فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهار رشیدی، سالار فرامرزی*، غزاله بنیمین، مهدی رحمانی ملک آباد صفحات 1-20
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه های هوش های چندگانه گاردنر در کتاب های ریاضی دبستان (دوره اول و دوم) انجام شد.
    روش
    روش تحقیق، تحلیل محتوا و جامعه آماری شامل کلیه کتاب های ریاضی اول تا ششم در سال تحصیلی 1399-1400 بودند. ابزار پژوهش چک لیست مولفه های هوش های چندگانه گاردنر (منطقی ریاضی؛ فضایی؛ زبانی؛ حرکتی؛ موسیقیایی؛ درون فردی و بین فردی) بود. واحد تحلیل شامل صفحات و واحد ثبت شامل تمرینات و فعالیت های کتاب بود که با روش قیاسی کدگذاری شد. اعتباربخشی یافته های کیفی با رعایت معیار توافق ارزیابان برابر با 87% محاسبه شد. داده های کمی با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون و نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در کتاب های ریاضی پایه های اول تا ششم دبستان بیشترین ضریب کاربرد به ترتیب متعلق به هوش منطقی ریاضی (ضریب 31/0)؛ هوش فضایی (ضریب 26/0) و هوش کلامی (ضریب 23/0) بوده است. هوش بین فردی (ضریب 10/0)، هوش جسمی حرکتی (ضریب 09/0) و هوش درون فردی (ضریب 03/0) نیز پس از آن قرار دارند. هوش موسیقیایی کمترین کاربرد و فراوانی را دارا می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد در کتاب های ریاضی اول تا ششم میزان بکارگیری مولفه های هوش های چندگانه در قالب های متن و فعالیت و میزان توجه به پرورش ابعاد مختلف هوش به صورت متوازن مورد توجه قرار نگرفته و کتاب های ریاضی به یک نسبت، مولفه های هوشی را پوشش نداده اند. با وجودی که مولفه هوش موسیقیایی از مولفه های حایز اهمیت در افزایش توجه دانش آموزان است، مورد بی توجهی قرار گرفته و نادیده گرفته شده است. لذا با توجه به تاکید پژوهشگران بر نقش هوش های چندگانه در یادگیری ریاضی، لازم است مولفان و برنامه ریزان کتب درسی این امر مهم را در تالیف کتب مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، هوش های چندگانه گاردنر، ریاضی
  • فرهاد خرمائی*، آرزو فرخ تقی آبادی، سید مهدی پورسید صفحات 21-33
    هدف
    عوامل مختلفی بر راهبردهای یادگیری فراگیران موثر است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش حل مسیله و آموزش صبر بر راهبردهای یادگیری دانش آموزان انجام شد.
    روش
    طرح تحقیق نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نابرابر بود. برای انتخاب شرکت کنندگان از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد به این صورت که ابتدا از بین مدارس شهرستان ابرکوه به روش در دسترس سه مدرسه انتخاب شده و دانش آموزان کلاس ششم این مدارس با انتصاب تصادفی در سه گروه آموزش حل مسیله، آموزش صبر و گروه کنترل قرار گرفتند (هر گروه 30 نفر). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی راهبردهای یادگیری چن (2002) استفاده شد. در این پژوهش آموزش صبر و آموزش حل مسیله در گروه های آزمایش اجرا گردید. داده های حاصله به روش تحلیل واریانس یک متغیره (ANOVA) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش حل مسیله بر راهبردهای یادگیری دانش آموزان تاثیر مثبت دارد (p<0.0001). همچنین یافته های پژوهش نشان داد که آموزش صبر بر راهبردهای یادگیری تاثیر مثبت دارد (p<0.0001).
    نتیجه گیری
    استفاده از راهبردهای یادگیری در دانش آموزان، با آموزش حل مسیله و آموزش صبر میسر است و به دنبال آن، عملکرد تحصیلی دانش آموزان را می توان بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آموزش حل مسئله، آموزش صبر، راهبردهای یادگیری
  • رحیم محامد*، ناصر بهروزی، منیجه شهنی ییلاق، علیرضا حاجی یخچالی صفحات 35-53
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تاب آوری و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر تاخیر در رضامندی تحصیلی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. 

    روش

    روش پژوهش، آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه یازدهم شهر بهبهان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. از جامعه فوق 75 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و سپس به طور تصادفی در سه گروه 25 نفری (2 گروه آزمایشی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. آزمودنی های گروه های آزمایشی، برنامه های آموزش تاب آوری گیلهام و همکاران (1990) و آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پنتریچ (1999) را طی 12 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تاخیر در رضامندی تحصیلی بیمبنتی و کارابنیک (1998) و سیاهه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (2007) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش تاب آوری در مقایسه با آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی به طور معنی داری تاثیر بیشتری بر تاخیر در رضامندی تحصیلی دانش آموزان داشت (0.001=p)، درحالی که میان این دو روش آموزشی از لحاظ تاثیر بر فرسودگی تحصیلی دانش آموزان، تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، می توان گفت که هر دو روش آموزش تاب آوری و آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی می توانند موجب کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان شوند. اگرچه، در جهت افزایش توانایی تاخیر در رضامندی تحصیلی روش آموزش تاب آوری بهتر عمل کرده و بیش از روش آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی می تواند باعث افزایش توانایی تاخیر در رضامندی تحصیلی دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، تاب آوری، تاخیر در رضامندی تحصیلی و یادگیری خودتنظیمی
  • معصومه زنگنه، مسعود کیانی*، محمدرضا تمنایی فر صفحات 55-69
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی اثر فعالیت های پروژه آورورا بر ارتقای توانایی های تحلیلی، خلاق و عملی هوش موفق دانش آموزان دختر مقطع چهارم ابتدایی (11-9 ساله) انجام شد.

    روش

    طرح تحقیق از نوع شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش و گواه و با طرح پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کلیه دختران دانش آموز مقطع چهارم ابتدایی شهر قم در سال تحصیلی 99-98 می باشد، که به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از بین دانش آموزان کلیه دبستان های دخترانه شهر قم یک مدرسه به تصادف انتخاب شده و 44 دانش آموز پایه چهارم به دو گروه آزمایش و گواه انتساب گردیدند. دانش آموزان گروه آزمایش طی 12 جلسه 75 دقیقه ای تحت آموزش بر مبنای برنامه آموزشی مبتنی بر پروژه آورورا در یک طرح تابستانه با عنوان «طرح توانا» قرار گرفتند و گروه گواه در این دوره هیچ گونه آموزشی را در این رابطه دریافت نکردند. ابزار پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه هوش موفق استرنبرگ بود.

    یافته ها

    داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیره) تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد فعالیت های پروژه آورورا بر ارتقای هوش موفق دانش آموزان اثربخش بوده؛ و در رابطه با مولفه های هوش موفق بر هوش خلاق و هوش عملی اثر مثبت و معنادار داشته، اما بر هوش تحلیلی اثر معناداری نداشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد، برنامه آموزشی مبتنی بر پروژه آورورا می تواند هوش موفق دانش آموزان را ارتقا دهد. بنابراین توصیه می‎ شود برای ارتقای هوش موفق دانش آموزان، فعالیت های پروژه آورورا به والدین و معلمان آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: هوش موفق، هوش تحلیلی، هوش خلاق، هوش عملی، پروژه آورورا
  • فاطمه نقی زاده، تورج هاشمی نصرت آباد*، عذرا غفاری صفحات 71-88
    هدف
    در نظام های آموزشی پیشرفته توجه به روش های آموزشی کارآمد و بنیادی در سرلوحه اهداف پرورشی قرار دارد و ارزیابی اثربخشی این برنامه ها به طور مستمر انجام می گیرد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای تفکر انتقادی بر توان پرسشگری، ارزشیابی امور، استدلال منطقی و حل مساله در دانش آموزان دوره متوسطه بود.
    روش
    طرح این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه یازدهم شهر تبریز در سال تحصیلی 1400-1401 بود. از این جامعه به شیوه تصادفی خوشه ای چندمرحله ای تعداد 2 کلاس (30 نفر) انتخاب و یک کلاس به عنوان آزمایشی و کلاس دیگر به عنوان کنترل تعیین شدند. برای گروه آزمایشی طی 10 جلسه، راهبردهای تفکر انتقادی آموزش داده شد و گروه کنترل هیچ مداخله آموزشی را دریافت نکرد. در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه پرسشگری چندبعدی بک و جی ساپ، پرسشنامه ارزشیابی امور کالیفرنیا، پرسشنامه تفکر منطقی کمبر و همکاران و پرسشنامه حل مساله کسیدی و لانگ، نسبت به اندازه گیری متغیر های وابسته اقدام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره نشان داد آموزش راهبردهای تفکر انتقادی بر افزایش توان پرسشگری، استدلال منطقی و حل مساله در دانش آموزان دوره متوسطه اثربخش است (F=12.34, p>0.05). بااین حال این آموزش ها بر توان ارزشیابی امور اثربخش نیست.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که مهارت های شناختی به ویژه پرسشگری، استدلال منطقی و توانایی حل مساله از طریق آموزش های نظام دار، قابلیت تغییر و دستکاری را داشته و در این میان، به کارگیری روشمند تفکر انتقادی می تواند حصول این نتیجه را تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، پرسشگری، استدلال منطقی، ارزشیابی امور، حل مساله
  • افشین افضلی*، محسن احمدی، احمد عزیزی، پروانه محمدی صفحات 89-102
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط کانونی رابطه استاد-دانشجو و توسعه مهارت های فکری و عملی دانشجویان و استخراج گروه های کانونی و همچنین تعیین بارهای کانونی رابطه استاد دانشجو و مولفه های توسعه مهارت های فکری و عملی دانشجویان انجام شده است.
    روش
    تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان بود. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی 386 نفر از دانشجویان به طور تصادفی جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد رابطه استاد-دانشجو و توسعه مهارت های فکری و عملی استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از تحلیل همبستگی کانونی در نرم افزارهای آماری SPSS 25 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه بین مولفه های استاد-دانشجو با مهارت های فکری و عملی دانشجویان مثبت و معنی دار است.
    نتیجه گیری
    در نتیجه از عوامل اثرگذار بر مهارت های فکری و عملی دانشجویان می تواند ویژگی رابطه بین استاد و دانشجو باشد به نحوی که شاخص افزونگی برابر با 59 است که نشان دهنده مقدار تبیین واریانس آن بر اساس مولفه های رابطه استاد دانشجو قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: رابطه استاد-دانشجو، توسعه مهارت های فکری و عملی، دانشجویان
  • جواد مهربان، حمیدرضا مقامی*، محمدرضا نیلی احمدآبادی، جلیل یونسی، محمود تلخابی صفحات 103-121
    هدف

    این پژوهش با هدف تدوین بسته آموزشی مبتنی بر علوم اعصاب تربیتی با استفاده از بازی وارسازی و تعیین اثربخشی آن بر توانمندسازی روان‎شناختی مدیران میانی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی به انجام رسیده است.

    روش

    تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ اجرا آمیخته (کیفی و کمی) است. بخش کیفی با نظرسنجی از خبرگان و بخش کمی پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و گواه است. جامعه آماری تحقیق را کلیه مدیران میانی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در سال 1401 به تعداد 509 نفر اعم از اعضای هیات علمی و کارمندان تشکیل دادند. به روش نمونه گیری هدفمند 60 نفر انتخاب شدند و در نهایت تعداد 30 نفر در دو گروه 15 نفری به طور تصادفی جای‎گماری شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه توانمندی روان‎شناختی توماس و ولتهوس استفاده شد که روایی و پایایی آن توسط متخصصان تایید شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون ام باس و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد بسته آموزشی مبتنی بر اصول و مولفه های علوم اعصاب تربیتی و استفاده از بازی‎وارسازی در تمامی ابعاد توانمندی روان‎شناختی مدیران میانی دانشگاه آزاد اسلامی اثربخش است.

    نتیجه گیری

    برای آموزش مدیران و کارشناسان تخصصی در سازمان ها و شرکت ها از طراحی و تدوین دوره های آموزشی مبتنی بر اصول علوم اعصاب تربیتی استفاده شود. همچنین بر بازی‎وارکردن فرایند آموزش و یادگیری سازمانی تاکید شود.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی، علوم اعصاب تربیتی، بازی‎وارسازی، توانمندسازی روان‎شناختی، مدیران میانی
  • محمد رحمتی کهخا، افسانه مرزیه*، حسین جناآبادی صفحات 123-136
    هدف

    انسان در طول حیات خود با چالش ها، فرصت ها و محدودیت های متعددی مواجه می شود که رشد و ارتقاء توانایی های پیچیده شناختی از جمله انعطاف پذیری شناختی و تفکر تاملی برای مقابله و یا سازگاری انسان در عصر حاضر امری ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر انعطاف پذیری شناختی و تفکر تاملی دانش آموزان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم مقطع متوسطه شهر زابل در سال تحصیلی 1401-1400 بود که تعداد 50 نفر به صورت هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه 25 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تفکر تاملی (کمبر و لیونگ، 2000)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) و بسته آموزشی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (کرمی و همکاران، 1392) بود که بسته مذکور روی گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای اجرا گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نشان داد که آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر انعطاف پذیری شناختی و مولفه های آن (ادراک توجیهات، ادراک کنترل و ادراک چندین راه حل) و همچنین بر تفکر تاملی و مولفه های آن (عمل عادی، فهمیدن، تامل و تامل انتقادی) تاثیر مثبت و معناداری داشت و انعطاف پذیری شناختی و تفکر تاملی دانش آموزان را بهبود بخشید (01/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر انعطاف پذیری شناختی و تفکر تاملی دانش آموزان، برگزاری دوره های توسعه حرفه ای معلمان به منظور آشنایی با راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و آموزش آن به دانش آموزان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، تفکر تاملی، دانش آموزان، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی
  • مریم کریمی منجرموئی، فریبرز نیکدل*، ناصر نوشادی صفحات 137-155
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مهارت های خودگردانی بر حواس پرتی دیجیتالی و مشارکت تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد شهرستان لردگان انجام شد.
    روش
    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان شهرستان لردگان در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که تعداد 60 نفر به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 30 نفر) گمارده شدند. به منظور سنجش متغیرهای مورد پژوهش از پرسشنامه حواس پرتی دیجیتالی سام گاندار (2014) و پرسشنامه مشارکت تحصیلی ریو (2013) استفاده شد. پس از انجام پیش آزمون آزمودنی های گروه آزمایش تحت 10 جلسه آموزش مهارت های خودگردانی قرار گرفتند و گروه کنترل، آموزشی در این زمینه دریافت نکردند. سپس هر دو گروه مجدد با پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش تحلیل کوواریانس (آنکوا) و نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد نمرات پس آزمون حواس پرتی دیجیتالی (619/798F= ،01/0P<) و مشارکت تحصیلی (018/224F= ،01/0P<)، در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    طبق یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های خودگردانی حواس پرتی دیجیتالی را کاهش می دهد و باعث افزایش مشارکت تحصیلی می شود؛ بنابراین بر اساس این نتایج پیشنهاد می شود سیستم های آموزشی از این آموزش ها در جهت کاهش حواس پرتی دیجیتالی دانشجویان درگیر و همچنین جهت بالا بردن سطح مشارکت تحصیلی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: خودگردانی، حواس پرتی دیجیتالی، مشارکت تحصیلی
  • راحله مشاوری ایزدی، ذبیح پیرانی*، فیروزه زنگنه، مسلم عباسی صفحات 157-175
    هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی و آزمون برازش مدل کمک طلبی تحصیلی بر اساس احساس تعلق به مدرسه، شایستگی اجتماعی-هیجانی و سبک های ارتباطی معلم با میانجی گری اهمال کاری تحصیلی بود.

    روش

    روش پژوهش همبستگی و از نوع تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پنجم و ششم ابتدایی شهر اراک به تعداد 14842 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 بود که نمونه ای به حجم 501 نفر با استفاده از روش تصادفی خوشه ای انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های رفتار کمک طلبی ریان و پینتریچ (1997)، احساس تعلق به مدرسه بری و همکاران (2004)، شایستگی اجتماعی_هیجانی زو و ای (2012)، جو تعاملی معلم_دانش آموز بلمونت و همکاران (1991) و پرسشنامه اهمال کاری تاکمن (1991) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS22 و LISREL8.8 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد الگوی پیشنهادی پژوهش با داده ها برازش مناسبی داشت. در بررسی نتایج مشخص شد اثر مستقیم احساس تعلق به مدرسه، شایستگی اجتماعی-هیجانی و سبک های ارتباطی معلم بر بعد پذیرش کمک طلبی مثبت و معنادار و بر بعد اجتناب کمک طلبی و اهمال کاری تحصیلی منفی و معنادار بود (01/0<p). اثر اهمال کاری تحصیلی بر بعد پذیرش کمک طلبی منفی و بر بعد اجتناب کمک طلبی مثبت و معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد اهمال کاری تحصیلی در مدل مورد بررسی نقش واسطه ای معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت اثرات مثبت احساس تعلق به مدرسه و شایستگی اجتماعی_هیجانی و سبک های ارتباطی معلم نقش موثری در کاهش اهمال کاری تحصیلی داشته و کاهش اهمال کاری در افزایش رفتارهای کمک طلبی دانش آموزان موثر است.

    کلیدواژگان: کمک طلبی تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه، شایستگی اجتماعی-هیجانی، سبک های ارتباطی معلم، اهمال کاری تحصیلی
  • نواب کاظمی، سید ولی الله موسوی*، سجاد رضائی صفحات 177-195
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های خودتعیین گری و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر معنای تحصیلی دانشجویان دارای رفتارهای خودشکن انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نابرابر است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه گیلان بود که به روش نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای از میان دانشکده ها، رشته ها، کلاس های دایر در هریک از دانشکده های دانشگاه گیلان، به تعداد 15 نفر در هر گروه آزمایشی 1، آزمایشی 2 و گواه گمارده شدند. هم چنین از پروتکل آموزش خودتعیین گری و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد شد. برای آزمودنی های گروه آموزشی 1، آموزش خودتعیین گری و آموزش مبتنی بر تعهد طی 8 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه به طول انجامید. در این مدت اعضای گروه گواه هیچ نوع مداخله ای دریافت نکردند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه معنای تحصیلی هندرسون - کینگ و اسمیت (2006) و پرسشنامه شناخت و رفتار خودشکن کانینگهام (2007) بود. در بخش تجزیه وتحلیل توصیفی شاخص هایی نظیر فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد نمرات و در بخش استنباطی آزمون t وابسته، تحلیل کوواریانس تک متغیره (ANCOVA) و تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) مورد استفاده قرار گرفته است (0.05>P).

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس افتراقی با پیگیری سه ماهه نشان داد آموزش خودتعیین گری و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد هر دو تاثیر معناداری بر بهبود معنای تحصیلی در دانشجویان دارای رفتارهای خودشکن دارند و این تاثیر برای آموزش خودتعیین گری بیشتر است.

    نتیجه گیری

    این یافته ها می تواند پشتوانه ای آموزشی- درمانی در دانشگاه ها، کلینیک ها و مراکز مشاوره در جهت تقویت معنای تحصیلی در دانشجویان دارای رفتارهای خودشکن باشد.

    کلیدواژگان: آموزش خودتعیین گری، آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنای تحصیلی، رفتارهای خودشکن
  • مهدی برزگر بفرویی، علیرضا مراتی* صفحات 197-211
    هدف

    در عصر حاضر یکی از دغدغه های اصلی جوامع، آموزش اثربخش است که مستلزم ایجاد روابط سازنده بین یادگیرندگان و محیط آموزشی می باشد. این رابطه می تواند طیفی از متغیرهای شخصیتی و محیطی را در برگیرد. در همین راستا این پژوهش با هدفسی رابطه بین ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا و تعلق به مدرسه با نقش میانجی گری ثبات قدم در دانش آموزان انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه (دوره اول) شهرستان میبد در سال تحصیلی 1401-1400 بود که به صورت تصادفی خوشه ای تعداد 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا تیلور و همکاران (1997)، ثبات قدم داکورث و همکاران (2007) و مقیاس تعلق به مدرسه بتی و بری (2005) گردآوری شد. داده ها با استفاده از رویکرد مدل معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدل مطرح شده از برازش خوبی برخوردار است (0.078=RMSEA) نتایج مدل یابی نشان داد که ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا نقش مستقیم معناداری بر احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان دارد (0.01>p). همچنین ادراک از محیط یادگیری سازنده گرا به طور غیرمستقیم و از طریق ثبات قدم اثر معناداری بر تعلق به مدرسه دارد (0.041).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد با غنی سازی در یادگیری سازنده گرا از طریق تجهیز محیط فیزیکی آموزش و تقویت مهارت های معلمان و آموزش متغیرهای موثر در ثبات قدم تحصیلی به دانش آموزان می توان افزایش احساس تعلق به مدرسه را در آنها انتظار داشت.

    کلیدواژگان: تعلق به مدرسه، ثبات قدم، دانش آموزان، سازنده گرا، محیط یادگیری
|
  • Bahar Rashidi, Salar Faramarzi *, Ghazaleh Banimin, Mehdi Rahmani Malekabad Pages 1-20
    Objective
    The purpose of this study was to analyze the content of the Persian textbooks of the elementary school from the perspective of emphasizing the components of Gardner's multiple intelligences.  
    Methods
    The research method was content analysis and statistical population includes all elementary Persian mathematic textbooks in 2020-2021 that the statistical sample is equal to the statistical population. The research tool was a checklist of based on Gardner's multiple intelligence components theory (linguistic-verbal, mathematical logical, visual-spatial, kinetic-physical, intrapersonal, interpersonal and musical). Pages are the unit of analysis and the book's exercises and activities are the unit of recording were coded by deductive method. Validation of data was calculated by independent coders and the Inter rater or observer reliability was 87%. Data were analyzed using entropy technique in SPSS.
    Results
    The results showed in the textbooks of the elementary school, the highest coefficient belongs to mathematical-logical intelligence (0.31); visual-spatial intelligence (0.26) and linguistic-verbal intelligence (0.23). Individual intuitive intelligence (0.10), physical-motor intelligence (0.09) and intrapersonal intelligence (0.03) are also after. Musical intelligence has the least frequency.
    Conclusions
    The results show the using of multiple intelligence components in the mathematical textbooks and activities are different and the balance way are not considered. Although the musical intelligence component is one of the important components in increasing students' attention, it has been neglected and ignored. Therefore, due to the researcher’s emphasis on the role of multiple intelligences in learning math, it is necessary to consider this important issue for authors and designer in writing books.
    Keywords: content analysis, Gardner's Multiple Intelligences, mathematic
  • Farhad Khoemaei *, Arezou Farokh Taghiabadi, Seyed Mehdi Poorseyed Pages 21-33
    Objective
    The learning strategies of the learners are affected by various factors. In this regard, the present research was conducted with the aim of determining the effectiveness of problem-solving training and patience training on student's learning strategies.
    Method
    The research was of semi-experimental type with an unequal control group design. A convenience sampling method was used to select the participants. At first, three schools were chosen from among the schools of Abarkoh city by the convenience method, and the sixth-grade students of these schools were randomly assigned to three groups of problem-solving training, patience training, and the control group (30 in each group). Chen's (2002) learning strategies questionnaire was used to collect data. In this research, patience training and problem-solving training were implemented in experimental groups. The data were analyzed by one-variable analysis of variance (ANOVA).
    Results
    The results showed that problem-solving training has a positive effect on student's learning strategies (p<0.0001). Also, patience training has a positive effect on learning strategies (p<0.0001).
    Conclusion
    It is possible to use learning strategies in students by teaching problem solving and teaching patience, and as a result, student's academic performance can be improved.
    Keywords: problem-solving training, patience training, learning strategies
  • Rahim Mahamed *, Nasser Behroozi, Manijeh Shehni Yailagh, AliReza Haji Yakhchali Pages 35-53
    Objective

    The aim of this study was to compare the effectiveness of resilience training and self-regulated learning strategies on academic delay of gratification and academic burnout among students.

    Method

    This study was the experimental pre-test-post-test with control group. The statistical population included all 11th grade male students in Behbahan city in the academic year 2021-2022. From the above-mentioned population, 75 students were selected through multi-stage cluster random sampling method and then randomly replaced in three groups of 25 people (2 experimental groups and 1 control group). The subjects of the experimental groups received resilience training program (Gillham et al, 1990) and self-regulated learning strategies (Pentrich, 1999), during 12 sessions of 60 minutes. The research instruments were Academic Delay of Gratification Questionnaire (Bembenutty & karabenick, 1998) and Academic Burnout Inventory (Berso et al, 2007). Multivariate covariance analysis was used for data analysis.

    Results

    The findings showed that resilience training compared to self-regulation learning strategies training had a significantly greater effect on the academic delay of gratification (P=0.001), while there was no significant difference between these two training methods in terms of the effect on students' academic burnout.

    Conclusions

    Based on the results of the present study, it can be said that both methods of teaching resilience and teaching self-regulated learning strategies can reduce the academic burnout of students. Although, in order to increase the ability to delay in academic satisfaction, the resilience training method has worked better and more than the method of teaching self-regulation learning strategies, it can increase the ability to delay in academic satisfaction of students.

    Keywords: academic burnout, academic delay of gratification, resilience, self-regulated learning
  • Masoumeh Zangeneh, Masoud Kiani *, MohammadReza Tamanaeifar Pages 55-69
    Objective

    The aim of study was determined the effectiveness of an educational intervention based on Aurora project activities to the analytical, creative and practical abilities of successful intelligent female students in the fourth grade of elementary school (9-11 years old).

    Method

    The research method was quasi-experimental with two experimental and control groups and with a post-test design. The statistical population includes all female students of the fourth grade of elementary school in Qom city in the academic year 2018-2019, which was randomly selected from among the students of all girls' primary schools in Qom city, and 44 primary students Fourth, they were assigned to two experimental and control groups. During 12 sessions of 75 minutes, the students of the experimental group were trained based on the educational program based on the Aurora project in a summer project called "Capable Project" and the control group did not receive any training in this regard. The research tool for data collection was the Sternberg Successful Intelligence Questionnaire.

    Results

    The data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods (multivariate analysis of variance). The results showed that the activities of the Aurora project were effective in improving the successful intelligence of students. Regarding the components of successful intelligence, it had a positive and significant effect on creative intelligence and practical intelligence, but it did not have a significant effect on analytical intelligence.

    Conclusions

    The results of this research showed that the educational program based on the Aurora project can improve the successful intelligence of students. Therefore, it is recommended teach the activities of the Aurora project to parents and teachers in order to improve the successful intelligence of students.

    Keywords: Successful intelligence, Analytical Intelligence, Creative Intelligence, Practical Intelligence, Aurora project
  • Fatemeh Nagizadeh, Touraj Hashemi *, Azra Ghaffari Pages 71-88
    Objective
    In advanced educational systems, attention to efficient and fundamental educational methods is the core educational goal and the evaluation of the effectiveness of these procedures is continuously conducted. Therefore, the present study aimed to design a critical thinking instruction program and determine the effectiveness of critical thinking instruction program in cognitive and behavioral outcomes in second year high school students.
    Methods
    The present study was conducted with a semi-experimental design (an unequal control group and pre-test-post-test). The study population included 11th grade female students in Tabriz city in the academic year 2021-2022. Using multi-stage random cluster method, two classes (30 subjects) were selected and one class was assigned as an experimental group and the other one as control group. For the experimental group, critical thinking strategies were taught during 10 sessions, and the control group did not receive any intervention. During pre-test and post-test, dependent variables were measured using Beck and J. Sapp's multidimensional questioning scale, activity evaluation form for California, Kember et al.'s logical thinking questionnaire, as well as Cassidy and Long's problem solving questionnaire.
    Results
    Data were analyzed by multivariate and univariate analysis of covariance. Results showed that critical thinking instruction program was effective in the improvement of the ability of questioning, logical reasoning, and problem solving in high school students (F=34.12, p<0.05). However, this instruction program was not effective in the ability to evaluate.
    Conclusions
    Hence, it can be concluded that cognitive skills, especially questioning, logical reasoning, and the ability to solve problems through systematic training program, could be changed and manipulated, and the systematic application of critical thinking could facilitate the attainment of these outcomes.
    Keywords: critical thinking, questioning, Logical reasoning, evaluation, problem solving
  • Afshin Afzali *, Mohsen Ahmadi, Ahmad Azizi, Parvaneh Mohammadi Pages 89-102
    Objective
    The current research was conducted with the aim of investigating the Canonical correlation between the teacher-student relationship and the development of intellectual and practical skills in students.
    Methods
    The research method is descriptive-correlational. The statistical population consisted of all undergraduate students of Bu-Ali Sina University in Hamedan. Using random cluster sampling, 386 students were randomly selected for study to collect research data from two standard questionnaires of teacher-student relationship and the development of intellectual and practical skills was used. The collected data were analyzed using SPSS 25 statistical software.
    Results
    The results showed that the relationship between teacher-student components with practical and intellectual skills students is positive and significant.
    Conclusions
    As a result, one of the factors affecting students' intellectual and practical skills can be the characteristics of the relationship between the professor and the student, so that the redundancy index is equal to 59, which indicates the amount of variance explained based on the components of the teacher-student relationship.
    Keywords: Student-Teacher Relationship, Development of Intellectual, Practical Skills, Students
  • Javad Mehraban, HamidReza Maghami *, Mohamadreza Nili Ahmadabadi, Jalil Younesi, Mahmoud Talkhabi Pages 103-121
    Objective

    This research was carried out with the aim of compiling an educational package based on educational neuroscience using gamification and determining its effectiveness on the psychological empowerment of middle managers of the Central Organization of Islamic Azad University.

    Methods

    The current research is applied in terms of purpose and mixed (qualitative and quantitative) in terms of implementation. The qualitative part is a survey of experts and the quantitative part is a pre-test and post-test with a control and reference group. The statistical population of the research included all the middle managers of the Central Organization of Islamic Azad University during 1401, in the number of 509 people, including faculty members and employees. 60 people were selected by targeted sampling and finally 30 people were randomly assigned in two groups of 15 people. To collect information, Thomas and Wolthous' psychological ability questionnaire was used, the validity and reliability of which has been confirmed by experts. To analyze the data, it was done with MBASS test and analysis of covariance using SPSS software.

    Results

    The findings of the research showed that the educational package based on the principles and components of educational neuroscience and the use of gamification is effective in all aspects of the psychological ability of middle managers of Islamic Azad University.

    Conclusions

    To train managers and specialized experts in organizations and companies, the design and development of training courses based on the principles of educational neuroscience should be used. Also, emphasis should be placed on gamifying the process of organizational education and learning.

    Keywords: Educational package, educational neuroscience, Gamification, Psychological Empowerment, middle managers
  • Mohammad Rahmati Kahkha, Afsane Marziyeh *, Hossein Jenaabadi Pages 123-136
    Objective

    The present study aimed to examine the effectiveness of teaching self-regulation learning strategies on students’ cognitive flexibility and reflective thinking.

    Method

    The research method was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population included all male students in the second year of secondary school in Zabol city during 2021-2022, 50 of whom were selected through purposive sampling method and then divided equally into two groups of 25, the experimental group and the control group that the teaching of self-regulation learning strategies was carried out on the experimental group during 10 meetings of 90 minutes. The research tools were a reflective thinking questionnaire (Kamber and Leung, 2000), cognitive flexibility questionnaire (Dennis and Vander Wal, 2010), and self-regulation learning strategies training package (Karami et al., 2013). The collected data were analyzed through SPSS software version 26 and univariate and multivariate covariance analysis.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the post-test scores of the experimental and control group. This means that teaching self-regulatory learning strategies increased the cognitive flexibility and reflective thinking of experimental group (P<0.01).                            

    Conclusions

    The teaching of self-regulation learning strategies is effective on students' cognitive flexibility and reflective thinking, and improves the cognitive flexibility and reflective thinking of students.

    Keywords: self-regulation, cognitive flexibility, Reflective Thinking, Zabol
  • Maryam Karimi, Fariborz Nikdel *, Nasser Noshadi Pages 137-155
    Objective
    The aim of this study is to investigate the effectiveness of self-regulation skills training on digital distraction and academic engagement among students.
    Method
    The research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study included all students of Lordegan city during the academic year 2022. 60 students were selected using a multi-stage cluster sampling method and randomly assigned to two groups: an experimental group and a control group, with 30 participants in each group. In order to measure the research variables, Goundar's Digital Distraction Questionnaire (2014) and Reeve's Academic Engagement Questionnaire (2013) were used. After the pre-test, the subjects in the experimental group underwent 10 sessions of self-regulation skills training, and the control group did not receive any training. Then both groups were reevaluated with a post-test. Data analysis was also done by using ANCOVA.
    Results
    The results showed that there was a significant difference in the post-test score of digital distraction (F= 798.62, P<0.01) and academic engagement (F= 224.018, P<0.01) between the experimental and control groups.
    Conclusions
    According to the findings, it can be concluded that teaching self-regulation skills reduces digital distraction and increases academic engagement.
    Keywords: self-regulation, digital distraction, Academic Engagement
  • Rahele Moshaveri Izadi, Zabih Pirani *, Firoozeh Zangeneh, Moslem Abbasi Pages 157-175
    Objective

    The purpose of the present study was to design and test the fit the academic help-seeking model based on the sense of belonging to the school, social-emotional competence, and the teacher's communication styles with the mediation of academic procrastination.

    Methods

    The method of the research was correlational and structural equation analysis. The statistical population consisted of 14,842 fifth and sixth grade students of Arak city in the academic year 2019-2020, and a sample of 501 was selected using cluster random method. The research tools included help-seeking behavior by Ryan and Pintrich (1997), sense of belonging to school by Berw et al. (2004), social-emotional competence by Zhou and Ee (2012), teacher-student interaction atmosphere by Belmont et al. (1992) and Tuckman's procrastination questionnaire (1991). Structural equation analysis method was used for data analysis using SPSS 22 and LISREL8.8 software.

    Results

    The results showed that the proposed model had a good fit with the data. Based on results, the direct effect of feeling of belonging to the school, social-emotional competence and communication styles was positive and significant on the help-seeking acceptance and negative and significant on the help-seeking avoidance and academic procrastination (p<0.01). The effect of academic procrastination on the help-seeking acceptance and avoidance dimension was significant. Also, academic procrastination had a significant mediating role in the model.

    Conclusions

    The positive effects of the sense of belonging to the school, social-emotional competence and communication styles have an effective role in reducing academic procrastination and lower procrastination is effective in increasing the help-seeking behavior of students.

    Keywords: academic help seeking, Sense of Belonging to School, Social-Emotional Competence, Teacher's Communication Styles, academic procrastination
  • Navab Kazemi, Seyed Valiollah Mousavi *, Sajjad Rezaei Pages 177-195
    Objective

     This study aimed to explore the effectiveness of two different approaches in teaching self-determination skills and acceptance and commitment, and their impact on the academic understanding of students displaying self-defeating behaviors.  

    Methods

     The current study has a practical purpose and utilizes a semi-experimental method with an unequal control group design. The target population for this research consisted of all undergraduate students at Gilan University. The participants were selected using a three-stage cluster sampling method, which involved selecting faculties, fields, and specific classes within those faculties at Guilan University. Each experimental group (Group 1 and Group 2) and the control group consisted of 15 individuals. The researchers used Henderson-King and Smith's (2006) Meaning of Education Questionnaire and Cunningham's (2007) Self-defeating Cognition and Behavior Questionnaire to assess the variables. The researchers also incorporated a self-determination training protocol and training sessions based on acceptance and commitment.  

    Results

     The findings indicated that training in self-determination and commitment had a pronounced impact on enhancing the significance of education for students who engaged in self-defeating actions, and it was observed that self-determination training had a more substantial effect than commitment-based training (p<0/005).  

    Conclusions

     These results have the potential to serve as an educational and therapeutic aid within universities, clinics, and counseling centers to reinforce the significance of education among students who exhibit self-defeating tendencies.

    Keywords: Self-determination education, education based on acceptance, commitment, meaning of education, self-defeating behaviors
  • Mahdi Barzegarbafrooei, Alireza Merati * Pages 197-211
    Objective

    In today's era, one of the main concerns of societies is effective education, which requires the creation of constructive relationships between learners and the educational environment. This relationship can include a range of personality and environmental variables. In this regard, this research was conducted with the aim of investigating the relationship between the perceptions of the constructivist learning environment and belonging to the school with the mediating role of step stability in students.

    Methods

    The method of this study was descriptive-correlation of structural equations modeling type. The statistical population included all High school students of Mybod city in the academic year 2021-2022 in the number of 12,000, of which 220 people were randomly selected as a sample. Research data using questionnaires constructivist learning environmen of Taylor & et al. (1997) of constructivist learning environmen of Taylor & et al. (1997), grit questionnaire of Duckworth (2007) and sense of connectedness with school of Brew & Beatty (2005) Was collected.After collecting the data, structural equation modelling was used to test the proposed model and hypothesis as well.

    Results

    The results showed that the proposed model has a good fit (RMSEA = 0.078). The modeling results showed that the perception of the constructivist learning environment has a significant direct role on the students' sense of belonging to the school (p<0.01). Also, the perception of the constructivist learning environment has a significant effect on belonging to the school indirectly and through stability (0.041).

    Conclusions

    The findings show that by enriching constructivist learning through equipping the physical environment of education and strengthening the skills of teachers and teaching the variables that are effective in the stability of academic progress to students, we can expect an increase in the sense of belonging to the school in them.

    Keywords: belonging to school, Stability, Students, Constructivist, learning environment