فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال ششم شماره 21 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهندس زهرا نظریان، کبری حدادی مقدم صفحات 5-18

    شرکت های دانش بنیان جهت تبدیل ایده ها و نوآوری ها به محصول،تجاری سازی تحقیقات، هم افزایی علم و ثروت و توانمند سازی و هدایت دانش آموختگان جهت ورود به فضای کسب و کار ایجاد می شوند.این کسب و کارها از نظر ایجاد مشاغل پایدار مبتنی بر فناوری و بهره برداری از فرصت های جدید،نقش مهمی در موفقیت اقتصادی کشور دارند؛از این رو شناسایی و بررسی عوامل موثر بر رشد و توسعه کارآفرینی در چنین سازمان هایی می تواند در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها برای ارتقا فعالیت های کارآفرینانه مفید باشد.در این راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در کسب و کارهای کوچک سامان یافته است. این مطالعه ، تحقیقی است توصیفی از نوع همبستگی و پیمایشی که جامعه ی مورد پژوهش آن کارآفرینان و صاحبان شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری استان گیلان می باشند. نتایج حاصل از بررسی 103 پرسشنامه به دست آمده نشان می دهد که عوامل مالی و اقتصادی مهمترین مقوله بوده و در این میان مولفه هایی چون دستیابی به منابع مالی،تعلیم و آموزش کار آفرینی،توانایی تولید کالاهای با کیفیت و فرهنگ پشتیبان و محرک نوآوری از بالاترین اولویت و اهمیت برخوردارند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، سازمان های کوچک و متوسط، پارک علم و فناوری
  • مهدی حمیدی، دکتر حجت الله حاجی حسینی، دکتر مهدی محمدی صفحات 19-36

    امروزه با پیشرفت علوم و پیچیده تر شدن فرآیندهای فناورانه، همکاری فناورانه بین سازمان ها از ویژگی های مهم استراتژی سازمان ها و سیاست های عمومی برای توسعه فناوری در سراسر جهان است. انتقال فناوری به عنوان مفهومی که سالهاست مورد توجه پژوهشگران و مدیران بنگاه ها و سازمان ها قرار گرفته، از جمله مهم ترین رویکردها به موضوع همکاری فناورانه بوده و هست. در همین راستا ، این پژوهش، پس از مطالعه ادبیات مربوط، و با استفاده از روش مطالعات کتابخانه ای به معرفی این مفهوم پرداخته و انواع روش های انتقال فناوری را تشریح نموده است. در ادامه به معرفی مدل های مطرح شده در ادبیات در جهت انتخاب روش مناسب انتقال فناوری پرداخته و شاخص های معرفی شده در هر مدل را با شاخص های معرفی شده در مدل های دیگر مقایسه نموده است. پس از یکسان سازی و حذف شاخص های مشترک، 28 شاخص را به عنوان مهم ترین عوامل و معیارهای انتخاب روش مناسب انتقال فناوری در جدولی تنظیم کرده و سپس برای بهره برداری آسان تر از این شاخص ها، آنها رادر چهار دسته کلی شامل: «توانمندی و سیاست های گیرنده فناوری»، «توانمندی و سیاست های دارنده فناوری»، «سیاست های مشترک دارنده و گیرنده فناوری» و «ویژگی های فناوری» دسته بندی نموده است. در پایان نیز پیشنهادی جهت پژوهش های آتی ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: همکاری فناورانه - انتقال فناوری، روش های انتقال فناوری - عوامل موثر
  • داود فیض، سیدعلی روح الامینی صفحات 37-48

    اهمیت استراتژیک شرکت های کوچک و متوسط در توسعه اقتصادی ملل، توسط بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه تشخیص داده شده است. در کشورهای مختلف جهان، سیاست های معطوف به گسترش صنایع کوچک و متوسط به سیاست های مهم و اساسی تبدیل شده است و پیشرفت صنایع مذکور، نقش مهمی در توسعه اقتصادی- اجتماعی کشورها دارد. هرچه یک کشور به لحاظ توسعه اقتصادی در سطح بالاتری قرار داشته باشد، اتکاء توسعه صنعتی آن بیشتر بر صنایع کوچک و متوسط را باید واقعیتی انکارناپذیر در نظر گرفت. هدف اصلی پژوهش، بررسی تاثیر تفکر استراتژیک بر نوآوری استراتژیک شرکت های کوچک و متوسط می باشد. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. بدین منظور نمونه ای به حجم 125 آزمودنی، از بین مدیران شرکت های کوچک و متوسط شهرک صنعتی خضراء کرمان با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه نوآوری استراتژیک محقق ساخته و پرسشنامه تفکراستراتژیک جین لیدکا (1998) به روش انفرادی توسط آزمودنی ها تکمیل و اعتبار و روایی پرسشنامه های مذکور احراز شد. نتایج اجرای همبستگی پیرسون نشان داد که تمام مولفه های تفکر استراتژیک و نوآوری استراتژیک دو به دو با هم همبستگی دارند (P<0/01). با اجرای الگوی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM) برای آزمون رابطه تفکر استراتژیک با نوآوری استراتژیک مشخص شد که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی برخوردار است نوآوری استراتژیک از طریق تفکر استراتژیک تبیین شده است. همچنین تمامی ضرایب مسیر الگوی پیشنهادی نیز معنادار بوده است (P<0/01) .

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، نوآوری استراتژیک، شرکت های کوچک و متوسط
  • صبا کاکاپور، فرناز روزبان صفحات 49-60

    پیوند دانشگاه و صنعت به دلیل نقش کلیدی و استراتژیکی که در توسعه ملی ایفا می کنند حائز اهمیت است اما آنچه بیش از ارتباط و پیوند دو نهاد مذکور اهمیت دارد، هم افزایی آنهاست و این مهم حاصل نمی شود مگر، با توجه به فلسفه وجودی و کارکرد اصلی آنها که همانا برطرف نمودن نیازهای جامعه است. ضمن درنظر گرفتن فعالیت هر دو نهاد مذکور؛ حمایت ها و قانون گذاری های دولت در مدل مارپیچ سه جانبه، جامعه به عنوان رکنی مهم اما مغفول واقع شده، در مطالعه حاضر مورد بررسی قرار میگیرد. مدل مارپیچ چهارجانبه ضمن تاکید بر نقش جامعه مدل قبلی را ارتقا بخشیده وو هم افزایی نهاد های سه گانه را منتج می کند. مقاله حاضر ضمن برشمردن نقش جامعه و لزوم درک و پیاده سازی مارپیچ چهار جانبه، مروری بر روش های پیاده ساز آن می کند و پیشنهاداتی در این زمینه ارائه می کند.

    کلیدواژگان: مدل مارپیچ چهارجانبه، دانشگاه، صنعت، دولت، جامعه، هم افزایی
  • دکتر مرتضی ملکی مین باش رزگاه، خانم سمیه زنگیان صفحات 61-72

    یکی ازعوامل موفقیت بنگاه ها در دنیای کنونی توجه به نوآوری و قابلیتهای نوآوری در شرکتها است و شرکتها برای تضمین بقای خود نیازمند قابلیت نوآوری هستند زیرا قابلیت نوآوری باعث تطابق شرکت با محیط پیچیده جهان امروز می شود. از سوی دیگر، رابطه نوآوری با کارآفرینی سازمانی بسیار تامل برانگیز و قابل توجه است و در اصل این نوآوری از اجزا و مولفه های جدایی ناپذیر و دستمایه کارآفرینی سازمانی محسوب می شود. در این پژوهش با مروری بر این عوامل، تاثیر قابلیت نوآوری بر بقای شرکت های کوچک و متوسط با میانجیگری کارآفرینی سازمانی با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری بررسی شده است. روش پژوهش، توصیفی و براساس هدف نیز کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه پرسنل شرکت مواد غذایی تهران همبرگر به تعداد 180 نفر است، که نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شده است و با استفاده از جدول مورگان 123 نفر انتخاب گشتند. پس از جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه به بررسی و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده پرداخته شد که نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت قابلیت نوآوری بر بقای شرکت و قابلیت نوآوری بر کارافرینی سازمانی است.

    کلیدواژگان: قابلیت نوآوری، کارآفرینی سازمانی، بقای شرکت
  • محسن شفیعی نیک آبادی، سعیده خبازکار، مائده دهقان صفحات 73-86

    مدیریت دانش یک منبع مهم برای سازمان است . سازمان ها برای پیاده سازی استراتژی های مدیریت دانش باید نوآوری را در فرآیند ها ،فعالیت ها، محصولات و خدمات خود ایجاد کنند . هدف اصلی این پژوهش ، بررسی میزان اهمیت نسبی استراتژی های مدیریت دانش با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی است . جنبه نوآورانه تحقیق ، استفاده از شبکه عصبی مصنوعی برای رتبه بندی استراتژی های مدیریت دانش است . جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت های دانش بنیان تولید کننده نرم افزار شهر تهران می باشد که از مجموع پرسشنامه های توزیع شده تنها 123 عدد قابل استفاده بودند. این تحقیق از لحاظ هدف ، کاربردی و از حیث گردآوری داده ها توصیفی – پیمایشی می باشد داده ها با استفاده از پیمایش و ابزار پرسشنامه بدست آمده و سپس با استفاده از تکنیک شبکه عصبی مصنوعی به بررسی اهداف تحقیق پرداخته شده است . یافته ها و خروجی شبکه عصبی نشان می دهد که به ترتیب استراتژی دانش آشکار مهمترین بعد استراتژی مدیریت دانش و استراتژی های دانش پنهان، درون محور و برون محور در اولویت های بعدی شرکت های نرم افزاری دانش بنیان شهر تهران قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: استراتژی های مدیریت دانش، شبکه عصبی مصنوعی
|
  • Mahdi Hamidi, Dr Hojatollah Hajihoseini, Dr Mahdi Mohammadi Pages 19-36

    Nowadays, by developing and advancing sciences and becoming technology development processes more complicated, technical cooperation between companies is a substantial aspect of companies’ strategies and an important public policy for technology development across the World. Technology transfer issue, as a concept of technical cooperation is considered by researchers and managers of agencies and organizations, as the most important approaches in this regards. In this research, after reviewing the literature by using library studies, introducing the concept and describes various methods of technology transfer. After describing the different models of technology transfer and comparing indices used in each model with others, we compare and eliminate the common indices and the last selected 28 of most important criteria have been identified to present appropriate methods of technology transfer. We also classified the criteria into four general groups as : capability and policies of technology receiver, capability and policies of technology owner, common policies between technology owner and receiver, and technology features. Finally, some recommendations and research directions are provided for future researches.

    Keywords: Technologic cooperation, Technology transfer, Technology transfer methods, Affecting factors
  • Davood Feiz, Seyed Ali Ruholamini Pages 37-48

    The strategic importance of SMEs in the economic development of nations, has been detected by many developed and developing countries. In many countries, policies to develop small and medium industries have become an important policy and Development of the industries plays an important role in economic – social development. The more a country has a higher level in terms of economic development, industrial development, The more relying on small and medium industries should be regarded as irrefutable fact. The purpose of this study is to investigate the effect of strategic thinking and business strategies to gain competitive advantage through the mediation of strategic innovation. This is a descriptive correlational study clearly based on structural equation modeling (SEM). The participants of this study who were 125 managers of SME’s Khazra industrial park of Kerman, were selected by random sampling. Participants completed business strategies to gain competitive advantage questionnaire (by Lilly et al, 2006), strategic thinking questionnaire (by Jean liedtka, 1998) and strategic innovation questionnaire (by Researcher) by individual method and Reliability and validity of these questionnaires was obtained. Results of Pearson correlation showed that all strategic thinking, business strategies to gain competitive advantage and strategic innovation components are mutually correlated with each other (P

    Keywords: Small, Medium Enterprises, Strategic Innovation, Strategic Thinking
  • Saba Kakapour, Farnaz Roozban Pages 49-60

    The link between university and industry play critical role in national development but the synergy between them is more important and is created with attending to needs of society. Society is missing link in Triple helix model. This study investigate the role of society in developed model named Quadruple helix model.

    Keywords: quadruple helix model.triple helix model, university, industry, government
  • Morteza Maleki Minbashrazgah, Somayeh Zangian Pages 61-72

    One of the key success factors for businesses is the innovation and innovation capabilities and due to the fact that such capabilities cause companies well adapted to the complex environment, firms need to be innovative. Meanwhile, the relationship between innovation and intrapreneurship is consequential. In fact, the innovation is a prerequisite and of inevitable factors for intrapreneurship. The present paper reviewed this and investigated the role of innovative capabilities in Small and Medium size Enterprises’ survival with the mediating role of intrapreneurship using Structural Equation Modeling. Research methodology is of descriptive and in terms of objective, is of action type. Statistical population is 180 personnel of the Tehran Hamburger Ltd. using simple random sampling, 123 have been selected as the sample of the research. After collecting and analyzing the data, the results showed the positive role of innovation capabilities on firm’s survival with the mediating role of itrapreneurship.

    Keywords: Innovation Capabilities, Intrapreneurship, Firm Survival
  • Mohsen Shafie Nikabadi, Saeedeh Khabbazkar, Maedeh Dehghan Pages 73-86

    Knowledge management is an important resource for any organization. Organizations to implement knowledge management strategies, improve innovation in processes, activities, products and services. The aim of this study is to identify the key strategies of knowledge management by ANN .The innovative aspect of the research is, the use of artificial neural networks (ANN) to rank the strategies of knowledge management. The population consists of the all employees of the knowledge based software companies in Tehran, that the total questionnaires were distributed, only 123 were usable. This study is practical from the objective aspect, and descriptive-survey from data collection method aspect. Data from the surveys and questionnaires obtained and then by using the ANN techniques h as been investigated the research objectives. Results and ANN outputs indicated that sequencely, explicit knowledge startegy is the most important criteria of Knowledge management strategy and tacit khowledge, internal and external strategy are the next priorities knowledge based software companies are located in Tehran.

    Keywords: Khowledge management strategies, Artificial Neural Networks