فهرست مطالب

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 23 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدحسین حداد خداپرست *، امیر پورفرزاد، مهدی خدنگ نیکفرجام، امیر حداد خداپرست، علی سرداریان صفحه 1
    ازن فرم سه گانه اکسیژن بوده که علاوه بر طبیعت ضد میکروبی و ضدعفونی کنندگی، دارای خواص و کاربردهای مختلفی در صنعت غذا از جمله بهبود خواص کیفی آردها به دلیل جایگزینی کلر می باشد. در این تحقیق تاثیر ازن زنی روی جمعیت میکروبی نمونه های آرد و ویژگی های رئولوژیکی خمیر (جذب آب آرد، زمان گسترش خمیر، مقاومت خمیر، شاخص تحمل، ارزش والوریمتری، مقاومت به کشش و کشش پذیری) با استفاده از طرح کاملا تصادفی در قالب آزمایشات فاکتوریل 4 ×2 با دو سطح نوع آرد (قوی و ضعیف) و چهار سطح مدت ازن زنی (30،15،0 و 45 دقیقه) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از ازن به عنوان یک عامل اکسید کننده تاثیر معنی داری (05/0< P) بر خواص رئولوژیکی خمیر آردهای قوی نداشته است و تنها در آردهای قوی به عنوان عامل کاهش دهنده جمعیت میکروبی و آفات می تواند بکار رود. در آردهای ضعیف، با افزایش زمان اعمال تیمار ازن، جذب آب و پایداری افزایش اما شاخص تحمل، زمان گسترش، کشش پذیری و جمعیت میکروبی کاهش یافت. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده در این پژوهش با اعمال 30 دقیقه ازن به نمونه های آرد، خواص رئولوژیکی مطلوبی بدست آمده و جمعیت میکروبی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آرد، خمیر، خصوصیات رئولوژیکی، ازن، جمعیت میکروبی
  • اردشیر نوری جنگی *، احمد قنبری، سیدعلی مرتضوی، امیر حسین الهامی راد، مجتبی حیدری مجد صفحه 9
    جو یکی از غلات مهم در ایران بوده و دانستن خصوصیات آن از جمله خواص فیزیکی، مکانیکی و حرارتی، دارای اهمیت زیادی در بسیاری از تولیدات صنعتی، فرآوری و ذخیره آن می باشد. هدف از این تحقیق اندازه گیری برخی خواص دو واریته جو (نصرت و کویر) بود. برای این منظور، اثر رطوبت در چهار سطح 3/7، 1/12، 8/16 و 6/21 درصد بر پایه خشک، برای رقم نصرت و چهار سطح 7/6، 6/11، 4/15 و 2/21 درصد بر پایه خشک، برای رقم کویر مورد بررسی قرار گرفت. اثر رطوبت، جهت بارگذاری و نوع واریته روی خواص مکانیکی، نیرو و انرژی شکست، تعیین شد. بعلاوه، خواص حرارتی واریته های جو، گرمای ویژه، هدایت گرمایی و ضریب پخش گرمایی، در رطوبت اولیه ی آنها و در دمای 25 درجه سانتیگراد، اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت، ابعاد، قطر میانگین حسابی و هندسی، کرویت، وزن هزار دانه، زاویه استقرار و ضریب اصطکاک روی صفحات مختلف برای هر دو واریته افزایش داشت. چگالی ظاهری و واقعی هر دو واریته با افزایش رطوبت، کاهش یافت. اثر رطوبت روی تخلخل دانه های جو معنی دار نبود. نیروی شکست برای هر دو واریته با افزایش رطوبت، کاهش و انرژی شکست افزایش یافت. همچنین نیرو و انرژی شکست برای هر دو واریته تحت بارگذاری افقی بیشتر از بارگذاری عمودی بود. نیروی لازم برای شکست واریته نصرت(28/104نیوتن)بیشتر از واریته کویر(76/71 نیوتن) بود. میانگین انرژی شکست واریته نصرت 38/54 میلی ژول بدست آمد، در حالی که برای واریته کویر 65/60 میلی ژول بود. تفاوت معنی داری بین خواص حرارتی واریته های نصرت و کویر وجود نداشت.
    کلیدواژگان: دانه جو، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی، خواص حرارتی
  • ابوالفضل بوژمهرانی*، مسعود شفافی زنوزیان، محمدحسین حداد خداپرست، امیرحسین الهامی راد، مرتضی محمدی صفحه 21
    در این تحقیق تاثیر روش آماده سازی کنجاله برروی ترکیبات شیمیایی کنجاله های آزمایشگاهی (استخراج روغن توسط سوکسله)وصنعتی (استخراج روغن توسط تجهیزات کارخانه)رقم کلزای ایران به نام هایولا 401 بررسی گردید. تاثیر روش آماده سازی کنجاله کلزا روی پروتئین،گلوکوزینولات واسیدفیتیک تعیین گردید و شرایط بهینه تولید ایزوله پروتئینی کنجاله آزمایشگاهی و صنعتی مورد آزمایش قرار گرفت. بدلیل اینکه استخراج پذیری و رسوب پروتین های کنجاله تابعی ازpH بوده و در هر رقم متفاوت است لذا در این تحقیق با دو تیمارpH استخراج پروتئین(11و12) و pH ترسیب پروتئین(5/4و5/5)در نظر گرفته شد. مقدار اسید فیتیک پروتئین ایزوله در این شرایط کم واختلاف معنی داری مشاهده نشد (01/0

    p ).بیشترین مقدار راندمان استخراج پروتئین به اثر متقابل کنجاله آزمایشگاهی استخراج شده در11 pH= و pH ترسیب 5/5 به مقدار 50/88 % بود.

    کلیدواژگان: کنجاله کلزا، پروتئین ایزوله، گلو کوزینولات، اسید فیتیک
  • شاهرخ شعبانی *، ابراهیم حسینی، پیمان مهستی، لطیفه گودرزی صفحه 31
    امروزه در راستای حذف و یا کاهش ترکیبات شیمیایی و سنتزی در مواد غذایی، تحقیقات زیادی برای جایگزینی مواد شیمیایی با طبیعی انجام شده است. در همین زمینه تلاش های زیادی برای یافتن آنتی اکسیدان های طبیعی از منابع گیاهی صورت گرفته است. با توجه به اینکه استفاده از مواد نگهدارنده در همبرگر ممنوع است ،در این تحقیق خاصییت آنتی اکسیدانی سیر در حفظ کیفیت همبرگر مورد بررسی قرار گرفته است. از عصاره آبی سیر به عنوان یک ترکیب آنتی اکسیدان طبیعی به میزان 1 ، 2 و 3 سی سی به فرمولاسیون نمونه های همبرگر 100 گرمی افزوده شد. نمونه های همبرگر آماده شده در شرایط یخچالی با دمای 4-0 درجه سانتیگراد به مدت 1 و 2 هفته و بخشی دیگر از نمونه ها در شرایط انجماد با دمای 18- درجه سانتیگراد به مدت 1 ، 2 و 3 ماه نگهداری شدند. سپس روی تمامی نمونه ها ارزیابی میزان اکسیداسیون با استفاده از روش اندازه گیری اندیس TBA صورت گرفت تا موثرترین و بهترین میزان عصاره آبی سیر در کاهش اکسیداسیون مشخص شود . بررسی های آماری نشان داد که نمونه های همبرگر حاوی 2 و 3 سی سی عصاره های آبی سیر بیشترین اثر را در جلوگیری از توسعه اکسیداسیون و مهار فساد در نمونه ها داشته اند. نتایج حاصل ازاین تحقیق نشان داد که عصاره آبی سیر به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی ، بطور موثر مانع از اکسیداسیون چربی در همبرگر و محصولات گوشتی شده و باعث تامین سلامتی و ایمنی محصول می گردد .
    کلیدواژگان: تیوبار بیتوریک اسید، سیر، عصاره آبی سیر، همبرگر
  • زهره دیدار* صفحه 37
    محدودیت سوختهای فسیلی همراه با مشکلات زیست محیطی، دانشمندان را به مطالعه بر روی سایر منابع تولید انرژی از جمله بیودیزل ها واداشته است. هدف از این تحقیق بررسی امکان تولید بیودیزل از چربی مغز استخوان گاو و اجزاء مختلف آن است. به منظور جزء به جزء کردن از حلال استن در دماهای 5، 15 و 25 درجه سانتی گراد استفاده شد. برای شناسایی اسیدهای چرب تشکیل دهنده چربی مغز استخوان از روش کروماتوگرافی گازی استفاده شد. برای تهیه بیودیزل از چربی و اجزاء حاصل از آن از روش دو مرحله ای با استفاده از اسید سولفوریک و هیدروکسید در دمای C°55 استفاده شد. نتایج نشان داد که اسیدهای چرب اولئیک، پالمیتیک و استئاریک به ترتیب بیشترین اسیدهای چرب تشکیل دهنده چربی مغز استخوان گاو هستند. ویژگی های چربی مغز استخوان و اجزای آن نظیر نقطه ذوب، ویسکوزیته سینماتیک و دانسیته مورد ارزیابی قرار گرفته، نتابج نشان داد که در سطح آماری 1 درصد اختلاف معنی دار داشتند. با تهیه بیودیزل از چربی و اجزاء آن کاهش قابل توجه در میزان ویسکوزیته سینماتیک، دانسیته و وزن مخصوص آنها ایجاد شد. بررسی نقطه ابری شدن، وزن مخصوص، دانسیته و ویسکوزیته سینماتیک بیودیزل حاصل از چربی اولیه و اجزاء حاصل از آن نشان داد، با جزء به جزء کردن به طور قابل ملاحظه ای این خصوصیات کاهش یافت به طوری که بیشترین میزان تمامی صفات مذکور مربوط به بیودیزل حاصل از چربی مغز استخوان بود. جزء به جزء کردن چربی مغز استخوان سبب کاهش پایداری اکسایشی در اجزاء آن شد.
    کلیدواژگان: چربی مغز استخوان گاو، جزء به جزء کردن، بیودیزل
  • مجتبی محمدی، اسماعیل عطای صالحی *، رضا اسماعیل زاده کناری صفحه 45
    کاربرد آنتی اکسیدان های سنتزی به دلیل اثرات مخرب بر سلامت مصرف کننده کاهش یافته است. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی قدرت آنتی اکسیدانی فلفل قرمز انجام شد. به منظور تهیه عصاره از فلفل قرمز از حلال هایی نظیر آب ، اتانل و مخلوط آب و اتانل با یا بدون اعمال امواج فراصوت ، استفاده شد. مقادیر ترکیبات توکوفرولی و فنلی موجود در عصاره ها به روش اسپکتروفتومتری و قدرت آنتی اکسیدانی عصاره با استفاده از آزمون های بتا کاروتن و DPPH مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفتند. در انتها شاخص پایداری اکسایشی عصاره ها تعیین شد. نتایج نشان دادند که میزان ترکیبات فنلی بر حسب اسید گالیک در عصاره های مختلف در محدوده 27/1172-3/1066 میلی گرم در کیلوگرم قرار داشت و میزان ترکیبات توکوفرولی عصاره ها بر حسب آلفا توکوفرول در محدوده ، 65/867-52/693 میلی گرم در میلی لیتر بود. شاخص پایداری اکسیداتیو در عصاره های مختلف 23/7-55/5 ساعت بود. درصد مهارکنندگی اکسیداسیون اسید لینولئیک در عصاره ها بین %6/83-2/57 متغیر بود. و درصد مهار رادیکال های DPPH در عصاره های مختلف از %87/91-33/71 متغیر بود. بیشترین و کمترین راندمان استخراج ترکیبات فنلی و توکوفرولی به ترتیب در اثر استفاده از حلال های اتانول و آب به دست آمدند. فلفل قرمز با داشتن قدرت آنتی اکسیدانی بالا می تواند کارایی زیادی در صنایع غذایی ، دارویی، آرایشی و بهداشتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ترکیبات فنلی، توکوفرول، فراصوت، فعالیت آنتی اکسیدانی، فلفل قرمز
  • سید محمد مشکانی *، زهرا پورفلاح، سید حامد رضا بهشتی، سحر صباحی صفحه 55
    برای بررسی خصوصیات فارینوگرافی (درصد جذب آب، مقاومت، زمان توسعه، درجه شل شدن، عدد کیفی فارینوگرافی) و آنالیز بافت ( مقاومت ماکزیمم، کشش پذیری، مساحت زیر منحنی) خمیر حاوی پودر آب پنیر (2/0-6/0 درصد) و کربوکسی متیل سلولز (CMC) (1/0-5/0 درصد) از روش شناسی سطح پاسخ استفاده شد. نتایج نشان داد افزایش درصد پودر آب پنیر و کر بوکسی متیل سلولز تاثیر معنی داری روی پارامترهای فارینوگرافی و آنالیز بافت خمیر (کشش خمیر) داشت (p<0.01). نتایج بهینه سازی آزمون نیز نشان داد که در فرمولاسیون آرد استفاده از 54/0 درصد پودر آب پنیر، 5/0 درصد CMC، درصد جذب آب 12/53، زمان توسعه3/2 دقیقه، مقاومت فارینوگرافی 73/2 دقیقه، درجه شل شدن خمیر 82/183 فارینوگراف، عدد کیفی فارینوگرافی 69/25، سفتی2/3 نیوتن بر میلی متر، ماکزیمم مقاومت 022/0 نیوتن و کشش خمیر 22/23 میلیمتر بود.
    کلیدواژگان: آرد گندم، آنالیز بافت، پودر آب پنیر، فارینوگراف، کربوکسی متیل سلولز
  • فخرالدین صالحی *، زهرا عباسی شاهکوه، مهسا گودرزی صفحه 65
    ایران از نظر تولید زردآلو در جهان مقام دوم را دارد و مطالعه عوامل موثر بر خشک کردن این میوه و مقدار تاثیر آنها امری ضروری می باشد. لذا در این مطالعه تاثیر دمای محلول اسمزی در محدوده °C 25 تا °C 65، در مدت زمان 30 تا 120 دقیقه و غلظت محلول اسمزی در محدوده 30 تا 60 درصد (وزنی/وزنی) بر پارامترهای کاهش وزن، کاهش آب، جذب مواد جامد و نسبت دفع آب به جذب مواد جامد در طی خشک کردن اسمزی زردآلو مورد بررسی قرار گرفت. نتایج خشک کردن اسمزی نشان داد که هر سه پارامتر ذکر شده بر کاهش وزن، کاهش آب، جذب مواد جامد و نسبت دفع آب به جذب مواد جامد موثر هستند. با افزایش زمان فرآیند اسمزی از 30 دقیقه به 120 دقیقه، درصد کاهش وزن، درصد کاهش آب و مقدار جذب مواد جامد به ترتیب 78/21 ، 64/50 و 31/157 درصد افزایش می یابند. در این پژوهش همچنین مدل سازی فرآیند به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی با 3 ورودی و 3 خروجی جهت پیشگویی کاهش وزن، کاهش آب و جذب مواد جامد انجام شد. نتایج مدل سازی به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکه ای با تعداد 14 نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعال سازی تانژانت هیپربولیک می توان به خوبی درصد کاهش وزن (98/0R=)، درصد کاهش آب (97/0R=) و مقدار جذب مواد جامد (96/0R=) در طی فرآیند خشک کردن اسمزی زردآلو را پیشگویی نمود. نتایج آنالیز حساسیت توسط شبکه عصبی بهینه، دمای محلول اسمزی را به عنوان موثرترین عامل در کنترل کاهش وزن، کاهش آب و جذب مواد جامد از قطعات زردآلو نشان داد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، آنالیز حساسیت، پیش بینی، سینتیک، شبکه عصبی مصنوعی
  • محمد رستمی، محسن استکی، علیرضا قدسولی، ابولفضل بوژمهرانی، حمید بخش آبادی* صفحه 77
    کلزا پس از سویا و نخل روغنی، سومین منبع تولید روغن نباتی جهان به شمار می رود. دانه کلزا با 8 درصد رطوبت، حاوی 38 تا 40 درصد روغن می باشد. لذا موثرترین روش استخراج روغن کلزا، مانند سایر دانه های با درصد روغن بالا، پرس مکانیکی و به دنبال آن استخراج با حلال می باشد. در این تحقیق، تاثیر دمای پخت بر میزان رطوبت دانه های خروجی از مرحله پخت، برخی از خصوصیات کیفی روغن از قبیل میزان لرد، رطوبت و اسیدیته و همچنین میزان رطوبت و روغن کنجاله حاصل از دانه ی کلزا در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش درجه حرارت مرحله پخت میزان رطوبت دانه، رطوبت و روغن کنجاله کاهش ولی میزان لرد و اسیدیته روغن افزایش یافت. درجه حرارت پخت بر رطوبت روغن تاثیر معنی داری نداشت و میزان آن بین 82/0-8/0 متغیر بود.
    کلیدواژگان: دمای پخت، خصوصیات کیفی روغن، کلزا، کنجاله
  • الهام درویشی *، علی فضل آرا، محمدرضا اصلاحی صفحه 85
    قارچ دکمه ای حدود 40 درصد از کل تولید جهانی قارچ را شامل می شود اما متاسفانه به دلیل محتوای بالای آب، تغییرات پس از برداشت، میزان تنفس بالا و نداشتن یک حفاظ فیزیکی برای جلوگیری از صدمات یا حمله میکروبی، دارای ماندگاری بسیار کوتاهی در مقایسه با سایر سبزیجات است. تا کنون، روش های مختلفی مانند پرتودهی، تکنولوژی سرد سازی تحت خلا، بسته بندی با اتمسفر تغییر یافته، تیمار و شستشو با محلول های ویژه و... برای افزایش ماندگاری قارچ ها مورد استفاده قرار گرفته است. در مطالعه حاضر، اثر عصاره آلوئه ورا، به عنوان یک نگهدارنده طبیعی برای قارچ دکمه ای مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، عصاره آلوئه ورا پس از استخراج، به نسبت های مشخص با کلسیم کلرید و سیتریک اسید ترکیب گردید و قارچ های دکمه ای در محلول فوق، به مدت پنج دقیقه غوطه ور شدند. قارچ ها پس از خارج شدن از محلول فوق و خشک شدن، در دمای °C4 قرار گرفتند و پس از طی دو دوره ده روزه، از نظر شمارش کلی باکتریایی (باکتری های مزوفیل) ، باکتری های سرماگرا، کپک و مخمرها مورد بررسی قرار گرفته و با گروه شاهد مقایسه شدند. نتایج نهایی نشان داد که افزودن ترکیبی ازعصاره آلوئه ورا به قارچ دکمه ای منجر به کاهش شمارش کلی میکروبی، بار میکروبی سرما دوست ها و نیز شمارش کپک ها و مخمرها در طی زمان نگهداری و نهایتا افزایش ماندگاری قارچ می گردد. ارزیابی بصری صورت گرفته نیز تاثیر مثبت عصاره آلوئه ورا، بر ظاهر قارچ های تیمار شده را به خوبی اثبات نمود.
    کلیدواژگان: قارچ دکمه ای، آلوئه ورا، نگهدارنده، ماندگاری
  • فاطمه رستمی *، شیما شایگان نیا، هاجر مداحی، ابراهیم رحیمی، محمد جلالی، فرهاد صفرپور دهکردی صفحه 97
    هدف این بررسی، تعیین میزان شیوع و مقاومت ضد میکروبی گونه های لیستریا در ناگت مرغ در استان اصفهان، ایران بود. از مرداد ماه 1391 الی آبان ماه 1391، در مجموع 420 نمونه ناگت مرغ به طور تصادفی از مراکز مختلف پخش ناگت مرغ در سطح استان اصفهان جمع آوری گردید. بر اساس روش های میکروبیولوژی، 7 نمونه (7/1 درصد)، حاوی گونه های لیستریا بودند. بیشترین میزان آلودگی به لیستریا در نمونه های شرکت A (8 درصد) و پس از آن در نمونه های شرکتF (4/4 درصد) مشاهده شد. مهمترین گونه جدا شده، لیستریا مونوسیتوژنز (2/1 درصد) بود، بقیه گونه جدا شده لیستریا اینوکوا (5/0 درصد) می باشد. بیشترین مقاومت ضد میکروبی نسبت به نالیدیکسیک اسید (7/85 درصد) و به دنبال آن سیپروفلوکساسین (8/42 درصد) بود.کل گونه های لیستریای جدا شده نسبت به ونکومایسین، جنتامایسین و کلرامفنیکل حساس بودند. نتایج این تحقیق، خطر بالقوه آلودگی به لیستریا را در افرادی که ناگت مرغ مصرف می کنند، آشکار می کند.
    کلیدواژگان: مقاومت ضد میکروبی، ناگت مرغ، لیستریا، غذاهای آماده مصرف
  • رحیمه احمدزاده *، علیرضا بصیری، مانیا صالحی فر صفحه 105
    با توجه به اینکه لیکوپن از خاصیت آنتی‎اکسیدانی و رنگ دهندگی قوی برخوردار بوده و بدلیل وجود مقدار زیاد این رنگدانه در پوست گوجه‏ فرنگی، در این تحقیق به امکان استخراج آن و تاثیر سه متغیر دما، زمان و نسبت حلال به نمونه بر میزان استخراج با و بدون اعمال فراصوت پرداخته شده است. جهت کاربرد امواج فراصوت از حمام آبی فراصوت و برای مقایسه نتایج از آزمایشات شاهد با کاربرد هیتر همزن مغناطیسی استفاده گردید. نقشه انجام آزمون‏ها نیز توسط روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی چرخش پذیر تعیین گردید. بیشترین غلظت لیکوپن استخراج شده در صورت کاربرد فراصوت 497/2 میلی‏گرم بر لیتر و در صورت عدم کاربرد آن 772/1 میلی‏گرم بر لیتر حاصل گردید. از بین متغیرهای مورد بررسی در این تحقیق مشخص گردید که دمای استخراج بیشترین تاثیر را بر میزان استخراج داشته و زمان تاثیر معنی‏داری بر میزان استخراج نداشته است. این نتایج در هر دو حالت با و بدون اعمال فراصوت مشاهده گردید. مقایسه غلظت لیکوپن استخراجی در شرایط بهینه، با حالت بدون اعمال فراصوت حاکی از افزایش37 درصدی در میزان استخراج است.
    کلیدواژگان: لیکوپن، گوجه فرنگی، استخراج، فراصوت، رویه پاسخ
|
  • M.H. Haddad Khodaparast*, A. Pourfarzad, M. Khadang Nikfarjam, A. Haddad Khoda Parast, A. Sardarian Page 1
    Ozone is triple form of oxygen which in addition to antimicrobial and disinfectant nature has several properties and applications in the food industry such as improvement of flour quality because of the chlorination replacement. In this study¡ the effect of ozonation on the microbial population of flour and rheological properties of dough (water absorption¡ dough development time¡ stability¡ mixing tolerance index¡ valorimeter index¡ resistance to extension and extensibility) were investigated in 2×4 factorial experiment with two levels of the flour type (strong and weak) and four levels of ozonation period (0¡ 15¡ 30 and 45 minutes) in Completely Randomized experimental Design (CRD) with replications. Results showed that ozone as an oxidizing agent had not significant effect (p
    Keywords: Flour, Dough, Rheological properties, Ozone, Microbial population
  • A. Noori Jangi*, A.Ghanbari, S.A. Mortazavi, A. H. Elhami Rad, M. Heydari Majd Page 9
    Barley is an ancient and important cereal grain crop in iran. Complete knowledge of properties of barley grains such as physical¡ mechanical and thermal properties has a decisive importance for the realization of many technological processes¡ especially for monitoring of their qualities and health harmlessness during their production and storage. The aim of this study was to measuring of Physical¡ Mechanical and Thermal Properties of two varieties of persian barely grain¡ Nosrat and Kavir. For this purpose¡ effect of moisture content at four levels of 7.3¡ 12.1¡ 16.8¡ and 21.6% d.b. for Nosrat variety¡ and four levels of 6.7¡ 11.6¡ 15.4¡ and 21.2% d.b. for Kavir variety¡ on some physical properties of barley grain was studied. Effects of moisture content¡ grain orientation¡ and variety on mechanical properties namely¡ rupture force Strain energy density were determined. In addition¡ thermal properties of barley grain varieties such as specific heat¡ thermal conductivity¡ and thermal diffusivity at initial moisture contents of the grains and temperature of 25°C¡ were measured.The results showed that¡ with increasing moisture content¡ length¡ width¡ thickness¡ arithmetic mean diameter¡ geometric mean diameter¡ sphericity¡ surface area¡ thousand grains mass¡ angle of repose¡ and static coefficient of friction on various surfaces¡ for both varieties increased. Bulk density and true density of the two varieties increased as moisture content increased. The effect of moisture content on porosity of the two varieties of barley grain was not significant. With increasing moisture content¡ the rupture force for both varieties decreased¡ while the rupture energy of the varieties increased. In addition¡ rupture force and Strain energy density for both varieties under horizontal orientation was higher than vertical orientation The average value of the rupture force for Nosrat variety was obtained as 104.28 N¡ varying from 53.11 to 172.39 N¡ while the value for Kavir variety was 71.76 N¡ varying from 40.88 to 111.72 N. The mean value of the rupture energy for Nosrat variety was calculated as 54.38 mJ¡ ranging from 29.10 to 78.24 mJ¡ while the value for Kavir variety was 60.65 mJ¡ in the range of 40.33 to 77.43 mJ. There is not any significant difference between the two varieties in the case of thermal properties.
    Keywords: Barely grain, Physical properties, Mechanical properties, Thermal properties
  • A. Bojmehrani*, M. Shaffafi Zanozian, M. H. Haddad Khodaparast, A. H. Elhami Rad, M. Mohammadi Page 21
    At this study¡ evaluated effect of preparation method on laboratory meal (extraction of oil by soxehelet) and industrial meal (produced in factory) get from Iranian rapeseed type (hyola 401). Effect of preparation method investigated on protein¡ glucosinolate and phytic acid and optimum conditions studied for production of isolated protein from laboratory and industrial meal. Extraction and sedimentation ability of protein in meals are function of pH and different in type since at this study investigated pH of protein extraction (11 and 12) and pH of protein sedimentation (4.5 and 5.5). Amount of phytic acid in industrial meal was low and had not significant difference (P>0.01). Maximum of phytic acid was 1.11% at extraction and sedimentation pH 11 and 4.5 respectively. fittc acid was Minimum in 12 and 5.5 pH for extraction and sedimentation respectively. Results showed that obtained 50.03 unit proteins from laboratory meal and extraction pH 12 and maximum of sedimentation of protein observed in industrial meal at pH 4.5 that had significant different (P
    Keywords: Rape seed meal, Protein isolated, Glucosinolate, Phytic acid
  • Sh. Shabani *, S. E. Hoseini, P. Mahasti, L. Goodarzi Page 31
    Today¡ plenty of research works have been carried out to replace or reduce the chemical substances with the natural compound in the food productions. Attempts have been also given on using the antioxidants originated from the herbal plants. Prohibited the use of chemical preservatives in hamburgers. This study was aimed to assess the antioxidant effect of garlic extract in hamburger. Garlic extract was used at 1¡2 and 3 ml per a 100 gr hamburger sample.The samples were then kept at 4 ° and -18° for up to 2 and 13 weeks¡ respectively. Thiobarbituric acid value was then measured as an oxidation index. The obtained results showed that garlic extract at 2 and 3 ml per 100 gr i n raw hamburger.h amburger could be used as a proper antioxidant causing inhibition of oxidation natural antioxidant that can lead to increased a s a h amburgero f garlic in meat and A queous extract health and prevent product spoilage .
    Keywords: Garlic extract, Hamburger, Thiobarbituric acid
  • Zohreh Didar* Page 37
    Limitation of fuels and environmental impact has led scientists to study on other energy sources such as biodiesel. The aim of this work is investigation of biodiesel production from beef bone fat marrow and its different fractions. Solvent fractionation with acetone is used at 5¡ 15 and 25°C. Free fatty acid analysis is done with gas chromatography. For biodiesel preparation from beef bone marrow fat and its fractions¡ two- stage transesterfication performed with methanol and sulfuric acid 95% (first stage) and methanol- potassium hydroxide (second stage) at 55°C. After separation of obtained biodiesel from glycerol¡ washing with 2 ml phosphoric acid 10% is done. Results from gas chromatography showed that oleic¡ palmitic and stearic acid comprised greatest fatty acid composition of beef bone marrow fat respectively. Analysis of different properties of beef bone fat marrow and its fractions shown significant difference in melting point¡ kinematic viscosity and density(p
    Keywords: Beef bone marrow, Fractionation, Biodiesel
  • M. Mohammadi E. Ataye Salehi*, R. Esmaeilzade Kenari Page 45
    The application of synthetic anti-oxidants has been reduced due to its adverse effects on consumer''s health. The aim of the present research is to evaluate the anti-oxidant power of red pepper as a source of natural anti-oxidants. In order to prepare the extract from red pepper solvents such as water¡ ethanol and water-ethanol mixture were applied singly or in combination with using ultrasound process or without it. The results showed that the amounts of Tocopherol and phenol compounds in the extracts were investigated and measured by spectrophotometric method and its anti-oxidant power was measured by Beta Carotene and DPPH tests. Finally¡ the oxidative stability index of the extracts was determined. The amount of phenolic compounds in terms of Gallic acid was between 1066.3 and 1172.27 mg/kg in different extracts¡ and the amount of Tocopherol compounds in terms of Alpha Tocopherol was between 693.52 and 867.65 mg/ml. and the oxidative stability index in different extracts was between 5.55 and 7.23 hrs. The percentage of peroxidation linoleic acid control in different extracts varied between 57.2% and 83.6%. And the percentage of DPPH radicals control in different extracts varied between 71.33% and 91.87%. The maximum and minimum efficiency of phenolic and Tocopherolic compounds were obtained using ethanol and water solvents¡ respectively. Having a high anti-oxidant power¡ red pepper can find lots of applications in food¡ pharmaceutical¡ and health and beauty industries.
    Keywords: Antioxidant activity, Phenolic compounds, Red pepper, Tocopherol, Ultrasound
  • S. M. Meshkani*, Z. Pourfallah, S. H. R. Beheshti, S. Sabahi Page 55
    Response surface methodology was used to investigate the dough rheological contain of whey protein powder (0.2-0.6%) and carboxymethyl cellulose (CMC) (0.1-0.5%) on farinograph properties (water absorption¡ stability¡ development time¡ mixing tolerance index and farinograph quality number) and texture analyze (maximum resistance¡ elasticity¡ toughness). The results showed that when whey protein and CMC had increased¡ a significant effect on farinograph parameters and dough texture analyze were observed (dough extensibility)(p
    Keywords: Whey protein powder, CMC, Farinograph, Texture analyze, Wheat flour
  • F. Salehi *, Z. Abbasi Shahkoh, M. Godarzi Page 65
    Iran is the second highest apricot production in the world and studying the factors affecting the drying of this fruit and their impact is essential. Then¡ in this study the effect of osmotic solution temperature in the range 25°C to 65° C¡ at 30-120 minutes and osmotic solution concentration in the range of 30 to 60 % (w/w) on the parameters of weight reduction¡ water loss and solids gain during osmotic drying of apricots were studied. Results of osmotic drying showed that the three parameters mentioned are effective on weight reduction¡ water loss and solids gain. With increasing osmotic process time from 30 minutes to 120 minutes¡ weight reduction¡ water loss and solids gain¡ increase 21.78¡ 50.64 and 157.31 percent¡ respectively. In this study also¡ process modeling were done with the genetic algorithm–artificial neural network (GA-ANN) method with 3 inputs and 3 outputs for predictors of weight reduction¡ water loss and solids gain. The results of the modeling results using a GA-ANN showed a network with 14 neurons in the hidden layer with hyperbolic tangent activation function can be well predicted the weight reduction (R=0.98)¡ water loss (R=0.97) and solid gain (R=0.96) in osmotic drying process of apricot. Sensitivity analysis results by optimum ANN showed the osmotic solution temperature was the most sensitive factor to controlling the weight reduction¡ water loss and solids gain from apricot particle.
    Keywords: Artificial Neural Network, Genetic algorithm, Kinetic, Prediction, Sensitivity analysis
  • M. Rostami, M. Astiki, A. Qodsevali, A. Boghmehrani, H. Bakhshabadi* Page 77
    Canola is the third most widely used vegetable oil in the world after soybean and palm oil. Among the edible oils¡ rapeseed/canola oil is prospered proper importance (or has proper importance). Rapeseed/ canola seed with 8% moisture¡ contains has 38-40% oil. So the most effective extraction method of rapeseed/canola oil¡ like other oil seeds containing high oil¡ is mechanical pressing and solvent extraction is followed. In this study¡ the effect of cooking temperature on the seed moisture content at the end of cooking period¡ some of the oil qualitative characteristics including insoluble matters content¡ moisture content and acidity as well as moisture and oil content of rapeseed/canola defatted seed were investigated using Completely Randomized Design (CRD) with replications. The results showed that with increasing of cooking temperature¡ seed moisture content and moisture as well as oil content of rapeseed/canola defatted seed decreased while the insoluble matters content and oil acidity were increased. The cooking temperature had no significant effect (p>0.05) on the oil moisture content which varied between 0.8-0.82%.
    Keywords: Cooking temperature, Qualitative characteristics, Rapeseed, Canola, Defatted seed
  • E. Darvishi *, A. Fazlara, M.R. Eslahi Page 85
    The button mushroom includes about 40 percent of total world mushroom production¡ but unfortunately due to high water content¡ postharvest changes¡ high respiration rate and lack of physical protection to avoid water loss or microbial attack¡ have a short postharvest shelf life compared to most vegetables. As yet¡ recommended various methods to extend the shelf life of mushrooms¡ including irradiation¡ vacuum cooling technology¡ modified atmosphere packaging¡ treatment and washing with special solutions and another methods. In this research¡ extract of Aloe Vera¡ used as a natural preservative for Button Mushroom. After extraction¡ Aloe Vera extract combinated in special ratio with calcium chloride and citric acid and button mushrooms immersed in the above solution for five min. At the end¡ the mushrooms were air-dried and stored at 4°C. After special days of storage¡ microbial characteristics of mushrooms including total count (mesophilic bacteria)¡ moulds¡ yeasts and Psychrophile bacteria were evaluated and compared with control group. Final results show that add of Aloe Vera as a Natural Preservative on button mushroom lead to reduce of total count¡ microbial load of moulds and yeasts and Psychrophile bacteria in storage time and extend the shelf life of the mushrooms at final. Also¡ visual evaluation demonstrate the positive effect of Aloe Vera extract on treated mushrooms appearance.
    Keywords: Button mushroom, Aloe vera, Preservative, Shelf life
  • F. Rostami*, Sh. Shaygannia, H. Madahi, E. Rahimi, M. Jalali, F. Safarpoor Dehkordi Page 97
    The objective of this study was to determine the prevalence of Listeria spp. in chicken nugget in Isfahan province¡ Iran. From September 2012 to October 2012¡ a total of 420 samples of various chicken nugget were obtained from randomly selected retail stores. Using conventional bacteriologic method¡ 7 samples (1.7%) were positive for Listeria spp. The highest prevalence of Listeria was found in A samples (8%)¡ followed by F samples (4.4%). The most species recovered was Listeria monocytogenes (1.2%); the remaining isolates were Listeria innocua (0.5%). Resistance to nalidixic acid was the most common finding (85.7%)¡ followed by resistance to tetracycline (42.8%). All Listeria isolates were susceptible to vancomycin and gentamicin. The results of this study indicate the potential risk of infection with Listeria in people consuming Coated Food specially Chicken nugget.
    Keywords: Antimicrobial resistance, Chicken nugget, Listeria spp., Foods
  • R. Ahmadzadeh *. A. Bassiri, M. Salehifar Page 105
    Tomato skin that is a byproduct obtained during the tomato processing is a rich source of lycopene which has a potent antioxidative and colorant properties. This study has been carried out with the aim to investigate the influence of three variables in presence and absence of ultrasound on extraction yield of Lycopene. Ultrasonic water bath was used for producing ultrasound and magnetic stirrer heater was used for instance experiments in order to comparison of results. Response surface methodology using the central composite rotatable design (CCRD) model was used for design of experiments. The maximum concentration of extract was 2.497 mg/l in presence of ultrasound and 1.772 mg/l in absence of ultrasound. The results show that extracting temperature and the ratio of solvent to sample have a significant effect on extraction yield while extracting time doesn''t t have such a significant effect in presence and absence of ultrasound. The results show that using ultrasound bath enhanced the efficiency of extraction yield by %37.
    Keywords: Lycopene, Tomato, Extraction, Ultrasound, RSM