فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال چهل و نهم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1394)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال چهل و نهم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • رضوان حکیم زداه*، نادر نقشینه، هدا بی نیاز صفحات 153-168
    هدف
    تعیین رابطه سواد اطلاعاتی با خودکار آمدی رایانه ای و عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران هدف پژوهش بوده است.
    روش
    جامعه پژوهش شامل دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران است که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، 283 نفر (103 نفر کارشناسی و 180 نفر کارشناسی ارشد) به عنوان نمونه انتخاب شدند. این افراد پرسشنامه سواد اطلاعاتی میترمیر و کیوریون (2003) و پرسشنامه خودکار آمدی رایانه ای مورفی و همکاران (1989) را پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین سواد اطلاعاتی با خودکار آمدی رایانه و عملکرد تحصیلی، رابطه وجود دارد. همچنین بین خودکار آمدی رایانه ای با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت ومعناداری دیده می شود؛ یعنی هرچه سواد اطلاعاتی دانشجویان بالاتر باشد، خودکار آمدی رایانه و عملکرد تحصیلی بیشتری دارند و همچنین هرچه خودکار آمدی رایانه ای بیشتری داشته باشند، عملکرد تحصیلی بهتری خواهند داشت.
    کلیدواژگان: اطلاعات، خودکار آمدی، خودکار آمدی رایانه، سواد اطلاعاتی، عملکرد تحصیلی
  • ناهید جعفری*، مریم ناخدا، غلامرضا فدایی صفحات 169-189
    هدف
    پژوهش حاضر به ارزیابی تطبیقی میزان سرمایه اجتماعی کتابخانه های دانشگاه تهران و دانشگاه شریف می پردازد.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی - تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی کتابداران کتابخانه های دانشکده ای و مرکزی دانشگاه شریف و کتابداران کتابخانه مرکزی و کتابخانه های دانشکده های علوم پایه، فنی، مدیریت و اقتصاد دانشگاه تهران است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم، نمونه ای به تعداد 110 نفر انتخاب شد. ابزا ر گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است.
    یافته ها
    میانگین نمره های سرمایه اجتماعی در کتابخانه های دانشگاه تهران (با 28/3 درصد) نسبت به کتابخانه های دانشگاه شریف (با 20/3 درصد) بیشتر است. اما تفاوت میزان سرمایه اجتماعی بین کتابداران کتابخانه های دو دانشگاه در حد معنا داری نبوده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که میزان سرمایه اجتماعی کتابداران کتابخانه های دانشگاه تهران و دانشگاه شریف در سطح به نسبت مطلوب قرار دارد. همچنین میان متغیرهای جمعیت شناختی با میزان سرمایه اجتماعی کتابداران تفاوت معنا داری وجود ندارد. با توجه به تاثیر سرمایه اجتماعی بر بهبود عملکرد کتابخانه ها، توصیه می شود که مدیران کتابخانه های دانشگاهی برای سرمایه گذاری بیشتر در مورد ارزش ها و اهداف مشترک، اعتماد و روابط شبکه ای به عنوان عناصر اصلی سرمایه اجتماعی در کتابخانه ها اقداماتی انجام دهند.
    اصالت/ ارزش: با توجه به نقش و اهمیت دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف در پیشبرد اهداف علمی کشور، شناسایی میزان سرمایه اجتماعی در بین کتابداران کتابخانه های دانشگاه های مذکور مدیران را در شناخت مفهوم، اهمیت و بهبود سرمایه اجتماعی در سازمان کتابخانه ها یاری می دهد که چنین پژوهشی تاکنون انجام نگرفته است.
    کلیدواژگان: دانشگاه تهران، دانشگاه شریف، سرمایه اجتماعی، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران
  • گیتی جمشیدی*، غلامرضا حیدری صفحات 191-211
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل دیدگاه های مدیران کتابخانه های دانشگاهی ایران در مورد مستندسازی تجارب و دانش، به منظور شناسایی زیرساخت ها و سازوکارهای لازم به این منظور است.
    روش
    پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی _ تحلیلی صورت گرفته است. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای محقق ساخته بود که با مرور متون و منابع مرتبط و با اعمال نظر متخصصان حوزه، تهیه و در میان 88 نفر از مدیران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توزیع شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه مدیران، وجود پنج زیرساخت و عامل: ساختاری، فرهنگی، قانونی، فناورانه و رفتاری به ترتیب اولویت، برای مستندسازی ضروری است. انتقال تجارب کارکنان قبل از بازنشستگی به افراد جانشین، برخورداری مدیران صاحب تجربه از حقوق مالکیت معنوی، ایجاد دستنامه مستندی از تجارب و اقدامات مهم انجام گرفته در کتابخانه و انتشار تجارب مستند شده مدیران، از جمله سازوکارهایی بودند که به منظور بهبود و توسعه نظام مستندسازی در کتابخانه ها شناسایی شدند.
    اصالت و ارزش: به نظر می رسد با توجه به بررسی های انجام گرفته، این پژوهش برای نخستین بار به شناسایی زیرساخت های لازم برای مستندسازی تجارب و دانش در کتابخانه ها می پردازد و یافته های این پژوهش شاید نقطه آغازی برای انجام دادن مستندسازی در بافت کتابخانه ها و الگویی برای سایر کتابخانه ها و مراکز اطلاعاتی باشد.
    کلیدواژگان: تجربه، دانش، کتابخانه های دانشگاهی، مدیران، مستندسازی
  • مینا رضایی، عبدالرضا نوروزی چاکلی* صفحات 213-237
    هدف
    این پژوهش، شاخص های ارزیابی بهره وری پژوهشی دانشگاه های ایران را بر اساس نظر مدیران و معاونان پژوهشی دانشگاه های کشور، شناسایی و اعتبارسنجی می کند.
    روش
    شناسایی شاخص های ارزیابی بهره وری پژوهشی دانشگاه ها، مستلزم کاربرد روش اسنادی بود. برای اعتبارسنجی شاخص ها نیز روش پیمایشی به کار گرفته شد. نمونه این پژوهش شامل 60 نفر از مدیران و معاونان پژوهشی سه نوع دانشگاه جامع، صنعتی و علوم پزشکی بود. برای انجام دادن پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته شامل 48 شاخص ارزیابی بهره وری پژوهشی دانشگاه ها، به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نظر مدیران و معاونان پژوهشی سه نوع دانشگاه جامع، صنعتی و علوم پزشکی شاخص های مربوط به جایگاه، اعتبار زیادی در ارزیابی بهره وری پژوهشی دانشگاه ها دارند. در بین شاخص های ارزیابی بهره وری پژوهشی دانشگاه ها، شاخص های مربوط به مولفه کتاب، بیشترین اهمیت را نزد معاونان و مدیران پژوهشی دانشگاه های جامع دارد. سه مولفه پژوهانه، اختراعات و طرح های تحقیقاتی از اهمیت بالایی نزد معاونان و مدیران پژوهشی دانشگاه های صنعتی، نسبت به معاونان و مدیران پژوهشی دو نوع دانشگاه دیگر برخوردار است. همچنین شاخص های مربوط به مولفه مقاله، بیشترین اعتبار و اهمیت را نزد معاونان و مدیران پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی دارد.
    اصالت/ ارزش: نتایج این پژوهش، شاخص های ارزیابی بهره وری پژوهشی دانشگاه ها را از هر دو بعد کمی و کیفی شناسایی و اعتبارسنجی کرده است و تعیین میزان اعتبار هر شاخص در ارزیابی سه نوع دانشگاه جامع، علوم پزشکی و صنعتی از نتایج این پژوهش است.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، ایران، بهره وری، دانشگاه ها، شاخص های ارزیابی
  • سمیرا گوهری*، لیلا مکتبی فرد، حمیدرضا جمالی مهمویی صفحات 239-254
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان تکرار اطلاعات بازیابی شده فارسی در وب و مقایسه موتورهای کاوش از لحاظ میزان توانمندی در بازیابی کمترین تکرار در محتوای نتایج انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش، از دسته مطالعات توصیفی است که از روش های کمی و آمار توصیفی بهره می گیرد و با توجه به مقایسه و ارزیابی موتورهای کاوش، در زمره تحقیقات ارزیابی نظام های بازیابی اطلاعات نیز محسوب می شود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که موضوعاتی همچون حقوق، جغرافیا و ادبیات با بیش از 70 درصد تکرار در هر موتور کاوش، بیشترین میزان را در بازیابی نتایج دارای محتوای تکراری دارند. موتور کاوش گوگل با بازیابی تنها 8/42 درصد کمترین میزان و موتور کاوش بینگ با بازیابی 33/58 درصد، بیشترین میزان را در بازیابی نتایج دارای محتوای تکراری داشتند.
    کلیدواژگان: اینترنت، بازیابی اطلاعات، تکرار اطلاعات، وب فارسی، موتورهای کاوش
  • مرتضی رجوعی*، مستوره عزت زاده، سمیه سعیدی صفحات 255-275
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر شاخص های بازاریابی اینترنتی بر میزان فروش کتاب های الکترونیک و رتبه بندی آنها از دیدگاه ناشران الکترونیک ایران است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف،کاربردی و از نظر روش توصیفی - پیمایشی محسوب می شود. در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته نظر ناشران درباره عوامل موثر بر موفقیت بازاریابی اینترنتی در فروش کتاب الکترونیک جمع آوری شد. در سال 1393 تعداد ناشران الکترونیک در ایران 60 مورد بود که با توجه به محدود بودن جامعه آماری، داده های پژوهش به صورت سرشماری گردآوری شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که به ترتیب متغیرهای سهولت برای مصرف کنندگان، حق انتخاب مشتری، مدیریت اقلام محصول، هزینه و مزایا و ارزش برای مشتریان، مهم ترین عوامل تاثیر گذار در فروش کتب الکترونیک از دیدگاه ناشران الکترونیک هستند. این یعنی طراحی یک تارنمای چندمنظوره با قابلیت جست وجو و کاربری آسان، اساس بازاریابی اینترنتی در فروش کتاب های الکترونیک است. همچنین تاثیر دو عامل ارتباطات با مشتریان و خدمات پشتیبانی بر فروش کتاب های الکترونیک تایید نشد.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی الکترونیک، بازاریابی اینترنتی، فروش کتاب های الکترونیک، کتاب الکترونیک، ناشر الکترونیک
  • محمد علی شاه حسینی، فاطمه نارنجی ثانی*، رحیم عبادی، حمید رودباری صفحات 277-303
    هدف
    ارائه الگوی مناسبی برای ارزیابی کیفیت خدمات ارائه شده به دانشجویان موسسات آموزش مجازی، به عنوان مشتریان اصلی این نهاد با توجه به ویژگی های خاص این دانشگاه ها و شیوه آموزش الکترونیکی است.
    روش
    در این تحقیق پس از بررسی ادبیات تحقیق در مورد سنجش کیفیت خدمات در حوزه های مختلف، 42 شاخص اصلی تاثیرگذار در کیفیت خدمات دانشگاه های الکترونیکی استخراج شد و پس از نظرسنجی از خبرگان، مدل نهایی متشکل از هشت بعد تربیتی، فناوری، صفحات ارتباطی، ارزیابی، مدیریتی، پشتیبانی منابع، اخلاقی و آموزشگاهی، مبتنی بر مدل هشت وجهی بدرال خان[i] طراحی شد. روایی پرسشنامه به طریق روایی محتوا و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ[ii] تایید شد. بر اساس شاخص های شناسایی شده، پرسشنامه در جامعه آماری متشکل از 390 دانشجوی موسسه به شکل الکترونیکی توزیع و در نهایت 198 پاسخنامه به محققان برگشت و نتایج تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل ساختاری حاکی از برازش مدل در حالت کلی است. همچنین نتایج نشان می دهند که عامل آموزشگاهی بیشترین، و عامل مدیریتی کمترین ارتباط را در کیفیت خدمات بخش دانشجویان دارند. به علاوه نتایج سنجش در موسسه الکترونیکی مهرالبرز نشان دهنده بیشترین سطح کیفیت در عامل اخلاقی مرتبط با یادگیری الکترونیکی و بیشترین ضعف در عامل ارزیابی در این موسسه است.
    کلیدواژگان: دانشگاه الکترونیکی، کیفیت خدمات، یادگیری الکترونیکی
|
  • Rezvan Hakimzadeh*, Nader Naghshineh, Hoda Binyaz Pages 153-168
    This study aims to investigate the relationship between information literacy, computer self-efficacy and academic performance in a population of 1054 of BA and MA students of Psychology and Educational Sciences faculty of Tehran University. The data are collected in a sample of 283 students (103 BA and 180 MA); selected using Cochran's sampling formula. These students answered Mittermeyer and Quirion’s information literacy questionnaire (2003), and Murphy’s computer self-efficacy questionnaire (1989). The results show that there is positive and meaningful relationship between information literacy and computer self-efficacy, between information literacy and academic performance, and between computer self-efficacy and academic performance. This means that the higher the information literacy, the higher the computer self-efficacy and academic performance of students. Besides, the higher the computer self-efficacy, the higher the academic performance of students.
    Keywords: Information Literacy, Information, Self, Efficacy, Computer Self, Efficacy, Academic performance
  • Nahid Jafari*, Maryam Nakhoda, Gholam Reza Fadaei Pages 169-189
    Objectives
    This research is a comparative study of the level of social capital in Tehran University and Sharif University of Technology libraries.
    Method
    The research method is composed of survey and comparative study. Statistical population included all librarians affiliated to central and college libraries of Sharif University of Technology together with librarians affiliated to central library and libraries of Colleges of Engineering, Colleges of Science, Faculty of management, and Faculty of Economics of Tehran University.Random stratified sampling method was used and the sample estimated 110 people. Data collection tool was a questionnaire
    Results
    Findings showed that the rate of social capital among librarians in Tehran University and Sharif University libraries was relatively not different and a little more than average. Average social capital score in Tehran University (3.28) was more than average score gained in Sharif University libraries (3.20); yet that difference was not statistically meaningful. Also the order of importance of dimensions was relational, cognitive and structural. The level of social capital showed a statistically not meaningful difference with respect to demographic variables (gender, age, marital status, education & experience). Considering the impact of social capital on improving the performance of libraries, managers of academic libraries are recommended to invest more on shared values and experiences, trust, and networked configurations as main elements of social capital.
    Keywords: Social Capital, Librarians Academic Libraries, Tehran University, Sharif University of Technology
  • Giti Jamshidi*, Gholam Reza Heidari Pages 191-211
    Objective
    The purpose of this study is to identify and analyze the viewpoints of the Iranian university library managers on documentation of experiences and knowledge in order to identify necessary infrastructures and mechanisms for documentation of experience and knowledge in Iranian academic libraries.
    Methods
    This research is applied, based on descriptive-analytical method. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire that make based on literature review and confirmed its validity by experts. The questionnaire was distributed among 88 managers of the central libraries under study.
    Findings: Findings of research indicated that in view of managers under study, 5 infrastructures and factors are necessary for documentation of experiences and knowledge in academic libraries, which are, in order of priority: structural, cultural, legal, technological and behavioral. Transfer of experiences to successor employees before retirement, being liable to having intellectual rights as experienced managers, creation of a documentary handbook of important experiences and actions taken in library, and publishing documented experiences in journals and or books were identified to development and improvement of documentation.
    Originality: According to previous studies, this research to identify the necessary infrastructures in documentation of experience and knowledge for the first time. Also, the findings of this study could be starting point for documentation in the context of libraries and model is for other libraries and information centers.
    Keywords: Documentation, experience, knowledge, University libraries, managers
  • Mina Rezaei, Abdolreza Noroozi Chakoli* Pages 213-237
    Purpose
    The purpose of this research is to identify and validate indicators used to evaluate research productivity of Iran universities based on view of research assistants and managers of universities across the country.
    Methodology
    In other to achieve this aim documentary method and survey method were applied to identification and validation of these indicators respectively.. Sample of this research consists of 60 persons among research assistants and managers of three types of medical sciences, industrial and comprehensive universities. In order to conducting survey research, a questionnaire as an instrument collecting data, including 48 evaluation indicators was used.
    Findings: According to managers and research assistants of three types of medical sciences, industrial and comprehensive universities, indicators related to position have more important in evaluation of research productivity. The results showed that the book indicators are very important for the managers and research assistants of comprehensive universities. And for managers and research assistants of industrial universities, indicators related to grant, inventions and research projects have more credibility than other indicators of research productivity evaluation of universities. For the managers and research assistants of medical sciences universities, indicators related to the article are more important than other indices.
    Originality: This research has identified and ranked indicators of research productivity evaluation of universities. Also this research determined credibility of per indicator in research productivity evaluation of three types of medical sciences, industrial and comprehensive universities.
    Keywords: accereditation, evaluation indicators, universities, productivity, Iran
  • Samira Gohari*, Leila Makabifard, Hamid Reza Jamali Pages 239-254
    Objective
    This research was aimed to measure the number of duplicated items in Persian information retrieval from the Web, and to compare search engine's abilities in removing duplicated items from the results.
    Methodology
    Quantitative methods And Descriptive Statistics And Evaluation of information retrieval systems.
    Findings: The findings showed that in subjects such as law, geography, literature there were more than 70% duplicated items in search results. Google retrieved the lowest number of duplicated items (42.8%) and Bing retrieved the highest number of duplicated items (58.3%).
    Keywords: Information duplication, Information retrieval, Persian Web, Search engines, Internet
  • Morteza Rojuee*, Mastooreh Ezzatzadeh, Somayyeh Saeedi Pages 255-275
    Purpose
    The purpose of this study is to evaluate the impact of internet marketing indices on sales of electronic books and ranking them from the viewpoint of Iran’s electronic publishers.
    Methodology
    The present study, in terms of purpose is applied and in terms of method is descriptive. In this study, a researcher-made questionnaire has been used for gathering viewpoints of electronic publishers about the determinants of internet marketing success on the sale of electronic books. In 2014, the number of electronic publications is 60 Publishers that due to the limitation of statistical society, the data is collected according to the census.
    Findings: Findings of this study showed that variables: easy for the consumer, customer choice right, materials management, production costs and benefits to customers, are respectively the most important factors in selling e-books from the perspective of the publishers of electronic books. This means that design of a multi-purpose website with the search capability and ease of use is the base of Internet marketing in the sale of electronic books. However, the effect of communications with customers and sales support services for electronic books could not be verified.
    Keywords: E, Book, Internet Marketing, E, Marketing Mix, Electronic publisher, Selling Electronic Books
  • Mohammad Ali Shahhoseini, Fatemeh Narenji Thani*, Rahim Ebadi, Hamid Roodbari Pages 277-303
    Purpose
    to provide a model for measuring the services quality from the views of student as the main customer in e-learning institutions with regard to the special features of this university and e-learning approach.
    Methods
    In this study, after reviewing the literature on service quality in different areas, 42 main factors affecting the quality of e-universities service has been extracted and After receiving expert opinions, the final version (based of badroalkhan model) consists of eight factors; pedagogical , technical, communication, evaluation, administration, support resources, ethical and institutional.
    Validity and Reliability of the questionnaire were confirmed through the content validity and Cronbach's alpha. The questionnaire was developed based on the identified indicators and then was distributed in the population consisting of390students of the Institute in electronic form and Finally, 198 questionnaires returned to the researchers, and the results were analyzed.
    Results
    The results of structural analysis showed the model generally and indicate that institutional factor is the most correlation with service quality whereas administrative factor is the lowest. Also the student of Merhalborz institute have the most satisfaction of moral factors and the lowest one of the evaluation.
    Keywords: quality of service, e, university, e, learning