره در سیره امامان معصوم به ویژه امام رضا (ع) و اقتباس روش های جدال احسن از مناظرات آن حضرت با پیروان ادیان و مذاهب است.
    روش
    مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی مناظرات این امام همام تصویری روشن از حاکمیت اخلاق بر فضای مناظرات حضرت با پیروان مذاهب و ادیان مختلف و دعوت عملی آن ها به اسلام را ارائه می کند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که علاوه بر حاکمیت فضای علمی بر مناظرات«اخلاق مناظراتی» و «مناظرات اخلاقی» این امام جلوه ای خاص به این کرسی ها بخشیده و همین ویژگی باعث جذب حداکثری به سمت اسلام گردید. برخورد هدایتی و رعایت انصاف، اولویت عمل به فرائض دینی از جمله نماز اول وقت، حاکمیت عقل و منطق از دیگر ویژگی های مناظرات امام است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتیجه این که با توجه به سیره امام رضا در صورت بهره گیری از «اخلاق علمی و عملی» در کنار «اخلاق باور» در کرسی های آزاداندیشی می توان آن ها را سودمند، کارآمد و موثر گردانید.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، مناظرات، اخلاق علمی، اخلاق عملی، اخلاق باور، کرسی های آزاداندیشی
|
  • Reza Nik Khah, Ibrahim Ali Asgari Page 11

    In this research we try using Research Methodology descriptive - analytical, examines the role of ethics in law and explain the real role it as a resource to be independent. The main research question: what position ethics in contemporary law and do it can be considered independent source for legislate? In our opinion ethics in contemporary law is not in its proper place because the majority of contemporary of Jurists ethics equal not consider other sources of law and it is not an independent source, but we assume that the ethics and integrity of stability than other sources of law is because its source is human instinct and intellect that has inherent and general criterion and in any place and any time does not lose their stabilizing. So the authoritative source for ethics can be legislate. Eventually to the conclusion that if ethics in universities and research centers be studied further and can the rules and ethical principles the comprehensive the legislative, That time could and useful to legislate considered a comprehensive source of ethics, in particular in the field of international law.

    Keywords: Ethics, Law, The Legislative, Goodness, Obscenity
  • Gholamreza Razavidoost, Seyyed Mohammad Hosein Moosavi, Valiullah Hasoomi, Javad Shayanfar Page 41
    Family is raised as a holy building in Islam that the correct training of people, prevent of many social damages, and will be guarantor of human health in other areas, such as: school and business environment. Therefore, in Imams (A) behaviors, especially in Imam Reza (A) teachings, we can see more attention to training of people in this area. The goal of this article is attention to moral necessity of family life in view of Imam Reza (A). This article in descriptive- analytical method with Quranic-Narrative approach, investigates this important issue in two cognitive and behavioral areas. In cognitive area, has noted to how to communicate and interact with family members, and in behavioral area has noted to HomeManagement, Familiaritywith thehome membersandchildren, observance of the rightof partner, properbehaviortowardsservantsand guests.
    Keywords: Bioethics, Imam Reza (A), Razavi Behaviors, Family
  • Amin Jafari*, Asghar Ahmadi Page 71
    Thetrendofindustrialdevelopmentintodays’lifehas,unfortunately,led to irreversible environmental damages which mainly caused by human being. As such, a large number of legislators around the globe are trying to execute effective criminal policies to control and manage these damages. In spite of politicians’ attempts in preventing ecological damages, their criminal policies are sometimes influenced by general population, which we called it “populism in criminal policy”. Populist policies are normally emotional, incompetent, and unprofessional. They also have a great impact on inflation in criminal policies. Criminal populist policies are not designed to discover the root of crime. If fact, these policies tries to reject the elitist policies in order to content public interest by decisive and rapid responses. Taking the above into account, this article aims to investigate the populist policies in criminal environmental policy in Europe and Iran in order to demonstrate that these policies are not always designed to follow the primary goals of penal policy.
    Keywords: Criminal Policy, Criminal Policy Elitist, Populist Criminal Policy, Criminal Environmental Policy
  • Mohammad Hossein Erfanmanesh, Mehdi Zahedi, Mahmoud Abbasi Page 101
    Surgical methods are among excluded subject matter from patentability in most countries’ patent laws. However, due to rapid advances in scientific discoveries in medical and biotechnological fields, the variety of inventions related to surgical methods are notably increasing. This has given rise to the difficulty in determining the scope of the patentable inventions, and inconsistency in European case-law. Here, one of the reasons behind such disparity in decisions is the difference in the courts’ interpretation about the Ratio Legis of excluding surgical methods. While some courts considerthe nature of such methods as the reason for this exclusion, others regard their purpose in maintaining life and health of the human or animal as the reason. This Article tries to analyze the complexities of the patentability of surgical methods by examining the case-law main approaches and recent developments related to such methods.
    Keywords: Surgical Methods, Patentability, Ratio Legis, Nature or Purpose of Surgery, Disclaimer
  • Fatemeh Fallahi, Bahram Mostaghimi, Hossein Al Kajbaf, Bahareh Heidari Page 127
    Serious and far-reaching effects of the AIDS epidemic and respiratory syndrome (SARS) in 2003 and fears of the spread of influenza, leading to the imposition of serious attention to the issue of public health and gradually focused on the health threats to the public health issues, outside political or security issues were also issues. The height of the qualitative development of the concept of international peace and security in the level of officials should be the first meeting of the UN Security Council in January 1992 considered. The Council stated at the meeting that there was no conflict between the governments itself does not guarantee international peace and security but also the roots of instability in the economic, social and humanitarian searched. Security is one of the basic and early needs of every human beingand is one of the important components of human security doctrine, this question is proposed that security and it's components to what extent affects health and related rights and hasten and established the process of global health law? In this paper, health is discussed in the field of human security, international and global security and foreign policy and international health security, global health security and foreign policy will be discussed.
    Keywords: Security, Global Health, Foreign Policy, Human Security Doctrine, International Health Security, Global Health Security
  • Marzeye Mahmudi, Hosain Khakpur, Mehrnaz Goli, Abrahim Nuri Page 163
    Nowadays one of the best ways of religion proselytizing is the matter of theoretical and doctrinal issues in the format of applying in the seats of free thought that is the best model for that. The goal is attention to debates in behaviurs of the Infallible Imams (A), specially Imam Reza (A), and adoption of the method of the best Battle of Imam (A) to Followers ofother religions. This article in descriptive-analytical method reviews the Imam (A) debates and presents a bright image of governance of Morality on debate space of Imam (A) to to Followers of different religions and their practical invitation to Islam. The results show that in addition to the governance of science space on debates Debate Ethicand Ethic Debatesof Imam (A) gaveSpecial effects on these seats, and this charactristic makes the maximum absorption to Islam. Of ethical grounds ruling on debates of the Imam (A) are: Allowing the other side in questioning, Directional collision and Fairness, Priority of religious practice specially Praying in its time, and Rule of reason. According to Imam Reza (A) behavior, with take advantage of "Scientific and Practical ethics" beside "The Ethics of Belief" in the Seats of Free Thought, those seats will be useful, efficientandeffective.
    Keywords: Imam Reza (A), Debates, Scientific Ethics, Practical Ethics, Seats of Free Thought