فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 61 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی عزتی، علی احمدی، قاسم انوری*، محمدرضا اصغری هرندی صفحه 5

    این تحقیق که از نوع توصیفی تحلیلی می باشد با هدف بررسی میزان تاثیرات تحریم ها بر فعالیت های اقتصادی کشور و متعاقب آن سنجش میزان تاثیر اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بر تهدیدات و تحریم های دشمنان صورت گرفته است. جامعه مورد مطالعه نخبگان علمی و خبرگان اجرایی مرتبط با حوزه ی اقتصادی کشور است که در حجم نمونه ای متشکل از 16 نفرو به صورت هدفمند انتخاب گردیده اند، انجام شده است . داده های به دست آمده از طریق دو پرسشنامه با استفاده از روش های تحلیل آماری پارامتری (ضریب همبستگی پیرسون) آزمون شده است. نتایج به دست آمده نشان از بالا بودن میانگین وزنی قابلیت های سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در مقایسه با میانگین وزنی اثرات تحریم ها بر اقتصاد کشور دارد.آزمون فرضیه نیزنشان از آن داردکه بین اجرای موثر سیاست های اقتصاد مقاومتی ومیزان تاثیر تحریم ها رابطه ی معکوس وجوددارد به این مفهوم که در صورت پیاده سازی واجرای مناسب سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی ضمن بی اثروخنثی کردن اثرات تحریم ها حتی امکان پیشرفت در شرایط بحران وجود دارد.

    کلیدواژگان: تهدید، تحریم اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، بازدارندگی
  • سید کمال واعظی، محمد فدایی * صفحه 31

    توسعه مهمترین کلمه و بنیادی ترین هدف از حیات هر جامعه ای است.در جمهوری اسلامی ایران نیز چندسالی است مفهوم اقتصاد مقاومتی به عنوان مدل توسعه مطرح شده است. تحقیق حاضر در تلاش است تا با مولفه شناسی اقتصاد مقاومتی و مطالعه تطبیقی آن با مدل های توسعه پایدار در جهان، الگوی اقتصاد مقاومتی را مدلی برای توسعه پایدار در جمهوری اسلامی معرفی نماید. بدین منظور از روش خبره سنجی و مصاحبه با خبرگان استفاده شده است. سپس داده های حاصل از تحقیق با استفاده از تکنیک تم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت بر اساس مولفه ها و مفاهیم استخراج شده، مدل اقتصاد مقاومتی با مولفه های الگوی توسعه پایدار مورد مطابقت داده شد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدل بومی، اقتصاد مقاومتی، فن تحلیل محتو
  • محمد عظیمی طرقدری، محمدرضا مخبر دزفولی، محمد اسحاقی، حمیدرضا حاتمی صفحه 51

    تهاجم فرهنگی غرب از طریق ماهواره به جمهوری اسلامی ایران، ارکان نظام اسلامی را تهدید می‌کند. این تحقیق باهدف واکاوی تهدیدات فرهنگی ماهواره‌ای متوجه جمهوری اسلامی‌‌ایران و دستیابی به راهبردهای مقابله با آن‌ها و شناسایی عوامل محیطی موثر جزء تحقیقات کاربردی است. تحقیق حاضر برحسب نحوه مطالعات و جمع‌آوری اطلاعات، تحقیقی کیفی با رویکرد پس رویدادی است و برحسب نوع و ماهیت خروجی‌های تحقیق، جزء پژوهش‌های راهبردی و سیاست‌گذارانه است. برای گردآوری اطلاعات تحقیق از فنون گردآوری داده‌ها از پرسشنامه، مصاحبه و جلسات نخبگی استفاده‌شده است. داده‌های کمی با نرم‌افزار SPSS و داده‌های کیفی با استفاده از نظریه زمینه‌ای با کدگذاری تحلیل‌شده‌اند. در ادامه قدرت بصیر به مثابه قدرت ایمان و منطق در مفابل منطق قدرت و زور به‌عنوان یافته بدیع این پژوهش تعریف و سپس با توجه به موقعیت اقدام راهبردی، و تخصیص بهینه منابع، راهبرد کلان، مبتنی بر قدرت بصیر با کسب نظر نخبگان تدوین گردید و با استفاده از روش تدوین راهبرد داعا، و مبتنی بر راهبرد کلان، 15 راهبرد ملی همراه با پیشنهادهای اجرایی برای مقابله با تهدیدات فرهنگی ماهواره‌ای تدوین و مطلوبیت آن‌ها از طریق فن تاپسیس تعیین شد. در جمع‌بندی نهایی، الگوی قدرت بصیر به‌عنوان نوآوری عملی این تحقیق طراحی و ارایه‌شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، تهدیدات فرهنگی، ماهواره، فرهنگ، تهاجم فرهنگی
  • سید اسماعیل شهرآئینی *، محمدحسین افشردی، سید حسن حسینی صفحه 53

    تحقیق حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر اصول رهنامه عملیاتی نیرو های زمینی جمهوری اسلامی ایران در نبرد همطراز و نبرد ناهمطراز صورت پذیرفته و حایز اهمیت بودن این پژوهش از آنجایی است که تعیین عوامل موثر بر اصول رهنامه همواره از نکات ضروری و کلیدی در تدوین رهنامه ها می باشد.   این تحقیق از نوع کاربردی است و به روش زمینه ای موردی انجام شده است ، جامعه آماری این تحقیق از بین خبرگان عالی رتبه نیروهای زمینی جمهوری اسلامی ایران و به طور هدفمند انتخاب شده اند ، برای شناسایی عوامل موثر ابتدا با جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای ، تحلیل محتوا و برگزاری جلسات خبره گی با صاحب نظران مسلط به بحث در نیروهای زمینی جمهوری اسلامی ایران ، عوامل احصاء و سرانجام با ارجاع به جامعه نمونه آماری  پاسخ های مربوط به موثر بودن و میزان تاثیر هر یک از عوامل بر اصول رهنامه ها (به صورت جداگانه) ، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفت (با بهره گیری از آمار توصیفی و استنباطی) و نهایتا  34 عامل  موثر بر اصول رهنامه عملیاتی نبرد همطراز و 35 عامل موثر بر اصول رهنامه عملیاتی نبرد ناهمطراز  برای  نیرو های زمینی جمهوری اسلامی ایران شناسایی و تایید گردید.

    کلیدواژگان: رهنامه عملیاتی، نبرد همطراز، نبرد ناهمطراز، نزاجا، نزسا
  • اسماعیل شهر آئینی*، داود آقا محمدی صفحه 75

    تحقیق حاضر با هدف تبیین مهمترین عوامل و شاخص های چابک سازی نیروی انسانی یگان های عمده ق.پ. ه. خ (ص)آجا  صورت پذیرفته و از آنجاییکه می تواند بر فعالیت ها و ماموریت دفاع هوایی کشور تاثیر گذار باشد حایز اهمیت است. این تحقیق از نوع کاربردی است و به روش زمینه ای- موردی انجام شده است، در تجزیه و تحلیل داده‌های پرسشنامه های دریافتی،با بهره گیری از نرم افزار spss و آزمون میانگین‌ها به ترتیب به تحلیل جمعیت ‌شناختی جامعه نمونه‌ی آماری ،تعیین عوامل و شاخص‌های چابک‌سازی نیروی انسانی و تعیین وضعیت موجود چابکی نیروی انسانی در یگان ‌های مورد مطالعه پرداخته شده است. همچنین با بهره گیری از ضریب اسپیرمن روابط بین عوامل نیز مشخص شده است. در نتیجه ی تحقیق  عامل  ویژگی های منابع انسانی (با 4 شاخص) و عامل انضباط(با 7 شاخص) ، بعنوان اهم عوامل و شاخص چابک سازی نیروی انسانی یگانهای مورد مطالعه شناسایی گردیده  و ارتباط بین آنها نیز با استفاده از ضریب اسپیرمن قوی تشخیص داده شده است  . همچنین  وضعیت موجود چابکی نیروی انسانی یگانهای مورد مطالعه در 8 شاخص نامناسب و در 3 شاخص مناسب ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: چابکی، نیروی انسانی، تهدید ناهمطراز
  • خسرو بوالحسنی، حسینعلی توتی * صفحه 99

    با اشغال عراق توسط آمریکا در سال 2003 ساختار سیاسی و امنیتی جدیدی در این کشور شکل گرفت؛ تدوین قانون اساسی جدید؛ برگزاری انتخابات سراسری و آزاد با حضور تمام گروه های سیاسی، قومی و مذهبی؛ شکل گیری دولت و مجلس قانون گذاری بر مبنای نظام پارلمانی تحولات جدیدی بودند که در سال های اخیر به وقوع پیوست. بدیهی است که این تحولات نمی تواند بر کشورهای همسایه به ویژه ایران که اشتراکات فرهنگی، تاریخی و مذهبی زیادی با عراق دارد، بی تاثیر باشد. بر این اساس هرگونه موفقیت یا شکست در ساختار سیاسی و امنیتی جدید این کشور، مستلزم توجه به تهدیدات ناشی از این تحولات است که ممکن است در آینده، امنیت ملی ج.ا. ایران را با مخاطرات ویژه ای مواجه سازد. این پژوهش با طرح این سوال که ساختار سیاسی و امنیتی جدید عراق چه تاثیری بر امنیت ملی ج.ا. ایران دارد، به این نتیجه رسیده است که ساختار جدید عراق بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در ابعاد سیاسی و امنیتی تاثیر مستقیم دارد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و با روش کتابخانه ای و پیمایشی انجام شده است.

    کلیدواژگان: ساختار سیاسی و امنیتی عراق، دولت- ملت سازی، نظام فدرال، امنیت ملی ایران
  • علی مبینی دهکردی*، احمد سلمانی، محمود معین الدینی صفحه 113

    این مقاله با هدف تدوین بیانیه ماموریت با نگاه آینده نگاری درسطح راهبردی مدیریت برای دانشکده مدیریت راهبردی تنظیم شده است.  این تحقیق از نوع کاربردی و توسعه ای بوده و به روش آمیخته(کمی و کیفی با طرح تبیینی) انجام گرفته است. جامعه آماری خبرگان و اساتید حوزه مدیریت راهبردی بوده اند که به صورت قضاوتی هدفمند انتخاب شده اند. داده های کمی گردآوری شده از طریق آمار توصیفی و آزمون رتبه بندی فریدمن و داده های کیفی با استفاده از روش های "تفسیر"سناریوهای آتی تعلیم وتربیت  و "تحلیل محتوای" بیانیه ماموریت دانشگاه های دفاع ملی و دانشکده های مدیریت راهبردی منتخب  تحلیل شده اند.  نوآوری این تحقیق در تعیین حوزه های کلان پاسخگویی  و امتیاز متمایز دانشکده مدیریت راهبردی و تعیین اهداف اساسی هر حوزه بویژه در حوزه راهبردی مدیریت میباشد. نتایج تحقیق بیانگر این است گرچه رتبه بندی نیات راهبردی و حوزه های کلان پاسخگویی یعنی؛ تعلیم و تربیت، خدمات اجتماعی و در نهایت تولید و نوزایی علمی متفاوت می باشد اما این تفاوت با توجه به عدم تایید فرضیه معنادار نیست. و حوزه های مذکور در سطح اطمینان 95% دارای اولویت یکسان  می باشند.

    کلیدواژگان: بیانیه ماموریت، مدیریت راهبردی، دانشکده مدیریت راهبردی، روزآمدی، نیات راهبردی
  • محمدرضا حافظ نیا، محمدحسین افشردی، گودرز تافته * صفحه 145

    کشور ترکمنستان به عنوان یک بازیگر موثر در تحولات منطقه ای با داشتن ظرفیت های ژیوپلیتیکی تلاش می نماید نقش پررنگ تری را در تحولات منطقه داشته باشد. هدف اصلی در این پژوهش شناسایی مهمترین عوامل ژیوپلیتیکی کشور ترکمنستان موثر بر تدوین راهبردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران می باشد که با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی به صورت کاربردی، پرسشنامه هایی در دو مرحله تنظیم و به جامعه آماری 92 نفری ارایه و با استفاده از نرم افزار SPSS اقدام به پردازش داده ها گردیده است. در تحلیل آماری از آلفای کرانباخ، ضریب لاشه، K-S و آزمون فریدمن، استفاده شده است. پس از انجام مطالعات نظری و محیط شناسی نسبت به احصاء عوامل ژیوپلیتیکی کشور ترکمنستان اقدام و در ادامه با انجام مطالعات میدانی و اخذ نظر نخبگان نسبت به توسعه و انجام برخی اصلاحات اقدام و در نهایت عوامل ژیوپلیتیکی مزبور در قالب 58 عامل در حوزه های شش گانه (فیزیکی، انسانی، اقتصادی، سیاسی داخلی و بین المللی و نظامی) احصاء و بر اساس آن مدل مفهومی تحقیق تهیه و جهت اخذ نظر جامعه آماری در قالب پرسشنامه تنظیم و طراحی گردید. در پاسخ به سوال پژوهش، مهمترین عوامل ژیوپلیتیکی کشور ترکمنستان تاثیرگذار بر تدوین راهبردهای دفاعی ج.ا.ایران کدامند؟ نتیجه در قالب 58 عامل در شش حوزه بر اساس درجه اهمیت تایید و رتبه بندی گردیدند

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، عوامل ژئوپلیتیکی، راهبرد دفاعی، ترکمنستان
|
  • Ghasemanvari, Mohammad Rezaaasghari, Mortezaezzati, Ali Ahmadi Page 5

    Development is the most fundamental goal of each society. So “How to Development” is the most important science in the world to the extent that create a wide range of academ-ic studies. Scientists in time realized that different society because of social and cultural difference needs different version of developments models. So in recent years researchs focus on the Local Model. In Islamic republic of Iran Moqawemah Economic in new Model of development. This research seeks to find components of this Model and com-pares with current Sustainable Development Model in the world. In this article we use quantitative methods with interviews with experts. In the final we compares these two models and show that Moqawemah Economics can use as the Local Sustainable Devel-opment Model.

    Keywords: Sustainable Development, Local Model, Moqawemah Economic, Content Analysis technique
  • Seyedkamak Vaezi, Mohammd Fadaei * Page 31

    Development is the most fundamental goal of each society. So “How to Development” is the most important science in the world to the extent that create a wide range of academ-ic studies. Scientists in time realized that different society because of social and cultural difference needs different version of developments models. So in recent years researchs focus on the Local Model. In Islamic republic of Iran Moqawemah Economic in new Model of development. This research seeks to find components of this Model and com-pares with current Sustainable Development Model in the world. In this article we use quantitative methods with interviews with experts. In the final we compares these two models and show that Moqawemah Economics can use as the Local Sustainable Devel-opment Model.

    Keywords: Threats, economic sanctions, Resistive economy, Deterrence
  • Mohammd Azimitorogdari, Mohammadreza Mokhberdezfooli, Mohammad Eshaghi, Hamidreza Hatami Page 51

    West threatens the pillars of the Islamic Republic of Iran using new media tools such as satellites. The purpose of this study is exploring the cultural threats satellite poses on Islamic Republic of Iran and is in pursuit of strategies to deal with them, thus it is an applied research. The method used to conduct the research is de facto (looking back and deduction- oriented). The method of gathering information is qualitative. Based on the nature of the research output, the research is strategic and policy making. To gather the information required investigation techniques using open and closed questionnaires with high reliability and validity, interviews and elite meetings have been used. The qualitative data is analyzed via SPSS. The data analysis method is based on the underlying theory with open coding (basic concepts extracted) axial (mining major categories) and selective coding (determining the categories of core-final). After recognizing the environmental factors and calculations, and according to the strategic action, using DAAA's strategy development , and resource allocation, the macro strategy and 15 national strategies for dealing with cultural threats of satellite are suggested and strategie's assessment and compliance is determined using TOPSIS (technique of order preference by similarity to ideal solution). In the final summary of the study, a new concept of super smart power of Islamic Re-public of Iran under the title "Basir" which is the exquisite achievement of this study is introduced and defined.

    Keywords: strategy, cultural threats, satellite, cultural aggression
  • E Shahrayeni *, M.H Afshordi, S.H Husseini Page 53

    The main purpose of this study is to determine the effective factors in the principle of operational manual of the IRI's ground forces in symmetric and asymmetric wars. This research is significant as the realization of effective factors in the principles of the manual plays a key part in developing it. This research is an applied case-study the population of which is made up of high-ranking experts of the ground forces who have been selected in an objective manner. Doing so, it gathers data on desk and develops the factors by content analysis and meeting with pundits; hence, it refers to the sample and analyses the answers related to the impact of factors on the principles of the manual and finally defines 34 effective factors for the operational manual of symmetric war and 35 ones for the operational manual of asymmetric war in respect of the IRI's ground forces.

    Keywords: operational manual, asymmetric war, symmetric war, IRI's ground forces
  • Esmaeil Shrayeni*, Davood Agamohammadi Page 75

    This research has been done toRecognizethe most importantfactors and indexesof agility for manpower of major units of Khatam Al Anbia(PBUH)Air Defense headquarters .this study is important ,because it canaffect the activities of the country's air defense mission,The type of the study is an applied research and has been done by the underlying case. Data collection analysis has been accomplished based on calculating the scores mean, test's statistics and determining the relationship between factors through the use of Spearman correlation coefficient. Ultimately, the result of research determinedtwofactorsas the most important agile factors. The first is “The characteristics of human resources (with 4 indexes) “and the other is “discipline (with 7 indexes). A strong relationship between the factors is detected. And also by using indices derived, the agility of manpower in major units has been as-sessed ,Ultimately the situations of 8 Indexes were inappropriate and in 3 Indexes wereAppropriate.

    Keywords: agility, manpower, unbalanced threats
  • Khosroo Bolhassani, Hosseinali Tooti * Page 99

    was formed. New constitution, hold free elections with the participation of all political parties, ethnic and religious formation of parliamentary system of government and the Legislative Assembly on the new developments that have occurred in recent years. Obviously this can not change the neighbors, especially Iran which common cultural, historical, religious and many with Iraq, is ineffective. Accordingly, any success or failure of the political and security structures in the country, Requires attention to the threat posed by these developments, which may in future national security IRI Special hazards faced by them. So, looking toward the transformation and restructuring of broker in Iraq and the gradual formation of new political process in Iraq has intensi-fied environmental transformations and multiple impacts at all levels (local, regional and international) and sectors (software and hardware) is created. This study poses the ques-tion of what impact the national security of Iraq's political and security IR Iran has come to the conclusion that a new political structure for Iraq on the National Security of the Islamic Republic of Iran is a direct and positive impact on the political and security di-mensions. Iraq possesses developments that change the structure of power and identity that led changes in the Middle East has been cast approaches. An applied research and the survey was conducted.

    Keywords: political, security structure of Iraq nation, building, federalism, national security
  • Ali Mobini Dehkordi, Ahmad Salmani, Mahoud Moeineddini * Page 113

    The present study has been conducted with the aim of preparing the mission state-ment, with a futuristic vision, at the strategic management level for the Strategic Man-agement Faculty of the Supreme National Defense University. Enjoying a practical and developmental nature, the present study has been done in an integrated fashion (qualita-tive and quantitative with a descriptive design). The statistical population of the present study is made up of experts and elites of strategic management, who were chosen objec-tively. The collected quantitative data were analyzed through descriptive statistics and the Friedman rating test, and the qualitative data were analyzed through “interpretation” of the future educational scenarios and the “content analysis” of the mission statement of the faculties of the Supreme National Defense University and its Strategic Management Faculty. The innovation of the present study lies in its determination of response macro domains and the excellent score of the Strategic Management Faculty as well as its de-termination of major objectives of every single domain in the area of strategic manage-ment. The outcomes of the study are demonstrative that although rating the strategic intentions and response macro domains, i.e. education, social services, and ultimately production and renewing sciences, are all different, this difference is not meaningful given the disapproval of the hypothesis, and that the mentioned domains hold the same priorities when the level of significance stands at 95%.

    Keywords: Mission Statement, Strategic Management, Strategic Management faculty, Prevalent, Strategic Intentions
  • Mohammadreza Hafezniya, Mohammadhossein Afshordi, Godarz Tafteh * Page 145

    geopolitical capacities dose a more effective role in developments in the region devel-opment. The main objective of this study is to identify the most important Turkmeni-stan's geopolitical factors affecting on the Islamic Republic of Irans defensive strategy condification that uses descriptive, analytic applications, the questionnaires set in two stages and the sample of 92 people offering and using SPSS software to process data is sent. Statistical analysis of the Cronbach alpha coefficient carcass, KS and Friedman test was used to study the theoretical and Mhyt¬Shnasy to recognized Turkmenistan's geo-political factors and continue with field studies and obtaining the opinion of the elite in the development and action and do something to change the geopolitical factors men-tioned in 58 operating areas of sextet(physical, human, economic, domestic and interna-tional political and military) and recognized based on the conceptual model of supply and to obtain community Statistical and was designed in the form of a questionnaire. On the question of research, the most important factors affecting the development of Turk-menistan's geopolitical defensive strategy Islamic Republic of Iran are there? Resulting in a factor 58 in six areas based on the degree of importance and the ratings were con-firmed.

    Keywords: geopolitics, geopolitical factors, defensive strategy, Turkmenistan