فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 5 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد توکل، دیبا نیک آیین صفحه 11
    مقدمه
    امروزه اچ.آی.وی/ ایدز تنها به عنوان یک بیماری و حامل آن به عنوان بیمار شناخته نمی شوند. از آنجایی که راه های انتقال این بیماری بیشتر مربوط به رفتار انحرافی بشر بوده است، نسبت به این بیماری یک استیگما شکل گرفته است.این مقاله درپی بررسی تاثیری است که استیگما بودن این بیماری در جامعه ایران بر روی درمان این بیماران و رابطه متقابل پزشک و بیمار اچ. آی. وی مثبت برجای گذاشته است.
    روش
    روش مورد استفاده قرار گرفته در این مطالعه روش کیفی بوده است. جمع آوری داده ها با استفاده از تکنیک مصاحبه انجام گرفته که برای مصاحبه با بیماران اچ. آی. وی مثبت از مصاحبه عمیق و برای مصاحبه با پزشکان متخصص عفونی از مصاحبه نیمه ساخت یافته استفاده گردیده است. این مطالعه در مرکز مشاوره و بخش عفونی بیمارستان امام خمینی انجام گرفته استو شش نفر از مراجعان مرکز مشاوره رفتاری وهفت نفر متخصص بیماری های عفونی انتخاب شده اند.
    یافته ها
    استیگمای ایدز ترس های نابجایی را در جامعه پزشکی برانگیخته است که کنش متقابل پزشک و بیمار اچ. آی. وی مثبت را تحت تاثیر قرار داده و در بسیاری موارد موجب تبعیضات درمانی برای این بیماران شده است
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده استیگمای ایدز تاثیر نامطلوبی در جامعه پزشکی ما داشته است و این مسئله مانعی برای دستیابی بیماران مبتلا به اچ. آی. وی/ایدز به حقوق درمانی برابر می باشد. نتایج نشانگر نقش استیگما در تبدیل این بیماری به یک پدیده اجتماعی فرهنگی می باشد. پزشکان نیز مانند دیگر آحاد جامعه تحت تاثیر ارزش ها، هنجارها و برساخت های جامعه قرار دارند.
    کلیدواژگان: استیگما، انگ خوردگی، تبعیض، رفتار انحرافی، کنش متقابل پزشک، بیمار
  • ملیحه شیانی، حنان زارع صفحه 45
    مقدمه
    افزایش پیشرونده جمعیت سالمند در بسیاری از کشورهای توسعه یافته موجب معطوف شدن توجه به مسایل این گروه سنی شده است. از جمله روش هایی که در دهه های اخیر برای مقابله با مشکلات سالمندان و دیگر گروه های خاص به کار گرفته شده، برنامه های توانبخشی مبتنی بر جامعه است. اجرای چنین برنامه هایی در کشورهای مختلف از جمله ایران مراحل اولیه رشد خود را می گذراند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر این برنامه ها در میان سالمندان کهریزک و تاثیر آن بر کیفیت زندگی آنان است.
    روش
    روش این مطالعه مورد شاهدی است بوده است. در این مطالعه 100 نفر از سالمندان 60 سال به بالای آسایشگاه کهریزک (شعبه کرج) به روش نمونه گیری کاملا تصادفی انتخاب شدند. این افراد در دوگروه 50 نفری آزمون و شاهد قرار گرفتند. ویژگی اصلی تفکیک دو گروه، شرکت یا عدم شرکت در برنامه های توانبخشی مبتنی بر جامعه بوده است. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از تکنیک پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده تفاوت میان دو گروه آزمون و شاهد است به طوری که سالمندانی که در برنامه های توانبخشی مبتنی بر جامعه شرکت داشته و خدمات معناداری را دریافت کرده اند از میزان کیفیت زندگی بالاتری برخوردار بوده اند.
    نتیجه گیری
    با وجودی که مدت زیادی از اجرای برنامه های توانبخشی مبتنی بر جامعه در کهریزک نمی گذرد، اما همان طور که در نظریه ها و مدل های نظری مشخص شده بود افراد شرکت کننده در این برنامه ها با بازگشت به اجتماع و انجام فعالیت های مختلف هویت فردی و اجتماعی خویش را باز یافته و توانسته اند در مقایسه با دیگر سالمندان از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار شوند
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، توانبخشی مبتنی بر جامعه، سالمندان، کیفیت زندگی، کهریزک
  • سمیه آجرلو، محمود عباسی، مرجان رشوند، علی محمد متولیان صفحه 67
    مقدمه
    مطالعات گسترده ای پیرامون بررسی مشکلات و روشن نمودن ابعاد زندگی زنان سرپرست خانوار صورت پذیرفته است که همگی گواه بر نامساعد بودن وضعیت زندگی این گروه از زنان دارد. با این وجود درخصوص سلامت زنان سرپرست خانوار مطالعات اندکی در حوزه جامعه شناسی صورت پذیرفته است. مطالعه پیش رو به بررسی مقایسه ای توجه به مراقبت های بهداشتی پزشکی در میان زنان سرپرست خانوار و سایر زنان می پردازد.
    روش
    روش تحقیق کمی بوده و جامعه آماری زنان 19 تا 75 ساله شهر تهران که در طرح «آمارگیری گذران وقت» در سال 1388 شرکت داشته اند. بر این مبنا تعداد نمونه برابر 227 نفر از زنان سرپرست خانوار و 2122 نفر از زنان متاهل است.
    یافته ها
    نتایج مقایسه ویژگی های این دو گروه از زنان نشان دهنده توجه بیشتر زنان متاهل در توجه به مراقبت های بهداشتی و پزشکی و دریافت مراقبت های شخصی از دیگران دارد
    نتیجه گیری
    بر توجه ویژه به سلامت زنان سرپرست خانوار با توجه به شرایط نامناسب و حساس آنها تاکید فراوانی می شود.
    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، مراقبت های بهداشتی، پزشکی، مراقبت های شخصی، سلامت
  • نازلی ملااسماعیل شیرازی*، سید مرتضی نوربخش، مینو محرز صفحه 99
    مقدمه
    اچ. آی. وی دستگاه ایمنی بدن را به شدت ضعیف کرده و بدن فرد آلوده به آن برای مبارزه با بیماری های عفونی ناتوان می شود. ویژگی های این بیماری از جمله سرعت انتقال و گسترش، ترس از افشا و تلاش برای پنهان نگه داشتن، آن را به مشکلی اجتماعی تبدیل کرده است. از ابتدای پیدایش ایدز زنان برچسب های زیادی را خورده و تبعیض های قابل توجه ای را تجربه کرده اند.
    روش
    مطالعه حاضر با رویکردی کیفی پیامدهای اجتماعی داغ ننگ و برچسب در زنان مبتلا به عفونت اچ. آی. وی مثبت را مورد بررسی قرار دهد. با استفاده از مصاحبه نیمه ساخت یافته سعی شده است تا از طریق گفت و گو با پاسخگویان به توصیف جهان ذهنی آنها بپردازیم. با 10 نفر از زنان باشگاه یاران مثبت که ما بین 20 تا 50 سال سن داشته و ساکن تهران بوده اند و مایل به همکاری با محقق بوده و خوددرگیری ذهنی با این موضوع داشته اند صورت گرفته است.
    یافته ها
    زنان مبتلا به اچ. آی. وی مثبت عمدتا از دو راه الف: ابتلای مستقیم و ب: ابتلای غیرمستقیم، به ویروس نقص ایمنی اکتسابی مبتلا شده بودند؛ که همگی پیامدهای بسیاری را از داغ ننگ و برچسب از سوی جامعه تحمل نموده اند.
    نتیجه گیری
    نگاه مجرمانه برچسبی است که جامعه به دلیل عدم آگاهی بر زنان مبتلا به عفونت اچ. آی. وی می زند که این خود باعث تحریم و طرد اجتماعی آنان می شود و آنان به دلیل تجربه شخصی سعی در پنهان نگه داشتن بیماری خود دارند.
    کلیدواژگان: ایدز، برچسب کجرو، تحریم اجتماعی، داغ ننگ، نگاه مجرمانه
  • سجاد یاهک، محمد توکل صفحه 129
    مقدمه
    در نزد اطباء برخورداری از درجه ای از تعهد عاطفی عامل تاثیرگذاری بر انگیزه های شغلی و کیفیت کاری آنان محسوب می شود. در مطالعه حاضر که براساس یافته های یک مطالعه تجربی در باب تاثیرات عوامل اجتماعی بر تعهد عاطفی پزشکان در شهر تهران تدوین شده است، سعی گردیده برخی از عوامل اجتماعی که در مبانی نظری و تجربی مربوط به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر تعهد عاطفی نظیر جامعه پذیری حرفه ای و درونی سازی هنجارهای اجتماعی، التزام و تعهد شغلی، سرمایه گذاری بلندمدت در شغل مربوطه، رضایت شغلی و نظایر آن مطرح اند، مورد بررسی قرار گیرند.
    روش
    با استفاده از روش تحقیق پیمایش تعداد 396 پزشک (عمومی، متخصص، فوق تخصص و دندانپزشک) با روش نمونه گیری خوشه ایاحتمالی از میان 44202 پزشک شاغل به طبابت در شهر تهران انتخاب و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، داده های مورد نیاز جمع آوری گردید. اطلاعات حاصله از طریق نرم افزار SPSSپردازش و مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به یافته های تحقیق، رضامندی شغلی، درونی سازی هنجارها، جامعه پذیری حرفه ای، التزام و تعهد شغلی و سرمایه گذاری بلندمدت در حرفه مربوطه (پزشکی) رابطه معنی داری را با تعهد عاطفی پزشکان نشان می دهند. مع الوصف میزان تعهد عاطفی بر حسب سن و جنس تغییر نمی کند. بیشترین همبستگی را در تعهد عاطفی به ترتیب متغیرهای رضایت، تعهد و التزام شغلی، جامعه پذیری حرفه ای و درونی سازی هنجارهای اجتماعی به خود اختصاص داده اند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که متغیرهای مستقل این مطالعه حدود 41 درصد از تغییرات مربوط به تعهد عاطفی پزشکان تحت مطالعه را تبیین می نمایند.
    نتیجه گیری
    هر قدر پزشکان از لحاظ رضایتمندی در سطح بالایی قرار داشته باشند به همان نسبت نیز از تعهد عاطفی بالاتری برخوردار خواهند بود. اطرافیان پزشک، شرایط اجتماعی جامعه، ویژگی های خاص مربوط به شغل از جمله منابعی هستند که رضایت را تولید می کنند
    کلیدواژگان: التزام شغلی، تعهد عاطفی، جامعه پذیری حرفه ای، درونی سازی هنجارها، رضایتمندی
  • معصومه شفعتی، محمد جواد زادهدی صفحه 151
    مقدمه
    اهمیت و تاثیر رابطه اجتماعی میان پزشکان و بیماران، بر پیامدهای بالینی، روانی اجتماعی و رفتاری مشاوره سبب شده است تا توجه چشمگیری به شکل ها و عوامل تعیین کننده این رابطه معطوف شود. هدف اصلی این مطالعه بررسی الگوی های زیستی، روانی و اجتماعی رابطه پزشک و بیمار در گذر از الگوی زیست پزشکی است.
    روش
    روش این بررسی اسنادی است و مقاله های انگلیسی سال های 1980 تا 2011 موجود در پایگاه های اطلاعاتی Springer، Wileyو Proquestبررسی شده و کلمات کلیدی doctor-patient relationship، biomedical modelوbiopsychosocial modelجزء کلیدواژه های آنها بود و برخی مقاله های فارسی نیز وارد مطالعه شدند.
    یافته ها
    در کشورهای توسعه یافته، تبادل اطلاعات، الگوی غالب ارتباطی است و جنبش مصرف کننده ی سلامت، به متداول شدن مدل تصمیم گیری مشارکتی و ارتباط بیمارمحور منجر شده است. مدلی که در آن ضرورت جامع نگری به انسان چندبعدی به طور روزافزونی مطرح می شود. انسانی مرکب از ابعاد زیستی، روانی و اجتماعی. این پیچیدگی، تغییری نمونه ای را در رابطه پزشک و بیمار تحمیل می کند: گذاری از مدل پزشکی زیستی خطی به مدل زیستی روانی اجتماعی دورانی با تاثیرهای متقابل بی شمار.
    نتیجه گیری
    برای جستجوی مراقبت های درمانی موثرتر و انسانی تر، مطالعه جامعه شناختی رابطه پزشک و بیمار می تواند زمینه های اجتماعی که در فرایند درمان بیماران مورد غفلت واقع شده اند را برجسته تر کند. لذا آموزش مهارت های ارتباطی در کنار فن و دانش پزشکی، ایجاد پیوندهای مناسب در زمینه پژوهش و آموزش میان دانشکده های علوم انسانی و علوم پزشکی و جایگزین کردن الگوهای ارتباطی بیمارمدار می تواند راهکارهای مناسبی برای گذار از مدل سنتی پزشکی زیستی به مدل چندبعدی زیستی روانی اجتماعی باشد
    کلیدواژگان: رابطه پزشک، بیمار، مهارت های ارتباطی، مدل زیستی، روانی، اجتماعی، مدل پزشکی زیستی
|
  • Page 11
    Introduction
    Today, HIV/AIDS is not merely a disease and its carriers are not merely considered as patients. Since the transmission modes of HIV/AIDS are for the most part related to the deviant behavior of human being, a stigma has been developed against this disease. This study is aimed at examining the effect of this stigmatization in the curing of these patients and the interaction of the doctor and HIV positive patients.
    Method
    A qualitative research method has been used in this study. Data collection has been carried out through interviews. Depth interview and semi-structured interviews have been employed for the patients and doctors respectively. This study was done in the consultation center and infectious disease ward of Imam Khomeini hospital. Six clients of the consultation center and seven infectious disease specialists were selected.
    Findings
    AIDS stigma has resulted in inappropriate fears in the medical community, such that the interaction of the patients and doctors are affected by this phenomenon, and some curing discriminations occur against these patients.
    Conclusion
    Based on the results obtained in this study, AIDS stigma has undesirable effects on our medical community, such that HIV/AIDS patients can hardly have access to the same curing rights as other patients. The results indicate that this stigma plays a significant role in introducing this disease as a social and cultural phenomenon. Doctors like other individuals of the society are likely to be affected with the values, norms, and constructions of the society.
    Keywords: deviant behavior, discrimination, doctor, patient relationship, humiliation, Stigma
  • Page 45
    Introduction
    The high rate of elderly population increase in developed countries has shifted the focus of attention to the issues related to this age group. One of the approaches adopted in recent decades for tackling the problems associated with the elderly and other age groups is community-based rehabilitation programs. Practicing such programs in different countries such as Iran is in its initial stages. The purpose of this study is to examine the effect of these programs on the elderly and the quality of their life.
    Method
    In this study, a case-control study is undertaken. Some 100 old people at or over the age of 60 years from Kahrizak nursing home (Karaj branch) were sampled randomly. These individuals were divided into two groups of 50 individuals; test group and control group. The principal characteristic of this categorization is participation or no participation in community-based rehabilitation programs. The needed information is extracted through a questionnaire and interview technique.
    Findings
    The results indicate that there is a difference between the control and test groups, such that those elderly people who took part in the community-based rehabilitation program and were provided with significant services had a superior quality of life.
    Conclusion
    Despite community-based rehabilitation programs have only recently been adopted in Kahrizak, the participants could regain their social and personal identity once they returned to the society had a better quality of life in comparison to the other aged people.
    Keywords: community, based rehabilitation, Kahrizak, programming, quality of life, the elderly
  • Page 67
    B>
    Introduction
    Extensive studies on the problems and different dimensions of the life of women in charge of the family have already been carried out, all of which showed the undesirable condition of this group of women. However, there have been few sociological studies on the health of women in charge of the family. The present research is a comparative study on the attention to health and medical care among women in charge of the family and other women.
    Method
    The research method is quantitative and the statistical population includes 19 to 75 women of Tehran participating in the "pastime statistical survey" plan in 1388. In this respect, the number of subjects is 227 women in charge of the family and 2122 married women.
    Findings
    The results of the comparison of the two groups of women shows that married women enjoy the health and medical care and receive private cares more than others.
    Conclusion
    Due to inappropriate and critical conditions of women in charge of the family, their health is substantially emphasized.
    Keywords: women in charge of the family, health, medical care, private care, health
  • Page 99
    Introduction
    HIV considerably weakens the immune system of the body, and the person suffering from it can no longer tackle infectious diseases. Characteristics of this disease such as its quick transmission and propagation fear of disclosure, and attempting to hide it has changed it to a social problem. From the outset of the introduction of AIDS, women have been labeled accordingly so much and have experienced considerable discriminations.
    Method
    The present study examines the social consequences of the stigma and labeling on the women suffering from HIV positive infection, using a qualitative approach. Through semi-structured interviews, it has been tried to describe the interviewees’ mental world. From Tehran Positive Club, ten women aged between 20 and 50, living in Tehran, willing to cooperate with the researcher, and no mental involvement with the issue were selected.
    Findings
    The women suffering from HIV positive were infected with the acquired immune deficiency syndrome mainly through two ways; direct acquisition and indirect acquisition. All of the women took adverse consequences of the stigma and labeling from the society.
    Conclusion
    Considering the women suffering from HIV as criminals can be thought of as a label that society associates with them due to lack of awareness. This in turn results in social rejection of these women, who based on their personal experience, try to hide their problem.
    Keywords: AIDS, criminal look, deviant, labeling, social rejection, stigma
  • Page 129
    Introduction
    contribute to job motivation and an outstanding job quality for doctors. In the present research, some of the social factors known in relevant practical and theoretical basics as parameters touching the affective commitment, such as professional sociability and internalization of social norms, job obligation and commitment, longterm investment in the job, and job satisfaction are studied.
    Method
    Using a survey research method, some 396 doctors (general doctors, specialists, and dentists) were selected out of 44202 doctors of Tehran through a cluster sampling method, and the needed data were collected using a researcher made demographic questionnaire. The resulting data were processed and analyzed by SPSS software.
    Findings
    According to the results of the research, job satisfaction, internalization of the norms, professional socialization, job obligation and commitment, and long-term investment in the job bear a significant relationship to the affective commitment of doctors, yet the amount of affective commitment does not change with age and sex. The affective commitment bears the highest correlation with satisfaction, job obligation and commitment, professional sociability, and internalization of social norms respectively. The results of the multiple regression analysis indicate that the independent parameters of the study are responsible for 41 percent of the changes related to the affective commitment of the doctors.
    Conclusion
    The level of satisfaction of the doctors is in direct proportion to their affective commitment. The associates of the doctors, social conditions, and the specific characteristics of the profession are among the sources promoting satisfaction.
    Keywords: affective satisfaction, internalization of norms, job obligation, professional sociability, satisfaction
  • Page 151
    Introduction
    The importance and the effect of social relationship between doctors and patients on clinical, psychological-social, and behavioral consequences of consultation has resulted in considerable attention towards the forms and factors which are decisive in this relationship. The main purpose of this study is to examine the biopsychosocial model of doctor-patient relationship as a transition over the biomedical model.
    Method
    The method adopted in this study is a documentary research method. English articles dating from 1980 to 2011 were obtained from Proquest, Wiley, and Springer databases, and words like doctor-patient relationship, biomedical model, and bio-psychosocial model were among their keywords. Some Persian articles have also been included.
    Findings
    In developed countries, information exchange is the governing relationship model, and health consuming movement has led to the widespread utilization of the model of cooperative decision making and patient-based relationship, in which the necessity of a holistic approach to the multidimensional human increasingly arises, a human composed of bio-psycho-social dimensions. This complexity exerts a phenomenal change in the doctor-patient relationship; a transition from linear biomedical model to circular bio-psycho-social model with many interactions.
    Conclusion
    In order to search for more effective and humane health care, the sociological study of the doctor-patient relationship can accentuate the social contexts which have been neglected in the curing process of the patients. Thus teaching the communicative skills, creating suitable bonds in the fields of research and instruction between faculties of human sciences and medical sciences, and replacing patient-based relationship models can be considered as suitable ways for the transition from the conventional concept biomedical model to the multidimensional concept of bio-psychosocial model.
    Keywords: bio, psycho, social model, biomedical model, communicative skills, doctor, patient model