فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای زراعی در حاشیه کویر
سال دهم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امین آدینه وند*، مسعود رفیعی، منوچهر سیاح فر صفحه 197
    این آزمایش با هدف ارزیابی تاثیر زمان نسبی سبز شدن علف های هرز بر رشد و عملکرد ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704 در سطوح مختلف تراکم علف هرز مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در سال زراعی 91-1390 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه کوهدشت لرستان انجام شد. زمان سبز شدن گیاهان هرز با سه سطح E1، E2 و E3 (سبز شدن گیاه هرز به ترتیب 14 روز زود-تر، 7 روز زود تر و هم زمان با ذرت) به عنوان عامل اصلی و تراکم علف هرز با شش سطح D0، D1، D2، D3، D4 و D5 (به ترتیب صفر، 4، 8، 12 ، 16 و 20 بوته در متر مربع) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. ارتفاع، شاخص سطح برگ با ظهور هر چه زود تر و افزایش تراکم علف هرز کاهش یافت. هم چنین سبز شدن زود هنگام علف هرز نسبت به ذرت در تراکم های بالا کاهش معنی داری در مقادیر اجزای عملکرد (طول، قطر و وزن بلال، تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف و وزن هزار دانه) به وجود آورد. عملکرد دانه و بیولوژیک ذرت نیز با تاخیر در سبز شدن ذرت نسبت به علف هرز و افزایش تراکم علف هرز کاهش یافت، به طوری که بیش ترین کاهش در سبز شدن 14 روز زود هنگام علف هرز نسبت به ذرت و تراکم بالای علف های هرز (20 بوته در متر مربع) به ترتیب با 100 و 99 درصد کاهش روی داد و بوته های ذرت به طور کامل در سایه انداز بوته های علف هرز قرار گرفتند. در مجموع بر اساس یافته های این تحقیق با افزایش تعداد روز های سبز شدن علف هرز نسبت به ذرت توان رقابتی ذرت کاهش یافته و افت شدیدی در عملکرد و اجزای آن مشاهده شد. با وجودی که افزایش تراکم علف هرز باعث کاهش عملکرد دانه و بیولوژیک شد، ولی روند کاهش در تراکم های بالای علف های هرز چندان معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: تراکم، ذرت، رقابت، زمان نسبی سبز شدن، گیاه هرز
  • آرزو امیدی، محمد میرزاخانی*، محمدرضا اردکانی صفحه 209
    به منظور بررسی تاثیر همزیستی ازتوباکتر و قارچ گلوموس بر درصد پروتئین و برخی خصوصیات زراعی گلرنگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در سال زراعی 91-1390 اجرا شد. تیمار ها شامل تلقیح با ازتوباکتر در سه سطح (عدم تلقیح، تلقیح با ازتوباکتر سویه 5 و تلقیح با ازتوباکتر سویه 12) و قارچ گلوموس در چهار سطح (عدم تلقیح، تلقیح باGlomus intraradices ، تلقیح باG.mosseae و تلقیح با مخلوط intraradices.G وG.mosseae ) بود. صفاتی از قبیل ارتفاع شاخه دهی، عملکرد بیولوژیکی غوزه های فرعی فرعی، شاخص برداشت غوزه های فرعی، عملکرد دانه غوزه های فرعی، کمبود آب اشباع و درصد پروتئین دانه اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج جدول تجزیه واریانس، همه صفات به جزو عملکرد دانه غوزه های فرعی تحت تاثیر اثر اصلی ازتوباکتر و قارچ گلوموس در گلرنگ معنی دار شدند. هم چنین اثر متقابل ازتوباکتر و قارچ گلوموس بر صفات ارتفاع شاخه دهی، عملکرد بیولوژیکی غوزه های فرعی فرعی، عملکرد دانه غوزه های فرعی، کمبود آب اشباع و درصد پروتئین دانه در گلرنگ معنی دار شدند. براساس جدول مقایسه میانگین ها، بیش ترین عملکرد بیولوژیکی غوزه های فرعی فرعی با (30/50 گرم در بوته) مربوط به تیمار A2M3 )تلقیح با ازتوباکتر12 و تلقیح با مخلوط سویه G.intraradices و (G.mosseae بود، که اختلاف معنی داری داشت، ضمن این که همین تیمار در مقدار پروتئین دانه گلرنگ نیز (64/19 درصد) میزان بالا تری را نشان داد. همچنین بیش ترین عملکرد دانه غوزه های فرعی با میانگین 33/44 گرم در بوته در تیمار A1M3(تلقیح با ازتوباکتر پنج وتلقیح با مخلوط سویهG.intraradices و (G.mosseae و کم ترین آن با میانگین 33/28 گرم در بوته در تیمار A0M0 )عدم تلقیح با ازتوباکتر و قارچ گلوموس (به دست آمدند.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، درصد پروتئین، گلرنگ، میکوریزا
  • ملاحت داودی مکی نژاد*، حمیدرضا توحیدی مقدم، نبی الله نعمتی صفحه 221
    این پژوهش به منظور بررسی اثر محلول پاشی اسید آسکوربیک در شرایط تنش کم آبی در سال 1391 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین بر خصوصیات زراعی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آفتابگردان انجام گرفت. این تحقیق به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت که آبیاری به عنوان عامل اصلی در چهار سطح (آبیاری مطابق عرف منطقه، توقف آبیاری در مرحله هشت برگی، توقف آبیاری در مرحله پر شدن دانه در طبق، توقف آبیاری در مرحله هشت برگی و هم در مرحله پر شدن دانه در طبق) و عامل فرعی شامل محلول پاشی اسید آسکوربیک در سه سطح (بدون محلول پاشی، محلول پاشی با غلظت ppm 100، محلول پاشی با غلظت ppm200 در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که توقف آبیاری در مراحل مختلف رشد گیاه سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد روغن، عملکرد روغن و پروتئین و محتوای کلروفیل برگ ها و افزایش میزان پرولین، درصد پروتئین و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز گردید. محلول پاشی با اسید آسکوربیک به عنوان یک آنتی اکسیدانت توانست از کاهش عملکرد کمی و کیفی و محتوای کلروفیل گیاه و همچنین افزایش میزان پرولین و سوپراکسید دیسموتاز جلوگیری نماید. کاربرد اسید آسکوربیک با غلظت pm200 در زمان توقف آبیاری در دو مراحله رویشی و زایشی در مقایسه با تیماری که تحت این شرایط محلول پاشی انجام نگرفت، عملکرد دانه را 46/38 درصد افزایش داد. به طور کلی اسیدآسکوربیک به عنوان یک آنتی اکسیدان توانست با کاهش اثرات مضر سبب بهبود رشد گیاه در شرایط تنش شود.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، اسید آسکوربیک، آفتابگردان، میزان کلروفیل، میزان پرولین، آنزیم سوپراکسید دیسموتاز
  • امیرحسین غفاریان*، رضا ضرغامی، بهنام زند صفحه 231
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی عنصر مولیبدن بر عملکرد کمی و کیفی گندم، آزمایشی در سال زراعی90-1389 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران واقع در شهرستان ورامین اجرا گردید. طرح به صورت کرت های خرد شده( اسپلیت پلات) در پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل رژیم های آبیاری در سه سطح، آبیاری معمول، تنش خفیف (قطع آبیاری در آغاز پر شدن دانه) و تنش شدید (قطع آبیاری در آغاز گلدهی) و کرت های فرعی شامل محلول پاشی عنصر مولیبدن در سه سطح (محلول پاشی با آب خالص، محلول پاشی با آمونیوم هپتا مولیبدات با غلظت 5/0 درصد (پنج در هزار) و محلول پاشی با آمونیوم هپتا مولیبدات با غلظت یک درصد (10 در هزار) بود. نتایج نشان داد که قطع آبیاری در طی دوره رشد زایشی تاثیر کاملا معنی داری بر عملکرد دانه و اکثر اجزای عملکرد دانه گندم داشت. عملکرد دانه تحت تاثیر تنش خفیف و شدید به ترتیب به میزان 6/14% و 7/26% کاهش یافت و این کاهش برای هر دو تیمار معنی دار بود. کاهش عملکرد دانه در تیمار تنش خفیف عمدتا ناشی از کاهش معنی دار وزن هزار دانه، دوام سطح برگ و تعداد روز تا رسیدگی بود. برای تیمار تنش شدید بخش عمده تاثیر تنش مربوط به کاهش تعداد سنبله بارور، تعداد دانه در سنبله و تا حد کمتری وزن هزار دانه بود. تیمار تنش شدید سبب افت معنی دار حداکثر شاخص سطح برگ و حداکثر سرعت رشد محصول و نیز دوام سطح برگ ها گردید. محلول پاشی عنصر مولیبدن سبب افزایش عملکرد دانه و بسیاری از اجزای عملکرد گردید. غلظت 1% مولیبدن، وزن هزار دانه، طول پدانکل، ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور و تعداد دانه در سنبله را به ترتیب به میزان 7/6%، 9/13%، 7/5%، 5/6% و 4/17% در مقایسه با شاهد افزایش داد. طول دوره رشد تا رسیدگی نیز در این تیمار به میزان چهار روز افزایش یافت. همچنین محلول پاشی مولیبدن با غلظت 1% سبب افزایش میانگین عملکرد دانه گندم از 5699 کیلوگرم در هکتار به 6065 کیلو گرم در هکتار گردید. اثر محلول پاشی مولیبدن نیز بر درصد پروتئین دانه معنی دار بود. با انجام محلول پاشی مولیبدن، درصد پروتئین دانه گندم از 37/11% به 4/12% برای غلظت 5/0% و به 34/12% برای غلظت 1% افزایش یافت. بالا ترین عملکرد پروتئین از تیمار های آبیاری معمول همراه با محلول پاشی با غلظت 5/0% و به دنبال آن آبیاری معمول با غلظت 1% به دست آمد.
    کلیدواژگان: گندم، مولیبدن، تنش خشکی، محلول پاشی، عملکرد دانه
  • فاطمه کهنسال واجارگاه*، فرزاد پاک نژاد، عبدالرضا آقاجانی صفحه 243
    به منظور مقایسه تاثیر تنش خشکی بر عملکرد دانه و بهره وری آب در ارقام مختلف برنج بومی و اصلاح شده آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در شرایط گلدانی انجام شد. 15 رقم برنج ایرانی که شامل ارقام بومی و اصلاح شده در سه شرایط آبیاری غرقاب، تنش در مرحله رویش و تنش در مرحله زایش درچهار تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. طبق نتایج تجزیه واریانس، اثرات متقابل بین آبیاری و ارقام برای کلیه صفات معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیش ترین عملکرد دانه متعلق به ارقام سپیدرود (18/65 گرم در گلدان) و هیبرید (63/64 گرم در گلدان) در شرایط غرقاب، ارقام محمدی(85/35 گرم در گلدان) و درفک (52/32 گرم در گلدان) در شرایط تنش رویش و ارقام محمدی (51/37 گرم در گلدان) و ساحل (48/32 گرم در گلدان) در شرایط تنش زایش بود. از نظر بهره وری آب دانه و بهره وری آب کل در شرایط تنش در مرحله رویش و تنش در مرحله زایش، رقم محمدی به عنوان رقم متحمل به خشکی شناخته شد.
    کلیدواژگان: برنج، تنش خشکی، غرقاب، رویش، زایش
  • سارا محمدی کلاجان*، علی اکبر کنگرلو صفحه 253
    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر درصدهای ماسه بادی (20.40.50.60 ) به همراه خاک مزرعه روی افزایش وزن بنه های زعفران زراعی (Crocus sativus L) و میزان گل دهی این گیاه در مزرعه ای واقع در روستای قشلاق معین آباد ورامین در سال 1389- 1390 اجرا شد. آزمایش با پنج تیمار در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار صورت پذیرفت. تعداد غلاف های برگی و گل های هر کرت به طور روزانه شمارش و ثبت شدند، بر اساس نتایج جدول تجزیه واریانس و مقایسه میانگین، میانگین رشد هر بنه زعفران در هر کرت و تفاوت بین تیمار های آزمایش معنی دار بود. نتیجه آنالیز رشد و میانگین نشان داد که تیمار های دارای ماسه بادی به مقدار 40 درصد و 50 درصد و 60 درصد، تاثیر قابل توجهی بر میانگین رشد بنه های زعفران داشتند در صورتی که خاک مزرعه ورامین کم ترین اثر را بر روی رشد بنه ها داشته، در مجموع می توان افزودن ماسه بادی به میزان 50 و 60 درصد را برای مزارع منطقه ورامین در مورد کاشت زعفران زراعی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: زعفران، بنه، ماسه بادی، خاک مزرعه، عملکرد
  • امیرحسین مظاهری، حمیدرضا توحیدی مقدم*، مسعود مشهدی اکبربوجار صفحه 261
    آزمایشی به منظور بررسی اثر کود دامی و سوپر جاذب در شرایط تنش خشکی بر ویژگی های مورفولوژیک و کمی و کیفی گیاه سویا به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و با سه تکرار در مزرعه آموزشی پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین در سال 1390 اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل تنش خشکی در دو سطح (آبیاری معمول و قطع آبیاری از مرحله تشکیل غلاف)، کود دامی در سه سطح شامل شاهد (عدم استفاده از کود دامی)، 15 تن در هکتار، 30 تن در هکتار و سوپر جاذب در دو سطح شامل شاهد (عدم استفاده از سوپر جاذب) و استفاده از سوپر جاذب بود. نتایج نشان داد که اثر ساده آبیاری تاثیر معنی داری بر تعداد شاخه فرعی٬ تعداد غلاف در ساقه اصلی٬ تعداد غلاف در گیاه٬ عملکرد روغن٬ درصد پروتئین٬ عملکرد پروتئین٬ عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه داشت. اثر ساده کود دامی نیز تاثیر معنی داری بر تعداد شاخه فرعی٬ تعداد بذر در غلاف٬ تعداد غلاف در ساقه اصلی٬ تعداد غلاف در گیاه٬ درصد روغن٬ عملکرد روغن٬ درصد پروتئین٬ عملکرد پروتئین٬ تعداد بذر در گیاه٬ عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه داشت. اثر ساده سوپر جاذب نیز تاثیر معنی داری بر تعداد غلاف در ساقه اصلی٬ تعداد غلاف در گیاه٬ درصد پروتئین٬ عملکرد پروتئین٬ تعداد بذر در گیاه٬ عملکرد بیولوژیک٬ عملکرد دانه و شاخص برداشت داشت. اثر متقابل سه گانه آبیاری٬ کود دامی و سوپر جاذب تاثیر معنی داری بر تعداد غلاف در ساقه اصلی٬ تعداد غلاف در گیاه٬ عملکرد روغن٬ درصد پروتئین٬ عملکرد پروتئین٬ تعداد بذر در گیاه٬ عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه داشت. در شرایط تنش خشکی تمام ویژگی های گیاه تحت تاثیر قرار گرفت و در مقایسه با شرایط آبیاری معمول کاهش یافت. ولی با بهبود شرایط حاصلخیزی خاک٬ تمام ویژگی ها در مقایسه با شاهد افزایش نشان دادند.
    کلیدواژگان: سویا، کود دامی٬ سوپر جاذب٬ تنش خشکی٬ عملکرد٬ شاخص برداشت
  • محمد میرزاخانی* صفحه 279
    جهت بررسی اثر تنش آبی و مصرف مقادیر مختلف زئولیت، آزمایشی در سال زراعی 1390-1389 در مزرعه آموزشی – تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فراهان به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تنش آبی به عنوان عامل اصلی در چهار سطح I0= آبیاری بر اساس نیاز آبی گیاه (شاهد)، I1= آبیاری به میزان 85 درصد نیاز آبی گیاه، I2= آبیاری به-میزان 70 درصد نیاز آبی گیاه، I3= آبیاری به میزان 55 درصد نیاز آبی گیاه در کرت های اصلی و مصرف مقادیر مختلف زئولیت به عنوان عامل فرعی در چهار سطح Z0= عدم مصرف زئولیت (شاهد)، Z1= مصرف زئولیت به مقدار سه تن در هکتار، Z2= مصرف زئولیت به مقدار شش تن در هکتار، Z3= مصرف زئولیت به مقدار نه تن در هکتار در کرت های فرعی قرار داده شد. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف تنش آبی بر صفاتی مانند ارتفاع گیاه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، روز تا رسیدگی، هدایت الکتریکی تیمار شاهد و هدایت الکتریکی آب در سطح پنج درصد معنی دار بود. همچنین اثر سطوح مختلف مصرف زئولیت نیز بر صفاتی چون، ارتفاع گیاه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، روز تا رسیدگی، هدایت الکتریکی تیمار شاهد و هدایت الکتریکی آب در سطح پنج درصد معنی دار بود. در بین سطوح مختلف تنش آبی، بیش ترین و کم ترین عملکرد دانه با میانگین 5193 و 3330 کیلو-گرم در هکتار به ترتیب متعلق به تیمار شاهد (آبیاری معمول) و تیمار آبیاری بر اساس 55 درصد نیاز آبی گیاه بود. در بین سطوح مصرف زئولیت نیز، بیش ترین و کم ترین عملکرد دانه با میانگین 4078 و 4901 کیلو گرم در هکتار به ترتیب متعلق به تیمار مصرف نه تن در هکتار و عدم مصرف زئولیت بود. در این آزمایش مصرف زئولیت توانست مقدار پایداری غشای سلولی را در برابر نشت الکترولیت های سلول افزایش دهد، به طوری که مصرف نه تن در هکتار زئولیت باعث کاهش هدایت الکتریکی (با میانگین 1192 میکروزیمنس بر سانتی متر) عصاره سلولی نسبت به هدایت الکتریکی (با میانگین 1741 میکروزیمنس بر سانتی متر) عصاره سلولی در تیمار عدم مصرف زئولیت شد.
    کلیدواژگان: تنش آبی، زئولیت، عملکرد دانه، گندم پاییزه
|
  • A. Adinavand *, M. Rafeiee, M. Sayah Far Page 197
    In order to effect of weeds relative time of emergence on single cross 704 Corn (Zea mays) yield was studied in different density levels of the mentioned weed. The experimental design was split plot based on Randomized Completed Block Design (RCBD) with three replications in 2012 was carried out in Koohdasht, Lurestan. The emergence time was considered in 3 levels of E1, E2 and E3 (emergence of the weed 14 days earlier, 7 days earlier and simultaneously with corn, respectively) as main plots and density of weed in 6 levels of D1, D2, D3, D4 and D5 (0, 4, 8, 12, 16 and 20 plants per m2, respectively) as subplots. The height, laef area index (LAI) of corn decreased with earlier emergence time and increasing the density of the Weeds. Also, earlier emergence time of weeds at high densities lead to the reduction in yield component (ear length, diameter and weight, number of seed row in ear, number of seed in row and thousand seed weight). The results showed that a decreasing in grain and biological yield of Corn, as the emergence time of Corn delayed in comparison with the emergence time of weeds. The maximum reduction in grain and biological yield of Corn was observed in 14 days earlier emergence of weeds compared to Corn in high density of this weed (20 plants per m2) with 100 and 99 percent respectively, as Corn plants were put in canopies of weeds plants. Totally, based on the results of this research it can be stated that as the number of the earlier emergence days of weeds compared to the Corn increase, the competitive potential of the Corn reduces and an intense decrease is being observed in its yield. Though, the increase in density of the weed resulted in grain and biological yield reduction, there was no difference between the process of reduction in high densities of weed.
    Keywords: Competition, Corn, Density, Relative time of emergence, Weed.
  • A. Omidi, M. Mirzakhan*, M. R. Ardakani Page 209
    In order to study the effect of Azotobacter and Mycorrhiza symbiosis on protein percentage and some agronomic characteristics of safflower (Carthamus tinctorius L.), the experimental was conducted as factorial based of randomized complete block design in three replications during growing season of 20112012 in research farm of college of Arak Islamic Azad University.Treatments including of inoculated with Azotobacter in three levels (Non-inoculated, inoculation with Azotobacter-5 and inoculation with Azotobacter-12) and Glomus fungi treatment in four levels (Non-inoculated, inoculation with Glomus intraradices, inoculation with Glomus mosseae and inoculation with mixed G.intraradices and G.mosseae).The traits such as branching height, biological yield of sub-sub boll, harvest index of sub-boll, grain yield of sub-boll, saturation water deficit and grain protein percentage were measured. Based on the results of the variance analysis table, all characters except grain yield of sub-boll were significant as affected by main effect of Azotobacter and Glomus fungi of safflower. Also interaction effect of Azotobacter and Glomus fungi were significant on traits branching height, biological yield of sub-sub boll, grain yield of sub boll, saturation water deficit and grain protein percentage of safflower. Based on the mean comparison table, of the highest biological yield of sub-sub boll (30.50 gr.plant) related to treatment A2M3(inoculation with Azotobacter-12 and inoculation with mixed G.intraradices and G.mosseae) that showed significant differences, while the same treatment showed higher rates in grain protein content of safflower (19.44%). Also, highest grain yield of sub boll equal to (44.33 gr.plant) was obtained from treatment A1M3 (inoculation with Azotobacter-5 and inoculation with mixed G.intraradices and G.mosseae) and lowest equal to (33.28 gr.plant) was obtained from treatment A0M0 (non-inoculated with Azotobacter and Glomus fungi).
    Keywords: Azotobacter, Mycorrhiza, Protein percentage, Safflower
  • M. Davoodi Mackinejad*, H.R. Tohidi Moghadam, N. Nemati Page 221
    In order to study the effects of water deficit stress and foliar application of ascorbic acid, an experiment was conducted in research field of Islamic Azad University, Varamin Branch in Iran during 2012 growing season. The experimental design was laid out in a randomized complete block design with a split plots arrangement in three replications. Main plots included four different levels of irrigation (complete irrigation, irrigation withholding at 8-leaf stage, irrigation withholding at grain filling stage and irrigation withholding at both 8-leaf and grain filling stages) and three different concentration of Ascorbic Acid foliar application (0, 100 and 200 ppm) was allocated to subplots. The results showed that irrigation withholding conditions in different growth stages significantly decreased seed yield, biological yield, harvest index, oil and protein percentage, oil and protein yield and total chlorophyll content but by contrast increased proline content and superoxide dismutase activity in leaves. Foliar application of ascorbic acid as antioxidant enzyme could increased quantitative and qualitative yield and chlorophyll content and decreased proline and superoxide dismutase activity in leaves by reduction of water deficit stress. Foliar application of Ascorbic Acid with 200 ppm under irrigation withholding at both 8-leaf and grain filling stages increased 38/46% yield seed compared with treatment that foliar application without Ascorbic Acid. In addition, Ascorbic Acid foliar application reduced the harmful effects of water deficit stress as antioxidant and improved growth conditions for water deficit stress.
    Keywords: Water deficit stress, Ascorbic acid, Sunflower, Yield components, chlorophyll content, proline content, Superoxide dismutase activity
  • A.H. Ghaffarian *, R. Zarghami, B. Zand Page 231
    An experiment was conducted in order to evaluate the effects of Mo spraying on quantitative and qualitative characteristics of wheat grain yield under water stress condition, in varamin agricultural research center in 2010-11. A split plot layout within randomized complete block design with three replications were used. Main plots were three irrigation treatments (normal irrigation, non-irrigation at start of grain filling stage and non-irrigation at start of flowering stage) and sub plots were Mo spraying with three levels including spraying with pure water, Mo spraying with 0.5% concentration and Mo spraying with 1% concentration. The result showed that, grain yield and many of yield components affected by drought stress, significantly, on reproductive growth stage. Grain yield had significantly decreased by light and severe stress by 14.6% and 26.7% respectively. The most effect of stress at filling stage treatment were on thousand kernel weight leaf area duration and day to maturity, where as, number grain per spike and number of fertile ear affected with stress at flowering stage treatment. Severe stress treatment had a signifinant effect on maximum amount of LAI and CGR. Leaf area duration decreased for both two stress treatments and leaf defoliation started so earlier than normal treatment. Mo spraying has significant effects on grain yield and many yield components and also caused a significant decrease of water stress damages. 1% concentration of Mo spraying caused significant increase in total kernel weight, pedancle length, number of fertile spike and number of kernel per spike by 6.7%, 13.9%, 5.7%, 6.5% and 17.4% respectively. Day to maturity increased for 4 days in this treatment. Mo sprying with 1% concentration increased the grain yield from 5699 kg/hac to 6065 kg/hac significantly. There was no significant difference between to spraying concentrations (0.5% and 1%) for number of kernel per spike, total kernel weight, pedancle length, grain yield, biological yoeld, harvest index, protein yield and protein percentage. Also, the effect of Mo spraying was not significant for biological yield and harvest index. The manner of LAI and CGR changes during wheat growth period had significantly affected by Mo spraying. Protein percentage of wheat grain increased in both two irrigation and Mo soraying treatments.
    Keywords: Wheat, Molybdenum, Drought stress, Mo spraying, Yield
  • F. Kohansal Vajargah*, F.Paknejad, A.B. Aghajani Page 243
    In order to Evaluate effect of drought stress on Seed yield and water productivity in local and hybrid rice (Oryza sativa L.) varieties factorial experiment on the base of completely randomized design in 1389 in pot conditions.15 varieties of rice include local and breeding varieties in 3 irrigation conditions submerge, stress in vegetative stage and stress in reproductive stage were studied in four replication.Results of analysis of variance showed that interaction effects between irrigation and varieties for total characteristics 1% levels of probability. Results of mean comparison showed that highest seed yield was belonged to Sepidrood (65.18 gr.pot) and Hybrid (64.63 gr.pot) cultivars in submerge condition, Mohammadi (35.85 gr.pot) andDorfak (32.52 gr.pot) cultivars in vegetative stress condition, Mohammadi (37.51 gr.pot) and Sahel (32.48 gr.pot) cultivars in reproductive stress condition.seed water productivity and total water productivity in stress in vegetative stage and stress in reproductive stage, Mohammadi cultivar was resistance cultivar to drought stress.
    Keywords: Rice, Drought stress, Submerge, Vegatative, Reproductive.
  • S. Mohammadi*, A. Kangarlou Page 253
    This study was done to evaluate the effect of percent of wind sand (20,40,50,60) combined with farm soil on weight gain of the corms of Crocus sativus as well as its flowering yield in a field located at Gheshlagh village of Moin Abad of Varamin in 2010-2011. The experiment contained five treatments and was performed at a complete randomized block design with four replications. The corms were planted linearly in each row at the depth of 20cm and the distance of 7cm from each side. Irrigation was done in three times of 2010 October 7, 2010 November 6 and 2011 march 28 and the rows provided. Leaf pod and flowers present at each row were counted on a daily basis and the number was recorded daily. Average growth of the corms in each row shows significant difference p
    Keywords: Crocus sativus, Wind sand, Flowering, Weight of corm, Field soil, Function
  • A. H. Mazaheri, H.R. Tohidi Moghaddam*, M.Mashhadi Akbar Bojar Page 261
    In order to investigate the effect of manuring fertilizer and super absorbent under water deficit conditions on the morphological٫ quantitative and qualitative characteristics of soybean under water deficit stress condition an experiment were conducted with three replications in form of split factorial based on complete block design at field of Islamic Azad university, Varamin branch. Treatment were include water deficit stress (normal irrigation, limited irrigation after poding), manure fertilize (control, 15 tha-1and 30 tha-1) and super absorbent (control, use of super absorbent 15 kgha-1). irrigation treatment Was considered as main plot and manure fertilizer and super absorbent were placed factorialy at sub plot, The results showed that the simple effect of irrigation had significant effects on the branch number, first pod distance٫ pod number in branch, pod number in stem, pod number in plant, protein percent, protein yield, oil yield٫ biologic yield and Seed yield. The simple effect of manure Was significant on branch number, first pod distance, seed number in pod, pod number in stem, pod number in plant, oil percent, oil yield, protein percent, protein yield, seed number in plant, biologic yield and Seed yield. The simple effect of super absorbent Was also significant on first pod distance, pod number in branch, pod number in stem, pod number in plant, protein percent, protein yield, seed number in plant, biologic yield, Seed yield and harvest index. The triple interaction had a significant effect on pod number in stem, pod number in branch, pod number in plant, oil yield, protein percent, protein yield, seed number in plant, biologic yield and Seed yield. Water deficit decreased all plant characteristics compared to the normal irrigation, but application of super absorbent and manure fertilizer in water stress condition increased all morphological, quantitative and qualitative characteristics of soybean.
    Keywords: Soybean, manure fertilizer, super absorbent, drought stress, yield, harvest index
  • M. Mirzakhani* Page 279
    In order to evaluate the effect of water stress and zeolite application on yield and components yeild of winter wheat, this study was carried out in field of Arak University in Markazi province in 2009-2010. A split-plot arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. Water stress (I0= Control irrigation, I1= Irrigation about 85% plant requirement water, I2= Irrigation about 70% of plant requirement water, I3= Irrigation about 55% of plant requirement water, were assigned in the main plots and different levels of zeolite application (Z0= without zeolite application, Z1= 3 ton ha-1, Z1= 6 ton ha-1, Z1= 9 ton ha-1) in sub plots. Each sub plot consisted of 4 rows, 5 m long with 50 cm between rows space and 5 cm between plants on the rows. In this study characteristics such as: plant height, number of grain per spike, 1000 grain weight, grain yield, Electrical conductivity of control treatment and Electrical conductivity of 50 degree water were assessed. Results indicated that un-stress irrigation (control irrigation) with average grain yield (5193 kg ha-1) and zeolite application (9 ton ha-1) variety with average grain yield (4901 kg ha-1) were significantly superior to the other treatments.
    Keywords: Grain yield, Water stress, Wheat, Zeolite