فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 40 (فروردین و اردیبهشت 1395)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 40 (فروردین و اردیبهشت 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عاطفه افشاری، مریم پیروزی *، سمیه افشاری، کاوک حجاب صفحه 1
    مقدمه
    ایمنی بیمار یکی از مقوله های مهم در مباحث بهبود کیفیت ارائه خدمات سلامت می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ابعاد فرهنگ ایمنی بیمار و شناسایی ابعاد دارای اولویت مداخله در بیمارستان سیدالشهداء سمیرم صورت گرفته است.
    روش
    مطالعه حاضر بصورت توصیفی از نوع مقطعی بر روی جامعه ای از پرستاران، ماماها، و کارکنان شاغل در رادیولوژی و آزمایشگاه صورت گرفت. انتخاب نمونه های هدف به روش سر شماری بود. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد و بومی سازی شده «ارزیابی فرهنگ ایمنی بیمار بیمارستانی» انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار spss-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. برای توصیف مشخصات واحدهای پژوهش آمارهای توصیفی مورد استفاده قرار گرفت. طبق راهنمای پرسشنامه در بررسی ابعاد کسب میانگین درصد پاسخ مثبت حداقل 70 فرهنگ ایمنی بالا، 70-50 فرهنگ ایمنی متوسط، و زیر 50 فرهنگ ایمنی ضعیف در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این پژوهش بیشترین گروه شرکت کننده پرستار/ماما بود (66/7%). اکثر شرکت کنندگان سابقه کار 5-1 سال داشتند (46/7%) و 59-40 ساعت در هفته کار می کردند (46/7%). از نظر تعامل با بیمار 95% شرکت کنندگان در ارتباط مستقیم با بیمار و 5% ارتباط غیر مستقیم با بیمار داشتند. بیمارستان مورد ارزیابی در بعد یادگیری سازمانی و بهبود مستمر در سطح بالا (74/5٪) و در بعد پاسخ غیرتنبیهی به اشتباهات در سطح پایین قرار دارد (49/1٪) و نمره فرهنگ ایمنی در سایر ابعاد در سطح متوسط بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ضرورت توجه بیشتر به ارتقای فرهنگ ایمنی بیمار در زمینه های انتظارات و اقدامات سوپروایزر/ مدیر واحد در راستای بهبود ایمنی، ارتباطات و ارائه بازخورد در رابطه با خطاها، تناوب گزارش دهی حوادث، بهبود کار تیمی بین بخشی و پاسخ غیر تنبیهی به خطا را نشان داد.
    کلیدواژگان: یمنی بیمار، فرهنگ ایمنی بیمار، بیمارستان
  • یعقوب مدملی، رضا بیرانوند*، نسرین کرکینی، حمیده مشعلچی، مرضیه بیگم بیگدلی شاملو، حمید کریمی صفحه 9
    مقدمه
    تالاسمی ماژور شایع ترین بیماری ارثی دنیا و کشور ایران است. مشکلات جسمی، روانی، اقتصادی و اجتماعی متعددی در این بیماران، کیفیت زندگی آنان را متاثر می سازد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت افراد مبتلا به بتاتالاسمی ماژور و سالم در شهرستان دزفول در سال 1393 انجام گرفت.
    روش
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 112 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به درمانگاه تالاسمی بیمارستان بزرگ دزفول و 130 نفر افراد سالم که از نظر سن و جنس همگن بودند بصورت تصادفی جهت مقایسه انتخاب شدند. برای سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامهSF-36 استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 18-SPSS و آزمون کای دو، Tمستقل و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    بین میانگین سنی دو گروه تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت (27/0=p). میانگین نمرات ابعاد سلامت جسمی افراد تالاسمی از سلامت روانی آنان بالاتر بود. در ابعاد سلامت عمومی، بهزیستی هیجانی، انرژی خستگی، اختلال نقش بخاطر سلامت جسمی، اختلال نقش بخاطر سلامت هیجانی، کارکرد اجتماعی، سلامت جسمی، سلامت روانی و نمره کل کیفیت زندگی تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود داشت (05/0>p). در بعد درد تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (48/0=p). بیماران مبتلا به تالاسمی از کارکرد جسمی بهتری نسبت به گروه افراد سالم برخوردار بودند که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (03/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بنظر می رسد افراد تالاسمی ابتلا به این بیماری را مساوی با احساس ناامیدی و بدتر بودن وضعیت سلامتی خود نسبت به سایر افراد دانسته که منجر به کاهش سلامت عمومی و کیفیت زندگی آنان می شود. پایین بودن نمرات سلامت روان این بیماران و لزوم تطابق بهتر این افراد با بیماری خود، ارائه خدمات مشاوره روانشناسی و حمایت های روانی اجتماعی را می طلبد.
    کلیدواژگان: بتاتالاسمی، ماژور، کیفیت زندگی، مرتبط با سلامت
  • معصومه ذاکری مقدم، سجاد ابراهیمی*، هومن شهسواری، حمید حقانی صفحه 17
    مقدمه
    بیماران مبتلا به بیماری ایسکمیک قلبی همیشه با خطر بروز حمله مجدد قلبی مواجه هستند و برای مقابله با این تهدید نیازمند تدابیر مراقبتی درمانی بلند مدت هستند. برنامه های طولانی مدت مراقبتی نیازمند مشارکت فعال بیمار است و بیماران لازم است برای ایفای نقش فعال خود آمادگی لازم را کسب نمایند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش و اجرای برنامه خودتدبیری بر تبعیت از رژیم درمانی بیماران مبتلا به بیماری ایسکمیک قلب می باشد.
    روش
    این پژوهش یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده (RCT) است که در آن 60 نفر از بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه قلبی به روش آسان به مطالعه وارد شدند و بصورت تصادفی در یکی از دو گروه کنترل یا آزمون قرار گرفتند. در ابتدا پرسشنامه های دموگرافیک و تبعیت از رژیم درمانی توسط همه نمونه ها تکمیل گردید. گروه آزمون علاوه بر دریافت مراقبت معمول، در هفته اول بعد از ترخیص در کارگاه برنامه خودتدبیری شرکت نمودند. پس از آن پیگیری تلفنی به مدت 8 هفته انجام گردید. 4 هفته پس از انجام آخرین پی گیری تلفنی پرسشنامه تبعیت از رژیم درمانی مجددا توسط همه نمونه ها تکمیل گردید و برای تجزیه و تحلیل از آزمون های آماری کای دو، آزمون دقیق فیشر، تی مستقل و تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش، قبل از مداخله، بین دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیگ و تبعیت از رژیم درمانی اختلاف آماری معناداری وجود نداشت اما پس از اجرای مداخله و آموزش برنامه خودتدبیری، تبعیت از رژیم درمانی بیماران گروه آزمون به صورت معناداری افزایش پیدا کرده بود (p<0.001) در حالی که تغییرات تبعیت از رژیم درمانی در گروه کنترل از نظر آماری معنا دار نبود. (p>0.05).
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه خودتدبیری سبب بهبود تبعیت از رژیم درمانی در بیماران مبتلا به بیماری ایسکمیک قلب می شود.
    کلیدواژگان: برنامه خودتدبیری، تبعیت از رژیم درمانی، بیماری ایسکمیک قلب
  • محمد نریمانی، مظفر غفاری* صفحه 25
    مقدمه
    حس انسجام، خوددلسوزی و هوش شخصی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر سلامت روانی هستند و می توانند نقش اساسی در کاهش افسردگی پس از زایمان زنان داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط حس انسجام، خوددلسوزی و هوش شخصی با افسردگی پس از زایمان زنان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه آماری این تحقیق شامل 330 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز درمانی و بهداشتی شهرستان ارومیه بودند که به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه حس انسجام آنتویسکی، مقیاس خوددلسوزی نف، پرسشنامه هوش شخصی مایر و همکاران و پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبرک استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و از طریق نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) مورد تحلیل قرار گرفتند. میزان P کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین افسردگی پس از زایمان مادران با متغیر خوددلسوزی، ادراک پذیری، کنترل پذیری، معناداری، شکل دادن مدل ها و راهنمای انتخاب رابطه منفی و معکوس وجود دارد. نتایج ضریب همبستگی چند متغیری به روش Enter نشان داد که متغیر خوددلسوزی و مولفه های حس انسجام و هوش شخصی در تبیین افسردگی پس از زایمان مادران (6/39%=R2) سهم دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معکوس افسردگی پس از زایمان با حس انسجام، خوددلسوزی و هوش شخصی، به نظر می رسد حس انسجام، خوددلسوزی و هوش شخصی باعث کاهش افسردگی پس از زایمان در زنان می شوند.
    کلیدواژگان: حس انسجام، خوددلسوزی، هوش شخصی، افسردگی پس از زایمان، زنان
  • معصومه مالک*، هادی حسنخانی، علی درویش پور کاخکی، محمد اصغری جعفرآبادی، محمدرضا منصوری آرانی، سارا محمدنژاد صفحه 34
    مقدمه
    بازنشستگی چالش مهم دوران سالمندی است که می تواند ابعاد مختلف زندگی سالمند را تحت تاثیر خود قرار دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی و ارتباط آن با ویژگی های فردی، اجتماعی، اقتصادی و سلامتی بازنشستگان شهر تبریز انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی مقطعی با مشارکت 200 نفر از سالمندان جامعه در محدوده ی سنی 60 تا 84 سال است. نمونه های پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و جمع آوری داده ها با استفاده از فرم کوتاه 36 سوالی (SF-36) در کانون بازنشستگان شهر تبریز در سال 1391 انجام شد. رابطه بین کیفیت زندگی و متغیرهای مورد نظر با آزمون های آماری تی تست مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی در سطح آماری P<0.05 با استفاده از نرم افزار 5/11 SPSS بررسی شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر بیشترین و کمترین نمره ی کیفیت زندگی به ترتیب در زیربعدهای عملکرد اجتماعی (86/34) و سلامت عمومی (66/97) یافت شد. تجزیه و تحلیل آماری، رابطه ی معنی داری را بین ابعاد مختلف کیفیت زندگی و ویژگی های مختلفی از جمله جنس، شغل، میزان درآمد ماهیانه، سابقه داشتن بیماری های مزمن، مصرف دارو، تعداد داروهای مصرفی روزانه، ترس از زمین خوردن، سابقه زمین خوردن در یکسال گذشته و وابستگی به انجام فعالیتهای روزانه را در سالمندان نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    کیفیت زندگی سالمندان با متغیرهای مختلف دموگرافیک آنها مرتبط است که توجه به آنها جهت بهبود کیفیت زندگی سالمندان از سوی سیاستگذاران سلامت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بازنشستگی، سالمند
  • لیلا صالحی زاهد، منیره اسدی*، کامران کردمیر صفحه 42
    مقدمه
    کارکنان اتاق عمل به علت ماهیت شغلشان در معرض مخاطرات فراوان و تهدید کننده سلامتی قرار دارند. آشنایی آنها با اصول ایمنی و برنامه های پیشگیری می تواند به کاهش آسیبها و خطرات کمک نماید. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر آموزش مدیریت خطرات اتاق عمل بر میزان دانش و نحوه عملکرد پرسنل اتاق عمل بود.
    روش
    در این پژوهش نیمه تجربی 61 نفر از پرسنل اتاق عمل بیمارستانهای وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی تهران به روش سرشماری انتخاب شدند. یک جزوه آموزشی در مورد مدیریت خطرات اتاق عمل تهیه شد. سپس میزان دانش و نحوه عملکرد پرسنل اتاق عمل در مورد مدیریت خطرات اتاق عمل قبل و یک هفته بعد از آموزش به کمک پرسشنامه و چک لیست محقق ساخته که روایی و پایایی آن سنجیده شده بود بررسی شد. برنامه آموزشی به تعداد دو جلسه در هفته به مدت دو هفته برگزار شد. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از آزمون ویلکاکسون و ضریب همبستگی گاما و نرم افزار آماری SPSS ورژن 17 انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین دانش و نحوه عملکرد پرسنل قبل و بعد از آموزش به ترتیب از 59/11 به 11/16 و از 32/58 به 21/66 افزایش یافت. بعد از آموزش میزان دانش و نحوه عملکرد پرسنل به ترتیب (z=-5/563 و p=0/001) و (z=-6/410 و p=0/001) بود که افزایش معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت خطرات اتاق عمل سبب افزایش میزان دانش و بهبود عملکرد پرسنل اتاق عمل شده است. آموزش مدیریت خطرات اتاق عمل می تواند به کاهش مخاطرات تهدید کننده سلامتی و آسیبهای شغلی پرسنل کمک کرده و بهتر است جزیی از برنامه های مدیریتی بیمارستان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانش، عملکرد، پرسنل اتاق عمل، مدیریت خطر
  • معصومه رستمی، محمدرضا موقری *، ترانه تقوی لاریجانی، عباس مهران صفحه 51
    مقدمه
    هوش هیجانی مجموعه ای از مهارت های غیر شناختی است که بر توانایی های فرد در رویارویی با خواسته ها و فشارهای محیطی تاثیر می گذارد. به نظر می رسد پرستارانی که هوش هیجانی بالاتری دارند می توانند در برابر هیجانات و احساساتشان تصمیمات بهتر و هدفمند تری بگیرند. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین هوش هیجانی و سبک های مقابله با استرس در پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه انجام گرفته است.
    روش
    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه پژوهش کلیه پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرمانشاه بودند که 350 نفر به روش سهمیه ای در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، هوش هیجانی و سبک های مقابله با استرس استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد بین هوش هیجانی پرستاران با سبک های مقابله با استرس اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (P<0.001). هوش هیجانی پرستاران با سبک مسئله محور بیشتر از هوش هیجانی سبک های هیجان محور و اجتناب محور بود. بین هوش هیجانی پرستاران با اطلاعات دموگرافیک از قبیل سن، تحصیلات و مصرف داروهای آرام بخش از نظرآماری اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (P<0.001). اما با جنس، سابقه خدمت، بخش محل خدمت، وضعیت تاهل و شیفت کاری، اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که هوش هیجانی می تواند منجر به بکارگیری سبک های مقابله ای موثر در استرس (مسئله محور) شود، لذا پیشنهاد می شود که جهت افزایش بکارگیری سبک مسئله محور از هوش هیجانی به عنوان یک الویت در برنامه ریزی آموزشی و بالینی پرستاران استفاده شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سبک های مقابله با استرس، پرستار
  • علیرضا نیکبخت نصرآبادی*، فاطمه پاشایی ثابت، علیرضا بستامی صفحه 62
    مقدمه
    اعتیاد یکی از پدیده های شوم اجتماعی است، که نه تنها بر روی زندگی فرد معتاد تاثیرات سویی دارد، بلکه اطرافیان و بستگان فرد معتاد نیز در معرض خطر آسیب های متعدد این پدیده اجتماعی قرار می گیرند که شناخت احساسات و انتظارات آنان نقش مهمی در هدایت کادر درمانی درجهت مراقبت و حمایت موثرتر و رفع محدودیتهای این بیماران خواهد داشت. هدف این مطالعه کیفی، کسب تجارب و معنای زندگی از زبان همسران مردان معتاد است.
    روش
    این مطالعه یکی از روش های تحقیق کیفی تحت عنوان پدیدار شناسی توصیفی کلایزی است. روش جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، مصاحبه نیمه سازمان یافته با 10 شرکت کننده زن با تجربه یک ساله اعتیاد همسر از مناطق 2 و10 و 18 شهر تهران، بود. مصاحبه ها بر این سوال محوری بود که تجربه شما از زندگی با همسر معتاد چیست.
    یافته ها
    مفاهیم اصلی استخراج شده از تجارب شرکت کنندگان در پژوهش شامل درگیری طولانی مدت با چالش ها، نیاز به قرارگیری در چتر حمایتی، آسیب رساننده های ایزوله کننده و سپرهای مقابله با آسیب پذیری بود.
    نتیجه گیری
    خانواده ها مخصوصا همسران مردان معتاد بعلت قرار گرفتن در معرض آسیب پذیری شدید فردی، اجتماعی و باصطلاح این قربانی خاموش، نیاز به درک و حمایتهای همه جانبه دارند. این یافته ها، دید جدیدی به تیم درمانی برای درک واقعی تر خانواده های بیماران وابسته به مواد و مشکلات واقعیشان خواهد داد.
    کلیدواژگان: همسر، معتاد، تجارب زندگی، تحقیق کیفی
  • فیروزه زارع فراشبندی، آناسیک لاله زاریان*، علیرضا رحیمی، اکبر حسن زاده صفحه 76
    مقدمه
    ویژگی های زمینه ای بیمار می تواند بر رفتار اطلاع یابی سلامت وی تاثیرگذار باشد و رفتار اطلاع یابی سلامت مناسب نیز منجر به پیشگیری از بیماری ها یا بهبود روند درمان می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل زمینه ای بر رفتار اطلاع یابی سلامت بیماران دیابتی شهر اصفهان می باشد.
    روش
    نوع مطالعه کاربردی و روش آن پیمایشی است. جامعه پژوهش شامل کلیه 6424 نفر بیماران دیابتی تحت درمان در 10 مرکز درمانی تحت نظارت معاونت درمان استان اصفهان و حجم نمونه 362 نفر بوده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه لانگو بوده است .داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار SPSS 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    ضریب همبستگی پیرسون نشان داد با کنترل متغیر سن، بین مدت زمان تشخیص بیماری با برخی از مولفه های رفتار اطلاع یابی سلامت رابطه مستقیم و معناداری (0< r ،05/0>p) وجود دارد. آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد میانگین نمره برخی از مولفه های رفتار اطلاع یابی به صورت معناداری (05/0>p) در دیابت دوران بارداری بیشتر از دیابت نوع دو و پره دیابت است. آزمون تی مستقل نشان داد که تفاوت معنا داری بین برخی از مولفه های رفتار اطلاع یابی سلامت در افراد دارای سابقه ابتلا به دیابت در خانواده با افراد فاقد سابقه ابتلا به دیابت در خانواده، وجود دارد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    بعضی از عوامل زمینه ای مانند مدت زمان تشخیص بیماری؛ نوع دیابت و وجود و سابقه دیابت در خانواده بر نحوه رفتار اطلاع یابی سلامت بیماران دیابتی تاثیرگذار است. لذا لازم است نظر به اهمیت سلامت مادر و جنین و همچنین بیماران پره دیابتی تمهیدات لازم جهت دسترس پذیری آنان به اطلاعات مناسب در مورد بیماری و سهولت این دسترسی اقداماتی توسط مسئولین سلامت کشور اندیشیده شود. از سوی دیگر می توان از طریق بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتار اطلاع یابی سلامت سایر بیماران مزمن و نیازسنجی از آنان می توان اطلاعات مورد نیازشان را به صورت بهینه و موثرتری به آنان منتقل کرد و به پیشگیری از عوارض چنین بیماری هایی آنان یا بهبود خود مراقبتی و فرآیند درمان آنان کمک کرد.
    کلیدواژگان: دیابت، رفتار اطلاع یابی سلامت، عوامل زمینه ای، اصفهان، ایران
  • زهرا جعفری، لیلا خانعلی مجن*، مریم رسولی، احمدرضا باغستانی، علیرضا قهری سرابی، اعظم شیرین آبادی فراهانی، حسین شیری صفحه 87
    مقدمه
    پرستاران به دلیل حضور مداوم بر بالین نوزاد و انجام وظایف مربوطه، موقعیت منحصر به فردی برای داشتن تاثیری مثبت بر مراقبت های تهویه ای نوزاد و پیشگیری از عوارض آن دارا می باشند. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان مطابقت مراقبت های پرستاری مرتبط با سیستم تنفسی در نوزادان تحت تهویه مکانیکی با استانداردهای موجود انجام شد.
    روش
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 100 مراقبت پرستاری در رابطه با سیستم تنفسی با روش نمونه گیری زمانی و رویداد مورد مشاهده قرار گرفت. داده ها با استفاده از یک فرم بازنگری حاوی مراقبتهای استاندارد در ارتباط با سیستم تنفسی که مطابق با استانداردهای موجود طراحی شده بود، جمع آوری شدند. شاخص روایی محتوا (95/0) و پایایی ضریب توافق بین مشاهده گران (98/0) برای فرم بازنگری به دست آمد. روش جمع آوری اطلاعات، مشاهده و ثبت عبارات فرم بازنگری بود که در بخشهای مراقبت ویژه نوزادان بیمارستانهای مهدیه، مفید و امام حسین وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. داده ها از طریق آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان مطابقت مراقبت های پرستاری مرتبط با سیستم تنفسی در نوزادان تحت تهویه مکانیکی در بخش مراقبت ویژه نوزادان با استانداردهای تدوین شده 27/59 درصد و کیفیت مراقبت های پرستاری در حد متوسط بوده است. بیشترین میزان مطابقت با استاندارد ها (94 درصد) مطابقت دادن تنظیمات ونتیلاتور با دستور پزشک و ثبت مقادیر آن و کمترین، تنظیم درست محدوده (آلارم SPO2 (1 درصد ارزیابی گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مراقبتهای پرستاری مربوط به سیستم تنفسی، یکی از شایعترین مراقبت ها بوده و نتایج نشان دهنده سطح متوسط در مقایسه با استانداردها می باشد لذا مسولین باید به علل عدم ارائه مراقبت های استاندارد و برطرف نمودن آنها جهت ارتقاء سلامت نوزادان بستری، کاهش عوارض و بدنبال آن کاهش مدت بستری و هزینه ها، توجه نمایند.
    کلیدواژگان: مطابقت با استاندارد، مراقبت پرستاری، سیستم تنفسی، تهویه مکانیکی
|
  • A. Afshari, M. Piruzi*, S. Afshari, K. Hejab Page 1
    Introduction
    Patient safety is one of the important components in quality improvement of health services. This study aimed to evaluate aspects of patient safety culture and identification of intervention priority in the Seidolshohada Hospital.
    Method
    The study was a cross – sectional on the community of nurses, midwives, and the staff in radiology and laboratory. Sampling method was census. Data collection was conducted using standard questionnaire of hospital survey on patient safety culture (HSOPSC). The data was analyzed descriptive statistics (frequency, percentage, mean) using software spss-16. According questionnaire guide in each aspects average at least 70 percent positive safety culture, safety culture medium 70-50, and 50 were considered poor safety culture.
    Results
    In this study, the largest group participant was nurse / midwife (66.7%). Most participants work experience 5-1 years (46.7%) and 59-40 hours worked per week (46.7%). The interaction with the patients, 95% of participants in direct contact with patients and 5% indirect communication with patients. The dimension that received the highest score was "organizational learning and continuous improvement" (74.5%) and the dimension with the lowest scores was "Non-punitive response to error" (49.1%). The other aspects of safety culture was at a moderate level.
    Conclusion
    This study emphasizes the need to promote a culture of patient safety in terms of expectations and the Supervisor/ Manager to improve safety, communication and provide feedback on the errors, the frequency of reporting accidents, improve teamwork between the unit and the non-punitive response to error.
    Keywords: Patient safety culture, Patient safety, Hospital
  • Y. Madmoli, R. Beiranvand*, N. Korkini, H. Mashalchi, M. Beigom Bigdeli Shamloo, H. Karimi Page 9
    Introduction
    Thalassemia is the most common inherited disease in the world and Iran. Many physical, mental, psychological, economic and social problems in these patients affected their quality of life. This study aimed to compare the health-related quality of life in beta thalassemia major and healthy people in dezful in 2015.
    Method
    In this descriptive-analytic study 112 patients with thalassemia major referred to thalassemia major clinic of dezful large hospital and 130 healthy people of the same age and sex were selected for comparison. The SF-36 was used to measure the quality of life. Data were analyzed using SPSS software version 18 and T-test and Pearson correlation coefficient.
    Results
    There was no statistically significant difference between age average in two groups (p=0/027). Physical health scores were higher than mental health scores in patients. public health, emotional welfare, energy/fatigue, role disorder related to physical health, role disorder related to emotional health, social functioning, physical health, mental health and quality of life scores were significantly different between two groups(P
    Conclusion
    According to the results seems thalassemia people knew developing to this disease equal to feelings of hopelessness and worse health status than other people that would reduce their general health and quality of life. Lower scores of the mental health of these patients and needing to better compliance with their disease demand psychological counseling services and psychosocial support.
    Keywords: Beta Thalassemia, Major, Quality of life, Related to health
  • M. Zakerimoghadam, S. Ebrahimi*, H. Shahsavari, H. Haghani Page 17
    Introduction
    Patients with ischemic heart disease always face to risk of another heart attack, so they must endure long term medical treatment. This kind of treatment is possible due to active cooperation of the patients themselve. to play an active role, the patients must be well prepared. The purpose of this research is the study of the effect of instruction and performance of self management program on therapeutic adherence in patient with ischemic heart disease.
    Method
    The study is a randomized controlled trial(RCT) which contains 60 patients who are admitted in Critical Care Unit wards. Who enterd in the study very easily, then divided randomaly into two equal control and experimental groups. All samples were examined with pretest demographic and therapeutic adherence questionnaire at first and then in addition to receive the usual care, the experimental group will participate in the workshop of self management program, during the first week after discharging. Then, it was followed up by phone once a week for 8 weeks. Finally 4 weeks after the last call, the questionnaire of therapeutic adherence were fulfilled again be all samples and it was used statistical test Chi-square test, Fisher exact test, Independent t test and paired t test for analysis.
    Results
    According to findings, there is no meaningful statistical difference due to demographic characteristic and therapeutic adherence between two groups of examination before interference. But after that, based on instructions of self management program, adherence of therapy increased in a meaningful way (p-value
    Conclusion
    The result shows that the instruction of self management programs make better adherence of therapy in patients with ischemic heart disease.
    Keywords: Self management program, therapeutic adherence, ischemic heart disease
  • M. Narimani, M. Ghaffari* Page 25
    Introduction
    senses of coherence, self-compassion and personal intelligence are the most effective factors on mental health and it can be basic role for the decrease of postpartum depression in women. This research was performed to investigate the relationship between senses of coherence, self compassion and personal intelligence with postpartum depression in women.
    Method
    This research was a descriptive correlation study. Statistical sample of the present study includes 330 women who referred to urmia health centers in 2015. Samples were selected through cluster sampling in several phases. Antonovsky sense of coherence, Neff self-compassion, Mayer’s personal intelligence and Edinburgh postpartum depression questionnaires have been used for data collection. The data was analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. P value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Negative correlation was observed between women’ postpartum depression and self-compassion, comprehensibility subscale, meaningfulness subscale, manageability subscale, forming models subscale and guiding choices subscale. The results of multivariate correlation coefficient through Enter showed that the variable of self-compassion and subscales of senses of coherence and personal intelligence may partially (39.6%) explain women’ postpartum depression.
    Conclusion
    According to the negative correlation of postpartum depression with senses of coherence, self-compassion and personal intelligence, it seems that senses of coherence, self-compassion and personal intelligence causes an decrease in women’ postpartum depression.
    Keywords: Senses of Coherence, Self, Compassion, Personal Intelligence, Postpartum Depression, women
  • M. Malek*, H. Hassankhani, A. Darvishpur Kakhki, M. Asghari Jafarabadi, M. Mansouri Arani, S. Mohammad Nejad Page 34
    Introduction
    Retirement is a major challenge in elderly stage. which can influence quality of life in elders. The aim of the present study was to investigate the quality of life and it’s correlation with individual, social, economic and healthy variables of retirees of Tabriz city.
    Method
    The present research is a cross-sectional descriptive study in which 200 community dwelling elders, aged 60 to 84 years, participated. Using convenience sampling, data collected through SF-36 (short form) questionnaire in Retirement Center of Tabriz in 2012. Data analyzed using independent t-statistics, one -way variance analysis (ANOVA) and Tukey test. by SPSS 11.5 and considering p.value
    Results
    In present study, The Highest and lowest of quality of life score was in Social Performance (86.34) and general health (66.97) subscales, respectively. The data analysis showed a significant correlation between the eight subscales of SF-36 with gender, job, monthly income level, chronic disease, take of drug, number of drug, fear of falling, falling history in past year, and dependence in daily activity. (P
    Conclusion
    The quality of life is correlated with the socio demographic variables which should be considered to improve their quality of life by health policy makers.
    Keywords: quality of life, retirement, elder
  • L. Salehi Zahed, M. Asadi*, K. Kordmir Page 42
    Introduction
    Operating room personnel face many hazards resulting from the nature of their work. These hazards can threaten their health; therefore, their familiarity with safety principles and preventive programs can reduce the injuries and hazards they face and sustain. The objective of this study was to determine the effectiveness of risk management education on the knowledge and performance of operating room personnel in 2013.
    Method
    Sixty-one operating room personnel of hospitals affiliated with Tehran Medical Sciences Branch of the Islamic Azad University were selected using the sampling of the entire population to take part in this semi-empirical research. A training pamphlet on management of operating room hazards was prepared. The knowledge level and performance of these operating room personnel regarding management of operating room hazards were assessed prior and post training with the help of a questionnaire and a checklist. Wilcoxon test, gamma correlation coefficient and SPSS were used to analyze the data.
    Results
    The median of the knowledge and performance of the personnel increased from 11.59 and 58.32 at pre-training to 16.11 and 66.21 at post- training, respectively. After the training, the level of knowledge and performance of the personnel in the study were (z=5.563, p=0.01) and (z= 6.410, p= 0.001), respectively, which showed a significant increase confidence interval.
    Conclusion
    Management training regarding operating room hazards increased the knowledge level and improved the performance of the operating room personnel. Management training regarding operating room hazards can lead to the reduction of injuries of the personnel, and it is better to be included in the hospital management programs.
    Keywords: Knowledge, performance, operating room personnel, risk management
  • M. Rostami, Mr Movaghari*, T. Taghavi, A. Mehran Page 51
    Introduction
    Emotional Intelligence is a set of non-cognitive skills of a person's ability to cope with the demands and pressures affect the environment. It seems that nurses have a higher emotional intelligence can make better decisions and be more target in front of emotions and feelings. This study aimed to determine the relationship between emotional intelligence and coping styles of nurses in hospitals affiliated to Kermanshah University of Medical Sciences has been done.
    Method
    The study is cross correlation. The study population was all nurses in hospitals are Kermanshah University of Medical Sciences. The samples included 350 male and female nurses working in hospitals Kermanshah University of Medical Sciences in Kermanshah city who were selected by quota. For data collection was used from questionnaire of emotional intelligence and coping styles. Data were analyzed using software SPSS version 21.
    Results
    The results showed that the nurse's emotional intelligence stress coping style, there were no significant differences (P
    Conclusion
    The results of this research, the development of emotional intelligence of nurses a priority in the planning of educational and clinical approaches to achieve effective coping styles.
    Keywords: Emotional intelligence, Coping style, Nurs
  • Ar Nikbakht Nasrabadi*, F. Pashaei Sabet, Ar Bastami Page 62
    Introduction
    Addiction is one of the phenomena of social evil, which not only has negative effects on the life of the addict, but the addict's family and relatives at risk of social phenomenon are multiple injuries, understanding emotions and expectations play an important role in guiding medical staff to care and support will be more effective. The purpose of this qualitative study, experience and the meaning of life from the wives of men addicted.
    Method
    A qualitative research methods as phenomenological description is colaizzi. The method of collecting the data in this study, semi-structured interviews with 10 female participants experienced a year after addiction wife from districts 2 and 10 and 18 in Tehran, respectively. Interviews on the question central to your experience of life is dependent spouse.
    Results
    The main concepts extracted from the experiences of the participants in such research was long-term involvement with the challenges, the need to get on the safety net, damaging isolation and shields against the vulnerability.
    Conclusion
    The families, especially the wives of men addicted are extremely vulnerability and entitled to silent victims, and so the community needs to understand and support broadly. This finding is a newA insight into the treatment for addict patients and families via understanding their real problems.
    Keywords: wife, addicted, life experience, qualitative research
  • F. Zare, Farashbandi, A. Lalazaryan*, Ar Rahimi, A. Hasssanzadeh Page 76
    Introduction
    patient’s contextual factors can affect their health information seeking behaviors proper health information seeking behavior can lead to diseases prevention and its improvement. The aim of this study was to examine the effect of contextual factors on the health information seeking behavior of diabetic patients in Isfahan.
    Method
    A survey method was used in this research. The statistical population consisted of 6426 diabetic patients of which 362 patients were selected by a no percentage stratified random sampling. Longo’s information seeking behavior questionnaire was used to collect data and SPSS 20 software were used for analyzing gathered data.
    Results
    Pearson correlation index showed that by controlling age variable there was a direct relation between longevity of diagnosis and some information seeking factors (p0). One-way ANOVA test showed that the average score of some factors of diabetic patient’s information-seeking behavior during pregnancy are significantly higher than pre- diabetes and diabetes (p
    Conclusion
    Some contextual factors such as longevity of diagnosis, type of the diabetes and family history of diabetes affect on the health information seeking behaviors of diabetic patients. Because of the importance of pre-diabetic patient’s and pregnant diabetic women’s health some arrangements should be set by health authorities in order to better transfer of health information to mentioned diabetic patients. By investigating factors that affect health information seeking behavior of patients with chronic disease their needed information could be transferred to them more effectively and it also can improve patient’s self- care and prevent disease complication.
    Keywords: diabetes, health information seeking behavior, contextual factors, Isfahan, Iran
  • Z. Jafari, L. Khanali Mojen*, M. Rassouli, A.R. Baghestani, A.R. Gahri Sarabi, A. Shirinabady Farahani, H. Shiri Page 87
    Introduction
    Nurses are in a unique position to have a positive effect on an infant''s ventilation therapy and complications protection because they maintain a continuous presence at the infants’ bedside and perform related tasks. Thus this study was done aimed to determine the conformity rate of nursing cares regarding to respiratory system in neonates under mechanical ventilation in neonatal intensive units(NICU) with the standards.
    Method
    In this cross-sectional descriptive study¡ 100 nursing care regarding to respiratory system were observed by time sampling and event sampling. Data collected using a checklist included standard cares regarding to respiratory care¡ which was developed according to existing standards. Content Validity Index (0.95) and inter rater coefficient reliability (ICC=0.98)¡ were calculated for checklist. Data collection method was observation and docomentation of checklist’s items which carried out in NICU of Mahdiyeh¡ Mofid and Emam Hosein hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Science. Data were analyzed through descriptive statistics using SPSS software version 21.
    Results
    Conformity rate of nursing cares regarding to respiratory system in neonates under mechanical ventilation in NICU with developed standards¡ was evaluated 59.27 percents and quality of nursing cares was moderate. The most of the conformity rate with standars (94%) conformiting of ventilator setting with doctors’ orders and documenting its’ amounts and the lowest (1%) correct adjusting of SPO2 alarm limit was evaluated.
    Conclusion
    According to Nursing cares regarding to repiratory system are the most common cares and results indicated moderate level in compare with standars thus Authorities should pay attention to causes of noncomformity with standard cares and eliminate them for increasing health of hospitalized neonates¡ decrease complications and followed it¡ decrease length of stay as well as costs.
    Keywords: conformity with standards, nursing care, respiratory system, mechanical ventilation