فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 1 (زمستان 1392)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 1 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین زارع، رجبعلی محمدزاده * صفحه 1
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی آگاهی فراشناختی و مولفه های آن بر اساس هدف های پیشرفت در دانشجویان دانشگاه مازندران می باشد.

    روش

    روش پژوهش به کار رفته در این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. نمونه تحقیق شامل 300 نفر از دانشجویان پسر بودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای استفاده شد. برای سنجش متغیرهای مورد نظر از پرسشنامه هدف های پیشرفت میدگلی و همکاران، و خرده مقیاس هدف تبحرگریز اندرو و همکاران و پرسشنامه ی آگاهی فراشناختی شرا و دنیسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین هدف های پیشرفت و فراشناخت رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه های فراشناخت (دانش شناختی، دانش خودگردانی، دانش بیانی، دانش روشی، دانش موقعیتی، برنامه ریزی، نظارت، مدیریت اطلاعات، عیب زدایی و ارزیابی) با هدف های تبحرگرا و عملکردگرا رابطه مثبت معناداری مشاهده شد. همچنین، نتایج تحقیق نشان داد که، بین هدف تبحرگریز با فراشناخت، دانش خودگردانی، دانش موقعیتی، نظارت، مدیریت اطلاعات، عیب زدایی و ارزیابی رابطه مثبت معنادار و با دانش شناختی، دانش بیانی رابطه معناداری مشاهده نشده است. همچنین بین هدف عملکرد گریز با فراشناخت، دانش شناختی، دانش روشی، دانش موقعیتی، نظارت و ارزیابی رابطه ی مثبت معنادار و با دانش خودگردانی و مدیریت اطلاعات رابطه ی منفی معنادار مشاهده شد و با دانش بیانی، دانش روشی و عیب زدایی رابطه معناداری مشاهده نشد. هم چنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که، بین هدف های پیشرفت (تبحرگرا، تبحرگریز، عملکردگرا و عملکردگریز) با فراشناخت رابطه ی چندگانه وجود دارد. همچنین نتایج به دست آمده نشان داد که، حدود 17 درصد واریانس فراشناخت توسط متغیرهای هدف های پیشرفت تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، بین هدف های پیشرفت با فراشناخت و مولفه های آن رابطه وجود دارد. هم چنین هدف های پیشرفت واریانس قابل توجهی از فراشناخت را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: هدف های پیشرفت، فراشناخت، دانش شناختی، دانش خودگردانی
  • منصور بیرامی، بهرام پیمان نیا، الهام موسوی قیه قشلاقی صفحه 15
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف مقایسه کارکردهای اجرایی (زمان واکنش، بازداری پاسخ، توجه پایدار و حافظه کاری) در دانش آموزان دارای اختلال ناتوانی در ریاضی با همتایان عادی انجام شده است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه ی مورد مطالعه ی آن شامل کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع سوم و چهارم ابتدایی با و بدون اختلال ناتوانی در ریاضی شهر اهواز است. بر این اساس 30 نفر از دانش آموزان مقطع سوم و چهارم ابتدایی مرکز اختلالات یادگیری ناحیه 4 شهر اهواز به صورت نمونه هدفمند انتخاب و با 30 نفر از دانش آموزان عادی مقایسه شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از آزمون TOVA (به عنوان یک آزمون عملکرد مستمر) و خرده مقیاس حافظه ارقام وکسلر استفاده گردید. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که کودکان دارای اختلال ناتوانی در ریاضی نسبت به کودکان عادی عملکرد ضعیف تری در زمان واکنش، بازداری پاسخ، توجه پایدار و حافظه کاری داشتند و تفاوت معناداری بین دو گروه وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش مبنی بر عملکرد ضعیف تر کودکان دارای اختلال ناتوانی در ریاضی نسبت به کودکان عادی در کارکردهای اجرایی (زمان واکنش، بازداری پاسخ، توجه پایدار و حافظه کاری)، به نظر می رسد این ضعف منجر به مشکلاتی در تصمیم گیری و عدم قضاوت مناسب، مشکلات با نوآوری ها و تغییر، حواس پرتی و مشکلات در جنبه های مختلف حافظه می شود.
    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، حافظه کاری و ناتوانی در ریاضی
  • فاطمه شاطریان محمدی، فاطمه علیزاده، اعظم نیکوکار صفحه 31
    هدف
    مدلعدم تحمل ابهام در آغاز برای توضیح و تبیین نگرانی در زمینه ی اختلال اضطراب منتشر ایجاد و توسعه یافت اما به تدریج در مطالعات حوزه یادگیری هم وارد شد. در راستای گسترش این مدل به حوزه تحصیلی پژوهش حاضر به هدف بررسی تاثیر تحمل ابهام بر باورهای فراشناختی و درگیری تحصیلی دانشجویان انجام پذیرفته است.
    روش
    روش مطالعه حاضر از نوع علی– مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر مشغول به تحصیل در دانشگاه آزاد ساوه بود، که تعدادشان بالای 7000 نفر بود. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان شامل 350 دانشجو بود که این تعداد با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. آزمودنی ها از نظر میزان تحمل ابهام ارزیابی شدند. سپس با توجه به سطح تحمل ابهامشان به دو گروه دانشجویان دارای تحمل ابهام بالا و پایین تقسیم شدند.
    یافته ها
    بر این اساس تعداد نمونه به 190 نفر کاهش پیدا کرد. از مقیاس تحمل ابهام مبارکه (1388) برای سنجش تحمل ابهام، پرسشنامه ی فراشناخت ولز و کارت رایت – هاتن(2004) برای سنجش باورهای فراشناختی و پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودانگیخته پینتریچ و دیگروت (1990) برای سنجش درگیری تحصیلی دانشجویان استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیرهMANOVA استفاده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تحمل ابهام بر باورهای فراشناختی دانشجویان موثر است، همچنین این نتایج مشخص کرد قدرت تحمل ابهام باعث افزایش درگیری تحصیلی در دانشجویان می شود. یافته های این پژوهش خاطر نشان می سازد نقش سازه تحمل ابهام در مباحث آموزشی غیر قابل انکار است.
    کلیدواژگان: تحمل ابهام، باورهای فراشناختی و درگیری تحصیلی
  • عزت الله قدم پور، سعیده سبزیان، ساناز بیرانوند صفحه 49
    هدف
    از اجرای این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش شناختی- رفتاری بر اضطراب امتحان دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر اصفهان است.
    روش
    پژوهش حاضر به شیوه ی نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دبیرستانی در سال تحصیلی 1392-1391 در شهر اصفهان بود که از میان آنان تعداد 40 نفر به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیل برگر (1980) بود.پس از اعمال مداخله پس آزمون و بعد از 4 ماه آزمون پیگیری اجرا شد.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون آماری تحلیل واریانس و نرم افزار 20 -SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که ارائه مداخله مبنی بر آموزش شناختی - رفتاری باعث کاهش 64% علائم اضطراب امتحان در مرحله پس آزمون و 62% این علائم در مرحله پیگیری شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت ارائه مداخله مبنی بر آموزش شناختی - رفتاری در کاهش علائم اضطراب امتحان موثر بوده است؛ لذا این پژوهش استفاده ازمداخله شناختی رفتاری را به منظور کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی - رفتاری، اضطراب امتحان، دانش آموزان دختر
  • علی فرهادی، یزدان موحدی، هانیه خرازی نوتاش، آرزو لشنی، رضا محمدزادگان صفحه 61
    هدف
    فراشناخت یک مفهوم چندوجهی است، که دربرگیرنده ی دانش، فرآیندها و راهبردهایی است که شناخت را ارزیابی، نظارت و یا کنترل می کنند. هدف این پژوهش بررسی مقایسه ی باورهای فراشناختی و نگرانی آسیب شناختی در دانش آموزان مبتلا به نشانگان اختلال اضطراب امتحان با دانش آموزان عادی بود.
    روش
    در این مطالعه علی- مقایسه ای، تعداد 670 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر تبریز به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه ی اضطراب امتحان اسپیل برگر پاسخ دادند. سپس تعداد 100 دانش آموز که مبتلا به اختلال اضطراب امتحان بودند انتخاب و با 100 دانش آموز عادی همتا شدند. همچنین آنها علاوه بر اطلاعات دموگرافیک، به پرسشنامه های باورهای فراشناختی ولز و کارترایت، و نگرانی پنسلوانیا پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین نمرات دانش آموزان مبتلا به اضطراب امتحان و عادی در مولفه های باورهای فراشناختی و نگرانی آسیب شناختی تفاوت معناداری وجود داشت (P<0.01).
    نتیجه گیری
    باورهای فراشناختی عوامل موثری در سلامت روانی دانش آموزان است؛ و می توان با تغییر فراشناخت هایی که شیوه تفکر منفی و ناسازگارانه، و همچنین باورهای منفی عمومی را زیاد می کنند، سلامت روانی دانش آموزان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، نگرانی آسیب شناختی و اضطراب امتحان
  • منیره صالحی صفحه 75
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، فراتحلیل و ترکیب نتایج پژوهش های انجام یافته در زمینه اثربخشی آموزش های فراشناختی بر عملکردتحصیلی فراگیران است. جامعه پژوهشی، پژوهش هایی است که سوال های پژوهشی نسبتا یکسانی در مورد اثربخشی آموزش های فراشناختی در عملکرد تحصیلی داشتند و روش آنها نیز آزمایشی بود.
    روش
    با بررسی پیشینه، تعداد 9 پژوهش در زمینه اثربخشی آموزشهای فراشناختی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ایرانی یافت گردید. برای ترکیب نتایج تحقیقات مختلف، از اندازه اثر و فراتحلیل استفاده شد. با توجه به اینکه تعداد مطالعات بررسی شده، بیشتر از 4 ولی کمتر از 25 است، آزمون میانگین p برای ترکیب نتایج آزمون ها انتخاب شد و از روش اندازه اثر کوهن نیز برای دست یابی به مقدار اثر کلی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که اثربخشی آموزش های فراشناختی بر عملکردتحصیلی دانش آموزان ایرانی دارای اندازه اثر (d) 16/2 است. با تبدیل متوسط d به مقادیر z در یک منحنی توزیع نرمال، سطح تحت پوشش منحنی نرمال 98/0 به دست آمد، که مقدار بالایی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی آموزش های فراشناختی بر عملکردتحصیلی ضروری است برای افزایش یادگیری، این آموزش ها در برنامه درسی دانش آموزان گنجانده شود. تنها ارایه محتوی به یادگیرندگان کافی نیست؛ باید راه و روش آموختن مواد ارائه شده را نیز به آنان آموخت.
    کلیدواژگان: فراشناخت، فراتحلیل، پیشرفت تحصیلی و اندازه اثر
  • کریم افشاری نیا، کیوان کاکابرایی، حسن امیری صفحه 87
    هدف
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی روش آموزش ذهن آگاهی و روش بازسازی شناختی در کاهش اضطراب امتحان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه انجام شد.
    روش
    جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانشجویان مراجعه کننده به کلینیک مشاوره دانشگاه در سال تحصیلی 89-88 و نمونه آن 30 نفر از این دانشجویان را شامل می شود که به شیوه ی تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش پرشسنامه اضطراب امتحان (TAI) ابوالقاسمی و همکاران (1385) می باشد. طرح پژوهش، از نوع طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. هر کدام از گروه های آزمایشی طی هشت جلسه به شیوه ی بازسازی شناختی و روش ذهن آگاهی آموزش دیدند. گروه کنترل طی این مدت هیچ آموزشی دریافت نکرد.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که هر دو گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری در میزان اضطراب امتحان نشان دادند و این کاهش پس از دو ماه پیگیری همچنان معنی دار بود (05/0>p). ضمنا بین اثربخشی روش بازسازی شناختی و ذهن اگاهی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی روش بازسازی شناختی و آموزش ذهن آگاهی در کاهش اضطراب امتحان، برای ترویج و انعکاس روش ها و آموزش این روش ها و نیز افزایش سطح سلامت روانی جامعه دانشجویان، مسولان زیربط می توانند در قالب برنامه ای جامع و پیشگیرانه به طور کاربردی آنها را در سطح دانشگاه اجرا کنند.
    کلیدواژگان: بازسازی شناختی، ذهن آگاهی و اضطراب امتحان
|
  • Hossein Zarea, Rajabali Mohammad Zadeh Page 1
    Objective

    The present study aimed Predicting the Metacognitive Awareness and its components based on achievement goals amongst student in Mazandaran University. The research had a descriptive correlation method.

    Method

    The research sample comprised 300 male students selected by using randomly multi-stage sampling. To assess related variables, Achievement Goals Questionnaire developed by Midgley et al, and Mastery- Avoidance Goal Orientation Sub- scale designed by Andrew et al, as well as Meta cognitive Awareness Inventory made by Schraw and Dennison were used.

    Results

    The results from research showed that there was a significant positive relationship between achievement goals and meta cognition. Correspondingly, the relationships of meta cognitive components (knowledge of cognition, knowledge of regulation, declarative knowledge, procedural knowledge, conditional knowledge, planning, monitoring, information management, debugging and evaluation) with mastery –approach goal orientation and performance –approach goal orientation were found to be significantly positive. Besides, results of the research uncovered that no significant positive link of mastery – avoidance goal orientation with knowledge of cognition, knowledge of regulation, conditional knowledge, monitoring, information management, debugging and evaluation and also that no significant link of mastery – avoidance goal orientation with knowledge of cognition and declarative knowledge were observed. While performance –avoidance goal orientation correlated significantly and positively with meta cognition, knowledge of cognition, procedural knowledge, conditional knowledge, monitoring and evaluation, it showed significantly negative correlation with knowledge of regulation and information management. Additionally, no significant relationship was discovered among performance- avoidance goal orientation, declarative knowledge, procedural knowledge and debugging. The results from multivariate regression analysis proposed that multiple relationships existed between achievement goals (mastery approach, mastery -avoidance, performance - approach and performance – avoidance) and meta cognition. Finally, based on the results provided by the present research, achievement goals variables accounted for approximately 17% of meta cognitive variance.

    Conclusion

    Based on these findings, there is a relationship between the achievement goals with Metacognition and its components. Also explain the significant variance in the achievement goals of Metacognition.

    Keywords: Achievement goals, Metacognition, Knowledge of cognition, Knowledge of regulation
  • Mansoor Beyrami, Bahram Peyman Nia, Elham Mousavi Giyah Page 15
    Objective
    The present study compares the performance of executive function) reaction time, response inhibition, sustained attention and working memory (in Students with Dyscalculia disorder and normal counterparts.
    Method
    The sample consisted of 30 Students with Dyscalculia disorder in Learning Disabilities center of area 4 in Ahvaz and 30 Normal Third grade and fourth grade students who were selected by random sampling method in Ahvaz. To measure research variables from these skills TOVA (as a continuous performance test) and memory subscales in Intelligence Wechsler test were used. For analyzing the data, multivariate analysis of variance (MANOVA) were used.
    Results
    the results showed that Students with Dyscalculia disorder had lower performance on reaction time, response inhibition, sustained attention and working memory rather than normal Students. Signific differences were found between the two groups.
    Conclusion
    According to the findings, it seems that Dyscalculia disorder lead to problems of poor decision making and lack of good judgment, problems with innovation and change, distractibility and problems on various aspects of memory.
    Keywords: executive function, working memory, Dyscalculia disorder
  • Fatemeh Shaterian Mohammadi, Fatemeh Alizadeh, Azam Nikokar Page 31
    Objective
    In the first, intolerance of ambiguity model developed to explain generalized anxiety disorders but gradually they were in the field of learning studies. In order to extend this model to the academic area this study was conducted to analyses efficiency of tolerance of ambiguity on metacognition believes and academic engagement among college students.
    Method
    The event study methodology is ex post facto research. Statistical population included all female and male students at Islamic Azad University in Saveh. Their number was above 7000 students. Sample size was based on Krejcie and Morgan table which included 350 students. They were selected using a multistage cluster sampling method. Participants were assessed in terms of tolerance of ambiguity. Then according to the level of tolerance of ambiguity, were divided into two groups that have high and low tolerance.
    Results
    Accordingly the number of sample reduced to 190. Mobarake tolerance of ambiguity Scale(1388) was used to measure ambiguity tolerance, Cartwright-hatton & Wells Metacognition questionnaire(2004) was used to measure metacognition believes and De Groot & Pintrich Spontaneous learning strategies questionnaire(1990) was used to measure academic engagement. Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used for statistical analysis.
    Conclusion
    The results showed that tolerance of ambiguity affects students metacognition believes. Also, they showed that tolerance of ambiguity power increased academic engagement. The findings pointed out the role of ambiguity of tolerance are undeniable contrast in academic area.
    Keywords: Tolerance of ambiguity, Metacognition believes, Academic engagement
  • Ezatallah Ghadimpoor, Saeedeh Sabzian, Sanaz Beyranvand Page 49
    Objective
    The present study aimed at an investigation of the effectiveness of the cognitive-behavioral Education on test anxiety in Isfahan high school girl students.
    Method
    ThePresent study presents the guasi-experimental method with pre-test/post-test. The statistical population of the present study in cludes all of the high school girl students in the academic years of 1391-1392 in Isfahan among whom 40 subjects were, randomly selected in sampling methods. The measurement instraments in the present study was of demographic and test anxiety questionnaire of spielberger (1980). Then the post-test was performed. The above mentioned test was followed up after 4 months hater.
    Results
    Using descriptive statistical and variance analysis and software SPSS-20, Data were analized. The results of the analysis of variance revealed of cognitive-behavioral Education reduce 64% symptoms of test anxiety in post-test and can reduce 62% these symptoms in follow up (p<0.05).
    Conclusion
    Based on these findings, it can be concluded that cognitive-behavioral group therapy decrease the test anxiety. Thus, this study suggested cognitive-behavioral Education in order to decrease test anxiety in student.
    Keywords: Cognitive, behavioral Education, Test Anxiety, Girl students
  • Ali Farhadi, Yazdan Movahedi*, Haniyeh Kharazi Notash, Arezao Lashani, Reza Mohammad Zadeghan Page 61
    Objective
    Background And Aim
    Metacognition is a multi-dimensional concept that including knowledge, processes, and strategies for appraisal, monitoring, and control of cognition. The aim of this research was to investigate a comparison of the components of metacognitive beliefs and pathological Worry in students with test anxiety disorder symptoms and normal students.
    Method
    In this causal comparative study 670 students were selected from high school Students of Tabriz city by using cluster-random sampling and answer to spellberger Anxiety test questioner. Then 100 students with test anxiety disorder were selected and matched with 100 normal student. also they answered demographic questions and the Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) as well as Wells and Cartwright metacognitive questionnaire. Data were analyzed with multivariate analysis of variance.
    Results
    The results showed that there was significant differences between the scores of students with test anxiety and normal students in components of the metacognitive beliefs and pathological Worry (P<0. 01).
    Conclusion
    Metacognitive beliefs are effective factors in student's general health. Also, it is possible to promote students’ mental health by changing metacognition beliefs which enhance maladaptive and negative thinking styles and general negative beliefs.
    Keywords: Metacognitive beliefs, Pathological Worry, Test Anxiety
  • Monireh Salehi Page 75
    Objective
    The aim of this study is Meta-Analysis and synthesis the results of studies on the effectiveness of metacognitive training on academic performance. Research population is research results that had done on effectiveness of meta cognitive training on academic performance.
    Method
    By studding the history of related research, 9 researches were found. To combine the results of different studies, the Cohen effect size was used. In respected to number of related research (4>n>25), Mean test of p values and Cohen effect sizes were used to combining results.
    Results
    Results show that effectiveness of meta cognitive training on academic performance has effect size (d) = 2/16; this d is equal to z 0/98, which is very high.
    Conclusion
    With respect to the effectiveness of meta cognitive training on academic performance, for enhance learning; it should be included in the learning and learner curriculum. Delivering content to learners not only need to learn the way they learn the material presented.
    Keywords: Meta, cognition, Meta, analysis, academic achievement, the size effe
  • Karim Afshariniya, Keyvan Kakabaraee, Hasan Amiri Page 87
    Objective
    The present research aimed at comparing the effectiveness of mindfulness training and cognitive restructuring method on the reduction of test anxiety in the students of Islamic azad university of Kermanshah branch.
    Method
    All students referring to university counseling center were considered as the population, whom 30 we select through random sampling method and divid randomly into experimental and control groups during academic years (88-89). Tools used in the research was Test Anxiety Inventory (TAI). The research design was pretest, post-test with control group. Each of experimental groups at 8 sessions was instructed with of cognitive restructuring and mindfulness methods in control group.
    Results
    By using one-way analysis of variance the results showed that this two methods were effective during one and therapy (two mounts later). Any significance differences in efficacy was not observed between the cognitive restructuring and mindfulness methods.
    Conclusion
    Due to the effectiveness of cognitive restructuring and training the mind - consciousness in reducing anxiety, promoting reflection and learning methods, this method and also increase the level of mental health of students, the relevant authorities can comprehensive plan and proactive in their use of the run.
    Keywords: Cognitive restructuring, mindfulness, Test Anxiety